Nederland in derde WK-finale

Peterselieman

Als Nederland zondag in Johannesburg aantreedt voor de finale van het WK, is dat voor de derde keer in de geschiedenis. Eerder stond Oranje in 1974 en in 1978 al in de eindstrijd, maar beide keren moest toen de wereldtitel aan de tegenstander worden gelaten.

Een ding is zondag anders dan in de vorige twee finales. Nederland speelde in 1974 in West-Duitsland en in 1978 in Argentinië tegen het gastland. In Zuid-Afrika wacht Duitsland of Spanje in de eindstrijd. Duitsland werd al drie keer wereldkampioen, Spanje kwam voor dit WK nooit verder dan de kwartfinale.

Duitsland kan als het woensdag van Spanje wint de tegenstander van Nederland worden. Dat zou een herhaling van de finale in 1974 zijn. Toen nam Nederland een voorsprong door een strafschop van Johan Neeskens nadat Johan Cruijff was neergelegd. Door doelpunten van Paul Breitner en Gerd Müller won West-Duitsland echter alsnog.

In 1978 was Argentinië de opponent en dat land nam via Mario Kempes de leiding, maar nu was het Nederland dat terugkwam via Dick Nanninga. In de slotminuut had Rob Rensenbrink de winnende treffer op zijn voet, maar hij raakte de paal. In de verlenging ging de finale door treffers van Kempes en Daniel Bertoni verloren.