'Acht ministers in paars-pluskabinet'

Paars-plus krijgt acht tot tien ministers die de huidige dertien departementen moeten besturen. Daarbij circuleren er scenario's waarbij GroenLinks en D66 ieder slechts één minister mogen leveren en VVD en PvdA elk drie. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van ingewijden.

Het vierde kabinet-Balkenende bevatte bij de start in februari 2007 nog achttien ministers, inclusief de premier.

Dinsdag werd al bekendgemaakt dat wordt gestreefd naar een kleiner aantal ministers. Hiervoor zou 'grote belangstelling' onder de beoogde coalitiepartners bestaan. Aantallen werden echter niet genoemd.

Verder werd aangegeven dat Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) al in een vroeg stadium besluiten wie er minister wordt. Het werken aan het 'herstel van vertrouwen' wordt gezien als een belangrijke taak van het nieuwe kabinet en daarom moet de personele bezetting van de verschillende departementen niet op het laatste moment min of meer worden afgeraffeld.

De indeling zou al aan de orde komen zodra de onderhandelaars het eens zijn over het bedrag aan bezuinigingen en het saldo dat aan het eind van de kabinetsperiode op de begroting moet staan.