Gadget: Eminent EM7080 Mediaspeler

Gek word je er soms van: al die verschillende mediaformaten die je via het internet binnenhaalt. En als je die bestanden dan ook nog eens gewoon op je televisie wil bekijken, in plaats van op je computerscherm, dan moet je dvd-speler maar net al die formaten ondersteunen. Daarnaast blijf je bezig met het branden van cd-rommetjes en dvdtjes om al die video's in je dvdspeler af te kunnen spelen. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om alle videoformaten af te spelen op je televisie. Zo bestaan er al een tijdje speciale mediacenters, een soort computer, die van alles en nog wat moeiteloos afspelen.

Dat is natuurlijk erg leuk, maar het kan je flink wat geld (en ruimte) kosten om zo'n set in je woonkamer te installeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer kleine apparaatjes op de markt komen die vrijwel alle videoformaten zonder problemen naar je televisie sturen. Een van de nieuwste aanwinsten in dit segment is de EM7080 hdMEDIA RT van fabrikant Eminent. De speler heeft een adviesprijs van 149,50 en is sinds eind december verkrijgbaar.

EM7080

Onderscheiden

De EM7080 hdMEDIA RT onderscheidt zich op meerdere manieren van zijn concurrentie. Een van de belangrijkste is de ondersteuning van Blu-Ray ISO bestanden. Doordat de speler FullHD ondersteunt en middels HDMI aangesloten kan worden op de televisie, garandeert dit een optimale beeldkwaliteit. Een andere belangrijke eigenschap van de nieuwe speler van Eminent zit hem in de ondersteuning. De fabrikant geeft namelijk maar liefst 5 jaar garantie en heeft als geen ander begrepen hoe je in deze tijden het beste je klanten van dienst kan zijn: op internet. Zo biedt het bedrijf bijvoorbeeld op het forum van onze vrienden van Tweakers.net een bijna volledige ondersteuning aan de gebruikers van hun apparaten. 

Ook de manier waarop het bedrijf hun speler aanlevert aan de klanten is een compliment waard. De EM7080 hdMEDIA RT wordt namelijk geleverd met zo'n beetje alle mogelijke aansluitkabels, zodat je de speler direct uit de doos aan kan sluiten. Erg fijn, want er is bijna niets irritanter dan wanneer je net een flink bedrag hebt betaald voor een product, thuiskomt en vervolgens weer terug naar de winkel moet om een ontbrekend kabeltje te kopen.

EM7080

Wat kan de EM7080?

Tsja, wat kan de EM7080 allemaal? Een heleboel, dat is zeker. De speler speelt vrijwel alle bekende (en onbekende) videoformaten zonder problemen af. En mocht er een keer een nieuw formaat de ronde doen, dan is de firmware van de speler makkelijk te updaten. Dat is namelijk nog een goede eigenschap van Eminent (lees het maar na op Tweakers.net): ze luisteren naar de suggesties van de gebruikers en zorgen er in korte tijd voor dat er een update voorhanden is; dat zie je niet vaak. Daarnaast koop je met de EM7080 een apparaat dat steeds verder wordt ontwikkeld, althans qua software. Zo is er sprake van een mogelijke uitbreiding van de firmware, waardoor je gebruik zou kunnen maken van online videoservices. FOK! zou erg graag de ontwikkeling zien van een mogelijkheid om Uitzending Gemist af te spelen op het apparaat.

Naast dat de speler allerlei bestanden afspeelt, kent de EM7080 ook een heleboel manieren om de bestanden op het apparaat te krijgen. Een van de meeste bekende (en ook makkelijke) is met behulp van de twee USB-poorten; door er een USB-stick in te prikken kun je direct met een soort verkenner door de bestanden browsen. Daarnaast beschikt de speler over een eSata-poort, waardoor je er snel een externe harde schijf aan kunt koppelen. 

