FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 juli 2010

[Upd] Huldiging Nederlands elftal dinsdag in Amsterdam

Mocht Oranje de finale van het WK winnen dan zullen de fans één dag moeten wachten tot ze hun helden kunnen huldigen. Het Nederlands elftal zal niet daags na de WK-finale, maar pas op dinsdag gehuldigd worden in Amsterdam. Dat zei korpschef Welten van Amsterdam, die daarmee zijn mond voorbij praatte. Officieel heeft de KNVB nog niets naar buiten gebracht.

Welten zei tegen het ANP dat hij er rekening mee houdt dat de huldiging op het water is, net als in 1988, toen Nederland het EK had gewonnen. Die dag ontaardde in een waar volksfeest. Oranje wordt gehuldigd ongeacht het resultaat in de finale.

De finale van het WK in Zuid-Afrika wordt zondagavond om half negen gespeeld in Johannesburg in stadion Soccer City.

Update 23:50:

Het Nederlands elftal wordt definitief komende dinsdag gehuldigd in Amsterdam. Dit heeft burgemeester Van der Laan gezegd in de gemeenteraad. Ook bij verlies van de finale zondag zal er een huldiging plaatsvinden.

Als Nederland kampioen gaat worden zal er een rondvaart door de grachten zijn. Het vertrek is dan in de IJhaven, waarna het via de Brouwersgracht en de Herengracht naar het Rijksmuseum gaat. Aansluitend is er een huldiging op het Museumplein.

Bij verlies van de finale vervalt de rondvaart, maar ook dan zal er een huldiging op het Museumplein plaatsvinden.

El Akchaoui hoopt binnen twee weken fit te zijn

Youssef El-Akchaoui is nog herstellende van een blessure, maar kijkt met frisse moed vooruit na zijn komst bij sc Heerenveen.

El Akchaoui werd door de Friezen overgenomen van NEC. "Ik heb een aantal keer een goed gesprek gehad met trainer (Ron) Jans en ben vol lof over mijn nieuwe club. Ik ben ontzettend blij dat de deal is doorgegaan", aldus de Marokkaanse verdediger op de officiële clubsite van Heerenveen.

"Ik hoop binnen twee weken weer helemaal fit te zijn, zodat ik bij de selectie aan kan sluiten", aldus El Akchaoui, die herstellende is van een kuitbeenbreuk. "Ik ga voor een plek in de basiself. Ik hoop dat ik met sc Heerenveen weer Europees voetbal ga spelen. Het ultieme doel zou zijn dat de club de Champions League weer zou halen."

Het vertrek van El Akchaoui betekent een einde aan een onrustige periode voor de verdediger bij NEC. De linksback was aanvankelijk nog aanvoerder van de Nijmegenaren. Maar in de tweede seizoenshelft werd hij verhuurd aan het Duitse FC Augsburg. "Niet alles loopt zoals je graag wilt dat het loopt. Het heeft geen zin om terug te kijken op mijn periode in Nijmegen. Ik kijk alleen maar vooruit", besluit de gedreven El Akchaoui.

Verhagen eist vrijlating Syrische advocaat

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) eist dat de Syrische mensenrechtenverdediger Haytham al-Maleh wordt vrijgelaten. De mensenrechtenadvocaat ontving in 2006 de Nederlandse Geuzenpenning.

Een militaire rechtbank veroordeelde de 79-jarige Al-Maleh zondag tot drie jaar celstraf. De Syriër werd vorig jaar gearresteerd nadat hij een interview had gegeven aan een onafhankelijke tv-zender.

Verhagen veroordeelt het vonnis. Dat wijst 'opnieuw op gebrek aan respect voor mensenrechten en burgerlijke vrijheden in het land', meent Verhagen. "Deze en andere recente arrestaties en veroordelingen tornen aan het fundamentele recht op de vrijheid van meningsuiting."

De bewindsman heeft bij zijn Europese collega's aandacht gevraagd voor de zaak van Al-Maleh, wiens gezondheidstoestand fragiel is, en voor die van twee andere Syrische mensenrechtenverdedigers. De Nederlandse ambassade in Damascus blijft de zaak op de voet volgen.

'Acht ministers in paars-pluskabinet'

Paars-plus krijgt acht tot tien ministers die de huidige dertien departementen moeten besturen. Daarbij circuleren er scenario's waarbij GroenLinks en D66 ieder slechts één minister mogen leveren en VVD en PvdA elk drie. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van ingewijden.

Het vierde kabinet-Balkenende bevatte bij de start in februari 2007 nog achttien ministers, inclusief de premier.

Dinsdag werd al bekendgemaakt dat wordt gestreefd naar een kleiner aantal ministers. Hiervoor zou 'grote belangstelling' onder de beoogde coalitiepartners bestaan. Aantallen werden echter niet genoemd.

Verder werd aangegeven dat Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) al in een vroeg stadium besluiten wie er minister wordt. Het werken aan het 'herstel van vertrouwen' wordt gezien als een belangrijke taak van het nieuwe kabinet en daarom moet de personele bezetting van de verschillende departementen niet op het laatste moment min of meer worden afgeraffeld.

De indeling zou al aan de orde komen zodra de onderhandelaars het eens zijn over het bedrag aan bezuinigingen en het saldo dat aan het eind van de kabinetsperiode op de begroting moet staan.

Stresstest voor vier Nederlandse banken

De Europese toezichthouder op de bankensector heeft woensdagavond de namen van de 91 banken bekendgemaakt die de weerbaarheidstest, of stresstest, van de Europese Unie ondergaan. Daarnaast werden details vrijgegeven over de inhoud van de testen.

Voor Nederland gaat het om ING, Rabobank, ABN/Fortis Bank Nederland en SNS Bank, zo blijkt uit de documenten. De resultaten worden op 23 juli 2010 bekendgemaakt.

Het comite van Europese bankentoezichthouders meldt dat de onderzochte banken 65 procent uitmaken van de Europese bankensector en zeker 50 procent van de nationale branches.

Bij de testen wordt uitgegaan van een daling van 3 procentpunt van het Bruto Binnenlands Product (BBP) onder de ramingen van de Europese Commissie voor 2010 en 2011. Verder wordt getest op weerbaarheid tegen risico's op staatsniveau die erger zijn dan die begin mei 2010 werden ervaren.

De macro-economische scenario's omvatten verder diverse variabelen zoals werkloosheid en inflatie. De onderzoeken testen daarnaast onder meer de gevolgen van nadelige omstandigheden op financiële markten en schokken in de renteniveaus.

Venezuela zet terreurverdachte uit naar Cuba

Venezuela heeft een terreurverdachte uitgezet naar Cuba, zodat hij kan worden berecht voor een serie aanslagen. Volgens Cubaanse regeringsmedewerkers bracht Francisco Chavez Abarca in 1997 een bom tot ontploffing bij een discotheek van een hotel. Een andere bom die hij bij hetzelfde hotel had geplaatst kwam niet tot ontploffing. De man wordt er ook van verdacht een bomaanslag te hebben gepleegd op een gebouw van de Cubaanse regering.

De Venezolaanse minister van justitie Tareck el Aissami zei dat Chavez Abarca woensdag op een vliegtuig richting Cuba is gezet. De verdachte werd vorige week aangehouden op een vliegveld in Venezuela.

President Hugo Chavez zei dat de Venezolaanse autoriteiten de man ervan verdenken samen te werken met lokale oppositiegroepen in de hoop geweld te veroorzaken voorafgaand aan de verkiezingen voor het Congres die in september zullen plaatsvinden. Oppositieleiders ontkennen de aantijgingen.

Nederland-Uruguay best bekeken programma ooit

Het WK-duel van Oranje tegen Uruguay dinsdag is het best bekeken televisieprogramma in Nederland aller tijden. Dat meldt de NOS woensdagavond. In totaal bijna 12,3 miljoen voetballiefhebbers zagen een deel of de hele wedstrijd.

Het oude record van 11,7 miljoen paar ogen dateert van 7 juli 1998, toen Oranje eveneens speelde om een finaleplaats op het WK voetbal. Destijds was Brazilië de opponent in Marseille. Na penalty's viel toen de Nederlandse droom echter in duigen.

Van de 12,3 miljoen Oranjefans zaten 10,6 miljoen, inclusief visite, thuis voor de buis te kijken hoe Nederland Uruguay naar huis stuurde. In totaal 1,7 mensen volgden de uitzending elders, bijvoorbeeld op het werk, in de kroeg of in de open lucht.

De top tien van meest bekeken televisieprogramma's bestaat overigens volledig uit wedstrijden van het Nederlands elftal. Van het huidige WK staat er nog een wedstrijd in de top tien. De kwartfinale van Nederland tegen Brazilië vorige week staat op de vierde plek met 11,5 miljoen kijkers.

Van der Sloot wil voorlopig vrij

Joran van der Sloot wil het proces in Peru tegen hem in vrijheid afwachten. Van der Sloot heeft beroep ingediend tegen het bevel hem vast te zetten, melden Peruaanse media. Het beroep wordt in behandeling genomen.

De 23-jarige Nederlander zit sinds 11 juni vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis op verdenking van de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores in Lima, exact vijf jaar na de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba in 2005. Van der Sloot is in deze zaak ook nog altijd de hoofdverdachte.

Eerder deze week werd bekend dat Van der Sloot psychologische tests moet ondergaan om vast te stellen in hoeverre hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de moord op Flores. De Nederlander heeft de moord op de Peruaanse vrouw bekend, maar trok die bekentenis later weer in.

Joran van der Sloot verzoekt om vrijlating
Joran van der Sloot verzoekt om vrijlating (Foto: Novum)

Acht gewonden bij explosie drankfles

Bij een explosie in een bar in de Oostenrijkse stad Salzburg zijn in de nacht van dinsdag op woensdag acht personen zwaar gewond geraakt. Zij werden met brandwonden in het gezicht overgebracht naar het ziekenhuis.

Een 35-jarige gast uit Salzburg stak tegen half vier 's nachts zijn glas met daarin een alcoholische inhoud in de fik en slingerde het glas snel weg. Die vloog tegen een drankfles aan die de barkeeper achter de toog net in een glas aan het inschenken was. De drankfles ontplofte en zorgde voor een steekvlam. Meerdere gasten die rondom de bar zaten werden getroffen door het vuur.

[WK pool] Tussenstand na dag 23

De FOK! WK 2010 Pool nadert zijn einde. Vandaag werd de tweede halve finale van het toernooi gespeeld, dus het is weer hoog tijd voor een update van de punten. Hieronder vind je een overzicht van deelnemers en subleagues.

Bij de deelnemers gaat Ki08 nog altijd aan de leiding met 1695 punten. TLC staat nog altijd tweede met een totaal van 1680 punten. De nummer drie is nog altijd RemyRR, maar deze user sloop wel dichter naar de top twee. Hij heeft nu 1675 punten behaald. Droid staat nog altijd vierde met 1635 punten en nogeenoudebekende sluit de top vijf af met 1615 punten.

Bij de subleagues staat ~~Rush Addict~~ nog altijd op de eerste plaats. Zij behaalden tot dusver een scoren van 1069 punten. WKSC staat op de tweede plaats met 1034 punten. FOK!sportcrew vinden we terug op plaats drie met 999 punten. Op de vierde plaats staat de FOK!crew met 978 punten. 3FM sluit de rij met 952 punten.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues)

Spanje naar finale WK voetbal

Spanje is de tweede finalist op het WK voetbal. De Spaanse formatie wist in een matig duel met 1-0 van Duitsland te winnen. Het enige doelpunt werd in de tweede helft door Carles Puyol gemaakt.

Duitsland moest het in elk geval zonder Thomas Müller stellen. De aanvaller kreeg in de kwartfinale zijn tweede gele kaart van het toernooi en is daardoor geschorst. Hij werd vervangen door Piotr Trochowski. De Spanjaarden ondervonden geen hinder van schorsingen. Fernando Torres begon echter op de bank en werd vervangen door Pedro.

Na een paar minuten in de eerste helft verscheen er ineens een supporter met een vuvuzela in zijn hand op het veld. Het spel werd kort stilgelegd, waarna de betreffende fan snel werd afgevoerd. Vlak daarna ontstond de eerste grote kans voor Spanje. David Villa wist, met enige hulp van zijn grote teen, de bal te raken en bijna door de benen van Manuel Neuer te spelen. De Duitse keeper hield zijn hoofd echter koel en pakte de bal. Aan de andere kant jaagde Miroslav Klose door op Gerard Piqué en ontfutselde hem de bal. In het vervolg was de bal echter voor Iker Casillas.

Na bijna een kwartier spelen was Puyol dichtbij een treffer, maar kopte de bal na een voorzet vanaf de rechterkant over het Duitse doel. Die Mannschaft slaagde er daarna wel in om de Spanjaarden korte tijd onder druk te zetten, maar wisten nauwelijks voor dreiging te zorgen. Spanje wist de kleine Duitse storm te doorstaan en nam het heft daarna weer over. De kansen bleven echter uit, waardoor beide keepers in het eerste half uur eigenlijk nauwelijks wat te doen hadden. Een poging van Piotr Trochowski was het enige wapenfeit van de Duitsers, waar de Spanjaarden vooral moeite hadden om bij het doel van Neuer te komen. In de staart van de eerste helft kregen beide landen nog een goede kans, maar er werd tot op heden niet gescoord.

Spanje zorgde voor een mooie opening van de tweede helft. Na een uitstekende rush van Pedro kwam de bal bij Xabi Alonso terecht, die de bal uiteindelijk naast het Duitse doel werkte. Vlak daarna was het opnieuw de middenvelder, die een enorme kans kreeg. De speler had zijn vizier echter weer niet op scherp staan. De Spanjaarden voerden de druk steeds verder op. Na bijna een uur spelen was Pedro bijna trefzeker, maar hij miste scherpte. In de nastoot waagde ook Andrés Iniesta een poging. Ook hij wist het doel niet te vinden.

Spanje ging maar door met het creëeren van kansen, waardoor Sergio Ramos een goede mogelijkheid kreeg. Hij werd echter afgestopt door Lukas Podolski, die zich even een verdediger waande. In de 69e minuut veerden de Duitse fans op, aangezien Toni Kroos een enorme kans kreeg. De middenvelder wist dit buitenkansje niet tot doelpunt te promoveren. Uiteindelijk bezweek Duitsland alsnog onder de druk van Spanje, waardoor Puyol zijn hoofd tegen de bal wist te zetten. Neuer was kansloos, waardoor de Spanjaarden aan de leiding gingen.

Vlak na de treffer kreeg Kroos een aardige mogelijkheid, maar vond het doel niet. In de slotfase liep Pedro vanaf de middenlijn naar het doel van Neuer. De aanvaller had de bal eigenlijk breed moeten leggen op invaller Fernando Torres, maar koos voor eigen succes. Dit kwam hem uiteindelijk op de nodige kritiek te staan. Bondscoach Vicente del Bosque reageerde hierop door de speler onmiddellijk van het veld te halen.

In de slotfase begon de defensie van Spanje te kraken, maar Casillas hoefde uiteindelijk niet meer te vissen. Hierdoor speelt Spanje zondag a.s. in de finale tegen Nederland.


 

Duitsland

0 - 1

Spanje


    74' Puyol
 
 
Stadion: Durban Stadium, Durban
Toeschouwers: 62.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Mertesacker
Friedrich
Boateng (Jansen/52)
Khedira (Gomez/81)
Schweinsteiger
Trochowski (Kroos/62)
Özil
Podolski
Klose
  Casillas
Ramos
Pique
Puyol
Capdevilla
Pedro (Silva/86)
Xavi
Busquets
Xabi Alonso (Marchena/90+3)
Iniesta
Villa (Torres/81)

Belg wil meisjes naar kelder lokken

Een nog onbekende man heeft in het Vlaamse Blankenberge geprobeerd om twee meisjes van acht jaar oud naar een kelder te lokken. De kidnapper sprak de spelende kinderen aan op een voetpad en hing een smoes op over een katje. De man nam de nichtjes bij de hand en liep met ze naar de achterkant van een flat.

Toen de man en de meisjes op de lift van de flat stonden te wachten vertrouwde één van de meisjes het niet en rende weg. Het andere meisje ging met de kinderlokker de lift in richting de kelder. Die deed het echter niet, waardoor het tweetal uitstapte. Hierop zette het kind het op een gillen, waardoor een flatbewoonster kwam kijken wat er aan de hand was. Het overgebleven meisje rende daarop weg. De politie is op zoek naar de man.

De kinderlokker wordt beschreven als een Oost-Vlaming tussen de dertig en vijfendertig jaar oud. Hij heeft een onverzorgd uiterlijk. Op zijn beide ellebogen heeft hij tatoeages in de vorm van spinnenwebben. Na de mislukte kidnapping zou hij volgens getuigen op zijn gemak zijn weggelopen.

Bijna 3 miljoen toeschouwers bij WK

Het wereldkampioenschap voetbal passeert vandaag bij de halve finale tussen Duitsland en Spanje de grens van drie miljoen toeschouwers. Na 61 duels staat de teller op 2,997 miljoen bezoekers. Dat is een gemiddelde van 49.134 fans per wedstrijd.

Twee WK's werden beter bezocht. Het record is in handen van de Verenigde Staten, waar het toernooi in 1994 plaatsvond. Toen kwam het totaal uit op 3,59 miljoen. Het WK in Duitsland trok in 2006 3,36 miljoen toeschouwers.

De Jong: "WK-finale ook voor Ajacied Joark"

Nigel de Jong stond tijdens de feestvreugde over het bereiken van de WK-finale even stil bij het overlijden van oer-Ajacied Joark. "Deze finale is ook een beetje voor hem en hij zal ongetwijfeld vanaf boven meekijken." Joark, die zich jarenlang inzette voor de F-side en de supportersvereniging Ajax, overleed zaterdag op 45-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

De Jong leerde Joark goed kennen tijdens zijn periode bij Ajax, waar de middenvelder de jeugdopleiding doorliep en tussen 2002 en 2006 in het eerste speelde. "Hij was echt een icoon. Met name bij de supporters, maar hij stond ook heel dicht bij de spelers. Bovendien kon hij rustig blijven in bepaalde situaties en de boel tot bedaren brengen."

Vlak voordat Joark aan de morfine ging, sprak De Jong nog met hem. "Hij zou alles volgen vanuit zijn ziekenhuisbed en wilde absoluut dat we de WK-finale zouden bereiken. We hebben hem dus gegeven wat hij wilde." De speler van Manchester City betreurt het dat Joark de ontknoping van het toernooi niet kan meemaken. "Maar soms is de pijn ondraaglijk", doelde hij op de beslissing van de F-sider om de intensieve behandeling stop te laten zetten.

Ook international John Heitinga bewaart goede herinneringen aan Joark, die wegens zijn verdiensten als supporter twee jaar geleden werd toegelaten als lid van Ajax. "Het is triest dat hij er niet meer is. Ik ken hem goed van mijn periode bij Ajax en hij was een rasechte supporter", zegt de verdediger van Everton, die tot 2008 in Amsterdam speelde.

Man opgepakt met 70 babylijkjes

De politie van Lagos heeft een einde gemaakt aan het summum van Nigeriaanse scam. De man werd betrapt op het leuren met zeventig babylijkjes. Hij werd betaald om de kindjes te begraven, maar besloot het geld in zijn eigen zak te steken en de lijkjes te dumpen.

Na de arrestatie van de man stelde de politie van de Nigeriaanse metropool een onderzoek in naar de lugubere vondst. De man bleek te zijn ingehuurd door een opleidingsziekenhuis in Lagos. De arrestant kreeg geld mee om de kinderen op eervolle wijze te begraven, maar de man besloot de lijkjes elders te dumpen om geld uit te sparen.

Naar verluidt laten vele Nigeriaanse families hun overleden kinderen bij het ziekenhuis achter omdat een begrafenis niet te betalen is. Ziekenhuizen huren vervolgens mensen in om de lijkjes naar hun laatste rustplaats te brengen.

Volgens de politie zijn er al enkelen gearresteerd in het academische ziekenhuis. "We zijn ervan overtuigd dat de verdachte noch een ritualist, noch een moordenaar, noch een mensenhandelaar is", laat de politie weten. "Andere zaken als corruptie en machtsmisbruik zullen worden onderzocht."

[Tour] Freire: "Andere sprinters ruiken hun kansen"

Tijdens de Tour van vorig jaar werden collega-sprinters moedeloos van Mark Cavendish die toen zes etappes won. In de eerste echte massasprint van deze Tour kwam de Brit er echter niet aan te pas.

"Alle sprinters ruiken ineens kansen. Als Cavendish met zijn HTC-trein hier de eerste twee sprints wint, dan wil geen enkele ploeg het meer tegen hem opnemen," aldus Oscar Freire.

Afgelopen zondag schakelde Cavendish zichzelf uit met een valpartij waarmee hij overigens ook Freire vloerde. "En nu komt hij tekort. Voor de andere sprinters is dat hoopgevend," aldus de Spanjaard.

Twisted Metal toont zichzelf in langere trailer

Dit jaar was er op de E3 een verlossende bekendmaking, Twisted Metal, de auto-schietgame vol actie komt naar de Playstation 3. Op de E3 kwam deze trailer voorbij en even later kwamen er ook multiplayer beelden voorbij in dit bericht. Nu is er een officiële langere trailer voor de game en die bevat de eerste E3 trailer en nieuwe gameplay-beelden.

In de gameplay-beelden zien we onder andere helikopter-gevechten, motorraces en totale chaos als de wereld om je heen vernietigd wordt in een zee van geweld.

Antic voor vier duels geschorst

De tuchtcommissie van de FIFA heeft de Servische bondscoach Radomir Antic voor vier wedstrijden geschorst. De bondscoach van Servië zou zich op het WK tijdens het pouleduel met Australië (1-2) hebben misdragen. Op de site van de Servische voetbalbond staat te lezen dat de schorsing wegens "ongepast gedrag" is.

Antic was tijdens het duel met de Socceroos boos omdat de arbiter vlak voor tijd geen penalty aan zijn ploeg gaf toen het erop leek dat Tim Cahill de bal met zijn hand raakte. 

Naast de schorsing moet Antic een boete betalen van ruim 10.000 euro. De Servische voetbalbond heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de straf.

Mens ging vroeger noordelijk dan gedacht

De prehistorische mens trok veel eerder naar het noorden van Europa dan tot nog toe werd gedacht. Meer dan achthonderdduizend jaar geleden vestigden mensen zich al langs de Engelse oostkust. De ontdekking van stenen werktuigen op 135 kilometer ten noordoosten van Londen toont aan dat de mens al vroeg koude klimaten trotseerde.

Voorheen werd gedacht dat de mens -die een kleine twee miljoen jaar geleden in Afrika ontstond- vooral in relatief warme tropische wouden, steppen en gebieden rond de Middellandse Zee bleef voordat hij zich verspreidde in Eurazië.

"Wat we hebben gevonden ondermijnt de traditionele visie op hoe de mens zich verspreidde en reageerde op klimaatverandering", aldus Simon Parfitt van University College in Londen. "Het toont aan hoe weinig we eigenlijk weten over de trek uit Afrika."

In de buurt van Happisburgh, een dorpje aan de kust nabij Norfolk, werden 75 stenen werktuigen gevonden van achthonderd tot ruim negenhonderdduizend jaar geleden. Dat betekent dat de mens honderdduizend jaar eerder in Groot-Brittannië verscheen dan aanvankelijk werd gedacht. Parfitt en zijn collega's schreven over de vondst een artikel dat donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd.

Welke mensen deze werktuigen gebruikten is onbekend. Daarvoor is fossielenbewijs nodig, zegt antropoloog Eric Dalson van de universiteit van New York, die overigens zelf niet aan het onderzoek deelnam.

Het was een tijd dat er nog mammoeten en sabeltandtijgers rondliepen en de rivier Thames in zee stroomde op de plek waar de werktuigen zijn gevonden, negentig kilometer hoger dan waar de monding nu ligt. Het klimaat was wat kouder dan nu, zeker in de winter.

Het leven moet in die omstandigheden bijzonder zwaar zijn geweest. Dichtbegroeide wouden betekenden weinig eetbaar voedsel en een klein aantal prooidieren, die bovendien nog eens in een enorm gebied leefden. 's Winters was er ook nog eens minder daglicht om te jagen en verzamelen.

Opmerkelijk is dat deze mensen zich niet door de koude lieten wegjagen. De vraag is hoe ze zich wisten aan te passen. Waarschijnlijk hebben de nabijheid van een getij, moerassen en de kust geholpen. In geval van voedselschaarste waren er dan altijd nog zeewier, knollen en schelpdieren.

