Stierenrennen begonnen in Spanje

Duizenden durfallen renden woensdag door het historische centrum van de Spaanse stad Pamplona met als doel vooral niet op de horens genomen te worden door voortrazende stieren. De jaarlijkse feesten van Sint Fermin luiden traditioneel met stierenrennen het begin van de zomer in.

De waaghalzen rennen zo snel mogelijk om op een route van 850 meter de zes vechtstieren en de zes stierkalveren voor te blijven en ze zo naar de arena te leiden. Verschillende renners werden tegen de grond gesmeten en sommige werden door de stieren, die wel vijfhonderd kilo kunnen wegen, onder de voet gelopen. Niemand werd op de horens genomen of raakte levensgevaarlijk gewond. Vorig jaar werd voor het eerst sinds vijftien jaar iemand door een stier gedood.

Tientallen renners gekleed in de traditionele kledij van het festival, een wit shirt en witte broek met een rode sjerp, zongen voor de start van de race een lied bij het standbeeld van Sint Fermin. Seconden later werd er een vuurpijl afgeschoten om het moment aan te geven dat de stieren losgelaten werden.

De gepensioneerde Amerikaanse piloot Peter Rostow stond op een hoek te wachten en rende dertig meter voor de stieren uit voordat hij een steeg in dook. Zijn hart ging als een gek te keer. "Ik ken stieren, maar ze kwamen zoveel sneller dan ik had gedacht", zei de 58-jarige Rostow. "Ik was er niet op voorbereid en de intensiteit van wat mijn zintuigen ervoeren was overweldigend, de geur van de stieren, het geluid van hun trappelende hoeven, en de angst."

De run, die live op televisie werd uitgezonden, duurde dit jaar twee minuten en 45 seconden, een relatief snelle race waarbij de stieren bij elkaar bleven en weinig oog voor de renners hadden. De Spanjaard Alfonso Gamboa deed niet mee, maar vond het een mooie race. "Ze renden snel en dicht bij elkaar, en dat maakte het voor de deelnemers gemakkelijker", zei Gamboa. "Het was mooi en er waren niet veel mensen dronken." De stieren die vandaag gerend hebben, zullen vanavond in de arena gedood worden en het vlees zal in de restaurants van Pamplona geserveerd worden. In totaal zijn er acht stierenrennen gedurende het festival.

De start van de festiviteiten werd dinsdag overschaduwd door een poging van Baskische separatisten om een spandoek op te hangen met de eis dat terroristen die verdacht worden van bomaanslagen en moorden naar gevangenissen dichter bij huis worden overgebracht. De politie moest ingrijpen en sloeg op de menigte in met wapenstokken. Ook braken er gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de afscheidingsbeweging ETA.