FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 december 2010

FOK!sport wenst jou een gelukkig 2011

Over enkele minuten is het alweer 2011. Dat is voor de redactie van FOK!sport een mooi moment om kort terug te kijken op het afgelopen jaar.

In 2010 hebben 33 verschillende redactieleden aan de sportsite meegewerkt. Ben je nieuwsgierig wie dit waren? Kijk dan snel in de onderstaande tabel.

Redactielid Redactielid Redactielid Redactielid Redactielid
Aalbers andre347 ChiefBigFoot Dein_Gesicht dennistd
DenS Dermeister donroyco existenz franklop
Haarklip JJdJ1984 LeNick methodmich MisterMister93
Mithgoril Muck nyny83 Olga Peterselieman
Puzzel. Rauzer RedFever007 RowanF1 Sally
Sj0rSz sportfreak Tackleberry TJDoornbos tompsv18
Veritaz WeebI West Zeroku  

In het afgelopen jaar heeft de hele redactie 22885 berichten op FOK!sport geplaatst. Als we dan even verder gaan rekenen, dan komt dat neer op 1.907 berichten per maand, wat in onze ogen een mooi resultaat is. Tot slot hopen we natuurlijk dat jullie in 2011 ook weer veelvuldig op FOK!sport zullen zijn, om jezelf op de hoogte te brengen van het laatste sportnieuws.

 

De hele redactie van FOK!sport wenst je een goed uiteinde en een knallend begin van 2011!

Koopzondag nog even veilig

Consumenten zullen voorlopig weinig merken van de nieuwe winkeltijdenwet die per 1 januari ingaat. Gemeenten hebben een jaar de tijd om gehoor te geven aan de nieuwe regels rond de koopzondag. Zij maken geen haast om de wijzigingen door te voeren, bleek uit een rondgang langs MKB-Nederland, Detailhandel Nederland, supermarktkoepel CBL en gemeenten.

Veel gemeenten vinden de nieuwe wet onduidelijk en moeilijk uitvoerbaar. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moet nog beginnen met een reeks voorlichtingsbijeenkomsten voor de achterban.

De nieuwe winkeltijdenwet stuit op veel weerstand bij winkeliers en gemeenten. Zo vreest Detailhandel Nederland dat de economie een harde klap krijgt. De beperking van de koopzondagen zou volgens de organisatie kunnen uitdraaien op een verlies van 24.000 banen.

Koopzondag nog even veilig
Koopzondag nog even veilig (Foto: ANP)

Rustige oudejaarsavond in grote steden

Oudejaarsavond verloopt vooralsnog rustig in de verschillende grote steden. Zowel in Amsterdam, Rotterdam als in Utrecht zijn er nog geen grote incidenten geweest. Rond 23.00 uur hebben de hulpdiensten vooral met containerbrandjes te maken gehad. Ook in Culemborg, waar het vorig jaar misging, lijkt alles vooralsnog rustig te verlopen.

De woordvoerder van de Amsterdamse politie stelt dat in de hoofdstad tot nog toe vooral sprake is van een gezellige drukte her en der. Ook Utrecht meldt geen excessen. "Maar voorgaande jaren zag je vooral tussen middernacht en 02.00 uur een piek. Dan staat iedereen buiten."

Ook de Rotterdamse politiewoordvoerder spreekt van een vooralsnog goed verloop van de avond. "De containerbrandjes die er zijn, zijn vooral voor de brandweer. Voor agenten was er tot nu toe nog weinig actie."

In Culemborg reed op 1 januari vorig jaar rond 05.00 uur een auto in de wijk Terweijde de voortuin van een woning in terwijl daar een groepje mensen stond. De bestuurder van Marokkaanse komaf ging verhaal halen nadat Molukkers gewelddadig waren geweest tegen Marokkanen.

De auto kwam uiteindelijk tegen de gevel van de woning tot stilstand. Drie mensen die in de tuin stonden raakten gewond aan hun benen en hoofd. In de auto zaten naast de bestuurder nog vier andere Marokkanen.

In Terweijde heersten op dat moment al langer spanningen tussen groepen Marokkanen en Molukkers. Na de ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de orde te bewaren in de wijk.

Vrijdagavond meldt een politiewoordvoerder echter dat het rustig is in de wijk. "Ik heb eigenlijk niks te melden."


Rustige oudejaarsavond in grote steden (Foto: Novum)

Brand legt groot deel basisschool Delft in as

Een grote brand heeft vrijdagavond een basisschool in Delft grotendeels verwoest. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Bij de brand raakte niemand gewond. Ook hoefde niemand geëvacueerd te worden.

Het vuur brak omstreeks 21.15 uur uit in het pand aan de Poptahof Noord. Een uur later gaf de brandweer het sein brand meester. Het gebouw stond op voldoende afstand van andere gebouwen, waardoor het niet nodig was mensen te evacueren.

Op het moment dat de brand uitbrak, was niemand in het gebouw aanwezig. Bij de brand zijn volgens de woordvoerder 'niet meer schadelijke stoffen vrijgekomen dan gebruikelijk is bij een brand'.

Politiekraan raakt gevel in Amsterdam

Agenten die vrijdagavond in Amsterdam met een kraan onderweg waren naar een brand, hebben hierbij op de Langebrugsteeg een gevel van een restaurant geraakt. Bij het ongeval ontstond alleen materiële schade. Dat meldt de politie op Twitter.

De agenten waren onderweg om te assisteren bij een brand op de Oudezijds Achterburgwal. Hoe het kon gebeuren dat ze met de kraan de gevel van het pand raakten, is onduidelijk. Ook is onbekend hoe groot de schade is. De brandweer heeft volgens een politiewoordvoerder wel verzocht de dienst Bouw- en Woningtoezicht erbij te halen. Hoe dat is afgelopen, weet de woordvoerder echter niet.

OekraÔne brengt uranium naar Rusland

Oekraïne heeft een 'significant deel' van zijn voorraad hoog verrijkt uranium overgebracht naar Rusland. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne vrijdag.

De verplaatsing maakt onderdeel uit van een overeenkomst met de Verenigde Staten, die bedoeld is om nucleair terrorisme tegen te gaan. President Barack Obama reageerde vanaf zijn vakantieadres in Hawaï dan ook tevreden. Volgens hem helpt Oekraïne mee om te voorkomen dat nucleaire wapens in handen van terroristen komen.

Recordaantal nieuwjaarsduiken op de tocht

Of het recordaantal nieuwjaarsduiken dit jaar wordt gebroken, is nog maar zeer de vraag. Vrijdagavond staan er nog 64 in de planning, maar er kan nog altijd een aantal afvallen. Het oude record stamt van vorig jaar en staat op 63.

Vrijdag viel opnieuw een aantal nieuwjaarsduiken af. In totaal waren er 81 gepland. De duiken in Huizen, Velserbroek, Nagele, Urk, Bunschoten, Midwolda, Kropswolde, Dedemsvaart, Wesepe, Doesburg, Borculo, Enspijk, Mill, Loon op Zand, Etten, Leeuwarden en Joure gaan echter niet door.

Belangrijkste oorzaak van het afgelasten van de duiken is dat er te veel ijs ligt op het water waar in moest worden gedoken. "Het kan zijn dat er nog meer worden afgelast", zegt een woordvoerder van Unox. "Sommige organisatoren zijn van plan zaterdagochtend nog wakken te gaan hakken."

Unox is de organisator van de duik bij Scheveningen en het centrale aanspreekpunt voor de overige duiken. De overige duiken in het land worden door andere organisatoren opgezet. "Zij beslissen zelf of een duik doorgaat", zegt de woordvoerder.

Nummer van Train meest gedraaid op radio

Het nummer Hey, Soul Sister van Train is het afgelopen jaar het meest gedraaid op de landelijke radiostations in Nederland. Het lied was in 2010 ruim 4600 keer te horen op de nationale publieke en commerciële zenders.

Dat blijkt uit de vrijdag verschenen Airplay Top 100 van SoundAware, dat onder meer voor de muziekindustrie registreert welke muziek wordt gedraaid op radio en tv. This Ain’t a Love Song van Scouting for Girls staat op twee in de lijst. De derde plek is voor A Night Like This van Caro Emerald. Dat nummer is daarmee ook meteen de meest gedraaide Nederlandse plaat.

Nummer van Train meest gedraaid op radio
Nummer van Train meest gedraaid op radio (Foto: ANP)

Jongen zwaargewond bij carbidschieten

Een 15-jarige jongen uit Donkerbroek is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij het carbidschieten in zijn woonplaats. De jongen kreeg een hele melkbus in zijn gezicht. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerder zag het er ernstig uit.

Het incident vond omstreeks 13.30 uur plaats op de Schoolstraat in het Friese dorp. De jongen was daar met drie vrienden carbid aan het schieten.

De jongens hadden de melkbus die ze gebruikten voor het carbidschieten op de kop gezet. Aanvankelijk lukte het niet een explosie te bewerkstelligen, waarop het slachtoffer bij een gaatje in de melkbus een vuurtje hield. Daarop kwam de bus volgens de politiewoordvoerder met een enorme kracht naar boven en werd de jongen door het gevaarte in zijn gezicht geraakt.

De vrienden van het slachtoffer zijn enorm geschrokken, vertelt de zegsman. Zij krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Tom steekt een vuurwerkje af

Ja, we weten het. Tom is allang geen nieuws meer, maar nog steeds is Tom met zijn afgestoken vuurwerkje een van de leukste internetfilmpjes voor oudejaarsavond. Overigens is er ook een nieuw filmpje met Tom op YouTube gezet.

Net als in 2007, 2008 en 2009 ook nu in 2010 dus weer even Tom. En ook volgend jaar posten we hem weer. Voor iedereen die even wil glimlachen of voor wie het nog niet kent. Hier is Tom met zijn vuurwerkje. En ook jij voorzichtig met vuurwerk, namens de hele FOK!crew.

Toms vuurwerkje 2010

Toms vuurwerkjeTom in de remix

Old Firm herdenkt Ibrox-ramp

Glasgow Rangers en Celtic herdenken zondag de Ibrox-ramp. Dat doen de twee clubs voor ze hun derby spelen. Precies veertig jaar eerder, op 2 januari 1971, vonden 66 mensen tijdens de Old Firm de dood toen hekken op een trap in het stadion van Glasgow Rangers het begaven terwijl de fans het stadion verlieten.

Voor de Old Firm van zondag leiden John Greig en Billy McNeill de herdenking. De twee waren in 1971 aanvoerder van respectievelijk Rangers en Celtic. De beide teams zullen voor de stadsderby een minuut stilte houden en met rouwbanden spelen.

De spelers van destijds hebben nog duidelijke herinneringen aan de ramp, vertellen ze aan Uefa.com. "Er werd een aantal lichamen de kleedkamer ingebracht en ik wist niet of ze leefden of dood waren", herinnert Greig zich. De aanvoerder van Rangers liep daarop naar het veld waar complete paniek heerste. "Overal renden mensen. Wat me het meest bij is gebleven waren de lijken die vanaf de middellijn tot aan de achterlijn lagen."

De Celtic-spelers waren in eerste instantie niet op de hoogte van de ramp, weet Celtic-rechtsback Jim Craig nog. Ze zaten tien minuten na het laatste fluitsignaal al in de spelersbus toen trainer Jock Stein ze vertelde dat er waarschijnlijk doden waren gevallen.

"Hij liet de buschauffeur ons naar Celtic Park rijden en gedurende de avond steeg het aantal doden en gewonden steeds hoger. Het was een verschrikkelijk gevoel om daarbij betrokken te zijn." Stein en zijn trainersstaf bleven in Ibrox Park achter om te helpen voor de gewonden te zorgen.

De huidige Rangers-trainer Walter Smith was met zijn broer in het stadion, maar bleef ongedeerd. Ook hij herinnert zich de saamhorigheid die de tragedie in Glasgow teweegbracht. "Het deed er niet toe welk team je steunde, of of je überhaupt voetbalfan was. De stad was verenigd in verdriet."

Westerse film op Noord-Koreaanse televisie

In Noord-Korea is voor het eerst in de geschiedenis een westerse film vertoond op televisie. Op tweede kerstdag werd Bend it Like Beckham in het communistische land uitgezonden op de staatstelevisie. De film kwam in een aangepaste versie op de buis, maar wat er is veranderd is onduidelijk.

De uitzending van de Britse film over een vrouwelijk voetbalteam was het gesprek van de dag. "Dit was de eerste Westerse film die in Noord-Korea is uitgezonden", zei de Britse ambassadeur in het land, die meehielp de film op tv te krijgen. Het was volgens hem ook voor het eerst dat onderwerpen als multiculturaliteit, gelijkheid en tolerantie op televisie aan bod kwamen.

