Geregistreerde criminaliteit blijft gelijk

Redactie

Vorig jaar zijn evenveel misdrijven gepleegd als in het jaar daarvoor. De politie registreerde ruim een miljoen misdrijven. In 2008 was er nog sprake van een daling. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

De misdrijven diefstal met geweld en oplichting namen met een kwart toe. Er werd zes procent vaker ingebroken, de politie telde negen procent meer winkeldiefstallen. Brommers (vijftien procent) en scooters of motoren (zestien procent) werden ook vaker gestolen.

Zoals bekend steeg ook het aantal overvallen flink. Er vonden vorig jaar achttien procent meer, al dan niet gewapende, overvallen plaats. De politie heeft de aanpak van overvallen al eerder tot speerpunt benoemd.

Daar stond tegenover dat er tien procent minder vernielingen zijn geteld door de politie. Vernielingen maken een flink deel uit van de totale criminaliteitscijfers. Vooral in het openbaar vervoer was er een daling. In onder meer trams, bussen en treinen werden 41 procent minder vernielingen geconstateerd.

Ook auto's waren minder vaak (negen procent) doelwit van vernielingen. Gebouwen daarentegen moesten het elf procent vaker ontgelden.

Geregistreerde criminaliteit blijft gelijk
Geregistreerde criminaliteit blijft gelijk (Foto: Novum)