De Jong: "WK-finale ook voor Ajacied Joark"

Nigel de Jong stond tijdens de feestvreugde over het bereiken van de WK-finale even stil bij het overlijden van oer-Ajacied Joark. "Deze finale is ook een beetje voor hem en hij zal ongetwijfeld vanaf boven meekijken." Joark, die zich jarenlang inzette voor de F-side en de supportersvereniging Ajax, overleed zaterdag op 45-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

De Jong leerde Joark goed kennen tijdens zijn periode bij Ajax, waar de middenvelder de jeugdopleiding doorliep en tussen 2002 en 2006 in het eerste speelde. "Hij was echt een icoon. Met name bij de supporters, maar hij stond ook heel dicht bij de spelers. Bovendien kon hij rustig blijven in bepaalde situaties en de boel tot bedaren brengen."

Vlak voordat Joark aan de morfine ging, sprak De Jong nog met hem. "Hij zou alles volgen vanuit zijn ziekenhuisbed en wilde absoluut dat we de WK-finale zouden bereiken. We hebben hem dus gegeven wat hij wilde." De speler van Manchester City betreurt het dat Joark de ontknoping van het toernooi niet kan meemaken. "Maar soms is de pijn ondraaglijk", doelde hij op de beslissing van de F-sider om de intensieve behandeling stop te laten zetten.

Ook international John Heitinga bewaart goede herinneringen aan Joark, die wegens zijn verdiensten als supporter twee jaar geleden werd toegelaten als lid van Ajax. "Het is triest dat hij er niet meer is. Ik ken hem goed van mijn periode bij Ajax en hij was een rasechte supporter", zegt de verdediger van Everton, die tot 2008 in Amsterdam speelde.