Maar hadden ze kleding, schuilplaatsen en waren ze het maken van vuur machtig? De vondst van de werktuigen roept meer vragen op dan dat er antwoorden zijn.

Koningin ingelicht over vorming paars-plus

Informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage hebben woensdagavond koningin Beatrix telefonisch verteld hoe het ervoor staat met de onderhandelingen voor paars-plus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Woensdag was de derde dag dat werd onderhandeld over de vorming van een paars-pluskabinet. Wat er precies wordt besproken is onduidelijk aangezien de informateurs en onderhandelaars een radiostilte hebben ingelast om zo het precaire onderhandelingsproces niet te verstoren.

Dinsdag maakten informateurs Rosenthal en Wallage bekend dat de partijen die onderhandelen over de vorming van een paars-pluskabinet bereid zijn een compact regeerakkoord te sluiten. Over de hoofdpunten van beleid worden afspraken gemaakt, maar er blijven 'vrije kwesties' over die aan de Tweede Kamer worden overgelaten.

Een coalitieakkoord op hoofdlijnen zorgt er voor dat de partijen die samen in het kabinet zitten hun identiteit kunnen behouden. Ook is het sluiten van een compact regeerakkoord nodig om het dualisme in ere te herstellen en de rol van de Tweede Kamer te versterken. "Gedetailleerde regeerakkoorden schroeien dualisme dicht", zei Wallage.

Afspraken worden wel gemaakt over de forse bezuinigingen die nodig zijn, over de gewenste hervormingen en over investeringen. Dat is ook nodig. "Anders heeft u straks een roept-u-maar-kabinet dat door de Kamer alle kanten wordt uitgestuurd", zei Wallage.

Spanje mooiste team, Noord-Korea lelijkste

Spanje is het mooiste team op dit WK, met Italië op een goede, tweede plek. Noord-Korea is echter spuuglelijk. Met de voetbalkwaliteiten van de spelers heeft het echter niets te maken. Een datingsite heeft bezoekers de spelers op hun uiterlijk laten beoordelen.

Relatiebemiddelingssite Beutiful People laat bezoekers via een poll duidelijk maken wat nu het mooiste land is op dit WK. Volgens de poll, waarop nog steeds kan worden gestemd, heeft Spanje met een gemiddelde van 6,06 het mooiste team op dit WK. Italië sleept met een 5,47 het zilver in de wacht, terwijl de VS met een 5,38 het brons in handen krijgt.

Nederland, de verrassing van dit toernooi, komt er bekaaid vanaf. Een vijfde plek, met een schamele 5,22 als rapportcijfer, lijkt het hoogst haalbare. Ook hier winnen we nipt van de Duitsers, die het met een honderdste punt minder moeten doen.

Azië en Afrika staan hier volledig buitenspel. Met een gemiddelde van 3,24 zijn de Noord-Koreanen het lelijkst, op de voet gevolgd door hun zuiderburen, Algerije en Nigeria. De lelijkste Nederlander is overigens Dirk Kuyt. Met een gemiddelde van 3,94 zien de meeste vrouwen hem liever in de kleedkamer blijven.

Meedoen met de poll en Nederland laten stijgen op de lijst? Lees hier hoe je zelf de stemming kunt beïnvloeden

BarÁa sluit Fŗbregas niet uit ondanks geldproblemen

Barcelona hoopt ondanks de slechte financiële positie van de Catalaanse club nog altijd Cesc Fàbregas van Arsenal in te lijven. "Ik wil met Arsène Wenger rond de tafel in Zuid-Afrika."

"We willen een snelle deal sluiten. Als Arsenal geen idioot bedrag als vijftig of zestig miljoen vraagt kan Fàbregas wel eens naar Barcelona komen", aldus voorzitter Sandro Rosell, die eerder bekendmaakte dat Barça een forse schuldenpost heeft opgebouwd.

Rosell wil bij de bank een lening van ongeveer 150 miljoen euro opstrijken. Een deel daarvan moet in de overgang van Fàbregas worden gestoken. "Er is ongeveer vijftig miljoen beschikbaar voor transfers. Tel daarbij op de verkoop van Dmytro Chygryinskiy en Yaya Touré en het totale bedrag komt op 89 miljoen", aldus Rosell.

De zorgelijke financiële huishouding bij Barça zal in de gaten worden gehouden door de UEFA. De Europese voetbalbond gaf eerder al aan clubs met grote schulden niet deel te laten nemen aan Europese toernooien. Barcelona haalde ondanks dat het de salarissen over juni niet kan betalen deze zomer David Villa van Valencia.

Verneuk eens een poll, Nederland moet winnen!

Wat nou Nederland een lelijk land?! Hoewel wij in de finale staan, beoordelen bezoekers van de site Beautiful People Nederland met slechts een schamele 5,22. En dat is 0,01 punt hoger dan de Duitsers. Nee, de Spanjaarden, Italianen en zelfs de Brazilianen vinden de dames weer mooier. Dat moet beter kunnen. Dus FOK!kers, verneuk eens een poll en geef ons land de erkenning die het verdient! Stemmen op de poll kan dus hier. Wel doen hè!

Aegis Pack beschikbaar voor Mass Effect 2

Bioware heeft via Twitter laten weten dat de zogenaamde Aegis Pack te downloaden is voor Mass Effect 2. In deze DLC krijgen we de Incisor sniper rifle en het Kestrel armor dat in vijf losse stukken is opgedeeld. De DLC is te downloaden voor de Xbox 360 (160 MS points) en de PC (160 Bioware points).

De M-29 Incisor sniper rifle is erg goed in het uitschakelen van vijandelijke schilden op afstand. Het Kestrel armor, dat in vijf stukken komt, versterkt onder andere jouw schilden. Check hieronder de losse onderdelen en hun bonus.

  1. Helmstuk verbetert weapon damage, shield strength en headshot damage.
  2. Torsostuk verbetert melee en weapon damage en shield strength.
  3. Armstuk verbetert melee en weapon damage en shield strength.
  4. Schouderstuk verbetert shields en melee damage.
  5. Heup power up stuk verbetert shields en heavy weapon ammo capacity.

Eenmaal gedownload zullen de stukken beschikbaar zijn voor Sheppard in zijn kluis.

Tientallen doden bij aanslagen Bagdad

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf woensdag opgeblazen in een menigte sjiitische pelgrims in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens de politie kwamen bijna dertig personen om het leven; tientallen raakten gewond.

Bij enkele andere bomaanslagen kwamen zeker vijf pelgrims om het leven. De pelgrims waren tijdens een religieus festival op weg naar een islamitisch heiligdom. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen.

In de buurt van de plek van de zelfmoordaanslag vonden vijf jaar geleden tijdens hetzelfde festival zo'n duizend bedevaartgangers de dood. Zij kwamen om het leven in de chaos die ontstond door geruchten over een bom.

Di Resta: "2011 nog niet aan de orde"

Paul di Resta, reserve coureur bij Force India, verwacht niet dat hij een racezitje zal krijgen in 2011. De coureur wil daar dan ook niet te veel aan denken en zich zoveel mogelijk van de goede kant laten zien wanneer hij kan.

Tot op heden heeft di Resta meer Formule 1-kilometers gemaakt dan elke andere testcoureur, omdat hij vrijwel elke race de eerste vrije training mag rijden. Het team wil dat de Schot zich zo goed mogelijk voorbereid wanneer een mogelijkheid om te racen zich voor doet, maar volgens de coureur zelf heeft hij nog geen indicatie gehad dat hij spoedig zal deelnemen aan een race voor het team volgend seizoen.

"Ik focus mijzelf op het programma van dit jaar. Ik neem het stap voor stap, want dit jaar is een grote stap voorwaarts voor mij. Ik hoop dat ik indruk maak op het team en dat ik zo aan mijn toekomst kan werken. Het is een geweldig team om lid van te zijn en ik zou dan ook heel graag volgend jaar voor hen racen, maar het blijft hopen", aldus de coureur. "Ik moet doorgaan met waar ik nu mee bezig ben. Ik ga niet dieper in op wat exact in mijn contract staat, maar voor dit jaar is alles duidelijk. Het enige wat ik wil zeggen over volgend jaar is dat ik hoop dat wij vooruitgang zullen boeken."

WK voetbal slecht voor restaurants

Restaurants hebben flink te lijden van het WK voetbal. De omzet van restaurants liep tijdens de eerste wedstrijdweken met maar liefst 20 procent terug. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde metingen van onderzoeksbureau Foodstep uit Bennekom.

In de weken 24 en 25 kwamen er slechts 3,5 miljoen bezoekers naar de restaurants. Normaal zijn dat er 4,5 tot 5 miljoen per week. Restaurantbezoekers gaven wel iets meer uit dan normaal, gemiddeld 20 euro tegen anders 19 euro. Dit kon het omzetverlies echter lang niet compenseren.

Tijdens het EK van 2008 steeg het restaurantbezoek juist met 13 procent. Foodstep denkt dat het warme weer daarom ook een rol speelt bij de lage restaurantbezetting dit jaar.

[Tour] Uitslag en standen na vierde etappe

Vandaag werd de vierde etappe verreden in de Tour de France, van Cambrai naar Reims over 153,5 kilometer. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vierde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 3:34.55
2 Julian Dean (NZl) Garmin z.t
3 Edvald Boasson Hagen (Noo) Sky z.t
4 Robie McEwen (Aus) Katusha z.t
5 Robert Hunter (ZAf) Garmin z.t
6 Sebastien Turgot (Fra) Bouygues z.t
7 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne z.t.
8 Daniel Oss (Ita) Liquigas z.t
9 Thor Hushovd (Noo) Cervélo z.t
10 Oscar Freire (Spa) Rabobank z.t


Klassement na de vierde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 18:28.55
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42
25 Martijn Maaskant Garmin + 2,57
31 Bram Tankink Rabobank + 3,02
43 Robert Gesink Rabobank + 3,16
64 Karsten Kroon BMC Racing Team + 3,38
105 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,16
132 Lars Boom Rabobank + 13,39
137 Koos Moerenhout Rabobank + 14,48


Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 80
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 70
3 Robbie McEwen (Aus) Katusha 62
4 Geraint Thomas (Eng) Sky 56
5 Jose Joaquin Rojas (Spa) Casse d'Epargne 49


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Jérôme Pineau (Fra) Quick Step 13
2 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 8
3 Rein Taaramäe (Est) Cofidis 8
4 Maxime Monfort (Bel) HTC Columbia 5
5 Matthew Lloyd (Aus) Omega Pharma Lotto 4


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Thomas Geraint (Eng) Team Sky 18.29,18
2 Andy Schleck (Lux) Saxobank + 0,46
3 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 2,01
4 Jose Joaquin Rojas (Spa) Caisse d'Epargne + 2,12
5 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 2,12


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 Saxobank 55.30,40
2 Garmin + 0,11
3 Team Sky + 0,25
4 Astana + 2,21
5 BMC Racing Team + 2,50
7 Rabobank + 3,37

F. Schleck richt vizier op Vuelta

Fränk Schleck kwam gisteren zwaar ten val tijdens de derde etappe van de Tour de France. Daarbij brak de Luxemburgse kampioen zijn sleutelbeen op drie plaatsen en moest opgeven. Stilzitten zal hij echter niet doen, want de renner van Saxobank heeft zijn vizier gericht op de Vuelta a Espana.

Een woordvoerder van de ploeg zei vandaag dat Schleck tegen zijn ploegleider Bjarne Riis heeft gezegd graag te starten in de Spaanse wielerronde. Echter is nog niet bekend hoelang het herstel van de breuk duurt.

 

[Tour] Gesink blij met 'rustige' etappe

Nadat Robert Gesink eerder al een scheurtje in zijn linkerellepijp opliep, kampte hij ook vandaag met pech in de Tour de France. De Rabobank-renner reed lek in de finale en kwam op achterstand binnen. Gelukkig voor hem was het binnen de laatste drie kilometer en werd het tijdverschil niet doorberekend.

"Ik was eigenlijk best wel blij met de etappe van vandaag," zei Gesink na de door Alessandro Petacchi gewonnen etappe tegen de NOS. "Ik kon vandaag even bijkomen van mijn valpartijen. Overigens had ik vandaag meer last van mijn rechterarm dan van mijn linker."

"Laten we hopen dat de hoofdstukken vallen en lek rijden zijn afgesloten. We gaan het er niet meer over hebben."

Vliegtuigbommen op Vliegbasis Leeuwarden geruimd

Twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn woensdag geruimd op Vliegbasis Leeuwarden. De bommen zijn op het middendeel van het militaire vliegveld onder de grond tot ontploffing gebracht. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De bommen van 250 en bijna twintig kilo werden vorige week voorafgaand aan werkzaamheden aangetroffen op de basis. De bom van 250 kilo was van Duitse makelij en was nooit volledig geëxplodeerd. Er was daarom nog zes kilo explosief materiaal in aanwezig. Naast de bommen werden ook vier stuks boordwapenmunitie gevonden.

Vanwege de ruiming waren op de basis speciale veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidszone getroffen. Buiten de basis hoefden geen maatregelen te worden getroffen wegens de geringe grootte van de explosieven.

Vliegbasis Leeuwarden was tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig het doelwit van geallieerde aanvallen vanwege de stationering van Duitse jachtvliegtuigen, nachtjagers en bommenwerpers op de luchthaven. Vanaf Leeuwarden konden de Duitsers met de vliegtuigen makkelijk Engeland bereiken. Kort voor het einde van de oorlog bliezen de Duitsers de startbaan, bunkers en overige gebouwen op. Mogelijk is de geruimde Duitse bom hiervan afkomstig, aldus Defensie.

Trochowski vervangt MŁller tegen Spanje

Piotr Trochowski (Hamburger SV) is de vervanger bij Duitsland van de geschorste Thomas Müller voor de halve finale van het WK tegen Spanje, vanavond in Durban. Teamchef Joachim Löw hield zijn keuze lange tijd geheim.

Een uur voor de wedstrijd kwam zijn opstelling naar buiten. De andere tien namen zijn hetzelfde als in de Duitse basisteams bij de voorgaande duels met Engeland (4-1) en Argentinië (4-0).

In de Spaanse ploeg ontbreekt aanvaller Fernando Torres, die bij het WK nog niet heeft gescoord. Zijn vervanger is Pedro van Barcelona.

De winnaar van de wedstrijd in Durban speelt zondag in de WK-finale in Johannesburg tegen Nederland. De verliezer komt zaterdag in de troostfinale uit tegen Uruguay.

Illegale koks Texel spelen verstoppertje

Bij een controle van restaurants op Texel zijn zondag drie illegalen en twee vreemdelingen zonder werkvergunning opgepakt. Controleurs zagen in een restaurant in Den Burg pannen op hoog vuur staan, maar geen koks. In een ruimte achter een geprepareerde schrootjeswand werden vervolgens drie Chinese mannen aangetroffen. Een van hen bleek illegaal in Nederland te verblijven en twee hadden geen werkvergunning.

Bij een ander restaurant, in De Koog, renden twee mannen de tent direct uit toen de politie kwam controleren. Een man rende zo snel dat een agent een fiets van een omstander besloot te lenen. Na een korte achtervolging werd de Egyptische man in de kraag gevat. Het duo bleek geen verblijfspapieren te hebben en wordt Nederland uitgezet.

Tegen de betreffende restauranthouders wordt een onderzoek ingesteld voor het tewerkstellen en huisvesten van een of meerdere illegalen. Een derde restaurant op het Waddeneiland had zijn zaakjes wel op orde.

De komende maanden gaan de vreemdelingenpolitie en de Arbeidsinspectie meer controles uitvoeren om uitbuiting van illegale vreemdelingen in Nederland te bestrijden, meldt de politie woensdag.

Blood Gulch terug in Halo: Reach

Het is de zevende dag van de zevende maand en dat kan maar één ding betekenen, Bungie Day. Elk jaar op deze datum viert Bungie hun affiniteit met het getal zeven, de Bungie Day is begonnen op 07-07-2007 en is sindsdien een jaarlijkse onofficiële feestdag voor Bungie. Wil je weten wat Bungie allemaal doet met het getal zeven, kijk dan hier.

Dit jaar viert Bungie de speciale dag samen met Rooster Teeth, bekend van de Halo: Red vs Blue filmpjes. In het filmpje zien we hoe het team terugkeert naar de Blood Gulch, één zeer populaire multiplayer map uit de originele Halo. De mensen van Rooster Teeth hebben het volgende filmpje gemaakt met Halo: Reach en we zullen nu ook buiten de kloof kunnen.

Stekelenburg fit, maar baalt nog als een stekker

Keeper Maarten Stekelenburg is in de finale van het WK inzetbaar. Gisterenavond liep de doelman een blessure op in de wedstrijd tegen Uruguay.

Reservedoelman Michel Vorm liep bijna de gehele tweede helft warm achter het doel van De Steek, maar hoefde niet in actie te komen. De NOS meldt dat de doelman van Ajax geen twijfelgeval meer vormt voor de wedstrijd. Stekelenburg gaf voor de camera ook toe dat hij bij de gelijkmaker van Diego Forlán in de fout ging. Het schot werd verkeerd beoordeeld en vloog via de vuisten van de Haarlemmer het doel in.

"Hij dribbelde tussen Joris Mathijsen en John Heitinga in. Ik zag de bal daardoor even niet. Net op dat moment schiet hij. Ik baal daarvan als een stekker. Dat mag gewoon niet gebeuren, klaar."

Over de tegenstander in de eindstrijd wilde Stekelenburg geen voorkeur uitspreken. "Het maakt ons allemaal nu niets meer uit. Zondag gaan we de beker binnenhalen."

TamaŽla bereikt tweede ronde Aschaffenburg

Tennisster Elise Tamaëla is door naar de tweede ronde van het ITF-toernooi van Aschaffenberg. De dame uit Culemborg won van Sarah Gronert en is een stap dichterbij de 25.000 dollar die ze in ontvangst mag nemen als ze het toernooi wint.

Tamaëla won vorige week in Stuttgart ook al van Gronert en stuurde haar deze keer met tweemaal 6-3 naar huis. In Duitsland is Tamaëla aardig op dreef. Vorige week stond ze ook al in Stuttgart in de finale. In Aschaffenburg speelt ze in de tweede ronde tegen de Japanse Erika Sema.

Brandweer drinkt gered bier stiekem op

Het Canadese plaatsje Oliver heeft het complete brandweerkorps voor twee weken geschorst. De meer dan dertig brandweerlieden hebben in mei met gevaar voor eigen leven zes vaten bier uit een brandend hotel gered. In plaats van het veiliggestelde bier terug te geven aan de eigenaar, hebben de spuitgasten minstens een van de vaten zelf opgedronken.

Aanvankelijk werden slechts twee leden van de vrijwillige brandweer geschorst en nam de commandant verlof. Nader onderzoek bracht echter aan het licht dat alle brandweerlieden schuldig waren.

De burgemeester heeft het complete team nu veertien dagen geschorst. De schorsing zal echter gespreid worden opgelegd, opdat het stadje niet twee weken zonder brandweer komt te zitten.

Oranje-spelers kunnen niet kiezen

Een paar uur voor de halve finale tussen Duitsland en Spanje zijn de spelers van Oranje er niet uit wie ze liever als tegenstander in de finale willen. Klaas-Jan Huntelaar heeft een voorkeur voor Duitsland.

"Dat is ook mooi omdat ze ons buurland zijn. Dat is toch speciaal. Ze hebben een goed team en waren heel erg sterk", weet de spits van AC Milan. "Maar Spanje heeft ook een heel goed team. Het maakt niet zoveel uit."

Ook John Heitinga heeft niet echt een voorkeur. "Ik denk dat ik toch graag tegen Duitsland speel. Er is altijd wel een zekere rivaliteit", lijkt de verdediger een voorkeur te maken. "Maar als het Spanje wordt, dan moeten we tegen Spanje spelen."

Eljero Elia denkt dat Spanje woensdagavond wint, maar ziet ook Duitsland graag als tegenstander. "Dat zou mooi zijn. Heel veel jongens uit ons team hebben met of tegen hun spelers gespeeld." Voor het betere voetbal hoopt Elia op Spanje als tegenstander. "Dat is toch mooier voetbal."

'West Ham United jaagt op Velthuizen'

Er bestaat een mogelijkheid, dat Piet Velthuizen zijn carrière bij West Ham United voort zal zetten. De ploeg uit de Premier League heeft inmiddels belangstelling voor de doelman van Vitesse getoond.

Vitesse staat niet onwelwillend tegenover een vertrek van Velthuizen, aangezien zij nu nog geld voor de speler kunnen vangen. "Ons standpunt is precies hetzelfde als bij Santi Kolk en Paul Verhaegh het geval was", liet Ted van Leeuwen, technisch directeur van de Arnhemmers, weten. "Volgend jaar kunnen ze gratis de deur uitlopen, en wij zitten in de situatie dat we elke euro kunnen gebruiken. Een financiële tegemoetkoming is dus een logisch uitgangspunt."

Ook Velthuizen ziet een vertrek naar Engeland wel zitten. "West Ham United zou natuurlijk een fantastisch avontuur zijn. Spelen in de Engelse competitie is een droom, maar ik reken mezelf niet rijk. Ik wacht rustig af wat er komen gaat, en als het op niets uitdraait, dan blijf ik lekker bij Vitesse. Het is zeker niet zo dat ik nu ten koste van alles weg wil, omdat er zoveel andere spelers ook zijn vertrokken."

Kustprovincies willen onderzoek naar olieboringen

De Nederlandse kustprovincies willen dat de regering de risico's van olieboringen in het Noordzeegebied gaat onderzoeken. Ze vrezen een ramp als die in de Golf van Mexico.

Voor de kust van Nederland wordt op verschillende plekken geboord naar olie. Hoewel deze boringen gebonden zijn aan strenge regels, willen de kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland, Groningen en Zeeland toch dat er meer zicht op komt. Ook kustregio's in de zeven andere landen die grenzen aan de Noordzee hebben een dergelijk verzoek gedaan aan hun nationale regeringen.

De olieramp ontstond 20 april door een explosie en brand op het boorplatform Deepwater Horizon. Het ontstane olielek is nog altijd niet gedicht, waardoor nog steeds olie de Golf van Mexico instroomt. De olie komt terecht in natuurgebieden en op stranden.

Kustprovincies willen onderzoek naar olieboringen
Kustprovincies willen onderzoek naar olieboringen (Foto: Novum)

Spionnenruil tussen Rusland en VS

Rusland en de Verenigde Staten werken aan een uitwisseling van spionnen, waarbij Russen betrokken zijn die onlangs werden opgepakt wegens spionage in de VS en een gevangen genomen atoomonderzoeker. Dat heeft de broer van de onderzoeker woensdag gezegd.

De nucleaire onderzoeker, Igor Soetjagin, zit in het Russische Archangelsk een gevangenisstraf van veertien jaar uit omdat hij voor de VS spioneerde. Maandag kreeg hij te horen dat hij en andere veroordeelde spionnen worden geruild voor de Russische spionnen die anderhalve week geleden door de FBI werden ingerekend, zei zijn broer Dmitri.

Soetjagin zegt te zijn gedwongen om een bekentenis af te leggen. Hij houdt nog altijd vol onschuldig te zijn en zegt Rusland niet te willen verlaten. De man werd in 1999 gearresteerd en vijf jaar later schuldig bevonden aan het doorspelen van informatie over kernonderzeeërs aan een Brits bedrijf dat volgens de Russen als dekmantel wordt gebruikt door de CIA.

Op 27 juni werden in de VS tien mensen gearresteerd die zouden behoren tot een groep spionnen die de afgelopen tien jaar geheime informatie over Amerikaanse bedrijven en wetenschappelijke en politieke aangelegenheden probeerden los te krijgen. Een elfde verdachte werd in Cyprus opgepakt, maar die verdween na het betalen van een borgsom.

[Tour] Petacchi erg blij met tweede dagzege

Alessandro Petacchi won vandaag zijn tweede etappe in de Tour de France. Afgelopen zondag was de Italiaan, die in dienst van Lampre rijdt, ook al de snelste.

"Ik weet dat het moeilijk is om te winnen als ik Mark Cavendish of Thor Hushovd aan de spurt laat beginnen, daarom heb ik die zelf ingezet op 150 meter van de finish", liet Petacchi na afloop weten.

