Oranje terug naar Soccer City

Ongetwijfeld hebben bij bondscoach Bert van Marwijk de laatste maanden allerlei scenario's over het WK voetbal door het hoofd gespookt. Eén daarvan was om van te dromen. Dat was het scenario waarbij Oranje zijn eerste en laatste wedstrijd in Soccer City van Johannesburg zou spelen.

In het nu al bijna onwaarschijnlijke avontuur van Berts Boys door Zuid-Afrika is een groot deel van de missie voltooid. Nederland won zijn openingswedstrijd in het nota bene totaal oranjegekleurde stadion van Johannesburg en bleef winnen. Na zes zeges mag het nu de finale spelen in Soccer City. "Ik ben trots", zei Van Marwijk.

Eén stap is de selectie verwijderd van eeuwige roem. Hoe groot de euforie ook was na de winst in de halve finale van Kaapstad, gisteren tegen Uruguay, voldoening is er nog niet bij de spelers. Er moet nóg een wedstrijd worden gewonnen. "Nog negentig minuten voluit gaan. Alles geven", zei Wesley Sneijder de dag na de zege.

Sneijder won bij Inter dit seizoen de landstitel, nationale beker en de Champions League. Hij weet wat het is om te winnen. "Kansen om dit soort successen te halen krijg je niet vaak", aldus Sneijder. "Als je ze krijgt moet je ze pakken. Dat is wat wij willen gaan doen."