Interview: Aloe Blacc

Van Aloe Blacc hebben nog maar weinig mensen gehoord. Toch is de beste man al ruim 15 jaar actief in de muziekwereld, eerst als MC in de rapgroep Emanon en later solo. Zijn eerst soloalbum ‘Shine Through’ stamt uit 2006, en bevat een mix van hiphop, soul, r&b en funk. Blacc bewees met dit album al veel verschillende muziekstijlen onder de knie te hebben. Op zijn nieuwe album, ‘Good Things’, richt Aloe zich echter wat meer op alleen de soul. En dat spat ervan af.

 

Aloe, ik wil graag beginnen door je iets te vragen over een nummer die niet op je album stond: jouw cover van Michael Jackson’s ‘Billie Jean’. Het nummer bestaat uit een en al passie. Het lijkt alsof je niet ‘zomaar’ fan bent van Michael. Klopt dat?

 

Ja, zeker weten. Michael Jackson’s muziek was min of meer mijn hele opvoeding. In mijn vroegere jaren inspireerde zijn muziek mij echt. Tegenwoordig komt mijn inspiratie van de mensen die Michael hebben geïnspireerd. Mensen zoals Smokey Robins, James Brown, etc.

 

 

 

Je nieuwe album ‘Good Things’ verschijnt officieel op 28 september. Hoe lang heb je eraan gewerkt?

 

Niet lang. Volgens mij slechts een week of 6, telkens twee weken. Twee weken in februari, twee weken in maart en twee weken in april. Vier van de tracks waren al klaar, sommige lagen zelfs al jaren op de plank. We hadden dus 6 weken voor 8 tracks.. Ik had alle nummers al tijden in mijn hoofd, dus we hadden veel tijd over om ze te perfectioneren.

 

Wat is je favoriete nummer van het nieuwe album?

 

Mijn favoriete nummer van het album is So Hard, omdat deze de sterkste en diepste boodschap bevat. De sterkste emotie. Hoe hij in elkaar is gezet, hoe de track klinkt, het is gewoon sterk. Ik heb al mijn emotie erin gezet, en ik hoop dat je dat kunt horen.

 

Ik las ergens dat je op je vorige album, Shine Through, een beetje ‘verdwaald’ leek. En dat je met ‘Good Things’ eindelijk je ‘ware geluid’ hebt gevonden. Hoe denk jij hierover?

 

Ik denk niet dat verdwaald het goede woord is. Als je de metafoor van Shine Through begrijpt, dat het licht is wat schijnt, snap je het album. Licht bestaat uit elke kleur, als een spectrum. Shine Through was mijn spectrum, vandaar de diversiteit op het album. Er staat een beetje van elke kleur op. Dat ik verdwaald zou zijn vind ik daarom een wat oppervlakkige reactie. Met Good Things focus ik me op slechts een kleur uit het spectrum: soul. Wat ik daarna ga doen? Misschien nog een hiphop album. Misschien zelfs een dancehall album, wie weet!

 

Je hebt een keer gezegd dat luisteren naar goede muziek jou inspireert. Naar welke muziek luister je dan?

 

Ik hou ervan om naar de beste soulmuziek te luisteren, zoals Donny Hathaway. Een van mijn favoriete zangers is Stevie Wonder, omdat het hem lukte verschillende genres aan elkaar te verbinden. Zo werd hij als het ware de essentie van zichzelf. Ik luister ook veel naar het latere werk van de Beatles, toen ze meer een boodschap kregen. Je hoort heel duidelijk dat ze bezig waren hun nummers verder te ontwikkelen dan alleen ‘leuke popmuziek’. Ik pin me nooit vast op een genre, ik luister eigenlijk alles wel. Doet moet ook wel, als je jezelf wilt blijven verbreden.

 

 

 

 

Wat vind je dan van artiesten die alleen muziek maken voor de massa, in plaats van doen wat ze zelf belangrijk vinden? Hoe sta jij hierin?

 

Ik ben gezegend dat ik nummers kan en mag schrijven die ik zelf mooi vind, die ik wil uitbrengen. Ik vind het belangrijk dat ik via mijn muziek positieve verandering aanmoedig. Op mijn eerste album, Shine Through, staat het nummer ‘I’m Beautiful’. Ik hoor vaak mensen zeggen dat dit nummer hen door een zware periode heen heeft geholpen, dat het ze beter liet voelen. Dat wil ik bereiken met mijn muziek! Als dat niet zou kunnen, hoeft het van mij niet.

 

Als je moest kiezen: muziek maken voor persoonlijk succes, of muziek maken om de wereld te veranderen?

 

Persoonlijk succes kan op veel manieren komen. Ik kan weer gaan studeren, ik kan gaan werken, een eigen bedrijf beginnen, etc. Muziek maken zal altijd iets blijven waarmee ik de wereld wil veranderen.

 

Aan het einde van de maand sta je in Paradiso, Amsterdam. Kijk je uit om naar Nederland te komen?

 

Absoluut! Ik heb een paar van mijn beste shows in Nederland gegeven, en heb altijd veel plezier gehad in Paradiso. Ik was in juni nog in Nederland voor wat promotiewerk, toen hadden jullie een van de beste zomers ooit geloof ik. Heerlijk!

 

 

Submitter: AceHighHugo