"Nu een tweede massasprint en mijn tweede zege. Dat bewijst dat ik goed gewerkt heb om in goede conditie aan de Tour te kunnen beginnen. De benen voelden goed aan na de rit van dinsdag over de kasseien. Daarom nam ik het risico door er een lange sprint van te maken en ik ben niet stilgevallen. Eens te meer een grote spurt."

'Toezichthouder vastgoedwereld nodig'

Er moet een toezichthouder vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten komen voor de vastgoedwereld. De toezichthouder moet grootschalige fraude in vastgoed voorkomen. Dat stelt hoogleraar vastgoedbeleggingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Dirk Brounen woensdag in het televisieprogramma EenVandaag.

De vastgoedwereld leent zich volgens de professor goed voor fraude, omdat het ingewikkeld is de waarde van grootschalige kantoorpanden vast te stellen. "Je kunt zo miljoenen laten ontstaan en verliezen op één dag. Zo kun je veel geld witwassen."

Volgens Brounen is de vastgoedsector de dupe geworden van het strenge toezicht op de financiële sector van de laatste jaren. "De AFM heeft hele strenge controles in vergelijking met omringende landen. Dus mensen die slechte intenties hebben en geld willen witwassen, weten dat ze het in de financiële wereld niet moeten proberen."

Bij de vastgoedsector is er echter beduidend minder toezicht, stelt de hoogleraar. "De kans dat een notaris wordt bezocht door iemand van de Fiod is kleiner dan twee procent. En dat trekt dus het geld daar naartoe."

Telstar test Braziliaanse doelman

Telstar heeft komend seizoen mogelijk een Braziliaan onder de lat staan. Mateus Versolato Junior is namelijk op proef in Velsen. De doelman zit sinds de zomer van 2009 zonder club.

De 27-jarige Mateus speelde in eigen land voor São Paulo, Bragantino, Fortaleza, Santo André en opnieuw São Paulo. Hij spreekt vloeiend Engels en wordt door technisch directeur Toon Beijer gezien als potentiële eerste keeper. Vermoedelijk komt Mateus morgen in actie in het oefenduel tegen SVW '27.

Mocht de Braziliaan inderdaad een contract krijgen, dan wordt hij niet de eerste Braziliaanse keeper in Nederland. FC Groningen vertrouwt al enige seizoenen op Luciano, terwijl Gomes bij PSV uitgroeide tot topper.

'Uitreiking wereldbeker door Mandela'

De 92-jarige Nelson Mandela heeft een uitnodiging ontvangen om de WK-finale in 'zijn' Zuid-Afrika bij te wonen in Soccer City.

De oud-president van Zuid-Afrika kampt al enige tijd met gezondheidsklachten. Een woordvoerder van het organisatiecomité van het WK laat weten dat de komst van de volksheld nog niet zeker is. "Mandela heeft een open invitatie. Met zijn familie en Foundation zal hij waarschijnlijk pas op de dag van de wedstrijd een beslissing nemen."

Mandela moest op 11 juni de openingsceremonie missen. Zijn achterkleindochter Zenani overleed kort voordat Zuid-Afrika het toernooi opende tegen Mexico. De voormalig president speelde een belangrijke rol in het binnenhalen van het WK. Maar de Nobelprijs-winnaar heeft nog niet de mogelijkheid gezien om een wedstrijd te bezoeken.

Twee uur voor de finale wordt het toernooi al afgesloten met een sluitingsceremonie. De Zuid-Afrikanen hebben naar eigen zeggen een spectaculaire lichtshow in petto. Onder meer zangeres Shakira zal daarnaast voor de muziek zorgen. De finale gaat tussen Nederland en de winnaar uit het duel tussen Spanje en Duitsland.

Dode en zwaargewonde bij ongeval in Zeeland

Een fietser is woensdagmiddag in het Zeeuwse Sas van Gent om het leven gekomen doordat een vrachtwagen hem van achteren aanreed. Een vrouw die naast de omgekomen man fietste raakte zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeval had rond 15.15 uur plaats op de Westkade. De man overleed ter plaatse, de vrouw is met een traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis. Na het ongeval is een rijstrook van de Westkade afgesloten, waardoor maar in één richting verkeer mogelijk is.

De identiteit van de slachtoffers en van de vrachtwagenchauffeur is nog onbekend, evenals de toedracht van het ongeval en of de vrachtwagenchauffeur meegenomen is naar een politiebureau voor verhoor.

NBA Jam toch niet zo exclusief?

De exclusieve Wii-game NBA Jam lijkt mogelijk toch niet zo exclusief te zijn als er gedacht werd. De game is namelijk door de Duitse USK op leeftijd beoordeeld voor een Playstation 3 en Xbox 360-versie terwijl de game aanvankelijk alleen voor de Wii zou verschijnen. Waarom EA nooit gepland heeft om de game multi-console te maken is niet bekend.

Natuurlijk is dit nog steeds geen offciële aankondiging maar eerder dit jaar heeft iemand die aan de gamesoftware gewerkt heeft, op haar CV gezet dat ze ook aan de Xbox 360 en PS3-versie had gewerkt. De persoon in kwestie heeft spoedig deze details weer verwijderd van haar CV.

NBA Jam is een arcade basketbalgame die zijn debuut in 1993 maakte op verschillende hardware. De game werd bekend om zijn over-the-top slam dunks en spelregels. De nieuwe versie staat gepland voor een Wii-release op vijf oktober. Mogelijk worden de Xbox 360 en PS3-versie nog aangekondigd.

Kuyt nadert Oranje-record Van der Sar

Dirk Kuyt speelde tegen Uruguay zijn 34ste interland op rij. De aanvaller is vier wedstrijden verwijderd van het Nederlandse record.

Het record van een onafgebroken serie interlands staat op naam van doelman Edwin van der Sar. De voormalig aanvoerder van Oranje kwam tussen april 2003 en mei 2006 tot een reeks van 38 wedstrijden in de basiself.

De recordreeks werd door toenmalig bondscoach Marco van Basten beëindigd op 1 juni 2006. Van der Sar bleef in het oefenduel met Mexico op de bank. Kuyt kan Van der Sar dit WK niet meer inhalen met alleen de finale nog te spelen.

De aanvaller van Liverpool heeft wel nummer twee op de lijst, Roel Wiersma, in het vizier. De oud-international kwam tussen oktober 1956 en oktober 1959 tot 35 interlands. Kuyt staat zondag mogelijk voor zijn 35e interland.

Geen ART in de F1 in 2011

Het GP2-team ART heeft zich teruggetrokken in de biedingsprocedure om in 2011 deel te gaan nemen in de Formule 1. Het Franse team heeft bij autosportorganisatie FIA aangegeven dat het de financiering niet rond kan krijgen.

ART wordt geleid door Nicolas Todt, de zoon van FIA-baas Jean Todt. Hij is de manager van enkele coureurs en rijdt met zijn renstal niet alleen in de GP2 maar ook in de GP3 en de Formule 3 Euroseries. "We hebben verschillende maanden aan het project gewerkt en hadden sterke banden met enkele technische en financiële partners. Maar door de moeilijke financiële omstandigheden kon het team niet de garanties krijgen die voor het project stabiliteit op de lange termijn garanderen."

Duitsland - Spanje LIVE op FOK!sport

Vanavond begint om 20:30 uur de tweede halve finale van het WK voetbal. Deze wedstrijd gaat tussen Duitsland en Spanje. FOK!sport zal je gedurende deze wedstrijd live op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Durban.

Heb je vanavond geen tijd om naar deze wedstrijd te kijken? Volg dan de wedstrijd via een tekstueel verslag op FOK!sport. Vanaf 20:15 uur zal er op FOK!sport een bericht staan wat gedurende de wedstrijd zal worden bijgehouden met de meest recente gebeurtenissen in die wedstrijd.

[Tour] Ploeg Cavendish gelooft niet meer in groen

Na weer een massasprint waarbij Mark Cavendish geen rol kon spelen, is de sfeer bij HTC-Columbia slecht. Ploegleider Brian Holm gelooft niet meer dat de Brit mee kan doen in de strijd om de groene trui. "Ik denk het niet", stelde de Deen woensdag tegen Novum Nieuws. "We moeten nu maar hopen op een ritzege."

In Reims had HTC-Columbia tot in de laatste kilometer een uitstekende positie, maar het treintje van Cavendish verloor de slag in de laatste honderden meters. Bij de bus van de ploeg was de sfeer dan ook om te snijden. Zowel de 25-jarige Cavendish als zijn luitenant Mark Renshaw was kwaad en weigerde met de pers te praten.

De afgelopen twee jaar grossierde Cavendish in ritzeges. In 2008 won hij vier etappes in de Tour, vorig jaar pakte hij er nog twee. In 2009 reed hij daardoor lange tijd in de groene trui, maar eindigde uiteindelijk tweede in het puntenklassement. Dit jaar pakte Cavendish pas vijftien punten, goed voor de 36e plaats na vier etappes. Groenetruidrager Thor Hushovd heeft tachtig punten.

Topspits Milito blijft in Milaan

Diego Milito blijft de komende jaren nog bij Internazionale. De Argentijn heeft zijn contract bij de blauw-zwarten opengebroken en verlengd tot de zomer van 2014. Zijn zaakwaarnemer heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Afgelopen seizoen was Milito van onschatbare waarde voor de Milanezen. De aanvaller maakte 22 doelpunten in de Serie A en was in zijn eentje beslissend in het duel om het kampioenschap, de strijd om de beker én de finale van de Champions League. Mede door zijn doelpunten behaalde Inter de treble.

Vorig jaar nam Inter Milito over van Genoa. Eerder kwam hij ook voor Real Zaragoza uit.

Split/Second komt naar PSP

Disney Interactive kondigde vandaag aan dat Split/Second deze zomer naar de PSP komt. Disney belooft dat de PSP-versie "unieke handling en controls" zal bevatten, alsmede een nieuwe race-track en nieuwe challenges die niet in de eerder uitgebrachte console-versies zaten. Tevens zal het mogelijk zijn om het tegen drie vrienden op te nemen in 4 player races. Meer info volgt vast en zeker binnenkort!


Split/Second kwam eerder dit jaar uit voor PC, PS3 en Xbox 360. Spelers spelen een hoofdrol in een tv-show die draait om verscheidene events, waarvan elk als middelpunt power-plays heeft: destructieve omgevingen die door de spelers worden gebruikt om tegenstanders het leven zuur te maken.

 

Split/Second

Duitsland neemt Guantanamo-gevangenen op

Na een maandenlange weigering uit veiligheidsoverwegingen heeft Duitsland besloten alsnog twee gevangenen uit het Amerikaanse terroristenkamp Guantanamo op te nemen. De Duitse autoriteiten stellen dat van de twee gedetineerden vrijwel zeker geen gevaar uitgaat.

De mannen, die uit het Midden-Oosten komen, worden opgevangen in de deelstaten Hamburg en Rijnland-Palts. Meer voormalige gevangenen wil Duitsland niet opnemen, aldus minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken woensdag.

Tegen de twee personen die vrijkomen loopt nergens een juridische procedure. Ze zaten bijna negen jaar vast. De Verenigde Staten willen het kamp sluiten. Washington hoopt gevangenen die weg mogen in het buitenland onder te kunnen brengen.

Duitsland neemt Guantanamo-gevangenen op (Foto: ANP)

[Tour de France] Uitslag vierde etappe

De vierde etappe in de Tour de France, tussen Cambrai en Reims over 153,5 kilometer, is gewonnen door Alessandro Petacchi. De 36-jarige Italiaan was de snelste in de massasprint. Fabian Cancellara behield de gele trui.

Champion demarreerde al vroeg uit het peloton en kreeg Vogondy, De Greef, Isasi en Mayoz met zich mee. Ze kregen een maximale voorsprong van iets minder dan vier minuten. Daarna liep het langzaam terug. In het peloton waren het de ploegen van Columbia en Lampre die het tempo bepaalden. Zo'n veertig kilometer voor de streep was de voorsprong nog iets meer dan een minuut.

De vijf koplopers waren achttien kilometer voor de finish nog niet teruggepakt door het peloton, waar de sprintersploegen nu aan de leiding gingen. De voorsprong van het vijftal was nog 35 seconden. Op bijna vier kilometer van de finish was het peloton weer compleet. De treintjes voor de sprinters hadden zich inmiddels gevormd. Hondo probeerde het in de laatste kilometer even, maar kwam niet weg.

In de massasprint was het Alessandro Petacchi die Dean en Boasson Hagen versloeg.

[Tour] Tweede ritzege Petacchi

De vierde etappe in de Tour de France, tussen Cambrai en Reims over 153,5 kilometer, is gewonnen door Alessandro Petacchi. De 36-jarige Italiaan was de snelste in de massasprint. Fabian Cancellara behield de gele trui.

Champion demarreerde al vroeg uit het peloton en kreeg Vogondy, De Greef, Isasi en Mayoz met zich mee. Ze kregen een maximale voorsprong van iets minder dan vier minuten. Daarna liep het langzaam terug. In het peloton waren het de ploegen van Columbia en Lampre die het tempo bepaalden. Zo'n veertig kilometer voor de streep was de voorsprong nog iets meer dan een minuut.

De vijf koplopers waren achttien kilometer voor de finish nog niet teruggepakt door het peloton, waar de sprintersploegen nu aan de leiding gingen. De voorsprong van het vijftal was nog 35 seconden. Op bijna vier kilometer van de finish was het peloton weer compleet. De treintjes voor de sprinters hadden zich inmiddels gevormd. Hondo probeerde het in de laatste kilometer even, maar kwam niet weg.

In de massasprint was het Alessandro Petacchi die Dean en Boasson Hagen versloeg.

'Hersenen kunnen schijnbeweging Robben niet aan'

Arjen Robben doet vaak dezelfde actie om zijn man voorbij te komen. Toch kunnen de verdedigers zich niet instellen op de watervlugge buitenspeler en hem afstoppen. Hoe is dat mogelijk? Hersenonderzoeker Shanti Ghanes komt met een antwoord.

Robben houdt de hersenen van zijn tegenstanders voor de gek. Door zijn schijnbeweging wordt het deel van de hersenen geactiveerd dat zorgt dat de speler onbewust meebeweegt. Die actie van de hersenen is sneller dan het verwerken van de bewuste kennis.

"De voetballer kan nog corrigeren, maar is altijd een fractie te laat", aldus hersenonderzoeker Shanti Ganesh van de Radboud Universiteit Nijmegen tegenover het ANP.

Uit onderzoek blijkt ook dat de hersenen van Oranjefans actiever 'meevoetballen' met het Nederlands elftal dan met de tegenpartij. Opvallend is dat bij het nemen van penalty's het brein geen onderscheid maakt tussen teams. De hersenen registreerden gemiste doelpunten aan beide zijden als een fout.

Prins bij Sail Amsterdam met De Groene Draeck

Prins Willem-Alexander neemt 22 augustus met het privéjacht van koningin Beatrix De Groene Draeck de vlootschouw van Sail Amsterdam 2010 af. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. De prins vaart drie dagen eerder bij de intocht ook al mee, op de Clipper Stad Amsterdam.

Leden van het Koninklijk Huis nemen geregeld met De Groene Draeck deel aan evenementen als vlootschouwen en Sail Amsterdam. Koningin Beatrix kreeg het schip in 1956 cadeau van de Nederlandse bevolking ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van de toenmalige prinses.

De afgelopen tijd was er veel kritiek op de kosten van het koningshuis. Hierbij kwam ook het onderhoud aan De Groene Draeck ter sprake. In mei werd bekend dat de koningin het grootste deel van de niet-reguliere onderhoudskosten van het zeiljacht zelf betaalt. De houten platbodem heeft de komende tijd forse opknapbeurten nodig.

De extra onderhoudskosten zijn voor de komende twee jaar begroot op jaarlijks 163 duizend euro. Deze kosten zijn voor rekening van Beatrix. Het ministerie van Defensie draait op voor het reguliere onderhoud. Dat kost de schatkist jaarlijks 47 duizend euro.

Bij de achtste editie van Sail Amsterdam varen ruim vijftig Nederlandse en internationale grote zeilschepen mee. Sail Amsterdam vindt sinds 1975 elke vijf jaar plaats en is een van de grootste maritieme manifestaties ter wereld. Willem-Alexander is beschermheer van de Stichting Sail Amsterdam.

Extra maatregelen tegen relschoppers Den Haag

Den Haag treft zondag extra maatregelen om te voorkomen dat in het Laakkwartier na de wedstrijd van Oranje wederom relletjes uitbreken. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen. Mogelijk wordt extra ME ingezet.

Wat voor maatregelen worden genomen, wil de gemeente niet bekendmaken. "Dat doen wij in dit soort gevallen nooit", aldus de woordvoerder.

In het Laakkwartier gooiden relschoppers dinsdag onder meer vuurwerk naar agenten nadat het Nederlands elftal de finale van het WK voetbal had bereikt. Daarop werd het Jonckbloetplein ontruimd. De relschoppers verplaatsten zich naar de Antheunisstraat en de Haverschmidtstraat en bleven voorwerpen gooien. Achttien mensen werden uiteindelijk opgepakt. Uiteindelijk dropen de relschoppers af.

In het Laakkwartier was het ook na eerdere wedstrijden van Oranje al onrustig. Zo werden na de winst van het Nederlands elftal op Slowakije zes aanhoudingen verricht, nadat zo'n tweehonderd mensen op het Jonckbloetplein de overwinning van 'hun' elftal vierden.

Zondag speelt Oranje de finale tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland tegen Spanje, dat woensdagavond wordt afgewerkt.

RiccÚ spreidt macht weer tentoon

Riccardo Riccò heeft vandaag zijn tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. Na de rit naar de Kitzbüheler Horn op maandag was de Cobra ook in de rit die op de Grossglockner finishte ruimschoots de snelste. Op twee kilometer voor de finish zette Riccò aan en finishte uiteindelijk solo met 41 seconden voorsprong op Sergio Pardilla en Emanuele Sella. Pieter Weening was op 2.38 minuten vijftiende en daarmee de beste Nederlander.

Riccò verstevigt door zijn zege de leiding in het algemeen klassement. De renner van Ceramica Flaminia heeft nu 1.44 minuten voorsprong op Carmioro NGC-renners Sella en Pardilla. Weening steeg naar de twaalfde plaats in het klassement op 6 minuten en veertien seconden van Riccò, die dit jaar terugkeerde in het peloton na een dopingschorsing. Riccò voert ook het bergklassement en het puntenklassement aan.

"Ik voel me in de bergen gewoon goed", verklaart Riccò zijn succes. "Ik ben erg trots dat ik mijn tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk heb kunnen winnen." De 26-jarige Italiaan denkt al aan de eindzege. "Sella en Pardila liggen 1.44 achter me, maar zijn ook niet echt goed in de tijdrit. De goede tijdrijders zoals Vladimir Gusev hebben al een flinke achterstand."

Dode konijnen in Oude IJssel raadsel voor politie

In de Oude IJssel in het Gelderse Ulft zijn dinsdag vijf dode konijnen aangetroffen. Vorige week kwam bij de politie ook een melding binnen van tamme konijnen die levenloos in het water dreven. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden.

De vijf dode dieren werden ter hoogte van het Melkvonder gevonden. Personeel van de dierenambulance heeft de konijnen uit het water gehaald.

Twaalf Nederlandse judoka's naar WK

Bondscoaches Van Unen (dames) en Arens (heren) hebben twaalf judoka's geselecteerd voor de wereldkampioenschappen judo 2010, die van 9 tot en met 13 september worden gehouden in Tokyo. Vanaf deze editie van de mondiale titelstrijd mogen er twee judoka's per land, per gewichtsklasse in actie komen. Van de nieuwe regeling wordt door de Nederlandse ploeg alleen in de categorie -63 kg gebruik gemaakt.

Van Unen nodigde Kitty Bravik (-52 kg), Juul Franssen (-57 kg), Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden (-63 kg), Edith Bosch (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg) uit.

Arens selecteerde Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Guillaume Elmont (-81 kg), Henk Grol (-100 kg) en Grim Vuijsters (+100 kg) voor het toernooi, dat onderdeel uitmaakt van de Olympische kwalificatie. Een wereldtitel levert 500 punten op voor de wereldranglijst.

In tegenstelling tot de voorgaande editie van het toernooi is ook de open klasse onderdeel van het programma. Gedurende het toernooi wordt besloten of er Nederlandse judoka's deelnemen aan de open klasse.

De selectie kent drie debutanten op het mondiale podium. Jeroen Mooren (-60 kg), Juul Franssen (-57 kg) en Anicka van Emden (-63 kg) komen voor het eerst uit op een WK. In voorbereiding op de wereldkampioenschappen gaat (een deel van) de Nederlandse ploeg onder meer op trainingsstage in Spanje en Korea.

De Nederlandse ploeg herbergt drie judoka's die zich al eens kroonden tot wereldkampioen. Guillaume Elmont (-81 kg) en Edith Bosch (-70 kg) wonnen in 2005 goud op de WK in Caïro en Marhinde Verkerk (-78 kg) zegevierde vorig jaar in Rotterdam.

Inter-preses houdt zich doof

Preses Massimo Moratti van Internazionale heeft voor zichzelf een goede manier gevonden om de vermeende interesse in zijn spelmaker Wesley Sneijder te negeren. De Italiaanse voorzitter houdt zich simpelweg blind en doof als een mogelijk vertrek van de Nederlandse topscorer bij het WK ter sprake komt.

Op de vraag van een verslaggever of Manchester United een bod op Sneijder bij Inter had neergelegd, antwoordde Moratti vandaag: "Ik denk het wel, maar ik wil het niet weten. Ik stel zo weinig mogelijk vragen bij Inter over Wesley, want ik wil niet in de verleiding komen om hem te verkopen."

Naast ManUnited zou ook zijn vorige club Real Madrid opnieuw interesse in Sneijder hebben. Coach José Mourinho, zijn voormalige trainer bij Inter en nu de baas bij de Spaanse topclub, zou hem graag weer onder zijn hoede nemen. "Voorlopig heb ik nog geen enkel goed bod ontvangen op wie dan ook. Afwachten maar", concludeerde Moratti.

Genaaid bij Albert Heijn (6)

Ik heb veel respect voor die whizzkid die al heel snel een prachtige website maakte, waarop hij alle mobiele-telefonietarieven in ons land vergeleek. Super inzichtelijk. Op zo’n manier worden consumentenbelangen gediend. Iedereen kan moeiteloos uitvinden, wat de beste aanbieding van welke telecomcowboy voor hem de beste is, zonder dat allerlei spetterende reclames hem zand in de ogen strooien. Daar hebben we het rare idee van Maria van der Hoeven dus helemaal niet voor nodig.

ForlŠn lijkt op tijd fit voor troostfinale

Aanvaller Diego Forlán lijkt aanstaande zaterdag gewoon met Uruguay in de troostfinale te kunnen spelen. De spits kampte in de wedstrijd tegen Nederland, die met 2-3 verloren werd, met enkele pijntjes, maar deze zullen zijn aanwezigheid zaterdag niet verstoren.

"Ik denk dat ik zaterdagavond gewoon kan spelen", zegt Forlán in Kicker. Tegen Nederland werd de spits van Atletico Madrid voortijdig gewisseld wegens deze blessure. Forlán wist tegen Nederland voor rust wel te scoren via een afstandsschot.

Na Raiden komt Jehuty, aldus Kojima

Goed nieuws voor de Zone of the Enders (Z.O.E.) fans onder ons! Hideo Kojima, de bedenker van onder meer de Metal Gear Solid reeks en tevens het brein achter Z.O.E., heeft aangegeven na Metal Gear Solid: Rising serieus te zullen kijken naar een nieuwe titel in deze reeks. Een aankondiging van de game werd eigenlijk verwacht op de E3, maar Kojima gaf destijds aan dat de game opgeschoven was.

In een interview aan Jeuxvideo zei Kojima het volgende: "My team and I want to develop a new ZOE But it turns out that Kojima Productions has limited resources in terms of teams and directors. So at this stage we have not yet had time to work on ZOE 3 which has been postponed at the calendar. However, I think after MGS Rising, I will look seriously at ZOE". Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom MGS: Rising is het misschien dus geen gek idee om volgend jaar dan toch Z.O.E.3 te mogen verwachten op de E3.

Zone of the Enders 1 en 2 uit respectievelijk 2001 en 2003 plaatsten de speler in de schoenen van de piloot van Jehuty, een 'orbital frame', in een futuristische setting als de mensheid andere planeten van het zonnestelsel koloniseert en er een oorlog uitbreekt tussen de aarde en de kolonisten. Naast deze twee spellen voor de PS2, kwam er een spin-off voor de GBA (Z.O.E.: Fist of Mars) en twee anime-series.