Voetbal is in Noord-Korea een populaire sport. Deze zomer nam het land deel aan het WK in Zuid-Afrika en ook het vrouwenelftal is een sterke speler in de regio. Groot-Brittannië probeert het communistische land al jaren te bereiken via voetbal, een sport die de twee landen verbindt sinds Noord-Korea voor het eerst meedeed aan het WK in Engeland in 1966.


Westerse film op Noord-Koreaanse televisie (Foto: Novum)

Brawn denkt nog niet aan stoppen

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn denkt voorlopig nog niet aan stoppen. De Brit wil pas een stap opzij doen als zijn team weer succesvol is in de Formule 1. Dit jaar werd het team vierde in het constructeurskampioenschap, achter Red Bull, McLaren en Ferrari.

"Ik ga zeker niet weg voordat het team succes boekt," zei de Brit tegen Auto Motor und Sport. Voor volgend jaar houdt hij alvast een slag om de arm. "Het is een voordeel dat we vroeg zijn begonnen met de ontwikkeling van de nieuwe auto. Maar het betekent niet dat we zomaar Red Bull, McLaren en Ferrari kunnen verslaan."

In 2009 wist Brawn het Honda-team te redden en onder zijn eigen naam kampioen te worden in de Formule 1. Een dergelijke grote sprong zit er nu niet meer in. "De omstandigheden zijn anders. Op de fabriek in Brackley werkten toen nog 750 mensen, plus een paar honderd in Japan. Nu moeten we het met veel minder personeel doen. Desondanks geloof ik in de kwaliteit van onze auto voor volgend seizoen."

De Brit verwacht in ieder geval een veel betere Michael Schumacher. "Afgelopen seizoen miste hij een 'klik' met de banden. Als de Pirelli-banden hem beter liggen, kan dat veel schelen. Zijn stuurmanskunsten en race-inzicht zijn nog altijd van hoog niveau."

Bouw circuit Austin van start gegaan

De bouw van het nieuwe Formule 1-circuit in Austin, Texas, is van start gegaan. Het 250 miljoen dollar kostende circuit moet in 2012 voor de eerste F1-race opgeleverd worden. De organisatie gaat er vooralsnog vanuit dat deze deadline haalbaar is.

In de afgelopen maanden is hard gewerkt om alle vergunningen voor de bouw van de door Herman Tilke ontworpen baan rond te krijgen. Daarnaast heeft organisator Tavo Hellmund er voor gezorgd dat de financiering rond is gekomen en dat er voldoende steun voor de bouw is.

Belgische oud-wielrenner Impanis (85) overleden

De Belgische oud-wielrenner Raymond Impanis is overleden, meldt de Belgische sportzender Sporza. Hij werd 85 jaar. Impanis was tussen 1947 en 1963 prof en behaalde zijn grootste successen in 1954. Toen won hij zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix.

Impanis won verder drie etappezeges in de Tour de France en sloot de Vuelta in 1956 als derde af. Impanis was ook tweemaal de beste in Gent-Wevelgem (1952 en 1953) en schreef de Waalse Pijl eenmaal op zijn naam (1957). In de jaren tachtig en vroege jaren negentig was er een profkoers die naar hem genoemd was. Inmiddels is de Grote Prijs Raymond Impanis een race voor beloften.

Liz Hurley: Elton is een goede vader

Elizabeth Hurley weet zeker dat Elton John een fantastische vader zal zijn. De 63-jarige zanger, die op eerste kerstdag vader werd van Zachary Furnish-John, krijgt in Groot-Brittannië onder meer vanwege zijn leeftijd kritiek op zijn vaderschap.

"Elton en David zijn fantastische peetooms voor mijn zoon", vertelt Hurley aan het Amerikaanse blad People. "Ik weet zeker dat ze ook geweldige ouders zullen zijn en ik ben ontzettend blij voor ze." De 45-jarige actrice twitterde na de bekendmaking van het nieuws dat ze stond te trappelen om de kleine te zien. "Ik kan niet wachten op de eerste knuffel."

Zachary is het eerste kind van John en zijn 48-jarige partner. Ze kregen hun zoon met behulp van een draagmoeder. Het tweetal, dat in 2005 trouwde, gaf eerder aan graag een kind te willen adopteren. Een poging vorig jaar om een Oekraïens weesje te adopteren, mislukte. John werd te oud bevonden. Bovendien erkent het land geen homopartnerschappen.

Elton John heeft, naast Hurleys zoon Damian, meerdere peetkinderen van beroemde ouders. De zanger is peetoom van Sean, de zoon van John Lennon, en van twee zoons van David en Victoria Beckham: Brooklyn en Romeo.


Elizabeth Hurley (Foto: Novum)

Steam aanbiedingen: 31/12

Het is de laatste dag van 2010, maar nog niet de laatste dag van Steam sales! We krijgen nog twee dagen lang aanbiedingen op mainstream-games, indie-games en Europese games waar bijna niemand ooit van gehoord heeft. Wat heeft vandaag te bieden? Kijk verder en kom erachter.

 • Far Cry 2: Fortune's Edition €7,49
 • Theatre of War serie 75% korting
 • Team Fortress 2 €5,-
 • Star Wars Jedi Knight Collection €4,75
 • STALKER Bundle €4,99
 • Hitman Collection €7,49
 • Guardians of Graxia €2,49
 • Command & Conquer 3 en Red Alert 3 games: 75% korting
 • Supreme Commander 2 €4,99
 • Flight Control HD €1,36
 • Empire & Napoleon Total War: GOTY Edition €24,99
 • Anno 1404 €14,99


Kijk morgen weer voor de nieuwe aanbiedingen op Steam vanaf 19:00.

 

Rus door in kwalificatie Brisbane

Tennisster Arantxa Rus heeft haar eerste wedstrijd in de kwalificatie van het WTA-toernooi in Brisbane gewonnen. De Monsterse won in twee sets van de Australische wildcardhoudster Isabella Holland: 6-2, 6-2. Rus moet drie kwalificatierondes overleven om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

In de tweede kwalificatieronde treft Rus in Olivia Rogowska opnieuw een Australische. Rogowska was verrassend met 6-0, 4-6, 6-1 te sterk voor de als vierde geplaatste Shuai Zhang uit China.

Auto rijdt door na aanrijding met voetganger

Een automobilist heeft vrijdagochtend op de N279 tussen Helmond en Asten in Noord-Brabant een voetganger aangereden en is vervolgens doorgereden. De politie laat weten op zoek te zijn naar de dader. Voor het slachtoffer is een traumahelikopter ingeschakeld.

De voetganger werd rond 05.45 uur geschept door een grijze auto. Andere automobilisten zagen het ongeluk gebeuren en waarschuwden de hulpdiensten. Het is niet bekend hoe het met het slachtoffer is gesteld. Waarom de voetganger op de rijbaan liep is niet bekend, meldt de politie.

BraziliŽ biedt asiel aan aan moordenaar

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft een Italiaanse voortvluchtige politiek asiel aangeboden. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De Italiaan, Cesare Battisti, wordt in zijn moederland gezocht voor een aantal moorden.

De president van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft wel gezegd dat de argumentatie voor het aanbieden van het asiel nog moet worden bekeken. Volgens het hooggerechtshof moet de beslissing om Battisti politiek asiel aan te bieden wel toegestaan zijn onder een uitleveringsverdrag dat Brazilië en Italië hebben.

Battisti, een voormalige linkse rebel, werd in Italië bij verstek veroordeeld voor vier politieke moorden in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Battisti heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Volgens hem vervolgt de Italiaanse regering hem om politieke redenen.

'Beckham wil twee maanden in de Premier League spelen'

David Beckham hoopt voor even weer in de Engelse Premier League te spelen, schrijven diverse Engelse media vandaag.

Beckham staat nog steeds onder contract bij LA Galaxy en wil zich via een korte verhuurperiode aan een Engelse club voorbereiden op zijn laatste seizoen bij de Amerikaanse club. Dat zou moeten gaan volgens dezelfde constructie als eerder met AC Milan, toen hij tot maart werd gehuurd.

Manchester United lijkt niet geïnteresseerd, maar West Ham United, Sunderland, Newcastle United, Blackburn Rovers, Everton en Tottenham Hotspur zijn dat wel. Vooral de laatste optie zal Beckham aanspreken omdat hij bij de Spurs in de Champions League kan spelen.

In het verleden heeft Beckham zich laten ontvallen in Engeland alleen het shirt van Manchester United te kunnen dragen. Concreet zouden de aanbiedingen van de geïnteresseerde clubs nog niet zijn.

Staatsloterij verkoopt 4,5 miljoen loten

Veel Nederlanders hopen het jaar 2010 af te sluiten als multimiljonair. De Nederlandse Staatsloterij heeft voor de trekking op oudejaarsavond ruim 4,5 miljoen loten verkocht. Dat heeft een woordvoerder van de loterij vrijdag laten weten.

De Staatsloterij spreekt liever van 4,5 miljoen lotnummers, omdat ook halve loten zijn uitgegeven. "Er liggen zogezegd dus heel wat meer briefjes in de fruitschaal", aldus de zegsman. De trekking van de jackpot van 27,5 miljoen wordt vrijdagavond even voor twaalf uur uitgezonden bij SBS 6.

Staatsloterij verkoopt 4,5 miljoen loten
Staatsloterij verkoopt 4,5 miljoen loten (Foto: ANP)

Caro Emerald sluit jaar met nummer ťťn af

Caro Emerald heeft het in de laatste week van 2010 weer tot nummer een geschopt in de Album Top 100. Het is de dertigste keer dat de zangeres bovenaan de hitlijst prijkt met haar debuutalbum.

In augustus verbrak Caro met Deleted Scenes From the Cutting Room Floor het record van Michael Jacksons album Thriller, omdat ze 27 weken met haar cd op de eerste plek stond. Ze moest in die periode de koppositie tussendoor twee keer een weekje afstaan aan Jan Smit en Alain Clark.

Vorige week werd duidelijk dat Emerald officieel de bestverkochte cd van 2010 op haar naam heeft. De 29-jarige zangeres gooit ook hoge ogen in het buitenland.


Caro Emerald (Foto: Novum)

Voordeur politiebureau opgeblazen met vuurwerk

In de Zeeuwse plaats Kapelle is donderdagnacht de glazen voordeur van het politiebureau opgeblazen met vuurwerk. Het kozijn en een binnendeur raakten ook zwaar beschadigd en glas van de deur lag tot halverwege het bureau. Dat meldt de politie vrijdag. Het schadebedrag is nog niet bekend.

De politie heeft nog niemand aangehouden voor de explosie bij het bureau aan het Kerkplein. De politie onderzoekt de zaak.

De deur van het bureau is provisorisch hersteld met een tijdelijke deur.

Haatmails voor advocaten Robert Mikelsons

Het advocatenkantoor Anker en Anker dat hoofdverdachte in de Amsterdamse kindermisbruikzaak Robert Mikelsons verdedigt heeft de afgelopen dagen veel haatmails en boze telefoontjes binnengekregen. Dat meldt een medewerker van het advocatenkantoor vrijdag.

Hoeveel boze mails en telefoontjes zijn binnengekomen, kan de medewerker niet zeggen. "Het zijn er heel veel. We zijn opgehouden met tellen." De berichten zijn volgens hem afkomstig van verschillende afzenders. Om wat voor verwensingen het gaat, wil hij niet vertellen. "Ik ga geen olie op het vuur gooien."

Het advocatenkantoor krijgt volgens de medewerker wel vaker dit soort mails en telefoontjes. "Maar in dit geval is het heel extreem." De medewerker zegt de boze mails en telefoontjes wel te begrijpen. "Het zijn allemaal emoties. Zoiets is vaak eenmalig. Als mensen hun woede eenmaal kwijt zijn, houdt het wel op."

Of Anker en Anker aangifte gaat doen, weet de medewerker nog niet. "We gaan het er volgende week over hebben, maar ik verwacht het niet. Als je in een glazen huis woont, moet je niet met stenen gaan gooien."

Het advocatenkantoor maakte vorige week bekend Robert M. te gaan verdedigen. De mails en telefoontjes zullen het kantoor niet op andere gedachten brengen. "We hebben een weloverwogen beslissing gemaakt en het kan niet zo zijn dat we ons beleid gaan wijzigen op grond van zoiets."

