Bro's Before Ho's

In 2010 verrasten Steffen Haars en Flip van der Kuil de filmwereld met New Kids Turbo. Met ruim 1,1 miljoen bezoekers is het een van de succesvolste films van de laatste tijd. Opmerkelijk, aangezien aanvankelijk geen enkele zender iets zag in de korte sketches van de asociale Brabanders en het na plaatsing op YouTube pas een ontzettend groot succes werd. Dat beide heren doen waar ze zin in hebben, bleek nadat zij na het vervolg New Kids Nitro bekend maakten te stoppen op het hoogtepunt met de New Kids. De stap naar hun volgende project was dan ook groot: een romantische komedie.

Uiteraard geen romkom zoals alle andere, maar een in hun eigen absurde stijl. In Bro's Before Ho's gaat het leven voor videotheekmedewerker - Clerks, anyone? - Max (Tim Haars) en zijn geadopteerde broer Jules (Daniël Arends) alleen maar om zuipen, blowen en neuken. Relaties zijn alleen maar ingewikkeld. "Alle vrouwen zijn kuthoeren," zei hun vader ooit, die waarschijnlijk fan was van Hans Teeuwen. Maar als ze allebei verliefd worden op hetzelfde meisje, Anna (Sylvia Hoeks), moeten ze kiezen: 'bro' of 'ho'.

Belangrijk aspect in de film is natuurlijk humor. Verstandige keuze dan ook door cabaretiers Daniël Arends en Henry van Loon grote rollen te laten spelen, aangezien ze door hun podiumervaring de timing van komedie goed beheersen. De grappen zijn voornamelijk heel erg flauw, de woorden 'bitch' en 'nigger' komen vrijwel in elke zin voor en de meest absurde situaties worden uit de kast getrokken.

Het voordeel daarvan is dat je nooit weet wat er gaat komen, maar overzichtelijker wordt de film er niet op. Het verhaal wordt af en toe ondergesneeuwd door de veelvoud aan (flauwe) grappen en dat is jammer, omdat het uitgangspunt en ook het verloop interessant is. Alle brutale en grove personages hebben eigenlijk wel een klein hartje, iets dat je voor de film niet zou kunnen zeggen naar aanleiding van de trailer.

Het doet een beetje denken aan de komedie Superbad: een antiheld en iemand met iets meer zelfvertrouwen die ondanks af en toe een botsing toch veel om elkaar geven. Beide rauwe komedies met een hoog puberaal gehalte, maar onder die laag zit een mooi verhaal.

Hoewel het tempo na de eerste zuip-, dans- en neukakte heel erg omlaag gaat, blijft Bro's Before Ho's interessant genoeg. Vol met referenties naar andere films en mooi gefilmde en gemonteerde scènes is het voor de filmliefhebber ook genieten. Je zult veel uiteenlopende meningen horen over deze unieke komedie. Dit vind je leuk of niet, net als bij de New Kids is er geen tussenweg. Film moet iets met je doen en moet je erover willen laten praten. In dat opzicht zijn Steffen en Flip zeker geslaagd.