Nieuwe Z.O.E. laat nog even op zich wachten.

Barcelona moet geld lenen voor salarissen

De kampioen van Spanje zit financieel in zwaar weer. Onlangs heeft FC Barcelona een lening van 150 miljoen euro aanvraagd bij de bank om de salarissen van haar spelers te kunnen betalen. De selectie van de Catalanen hadden volgens de afspraak het geld eind vorige maand al moeten krijgen, maar hebben voorlopig nog niets ontvangen.

"Bij mijn aantreden trof ik een club met geldproblemen", vertelt voorzitter Sandro Rossel, die onlangs werd gekozen tot opvolger van de vertrokken Joan Laporta, aan het Spaanse Sport. "Er is de voorbije jaren meer uitgegeven dan dat er binnenkwam."

Volgens de preses zou het echter niet heel ernstig zijn. "We zijn absoluut niet failliet, aangezien we nog steeds voldoende inkomsten genereren. We hebben alles onder controle en alles komt goed. Enerzijds verkopen we spelers, zoals we dat afgelopen week met Chygrynskyi hebben gedaan. Anderzijds gaan we nu een lening aan bij de bank."

Er werd echter wel verlies gemaakt met de transfer van Chygrynskyii. Eerder kwam hij over voor 25 miljoen van Shaktar Donetsk, maar mocht gisteren voor tien miljoen euro minder weer terug naar zijn oude ploeg.

Spelers Oranje helpen elkaar met mentale druk

De spelers van het Nederlands elftal steunen elkaar door dik en dun. Degenen die uitkomen voor grote clubs helpen de jongere spelers met de druk om te gaan, legt Rafael van der Vaart uit.

"Je speelt met elf man. De een is meer gewend om grote wedstrijden te spelen dan de ander. Uiteindelijk hebben we dat goed gedaan, denk ik. We hebben die jongens die wat nerveuzer waren daar goed doorheen geholpen."

Van der Vaart beseft dat Nederland tegen Brazilië en Uruguay enigszins nerveus begon. Volgens de middenvelder van Real Madrid is dat logisch. "Het zijn toch kwartfinales, halve finales en zondag de finale. Dat is niet mis. Maar als je ze uiteindelijk wint, dan is er niets aan de hand."

Uruguay vooral trots op prestaties nationale team

Uruguay verloor in de halve finale van het WK van Nederland en mag nu opgaan voor de strijd om de derde plaats. Ondanks dat de beker er niet meer in zit is de media vooral trots op de prestaties van de nationale ploeg.

"Als je dan toch een manier moet vinden om te verliezen, dan maar zo", kopt El Telégrafo. De krant spreekt van een wedstrijd tegen Oranje die 'halvefinalewaardig' was. "Alles is nu gericht op het veroveren van de derde plaats."

Espectador rept over een beter Nederland. "We hebben met waardigheid gestreden. Helaas waren de Europeanen superieur." De krant roemt Nederland als een ploeg van formaat. "Dit was wel even anders dan in de voorgaande vijf duels. Een paar minuten superieur voetbal is genoeg gebleken Uruguay op de knieën te krijgen", aldus de krant over de kort na elkaar gescoorde 2-1 en 3-1 van Oranje. "Nederland is een goede ploeg in optimale conditie. Technisch zeer sterk en dodelijk in de omschakeling."

Volgens El País was de halve finale tegen Nederland het hoogst haalbare voor Uruguay. "Nederland was beter voorbereid op de wedstrijd", aldus de krant. Dirk Kuyt was dinsdag volgens El País de beste speler aan Nederlandse zijde. "Kuyt is met zijn kracht, inzet en loopvermogen een gevaar voor iedere tegenstander."

El Observador heeft nog geen vrede met de uitschakeling. "Het doelpunt van Sneijder was buitenspel. De drie minuten chaos die daarop volgden, leidden het uiteindelijke verlies in van Uruguay."

'Homoseksuele asielzoekers niet uitzetten'

Het Britse Hooggerechtshof heeft woensdag het besluit verworpen om twee homoseksuele asielzoekers uit te zetten. De twee lopen het risico in hun land van herkomst om hun geaardheid te worden vervolgd.

Eerder steunde een lagere rechtbank de beslissing van de Britse regering om de mannen terug te sturen naar Iran en Kameroen waar zij volgens het hof veilig konden wonen zolang ze niet voor hun geaardheid zouden uitkomen. Homoseksualiteit kan in Iran bestraft worden met de dood, in Kameroen staat er meerdere jaren gevangenisstraf op.

Het Hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de rechten van de mannen bij uitzetting zouden worden geschonden. De vijf rechters zeiden dat 'het dwingen van een homoseksueel persoon tot het ontkennen van zijn seksualiteit betekent dat hem zijn fundamentele recht om te zijn wie hij is wordt ontnomen'.

De nieuwe Britse regering liet al weten geen voorstander te zijn van het terugsturen van asielzoekers die hun land van herkomst hebben moeten verlaten vanwege hun seksuele geaardheid. "Ik geloof niet dat het acceptabel is om mensen naar huis te sturen en dan van hen te verwachten dat zij hun geaardheid voor zich houden om niet vervolgd te worden", zei minister van binnenlandse zaken Theresa May.

Inter-doelman Toldo stopt met keepen

Francesco Toldo heeft bij Internazionale bekendgemaakt dat hij zijn keepershandschoenen aan de wilgen hangt. Toldo begon zijn clubcarrière bij AC Milan, maar speelde er nooit een officiële wedstrijd.

Na een seizoen bij Trento en een seizoen bij Ravenna kwam de keeper in 1993 uit bij Fiorentina. Voor deze club speelde Toldo acht seizoenen in het basiselftal en kwam hij onder andere in de Champions League uit.

In 2001 vertrok hij naar Internazionale, waar hij tot 2005 de eerste keeper was, waarna hij zijn plek in het basiselftal verloor aan de Braziliaan Júlio César.

Toldo heeft tussen 1997 en 2004 28 keer gespeeld voor het nationale elftal van Italië. Tijdens Euro 2000 verdedigde hij het Italiaanse doel en wist hij onder andere in de wedstrijd tegen Nederland een penalty te stoppen. Hij ging nog als reserve mee naar twee andere EK's en twee WK's, maar speelde er geen wedstrijden.

Opbrengst Giro d'Italia lager dan verwacht

De start van de wielerronde Giro d'Italia in Amsterdam in mei heeft 10,8 miljoen euro aan extra bestedingen in de hoofdstad opgebracht. Dat is minder dan de 25 miljoen euro waarop de gemeente had gehoopt.

Wel is het flink meer dan de 3,4 miljoen euro die Amsterdam had uitgetrokken voor de organisatie van het evenement. Dat blijkt uit een stuk dat verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In een toelichting zei ze dat de lagere opbrengst vermoedelijk komt door de economische crisis. Ook heeft Amsterdam uiteindelijk niet geprobeerd om het maximale aantal bezoekers naar de hoofdstad te lokken om zo de binnenstad niet te veel te belasten.

Gehrels sprak wel van "een geslaagd evenement". "Als je ziet wat het allemaal heeft opgeleverd, zou ik het zo weer doen."

Senna: "Afsnijden moet worden aangepakt"

Braziliaan Bruno Senna vindt dat er snel wat gedaan moet worden aan het vele afsnijden tijdens de races. De coureur zegt dat er veel te veel voorvleugels kapot zijn gereden en dat er ook teveel lekke achterbanden worden opgelopen door het afsnijden.

"Het komt dit jaar regelmatig voor dat een coureur die een andere rijder inhaalt over de voorvleugel van zijn tegenstander rijdt, ook als er niet om een positie gevochten wordt", zei Senna tegen persbureau Reuters. "De grote hoeveelheden kapotte voorvleugels en lekke achterbanden zijn gewoon belachelijk. Misschien is het goed om dit bij Charlie Whiting aan te kaarten tijdens de rijdersbriefing. We zullen namelijk moeten kijken of hier iets aan gedaan kan worden."

Tijdens de Grand Prix van Europa in Valencia reed Timo Glock ook al over de voorvleugel van Senna. "Dat incident is door de wedstrijdleiding niet bekeken. Ze hebben naar Glock gekeken, maar dat was omdat hij niet snel genoeg snellere coureurs voorbij liet."

Lotus verlegt aandacht naar auto voor 2011

Het Britse team van Lotus zal aankomend weekend in Silverstone haar laatste grote aërodynamische update van het jaar laten zien. Na de Grand Prix zal het team zich volledig gaan storten op de auto en de ontwikkeling hiervan voor volgend jaar.

"We zullen komend weekend de laatste grote aërodynamische verbeteringen op de wagen introduceren, waaronder een nieuwe vloer en enkele aanpassingen aan het bodywork. Na deze race verleggen we onze aandacht naar de auto voor volgend jaar", zei Mike Gascoyne van Lotus. "We hebben voor de race in Engeland ook een paar onderdelen vervangen door een lichtere variant, waardoor we het gewicht in de wagen effectiever kunnen verdelen en de coureurs de auto beter kunnen afstellen."

Kubica: "Het was geen moeilijke beslissing"

Volgens Robert Kubica is het verlengen van zijn contract bij Renault een logische stap. De Pool voelt zich op zijn gemak bij de renstal en rijdt momenteel een geweldig seizoen. Verder had de coureur niet veel te kiezen, bijna alle stoeltjes voor volgend seizoen zijn al vergeven.

"Ik hoefde er niet lang over na te denken", vertelde Kubica, die vorige week in Valencia nog als vijfde aan de finish kwam. "Ik voel me erg thuis bij het team van Renault. Ik vind dat we samen al erg veel hebben bereikt en denk dat we in de toekomst ook nog veel meer kunnen bereiken. Dat is in ieder geval het doel. We zullen keihard gaan werken, niet alleen voor de resterende races van dit seizoen, maar ook al met het oog op volgend jaar, wanneer er nog meer grote regelwijzigingen aankomen."

Waylon wil duet met Stevie Wonder

Ondanks alle successen die Waylon inmiddels heeft geboekt heeft de zanger nog een absolute droomwens. De Nederlandse zanger wil samen met zijn grote idool zingen.

"Ik zou dolgraag een duet met Stevie Wonder willen opnemen", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. "Die man is nog steeds geniaal en voor mij een hele grote inspiratiebron. Het lijkt mij vet cool om ooit nog eens met hem een podium te delen." Waylon beseft wel dat hij de lat voor zichzelf erg hoog legt.

"Je kan heel veel uitstippelen op de weg naar je eigen succes, maar je moet iets hebben om naar toe te kunnen leven. Ik heb nog een lange weg te gaan en daar hoort de hoogste wens bij." De zanger heeft een kleine kans dat zijn droom binnenkort uitkomt. Waylon en Wonder staan dit jaar beiden op het North Sea Jazz Festival, dat komend weekeinde plaatsvindt in Rotterdam.

Afgelopen maand zong de zanger nog een duet met Caro Emerald. Tijdens het 'Because I'm a Girl'-concert brachten de twee hun versie van de James Brown-klassieker 'It's a Man's World' ten gehore. "De organisatie vroeg mij of ik met een van de andere collega's een duet wilde doen", vertelt Waylon over de samenwerking.

"Toen ik hoorde dat Caro er een van was heb ik meteen voor haar gekozen. Het is te gek om met haar samen te werken", zegt hij. "We gunnen elkaar ons succes en vinden het leuk om met elkaar te werken. Het is een echte lieverd, en het resultaat is duidelijk te horen." Waylon stond eerder in het voorprogramma van Whitney Houston, tijdens haar tournee door Engeland, Schotland en Ierland.

Waylon wil duet met Stevie Wonder
Waylon wil duet met Stevie Wonder (Foto: Novum)

Bankiers moeten wachten op bonus

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een van 's werelds strengste regels voor bonussen van bankiers. De bankiers mogen voortaan hooguit dertig procent van hun bonus direct in contant geld ontvangen. Een groot deel moet minstens drie jaar in een potje blijven wachten: als het bedrijf in de tussentijd failliet gaat, is de bankier het geld kwijt.

De bonussen moeten bovendien in een bepaalde verhouding staan tot het salaris. Ook pensioenbonussen worden aan banden gelegd.

Het Europarlement verscherpte woensdag tegelijk de eisen aan het eigen kapitaal en aan bepaalde handelsactiviteiten van banken.

Het parlement nam het voorstel met een overweldigend grote meerderheid aan (625 stemmen voor, 28 tegen). Het voorstel is definitief aangenomen als ook ministers van Financiën van de 27 EU-landen instemmen. Dat gebeurt naar verwachting dinsdag.

Slachtoffer in restaurant blijkt eigenaar

Een man die maandagavond in een Haags restaurant werd omgebracht, blijkt de eigenaar van de pizzeria te zijn. De 37-jarige Hagenaar werd dood aangetroffen nadat een 47-jarige Hagenaar bij een politiebureau had gemeld dat er iets was gebeurd in het restaurant.

De politie gaat uit van een misdrijf, maar wil niet zeggen hoe de man om het leven is gekomen. De Hagenaar die de gebeurtenis rond 22.30 uur kwam melden, is aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de misdaad. Hij mag alleen met zijn advocaat praten.

Onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen over de doodsoorzaak en wat er precies is gebeurd in de pizzatent. De politie wil graag in contact komen met mensen die maandagavond in het restaurant aan de Zoutmanstraat hebben gegeten.

Alderweireld verwacht dat teamgenoten wereldkampioen worden

Ajacied Toby Alderweireld ziet zijn clubgenoten en de rest van Oranje wereldkampioen worden. De verdediger van Ajax zag op het trainingskamp in Oostenrijk de halve finale tussen Oranje en Uruguay (3-2).

"Toen Van Bronckhorst aanzette voor zijn schot, dacht ik eerst wat gaat-ie nou doen? Maar de 0-1 zat er fantastisch in. Nederland heeft dit toernooi ook geluk. Zie de goal van Wesley Sneijder. Maar ik gun het ze wel", zegt hij op de clubsite.

"De finale wordt hopelijk tegen Duitsland gespeeld", gaat de Belg verder. "Dat is een beladen wedstrijd. Iets uit 1974 toch? Ja, ik ben echt heel blij dat Nederland de finale heeft gehaald. En ik verwacht dat Nederland wereldkampioen wordt ook."

Gallas uitgesproken over schuld Frans WK-fiasco

Het wereldkampioenschap 2010 draaide voor Frankrijk uit op een blamage. De ploeg kon de individuele kwaliteiten in het team niet op het veld tot uiting laten komen. Volgens William Gallas ligt de schuld bij de bondscoach.

De 32-jarige Gallas, die op zoek is naar een nieuwe club, neemt geen blad voor de mond wat betreft zijn overdenkingen over de Franse bondscoach op het WK. "Als het een fiasco was, dan zijn daar redenen voor", aldus Gallas in weekblad Inrockuptibles. "Voor mij is het totaal niet nodig om er om heen te draaien. Het kwam door de coach"

William Gallas moest op het WK zijn aanvoerdersband afstaan aan Patrice Evra. Ook dat heeft volgens hem bijgedragen aan de problemen van het Franse team. Maar er is volgens hem maar één echte reden voor het fiasco. "Het echte probleem is de coach. Okay, ik was niet goed, we waren niet goed. Maar de coach was er ook niet helemaal bij. Ik was geschokt dat we niet met twee spitsen speelden."

"Je kan de beste spelers ter wereld hebben in je team, maar als je niet de coach hebt die je nodig hebt, dan zullen de resultaten niet gehaald worden."

Van Middelkoop bezoekt Uruzgan

Demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Nederlandse militairen in Afghanistan. Dat heeft zijn ministerie woensdag gemeld.

Eind deze maand draagt Nederland het commando over de provincie Uruzgan over aan een gecombineerd Amerikaans-Australisch team.

In Uruzgan opende Van Middelkoop de nieuwe basis van een speciale eenheid van de Afghaanse politie die sinds mei vorig jaar wordt getraind door Nederlandse commando's en mariniers. De demissionaire minister wees erop dat veiligheid een voorwaarde is voor de ontwikkeling van Uruzgan. "Ik ben ervan overtuigd dat Uruzgan de eerste provincie is waar de Afghaanse veiligheidsdiensten de verantwoordelijkheid overnemen", zei hij.

Haussler kiest voor AustraliŽ

Heinrich Haussler heeft afstand gedaan van zijn Duitse nationaliteit. De 26-jarige renner bezit ook een Australisch paspoort en gaat onder een licentie van dat land fietsen. Dat meldt Cervélo vandaag. Het administratieve proces wordt binnenkort afgerond.

Haussler groeide op in Australië als zoon van een Australische moeder en een Duitse vader. Op zijn veertiende verhuisde hij naar zijn vader in Duitsland. Daar waren meer mogelijkheden om zich als wielrenner te ontwikkelen. Sindsdien reed Haussler ook met een Duitse licentie in het peloton. De Australiër blijft wel in Duitsland wonen.

"Het was geen makkelijke beslissing om mijn Duits staatsburgerschap op te geven, maar ik kwam op een punt in mijn leven waarop ik besloot mijn gevoel te volgen", zei Haussler op de website van zijn ploeg. "Ik voel mij meer Australiër en daarom heb ik ervoor gekozen om te gaan rijden voor het land waar ik ben opgegroeid. Al is Duitsland nog steeds erg belangrijk voor mij."

Stierenrennen begonnen in Spanje

Duizenden durfallen renden woensdag door het historische centrum van de Spaanse stad Pamplona met als doel vooral niet op de horens genomen te worden door voortrazende stieren. De jaarlijkse feesten van Sint Fermin luiden traditioneel met stierenrennen het begin van de zomer in.

De waaghalzen rennen zo snel mogelijk om op een route van 850 meter de zes vechtstieren en de zes stierkalveren voor te blijven en ze zo naar de arena te leiden. Verschillende renners werden tegen de grond gesmeten en sommige werden door de stieren, die wel vijfhonderd kilo kunnen wegen, onder de voet gelopen. Niemand werd op de horens genomen of raakte levensgevaarlijk gewond. Vorig jaar werd voor het eerst sinds vijftien jaar iemand door een stier gedood.

Tientallen renners gekleed in de traditionele kledij van het festival, een wit shirt en witte broek met een rode sjerp, zongen voor de start van de race een lied bij het standbeeld van Sint Fermin. Seconden later werd er een vuurpijl afgeschoten om het moment aan te geven dat de stieren losgelaten werden.

De gepensioneerde Amerikaanse piloot Peter Rostow stond op een hoek te wachten en rende dertig meter voor de stieren uit voordat hij een steeg in dook. Zijn hart ging als een gek te keer. "Ik ken stieren, maar ze kwamen zoveel sneller dan ik had gedacht", zei de 58-jarige Rostow. "Ik was er niet op voorbereid en de intensiteit van wat mijn zintuigen ervoeren was overweldigend, de geur van de stieren, het geluid van hun trappelende hoeven, en de angst."

De run, die live op televisie werd uitgezonden, duurde dit jaar twee minuten en 45 seconden, een relatief snelle race waarbij de stieren bij elkaar bleven en weinig oog voor de renners hadden. De Spanjaard Alfonso Gamboa deed niet mee, maar vond het een mooie race. "Ze renden snel en dicht bij elkaar, en dat maakte het voor de deelnemers gemakkelijker", zei Gamboa. "Het was mooi en er waren niet veel mensen dronken." De stieren die vandaag gerend hebben, zullen vanavond in de arena gedood worden en het vlees zal in de restaurants van Pamplona geserveerd worden. In totaal zijn er acht stierenrennen gedurende het festival.

De start van de festiviteiten werd dinsdag overschaduwd door een poging van Baskische separatisten om een spandoek op te hangen met de eis dat terroristen die verdacht worden van bomaanslagen en moorden naar gevangenissen dichter bij huis worden overgebracht. De politie moest ingrijpen en sloeg op de menigte in met wapenstokken. Ook braken er gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de afscheidingsbeweging ETA.

Lampi tekent bij Willem II

Willem II heeft opnieuw een Fin gecontracteerd, Veli Lampi. Lampi tekent een tweejarig contract met een optie voor nog een jaar.

De 25-jarige vleugelverdediger begon zijn carrière in Finland bij VPS en speelde vervolgens voor HJK Helsinki. Sinds seizoen 2006-2007 speelde hij voor het Zwitserse FC Zürich. Met deze laatstgenoemde club werd hij in 2007 en 2009 landskampioen.

Lampi is twintigvoudig Fins international. Hij is met keeper Niki Mäenpää en aanvaller Juha Hakola de derde Fin in de Willem II-selectie.

Jamai weer aan de slag als popzanger

Jamai Loman wil zijn zangcarrière nieuw leven inblazen. De 24-jarige winnaar van het eerste seizoen 'Idols' komt na de zomer weer met een single. "Ik doe nu wat m'n hart me ingeeft", verklaart Loman zijn comeback in het AD.

Zes jaar was het op muziekgebied stil rondom Loman. De 'Idols'-winnaar vond al snel zijn weg naar het musicalwereldje en speelde onder meer in 'Les Misérables' en 'Urinetown'. Zijn laatste single, het Engelstalige 'Wango Tango' uit 2004, flopte. Dit keer hoopt Loman in het Nederlands te zingen. "Dat is nog onzeker. We overleggen nog over de liedkeuze. Maar Nederlands, op een popmanier, past het best bij m'n stem."

Lomans comeback is mede ingegeven door Frans Bauer en René Froger. "Op Ibiza, voor het programma 'De Beste Zangers van Nederland', kwam het besef dat ik er nú iets mee moet doen. Ik sprak er met René Froger en Frans Bauer. Allemaal zeiden ze: probeer het gewoon."

En dus maakte Loman zijn agenda leeg. Na de reprise van 'Urinetown' richt Jamai zich enkel nog op zijn zangcarrière. "Van alles wat ik doe, ligt muziek maken simpelweg het dichts bij me." Jamai's comebacksingle moet in september in de winkelschappen liggen. "Ik reken helemaal niet op een grote hit, maar heb er simpelweg ontzettend veel zin in."

Jamai Loman weer aan de slag als popzanger
Jamai Loman weer aan de slag als popzanger (Foto: Novum)

Kubica blijft bij Renault

Robert Kubica heeft zijn contract bij Renault met twee jaar verlengd. De Poolse coureur blijft nu tot en met 2012 voor het Franse team rijden.

De 25-jarige Kubica kon volgens geruchten genieten van de aandacht van Ferrari, Mercedes GP en Red Bull, maar heeft nu voor een langer verblijf bij zijn huidige werkgever gekozen. "Ik voel me hier thuis", zegt Kubica. "Ik werk graag met deze mensen. De sfeer is hier goed en dat vind ik belangrijk."

Renault wil met het verlengde verblijf van Kubica graag weer terug naar de gloriedagen die het team met Fernando Alonso beleefde. Tijdens het huidige seizoen wist Kubica al twee keer het podium te behalen. In Australië werd hij tweede en in Monaco mocht hij als nummer drie naar het podium.

Vrouw verkleed als jongen wil seks met meisje

Een 31-jarige vrouw uit de Amerikaanse plaats Franklin is gisteren aangeklaagd wegens onwettig seksueel contact en het misleiden van een zestienjarig meisje. Patricia Dye deed zich voor als een veertienjarige jongen om op die manier het meisje te verleiden.

En met succes. Want hoewel Dye vijftien centimeter kleiner is dan het slachtoffer, gedroeg het stel zich volgens de politie als een verliefd stel. Ze brachten zelfs drie dagen samen door in een hotel.

De politie startte echter een onderzoek nadat het meisje in juni uit het hotel wegliep. Het slachtoffer had zich nooit gerealiseerd dat Dye een vrouw is. "Wij kwamen tot het besef dat de persoon met wie zij samen was iemand anders was", laat de politie weten.

Dye werd op 30 juni gearresteerd en gaf toe zich voor te doen als jongen. "En dat is niet eenvoudig", voegt de politie eraan toe. Dye wordt nu misleiding van een minderjarige ten laste gelegd. Dye, die nog altijd bij haar ouders woont, was nog niet bekend bij de politie. 

