'Bier hoeft niet koud te zijn'

Het lijkt een van de ergste dingen te zijn die je kan gebeuren: je vrienden constateren dat jouw bier te warm is op je verjaardag. Eeuwige hoon is je deel. Maar is dit terecht? Volgens Biersommelier Gijs Troost niet. Bier en pils mogen best iets warmer geserveerd worden.

Op de sociale media schijnt het te jeuken van de klachten over koud bier. Met de huidige temperaturen en daarmee de verhoogde vraag kunnen koelinstallaties niet goed genoeg de enige taak uitvoeren die we van ze verlangen: koelen. Hierdoor wordt de bestelde goudgele rakker vaak niet op de ideale temperatuur van vijf graden Celsius naar binnen geslurpt.

Geen enkel punt volgens Gijs. "Voor de smaakbeleving hoeft het helemaal geen nadeel te zijn. Als pils een graad of tien is, dan heeft het veel meer smaak. De smaken komen beter vrij en daardoor proef je ook meer van alles wat er in bier zit", vertelt de zytholoog. Vooral de populaire speciale bieren kunnen zonder problemen op tien graden gedronken worden. "Die horen niet eens koud geserveerd te worden. Die zijn veel beter van smaak als ze warmer zijn".

Toch snapt Troost de klacht wel. "Als het warm is, bestel je pils juist als dorstlesser. Dan hoort je biertje natuurlijk niet lauw te zijn. Voor de consument is dat niet fijn: hij wil koud bier. En terecht".