Justin Bieber's Believe

Disclaimer: de volgende recensie is niet geschreven door een Belieber

De meningen over Justin Bieber zijn enorm verdeeld. Of zijn muziek nu wel of niet goed is, laten we voor nu buiten beschouwing. Dat heeft vooral te maken met smaak. Maar een feit is wel dat het een wereldartiest is: fans in elk land, succesvolle singles en albums en zijn optredens staan garant voor een grootse show. Aan regisseur John M. Chu (G.I. Joe: Retaliation) wederom de taak om dit op beeld vast te leggen.

De Amerikaanse regisseur, die eerder de dansfilms Step Up 2 en Step Up 3D maakte, is namelijk niet geheel onbekend met het fenomeen Justin Bieber. Twee jaar geleden maakte hij de documentaire Never Say Never, die zich net als Believe richt op de gelijknamige tour van het tieneridool. Het grote verschil tussen nu en toen is dat Bieber de laatste tijd op nogal vreemde manieren in de media komt.

Zijn imago heeft wel wat krasjes opgelopen. Hij slaapt met een prostituee, rookt graag een joint en plast wel eens in een emmer: dingen waarover bij een normale tiener gezegd wordt: 'Ach, hij is jong', maar in het geval van Bieber staat het meteen op de Privépagina van De Telegraaf. In de documentaire wordt er vrijwel geen woord aan vuilgemaakt en worden zijn rebelse daden niet verklaard. Sterker nog, het totaalproduct lijkt vooral bedoeld om zijn imago weer wat op te krikken.

Dat wordt gedaan door een emotionele kant van hem te laten zien, uitzinnige fans die qua argumenten niet veel verder komen dan zijn uiterlijk en, toegegeven, mooie beelden van zijn concert. Het jammere is dat zodra het echt interessant wordt en zijn nummers verklaard worden of er meer verteld wordt over de persoon, het afgekapt wordt en er iets luchtigs komt. Bijvoorbeeld weinig toevoegende beelden van een kind dat tickets voor zijn concert voor haar verjaardag krijgt.

Maar is het dan een slechte documentaire? Nee, dat niet. Het is boeiend om te zien hoe de wereld rondom de artiest Justin Bieber werkt en hoe gepassioneerd iedereen om hem heen is. Maar voor een docu over zichzelf komt hij schrikbarend weinig aan het woord en gaat het helaas meer over het merk Bieber dan de persoon. Voor de echte fans natuurlijk genieten, maar de rest, die hoopte meer over hem te weten te komen, komt nogal bedrogen uit.