Al-Qaida-verdachte in Duitsland aangehouden

De Duitse autoriteiten hebben een 24-jarige Syriër aangehouden op verdenking van banden met het terreurnetwerk Al-Qaida. De man werd zondag in Montabaur in de deelstaat Rijnland-Palts gearresteerd en is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt ervan verdacht sinds september 2007 strijders voor de jihad te hebben gerekruteerd. Dit heeft het openbaar ministerie in Karsruhe woensdag bekendgemaakt.

Ook zou de Syriër in 2009 zelf een Duitstalig internetforum hebben gecreëerd en beheerd dat middels filmpjes, foto's en tekst strijders voor de jihad probeerde te rekruteren. Het forum stond ter beschikking van allerlei gewelddadige extremistische moslimgroepen, aldus het ministerie.

Ridley Scott produceert YouTube-film

YouTube gaat een film maken met 'Gladiator'-regisseur Ridley Scott als producent. YouTube-gebruikers worden opgeroepen om op 24 juli een gedeelte van hun dag te filmen en het materiaal te uploaden. 'The Last King of Scotland'-regisseur Kevin Macdonald gaat het materiaal vervolgens monteren tot een volwaardige documentaire die de titel 'Life in a Day' zal dragen.

"Ik hoop dat hiermee de ogen van mensen worden geopend voor de mogelijkheden van door gebruikers gemaakte films", zegt Macdonald. "Natuurlijk is het een gok. Er is een mogelijkheid dat ik niks interessants binnen krijg. Maar ik denk dat dat niet het geval zal zijn. Ik weet zeker dat er wat pareltjes tussen zitten, iets magisch, dat is waar ik naar op zoek ben."

'Life in a Day' gaat in januari in première tijdens het Sundance Film Festival. De documentaire is tegelijkertijd te zien op YouTube. De gelukkigen die hun materiaal terugzien in de film worden in de aftiteling genoemd als mederegisseurs. Twintig van hen mogen aanwezig zijn bij de première.

Ridley Scott produceert YouTube-film
Ridley Scott produceert YouTube-film (Foto: Novum)

Duo vrijgesproken van afknippen teen

De twee mannen die terechtstonden voor het afknippen van een teen van Palm Invest-oprichter Danny K. zijn daarvan vrijgesproken. Wel kregen ze drie en twee jaar cel opgelegd voor hun betrokkenheid bij afpersing. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist tegen de twee.

Volgens de rechtbank waren de twee verdachten niet aanwezig in het appartement in Antwerpen waar de mishandeling plaatsvond. Wel waren ze betrokken bij de gijzeling van Danny K. en een zakelijke partner van hem. Ze lokten de twee met valse voorwendselen naar Antwerpen.

De twee wisten volgens de rechter dat de slachtoffers daar afgeperst zouden worden, maar waren niet op de hoogte van de brute mishandeling die daar plaatsvond. De twee mannen die wel verantwoordelijk zouden zijn voor het afknippen van de teen zijn nog voortvluchtig.

Rus onderuit in Bastad

Arantxa Rus is er niet in geslaagd de laatste acht te halen bij het WTA-toernooi in Bastad. De Nederlandse verloor met 5-7, 7-5 en 4-6 van Ana Vrljic.

De partij tussen de Nederlandse en de Kroatische zat vol met fouten. Zeventien opslagbeurten wisselden van eigenaar. In de beslissende derde set kwam Rus met 3-0 en 4-2 voor, maar ze slaagde er niet in om door te drukken waardoor Vrljic er alsnog met de zege vandoor ging.

Van der Laan geÔnstalleerd als burgemeester

Eberhard van der Laan is geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Hij werd woensdagmiddag in de gemeenteraad door commissaris van de Koningin Johan Remkes beëdigd. Van der Laan zei al eerder veel zin te hebben in de klus en trots te zijn om burgemeester te zijn van de stad waar hij woont en waar zijn kinderen opgroeien.

De 55-jarige Van der Laan volgt Job Cohen op die ruim negen jaar burgemeester was in de hoofdstad. Sinds het vertrek van Cohen in maart werd het burgemeesterschap waargenomen door Lodewijk Assscher, die tot dan toe wethouder van financiën was in Amsterdam. Het is de bedoeling dat hij terugkeert als wethouder.

Asscher prees Van der Laan onder meer voor zijn inzet als probleemoplosser van de gemeente. "Wat een zegen om u nu permanent tot onze beschikking te hebben."

Hij stelde hem verder een belangrijke rol in het vooruitzicht voor de komende periode, waarin fors moet worden bezuinigd. "Amsterdam gaat de komende jaren veel meemaken. We kunnen uw ervaring daarbij goed gebruiken." Vervolgens wenste Asscher Van der Laan 'veel plezier en veel succes' en droeg hij zijn ambtsketen aan hem over.

Van der Laan dankte iedereen voor het in hem gestelde vertrouwen voor zijn benoeming in de 'eervolste functie ter wereld'. "Vertrouwen is een cadeau. Daar moet je altijd dankbaar voor zijn en dat moet ik de komende zes jaar iedere dag waarmaken."

Hij zei verder blij te zijn dat hij met zijn benoeming vlak voor de WK-finale met zijn neus in de boter is gevallen. De KNVB liet eerder op de dag weten dat Oranje, bij winst en verlies, in Amsterdam wordt gehuldigd. Van der Laan zei naar de huldiging uit te kijken.

De geboren Leidenaar zat vanaf 1990 al acht jaar in de Amsterdamse gemeenteraad, waarvan de laatste vijf jaar als fractievoorzitter voor de PvdA. Daarna ging hij zich meer bezighouden met zijn advocatenwerk, maar hij bleef betrokken bij de Amsterdamse politiek. Zo probeerde hij als informateur na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 te smeden.

Eind 2008 vertrok hij naar Den Haag om partijgenoot Ella Vogelaar op te volgen als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Hij bleef in Den Haag tot de val van het kabinet.

Van der Laan wil in zijn eerste tien werkdagen acht werkbezoeken afbrengen in de stad. Hij begint met een bezoek aan het stadsdeel Zuidoost samen met politiechef Bernard Welten.

Waaghals brengt granaat naar politie

Een waaghals heeft dinsdag een pantsergranaat uitgegraven en naar een politiebureau gebracht. De 50-jarige Brabander had het brisante projectiel in het bos tussen zijn woonplaats Roosendaal en Achtmaal gevonden met zijn metaaldetector.

Daarna had hij hem uitgegraven en in de kofferbak van zijn auto gelegd. Vervolgens hobbelde hij naar het dichtstbijzijnde politiebureau en liet daar weten dat er een granaat in zijn auto lag. De agenten waarschuwden bomexperts. Die hebben de Duitse granaat uit de Tweede Wereldoorlog uit de auto gehaald en op een afgelegen plaats laten exploderen.

De brisantgranaat werd ingezet tegen tanks en kon op honderden meter afstand nog door een laag staal komen. De agenten hebben de vinder op het hart gedrukt niet nog eens met een granaat op pad te gaan, maar de volgende keer meteen de politie te bellen.

Priester steelt 1,3 miljoen dollar voor luxe leven

De Amerikaanse priester Kevin J. Gray was een populaire priester die een nederig leven leek te leiden. Hij had geen auto en liep elke dag naar de mis vanuit de parochie verderop waar hij woonde. De parochianen dachten dat hij kanker had en bewonderden hem om zijn hulp aan immigranten in de arme parochie in de Amerikaanse staat Connecticut.

Na een routinecontrole van de kerkelijke financiën, kwam er echter nogal wat boven water en de autoriteiten startten een justitieel onderzoek. Gray bleek er een dubbelleven op na te houden vol met mannelijke escorts, stripclubs, luxe restaurants, chique hotels en dure kleding. Alles betaald met geld gestolen van de parochie.

"Ongeveer een miljoen dollar", antwoordde Gray zonder aarzelen toen hem gevraagd werd hoeveel hij van de rekening van de kerk had afgehaald. Hij bleek uiteindelijk in zeven jaar tijd 1,3 miljoen dollar (ongeveer één miljoen euro) gestolen te hebben.

De 64-jarige Gray zei tegen de kerkleiding dat hij kanker had, maar de politie heeft daar geen bewijs voor gevonden. De ziekte is waarschijnlijk een dekmantel geweest voor de reisjes naar New York en zijn afwezigheid in de parochie.

Volgens de politie had Gray een hekel gekregen aan het priesterambt en was hij boos op het aartsbisdom omdat hij altijd de slechtste banen zou krijgen. Hij zei dat hij geld naar zichzelf had overgemaakt als aanvulling op zijn salaris en gaf toe dat hij een geheime deal met een telefoonmaatschappij had gesloten om extra geld te verdienen. De telefoonantenne was in de kerktoren geplaatst.

Gray had als enige toegang tot de financiële gegevens van de parochie. Er was geen raad van parochianen of een financiële commissie binnen de kerk.

Maatregelen moeten waterstand Maas op peil houden

Rijkswaterstaat heeft voorzorgsmaatregelen genomen om de waterstand in de Maas op peil te houden. Die houden onder meer in dat in Noord-Brabant en Limburg de schepen op een waterbesparende manier door de sluizen worden gevoerd. Die maatregel wordt bijna ieder jaar genomen als het een tijd droog is, meldt het ministerie van Verkeer en Waterstaat woensdag.

Op de stuwen bij Roermond en Belfeld zijn balken gezet. Daardoor houden de stuwen meer water vast. Bij de sluizen van Maasbracht en Born wordt water opgepompt om de Maas, de Zuid-Willemsvaart en het Julianakanaal op peil te houden.

Rijkswaterstaat verwacht genoeg maatregelen in petto te hebben om de Maas ook bij aanhoudende droogte bevaarbaar te kunnen houden. De Rijn voert ook minder water af dan normaal, maar daar zouden nog geen maatregelen nodig zijn.

Eerder werd al bekend dat de waterschappen veendijken inspecteren. Bij droogte kunnen die verschuiven.

Hero Brinkman vecht verder voor hervorming PVV

Hero Brinkman krijgt geen enkele hulp vanuit de PVV-fractie om de partij te democratiseren. Desondanks zet hij zijn strijd voort om de partij te hervormen. Deze week stuurt hij een nota aan zijn 23 fractiegenoten, waarin hij zijn plannen uiteenzet om de PVV te democratiseren en een jongerenafdeling op te richten.

Brinkman heeft goede hoop dat hij zijn fractiegenoten kan overtuigen van de noodzaak de PVV te democratiseren. Of hij veel medestanders heeft kan hij niet zeggen, maar hij laat weten 'zeer tevreden te zijn met het grootste gedeelte van de fractie'. Brinkman gaat ervan uit dat als een meerderheid zich kan vinden in de plannen die in de nota staan, Geert Wilders zich hieraan houdt.

De jongerenafdeling van de PVV komt er zeker, laat Brinkman weten, al zijn hiervoor nog geen concrete stappen gezet. "Sinds de verkiezingen is het enorm druk geweest. Bovendien krijg ik hier vanuit de fractie geen ondersteuning bij", zegt Brinkman. "Dit vind ik ook niet meer dan normaal, dit is iets wat ik doe, de fractie staat daar buiten."

De democratisering van de PVV is een ander belangrijk punt voor Brinkman. "De PVV moet een normale partij worden, met een partijbestuur, een congres en leden die inspraak hebben in het programma. Daarbij moet wel goed geregeld worden dat er geen ongewenste types lid worden, zoals extreem-rechtse of zelfs extreem-linkse figuren. Maar dat is juridisch op te lossen." Momenteel is Wilders het enige lid.

Bang dat hij de fractie uit wordt gezet door Wilders, is de 45-jarige Brinkman niet. "Geert heeft ook voor de verkiezingen aangegeven dat hij bereid is om te praten over democratisering van zijn partij. De vraag is nu op welke manier dat gebeurt. Waar het mij om gaat is dat de PVV transparanter en opener wordt."

De PVV-fractie stemt na het reces over de nota van Brinkman.

Wielrenner Keisse alsnog geschorst

De Belgische wielrenner Iljo Keisse is alsnog voor twee jaar geschorst. Eerder werd hij door de Belgische wielerbond vrijgesproken. Het internationale sporttribunaal CAS besloot in een door de internationale antidopingautoriteit Wada aangespannen beroep dat dat ten onrechte is gebeurd. Keisse was al elf maanden geschorst. Hij moet nu de resterende dertien maanden van zijn schorsing nog uitzitten.

Keisse leverde in november 2008 tijdens de zesdaagse van Gent een positieve dopingplas in. Dat werd in december bekend, waarop de baanrenner voorlopig werd geschorst. In november volgde vrijspraak, omdat de doping in een geneesmiddel tegen verkoudheid en een besmet voedingssupplement zou hebben gezeten. De tuchtcommissie van de Belgische bond vond daarom bewust dopinggebruik niet bewezen.

De Wada accepteerde die lezing niet en ging in beroep bij het CAS dat Keisse, die inmiddels bij Quick-Step de overstap naar de weg heeft gemaakt, zijn schorsing alsnog moet uitzitten. Het is nog niet duidelijk of de 27-jarige Gentenaar zich bij de straf neerlegt.

Kargbo verruilt Brabant voor Azerbeidzjan

Ibrahim Kargbo verlaat Willem II voor FC Bakoe uit Azerbeidzjan. De 28-jarige verdedigende middenvelder mocht transfervrij vertrekken uit Tilburg en tekent een contract voor een jaar bij de club uit de hoofdstad. De speler uit Sierra Leone speelde vier seizoenen voor de Tricolores.

Kargbo kwam in 2006 naar Willem II, dat hem overnam van FC Brussels. Hij speelde 122 wedstrijden in Tilburgse dienst. Zijn nieuwe club won afgelopen seizoen de beker in Azerbeidzjan. Het jaar daarvoor werd Bakoe landskampioen.

Van Marwijk gunt spelers rust

Bert van Marwijk heeft zijn spelers na de overwinning tegen Uruguay (3-2) twee vrije dagen gegeven. De Oranje-spelers krijgen rust na de halve finale van het WK. Het Nederlands elftal verschijnt vrijdag weer op het trainingsveld van de Wits University in Johannesburg.

De oefensessie op de vaste trainingslocatie is vrijdag niet toegankelijk voor het publiek. Een dag later traint Oranje waarschijnlijk in het stadion waar ook de finale wordt gespeeld, het Soccer City Stadium in Johannesburg. Zondag speelt Nederland de finale tegen Spanje of Duitsland.

Oranje speelt finale onder sterrenhemel

Het Nederlands elftal voetbalt zondagavond de finale van het WK voetbal onder een sterrenhemel. Volgens de voorspellingen is het zondag droog en onbewolkt in Johannesburg, waar het nu winter is. Het wordt maximaal 17 graden, tijdens de finale zal het in Soccer City Stadium afkoelen tot 5 graden.

Oranje voetbalde eerder in het kolossale stadion (95.000 toeschouwers), dat oranje gekleurd is. De formatie van bondscoach Bert van Marwijk versloeg Denemarken (2-0). Die wedstrijd ging op 14 juni om 13.30 uur van start. 's Avonds vroor het toen in Johannesburg.

Het Nederlands elftal stuit zondag vanaf 20.30 uur in de eindstrijd op Duitsland of Spanje, die elkaar vanavond treffen.

Estafettevrouwen naar EK atletiek

De Nederlandse atletiekbond heeft besloten om het vrouwenteam op de 4 x 100 meter uit te zenden naar het EK atletiek dat op 27 juli in Barcelona van start gaat.

De selectie van het team bestaat uit Esther Akihary, Jamile Samuel, Kadene Vassel, Loreanne Kuhurima en Anouk Hagen. De ploeg liep afgelopen weekend bij de Keien Meeting een tijd van 44,27. Dat was maar 0,03 seconden boven de EK-limiet.

"Gezien de jeugdige leeftijd van de sprintsters (allen tussen de 18 en 23 jaar) vinden we uitzending wenselijk en gerechtvaardigd. Als deze ploeg er wil staan bij de Spelen van Londen in 2012 moeten ze nu ervaring opdoen," aldus bondscoach Wigert Thunnissen.

'Gerechtelijk onderzoek naar Sarkozy'

In Frankrijk begint een aanklager een onderzoek naar mogelijke geldschenkingen aan president Nicolas Sarkozy. Dat meldde een anonieme bron binnen justitie woensdag.

Sarkozy zou in het verleden van de rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt, geld hebben gekregen voor zijn verkiezingscampagne. Dat heeft een voormalige boekhouder van Bettencourt verklaard.


De Franse president Nicolas Sarkozy

Vluchtende inbreker verdronken in Amsterdam

Een 19-jarige inbreker is dinsdagnacht in Amsterdam verdronken toen hij zwemmend aan de politie probeerde te ontkomen. Eerder had hij ingebroken in een woonboot aan het Zeeburgerpad. Duikers van de brandweer vonden later het levenloze lichaam in het water. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten.

De woonbootbewoner merkte rond 02.00 uur dat er iemand op zijn woonboot was en waarschuwde de politie. Toen agenten bij de woonboot arriveerden, sprong de insluiper het water in. Hij kon niet getraceerd worden, ook niet met hulp van zaklantaarns en koplampen van de politieauto.

Later werd de man dood in het water aangetroffen. In zijn kleding werden spullen uit de woonboot gevonden.

Douane betrapt 60-jarige Fransman met kinderporno

De douane heeft dinsdag op Schiphol een Fransman met kinderporno betrapt. De 60-jarige was op weg van Thailand naar Frankrijk en was op Schiphol voor een tussenstop.

De douaniers vonden verdachte beelden op twee dvd's en op de camera van de Fransman en waarschuwden de marechaussee. Die concludeerde dat het om kinderporno zou kunnen gaan, zegt een woordvoerder woensdag.

De marechaussee onderzoekt of de beelden op de camera ook met die camera zijn gemaakt en of de man zelf op de beelden voorkomt. Ook wordt nagegaan of hij zelf seks met kinderen heeft gehad.

Jaarlijks betrapt de marechaussee tien tot vijftien reizigers op kinderpornobezit. Sinds 2008 houdt de marechaussee acties om kinderporno te onderscheppen. Vooral reizigers uit landen als Thailand krijgen daarbij extra aandacht.

Porno-actrice belooft oraal genot na overwinning WK

De Nederlanse porno-actrice Bobbi Eden heeft na het WK waarschijnlijk haar handen vol. Eden belooft al haar Twittervolgers oraal te bevredigen als Nederland de finale van het WK wint.

Op het moment dat Eden de belofte deed waren ruim vijfduizend mensen Twittergewijs in haar geïnteresseerd. Nog geen zeventien uur later had de porno-actrice tegen de twintigduizend volgers. Eerder deden de Noorse pornoster Vicky Vette en de Britse Miss Hybrid soortgelijke voorstellen.

Het Paraguayaanse glamourmodel Larissa Riquelme beloofde naakt over straat te rennen als Paraguay kampioen zou worden. De belofte was een reactie op Diego Maradona, die eerder zei naakt door de straten van Buenos Aires te gaan rennen als Argentinië de beker mee naar huis zou nemen.


Bobbi Eden

Oranje terug naar Soccer City

Ongetwijfeld hebben bij bondscoach Bert van Marwijk de laatste maanden allerlei scenario's over het WK voetbal door het hoofd gespookt. Eén daarvan was om van te dromen. Dat was het scenario waarbij Oranje zijn eerste en laatste wedstrijd in Soccer City van Johannesburg zou spelen.

In het nu al bijna onwaarschijnlijke avontuur van Berts Boys door Zuid-Afrika is een groot deel van de missie voltooid. Nederland won zijn openingswedstrijd in het nota bene totaal oranjegekleurde stadion van Johannesburg en bleef winnen. Na zes zeges mag het nu de finale spelen in Soccer City. "Ik ben trots", zei Van Marwijk.

Eén stap is de selectie verwijderd van eeuwige roem. Hoe groot de euforie ook was na de winst in de halve finale van Kaapstad, gisteren tegen Uruguay, voldoening is er nog niet bij de spelers. Er moet nóg een wedstrijd worden gewonnen. "Nog negentig minuten voluit gaan. Alles geven", zei Wesley Sneijder de dag na de zege.

Sneijder won bij Inter dit seizoen de landstitel, nationale beker en de Champions League. Hij weet wat het is om te winnen. "Kansen om dit soort successen te halen krijg je niet vaak", aldus Sneijder. "Als je ze krijgt moet je ze pakken. Dat is wat wij willen gaan doen."

'PSV wil Berg huren van HSV'

Marcus Berg staat voor een terugkeer naar de Eredivisie. PSV wil de aanvaller van Hamburger SV huren voor het komende seizoen, aldus de Hamburger Morgenpost.

De Zweedse spits werd vorig seizoen overgenomen door HSV van FC Groningen. Het afgelopen seizoen kwam Berg nog niet echt uit de verf en moest het vaak doen met invalbeurten. Berg hoopt op een lager verblijf in Hamburg. Het lijkt de club echter beter om hem te verhuren. "Het gevaar is dat hij hier weinig wedstrijden gaat spelen", zegt sportief directeur Bastian Reinhardt in het medium.

"We hebben Marcus geadviseerd om ergens anders wedstrijdritme op te doen. Ik denk dat hij dat wil", aldus Reinhardt. In de strijd om Berg lijkt PSV concurrentie te krijgen van het gepromoveerde West Bromwich Albion. De club uit Engeland komt komend seizoen in de Premier League te spelen en kan wel een goede spits gebruiken.

Na een succesvol seizoen bij FC Groningen betaalde HSV naar verluidt tien miljoen euro voor de centrumspits. Dat bedrag heeft de goaltjesdief vooralsnog niet kunnen waarmaken in Hamburg.

Virgin Racing maakt zich op voor eerste thuisrace

Het Britse team van Virgin Racing rijdt komend weekend haar allereerste thuisrace in de Formule 1. De renstal hoopt met een grote aërodynamische update alle andere teams voor te blijven op het vernieuwde Silverstone.

"Ik kan bijna niet geloven dat we alweer halverwege het seizoen zijn. De eerste negen races zijn echt voorbij gevlogen", zei Glock. "Het is geweldig dat we naar onze eerste thuisrace gaan na net een goed weekend te hebben gehad in Valencia. We hadden daar dankzij enkele nieuwe onderdelen meteen een snelle auto. Naar Silverstone nemen we onze grootste upgrade tot dusver mee en ik hoop dat die opnieuw voor goede progressie zal zorgen. Ik denk dat we een goed tweede deel van het seizoen moeten kunnen rijden, te beginnen met de Grand Prix van Groot-Brittannië."

"Ik kijk enorm uit naar de thuisrace van het team", vertelde Di Grassi. "Het is tot dusver geen gemakkelijk jaar geweest, dus het zou geweldig zijn als we een goede thuisrace kunnen rijden. Timo en ik hebben afgelopen week veel tijd doorgebracht in de simulator om de nieuwe lay-out te verkennen en te kijken hoe de wagen aanvoelt met de nieuwe onderdelen. De upgrade die we meenemen naar deze race is onze grootste tot dusver en zou voor een grote verbetering in prestaties moeten zorgen. Ik kijk er dus erg naar uit om vrijdag de baan op te komen met de verbeterde auto. Hopelijk kunnen we er zondag een positief resultaat mee scoren."

Been enthousiast over Russische spits Smolov

De Russische spits Fedor Smolov is momenteel op stage bij Feyenoord. De spits van Dinamo Moskou maakt tijdens de trainingen en tijdens een oefenwedstrijd een goede indruk om trainer Mario Been. "Hij is een uitstekende voetballer", zegt Been lovend over de aanvaller. Smolov scoorde dinsdagavond twee keer in één helft in het oefenduel met Voorschoten '97 (0-11).

Op de clubwebsite van Feyenoord spreekt Been vol lof over Smolov. "Het is lekker voor hem dat hij direct twee doelpunten maakt. Ik had de afgelopen dagen al een bepaalde indruk van hem gekregen op de trainingen. Hij is iemand die ook andere spelers kan laten scoren, meer een nummer tien dan een nummer negen. Hij zou een grote aanwinst voor ons zijn."

Smolov is zelf ook blij met hoe het tot nu toe gaat in Rotterdam. "Ik ben heel erg blij met mijn twee doelpunten en tevreden over mijn verblijf in Rotterdam tot nu toe."

Ecclestone werkt nog steeds aan race in New York

Baas van de Formule 1 Bernie Ecclestone blijft nog steeds hopen op een Grand Prix door de straten van New York. Begin dit jaar werd al bekendgemaakt dat er vanaf 2012 gereden wordt in Texas. Met deze beslissing leek de Grand Prix van New York definitief van de baan.

