'Uitreiking wereldbeker door Mandela'

De 92-jarige Nelson Mandela heeft een uitnodiging ontvangen om de WK-finale in 'zijn' Zuid-Afrika bij te wonen in Soccer City.

De oud-president van Zuid-Afrika kampt al enige tijd met gezondheidsklachten. Een woordvoerder van het organisatiecomité van het WK laat weten dat de komst van de volksheld nog niet zeker is. "Mandela heeft een open invitatie. Met zijn familie en Foundation zal hij waarschijnlijk pas op de dag van de wedstrijd een beslissing nemen."

Mandela moest op 11 juni de openingsceremonie missen. Zijn achterkleindochter Zenani overleed kort voordat Zuid-Afrika het toernooi opende tegen Mexico. De voormalig president speelde een belangrijke rol in het binnenhalen van het WK. Maar de Nobelprijs-winnaar heeft nog niet de mogelijkheid gezien om een wedstrijd te bezoeken.

Twee uur voor de finale wordt het toernooi al afgesloten met een sluitingsceremonie. De Zuid-Afrikanen hebben naar eigen zeggen een spectaculaire lichtshow in petto. Onder meer zangeres Shakira zal daarnaast voor de muziek zorgen. De finale gaat tussen Nederland en de winnaar uit het duel tussen Spanje en Duitsland.