Interview: Yeasayer op Pinkpop

De psychedelische popband Yeasayer uit New York doken vlak voor Pinkpop op in de hitlijsten. Hun single ‘O.N.E.' was zelfs de week voor Pinkpop uitgeroepen tot megahit op staatsradio 3FM. Yeasayer had een plek gekregen in de tentstage op Pinkpop waar het behoorlijk vol stond. FOK! had een interview met gitarist en backing vocals Anand Wilder.


Jullie album ‘Odd Blood' , waar komt de titel vandaan?
Met die naam kwam de frontman Chris toen we met het album bezig waren. Gewoon om wat ideeën op te doen. We dachten vooral over eigenaardigheden zoals nano-robots die in je bloed terecht komen om je bloed schoon te maken van alle ziektes. Dus we vonden het een prima idee, dus noemden we het ‘Odd Blood'.


Hoe kwam het album tot stand?
De meeste tracks begonnen eigenlijk als demo`s waar ik of Chris mee aan het werk waren. Hij maakte wat instrumentale stukjes die hij me weer e-mailde en ik zong daar weer melodieën overheen. Van alle tracks die we hebben gemaakt, hebben we er uiteindelijk 10 uitgekozen. Uiteindelijk gingen we naar elkaars werk kijken en hebben we het op die manier weer verbeterd.


Waar haal je de inspiratie vandaan bij het maken van tracks?
Het gaat eigenlijk vanzelf. Iets wat je denkt of iets wat je even hoort, daar ga je dan weer verder mee aan de slag. Eigenlijk meer toeval dus. Maar de teksten die zijn dan weer geïnspireerd op films of relaties. We wilden over persoonlijke gebeurtenissen schrijven, zoals liefde of jaloezie enzo.


Hoe waren de reacties op het album na de release?
De reacties waren over het algemeen positief. Tuurlijk hebben we kritiek gehad. We wilden het album ook niet zo maken dat iedereen zegt "Wow Yeasayer is helemaal geweldig". We wilden een album maken waarbij we een goed gevoel hadden en dat een stap vooruit is ten opzichte van ons vorige album.


Het album ‘Odd Blood' gaat meer in de richting van pop in tegenstelling tot jullie vorige album. Waarom zien jullie meer die kant op gegaan met dit album?
Ik ben teleurgesteld over ons vorige album omdat het niet werd ontvangen als popmuziek. Er waren een aantal elementen in de productie waardoor mensen dachten dat we meer een proggy, jammy en hippie band zijn. Maar ik zie het als tien tracks die net zo catchy zijn als op het nieuwe album. Daarom willen we gewoon met dit album alle twijfels en onduidelijkheden wegnemen en gewoon wat meer beats, bass en vocals erin gooien.


Wat is je favoriete track op het album?
Dat is Grizelda, de laatste track van het album. Ik hou van de melodie en ik word de melodie ook nooit zat. De beats en de akkoorden zijn erg simpel. Daar houd ik van.


Ga je nog andere acts op Pinkpop bekijken?
Ja, ik denk dat ik nog even bij Florence + The Machine ga kijken. Maar ik wil echt de Pixies graag zien, ik heb ze recentelijk in 2006 nog gezien. Ik moet ze gewoon zien. Helaas moet ik Slash wel missen, want dan moeten we optreden.


Wat is de meest opmerkelijke plaats waar je hebt moeten optreden?
Dat was op een school in Texas. Met allemaal van die artistieke types die allemaal met hun gedachten in een andere wereld zitten.


Als je een artiest mocht uitkiezen die hier op Pinkpop speelt om mee samen te werken. Welke zou dat zijn?
Dat zou dan The Prodigy zijn.


Wat zijn de toekomstplannen voor Yeasayer?
We hebben een tijdje vrij, vandaag is onze laatste show. We vliegen terug naar New York en hebben een maand vrij. Mijn plannen zijn dan om wat te gaan relaxen, misschien het bos in te gaan om te gaan kanoën en te wandelen. In elk geval het tegenovergestelde van dit alles.