"We zijn nog steeds gesprekken aan het voeren en doen onze uiterste best", zei Ecclestone tegen het Britse blad Autosport. "We zullen wel zien.". Ecclestone heeft al meerdere malen geprobeerd een race in Amerika te laten verrijden. Eerder wilde hij in gesprek met Jersey City over een race en later waren er ook al gesprekken met Monticello, een circuit dat honderd kilometer buiten New York ligt.

'Olympiakos biedt vier miljoen voor Dembťlť'

AZ heeft een bod ontvangen van het Griekse Olympiakos Piraeus van 3,9 miljoen euro voor Moussa Dembélé. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Of AZ wil onderhandelen met Olympiakos is onduidelijk. De 23-jarige Belgische aanvaller heeft een contract bij de Alkmaarders dat afloopt in de zomer van 2011.

Dembélé verwacht zelf weg te gaan bij AZ. "Ik concentreer me op de voorbereiding, maar ik werk wel naar een transfer toe." Fiorentina had eerder concrete interesse. De partijen kwamen er echter niet uit. "Ik heb met ze gepraat en die club charmeerde mij wel. Ik weet niet of het definitief afgesprongen is. Op de transfermarkt moet je soms even stoppen met onderhandelen. Ik ontken wel dat het afsprong door mijn looneisen."

Ook bij AZ blijven is voor Dembélé een optie. "Mijn favoriete competities zijn Engeland, Duitsland en Spanje. Al mag ik niet te veel focussen op een transfer. Als het dan niet lukt, dan fop je jezelf. Als ik nog een jaar bij AZ moet blijven zal dat niet tegen mijn zin zijn."

[SF] Buurman met vertrouwen naar Zolder

Coureur Yelmer Buurman heeft er alle vertrouwen in dat hij over anderhalve week goed gaat presteren in Zolder. Twee jaar terug haalde de Nederlander voor zijn team PSV nog een podiumplaats.

"We hebben een goede auto voor Zolder. We zullen er goed bij zitten", liet Buurman weten. Buurman komt dit jaar uit voor de Italiaanse ploeg van AC Milan en staat momenteel tweede in het kampioenschap. "Zolder is een leuk circuit, maar niet het allerleukste op de kalender. De baan is vrij klein, maar heeft een goede flow en een paar leuke chicanes. We hebben in de eerste vijf weekenden acht keer op het podium gestaan, dus dat geeft het nodige vertrouwen voor het raceweekend op Zolder."

Botero gestopt met wielrennen

Santiago Botero stopt met wielrennen. Dit maakte de 38-jarige Colombiaan gisteren in eigen land bekend.

In 1997 begon Botero zijn loopbaan bij de Spaanse wielerploeg Kelme. Drie jaar later won hij een etappe in de Tour de France en pakte hij ook de bolletjestrui als beste klimmer.

2002 was zijn beste jaar. Hij won toen onder anderen twee etappes in de Tour en werd vierde in het eindklassement. Daarnaast werd hij wereldkampioen tijdrijden en won hij een etappe in de Ronde van Spanje. Drie jaar later won hij de Ronde van Romandië. Afgelopen seizoen reed Botero voor een kleine Colombiaanse ploeg.

[SF] PSV wil bij eerste zes finishen in BelgiŽ

Aankomend weekend wil PSV op het circuit van Zolder beginnen aan een reeks goede resultaten. Het team uit Eindhoven kent momenteel een slecht seizoen, met als beste resultaat een negende plaats. "Wat prestaties betreft moet het onderhand gaan gebeuren", aldus teambaas Jan Lammers.

"Ik denk dat we op Zolder weer dichterbij de top kunnen zitten. Met Narain Karthikeyan hopen we op een resultaat in de top-zes", liet Lammers weten. "Zolder is absoluut een leuke baan, met verschillende chicanes. Maar het is ook een tricky circuit, omdat je snel schade kunt rijden. Toch denk ik dat een circuit als Zolder ons wel ligt en wat prestaties betreft moet het onderhand wel gaan gebeuren."

Huldiging Oranje in Amsterdam

Oranje wordt na afloop van het wereldkampioenschap voetbal gehuldigd in Amsterdam. Dat maakte de KNVB woensdag bekend. Ook als het Nederlands voetbalelftal de finale niet wint, zal er een ontvangst voor Oranje worden georganiseerd.

"De stad Amsterdam heeft het Nederlands elftal een huldiging aangeboden en de bond vindt de hoofdstad de meest logische plek voor een ontvangst", aldus de KNVB. De datum is op dit moment nog niet bekend. Ook over de tijden en het programma worden na de finale pas mededelingen gedaan.

Nederland speelt zondag om 20:30 uur de finale in het Soccer City Stadium in Johannesburg. De tegenstander komt uit de halve finale tussen Spanje en Duitsland.

Huldiging Oranje in Amsterdam (Foto: ANP)

÷zil deelt sneer uit naar Engeland

Duitsland maakt zich op voor de halve finale op het WK tegen Spanje. Spelmaker Mesut Özil kijkt in de aanloop naar dat duel terug op het toernooi en dan met name naar de wedstrijd tegen Engeland.

Duitsland knikkerde Engeland uit het toernooi door met 4-1 te winnen in de achtste finales. "Engeland verslaan met 4-1 was voor mij persoonlijk een van de hoogtepunten. Toen hebben we laten zien dat Duitsland nog altijd een van de landen is die het beste voetbal speelt ter wereld", aldus Özil in The Daily Mail.

Er is vanuit Engeland veel kritiek op het WK. Het toernooi zou saai zijn. "Als je vindt dat het grootste toernooi ter wereld saai is, zoals de Engelsen, dan hoor je er ook niet te zijn", vervolgt Özil.

Engeland kwam tegen Duitsland eigenlijk op 2-2, maar de goal van Frank Lampard werd niet toegekend. "Ik geef toe dat zij een doelpunt verdienden. Maar de scheidsrechter zag het niet, hij kon hem geven. Het was duidelijk een doelpunt. Het was teleurstellend voor Engeland. Maar ik denk dat het uiteindelijk niet veel had uitgemaakt. Wij hebben namelijk een beter team."

WK Vandaag: 7 juli 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de wedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag wordt de tegenstander bekend van Nederland in de finale. Duitsland mag het opnemen tegen Spanje.

Duitsland v. Spanje

Duitsland is in vorm. In de groepsfase werden twee wedstrijden gewonnen en moest Die Mannschaft het alleen afleggen tegen Servië. De achtste finales kwamen zij door door Engeland met 4-1 aan de kant te schuiven. De Duitsers mochten van geluk spreken, want bij een 2-1 voorsprong werd een loepzuiver doelpunt van Frank Lampard afgekeurd. Ook de kwartfinale werd met grote cijfers gewonnen. Tegen het Argentinië van Pluisje werd het maar liefst 0-4 voor de Duitsers. Als zij de huidige trend door weten te trekken tot aan de halve finale kunnen zij het Spanje heel moeilijk gaan maken.

Ook Spanje had het niet lastig in de groepsfase. Bijna alles werd gewonnen en zo gingen zij als eerste van de poule verder naar de laatste zestien. In de achtste finale werd Portugal opzij gezet. In een boeiende wedstrijd was het duidelijk dat Spanje een maatje te groot was voor het buurland. In de kwartfinale was het wéér David Villa die zich ontpopte tot sleutelspeler voor de Spanjaarden. Dankzij zijn goal versloeg Spanje Paraguay en mocht zich gaan opmaken voor de halve finale tegen de Duitsers.Tegen dit Duitsland heeft Spanje zeker een kans, maar dan moeten ze wel het voetbal gaan spelen wat ze Europees kampioen heeft gemaakt.

TV Schema

Tijd Programma Zender
11:30 - 12:20 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
13:10 - 13:15 NOS Sportjournaal Nederland 2
13:30 - 13:45 NOS Sportjournaal Nederland 1
18:40 - 18:52 NOS Sportjournaal Nederland 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Nederland 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Duitsland - Spanje Nederland 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Duitsland - Spanje Nederland 1
21:20 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Duitsland - Spanje Nederland 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Duitsland - Spanje Nederland 1
22:20 - 23:45 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Duitsland - Spanje Nederland 1
22:30 - 23:20 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:20 - 00:35 NOS Sportjournaal Nederland 1
00:35 - 01:25 NOS Studio Sportzomer Nederland 1

De piemel

De piemel is toch een wonderbaarlijk orgaan. Dat had je niet gedacht, hè? Ik had het ook niet gedacht. Ik denk normaal aan heel andere dingen. De mooie billen van Vrouwlief bijvoorbeeld. Geloof het of niet; het zijn werkelijk zeer mooie billen. Als ze bukt, loopt het water me in de mond en het bloed naar de piemel. De piemel, wat is het toch een wonderbaarlijk orgaan.

FOK!games Tofste baas - dag 1

Vandaag begint dan eindelijk het grote FOK!games-zomertoernooi 2010. Dit keer willen we uitvinden wie jullie de tofste game-baas aller tijden vinden. In het GAM hebben jullie afgelopen weken jullie nominaties bekend kunnen maken. Dit waren echter zoveel inzendingen dat we voor een iets andere aanpak hebben gekozen. Omdat we geen baas achter wilden laten hebben er voor gekozen om drie bazen het elke dag tegen elkaar op te laten nemen.

Onderstaande drie bazen mogen vandaag het spits afbijten.

Skorge (Gears of War 2)
In Gears of War komen we een hoop grote aliens tegen waaronder Skorge. Deze Locust is de hoge priester van Kantus die het geloof van de Sera predikt. Toch is dit niet een priester zoals we die kennen. Met een grote staf waar aan beide uiteinden een grote kettingzaag zit en rondrennende tickers is hij absoluut niet makkelijk om te verslaan. Toch zul je hem in een één op één kettingzaag-duel van je af moeten houden totdat hij vlucht op een gigantische vliegende locust.

Wesker (Resident Evil-serie)
Er zijn niet veel bazen die het de speler in verschillende games moeilijk blijven maken. Wesker is er zo één. In de eerste Resident Evil leer je Wesker kennen als de baas van Alpha Team maar al snel leer je dat hij een dubbel agent is voor de Umbrella Corporation. In veel verschillende games in de serie zal Wesker terug komen als dé persoon die achter de schermen alle touwtjes in handen heeft. In het laatste deel van de serie, Resident Evil 5, zul je het op het einde moeten opnemen tegen een zwaar gemuteerde Wesker en krijg je eindelijk de kans om hem voor eens en altijd van hem af te komen. Of toch niet?

Dhoulmagus (Dragon Quest VIII)
Als je de kriebels krijgt van clowns en narren, dan werkt Dhoulmagus je ongetwijfeld op je zenuwen. Deze kwaadaardige nar is één van de kenmerkende schurken uit Dragon Quest VIII. De nar van het koninkrijk Trodain heeft een magische staf gestolen en het kasteel vervloekt, waardoor de koning in een trol verandert, de lieftallige prinses in een paard en de rest van de bewoners in standbeelden. Dhoulmagus is arrogant en tijdens zijn zoektocht naar kracht zaait de clown overal dood en verderf. Het is aan onze helden om ervoor te zorgen dat deze nar het lachen vergaat.
SkorgeWeskerDhoulmagus
Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic op GAM. Deze loopt tot morgenmiddag 12:00 waarna we de uitslag bekend maken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Onderhandelaars weer aan tafel

De onderhandelaars van paars-plus onderhandelen woensdag verder over de vorming van een nieuw kabinet. Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) zijn rond 10.00 uur in het gebouw van de Eerste Kamer aangeschoven bij de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA).

Het is de derde dag dat wordt onderhandeld over paars-plus. Naar verwachting wordt er woensdag zo'n vijf uur gepraat. De fractieleiders zitten tot het middaguur bij elkaar, waarna een paar uur wordt geschorst. Om 15.30 uur gaan ze weer verder tot ongeveer 18.30 uur.

Iran biedt richtlijnen voor haardracht mannen

Een particuliere Iraanse organisatie die zich bezighoudt met islamitische mode heeft een nieuwe lijst uitgevaardigd met cultureel verantwoorde haardracht voor mannen. Dat melden Iraanse media. Het zijn de eerste haarrichtlijnen sinds de Islamitische Revolutie van 1979.

Het ministerie van cultuur heeft de kapsels nog niet officieel goedgekeurd, maar volgens de organisatie is de lijst met richtlijnen in behandeling. De voorzitter van de groep, Jaleh Khodayar, stelt dat de nieuwe kapsels zijn bedoeld om het hoofd te bieden aan de 'westerse culturele invasie'. Veel jonge Iraanse mannen hebben een modern westers kapsel, inclusief paardenstaarten geïnspireerd op filmsterren uit Hollywood.

Khodayar benadrukte dat de haardracht is gebaseerd op islamitisch erfgoed en voor de provincies aangepast zal worden aan de regionale cultuur. Nieuwe richtlijnen voor dameskapsels zullen in de toekomst ook worden uitgevaardigd, zo zei hij.

De invoering van cultureel verantwoorde haardracht is de meest recente opleving van een jaarlijkse eerbaarheidscampagne die in de zomer zijn hoogtepunt bereikt en bedoeld is om elke afwijking van de strenge islamitische kledij te bestrijden.

Sinds de revolutie in 1979 worden jonge mannen en vrouwen geregeld opgepakt omdat ze 'een gebrek aan deugdzaamheid' vertonen. In Iran bepaalt de wet dat vrouwen zich van top tot teen met losse kledij moeten bedekken die hun figuur verbergt. Het hoofd moet bedekt worden met een shawl. Politie en leger zien toe op de naleving van de wetten en straffen vrouwen die te veel haar laten zien en make-up of te strakke kleding dragen.

Blizzard bant nicknames

Blizzard heeft plannen aangekondigd om het gebruik van zijn Real ID-systeem verder uit te breiden door van gebruikers te eisen dat ze alleen nog onder hun eigen naam op de officiële fora van Blizzard mogen posten. Real ID werd geïntroduceerd als een optie tijdens het beta-testen van StarCraft II, waarmee spelers zowel in-game nicknames als echte namen konden zien op hun vriendenlijst. Hoewel de echte namen in-game nog steeds optioneel blijven, zullen de Real ID verplicht worden op alle officiële Blizzard-fora.

Een Blizzard-werkneemster onder de nickname "Nethaera" heeft in een post uitgelegd dat deze verplichting bedoeld is om iets te doen aan de sfeer op de fora, die momenteel bekend staan als plekken waar flame-oorlogen, trolls en andere narigheden vaak voorkomen. "Het verwijderen van de sluier van anonimiteit die typisch is voor online contact zal bijdragen aan een meer positieve forum-omgeving, zal constructieve conversaties bevorderen en zal de Blizzard community met elkaar verbinden op manieren waarop ze nog nooit verbonden zijn geweest", vervolgt ze in haar post.

Van gebruikers eisen dat ze hun volledige naam geven is zeer zeldzaam in welke online gelegenheid dan ook. Het meest beruchte voorbeeld is het plan van de Chinese regering om MMO-game-verslaving tegen te gaan door van spelers te eisen dat ze zich laten registreren met hun eigen naam en het nummer van hun identiteitskaart. Eerder dit jaar werd in Zuid-Australië een wet aangenomen die eiste dat iedereen die een politieke statement online wilde zetten, dit alleen kon doen onder vermelding van zijn eigen naam en adres. De wet werd echter snel ongedaan gemaakt toen er klachten kwamen van Zuid-Australische burgers.

Blizzard

 

Meer spanning bij De Jong en Huntelaar

Nigel de Jong en Klaas-Jan Huntelaar stonden gisteren in de halve finale niet op het veld. Dat ze tegen Uruguay toe moesten kijken maakte het niet minder spannend. "Vanaf de zijkant is het heel anders. De spanning was om te snijden", zei De Jong.

"Het is heel anders dan op het veld, maar uiteindelijk is de ontlading zo groot als je wint", vervolgt de geschorste middenvelder tegenover Novum Nieuws. De Jong denkt dat het rustiger is om thuis te kijken. "Het is nog tien procent intenser omdat je in het stadion zit. Je voelt de hele atmosfeer." Daar kon Huntelaar zich ook in vinden. "Je bent er directer bij betrokken, dus misschien is het wel iets erger dan als je thuis bent."

De spits, die als wisselspeler op de bank zat, merkte ook het verschil tussen basis en bank. "Je bent meer gespannen omdat je het niet zelf in de hand hebt." De Jong zag echter dat zijn teamgenoten er alles aan deden. "Ze hebben het heel goed gedaan, zeker de tweede helft. Ze zijn hun belofte nagekomen en uiteindelijk sta ik in de finale van een WK", aldus de dolgelukkige middenvelder. "Onze mentaliteit heeft ons er door heen gesleept."

Prijzen en data Summer of Arcade bekend

De prijzen en de data voor de Summer of Arcade van dit jaar zijn bekend. Het zal dit jaar beginnen met Limbo en het sluit af met het nieuwe avontuur van Lara Croft. Alle spellen zullen 1200 MS points kosten, wat ongeveer vijftien euro is. Wanneer je tenminste drie spellen koopt krijg je 400 punten terug van Microsoft.

Limbo, July 21: This black and white puzzle platformer will draw you into its surreal world.

Hydro Thunder Hurricane, July 28
: This multiplayer racer on water is a cult favorite from back in the Dreamcast days.

Castlevania: Harmony of Despair, August 4
: A Symphony of the Night-style Castlevania game designed for six-player co-op.

Monday Night Combat, August 11
: A multiplayer, Team Fortress-style third-person shooter.

Lara Croft & the Guardian of Light, August 18
: This isometric co-op adventure is a big departure from previous Tomb Raiders.

Limbo

Limbo

Inter wil Sneijder langer vastleggen

Wesley Sneijder kan zijn contract bij Inter verlengen. De Italiaanse landskampioen wil langer door met de middenvelder nu de Oranje-international schittert op het WK. Sneijder heeft momenteel een contract tot medio 2013 in Milaan.

Bij terugkomst uit Zuid-Afrika kan hij een verbeterde verbintenis ondertekenen. "Wesley kan bijtekenen tot 2015", zegt zijn zaakwaarnemer Sören Lerby in de Telegraaf.

Lerby vertelt dat Sneijder het goed naar zijn zin heeft en niet aan een vertrek denkt bij de Champions League-winnaar. "Hij staat daar beslist voor open. Er is afgesproken om na het WK om de tafel te gaan. Nu zitten alle betrokkenen in Zuid-Afrika." Ondanks het vertrek van trainer José Mourinho naar Real Madrid denkt Sneijder er niet aan hem te volgen.

Sneijder verkeert momenteel in een bloedvorm. Op het WK maakte hij al vijf doelpunten voor Oranje en is daarmee samen met David Villa topscorer van het toernooi.

De international werd vorig jaar door Mourinho naar Milaan gehaald nadat Sneijder op een dood spoor was beland bij Real Madrid. Bij Internazionale bloeide hij op en won de Italiaanse beker, het landskampioenschap en de Champions League. Misschien komt hier zondag zelfs nog de wereldbeker bij.

"Clubs hebben zich nog niet gemeld voor Honda"

Keisuke Honda veranderde in een seizoen van speler van VVV-Venlo in een wereldster. Nu hij heeft geschitterd op het WK is de kans aanwezig dat hij CSKA Moskou na een half seizoen al gaat verlaten. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma tegenover The Sun.

Door het goede spel van Honda op het WK heeft hij de interesse gewekt van Engelse clubs als Liverpool en Tottenham Hotspur. Ook Arsenal-manager Arsène Wenger heeft aangegeven gecharmeerd te zijn van de aanvallende middenvelder.

"Keisuke speelt in een prachtige stad voor een belangrijke club", zegt Ploegsma. "Maar als er aanbiedingen komen van grote clubs uit Europa dan is het moeilijk om 'nee' te zeggen. Op dit moment zijn er nog geen aanbiedingen binnengekomen en is hij gelukkig bij CSKA. We zullen zien."

Honda werd naast Liverpool en The Spurs ook gelinkt aan AC Milan, Valencia, Atlético Madrid, Chelsea en Manchester City. Mocht hij door CSKA worden doorverkocht dan vangt VVV ook een deel van de transfersom.

Geregistreerde criminaliteit blijft gelijk

Vorig jaar zijn evenveel misdrijven gepleegd als in het jaar daarvoor. De politie registreerde ruim een miljoen misdrijven. In 2008 was er nog sprake van een daling. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

De misdrijven diefstal met geweld en oplichting namen met een kwart toe. Er werd zes procent vaker ingebroken, de politie telde negen procent meer winkeldiefstallen. Brommers (vijftien procent) en scooters of motoren (zestien procent) werden ook vaker gestolen.

Zoals bekend steeg ook het aantal overvallen flink. Er vonden vorig jaar achttien procent meer, al dan niet gewapende, overvallen plaats. De politie heeft de aanpak van overvallen al eerder tot speerpunt benoemd.

Daar stond tegenover dat er tien procent minder vernielingen zijn geteld door de politie. Vernielingen maken een flink deel uit van de totale criminaliteitscijfers. Vooral in het openbaar vervoer was er een daling. In onder meer trams, bussen en treinen werden 41 procent minder vernielingen geconstateerd.

Ook auto's waren minder vaak (negen procent) doelwit van vernielingen. Gebouwen daarentegen moesten het elf procent vaker ontgelden.

Geregistreerde criminaliteit blijft gelijk
Geregistreerde criminaliteit blijft gelijk (Foto: Novum)

[Tour] Farrar blijft rijden ondanks gebroken pols

Tyler Farrar kwam in de tweede etappe van de Tour de France ten val en liep daarbij onder meer een gebroken pols op. Toch stond hij gisteren gewoon aan de start van de derde etappe en reed hij de rit uit.

"Dat was bepaald geen leuke dag. Maar ik heb het overleefd en het was eigenlijk niet eens zo erg als ik had gedacht. Ik kon fietsen, maar ik heb de hele dag pijn geleden. Het was jammer, want een week geleden dacht ik wel dat ik in deze etappe voor de winst kon gaan en nu worstelde ik mezelf naar de finish. Toen we bij de kasseien aankwamen ging ik rechtop zitten en probeerde ik de renners die echt aan het racen waren niet in de weg te rijden," aldus Farrar tegenover Cyclingnews.

"Ik heb nog geen idee of ik kan sprinten, ik overleefde dit nog maar net. Ik neem het dag bij dag. Hopelijk kan ik in de tweede week weer sprinten. Het gaat nog wel een paar dagen kosten voordat de zwelling afneemt, pas daarna kan ik weer competitief zijn," besloot de Amerikaan.

Aanhoudingen voor Beverwijkse broedermoord

De politie heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden voor het doodsteken van hun 33-jarige broer. Het slachtoffer werd door de politie gevonden in een woning. Het gaat volgens de politie vermoedelijk om een uit de hand gelopen ruzie tussen de drie broers.

De steekpartij vond rond 23.40 uur plaats in een woning aan de Breestraat. De aangehouden broers zijn een 32-jarige Beverwijker en een 28-jarige Rotterdammer. Ze zitten nog vast. Onbekend is waar het conflict over ging.

[Video] Robben: "Blessure maakt het extra speciaal"

Arjen Robben was gisteravond in de halve finale tegen Uruguay belangrijk met een doelpunt. Voor de vleugelspeler een mooi moment aangezien het lange tijd twijfelachtig was of hij er bij zou kunnen zijn in Zuid-Afrika. "Dat maakt het extra speciaal en ook wel bijzonder", vindt de aanvaller.

De hamstringblessure van Robben hield het land voor het WK behoorlijk bezig. "Het verdween steeds meer naar de achtergrond. In de eerste wedstrijd tegen Slowakije speelde het nog wel mee, maar nu ben ik alleen bezig met de finale." Na het laatste fluitsignaal werd de zege uitbundig gevierd. "Op dat soort momenten mag je uit je dak gaan. Het is geweldig."

"Het belangrijkste is nog steeds de overtuiging waarmee we spelen, en het geloof", vervolgt de 26-jarige Robben. "Je hoeft alleen maar alle spelers in de ogen te kijken voor de wedstrijd en we weten wat we gaan doen." De speler van Bayern München roemt de rust van het Nederlands elftal. "We proberen ons eigen spel te spelen want we weten welke kwaliteiten we bezitten."

Een van die kwaliteiten was gisteren het hoofd van Robben. Niet iets waar de vleugelspeler vaak mee scoort. "Bij Real Madrid eens twee keer achter elkaar, maar het gebeurt vrij weinig." Dat Nederland nog niet het beste spel laat zien maakt hem niet uit. "Uiteindelijk gaat het om effectiviteit. Je wilt maar een ding en dat is wereldkampioen worden, al is dat nog zo lelijk. Het feest zal er in ieder geval niet minder om zijn."