De 27-jarige Mikelsons wordt verdacht van ernstige zedenmisdrijven met tientallen kinderen op twee Amsterdamse kinderdagverblijven.

Wit-Rusland geeft opdracht tot sluiting kantoor OVSE

De regering van Wit-Rusland heeft vrijdag geweigerd het mandaat van de Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te verlengen. De beslissing komt nadat waarnemers van de OVSE president Aleksander Loekasjenko hebben beschuldigd van stembusfraude bij de presidentsverkiezingen van 19 december.

Volgens het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het kantoor van de OVSE in Minsk gesloten omdat de organisatie haar 'mandaat heeft vervuld'.

De sluiting van het kantoor is verder bewijs dat de autoritaire president het Westen de rug heeft toegekeerd.

Xander de Buisonjť wil nog eens trouwen

Xander de Buisonjé heeft net een bruiloft achter de rug, maar doet het graag nog eens over. De 37-jarige zanger wil de liefde voor zijn Sophie voor de tweede keer bezegelen in de toekomst. Nog een kindje zou helemaal geweldig zijn, vindt De Buisonjé.

"Ik denk wel dat we nog een keer gaan trouwen", onthult Xander in RTL Boulevard. "Ik vind dat ook wel iets romantisch hebben. Je hebt dat samen een keer gedaan, maar die liefde blijft net zo sterk, dus waarom zou je 't niet nog eens doen?"

Maar tegen de geboorte van zijn zoontje Dex kan niets op. "Op een gegeven moment trok ik Dex zo naar buiten en had ik 'm. Dat was een prachtig moment. Dat is zoiets oers, iets moois. Daar kan volgens mij niet heel veel tegenop."

Xander, die ook een zoontje heeft met presentatrice Wendy van Dijk, wil dolgraag nog een kind met zijn huidige vrouw. "We willen nog wel een tweede kindje ergens proberen te krijgen, maar dat zou denk ik 2012 worden. Maar dat is eigenlijk mijn grootste wens, nog een kleine."


Xander de Buisonjé (Foto: Novum)

Groot-BrittanniŽ steunt inzet troepen in Ivoorkust

Groot-Brittannië steunt een door de Verenigde Naties goedgekeurde militaire interventie in Ivoorkust als onderhandelingen met de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo over een machtsoverdracht op niets uitlopen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vrijdag gezegd.

Groot-Brittannië hoopt volgens Hague dat Gbagbo kan worden overgehaald om af te treden of vrijwillig opstapt nu zijn banktegoeden zijn bevroren. De minister zei dat het Verenigd Koninkrijk echter volledig achter een militair ingrijpen van West-Afrikaanse landen - verenigd in het regionale samenwerkingsverband Ecowas - staat.

"Op alle mogelijke diplomatieke manieren steunen we een oplossing voor deze crisis", aldus Hague. "Zijn (die van Gbagbo, red.) macht ontleent hij aan de controle over het leger. De komende weken zal hij door zijn geld heen zijn en dat betekent dat aan zijn macht een einde komt."

Ecowas heeft in het verleden al troepen gestuurd naar lidstaten, maar de organisatie heeft eerder deze week gezegd dat de onderhandelingen eerst een vervolg moeten krijgen. Volgende week keren onderhandelaars van Ecowas terug naar Ivoorkust.

Als Ecowas uiteindelijk toch besluit militair in te grijpen, heeft het de steun van Londen, aldus Hague. "Ze zouden er goed aan doen om daarbij de steun van de Verenigde Naties te zoeken en dit zouden we steunen."

Hague zei dat Groot-Brittannië al een militaire verbindingsofficier naar de regio heeft gestuurd om samen met Franse militairen te werken aan een planning. Hij sloot echter uit dat Britse militairen worden ingezet.


William Hague (Foto: Novum)

Zwaargewonde Haarlemmer slachtoffer schietpartij

Een 27-jarige Haarlemmer die donderdag zwaargewond werd gevonden op een parkeerplaats in Haarlem is vermoedelijk gewond geraakt als gevolg van een schietpartij. Dat meldt de politie vrijdag.

De man is opgenomen in een ziekenhuis. Het slachtoffer werd door agenten aangetroffen op een parkeerplaats aan de Zwemmerslaan. In de wagen zaten nog twee mannen, Haarlemmers van 20 en 23 jaar. Hun rol bij het incident, dat omstreeks 17.30 uur plaatsvond, wordt onderzocht.

De aanleiding van de schietpartij is nog onbekend.

Nadal tegen Federer in Abu Dhabi

Rafael Nadal speelt morgen zijn eerste duel tegen Roger Federer in 2011. De Spanjaard won in de halve finale van het demonstratietoernooi in Abu Dhabi met 6-4, 6-4 van Tomas Berdych. Eerder vandaag plaatste Federer zich al door zich in drie sets van Robin Söderling te ontdoen: 6-7 (3), 6-3, 6-3.

Nadal, de titelverdediger in Abu Dhabi, had in het begin van het duel moeite met de goede opslagen van Berdych, maar een late break bracht hem alsnog de zege in de eerste set. In het tweede bedrijf liep de Spanjaard vlot uit naar 4-1, maar Berdych kwam terug tot 5-4 voordat Nadal de partij naar zich toe trok.

Militaire leiders eens over afzetting Gbagbo

De leiders van de strijdkrachten in West-Afrika hebben een plan in werking gesteld om Laurent Gbagbo als president van Ivoorkust af te zetten, als de onderhandelingen over zijn vertrek mislukken. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse strijdkrachten vrijdag gezegd.

De stafchefs van de strijdkrachten van de landen van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas zijn dinsdag en woensdag bij elkaar geweest om de situatie in Ivoorkust te bespreken. Gbagbo verloor eind november de presidentsverkiezingen van zijn rivaal, Alassane Ouattara. Beiden hebben zich als president laten beëdigen. De internationale gemeenschap erkent Ouattara als president.

Militaire leiders eens over afzetting Gbagbo
Militaire leiders eens over afzetting Gbagbo (Foto: ANP)

Gordon steunt ook in 2011 op God

Gordon blijft ook in het nieuwe jaar trouw aan God. De zanger bekeerde zich tot het geloof tijdens zijn zoektocht voor het EO-programma Op Zoek Naar God. Gordon vertrouwt erop dat hij zijn overleden moeder ooit weer terugziet.

De moeder van Gordon overleed in oktober op 79-jarige leeftijd. "Een nieuw jaar zonder mijn moeder maar met het houvast aan het geloof in God", schrijft Gordon op zijn website. "Op een dag zijn we allen weer herenigd. Liefde en respect uit mijn hart."

De 42-jarige Gordon wenst iedereen het beste in 2011. "Ik wil graag iedereen een fantastisch nieuw jaar wensen met veel geluk liefde en vooral gezondheid. Dat iedereen mag krijgen waar zij al zo lang op wachten."


Gordon (Foto: Novum)

Weer explosief gevonden in Dordrecht

Bij de Milieudienst in Dordrecht is voor de tweede dag op rij een explosief gevonden. Net als de 'bom' die donderdag werd gevonden bij het kantoor, was ook het object dat vrijdag werd gevonden niet geladen met springstof. Dat meldt de politie. De herkomst van de explosieven is nog niet bekend.

Donderdag kwam een sms'je binnen bij het AD en de gemeente dat er twee handgranaten bij de Milieudienst zouden liggen. Er werd er toen maar één gevonden. Bij hervatting van de zoektocht kwam een dag later het tweede explosief aan het licht.

De weinige werknemers die op oudejaarsdag bij de Milieudienst aan het werk waren, hoefden niet te worden geëvacueerd. Volgens de politie is er geen gevaar voor de werknemers van de dienst geweest.

Burgemeester Arno Brok van Dordrecht noemt de bedreigingen aan het adres van de ambtenaren van de Milieudienst onaanvaardbaar. "Deze mensen voeren gewetensvol uit wat het gemeentebestuur heeft besloten. Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor de inzet van deze medewerkers. Hun veiligheid staat voor het college voorop."

De ambtenaren van de Milieudienst zijn wel vaker bedreigd. De gemeente heeft toen al extra veiligheidsmaatregelen genomen. De gemeente wil niet ingaan op berichten in de media dat huisjesmelkers achter de bedreigingen zouden zitten. "De politie onderzoekt of er een verband is. Meer kan ik daar op dit moment niet over melden", zegt de burgemeester.

Xavi dichtbij clubrecord Barcelona

Xavi kan zondag tegen Levante zijn 549e wedstrijd voor FC Barcelona spelen. De 30-jarige middenvelder zou daarmee het clubrecord van Migueli evenaren. Die zette dat tussen 1973 en 1988 neer. Xavi behaalde het aantal wedstrijden in de twaalf seizoenen sinds zijn debuut in 1998.

Xavi en Migueli debuteerden beiden onder Nederlandse trainers bij Barcelona. Xavi kreeg zijn kans van Louis van Gaal; Migueli werd door Rinus Michels voor het eerst opgesteld.

Dat Xavi het record nog veel scherper gaat stellen, lijkt een zekerheid. De wereld- en Europees kampioen wordt in januari pas 31 en hoopt nog jaren mee te kunnen. Hij wil zijn loopbaan uiteindelijk bij Barcelona afsluiten. "Ik zou hier graag stoppen bij een winnende ploeg, maar dat heb ik niet alleen in handen." De middenvelder won al twee keer de Champions League met Barça.


Xavi dichtbij clubrecord Barcelona (Foto: Novum)

PSV en Kayserispor akkoord over Amrabat

PSV heeft een akkoord bereikt met Kayserispor over een transfer van Nordin Amrabat. De Turken moeten nu zelf nog overeenstemming bereiken met de vleugelaanvaller, die mag vertrekken uit Eindhoven.

In eerste instantie werd bericht dat PSV 1,5 miljoen euro wenste te ontvangen voor Amrabat, maar de transfersom bedraagt naar verluidt uiteindelijk 1,25 miljoen euro. Kayserispor-trainer Shota Arveladze, die in Nederland voor Ajax en AZ voetbalde, heeft al contact gehad met Amrabat. Naar verwachting reist de aanvaller zondag naar Turkije om de transfer af te ronden.

PSV nam Amrabat in de zomer van 2008 over van VVV-Venlo. Daar was de speler, die bij FC Omniworld in het betaald voetbal debuteerde, de absolute smaakmaker. De 23-jarige vleugelspits dwong in Eindhoven nooit een basisplaats af. Tot nu toe speelde hij 56 wedstrijden in de Eredivisie voor PSV, waarin hij negen keer scoorde.

16 uur Cup-a-Soup

Het is weer 16 uur en dat betekend tijd voor een pittg opkikkertje. Ik kwam deze nieuwe CAS commercial tegen en het is weer een pareltje. Duurzaam en verantwoord is in deze tijd helemaal hip en daarom gaat het hele kantoor duurzaam doen. Dat betekent: het nietje uit de bundel papier in het oud ijzer, en het venstertje van een envelop bij het plastic scheiden.

Recherche vindt 130 kilo heroÔne in baklava

De nationale recherche heeft donderdagavond in Arnhem een zeecontainer met daarin 130 kilo heroïne verstopt onder een laag baklava onderschept. De container werd al door justitie in Turkije en België in de gaten gehouden. De recherche greep in toen de lading drugs werd bezorgd bij een groentewinkel in Arnhem. Vier mensen werden opgepakt.

De drugs zaten verstopt onder een laag van een Turkse delicatesse. "Het gaat om een soort baklava in plastic bakken", licht een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie toe.

De recherche was over het drugstransport getipt door Turkse collega's. De container was toen nog met een klein containerschip onderweg naar Antwerpen, vermoedelijk vanuit Iran. De container met de drugs ter waarde van 3 miljoen euro werd donderdagavond bij een groente- en fruitwinkel in Arnhem afgeleverd.

De 45-jarige eigenaar van de eenmanszaak werd door een arrestatieteam ingerekend. Ook twee mannen van 36 en 39 jaar en een vrouw van 41 jaar werden aangehouden. Bij doorzoeking van de zaak en een woning in Arnhem werden een computer, mobiele telefoons en 1700 euro contant geld in beslag genomen.


Recherche vindt 130 kilo heroïne in baklava (Foto: Novum)

Tshibamba gaat verder in Griekenland

Joël Tshibamba zet zijn loopbaan voort in Griekenland. De aanvaller, die in het verleden voor NEC en TOP Oss speelde, is door zijn Poolse werkgever Lech Poznan verhuurd aan Larissa. De Grieken hebben tevens een optie tot koop bedongen.

