[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt de op één na kortste rit in lijn verreden in de Tour de France. De rit gaat van Cambrai naar Reims over 153,5 kilometer. Onderweg komen de renners geen echte bergen tegen en dus zal de rit waarschijnlijk eindigen in een massasprint.

Cambrai
De stad Cambrai kent 33.500 inwoners en is de historische hoofdstad van het Kamerijkse. De stad is bekend door de bêtise de Cambrai, een karamelsnoepje dat volgens de overlevering is ontstaan omstreeks 1850 door een vergissing in de bereiding. Deze lekkernij kreeg wereldwijde bekendheid door het Asterix-verhaal De ronde van Gallia, waarin de stripheld bêtises koopt om aan te tonen dat hij in Cambrai is geweest.

De stad kreeg één keer eerder de Tour op bezoek. In 2004 vond er de start plaats van de door US Postal gewonnen ploegentijdrit naar Arras.

Reims
Reims kent 192.000 inwoners en staat bekend als de stad van de Champagne. Verder kent de stad drie bezienswaardigheden die op de lijst van werelderfgoed staan van de UNESCO. Dit zijn de Kathedraal Notre-Dame, het voormalig klooster van Saint-Remi en het Paleis van Tau.

Reims heeft een grotere historie op het gebied van Touretappes. Al tien keer kwam de Tour langs in het stadje. In 2002 was dit voor het laatst, toen Robbie McEwen de sterkste was in de massasprint.

Etappebeschrijving
Deze vrij korte rit zal normaal gesproken het verloop hebben van een normale sprintetappe. Er zal een kopgroep zijn, die in de laatste vijftien kilometer wordt ingelopen, waarna het peloton gaat sprinten om de winst. Onderweg komen de renners welgeteld één bergje tegen. De puist van de vierde categorie in het parcours doemt op na veertig kilometer.

Profiel

 Algemeen klassement na de derde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 14:54.00
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Hushovd
**** Petacchi, Cavendish
*** Freire
** Ciolek, Rojas
* Roche, Isasi, Farrar