Film: Due Date

'Van de maker van Old School en The Hangover', luidt de ondertitel op de filmposter. Door deze zin wekt het heel wat verwachtingen op. Deze twee films van regisseur Todd Philips mogen wel een groot succes genoemd worden, maar kan Due Date aan het succesvolle rijtje worden toegevoegd en zal het alle verwachtingen waarmaken? In de film spelen Robert Downey Jr. (Iron Man) en Zach Galifianakis (The Hangover) twee onwaarschijnlijke reisgenoten die toch met elkaar moeten samenreizen.

Peter Highman (Downey Jr.) staat op het punt om voor de eerste keer vader te worden en moet over vijf dagen in het ziekenhuis zijn voor de bevalling. Terwijl hij zich haast om zijn vlucht te halen, stuit hij per toeval op de aankomende acteur Ethan Tremblay (Galifianakis). Hij blijkt iemand te zijn die problemen naar zich toetrekt, vooral wanneer ze beiden op de No Fly List belanden, met dank aan Tremblay, en niet meer mogen vliegen. Ethan geeft Peter een lift, omdat hij geen toegang meer heeft tot zijn bagage, inclusief portemonnee, ID-kaart en creditcards. Ethan en Peter beginnen aan een reis vol met onwaarschijnlijke gebeurtenissen vanaf het JFK Airport in New York tot het ziekenhuis in Los Angeles, waar Ethans vrouw gaat bevallen. Peter probeert zijn geluk te beproeven in Hollywood als acteur.

De combinatie Robert Downey Jr. en Zach Galifianakis lijkt niet succesvol, maar het tegendeel is waar. Juist de tegenovergestelde karakters van de twee maakt het duo komisch. De botsende karakters vormen een sterke basis voor een goede film. De komische noten worden, naast de 'chemie' tussen de hoofdpersonen, verzorgd door de aparte gebeurtenissen tijdens de road trip. Een bezoekje aan een drugsdealende moeder, een politieauto stelen van de Mexicanen en de as van Ethans vader in een koffieblik. Niets gaat de makers te ver, maar daardoor is de film goed gevuld met hilarische gebeurtenissen.

Due Date laat je echter niet met kaakpijn achter van het lachen. Ondanks de komische gebeurtenissen is de film soms erg voorspelbaar, vooral als je films als Old School en The Hangover (meerdere keren) hebt gezien. Hierdoor zijn de aparte belevenissen niet erg origineel en verrassend meer. Regisseur Todd Philips heeft in deze film wel meer hart erin gestopt dan in zijn voorgangers. Er zitten meer emotionele scènes in en de hoofdpersonen gedragen zich soms ook kwetsbaarder dan in andere komedies. Helaas zijn Peter en Ethan niet erg goed uitgediept en komen we weinig over hun personages te weten. Dit veroorzaakt dat je je niet zo goed kunt identificeren met één van de hoofdpersonen.

Todd Philips' Due Date is een goede komedie geworden met een hart. De emotionele momenten zijn schaars, maar ze zorgen voor toch nog een kleine band met Ethan en Peter. De karakters zouden iets beter uitgewerkt mogen worden, zodat die band groter had kunnen worden. Fans van Old School en The Hangover gaan dit misschien een mindere film vinden, omdat ze het wel gezien hebben. Toch mag Due Date aan het succesvolle rijtje worden toegevoegd, maar het is wel de minste film van de drie.