De 22-jarige Tshibamba werd geboren in DR Congo, maar heeft ook een Nederlands paspoort. Hij debuteerde in het seizoen 2008/09 bij NEC in het betaald voetbal. Na tien duels en drie goals werd hij verhuurd aan het toenmalige TOP Oss. In een half seizoen speelde hij veertien wedstrijden en scoorde hij vijf keer. In de winterstop kocht het Poolse Arka Gdynia hem, waarna hij afgelopen zomer de stap naar Lech Poznan zette. Nu gaat hij dus naar Griekenland.

NS compenseert ook gedupeerde vaste reiziger

De NS gaat gedupeerde reizigers compenseren voor de vele vertragingen van de afgelopen weken. De NS liet donderdag weten maandag het zogenaamde zoutkaartje in te voeren als tegemoetkoming, maar voor reizigersvereniging Rover is dat niet genoeg. Een woordvoerder van de NS bevestigt nu dat er wordt gekeken naar een oplossing.

Het zoutkaartje houdt in dat ook mensen zonder kortingskaart buiten de spits met 40 procent korting kunnen reizen. Aangezien mensen met een kortingskaart daar sowieso al recht op hebben, eiste Rover een aanvullende maatregel.

De NS zegt woensdag bekend te maken welke vorm van compensatie aan de vaste reizigers wordt gegeven. Vorig jaar speelde hetzelfde probleem al. Toen kregen de reizigers die niets aan het zoutkaartje hebben een kaart om een dag gratis te reizen. Dat is ook nu volgens de woordvoerder een optie.

Verkiezing: Finale Sporter van het Jaar 2010

Het jaar 2010 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Na een knock-out systeem zijn er nu nog twee over. Beide zijn olympisch kampioen maar slechts één van hen kan er met de titel FOK!sporter van het jaar 2010 vandoor gaan.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic
Derde ronde in dit bericht en dit topic
Kwartfinale in dit bericht en dit topic
Halve finale in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door met gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Rafael Nadal[/b] - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De finale sluit op zaterdag 1 januari om 20.00 uur.

De finale:
Mark Tuitert - Nicolien Sauerbreij

prestaties in 2010:
Tuitert werd in 2010 olympisch kampioen schaatsen op de 1.500 meter. Daarnaast won hij ook olympisch brons op de ploegenachtervolging.
Sauerbreij werd olympisch kampioen snowboarden op de parallel reuzenslalom. Ook won ze ook de wereldbeker op dat onderdeel en werd tweede in de wereldbeker algemeen

 

Wat is er op tv op oudejaarsavond?

Veel bekende Nederlanders hebben tijdens oud en nieuw weinig te doen, dus ook op oudejaarsavond vervuilen zij wederom de beeldbuizen in Nederlandse huishoudens. Vooral amusement, cabaret en muziek zullen vrijdagavond de boventoon voeren op de televisiezenders.

Zo pakt de publieke omroep uit met de Oudejaarsconference 'Gedoog, hoop & liefde' (Nederland 1, 21.50 uur) van Erik van Muiswinkel, die samen met andere gastcabaretiers zal optreden. Ouderenomroep MAX gaat met de door Gerard Cox geregisseerde show 'Au, au, au... me rug' (Nederland 2, 21.10 uur) op de proppen komen.

Nederland 3 zal veel muziek gaan uitzenden, waaronder Vrienden van Amstel Live en verschillende Top 2000-programma's. RTL 4 gaat de joligheid opzoeken met een Oud & Nieuw-versie van Ik Hou Van Holland (22.00 uur) met Linda de Mol, Irene Moors en Jeroen van Koningsbrugge.

SBS 6 komt dit jaar weer met een alternatieve oudejaarsconference (21.30 uur), uitgevoerd door Guido Weijers. Na de SBS 6-conference zal het Staatsloterij Oudejaarsfeest beginnen, dat gepresenteerd zal worden door Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas.

Van Persie weer opgenomen in Arsenal-selectie

Arsenal-manager Arsène Wenger heeft Robin van Persie opgenomen in zijn selectie voor het duel met Birmingham City. Van Persie werd in de wedstrijd tegen Wigan Athletic (2-2) gespaard door de Franse oefenmeester. Twee dagen eerder speelde Van Persie meer dan een uur mee tegen Chelsea. Wenger is nog altijd voorzichtig met de Nederlands international.

Vanwege het overvolle competitieprogramma in Engeland gaf de oefenmeester ook Cesc Fàbregas en Alexander Song rust tegen Wigan. Tegen Birmingham treedt Arsenal echter weer op oorlogssterkte aan.

Arsenal draait volop mee in de bovenste regionen van de Premier League en moet tegen Birmingham winnen om bij de koplopers uit Manchester te blijven. The Gunners staat twee punten achter.

Oud en nieuw, maar dan anders

Oud en nieuw is voor de meeste onder ons een gevalletje oliebollen vreten en wat champagne rond middernacht en daarna vuurwerk. Maar wat zijn de gewoontes met oud en nieuw elders in de wereld? 

Ik heb een paar websites voor jullie opgezocht die allemaal dat thema hebben.

Zoals je ziet het is niet overal bankhangen en wachten op middernacht...

Arsenal haalt jonge Welshman Ramsey terug

Aaron Ramsey keert 3 januari definitief terug naar Arsenal. De 20-jarige middenvelder werd de afgelopen maand verhuurd aan Nottingham Forest om wedstrijdritme op te doen, maar speelde door het winterse weer slechts drie duels.

Toch overweegt manager Arsène Wenger niet om de verhuurperiode te verlengen. "Als Abou Diaby niet geblesseerd was geraakt, dan had ik het in overweging willen nemen, maar nu absoluut niet", zegt de Fransman op de clubsite.

Ramsey werd eind november uitgeleend aan de club uit het Championship om hem veel wedstrijden te laten spelen. De Welshman ontbeert nog wedstrijdritme, nadat hij in november terugkeerde bij de Arsenal-selectie na een beenbreuk. Ramsey begon echter alleen in de basis tegen Derby County en viel in tegen Leicester City en Crystal Palace. "Hij is slachtoffer van de sneeuw geworden en wij dus ook", baalt Wenger.

De manager verwacht dat Ramsey tot februari nodig heeft om weer volledig fit te geraken.


Arsenal haalt jonge Welshman Ramsey terug  (Foto: Novum)

Aziaten bereiden zich voor op Nieuwjaar

Terwijl de klok steeds dichterbij het nieuwe jaar komt, bereiden in Azië mensen zich voor op allerlei evenementen; van bezoeken aan tempels in Japan tot enorme vuurwerkshows in Taiwan.

Het is dit jaar voor het eerst dat in de Vietnamese hoofdstad Hanoi Nieuwjaar wordt gevierd. Normaal gesproken vieren de Vietnamezen het nieuwe maanjaar, dat op 3 februari begint. De afgelopen jaren is de westerse cultuur echter steeds meer doorgedrongen in het land. Hanoi viert het nieuwe jaar (18.00 uur Nederlandse tijd) met een lichtshow en een optreden van internationaal bekende dj's.

Japanners brengen oudejaarsavond meestal thuis met familie door. Mensen die niet thuis willen zijn, gaan vaak naar een tempel om te bidden voor geluk in het nieuwe jaar. In Zojoji, een zeshonderd jaar oude boeddhistische tempel in het centrum van Tokyo, komen duizenden mensen bijeen om ballonnen met nieuwjaarswensen los te laten als de klok twaalf slaat (16.00 uur Nederlandse tijd).

In Taipei, de grootste stad van Taiwan, wordt met de jaarwisseling (17.00 uur Nederlandse tijd) een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. Een draak van vuurwerk zal zich langs de hoogste wolkenkrabber van de stad omhoog slingeren.

Op de Filipijnen vreest de regering voor veel gewonden door vuurwerk. Filipijnen geloven dat een luidruchtige jaarwisseling boze geesten en ongeluk verdrijft. Veel Filipijnen gaan echter wel heel ver met lawaai maken: ze ontsteken vuurwerk dat soms krachtiger is dan een staaf dynamiet om het nieuwe jaar (18.00 uur Nederlandse tijd) te verwelkomen. De afgelopen dagen vielen er 245 gewonden door het vuurwerk.

Terwijl veel Aziatische landen het nieuwe jaar inluiden met vuurwerk, heeft de junta van Birma al het vuurwerk verboden. Het regime gaf geen reden voor het verbod, maar in het verleden werd vuurwerk ook al eens verboden, omdat 'gewetenloze personen' er misbruik van zouden kunnen maken. Om 18.30 uur Nederlandse tijd breekt voor de Birmezen het nieuwe jaar aan.


Aziaten bereiden zich voor op Nieuwjaar (Foto: Novum)

Noodweer wordt schoolmeisjes fataal

Noodweer in het zuiden van Egypte is veertien schoolmeisjes fataal geworden. Zij zaten in een schoolbus die door een kolkende watergolf van de weg werd gezwiept en op zijn kop in een diepe, volgelopen greppel belandde.

In de bus zaten 77 schoolmeisjes en leerkrachten. Het ongeluk voltrok zich woensdagavond op een snelweg in de buurt van Minya. Reddingswerkers en vrijwilligers uit de buurt hebben sindsdien alles in het werk gesteld om zo veel mogelijk inzittenden te redden. Vrijdag werden de laatste twee overlevenden uit het water gehaald.

Het reddingswerk kostte de chauffeur van een ambulance het leven. Toen hij had geholpen twintig mensen op het droge te trekken, werd hij zelf door een vloedgolf meegesleurd. Hij verdronk.

New York klaar voor 2011

Naar verwachting een miljoen mensen bevolken vrijdag de straten rondom Times Square in New York. Ze hopen een blik op te vangen van de bal die elk jaar traditiegetrouw op middernacht (zaterdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd) naar beneden wordt gelaten. De dikke sneeuwlaag die de stad bedekte is gesmolten en de restanten zijn opgeruimd door de gemeente.

Al een dag voor de jaarwisseling verzamelden zich honderden mensen rondom Times Square om een goede plek te bemachtigen. Medewerkers van tv-zenders troffen de laatste voorbereidingen en straatverkopers probeerden petjes en allerhande artikelen te slijten.


New York klaar voor 2011 (Foto: Novum)

Federer te sterk voor SŲderling

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de finale van het exhibitietoernooi in Abu Dhabi. De Zwitser won in drie sets van Robin Söderling met de setstanden 6-7 (3), 6-3 en 6-3. In de finale neemt Federer het op tegen de winnaar van de partij tussen Tomas Berdych en Rafael Nadal.

In de eerste set ging het lang gelijk op. In de tiebreak sloeg Söderling toe. Federer kwam van 6-1 nog wel terug tot 6-3, maar Söderling pakte de set met 7-3.

Federer benutte in de tweede set zijn zesde breakpoint van de wedstrijd op 1-1. Bij 5-3 leverde Söderling opnieuw zijn opslagbeurt in en pakte de Zwitser de set. In de beslissende derde set brak Federer de Zweed op 4-3 en hij serveerde daarna de wedstrijd uit.

Iraaks gezin weggepest uit Stadskanaal

Een Iraaks gezin is na bedreigingen en pesterijen weggevlucht uit het Groningse Stadskanaal, zo heeft de politie laten weten. Het gezin werd via de post bedreigd en ontving onder andere brieven met hakenkruizen. Er is aangifte gedaan van bedreiging en de politie onderzoekt de zaak.

Naast de post die het gezin ontving, werd ook hun woning dag en nacht regelmatig onder vuur genomen met sneeuwballen. De dreigbrief had de bijna correct geschreven tekst: "Rot op klootte buitenlanders". Een woordvoerder van de familie geeft aan dat ze mede door hun verleden in Irak erg onder de indruk waren van de bedreigingen en zich niet veilig meer voelden. In mei 2008 is het gezin al weggepest uit Musselkanaal.

Een woordvoerder van de politie vertelt dat zes jongeren de pesterijen op hun geweten hebben, maar dat het niet te bewijzen valt dat deze jongeren ook verantwoordelijk zijn voor de bedreiging. De politie geeft aan alles te zullen doen om de verantwoordelijken van het strafbare feit te achterhalen.

Tienerjongen doodgeschoten

Agenten onderzoeken een fatale schietpartij waarbij een tiener om het leven kwam in Zuid-Londen. Er zijn inmiddels vijf arrestaties verricht. Het 17-jarige slachtoffer werd woensdag dood gevonden in een trapgat van een woning in de wijk Peckham.