EM7080

 

 

Voor de fanatieke downloader biedt de EM7080 nog een bijzonder handige optie. Je kunt vrij eenvoudig een harde schijf (Sata) inbouwen, waardoor je je bestanden ook op de speler op kunt slaan. Door de mediaspeler aan te sluiten op je eigen netwerk, kun je makkelijk bestanden naar de harde schijf kopieren (of streamen). Door je PC in te stellen kun je via het menu van de speler door de mappen van je PC browsen. Nog handiger is de ingebouwde software waarmee je rechtstreeks kunt downloaden uit nieuwsgroepen (dit werkt alleen als je een harde schijf hebt ingebouwd!). De EM7080 is namelijk voorzien van het programma NZBget, waarmee je (bijna net zo snel als met de PC) kunt downloaden, het programma pakt vervolgens zelf de bestanden uit en repareert ze ook. Ideaal! Overigens is via de site van Eminent inmiddels ook software beschikbaar waarmee je bestanden kunt downloaden middels Bittorrent.

Zoals gezegd is één van de onderscheidende kwaliteiten van de EM7080 de mogelijkheid om Blu-Ray ISO's af te spelen en/of te streamen (mits je netwerk dit laatste toelaat natuurlijk). De beeldkwaliteit (maar ook het geluid) is opmerkelijk goed te noemen. Daarnaast kan de speler meerdere dingen tegelijk, wat vooral handig is als je foto's wilt bekijken (je kunt dan namelijk tegelijk muziek afspelen) of wanneer je tijdens het downloaden met NZBget een andere video wil kijken.

 

em7080

 

 

Zijn er ook nog verbeterpunten?

Alhoewel het lijkt alsof de EM7080hdMEDIA RT, zoals de speler volledig heet, geen nadelen heeft, zijn er toch wat verbeterpunten te benoemen. De eerder genoemde ondersteuning op internet is natuurlijk fantastisch, maar veel van die vragen zouden normaliter gewoon beantwoord moeten worden in de handleiding van het product en die is in dit geval bijzonder mager. Zo moet je maar net weten dat NZBget alleen werkt als je een harde schijf hebt ingebouwd en staat er in de gebruiksaanwijzing maar weinig informatie over het updaten van firmware (deze informatie staat overigens wel duidelijk op de website van Eminent). Daarnaast kun je de speler op dit moment alleen nog op je netwerk aansluiten met een kabel, maar er schijnt ook een optie beschikbaar te komen waardoor je het apparaat met een dongle draadloos kunt verbinden met je netwerk.

Daarnaast kan de ventilator van de speler soms wat aanwezig zijn. Het geluidsniveau overstemt het geluid van de televisie niet, maar als je hem aan hebt staan, terwijl het geluid van de televisie uit staat, is hij wel te horen. Het menu van de EM7080 ziet er wat spartaans uit en is nou niet bepaald een lust voor het oog. Uiteraard zorgt het simpele menu er wel voor dat alles soepel verloopt, maar mooi is anders. En dan is er nog het bezwaar van de ideale huisvrouw: de mooie zwarte lakachtige laag van de speler ziet er prachtig uit, maar is nogal vingervlekgevoelig...

Conclusie

De EM7080hdMEDIA RT is één van de meest veelzijdige mediaspelers die er op dit moment te koop is. Door de continue ontwikkeling van de firmware weet je zeker dat eventuele problemen snel worden opgelost en dat ook nieuwe bestandstypes snel ondersteund worden. De talloze mogelijkheden om je data via het apparaat op je televisie te krijgen zijn ideaal, zeker omdat het apparaat zelf middels torrents en nieuwsgroepen bestanden binnen kan halen. De wat saaie menustructuur is niet zo erg mooi, maar wellicht komt daar in de toekomst nog verandereing in.

Op de pricewatch van Tweakers vind je de aktuele prijzen voor de EM7080. Daarnaast kun je de speler deze week ook winnen op FOK!
De afbeeldingen van het gebruikersmenu en NZBget bij deze review werden verzorgd door simmayor.