Oranje siert voorpagina's Nederlands kranten

De Nederlandse ochtendbladen komen in hun reacties op het bereiken van de finale van het WK superlatieven tekort. Gisteren bereikte het Nederlands elftal voor het eerst sinds 1978 de finale van het WK voetbal en dat neemt de voorpagina's van de kranten volledig in beslag.

De Telegraaf kopt: "Finale!" in oranje chocoladeletters. Een brullende leeuw boven de foto's van Arjen Robben, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en bondscoach Bert van Marwijk siert de voorpagina. Verder schrijft de krant: "Oranje ruikt wereldgoud."

Het Algemeen Dagblad gebruikt slechts één woord: "Werelds!" met als onderschrift: "Nu op naar de finale." Trouw spreekt van een "droomfinale", en verder kan Oranje volgens de krant "afrekenen met de trauma's van 1974 en 1978."

De Volkskrant is overigens ook kritisch. De krant is van mening dat Arjen Robben in de slotfase van de wedstrijd tegen Uruguay te veel voor eigen succes ging in plaats van Robin van Persie aan te spelen.

Metro kopt: "Wes we can!" en Sp!ts tenslotte zegt op de voorpagina "Kans op revanche".

Sony bezig aan nieuwe hardware

Sony Computer Entertainment World Wide Studios directeur Shuhei Yoshida heeft gezegd dat Sony werkt aan nieuwe hardware, maar waaraan is nog onduidelijk.

Yoshida wil voor de nieuwe hardware input krijgen van ontwikkelaars van over de hele wereld, omdat hij geleerd heeft van de fouten uit het verleden.

Het zou kunnen gaan om de PSP2, die op de aankomende Gamescom of Tokyo Game Show aangekondigd zou kunnen worden. Over de PlayStation 4 is geen woord gerept. Dat zou ook stom zijn, aangezien de PS3 nog maar net winst maakt.

 

Duitse media: "Tot zondag Oranje"

In de Duitse media wordt alvast reikhalzend uitgekeken naar een mogelijke WK-finale tegen Nederland. "Gefeliciteerd Oranje. Zondag zien we elkaar", schrijft Bild na de zege van Oranje in de halve eindstrijd op Uruguay (3-2). Duitsland speelt vandaag tegen Spanje voor een plek in de finale.

Bild meldt verder dat Nederland zelf met de finale geen rekening heeft gehouden. "Het hotel in Johannesburg is maar tot 8 juli geboekt! Onze buren moeten nu dus op zoek naar een ander hotel, voor minstens zeventig personen. Moeilijk! Net als trouwens de overwinning op de Uruguayanen. Holland had een beetje geluk."

Verder maakt de krant een verwijzing naar de vorige twee WK-finales van Oranje. "In 1978 verloor Oranje met 3-1 van Argentinië en in 1974 met 2-1 van ons. Het beslissende doelpunt werd toen gemaakt door Gerd Müller. Goed voor ons dat er nu weer een Müller in ons team zit...", verwijst Bild naar Thomas Müller.

"Oranje bloom" ("Oranje straalt"), schrijft de Engelse krant News of the World. En verder: "Dit is het jaar van Wesley Sneijder. Hij heeft met Inter alles al gewonnen en is de ster van het toernooi. Mogelijk de wereldvoetballer van het jaar."

De Franse sportkrant L'Equipe heeft het over "De Oranje engelen". "Na Brazilië moest nu ook Uruguay eraan geloven. Nederland maakt zich op voor de derde WK-finale uit de geschiedenis."

In de Belgische media wordt ook teruggekeken naar het verleden. "Beenhakker, Advocaat, Hiddink, Rijkaard, Van Gaal, zelfs Van Basten: onder deze grootmeesters van het Nederlandse trainersgild ging Oranje telkens het EK of WK winnen, maar even veel keer gingen onze noorderburen plat op de bek", schrijft Het Laatste Nieuws. "Tot daar ene Lambertus van Marwijk aan het hoofd van Oranje kwam. Weg grootspraak, weg totaalvoetbal, weg spektakel ook. Maar welkom die WK-finale. Als enige land in Zuid-Afrika wist Nederland al zijn matchen tot dusver te winnen."

De Italiaanse krant la Repubblica schrijft dat Uruguay het stadion "met opgeheven hoofd" heeft kunnen verlaten. De eveneens Italiaanse krant Corriere della Sera wijst erop dat al voor de wedstrijd Duitsland-Spanje vaststaat dat "de finale helemaal Europees zal zijn". De Franse krant Libération rept over "koninklijk Holland".

Meer Nederlanders op vakantie naar Duitsland

Nederlanders gaan de laatste jaren steeds vaker naar Duitsland op vakantie. Vooral het Sauerland en de Eifel zijn populair. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van alle korte buitenlandse vakanties is vorig jaar 38 procent in Duitsland doorgebracht. In 2002 was dat nog 27 procent. Inmiddels heeft Duitsland België ingehaald als populairste bestemming voor korte vakanties. Voor lange vakanties is Frankrijk met een aandeel van 16 procent nog steeds het meest in trek, maar ook hier is Duitsland duidelijk in opkomst.

In 2009 gingen 12,6 miljoen Nederlanders op vakantie. Zij hebben in totaal 36,4 miljoen vakanties doorgebracht, waarvan ruim de helft in het buitenland.

Duitse media: tot zondag Oranje

In de Duitse media wordt alvast reikhalzend uitgekeken naar een mogelijke WK-finale tegen Nederland. "Gefeliciteerd Oranje. Zondag zien we elkaar", schrijft Bild na de zege van Oranje in de halve eindstrijd op Uruguay (3-2). Duitsland speelt woensdag tegen Spanje voor een plek in de finale.

Bild meldt verder dat Nederland zelf met de finale geen rekening heeft gehouden. "Het hotel in Johannesburg is maar tot 8 juli geboekt! Onze buren moeten nu dus op zoek naar een ander hotel, voor minstens zeventig personen. Moeilijk! Net als trouwens de overwinning op de Uruguayanen. Holland had een beetje geluk."

Verder maakt de krant een verwijzing naar de vorige twee WK-finales van Oranje. "In 1978 verloor Oranje met 3-1 van Argentinië en in 1974 met 2-1 van ons. Het beslissende doelpunt werd toen gemaakt door Gerd Müller. Goed voor ons dat er nu weer een Müller in ons team zit...", verwijst Bild naar Thomas Müller.

"Oranje bloom" ("Oranje straalt"), schrijft de Engelse krant News of the World. En verder: "Dit is het jaar van Wesley Sneijder. Hij heeft met Inter alles al gewonnen en is de ster van het toernooi. Mogelijk de wereldvoetballer van het jaar."

De Franse sportkrant L'Equipe heeft het over "De Oranje engelen". "Na Brazilië moest nu ook Uruguay eraan geloven. Nederland maakt zich op voor de derde WK-finale uit de geschiedenis."

In de Belgische media wordt ook teruggekeken naar het verleden. "Beenhakker, Advocaat, Hiddink, Rijkaard, Van Gaal, zelfs Van Basten: onder deze grootmeesters van het Nederlandse trainersgilde ging Oranje telkens het EK of WK winnen, maar even veel keer gingen onze noorderburen plat op de bek", schrijft Het Laatste Nieuws. "Tot daar ene Lambertus van Marwijk aan het hoofd van Oranje kwam. Weg grootspraak, weg totaalvoetbal, weg spektakel ook. Maar welkom die WK-finale. Als enige land in Zuid-Afrika wist Nederland al zijn matchen tot dusver te winnen."

De Italiaanse krant la Repubblica schrijft dat Uruguay het stadion "met opgeheven hoofd" heeft kunnen verlaten. De eveneens Italiaanse krant Corriere della Sera wijst erop dat al voor de wedstrijd Duitsland-Spanje vaststaat dat "de finale helemaal Europees zal zijn". De Franse krant Libération rept over "koninklijk Holland".

Lindsay Lohan in tranen na horen vonnis

Lindsay Lohan is tot negentig dagen celstraf veroordeeld. De actrice kreeg eerder een voorwaardelijke straf opgelegd wegens rijden onder invloed.

Lohan moest voor de rechter verschijnen omdat ze tot zeven keer toe niet was komen opdagen bij haar verplichte cursus over alcoholgebruik. De cursus was een onderdeel van haar voorwaardelijke straf. De actrice moest eerder al een verlenging van de straf aanvragen omdat ze de cursus niet tijdig kon afronden.

De 24-jarige actrice barstte in tranen uit toen ze het vonnis kreeg te horen. "Ik heb alles gedaan wat ik moest doen", zei Lohan in haar verdediging. "Ik heb mijn best gedaan om mijn werk te combineren met de cursus. Het was geen vakantie. Het was geen grapje voor me."

"Het is net als iemand die vals speelt en denkt dat het niet vals spelen is als ze niet wordt betrapt", zei de rechter. Lohan moet niet meteen de gevangenis in. De actrice krijgt nog wat tijd om dingen op orde te krijgen. Op 20 juli mag ze zichzelf komen melden. Tot dan moet ze haar alcoholdetecterende enkelband blijven dragen.

Rechter Revel zei verder dat het overduidelijk was dat Lohan dingen niet serieus genoeg neemt. Daarom besloot ze een reeks nieuwe regels op te leggen aan de actrice. Lohan krijgt een reclasseringsambtenaar toegewezen en moet na haar celstraf drie maanden naar een afkickkliniek.

Het is nog onduidelijk hoe lang Lohan precies achter de tralies zal verdwijnen. Een woordvoerder van de politie van Los Angeles laat weten dat vrouwen die voor een geweldloze overtreding zijn veroordeeld normaal gesproken slechts een kwart van de opgelegde straf uitzitten.

Lindsay Lohan kreeg eerder een voorwaardelijke straf opgelegd met een proeftijd van drie jaar nadat ze werd gearresteerd na een wilde autoachtervolging. Ze bleek twee soorten drugs in haar bloed te hebben. Ook werd de actrice een keer aangehouden terwijl ze met drank op achter het stuur zat.

Lindsay Lohan in tranen na horen vonnis
Lindsay Lohan in tranen na horen vonnis (Foto: Novum)

Sega doet geen Alpha Protocol-vervolg

Sega heeft aangegeven dat zij geen vervolg willen maken op het (commercieel) gefaalde Alpha Protocol, de RPG van Obsidian die spelers veel keuzevrijheid geeft in het verloop van het verhaal.

'Als we het commercieel bekijken, dan zien we dat Alpha Protocol lang niet zoveel heeft opgebracht als we hoopten', zegt Mike Hayes van Sega West. 'Daarom doen we geen vervolg.'

'Maar het concept was echt geniaal hoor', zegt hij in een poging het spel te verdedigen. 'Maar op Metacritic moet een spel nou eenmaal hoog in de zeventig of mid-tachtig zitten, bij RPGs geldt dat je hoog in de tachtig moet zitten.' Gemiddeld scoort het spel een 6.5, over drie platformen gerekend.

 

Robert Green, van onbekend naar wereldberoemd

Tijdens een WK komen we elke keer weer landen, maar ook spelers, tegen waar we maar weinig van weten. Eén van die spelers is de Engelse doelman Robert Green.

Naam: Robert Green
Leeftijd: 30 jaar
Positie: Doelman
Huidige club: West Ham United

Green genoot zijn jeugdopleiding bij Norwich City. In 1999 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal in de wedstrijd tegen Ipswich Town. Twee jaar later, na het vertrek van Andy Marshall, werd hij de vaste doelman bij Norwich City. In het seizoen 2003/2004 was Green een van de sleutelfiguren van het elftal dat promotie afdwong naar de Premier League. In 2004 werd Green ook voor het eerst opgeroepen voor het Engelse nationale elftal.

Na één seizoen degradeerde Norwich City echter alweer uit de Premier League, ondanks de goede prestaties van Green. Twee jaar later werd hij voor een bedrag van twee miljoen pond verkocht aan West Ham United en kwam weer in de Premier League te spelen. Bij West Ham tekende de doelman een contract voor vier seizoenen.

Zijn debuut maakte hij in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Mede dankzij het goede keeperswerk van Green tegen de topploegen Manchester United en Arsenal FC degradeerde West Ham niet. Het seizoen erop kreeg hij de titel Hammer of the Year. De seizoenen daarop bleef Green onomstreden de eerste keeper van West Ham.

In 2004 werd Green voor het eerst opgeroepen voor het Engelse nationale team. Een jaar later maakte hij zijn debuut toen hij David James verving in de vrienschappelijke interland tegen Colombia. Green werd geselecteerd voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland, maar hij scheurde zijn lies in de aanloop naar dat WK. Vier jaar later kreeg hij een herkansing van bondscoach Fabio Capello en hij mocht mee naar het WK voetbal in Zuid-Afrika.

In de groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten was hij eerste doelman. In de 40ste minuut scoorde de Amerikaanse aanvaller Clint Dempsey de 1-1 na een grote blunder van Green. In de volgende groepswedstrijd raakte de keeper zijn plek in de basis kwijt. Engeland verloor overigens in de tweede ronde met 4-1 van Duitsland.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt de op één na kortste rit in lijn verreden in de Tour de France. De rit gaat van Cambrai naar Reims over 153,5 kilometer. Onderweg komen de renners geen echte bergen tegen en dus zal de rit waarschijnlijk eindigen in een massasprint.

Cambrai
De stad Cambrai kent 33.500 inwoners en is de historische hoofdstad van het Kamerijkse. De stad is bekend door de bêtise de Cambrai, een karamelsnoepje dat volgens de overlevering is ontstaan omstreeks 1850 door een vergissing in de bereiding. Deze lekkernij kreeg wereldwijde bekendheid door het Asterix-verhaal De ronde van Gallia, waarin de stripheld bêtises koopt om aan te tonen dat hij in Cambrai is geweest.

De stad kreeg één keer eerder de Tour op bezoek. In 2004 vond er de start plaats van de door US Postal gewonnen ploegentijdrit naar Arras.

Reims
Reims kent 192.000 inwoners en staat bekend als de stad van de Champagne. Verder kent de stad drie bezienswaardigheden die op de lijst van werelderfgoed staan van de UNESCO. Dit zijn de Kathedraal Notre-Dame, het voormalig klooster van Saint-Remi en het Paleis van Tau.

Reims heeft een grotere historie op het gebied van Touretappes. Al tien keer kwam de Tour langs in het stadje. In 2002 was dit voor het laatst, toen Robbie McEwen de sterkste was in de massasprint.

Etappebeschrijving
Deze vrij korte rit zal normaal gesproken het verloop hebben van een normale sprintetappe. Er zal een kopgroep zijn, die in de laatste vijftien kilometer wordt ingelopen, waarna het peloton gaat sprinten om de winst. Onderweg komen de renners welgeteld één bergje tegen. De puist van de vierde categorie in het parcours doemt op na veertig kilometer.

Profiel

 Algemeen klassement na de derde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 14:54.00
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Hushovd
**** Petacchi, Cavendish
*** Freire
** Ciolek, Rojas
* Roche, Isasi, Farrar

 

Venezuela pakt drugsbaron op

De laatste voortvluchtige capo van Colombia's Norte del Valle-drugskartel is opgepakt in Venezuela en zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat maakte de Venezolaanse president Hugo Chavez dinsdag bekend.

De VS had een beloning uitgeloofd van vijf miljoen dollar voor de informatie die zou leiden tot de arrestatie van de 65-jarige Carlos Alberto 'Beto' Renteria. Zijn kartel werd in 2004 beschuldigd van het verschepen van vijfhonderdduizend kilo cocaïne naar de VS in 1990.

Renteria is de tweede grote drugsbaron die de afgelopen weken is gearresteerd. In juni werd Luis Frank Tello opgepakt. Zoals veel voortvluchtige drugshandelaren onderging Renteria plastische chirurgie om zijn uiterlijk te veranderen en het moeilijker te maken hem te identificeren.

Venezuela is in de jaren dat Chavez aan de macht is, verworden tot een doorvoerhaven van Colombiaanse cocaïne voor de VS en Europa. Chavez verwerpt de aantijgingen en zegt dat zijn land er alles aan doet om de doorvoer van drugs tegen te gaan.

Uruguay toont zich waardige verliezer

Geen klachten over een partijdige scheidsrechter, schwalbes of ander vals spel. De Uruguayaanse media constateren simpelweg dat hun team niet was opgewassen tegen het "machtige Nederland" en noemen de nederlaag "verre van een mislukking".

De Uruguayaanse coach Óscar Tabárez zegt op de website van de krant Uruguay al Día dat hij 'trots' is dat zijn spelers zich nog zo kranig hebben geweerd. "Als we een manier moesten kiezen om te verliezen, zou het deze zijn geweest."

"Onze tegenstanders waren beter, want zij waren accurater voor het doel, " zei hij. Toch is hij niet ongelukkig. "We zijn zo ver gekomen, niemand had dat verwacht. Dat maakt het verdriet draaglijk."

De Uruguayaanse nieuwssite 180.com.uy schrijft onder de kop "Bedankt voor alles" dat het team tot in de laatste minuut alles heeft gegeven. Nederland wordt een "fatsoenlijke en eerlijke" speler genoemd.

Voor Uruguay is het WK nog niet afgelopen nu de eerste en tweede plaats niet meer in zicht zijn. Meerdere sites wijzen op het belang om derde te worden, omdat anders de top drie volledig uit Europese landen bestaat; Nederland, Duitsland en Spanje.

Het duel om de derde plaats wordt zaterdag gespeeld. Tegenstander van Uruguay wordt de verliezer van de halve finale tussen Spanje en Duitsland. De winnaar speelt een dag later in de finale tegen Nederland.

[Tour] Schleck breekt sleutelbeen op drie plaatsen

Fränk Schleck heeft bij een val in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk zijn sleutelbeen op drie plaatsen gebroken. Dat maakte zijn team Saxo Bank na onderzoek bekend.

De Luxemburger ging onderuit op de vierde kasseienstrook, op zo'n 26 kilometer van de streep, en belandde op zijn rug. Schleck, vorig jaar vijfde in de Tour, werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Hij is voor een langere periode uitgeschakeld.

9,5 miljoen keken thuis naar halve finale

Op het hoogtepunt, net voor en na het laatste fluitsignaal, hebben bijna 9,5 miljoen kijkers dinsdagavond gekeken naar de halve finale van het Nederlands elftal. Gemiddeld keken 8,5 miljoen mensen thuis via de televisie naar de voetbalwedstrijd Nederland- Uruguay.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO), die woensdag zijn bekendgemaakt. Hoeveel mensen de wedstrijd tegen Uruguay in totaal hebben gekeken (thuis of op een andere plek) wordt pas donderdag bekend.

Vrijdagmiddag keken gemiddeld zeven miljoen Nederlanders thuis via de televisie naar de kwartfinale tegen Brazilië. Die wedstrijd begon om 16.00 uur. De halve finale van dinsdag begon om 20.30 uur. Na de wedstrijd dinsdagavond stemden ruim 1,2 miljoen kijkers af op Nederland 1 voor Studio Sportzomer met Jack van Gelder. VI Oranje op RTL 7 was dinsdag goed voor 917.000 belangstellenden.

Kijkcijfersexpert René van Dammen voorspelde eerder dat in totaal 11,5 miljoen mensen in Nederland de halve finale thuis of buitenshuis via de televisie zullen volgen.

SuŠrez: " Ik wilde graag spelen tegen Nederland"

Dat Uruguay de halve finale van het WK tegen Nederland speelde, was aan de handsbal van Luis Suárez tegen Ghana te danken. De Ajax-spits moest daarom tegen Oranje aan de kant blijven. "Dat was heel moeilijk. Ik ben speler van Uruguay en wil natuurlijk alle wedstrijden spelen, maar tegen Nederland wilde ik nog liever spelen", liet de goalgetter na de nederlaag aan Novum Nieuws weten.

Volgens Suárez maakt Nederland een goede kans om de wereldtitel te pakken. "Nederland heeft een goede ploeg." Dat Oranje niet altijd even overtuigend speelt, zegt de goaltjesdief niets. "Dit is het WK. Het gaat er niet om hoe je wint, maar dat je wint."

Ook met de prestatie van Uruguay op het WK is Suárez ondanks de nederlaag best tevreden. "Het is moeilijk om te verliezen, maar dit is een fantastisch resultaat", blijft de topscorer van de Eredivisie realistisch. "We zijn een klein land. We hebben een paar goede spelers, maar geen wereldtoppers. Dat we toch bij de beste vier landen zitten, is fantastisch."

Suarez: wilde graag spelen tegen Nederland
Suárez: wilde graag spelen tegen Nederland (Foto: Novum)

De Zeeuw naar ziekenhuis

Demy de Zeeuw is naar een ziekenhuis in Kaapstad gebracht voor nader onderzoek. De verdedigende middenvelder van Oranje kreeg in de eerste helft van het duel met Uruguay (3-2) door een mislukte omhaal van Martin Caceres een harde trap in het gezicht.

Bondscoach Bert van Marwijk vertelde na afloop dat de medische staf vreesde voor een mogelijke kaakbreuk. De Zeeuw verving tegen de Zuid-Amerikanen de geschorste Nigel de Jong, die in de finale weer beschikbaar is. De blessure van De Zeeuw viel echter mee. Onderzoek wees uit dat hij niets heeft gebroken.

Extra WK-vluchten KLM uitverkocht

De extra vluchten van de KLM naar Zuid-Afrika zijn voorlopig uitverkocht. De luchtvaartmaatschappij kondigde dinsdagavond na de met 3-2 gewonnen halve finale tegen Uruguay vier extra vluchten aan. Het gaat om pakketreizen met een overnachting in Johannesburg en een toegangskaartje, maar de kaartjes zijn op.

De KLM hoopt dat er donderdag na de andere halve finale van Duitsland tegen Spanje meer kaartjes beschikbaar komen voor Nederland. Duitsers of Spanjaarden willen mogelijk niet naar de finale als hun land is uitgeschakeld, waardoor extra kaartjes vrijkomen voor Nederland.

Zodra de KNVB laat weten dat er weer kaartjes zijn, zijn er via KLM of reisorganisatie OAD weer reizen naar de finale te boeken. De vluchten zelf zitten namelijk niet vol.

Op de bonnefooi naar Zuid-Afrika reizen zit er niet in. De extra vluchten zijn alleen beschikbaar in combinatie met een kaartje. Alle reguliere vluchten van de KLM naar Johannesburg en Kaapstad zitten wel al vol.

Doden bij demonstraties in Indiaas Kashmir

Drie mensen zijn woensdag omgekomen toen de Indiase oproerpolitie het vuur opende op honderden demonstranten in Indiaas Kashmir. De avondklok werd opnieuw ingesteld in de grootste stad van het gebied na steeds gewelddadiger protesten tegen veronderstelde schending van de mensenrechten.

De agenten gebruikten in eerste instantie alleen traangas om de met stenen gooiende demonstranten uiteen te drijven, maar toen dat niet lukte werd met scherp geschoten.

De afgelopen weken zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen bij protesten tegen het Indiase bestuur in de regio. "Onze protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid zullen doorgaan tot India de militairen en paramilitairen uit alle bevolkte delen van de regio terugtrekt", aldus Mirwaiz Umar Farooq, een belangrijke leider van de afscheidingsbeweging.

Doden bij demonstraties in Indiaas Kashmir
Doden bij demonstraties in Indiaas Kashmir

Extra water voor Schotse hooglanders Veluwe

Natuurmonumenten stort woensdag honderdduizenden liters water in tien poelen van Nationaal Park Veluwezoom. Zo wil de vereniging voorkomen dat de 125 Schotse hooglanders in het gebied geen drinkwater meer hebben. Door de warmte dreigen de poelen uit te drogen.

Per poel wordt twintigduizend tot dertigduizend liter water gestort. De hooglanders kunnen alleen uit de poelen drinken. In het gebied huizen ook herten en zwijnen, maar die kunnen ook uit beken drinken.