De politie denkt dat de dood van de jongen in verband staat met een steekpartij waarbij twee andere tieners gewond raakten. Een van hen ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Drie jongeren werden kort na de vondst van het lijk aangehouden. Nu zijn er nog twee jongens aangehouden van 17 en 18 jaar oud.

De verdachten blijven voorlopig vastzitten. De politie vermoedt dat het geweld in verband staat met een gewelddadige jeugdbende. De naam van het dodelijke slachtoffer wordt niet bekendgemaakt. Hij heeft schotwonden in zijn nek en borst.

Bekeerde asielzoeker mag worden uitgezet

Een tot het christendom bekeerde Somalische asielzoeker mag worden uitgezet. Stichting Gave luidt nu de noodklok, omdat de man in Somalië groot gevaar zou lopen door zijn nieuwe geloof.

Stichting Gave laat weten dat het nog niet eerder is voorgekomen dat een Somalische bekeerling is uitgezet. Het Europees hof besloot onlangs dat de uitzetting door kan gaan, hoewel er nog onderzoek wordt gedaan naar de verwerping van het asielverzoek. De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) vindt dat de Somaliër terug kan, omdat hij de Somalische autoriteiten niet heeft verteld dat hij christen is geworden.

Donkey Kong verovert eerste plaats

Het avontuur Donkey Kong Country Returns voor de Nintendo Wii sluit het jaar af op de eerste plaats van de Nederlandse verkoop top tien. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK vrijdag bekendgemaakt. Het is de vijfde week dat het spel in de top tien staat. Op 3 december kwam de doldwaze aap Donkey Kong binnen op de vijfde plaats.

Donkey Kong Country Returns weet onder andere het schietspel Call of Duty Black Ops en de racegame Gran Turismo 5 achter zich te houden. Daarnaast is de voetbalgame Fifa 11 voor de Playstation 3 terug te vinden op de achtste plaats.

De overige plaatsen in de top tien worden gevuld door vijf spellen voor de Nintendo Wii. Om de oliebollen weg te werken, is Wii Fit Plus massaal in huis gehaald. Daarnaast vinden we Super Mario Galaxy 2, Wii Party, de racegame Mario Kart en tenslotte New Super Mario Bros in de lijst.

01. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
03. Gran Turismo 5 (Playstation 3)
04. Call of Duty: Black Ops (Xbox 360)
05. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
06. Super Mario Galaxy 2 (Nintendo Wii)
07. Wii Party (Nintendo wii)
08. Fifa 11 (Playstation 3)
09. Mario Kart (Nintendo Wii)
10. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)

Ferguson verwacht spannende titelstrijd

Sir Alex Ferguson denkt dat de ontknoping in de Premier League komend voorjaar zeer spannend gaat worden. De manager denkt dat er vijf kandidaten voor de titel zijn.

Ferguson gaat met Manchester United als koploper het nieuwe jaar in. Stadgenoot City heeft evenveel punten, maar speelde al twee duels meer. Arsenal volgt op twee punten van United en heeft ook al een duel meer achter haar naam staan. Chelsea volgt The Gunners op twee punten en één punt daarachter staat Tottenham Hotspur.

"Die teams kunnen allemaal gaan meedoen om het kampioenschap. Dit seizoen kent het ene verrassende resultaat na het andere. Wij waren teleurgesteld na de 1-1 tegen Birmingham City, maar een dag later haalde Arsenal ook maar een punt tegen Wigan", sprak Ferguson tegen de Engelse kranten.

Met United veroverde Ferguson liefst elf keer de Engelse titel, vaak met groot machtsvertoon. Een beetje concurrentie vindt de ervaren Schot wel mooi. "Hier kun je als voetbalfan alleen maar van dromen."

18.000 daklozen in Nederland

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat er in Nederland 18.000 daklozen zijn. Tot nog toe waren de daklozen in Nederland een zogeheten 'verborgen groep'. Nu in kaart is gebracht hoeveel er daadwerkelijk zijn, kan onder meer worden onderzocht of maatregelen van de overheid om het aantal te verminderen het gewenste effect hebben.

Het CBS is niet zelf de straat opgegaan met turflijstjes, maar heeft de gegevens van de gemeenten. het aantal zwerversuitkeringen en gegevens van verslavingscentra naast elkaar gelegd. Door de zogenaamde 'overlap' te bepalen kon het aantal van 18.000 worden vastgesteld.

Nederlandse Turk moordt familie uit

De politie heeft gisteravond in Istanbul een man opgepakt die wordt verdacht van de moord op zijn broer, schoonzus en hun twee dochters. De Nederlandse-Turkse Yakup Y. stond vlak voor zijn arrestatie op het punt het vliegtuig naar Nederland te pakken.

Yakup Y. heeft de moorden bekend. De man had al geruime tijd een conflict met zijn broer Erol over een hazelnotenboomgaard die hun overleden vader hen twee jaar geleden naliet. Erol zou het bedrijf tegen de wens van Yakup hebben willen verkopen. Y. zou eerder al zijn broer hebben bedreigd via de post.

Toen de maat vol was voor Yakup Y. stapte hij op het vliegtuig naar Turkije en bezocht zijn broer Erol in het plaatsje Sakarya. Daarbij schoot hij het hele gezin dood: Erol, zijn vrouw en hun twee dochters van elf en achttien jaar oud. Na de schietpartij stichtte de man brand in het huis. Het vuur was snel gedoofd waarna de vier lijken werden ontdekt.

Herzog laat cross schieten na beschuldiging

Atlete Adrienne Herzog heeft op het laatste moment haar deelname aan de Sylvestercross vandaag in Soest afgezegd. Ze ziet het niet zitten om nu een wedstrijd te lopen.

De Spaanse krant El País berichtte gisteren dat haar coach Manuel Pascua tegenover de politie zou hebben verklaard dat de Nederlandse atlete plannen had dope te gebruiken.

Herzog spreekt de beschuldigingen tegen en zegt nooit verboden middelen te hebben gebruikt. "Maar ik ga nu geen wedstrijd lopen", twittert Herzog vandaag. "Dat is absoluut niet leuk op deze manier en geeft veel te veel stress."

Begin december werd Pascua aangehouden in verband met een dopingonderzoek in Spanje. Herzog werkt sinds 2009 met de trainer. In dat jaar won ze ook brons op de EK veldlopen in Dublin.

Adrienne Herzog laat Sylvestercross schieten
Adrienne Herzog laat Sylvestercross schieten (Foto: ANP)

Martelen van verdachten 'de norm' in IndonesiŽ

Indonesische wetshandhavers, van politieagenten tot gevangenbewaarders, martelen routinematig verdachten en veroordeelden om hen bekentenissen te ontlokken of om informatie te verkrijgen. Dat blijkt uit een rapport van de Indonesische Legal Aid Foundation. Intimidatie, mishandeling, het toebrengen van brandwonden en verkrachting komen zo vaak voor dat het inmiddels wordt beschouwd als de norm en slachtoffers niet eens meer aangifte doen.

De bevindingen uit het rapport, dat deze week verscheen, komen voort uit interviews met 1154 verdachten en gevangenen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en vier andere grote steden in het land. De interviews werden afgenomen in 2009 en 2010. Niet alleen gevangenen kregen de vragenlijst, ook 419 agenten, aanklagers, rechters, gevangenbewaarders en mensenrechtenactivisten werd gevraagd naar hun ervaringen.

"We hebben gezien dat marteling systematisch plaatsvindt", aldus Restaria Hutabarat van Legal Aid Foundation. Vaak begint het martelen al bij de arrestatie en gaat het door tijdens verhoor, maar ook als een proces gaande is en na opsluiting in de gevangenis. "Het wordt gezien als een normale manier om informatie te krijgen en bekentenissen af te dwingen", zei Hutabarat.

Hoewel Indonesië -dat in 1998 werd bevrijd van een dictatuur- stappen heeft gezet richting democratie door onderdrukkende wetten te schrappen, de media meer vrijheid te geven en burgers hun eigen leiders te laten kiezen, blijft het rechtssysteem van het land een blinde vlek.

Chodorkovski gaat in beroep

Michail Chodorkovski is in beroep gegaan tegen zijn nieuwe vonnis. Dit meldt zijn advocate, Karinna Moskalenko. De voormalige Russische oliemagnaat kreeg donderdag nog eens zes jaar cel bovenop de acht jaar cel waartoe hij in 2003 al was veroordeeld.

Chodorkovski werd maandag in zijn tweede proces schuldig bevonden aan diefstal en witwassen. In zijn eerste proces werd deze ooit rijkste man van Rusland schuldig bevonden aan fraude.

Vanuit het Westen kwam felle kritiek. De veroordelingen werden een bewijs genoemd van het systematisch falen van het Russische rechtssysteem.


Chodorkovski gaat in beroep (Foto: Novum)

Eigenaren Liverpool: "Prestaties onacceptabel"

Manager Roy Hodgson moet op korte termijn goede resultaten gaan halen, anders lijken zijn dagen bij Liverpool geteld. De Amerikaanse eigenaren John Henry en Tom Werner maken zich zorgen over de huidige prestaties van de Reds die volgens hen "onacceptabel" zijn.

De Britse krant The Guardian stelt dat de competitieduels met Bolton Wanderers en Blackburn Rovers en de wedstrijd tegen Manchester United voor de FA Cup cruciaal zijn voor de toekomst van Hodgson op Anfield Road.

Liverpool presteert deze jaargang teleurstellend met een twaalfde plaats in de Premier League. Toen de Reds woensdag in eigen huis onderuit gingen tegen hekkensluiter Wolverhampton Wanderers keerden de fans zich tegen Hodgson, die sinds de zomer aan het roer staat.

Volgens de 63-jarige oud-coach van Fulham werkt de houding van de fans averechts en zet het "extra druk op de spelers". "Sinds ik hier gekomen ben, is de beroemde Anfield-steun uitgebleven", treurt Hodgson.

Trainingskamp in Dubai lonkt voor Mathijsen

Joris Mathijsen reist zondag mogelijk toch met Hamburger SV mee voor het trainingskamp in Dubai. De Nederlandse verdediger raakte op 17 november tijdens de oefeninterland van Oranje tegen Turkije zwaar geblesseerd aan zijn enkel.

HSV, de werkgever van Mathijsen, verwachtte in eerste instantie dat hij twee maanden nodig zou hebben om te herstellen van de operatie.

"Het ziet er momenteel echter heel goed uit", zo liet trainer Armin Veh weten op de website van de Duitse club. Veh is ook tevreden over het herstel van de geblesseerden Gojko Kacar en Dennis Diekmeier. "Wie van die jongens meegaat naar Dubai staat nog niet vast, we moeten afwachten hoe het de komende dagen gaat."

HSV staat halverwege de competitie op de tiende plaats in de Bundesliga. De ploeg van Veh hervat het seizoen op 15 januari met een wedstrijd tegen Schalke 04.

Trainingskamp in Dubai lonkt voor Mathijsen
Trainingskamp in Dubai lonkt voor Mathijsen (Foto: ANP)

Schorsing Bruyneel gehandhaafd

De schorsing van teammanager Johan Bruyneel van de wielerploeg RadioShack blijft gehandhaafd. Het internationale sporttribunaal CAS heeft dit vrijdag laten weten.

De internationale wielrenunie (UCI) bestrafte Bruyneel en zijn team RadioShack eind oktober voor hun actie aan het begin van de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk in juli. De eerste kilometers van die rit reden de renners van het team met een andere uitrusting om 'Livestrong', de organisatie van renner Lance Armstrong die strijdt tegen kanker, onder de aandacht te brengen.

Bruyneel kreeg van de UCI een schorsing opgelegd van 1 februari tot en met 31 maart 2011. De Belg vond echter dat zijn schorsing op 1 januari had moeten ingaan, omdat dit bij de Spanjaard Carlos Barredo voor een schorsing op dezelfde dag wel was gebeurd. Bruyneel stapte echter zonder succes naar het CAS.

Schorsing Bruyneel gehandhaafd
Schorsing Bruyneel gehandhaafd (Foto: ANP)

9 tieners opgepakt voor geweld Pijnacker

Negen onverlaten zijn opgepakt in het Zuid-Hollandse Pijnacker voor het mishandelen van een 43-jarige man begin deze maand. De gearresteerden zijn tussen de 15 en 19 jaar oud.

Begin december bleven de irritante jongelui maar doorgaan met sneeuwballen gooien tegen de woning van de man. Toen hij de tieners aansprak, werd hij zonder pardon in elkaar geslagen. Als gevolg van de mishandeling was hij tijdelijk blind.

