Film: The Princess and the Frog

Het bekende thema van de outsider die uiteindelijk de ware liefde vindt en lang en gelukkig leeft, wordt in deze nieuwste Disney-film verteld in het jazzy New Orleans van de jaren twintig van de vorige eeuw. Een jonge, mooie vrouw (doorzetter Tiana, ingesproken door Anika Noni Rose in de Engelse versie en door Linda Wagenmakers in de nagesynchroniseerde Nederlandse versie) wil de droom van haar overleden vader - een eigen restaurant beginnen - waarmaken. Terwijl haar beste en rijke vriendin Charlotte (Jennifer Cody/Georgina Verbaan) alleen maar feest, werkt Tiana keihard om zoveel mogelijk geld te sparen. Op een feest komt een kikker haar vertellen dat hij een prins is (Prins Naveen van het fictieve Maldonië om precies te zijn, Bruno Campos/Jeroen van der Boom) en dat zij hem moet kussen zodat hij weer mens wordt. Hij weet haar te overtuigen, maar na de kus verandert hij niet in een prins, maar zij in een kikker! Ze vluchten samen en een dolle tocht vol avontuur en in zang en dans uitbarstende personages volgt.

Poster

Ouderwets goed is vaak een enigszins snerend bedoelde dooddoener, maar op The Princess and the Frog is het predikaat volledig van toepassing, zonder de negatieve connotatie welteverstaan. Voor het eerst sinds Home on the Range uit 2004 is er namelijk weer old school getekend voor een Disney-film in plaats van de computer het animatiewerk te laten doen. Een goede keuze want het resultaat is prachtig. Het patent op vrolijke liedjes en kolderieke personages in de bijrollen - naast de altijd wat vlakke (want nagenoeg perfecte) hoofdpersoon - heeft Disney ook nog altijd. Nummers als het bombastische “Dig A Little Deeper” en “When We're Human” van Oscarwinnaar Randy Newman zijn meezingers in de dop. Komische noten komen van de trompet spelende alligator Louis (vernoemd naar Armstrong, vertolkt door Michael-Leon Wooley/Marcel Jonker) die samen met vuurvlieg Ray (Jim Cummings/Jerrel Houtsnee) doet wat hij kan om Tiana en Naveen te helpen. Mama Odie (Jenifer Lewis/Ruth Jacott) is een heerlijke voodoopriesteres en Dr. Facilier (Keith David/Stanley Burleson) een charlatan die de allerkleinsten van het gezin best eens bang zou kunnen maken.

Louis danst

De film is op sommige momenten heel zoetsappig en bij het leeuwendeel van de karakters is het al meteen duidelijk wat er van ze terecht zal komen, maar een al te groot verwijt zou dit niet mogen zijn. Een Hitchcock-film zit vaak vol met spanning en mysterie, een Tarantino-rolprent meestal met geweld en banale conversaties en menig Disney-klassieker is zoetsappig en tamelijk voorspelbaar.

Saampjes

Het feel-good-verhaal wordt op vertrouwde wijze verteld, met lieve en grappige karakters in de bijrollen, oppeppende en opzwepende muziek, het oude vertrouwde tekenwerk en de onweerlegbare moraal dat liefde is wat je gelukkig maakt. Het voert te ver deze film als een van de beste Disney-films te bestempelen maar één ding is zeker: Zolang Disney films als The Princess and the Frog blijft maken, is de animatiegigant nog een lang en gelukkig leven beschoren.