Film: The Good Heart

Jacques (Brian Cox) is een kroegeigenaar op leeftijd die in het ziekenhuis belandt na zijn vijfde (!) hartaanval. Vriendelijk, aardig, beleefd en sociaal zijn termen die stuk voor stuk totaal niet op hem van toepassing zijn, integendeel zelfs. Zelf omschrijft hij zich als “a dirty old bastard with filthy habits”. Jacques deelt zijn kamer met de jonge, op straat levende Lucas (Paul Dano), die ontzettend dankbaar is voor het feit dat zijn zelfmoordpoging mislukt is. Wetende dat hij noch het eeuwige leven, noch vrienden of familie heeft en omdat hij koste wat kost wil dat zijn bar blijft bestaan, neemt Jacques Lucas onder zijn hoede en bij hem in huis, boven de kroeg. Mocht Jacques sterven kan Lucas de zaak overnemen. Jacques' plan verloopt voorspoedig: Lucas leert de kneepjes van het horecavak en de oude en de jonge man beginnen elkaar steeds meer te mogen. Als Lucas iets krijgt met April (Isild Le Besco) komt zowel de band tussen Lucas en Jacques als Jacques' opzet echter ernstig onder druk te staan. Jacques duldt geen vrouwen in zijn kroeg en huis en Lucas lijkt te moeten kiezen tussen Jacques en April.

The Good Heart - Poster

Amerikaanse militairen gedood in Afghanistan

Drie Amerikaanse militairen zijn dinsdag in het zuiden van Afghanistan omgekomen toen een bermbom ontplofte. Dat heeft de NAVO bekendgemaakt.

Zuid-Afghanistan is een van de belangrijkste Talibanbolwerken en het geweld neemt er toe. Bermbommen maken de meeste dodelijke slachtoffers. Duizenden Amerikaanse militairen arriveren momenteel in het gebied om er de Afghaanse regering in het zadel te helpen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag de laatste stuiptrekkingen van Maria van der Hoeven.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil oliemaatschappijen verplichten, hun benzineprijzen op internet te publiceren, zodat automobilisten weten, bij welke pomp ze moeten zijn voor de laagste prijs. Een volstrekt bespottelijk plan.

In de eerste plaats staat het de oliemaatschappijen vrij om reclame te maken, ook op internet. Het is aan die maatschappijen zelf om te beslissen of ze dat willen doen. Maar ten tweede: waarom zouden slechts oliemaatschappijen verplicht hun tarieven moeten publiceren? Of dienen nu ook de supermarkten verplicht op internet te melden wat de kadetjes, de volle melk en de hondenbrokken kosten, inclusief leveringsplicht? Nee toch?

Tijd voor een dringende oproep:

Japan veroordeelt activist Bethune

Een rechtbank in Tokyo heeft de Nieuw-Zeelandse activist Peter Bethune veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het illegaal enteren van een harpoenschip van de Japanse walvisvaartvloot bij Antarctica. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De 45-jarige Bethune was aangeklaagd voor het toebrengen van lichamelijk letsel, verboden bezit van een steekwapen, vernieling, belemmering van het uitoefenen van een bedrijf en wederrechtelijke betreding. Hij klom in februari aan boord van de Shonan Maru 2 om de kapitein te confronteren met de botsing met het actieschip Ady Gil de maand ervoor, dat daardoor zonk. De voormalige Sea Shepherd-activist werd in maart gearresteerd. Bethune is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van vijf jaar.

De in de Verenigde Staten gevestigde organisatie Sea Shepherd voert al jaren protest tegen de Japanse walvisvaart. De groep is van mening dat wat officieel een wetenschappelijk onderzoeksprogramma heet te zijn, in werkelijkheid een dekmantel is voor commerciële walvisvangst, iets wat sinds 1986 verboden is.

In een emotionele verklaring bood Bethune woensdag zijn excuses aan en zei hij dat hij nooit iemand pijn had willen doen. Hij zei ook tegen de rechtbank dat hij zijn protesten tegen de walvisjacht waarschijnlijk zal staken. Sea Shepherd zette Bethune onlangs uit de organisatie, omdat hij het beleid geen wapens te dragen had geschonden. Bethune had een pijl en boog bij zich aan boord van de Ady Gil. Hij heeft het wapen echter nooit gebruikt.

Tegen de leider van Sea Shepherd, de Canadees Paul Watson (59), is op verzoek van Japan een opsporingsbevel door Interpol uitgevaardigd. Zijn organisatie wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van het leven van de walvisvaarders.

De Japanse walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie onder voorwaarden toegestaan. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.

Operazanger Cesare Siepi overleden

De Italiaanse operazanger Cesare Siepi is dinsdag in de Amerikaanse stad Atlanta overleden. Siepi vergaarde met zijn basstem beroemdheid door zijn veelvuldige optredens in de opera 'Don Giovanni' in The Metropolitan Opera in New York.

De van oorsprong Milanese Siepi maakte in 1950 zijn debuut als operazanger in 'The Met'. In 1973 trad hij hier in vaste dienst. Ook speelde hij een aantal keren in een hoofdrol in het theater op Broadway.

Siepi bezocht regelmatig opera's in de hele wereld, waaronder The Royal Opera in Londen en de Weense Staatsopera.

Cesare Siepi is 87 jaar geworden. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend.

Al drieduizend gevechtsinsignes aangevraagd

Ruim drieduizend Nederlandse militairen hebben een aanvraag ingediend voor een gevechtsinsigne. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. Militairen kunnen het insigne aanvragen als ze in levensgevaar zijn geweest tijdens een gevechtscontact en professioneel zijn blijven handelen.

Al het defensiepersoneel dat wordt uitgezonden op missie krijgt al een Herinneringsmedaille Vredesoperaties (HVO). Ook ondersteunend personeel dat nauwelijks buiten de poort komt, krijgt na een missie van minimaal dertig dagen een HVO. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vond dat oneerlijk omdat militairen aan het front veel meer risico lopen.

Het gevechtsinsigne werd daarom in 2008 met terugwerkende kracht tot 2001 ingevoerd.

Defensie controleert of de aanvrager inderdaad in levensgevaar is geweest. Dat is volgens de krant niet altijd even gemakkelijk. Zo is het de vraag hoe dichtbij een kogel moet inslaan om een risico op te leveren. Een exploderende bermbom 'telt' inmiddels alleen als de aanvrager dichtbij genoeg was om dodelijk geraakt te kunnen worden.

Al met al is tachtig procent van de aanvragen terecht, stelt een betrokkene in de krant. Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm is halverwege vorig jaar begonnen met het uitreiken van gevechtsinsignes.

Film: Greenberg

De New Yorkse Roger Greenberg (Ben Stiller) heeft psychische problemen en is daarvoor recentelijk behandeld. Om zijn leven een beetje op orde te krijgen, gaat hij naar Los Angeles waar hij logeert in het huis van zijn vakantievierende broer en diens gezin. Hij spreekt voor het eerst sinds jaren af met zijn beste vriend en voormalig bandgenoot Ivan (Rhys Ifans) en begint met het timmeren van een hondenhok voor zijn broers viervoeter Mahler. De rust die hij probeert te vinden, wordt verstoord als hij Florence (Greta Gerwig), de assistente van zijn broer, ontmoet. Er springen vonken heen en weer tussen de twee, maar of dat genoeg is voor de beschadigde zielen om er samen wat van te maken is de vraag. Daar komt nog bij dat Roger hoopt dat het goedkomt met ex-lief Beth (Jennifer Jason Leigh) en dat Mahler ziek wordt.

Poster

Hitte leidt tot stroomuitval in New York

Extreme hitte heeft dinsdag in New York een grootschalige stroomuitval tot gevolg gehad. Duizenden huishoudens in de wijken Queens en Brooklyn en Staten Island zaten op de tot nu toe heetste dag van het jaar 's middags zonder stroom.

Energiecentrales aan de oostkust van de Verenigde Staten kunnen het massale gebruik van airconditioners door huishoudens en bedrijven nauwelijks aan. Energiebedrijf Con Edison riep New Yorkers dinsdag op het elektriciteitsgebruik te matigen.

In de Amerikaanse stad werd dinsdag een recordtemperatuur van 39,45 graden Celsius gemeten. Het hitterecord stond op 38,3 graden Celsius, gemeten op 6 juli 1999.

Cito bekijkt of het minder kan vloeken

Toetsinstituut Cito gaat na of het meer kan doen om grof taalgebruik en vloeken in zijn toetsen te voorkomen. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het Cito en vertegenwoordigers van het reformatorisch onderwijs, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De reformatorische scholen storen zich volgens de krant hevig aan vloeken die de laatste tijd in toetsen opduiken. Het toetsinstituut zegt in de krant graag te willen weten waar de scholen knelpunten ervaren.

Dat in enkele recente toetsen vloeken stonden, is volgens beleidsmedewerker van de reformatorische scholenbesturenorganisatie VGS Pieter Moens zeker geen boze opzet. Dat concludeert hij uit het gesprek dat hij met het Cito had. Volgens hem wil het instituut dat alle toetsen voor alle leerlingen bruikbaar zijn.

Werklozen moeten op baan onder niveau solliciteren

Uitkeringsinstantie UWV gaat langdurig werklozen dwingen te solliciteren op een baan die fors onder hun niveau ligt. Dat schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De instantie mag langdurig werklozen al sinds 1 juli vorig jaar verplichten te solliciteren op een baan onder het niveau van hun vorige baan of opleiding, maar vanwege de crisis maakte het UWV daar nog geen gebruik van.

"Nu de ergste crisis achter de rug lijkt, gaan we ons meer richten op mensen die langer dan een jaar werkloos zijn", zegt een woordvoerder. Door de grote toestroom van werklozen zou de instantie daar nog niet aan zijn toegekomen.

De verwachting was dat het UWV jaarlijks vijfduizend langdurig werklozen werk onder hun niveau zou aanbieden. In een kwart van de gevallen zou dat tot een vaste baan moeten leiden.

Dat de mogelijkheid niet wordt gebruikt, betekent volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet dat de wet zinloos is. "Het is een stok achter de deur die van pas kan komen nu de arbeidsmarkt weer aantrekt", zegt een woordvoerder in de krant.

Nieuwe Bondfilm definitief afgeblazen

Volgens diverse Amerikaanse websites komt er definitief geen nieuwe James Bondfilm. Productiemaatschappij MGM had het project onlangs al stilgelegd door financiële problemen, maar nu zou zijn besloten er helemaal vanaf te zien.

Er heeft lange tijd onzekerheid bestaan over wanneer de opnames van Bond 23, zoals de werktitel van de nieuwste 007-film luidde, zouden beginnen. Hoewel MGM en de laatste 'James Bond', Daniel Craig, waren overeengekomen dat Craig nog vier keer in de huid van de geheim agent zou kruipen, waren er eerder dit jaar geruchten dat voor een andere acteur zou worden gekozen.

Naast 'Bond 23' zou ook de productie van The Hobbit, het vervolg op de drie Lord of the Rings-films, zijn afgeblazen wegens de financiële problemen.

Nederland in derde WK-finale

Als Nederland zondag in Johannesburg aantreedt voor de finale van het WK, is dat voor de derde keer in de geschiedenis. Eerder stond Oranje in 1974 en in 1978 al in de eindstrijd, maar beide keren moest toen de wereldtitel aan de tegenstander worden gelaten.

Een ding is zondag anders dan in de vorige twee finales. Nederland speelde in 1974 in West-Duitsland en in 1978 in Argentinië tegen het gastland. In Zuid-Afrika wacht Duitsland of Spanje in de eindstrijd. Duitsland werd al drie keer wereldkampioen, Spanje kwam voor dit WK nooit verder dan de kwartfinale.

Duitsland kan als het woensdag van Spanje wint de tegenstander van Nederland worden. Dat zou een herhaling van de finale in 1974 zijn. Toen nam Nederland een voorsprong door een strafschop van Johan Neeskens nadat Johan Cruijff was neergelegd. Door doelpunten van Paul Breitner en Gerd Müller won West-Duitsland echter alsnog.

In 1978 was Argentinië de opponent en dat land nam via Mario Kempes de leiding, maar nu was het Nederland dat terugkwam via Dick Nanninga. In de slotminuut had Rob Rensenbrink de winnende treffer op zijn voet, maar hij raakte de paal. In de verlenging ging de finale door treffers van Kempes en Daniel Bertoni verloren.

Haagse relschoppers opgepakt na winst Oranje

In het Haagse Laakkwartier heeft de Mobiele Eenheid dinsdagavond moeten ingrijpen, nadat relschoppers voorwerpen en vuurwerk naar politieagenten en -paarden hadden gegooid. Achttien mensen werden gearresteerd wegens openlijke geweldpleging, het gooien van vuurwerk en andere dingen en het niet opvolgen van bevelen, aldus een woordvoerster van de politie.

Het Jonckbloetplein werd rond kwart over elf ontruimd, waarna de relschoppers zich naar de Antheunisstraat en de Haverschmidstraat verplaatsten en de ME bleven uitdagen. Een groep onruststokers stond nog een tijdlang lijnrecht tegenover een politiemacht in de twee straten, meldden ooggetuigen. Ze staken containers in brand en gooiden voorwerpen naar politiemensen. Rond een uur 's nachts dropen de relschoppers echter af en begon de rust terug te keren.

De onlusten in het Laakkwartier vormden overigens de uitzondering op de rest van de Hofstad, waar de enige onrust veroorzaakt werd door toeterende auto's en vuvuzela's. "In Scheveningen en in de omgeving rond het Plein was het juist hartstikke gezellig,één groot feest", aldus de woordvoerster.

Van Dop: "Toekomst wijst uit of Voetbalwet zinvol is"

Jan Willem van Dop, algemeen directeur van FC Utrecht, zat enkele jaren geleden namens de Eredivisie in de interdisclipinaire stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme. Uiteindelijk is in Nederland een Voetbalwet aangenomen.

"We zijn vijf jaar bezig geweest om die voetbalwet te krijgen. Dit is niet de voetbalwet die in Engeland van kracht is. Dit is een aangepaste versie. Noem het een 'light-versie' ", aldus de toelichting van de FC Utrecht-directeur tegenover De Telegraaf.

Van Dop kan echter nog geen zekerheid geven of de Voetbalwet in de toekomst ook daadwerkelijk kan bijdragen in de strijd tegen overlast door hooligans. "Alles staat of valt met de handhaving. Ik heb niet het idee dat het land er al op ingericht is. De toekomst zal uitwijzen of deze wet zinvol is."

De nieuwe wet biedt burgemeesters extra bevoegdheden om preventief te handelen inzake vandalisme. Een gebiedsverbod, een samenscholingsverbod, een meldplicht en een contactverbod zijn de mogelijkheden die deze wet biedt. Van Dop benadrukt echter dat er nog veel moet gebeuren.

"Ik heb niet het gevoel dat de overheid hier al op voorbereid is. Er is absoluut nog werk te doen."

Iedereen fit bij Duitsland

Bondscoach Joachim Löw van Duitsland had gisteren tijdens de afsluitende training in Durban zijn complete selectie tot zijn beschikking. Sami Khedira en Arne Friedrich waren ook weer van de partij, na een dagje rust wegens lichte blessures.

Die Mannschaft speelt vanavond in Durban in de halve eindstrijd van het WK voetbal tegen Europees kampioen Spanje.

Teamchef Löw moet nog wel één speler uit zijn vertrouwde basisteam missen. De trefzekere Thomas Müller, goed voor vier WK-treffers, is geschorst. Piotr Trochowski, Toni Kroos en Cacau komen in aanmerking als zijn vervanger.

'Real Madrid legt focus nu op Vidic'

Volgens Sky Sports Italia heeft Real Madrid de hoop op Internazionale-verdediger Maicon laten varen. De Koninklijke zou zich nu gaan richten op Manchester United-verdediger Nemanja Vidic.

De 28-jarige Vidic zou zijn langste tijd bij Manchester United achter de rug hebben. Naar verluidt is de Serviër niet meer gelukkig bij The Red Devils en lijkt een nieuwe uitdaging de oplossing. Manchester City, Internazionale, AC Milan en Real Madrid zouden al belangstelling hebben getoond in de verdediger.

José Mourinho, de nieuwe hoofdcoach van Real Madrid, hoopte op een hereniging met Maicon, met wie hij bij Inter samenwerkte. De nerazzurri hadden echter geen trek om te onderhandelen met los Blancos. Nu zou Mourinho de focus hebben gelegd op een sterkere centrale verdediging, waardoor Vidic in beeld is gekomen.

David Luiz van Benfica en Vidic zouden allebei voor een transfer naar de Spaanse topclub in aanmerking komen. De ervaring van Vidic zou een belangrijk gegeven zijn voor Mourinho. Het is echter zeer onzeker of Manchester United mee zal werken aan een eventuele transfer, aangezien Rio Ferdinand, collega-verdediger van Vidic, nog altijd met fitheidsproblemen kampt.

'Opstootje leek erger dan het was'

Nadat scheidsrechter Ravshan Irmatov het laatste fluitsignaal van de halve finale tussen Nederland en Uruguay had gegeven, ontstond er een opstootje rond Khalid Boulahrouz. 'De Kannibaal' werd door boze Uruguayanen omringd, maar volgens de verdediger van Nederland stelde het allemaal niet zo veel voor. "Het leek veel erger dan het was. Er was niets aan de hand."

Na afloop van de wedstrijd voelde Boulahrouz een schop tegen zijn been, vertelde hij aan Novum Nieuws. "Ik zei er iets van tegen die speler. Hij kwam op me af en toen kwamen er van beide ploegen veel jongens bij", legde de vervanger van Gregory van der Wiel de aanleiding tot het opstootje uit. "Hij wilde alleen maar zeggen dat we elkaar gekruist hadden en dat hij me niet had gezien."

Volgens Rafael van der Vaart was er wel degelijk iets voorgevallen. "Zij deden een beetje vervelend", legt de middenvelder de schuld bij de Uruguayanen. "Er spuugde er eentje en dan wordt er over en weer wat geduwd." Zijn goede humeur liet Van der Vaart er niet door bederven. "Dat hoort erbij, he?"

Ook in de eerste helft was er een opstootje op het veld. Nadat Martin Caceres bij een poging tot een omhaal Demy de Zeeuw in zijn gezicht had geraakt, kwam Wesley Sneijder verhaal halen. Hij en Caceres kregen beiden geel.

De Zeeuw speelde de eerste helft uit en werd vervolgens vervangen door Van der Vaart. Hij is na de wedstrijd voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Bondscoach Bert van Marwijk liet tegen de NOS weten dat gevreesd wordt voor een gebroken kaak van de middenvelder van Ajax.

Robinho wil eigenlijk niet terug naar Manchester City

Robinho en Manchester City bleek geen goede combinatie. De aanvaller werd zodoende verhuurd aan Santos, een club uit zijn vaderland, maar de huurperiode zit er bijna op en begin augustus zal de aanvaller zich weer moeten melden in Engeland.

"Ik hoop dat ik bij Santos kan blijven spelen, maar we moeten met Manchester City overleggen", aldus Robinho tegenover een aantal journalisten. "Dat is het belangrijkste, want we moeten de positie van die club blijven respecteren. Maar eigenlijk wil ik bij Santos blijven."

Luis Alvaro de Oliveira Ribeiro, de voorzitter van Santos, bevestigde dat ook de club van plan is om Robinho in zijn vaderland te behouden. De preses denkt dat Robinho in Brazilië weer in vorm is geraakt en denkt dat Manchester City er baat bij kan hebben als de aanvaller nog langer bij Santos blijft spelen.

"We hebben zijn verblijf in Brazilië financieel mogelijk gemaakt en hij heeft de wens om hier te blijven. We moeten alleen nog met die Arabische sjeik op één lijn zien te komen. Kijk hoe Robinho er vijf maanden geleden voorstond en hoe zijn huidige vorm is. Als je het vanuit het standpunt van de investeerder bekijkt, heeft de speler veel aan waarde gewonnen bij Santos en dat kan zelfs nog hoger oplopen."

Inktvis voorspelt: finale NED - SPA

Al eerder volgden we de Duitse inktvis Paul en zijn wonderlijke voorspellingen. Tijdens het EK 2008 wist de inktvis maar liefst 80% van de Duitse wedstrijden goed te voorspellen en heeft dit wereldkampioenschap nog geen fout gemaakt. De volgende troef in handen van Paul blijkt echter niet in de smaak te vallen bij zijn Duitse verzorgers en aanhang. Het wonder met tentakels verwacht namelijk dat Spanje van Duitsland zal winnen.

De inktvis, die verblijft in een aquarium in Oberhausen, doet zijn voorspellingen door zijn voorkeur uit te spreken voor een bepaalde voerbak. Elke voerbak heeft een naam van een land en is gevuld met een mossel. Dinsdag was te zien dat Paul het liefste de mossel uit de bak van Spanje nam en dat land daarmee als winnaar voorspelt voor de halve finale tussen Spanje en Duitsland.

Eerder wist de inktvis te voorspellen dat het Duitse elftal zou verliezen van Servië, maar Australië, Ghana, Engeland en Argentinië zou kloppen. De Argentijnen opperden zelfs het idee om de inktvis te verwerken in een paella. Maar gelukkig voor de Spanjaarden is dit niet het geval geweest, of is de inktvis hier zo van geschrokken dat hij het de Spanjaarden gunt te winnen voordat zij ook op ideeën komen. De Duitsers zijn wel een beetje met stomheid geslagen en vestigen hun hoop nu op een beer met de naam Renate. Zij kon kiezen tussen vruchten en koos net als Paul voor Spanje. De berin heeft echter alleen nog maar verliezers getipt.

Inktvis Paul tipt Spanje als winnaar tweede halve finale.

Van Persie: "We hebben het met aardig spel gedaan"

Nederland versloeg de Uruguayanen met 2-3. Voor bondscoach Bert van Marwijk en Wesley Sneijder is het resultaat het meest belangrijke. Robin van Persie vindt echter dat Oranje ook mooi spel heeft laten zien tegen de Zuid-Amerikanen.

"Dit is zo mooi, ik heb echt kippenvel", aldus een gelukkig Van Persie. De aanvaller vindt dat ze met Uruguay een geduchte tegenstander hadden. "Uruguay heeft ook een hele goede ploeg. Deze spelers stoppen pas als het laatste fluitsignaal heeft geklonken", zo vervolgde de Arsenal-spits tegenover de NOS.

"We hebben het met aardig spel gedaan. Het waren mooie goals en we hebben ook hard geknokt", vindt Van Persie. Nederland moest tot op de laatste minuut stevig op de been blijven, aangezien de Uruguayanen met een doelpunt van Maxi Pereira in de 90e minuut een aansluitingstreffer wisten te vinden.

Van Persie maakt het niet veel uit welke tegenstander Oranje in de finale tegenkomt. De aanvaller zegt dat het sowieso een "uitdaging" zal worden. "Of het nou Duitsland of Spanje is, het is een geweldige uitdaging", zo besluit de centrale spits van Oranje.

Franse militair komt om bij explosie

Een Franse militair is in Sherkel, in de Afghaanse Tagab-vallei, om het leven gekomen bij een ontploffing van een bermbom. De militair was bezig met een verkenningsmissie. Dat heeft een woordvoerder van de Franse president Nicolas Sarkozy bekendgemaakt.

Volgens de woordvoerder raakte de militair zwaargewond door de explosie. Hij werd naar een ziekenhuis in Kabul overgebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

In Afghanistan zijn in totaal 45 Franse militairen omgekomen.

Duits museum vindt werk Kirchner in kelder

Het Staedel Museum in het Duitse Frankfurt heeft een vooralsnog onbekend kunstwerk van de Duitse expressionist Ludwig Kirchner gevonden. Het werk lag al tientallen jaren in een kelder van het museum en werd tijdens een renovatie ontdekt.

Het doek is aan beide kanten beschilderd. Aan de achterkant van het werk is een naaktportret geschilderd. Waarschijnlijk is het werk in 1910 geschilderd.

Het museum is van plan het schilderij te restaureren en voor de eerste keer tentoon te stellen als het museum heropent in 2011.

Kirchner is een van de bekendste Duitse expressionisten, samen met Ernst Ludwig, Emil Nolde en Wassily Kandinksy. De schilder was lid van de expressionistische beweging 'Die Brücke'.

Bloot op het werk

Alle fysieke ellende die normaal netjes verborgen blijft onder passende kleding komt opeens aan het licht als de thermometer de 30 graden overschrijdt en er van alles uit gaat. Ook ik heb daar moeite mee. Maar de hitte geeft mooie mensen juist de kans het verschil te maken en daartegen heb ik geen bezwaar. Als het leuke meisje bij de bakker haar keurige overhemdje verruilt voor een spaghettitopje krijg ik nog meer zin in een lekker broodje.

Laatste reviews en specials
review
Street Fighter 6
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
©FOK.nl e.a.