Een paar dagen later verveelden de verdachten zich kennelijk weer, want toen waren fietsers het slachtoffer. De jongeren gooiden sneeuwballen, de fietsers zeiden er iets van en hetzelfde scenario volgde, waarbij ook een slachtoffer gewond raakte aan zijn oog.

Al ruim 3300 doden door cholera HaÔti

Het aantal slachtoffers van de cholera in Haïti is drastisch toegenomen. Tot en met Kerstmis zijn 3300 doden geregistreerd, meldde het ministerie van Gezondheid van Haïti donderdag lokale tijd. Minstens 150.000 mensen zijn er geïnfecteerd. Gezondheidsdeskundigen houden er rekening mee dat de komende twaalf maanden tot 400.000 mensen besmet kunnen raken.

De ziekte was al zeker honderd jaar niet meer in Haïti voorgekomen, toen het er op 19 oktober opdook. Haïtianen menen dat VN-medewerkers uit Nepal de besmettelijke ziekte hebben meegebracht. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is ernstige diarree en uitdroging. Binnen 24 uur kan een cholerapatiënt sterven door uitdroging. De ziekte wordt overgebracht via besmet water. Meestal verloopt de ziekte zonder symptomen.

Al ruim 3300 doden door cholera Haïti
Al ruim 3300 doden door cholera Haïti (Foto: ANP)

Verhoging postzegelprijs leidt niet tot hamsteren

De aankondiging van verhoging van de postzegelprijs per 1 januari heeft er niet voor gezorgd dat massaal postzegels worden ingekocht. De verkoopcijfers zijn de afgelopen tijd hetzelfde gebleven, zegt een woordvoerder van TNT Post vrijdag. De prijs voor een postzegel gaat omhoog van 44 naar 46 cent. Ook andere tarieven worden verhoogd.

De vorige keer dat de prijs voor een postzegel werd verhoogd was in 2007. Toen loonde het nog niet om postzegels in te slaan omdat het bedrag erop stond vermeld en de koper postzegels van een paar cent bij moest plakken.

Nu staan er echter geen bedragen meer op postzegels. Er staat bijvoorbeeld 'Nederland 1' voor bestemmingen binnen Nederland. Daarom loont het nu dus wel om ze in te slaan, al zijn er manieren om sneller geld te verdienen.

'Arsenal wil SuŠrez voor 24 miljoen'

Volgens diverse Engelse tabloids zou Arsenal Luis Suárez in de winter over willen nemen van Ajax. De Londense club zou 24 miljoen euro over hebben voor de spits van Ajax, die momenteel nog geschorst is. De Uruguayaan zei eerder deze week aan een nieuwe uitdaging toe te zijn

Arsène Wenger wil zijn selectie versterken met een topspits, die samen met Robin van Persie, Nicklas Bendtner en Marouane Chamakh moet concurreren voor een basisplaats. Naast Arsenal zouden ook Fulham en Real Madrid Suárez over winnen nemen. De laatste club zou 21 miljoen euro overhebben voor de spits.

Spanjaard Lopez naar Wigan Athletic

Wigan Athletic heeft zich versterkt met Adrian Lopez. De 23-jarige verdediger was transfervrij nadat zijn contract bij Deportiva La Coruña afgelopen zomer afliep. De voorstopper kwam de afgelopen jaren in totaal 49 keer uit voor Depor en speelde tweemaal voor Jong Spanje.

Wigan-manager Roberto Martinez is blij met de komst van zijn landgenoot. "Adrian is een speler die een fantastische opleiding heeft gehad bij Deportivo en de Spaanse jeugdselecties", zegt hij op de website van de club. "Dat maakt hem een speler met veel potentie."

Lopez, die al een tijd meetrainde bij Wigan, wordt in Engeland ploeggenoot van Ronnie Stam, die aan zijn eerste seizoen bezig is bij de Latics. Lopez moet Wigan helpen uit de gevarenzone van de Premier League te geraken. De club staat zestiende met twintig punten uit negentien wedstrijden. Nummer laatst West Ham United heeft echter maar drie punten minder.

Onenigheid in coalitie over NS

De regeringspartijen VVD en CDA zijn het niet eens over de toekomst van het Nederlandse spoor. Het CDA houdt vast aan een openbare aanbesteding in 2015 als het contract met de NS wordt herzien, de VVD wil er onderhands zien uit te komen met de directie van de spoorwegen om te voorkomen dat een buitenlandse speler de NS kapot concurreert.

De problemen op het spoor en het debat over de toekomst ervan, leidden daarmee tot een scheurtje in de tot nog toe vooral bestendige coalitie van VVD en CDA.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt de discussie over de vraag of de concessie van de NS per 2010 moet worden aanbesteed voorbarig. "Het zou beter zijn om de hoorzitting van de Tweede Kamer in januari af te wachten. Dan kan duidelijk worden of een aanbesteding wel of niet een goed middel is om het kwaliteitsniveau van het reizgersvervoer op het gewenste peil te brengen."

Onenigheid in coalitie over NS
Onenigheid in coalitie over NS (Foto: ANP)

Late diagnose, penis kwijt

Een 60-jarige man uit Zweden moet door een late diagnose zijn penis missen. De man had kanker die zo ver gevorderd was dat amputatie van het lid de enige overgebleven optie was.

Een jaar eerder kwam de man echter al met klachten op bezoek bij de artsen. Toen werd een urineweginfectie als oorzaak van zijn klachten gediagnosticeerd. Toen hij een klein halfjaar later nog steeds last had van zijn penis ging een andere arts ervan uit dat het om een ontsteking ging. Een paar maanden later werd pas de uiteindelijke diagnose kanker gesteld.

Steeds minder loonstrookjes op de deurmat

Steeds minder mensen krijgen hun loonstrookje thuisgestuurd. Bedrijven kiezen meer en meer voor de digitale variant, merkt salaris- en HR-dienstverlener ADP. Vorig jaar verstuurde ADP nog 5 procent van de strookjes via internet. Eind december is dit aandeel ruim verdubbeld naar 12 procent, meldde het bedrijf vrijdag.

ADP verzorgt maandelijks de loonstrookjes van 1,4 miljoen Nederlanders en behoort daarmee tot de grootste loonstrookjesverwerkers van het land.

Al een paar jaar probeert ADP bedrijven voor de digitale loonstrook te porren. Pas de laatste tijd begint de animo te groeien, zei een woordvoerder van ADP. "Het is een trend dat bedrijven steeds meer digitaal doen. Het is efficiënter, goedkoper en maatschappelijk verantwoord omdat het minder papier kost en dus beter is voor het milieu."

Steeds minder loonstrookjes op de deurmat
Steeds minder loonstrookjes op de deurmat (Foto: ANP)

Argentijn Ayala beŽindigt loopbaan

Roberto Ayala heeft besloten om zijn carrière te beëindigen. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca.

De 37-jarige verdediger stond voor het laatst onder contract bij Racing Club uit Avellaneda (Argentinië). Hij debuteerde in het betaalde voetbal bij River Plate en een jaar later verkaste hij naar Europa. Parma was daar de eerste club van Ayala en vervolgens speelde hij ook voor AC Milan en Valencia.

Via Real Zaragoza kwam Ayala dit jaar weer in Argentinië terecht. De nummer 2 speelde 115 interlands en hij ging met Argentinië naar het WK van 1998, 2002 en 2006. Ayala werd met zijn land in 2004 Olympisch kampioen in Athene. Hij won vier landstitels, waarvan twee met Valencia, plus de UEFA Cup en de Europese Super Cup.

In Nederland zullen veel voetbalfans Ayala herinneren van het WK van 1998. In de kwartfinale tussen Oranje en de Argentijnen kon de verdediger niet voorkomen hoe Dennis Bergkamp op grandioze wijze de winnende treffer maakte.

Estland gaat aan de euro

Estland gaat zaterdag als eerste voormalige Sovjet-republiek aan de euro. De kleine Baltische staat treedt per 1 januari 2011 officieel toe tot de eurozone en wordt het zeventiende land dat de gezamenlijke Europese munt gaat gebruiken.

Estland heeft veel moeite moeten doen om aan de strenge criteria tot toetreding te voldoen, maar uiteindelijk is dat ze gelukt. Op dit moment is Estland zelfs het enige land binnen de EU wat aan de criteria voldoet. Door de economische crisis hebben de 'sterke' euro-landen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld grotere tekorten dan Estland.

CD: Ruben Hein - Loose Fit

Ondanks het feit dat Ruben Hein al een behoorlijk tijdje meedraait in de muziekwereld komt de naam als solo-artiest dit jaar pas echt bovendrijven. Hein is onder meer bekend van zijn muzikale spel bij Pete Philly & Perquisite en de jazz-band van Hans Teeuwen. Op de solotoer tapt hij uit een ander vaatje nadat hij lang gezocht heeft naar zijn eigen geluid en stijl. Tijdens zijn opleiding op het conservatorium richtte hij zich op het pianospel en betrok zijn vocalen pas vrij laat bij zijn optredens. Ook qua stijl was het even zoeken, maar met hulp van Stefan Kruger (drummer bij Zuco103) en Fons Merkies kregen de ideeën in zijn hoofd vorm.

Rus door in kwalificaties Brisbane

Arantxa Rus heeft zich voor de tweede ronde geplaatst bij de kwalificaties voor het WTA-toernooi in Brisbane. Rus won met tweemaal 6-2 van de Australische Isabella Holland.

Rus, de beste Nederlandse tennisster op de wereldranglijst, moet het in de tweede ronde opnemen tegen wederom een Australische speelster, te weten Olivia Rogowska. Rogowska kreeg net als Holland een wildcard voor het kwalificatietoernooi.

Oorzaak overlijden Bobby Farrell nog onbekend

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van het overlijden van zanger en danser Bobby Farrell en wanneer zijn lichaam terugkeert naar Nederland.

Het stoffelijk overschot van het boegbeeld van Boney M. bevindt zich momenteel in een mortuarium in Sint-Petersburg. Dit heeft zijn agent John Seine vrijdag gezegd.

Seine hoopt spoedig resultaten te horen van de autopsie. "Het gaat moeizaam en langzaam, in deze dagen is er bijna niemand beschikbaar", zegt Seine. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken regelt volgens de agent de repatriëring. Farrell overleed donderdagochtend in een hotelkamer in Rusland.

De drie zangeressen die met Farrell een wereldtournee maakten, zijn inmiddels naar Italië gevlogen om vrijdagavond zonder hem op te treden tijdens een jaarlijkse tv-show van de Italiaanse publieke omroep Rai Uno in Rimini.

Oorzaak overlijden Bobby Farrell nog onbekend
Oorzaak overlijden Bobby Farrell nog onbekend (Foto: ANP)

Sven Kramer blijft positief

Sven Kramer zegt in een interview met De Telegraaf dat hij niet wanhopig is en ook niet is geweest. Kramer komt dit schaatsseizoen niet in actie vanwege een blessure aan zijn bovenbeen.

"Ik denk er veel aan, constant eigenlijk. En natuurlijk maak je je dan ook wel eens zorgen en schieten er allerlei scenario's door je hoofd. Of ik überhaupt nog wel mijn oude niveau zal halen bijvoorbeeld, dat is dan zo'n gedachteflits. Maar ik heb er wel vertrouwen in. Ik ben niet moedeloos. Het is zoals het is. Ik ga ervan uit dat ik straks in april weer fit aan de zomertraining kan beginnen. En als het nog wat langer zou duren, is er nog geen man overboord," aldus de olympisch kampioen op de 5.000 meter.

Nevel en regen tijdens jaarwisseling

Vuurwerkliefhebbers lopen tijdens de jaarwisseling de kans dat hun dure vuurpijlen verdwijnen in de nevel. De nevel en mist die op oudejaarsdag al als een deken over een groot deel van het land liggen, houden aan tot in de nacht. Ook moeten mensen die op nieuwjaarsnacht naar buiten gaan rekening houden met een lokale motregenbui.

Volgens het KNMI blijft de kans op nevel voor het hele land gelden. In het zuidoosten is er kans op dichte mist. Koud wordt het niet: de minimumtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in Zuid-Limburg tot 5 graden in het westen.

De wind is volgens de meteorologen geen spelbreker bij het afsteken van vuurwerk. Er staat een matige wind. Wel is de wind in het Waddengebied vrij krachtig.

Nieuwjaarsduikers krijgen ook te maken met druilerig weer. Op nieuwjaarsdag blijft het bewolkt en trekken er vanuit het noordwesten buien over het land. Als de buien voorbij zijn klaart het wat op. De middagtemperatuur schommelt rond de 5 graden.

