CD: De Jeugd van Tegenwoordig - De Lachende Derde

We kunnen allang niet meer om de Nederlandse rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig heen. In 2005 kwam de groep met de single 'Watskeburt?!' en het leek erop dat het niet meer werd dan een eendagsvlieg. In hetzelfde jaar kwam het album Parels voor de Zwijnen en drie jaar later de opvolger De Machine. Vooral dankzij het optreden in een bomvolle Bravo-tent op Lowlands zette De Jeugd zichzelf op de kaart in Nederland muziekland. Nu is het derde album De Lachende Derde in de winkels verkrijgbaar en is de vraag of de groep de succeslijn door kan zetten.2008 en 2009 waren voor het kwartet (inclusief beatmaker Bas Bron) twee enorme drukke jaren. De Jeugd had iedere week minstens twee optredens en dat putte de heren uit. Vandaar dat er even een pauze werd ingelast. Ze reisden af naar Curaçao om daar aan het derde album te werken. Nu zijn ze weer helemaal terug en dat is duidelijk te horen aan het album. Toch is De Jeugd een beetje veranderd, de teksten zijn persoonlijker geworden en is de stijl wat volwassener geworden.

Bijvoorbeeld de single 'Sterrenstof', hierin rapt Faberyayo dat hij "crazy in de put" zat, maar dat zijn nieuwe relatie hem er weer bovenop hielp. Ook gaat de single over de nadelen van bekendheid en dat het allemaal te snel kan gaan. Ondanks deze veranderingen is De Jeugd nog steeds De Jeugd gebleven. De aparte songtitels (bijvoorbeeld 'De Broer van Edwin', 'Zilt' en 'Aldiedingen') zitten er ook dit keer weer bij, Bas Brons' beats zijn weer voortreffelijk en qua teksten is het weer geniaal.Op het derde album laat Vjeze Fur horen dat hij kan zingen (wat hij ook deed op 'La Via Vulva' van Malle Pietje and the Bimbo's) met behulp van een synthesizer. We horen hem weinig meer rappen, maar richt zich duidelijk op het zingen. Daarnaast is het gebruik van het stopwoordje kanker afgenomen. Sterker nog, het wordt slechts één keer gezegd in het nummer 'Aldiedingen' (wat door Faberyayo een functionele kanker genoemd wordt). Wel is de schuttingtaal nog steeds gebleven en komen de woorden 'pik' en 'kut' nog steeds voor. Dat hoort nou eenmaal bij de muziek van De Jeugd.

Helaas zitten er tussen de nummers een aantal mindere tracks. Opener 'Zo Volwassen, Zo Beleefd' voelt als een vreemde eend in de bijt tussen de verder vrolijke deuntjes. Ook de korte tracks 'Party:15', 'Vijfsterrenabbo' en 'Stay Black' van ongeveer 1,5 minuut hadden niet op het album gehoeven. Voordat deze twee nummers zich ontpoppen tot een lekkere song is het alweer afgelopen.

Vroeger was Young Yayo alleen nog maar Young
Geen rapcentjes, geen tapen, geen stang
Totdat hij uit het niks op tv kwam
Ineens changde z'n hele leven, bam
(Faberyayo over het succes van De Jeugd in 'Sterrenstof')

Het derde album van de succesgroep is weer één voor in de hitlijsten. Single 'Sterrenstof' en potentiële singles 'Sexy Beesten', 'Get Spanish' en 'Elektrotechnique' zorgen voor een goed gevuld album. Geef de tracks wel een paar luisterbeurten, want zoals gewoonlijk bij De Jeugd is het even wennen. Toch is het de mannen weer gelukt en zal een succesvolle festivalzomer volgend jaar niet uitblijven.


TRACKLIST De Lachende Derde
 
1. Zo Volwassen, Zo Beleefd
2. Sexy Beesten
3. Sterrenstof
4. Elektrotechnique
5. Vijf Sterren Abbo
6. Hengel At A Bitch
7. Huilend Naar De Club
8. Zilt
9. Get Spanish
10. Party:15
11. Aldiedingen
12. De Broer Van Edwin
13. Pappa Is Thuis
14. Stay Black
15. Tante Lien

Totale speelduur: 51:30 minuten