Van Dop: "Toekomst wijst uit of Voetbalwet zinvol is"

Jan Willem van Dop, algemeen directeur van FC Utrecht, zat enkele jaren geleden namens de Eredivisie in de interdisclipinaire stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme. Uiteindelijk is in Nederland een Voetbalwet aangenomen.

"We zijn vijf jaar bezig geweest om die voetbalwet te krijgen. Dit is niet de voetbalwet die in Engeland van kracht is. Dit is een aangepaste versie. Noem het een 'light-versie' ", aldus de toelichting van de FC Utrecht-directeur tegenover De Telegraaf.

Van Dop kan echter nog geen zekerheid geven of de Voetbalwet in de toekomst ook daadwerkelijk kan bijdragen in de strijd tegen overlast door hooligans. "Alles staat of valt met de handhaving. Ik heb niet het idee dat het land er al op ingericht is. De toekomst zal uitwijzen of deze wet zinvol is."

De nieuwe wet biedt burgemeesters extra bevoegdheden om preventief te handelen inzake vandalisme. Een gebiedsverbod, een samenscholingsverbod, een meldplicht en een contactverbod zijn de mogelijkheden die deze wet biedt. Van Dop benadrukt echter dat er nog veel moet gebeuren.

"Ik heb niet het gevoel dat de overheid hier al op voorbereid is. Er is absoluut nog werk te doen."