Rock Band begint het jaar met Johnny Cash

Acht nummers van Johnny Cash zijn vanaf dinsdag te downloaden voor het muziekspel Rock Band. De rock- en countrynummers zijn te spelen in de Nintendo Wii-, Xbox 360- en PlayStation 3-versies van de muziekgame.

Gamestudio Harmonix biedt de volgende acht hits van de zanger aan: Cry, Cry, Cry, Don't Take Your Guns to Town, Five Feet High and Rising, Folsom Prison Blues, I Got Stripes, I Walk the Line, Tennessee Flat Top Box en tenslotte The Ballad of Ira Hayes. De gamestudio sluit niet uit dat er in de toekomst meer nummers worden toegevoegd aan de database van de muziekgame.

De liedjes van Johnny Cash kunnen tegen betaling, 1,50 euro per stuk of 10,00 euro voor alle acht de nummers, gedownload worden via de online Rock Band-winkel. Sinds de release van de muziekgame in 2007 hebben gamers meer dan 75 miljoen liedjes gedownload.

In Rock Band kunnen gamers samen een band vormen door op de maat op de knoppen te drukken van plastic instrumenten, waaronder een gitaar en een drumstel. Er zijn sinds het eerste spel in de serie diverse delen van Rock Band verschenen, waaronder een editie speciaal gewijd aan The Beatles.

Lubbers bekritiseert aanpak integratie Balkenende

De vorige premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft op het terrein van integratie weinig goeds gedaan. De problemen werden daardoor groter, zegt partijgenoot en oud-premier Ruud Lubbers vrijdag in NRC Handelsblad.

Balkenende scoorde volgens hem met zijn 'fatsoen moet je doen'. Maar hij zou de plannen niet goed hebben uitgewerkt. "Hoe ga je om met andersdenkenden, met anders uitziende mensen. Door het ontbreken van zo'n agenda werden de problemen groter, zoals in wijken waar rellen en toestanden waren."

Over de formatie zegt Lubbers dat het zijn bedoeling was dat een veel groter deel van het CDA achter de gedoogsteun van de PVV had gestaan. "Dan was Ab Klink fractievoorzitter geworden en Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie."

Lubbers is niet alleen negatief over Balkenende. De vorige premier zou Nederland economisch gezien goed hebben achtergelaten. Eerder deze week zei Balkenende in een interview met het blad Christen Democratische Verkenningen tevreden te zijn over zijn regeerstijl.

'Volhouden goed voornemen is 450 euro waard'

Nederlanders hebben er gemiddeld 450 euro voor over om hun goede voornemen voor het nieuwe jaar minstens een jaar vol te houden. Acht van de tien Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben een goed voornemen. Alles opgeteld heeft Nederland dus 4,5 miljard euro over voor het behalen van zijn goede voornemens, concludeert het ING economisch bureau uit een peiling onder 1287 mensen.

Mannen zijn iets optimistischer over het volhouden van hun goede voornemens dan vrouwen. Drie kwart van de mannen denkt te slagen. Bij de vrouwen is dat zes op de tien. Mannen hebben gemiddeld 500 euro over voor het volhouden van hun goede voornemen, vrouwen 400 euro.

Afvallen is daarbij zoals vanouds het meest voorkomende voornemen. In de top vijf staan verder zich minder druk maken (10 procent), meer sporten (7 procent), zuiniger leven (6 procent) en beter voor zichzelf opkomen (5 procent).

Stoppen met roken haalt de top vijf net niet, net als meer tijd met familie of vrienden doorbrengen. Ongeveer 20 procent heeft geen goede voornemens.

De kans van slagen lijkt per voornemen te verschillen. Van degenen die willen afvallen denkt 56 procent hierin te slagen. Van degenen die meer willen sporten denkt echter 70 procent dat dit gaat lukken.

Chinees rijexamen

Je hoeft niet lang te zoeken op YouTube naar filmpjes over het verkeer in China. Daardoor zou je bijna denken dat je het rijbewijs bij een pakje boter krijgt. Misschien gaat dat op voor de Chinezen zelf, maar als je als westerling in China achter het stuur wilt kruipen krijg je voor mijn gevoel een pittig examen voor je neus.

Dus test je kennis en denk eraan, je hebt een score hoger dan 90% nodig om te slagen.

Sintnicolaas en Hak atleten van het jaar 2010

Meerkamper Eelco Sintnicolaas en 800-meterloopster Yvonne Hak zijn uitgeroepen tot beste Nederlandse atleten van 2010. De Atletiekunie had voor deze verkiezing vijf mannelijke (waaronder een estafetteteam) en vier vrouwelijke atleten genomineerd waaruit een topjury van negen mensen een keuze heeft gemaakt. Zowel Sintnicolaas als Hak veroverden bij de Europese Kampioenschappen Atletiek in Barcelona afgelopen zomer een zilveren medaille in hun discipline.

Bij de mannen waren naast Sintnicolaas ook 800-meterlopers Arnoud Okken en Bram Som, 110 meter hordeloper Marcel van der Westen en het 4x400 meter estafetteteam genomineerd voor de atleet van het jaar verkiezing. Bij de vrouwen waren naast Hak ook kogelstootster Melissa Boekelman, discuswerpster Monique Jansen en langeafstandsloopster Hilda Kibet genomineerd.

[NK] Kreder pakt titel op puntenkoers

Raymond Kreder heeft gisteravond bij het NK baanwielrennen in Apeldoorn de titel veroverd op de puntenkoers. Kreder nam net als Roy Pieters twee ronden voorsprong op het grootste deel van het peloton. Uiteindelijk bleef hij Pieters negen punten voor. Barry Markus werd derde.

Theo Bos eindigde als twaalfde. "Ik was hier vooral om ritme op te doen voor de baan, ook met het oog op de Zesdaagse van Rotterdam van volgende week. Ik heb mijn sprintjes gereden en lekker mee kunnen draaien en dat vond ik leuk, zo voor eigen publiek," aldus Bos.

[NBA] San Antonio Spurs blijft winnen

San Antonio Spurs is bezig aan een uitstekende reeks in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg boekte tegen de Dallas Mavericks de dertiende overwinning in veertien wedstrijden. De Spurs wonnen met 99-93.

Gary Neal was topscorer bij de Spurs met 21 punten. Hij speelt zijn eerste seizoen in de NBA na buitenlandse avonturen in Italië en Spanje. Mavericks moest het opnieuw stellen zonder de Duitse sterspeler Dirk Nowitzki. Hij heeft last van een knieblessure. Met dertig punten toonde Caron Butler zich een goede vervanger, maar zijn inbreng was niet genoeg om de formatie uit Dallas de zege te bezorgen.

Utah Jazz verloor met 100-89 van Portland Trailblazers. De Rotterdammer Francisco Elson kwam niet in actie voor de Jazz. Orlando Magic was met 112-103 te sterk voor de New York Knicks.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando New York 112-103
Dallas San Antonio 93-99
Portland Utah 100-89

De Spurs blijven winnen
De Spurs blijven winnen (Foto: ANP)

Winnaar Staatsloterij moet direct belasting betalen

Degene die deze oudejaarsavond de jackpot van de Staatsloterij wint, kan meteen een half miljoen euro bij de Belastingdienst inleveren. De Belastingdienst ziet de 27,5 miljoen euro die wordt gewonnen als vermogen waar de winnaar al dit jaar over beschikt en heft daar dus vermogensbelasting over, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Om de vermogensbelasting te berekenen wordt gekeken naar hoeveel geld iemand op 31 december heeft en hoeveel hij op 1 januari heeft. Het maakt dus heel veel uit of de winnaar van de loterij volgens de Belastingdienst pas op 1 januari over zijn geld beschikt of al op 31 december.

In het eerste geval hoeft de winnaar geen smak vermogensbelasting over dit jaar te betalen en in het tweede geval wel. Over het algemeen geven winnaars aan dat ze pas met het nieuwe jaar over het vermogen beschikken en dat ging tot nu toe goed.

De winnaar van 2004 gaf echter eerlijk op wanneer hij het geld had gewonnen. Voor dat nette gedrag wordt hij nu gestraft, zegt advocaat Theo van Vugt van ESJ Accountants & Belastingadviseurs in de krant.

De prijs was opgegeven in de aangifte over 2004 maar op nul gewaardeerd. "Het geld was er immers nog niet." De Belastingdienst had echter een andere mening en heeft na een lange rechtsgang in november gelijk gekregen van het hof in Den Bosch. Dat kost degene die destijds 20 miljoen euro won 240.000 euro.

Hoogleraar Belastingrecht Ruben Freudenthal stelt in de krant dat de rechter goed zit. "Ook al kun je het niet verzilveren. Direct na de trekking is het lot geld waard. Als de buurman van de winnaar vanavond voor 26 miljoen in cash dat lot wil kopen, is dat lot dus al op 31 december geld waard."

De trekking uitstellen tot na middernacht is geen optie. De vergunning verplicht tot trekking op 31 december.

Scheidsrechter Howard Webb geridderd

De Britse koningin Elizabeth II heeft scheidsrechter Howard Webb geridderd. De arbiter leidde deze zomer in Zuid-Afrika de finale van het wereldkampioenschap voetbal tussen Nederland en Spanje. Hij staat op de erelijst van de koningin die traditioneel op oudjaarsdag wordt bekendgemaakt.

Webb wordt lid in de Orde van het Britse Rijk en mag voortaan de eervolle hoofdletters MBE achter zijn naam plaatsen. Ook golfer Graeme McDowell kreeg de eer toebedeeld. Hij won dit jaar de US Open.

Webb deelde in de finale van het WK maar liefst veertien gele en een rode kaart uit. "Het was een zware wedstrijd als scheidsrechter, maar ik zal altijd op een positieve manier aan de finale terugdenken", aldus Webb.

Bos: "Vitesse presteert nu niet beter"

Theo Bos is het nog altijd niet eens met zijn ontslag bij Vitesse. De oud-trainer ziet weinig verbetering in de prestaties.

"Het gevoel dat ik in het begin had, dat heb ik nog steeds. Ik zal fouten hebben gemaakt, maar ik heb niet het gevoel dat het aan mezelf gelegen heeft. Ook omdat Vitesse na mijn vertrek niet beter is gaan presteren", zegt Bos in De Gelderlander. "Dan zie je dat daar het probleem dus niet lag, maar in de spelersgroep."

Net als Bos werden ook Marc van Hintum en Edward Sturing in 2010 op straat gezet bij de club die sinds augustus in handen is van de Georgiër Merab Jordania. "'Ik vind het erg jammer dat er op de technische functies geen Vitesse-mensen meer zitten", vindt Van Hintum, die afscheid nam als technisch directeur. "Je ziet bij steeds meer clubs dat ze juist mensen zoeken die er niet voor eigen eer en glorie zitten, maar juist voor de club."

Sturing, voormalig hoofdtrainer en assistent-coach, werd in augustus de laan uit gestuurd. "Achteraf kun je zeggen dat ik te vroeg ben teruggekeerd bij Vitesse, nadat ik twee jaar eerder als trainer zelf was gestopt. Maar dat is achteraf. Het plan dat er lag, dat ik als cultuurbewaker zou fungeren, dat werd niet uitgevoerd. Maar dat plan was goed en daarom was het niet te vroeg om terug te komen."

Vuurwerkverkoop knalt op het laatste moment

Verkopers van vuurwerk rekenen vrijdag op een drukke dag. "Net als met kerst en sinterklaas stellen mensen hun aankoop tot het laatste moment uit, dat was de voorgaande jaren ook zo", zei een woordvoerder van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN).

Vuurwerk mag alleen de laatste drie dagen voor de jaarwisseling worden verkocht. De ongeveer 1600 verkooppunten moeten daarvoor een vergunning van de gemeente hebben.

De eerste verkoopdag was rustiger dan gedacht. "Winkeliers begonnen zich zorgen te maken. Gelukkig werd het donderdag toch nog heel erg druk. We verwachten de voorspelde omzet van 65 miljoen euro zeker te gaan halen", zei de woordvoerder.

Vuurwerkverkoop knalt op het laatste moment
Vuurwerkverkoop knalt op het laatste moment (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de jaarwisseling.

 
GroenLinks wil dat in de grote steden het openbaar vervoer op oudejaarsavond niet rond 8 uur stopt, maar gewoon doorrijdt tot een uur of 11. “Omdat mensen bij elkaar op visite willen”. Is het niet zo, dat mensen op oudejaarsavond iets eerder al aankomen bij hun vrienden of familie?

