Duitse media: tot zondag Oranje

In de Duitse media wordt alvast reikhalzend uitgekeken naar een mogelijke WK-finale tegen Nederland. "Gefeliciteerd Oranje. Zondag zien we elkaar", schrijft Bild na de zege van Oranje in de halve eindstrijd op Uruguay (3-2). Duitsland speelt woensdag tegen Spanje voor een plek in de finale.

Bild meldt verder dat Nederland zelf met de finale geen rekening heeft gehouden. "Het hotel in Johannesburg is maar tot 8 juli geboekt! Onze buren moeten nu dus op zoek naar een ander hotel, voor minstens zeventig personen. Moeilijk! Net als trouwens de overwinning op de Uruguayanen. Holland had een beetje geluk."

Verder maakt de krant een verwijzing naar de vorige twee WK-finales van Oranje. "In 1978 verloor Oranje met 3-1 van Argentinië en in 1974 met 2-1 van ons. Het beslissende doelpunt werd toen gemaakt door Gerd Müller. Goed voor ons dat er nu weer een Müller in ons team zit...", verwijst Bild naar Thomas Müller.

"Oranje bloom" ("Oranje straalt"), schrijft de Engelse krant News of the World. En verder: "Dit is het jaar van Wesley Sneijder. Hij heeft met Inter alles al gewonnen en is de ster van het toernooi. Mogelijk de wereldvoetballer van het jaar."

De Franse sportkrant L'Equipe heeft het over "De Oranje engelen". "Na Brazilië moest nu ook Uruguay eraan geloven. Nederland maakt zich op voor de derde WK-finale uit de geschiedenis."

In de Belgische media wordt ook teruggekeken naar het verleden. "Beenhakker, Advocaat, Hiddink, Rijkaard, Van Gaal, zelfs Van Basten: onder deze grootmeesters van het Nederlandse trainersgilde ging Oranje telkens het EK of WK winnen, maar even veel keer gingen onze noorderburen plat op de bek", schrijft Het Laatste Nieuws. "Tot daar ene Lambertus van Marwijk aan het hoofd van Oranje kwam. Weg grootspraak, weg totaalvoetbal, weg spektakel ook. Maar welkom die WK-finale. Als enige land in Zuid-Afrika wist Nederland al zijn matchen tot dusver te winnen."

De Italiaanse krant la Repubblica schrijft dat Uruguay het stadion "met opgeheven hoofd" heeft kunnen verlaten. De eveneens Italiaanse krant Corriere della Sera wijst erop dat al voor de wedstrijd Duitsland-Spanje vaststaat dat "de finale helemaal Europees zal zijn". De Franse krant Libération rept over "koninklijk Holland".