DVD: Southland Tales

Na het succes van Donnie Darko komt regisseur Richard Kelly nu met Southland Tales. Met namen zoals Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Sean William Scott, Sarah Michelle Gellar en Justin Timberlake zijn wij heel benieuwd geworden naar deze film.

Zoals de hoes van de dvd al zegt: “Have a nice apocalypse”. We zitten midden in de Derde Wereldoorlog en Los Angeles is een politiestaat geworden. Overal zie je politie en militairen maar al te graag mensen aanhouden en oppakken. Door de oorlog is de Verenigde Staten afgesneden van alle energiebronnen, er wordt daarom snel gezocht naar alternatieven. De zoektocht heeft geleid tot een systeem waarbij energie kan worden gewonnen uit de oceaan, maar de gevolgen daarvan zijn nog niet te overzien. Chaos en paranoia zijn het resultaat. Meng dit met de organisatie USIdent die alles in de gaten houdt en je heb een goed recept voor het einde van de wereld.

In Southland Tales volgen we een aantal personen. Soldaat Abilene (Justin Timberlake) zit op een uitkijktoren bij de oceaan en vertelt de kijker wat er allemaal wel niet gebeurd is waardoor het leven er nu zo uitziet.Acteur 'Boxer' (Dwayne Johnson) is plotseling verdwenen en wordt met geheugenverlies gevonden in de woestijn. Politieagent Ronald Taverner (Seann William Scott) is pas terug uit Irak en probeert zijn leven in zijn eigen land weer op te pakken. Krysta Now (Sarah Michelle Gellar) is een bekend persoon op televisie die allerlei onderwerpen aan het licht brengt en deze bespreekt met haar vriendinnen uit de porno-industrie. Daarbij komt ook nog eens dat ze bij een organisatie zit die probeert USIdent omver te krijgen.

Vind je dit al vaag? Dan wordt het allemaal niet beter! De film is een mix tussen sciencefiction, popcultuur en absurdisme. Of dit nou zo’n goed recept is wordt bij ons niet duidelijk. Er is namelijk bijna geen touw aan het verhaal te knopen. De overdreven karakters helpen je er ook niet echt bij om ergens meer wijs uit te worden. Kelly snijdt in deze film alle bekende Amerikaanse punten aan. Zo komen klimaatproblematiek, schending van privacy en de oorlog in Irak ook duidelijk voorbij in dit verhaal. Kelly probeert de pijn op de juiste plekken neer te leggen en een politiek statement met deze film te maken. De chaos die hij waarschijnlijk in zijn hoofd echt ziet gebeuren heeft hij overgenomen naar zijn film. Zo erg zelfs dat de het moeilijk wordt in de film om je aandacht erbij te houden. Er zullen maar weinig kijkers in staat zijn om hier een samenhangend verhaal van te maken. Is dit geniaal of een absolute B-film? Als je het ons vraagt komt deze film dicht bij een B-film en de prullenbak. Vandaar de 1,5 ster.