Jol had het zwaar met bemoeienissen

Martin Jol had het zwaar met alle bemoeienissen bij Ajax. Dat zegt de coach in een interview dat hij drie dagen voor zijn vertrek uit Amsterdam had met Ajax Live, het officiële blad van de supportsvereniging.

"Of je nou Marco van Basten heet of Martin Jol, je moet altijd winnen. Als je dat niet doet, gaan mensen zich ermee bemoeien. Hoewel dat bij Ajax ook normaal is als je wel gewoon wint. Daar heb ik vanaf de eerste dag mee te maken gehad", aldus Jol.

In het eerste seizoen werd Jol na een inhaalrace nog bijna kampioen met Ajax en pakte de beker. Daarna ging het minder en nam de kritiek toe. Jol omschrijft dit als 'schoppen tegen het mooie meisje Ajax'. "Dat is nergens zo erg als bij deze club. Totdat ze zelf mee mogen doen. En als ze niet mogen meedoen, beginnen ze weer van voren af aan. Ze willen allemaal mee-eten uit de ruif."

Jol had het zwaar met bemoeienissen
Jol had het zwaar met bemoeienissen (Foto: ANP)

KNVB-directeur: Oranje hoort bij NOS

KNVB-directeur Bert van Oostveen wil dat de NOS alle wedstrijden van het Nederlands elftal uitzendt. Ook moet de NOS de samenvattingen van de Eredivisie voor haar rekening blijven nemen. Dat heeft Van Oostveen op Radio 1 gezegd.

Hij vindt dat de wedstrijden van het Nederlands elftal op het publieke net moeten worden uitgezonden vanwege het nationale belang. Dat kost veel geld, maar als het nodig is moet de overheid volgens hem bijspringen.

De Champions League, die nu door de NOS wordt uitgezonden, kan wat Van Oostveen betreft door de commerciëlen worden uitgezonden.

KNVB-directeur: Oranje hoort bij NOS
KNVB-directeur: Oranje hoort bij NOS (Foto: ANP)

Wilders komt met boek over bestrijding islamisering

PVV-leider Geert Wilders wil binnen een half jaar een boek uitbrengen over de manier waarop de islamisering wereldwijd beter kan worden bestreden. Het boek is vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt, zegt Wilders in een interview met De Telegraaf.

"We kunnen in Nederland een hoop doen, maar we willen ook internationaal een signaal afgeven aan de Arabische wereld dat er wordt teruggevochten", stelt Wilders. Hij maakt zich geen zorgen over wat premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) van zijn plannen vinden. "We agreed to disagree."

Wilders heeft meer internationale ambities. Hij is ook van plan de International Freedom Alliance, 'zeg maar die anti-islamorganisatie', verder van de grond te brengen. "Dat wordt heel groot."

Over een eventueel vervolg op zijn anti-islam film Fitna laat hij weinig los. Hij wil zich eerst richten op het boek.

Woningen Hellevoetsluis ontruimd om koolmonoxide

Vijftien woningen in een wooncomplex in Hellevoetsluis worden vrijdagochtend ontruimd vanwege koolmonoxidevergiftiging. Een meisje in het wooncomplex aan de Westzanddijk werd rond 05.45 uur onwel, meldt de politie.

Het meisje wordt ter plaatse behandeld en verkeert niet in levensgevaar. De brandweer heeft besloten het hele blok met woningen uit voorzorg te ontruimen. De gezinnen die er wonen worden met politiebusjes overgebracht naar een brandweerkazerne aan de Tolweg.

Ljungberg tekent bij Celtic

Freddie Ljungberg voetbalt de rest van het seizoen bij Celtic. De 33-jarige Zweedse middenvelder doorstond gisteren een medische keuring. Voor hoe lang de 75-voudig Zweeds oud-international is vastgelegd, maakte Celtic niet bekend. Wel zou Ljungberg mogelijk al zondag tijdens de Old Firm tegen Glasgow Rangers kunnen debuteren.

Ljungberg verwierf wereldfaam als speler van Arsenal dat hem in 1998 van zijn eerste profclub Halmstads BK overnam. Tot 2007 speelde hij bij de Gunners waarna hij naar west Ham United vertrok. Daar hield Ljungberg het een seizoen uit en koos toen voor een Amerikaans avontuur bij Seattle Sounders.

Halverwege zijn tweede seizoen in de Major League Soccer ruilde Seattle hem naar Chicago Fire. Toen het MLS-seizoen afliep, zat Ljungberg zonder club waardoor Celtic hem transfervrij aan kon trekken. Bij de Schotse koploper wordt Ljungberg ploeggenoot van de Nederlanders Jos Hooiveld en Glenn Loovens.

'Celstraf Chodorkovski is corrupte rechtsgang'

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben de extra zes jaar celstraf die de voormalige oliemagnaat Mikhail Chodorkovski heeft gekregen, scherp bekritiseerd. Met de veroordeling zou Rusland het rechtssysteem misbruiken voor politieke doeleinden.

Chodorkovski, voorheen eigenaar van olieconcern Yukos, had een eerder opgelegde straf van acht jaar wegens belastingontduiking er bijna opzitten. Hij kreeg echter een nieuwe aanklacht wegens het verduisteren van olie en het witwassen van opbrengsten van het bedrijf, dat na zijn gevangenname door enorme belastingclaims failliet ging. Volgens waarnemers is Chodorkovski gevangengezet omdat hij politieke tegenstanders van de toenmalige president Poetin financieel steunde.

Demonstratie tegen veroordeling ChodorkovskiDonderdag bepaalde de rechter de strafmaat voor de al eerder deze week schuldig bevonden Chodorkovski: hij moet nog zes jaar gevangen zitten. De VS stelt dat de voormalige Yukos-baas om oneigenlijke redenen is veroordeeld. Volgens Duitsland lijkt er sprake te zijn van politieke motieven. Groot-Brittannië vindt dat de basisprincipes van de rechtsgang zijn geschonden. Er wordt vermoed dat Chodorkovski is veroordeeld om te voorkomen dat hij Poetin in de weg kan zitten, wanneer die zich naar verwachting in 2012 weer kandidaat stelt voor het presidentschap.

Poetin, momenteel premier, verwees op televisie naar de rechtszaak met de stelling dat dieven in de gevangenis horen. Hij vergeleek Chodorkovski, die voor omgerekend 20 miljard euro zou hebben verduisterd en witgewassen, met de Amerikaanse beleggingsfraudeur Bernard Madoff. Rusland wijst de westerse kritiek van de hand als inmenging in interne aangelegenheden.

Chodorkovski's aanhangers betoogden tijdens de uitspraak tegen de regering, en zijn moeder ontstak in woede toen het vonnis werd voorgelezen. De veroordeelde zelf en zijn tot dezelfde straf veroordeelde zakenpartner reageerden kalm op de uitspraak.

Vliegtuig keert terug om amokmaker

Een Belgische Airbus A330 is donderdag naar de Brusselse luchthaven Zaventem teruggekeerd omdat een amokmaker zijn medereizigers en de bemanning met de dood bedreigde. Dat meldde een woordvoerder van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

Het toestel was met tweehonderd passagiers op weg naar de Congolese hoofdstad Kinshasa, maar moest na een uur vliegen rechtsomkeert maken. De bemanning van het toestel probeerde de verwarde man, die fysiek niet gewelddadig was, tevergeefs te kalmeren. De man werd na de landing ingerekend door de politie. Het toestel vertrok uiteindelijk met vier uur vertraging alsnog naar Kinshasa.

Chinees geŽxecuteerd om corruptie

Een voormalige medewerker van de Chinese overheid is donderdag geëxecuteerd vanwege corruptie. De man, die vanuit zijn functie onderzoek moest doen naar corruptie, nam voor 31 miljoen yuan (ruim 3,5 miljoen euro) aan smeergeld aan. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De man, Zeng Jinchun, was de belangrijkste onderzoeker van corruptie in de stad Chenzhou in de provincie Hunan. In ruil voor het smeergeld gaf hij bedrijven contracten voor mijnbouw en kregen bepaalde personen promotie. Na bijna tien jaar stopte in 2006 de smeergeldaffaire.

De executie van de man komt een dag nadat hoge functionarissen van de Communistische Partij beloofden om alles te doen om omkoping de kop in te drukken. De corruptie is een grote bron van sociale onrust in heel China.

Deel A35 afgesloten vanwege ijzel

Een deel van de snelweg A35 tussen Enschede en Almelo is in de nacht van donderdag op vrijdag afgesloten op last van Rijkswaterstaat. Het is zo glad, dat de strooiwagens in de problemen komen.

Volgens de politie zijn er een tiental aanrijdingen geweest op de snelweg waarbij meerdere auto's betrokken waren. Ook op de A1 hebben drie ongelukken plaatsgevonden. Bij een daarvan zijn enkele gewonden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Op andere snelwegen geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

KNMI: ook extreem weer in Brabant en Limburg

Het KNMI heeft iets na twaalf uur in de nacht van donderdag op vrijdag ook een waarschuwing voor extreem weer uitgevaardigd voor de provincies Limburg en Brabant. In Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland gold al 'code oranje' vanwege ijzel.

"De motregen die de ijzel veroorzaakt trekt langzaam zuidwaarts. Zodra we de eerste meldingen van gladheid kregen, hebben we de waarschuwing uitgevaardigd", aldus het KNMI.

Het vriest licht tot matig in het zuiden en dus kan de ijzel tot ver in vrijdagochtend aanhouden. In Drenthe en Groningen zullen de problemen eerder voorbij zijn. De ANWB meldt dat nu het vooral in Overijssel her en der spekglad is.

KNMI: ook extreem weer in Brabant en Limburg
KNMI: ook extreem weer in Brabant en Limburg (Foto: ANP)

Stervende patiŽnt op sigarettenpakje

Verstokte Canadese rokers moeten met gruwelijke beelden worden gewaarschuwd. Zo moeten er op sigarettenpakjes plaatjes komen van een stervende longkankerpatiënt.

Minister van Volksgezondheid Leona Aglukkaq stelde het plan donderdag voor tijdens een persconferentie, zo meldden Canadese media. De nieuwe waarschuwingen moeten minstens 75 procent van de voor- en achterkant van het sigarettenpakje beslaan. De tabaksindustrie verzet zich tegen de maatregel.

De longkankerpatiënt van wie de foto op de pakjes moet komen, is de voormalige rookster en antirookactiviste Barb Tarbox. Zij stierf in 2003 op 42-jarige leeftijd aan longkanker.

Vliegtuig VS maakt noodlanding

Een Amerikaans passagiersvliegtuig heeft donderdag op weg van Detroit naar Phoenix een noodlanding moeten maken in Colorado Springs wegens motorproblemen. Een woordvoerder van de luchthaven heeft dit meegedeeld.

Omdat de remmen van de Boeing 757 bij de landing oververhit waren geraakt werd besloten dat de 225 passagiers van vlucht 1921 van Delta het toestel via de noodglijbanen moesten verlaten. Twee passagiers raakten daarbij lichtgewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Kerstprijsvraag 2010: Dag 7

 jpv

De kerstprijsvraag van 2010 is in volle gang! Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen!

De vragen:
1. Waarop lijkt de tafel waarop je echt kunt gamen?
2. Welke instrumentwezentjes durven bananen te pikken?
3. Welke game zal alles verteren wat we eten?
4. Welke creatie scheurde op een notitieblok een Bowser in tweeën om vervolgens de prinses te schoppen?
5. Welke ontwikkelaar komt er met een game waarin alles draait om het stoken van je eigen vuurtje?
6. Op welk vliegveld werd een wel heel bijzondere console ontdekt?
7. In welke game kun je doelloos groeien en vertakken?
8. Uit welke serie komen de twee mannen die in een gamereclame een bevriende politieagent en boef speelden?

De afbeeldingen:
9. Welk game-karakter zien we hier?

10. Van welke publisher/developer/game is dit logo?

De opdracht:
Vandaag is de laatste 'feestdag' van het jaar. Vele mensen vieren dit met vrienden of familie, drank en vuurwerk. Hoe zou jouw favoriete gamespersonage oudjaarsavond vieren? Met enorme vuurpijlen en allemaal vrienden, of in zijn eentje thuis lekker vroeg in bed? Laat zien hoe deze avond er uit gaat zien met paint, photoshop of wat je er ook maar voor wil gebruiken.

Sla je creatie op als een .jpg of .png bestand met een maximale breedte van 500 pixels en e-mail de opdracht naar fokgames@gmail.com met als onderwerp "kerstprijsvraag 2010 31-12 username" waarbij je username uiteraard vervangt door je eigen username.

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.