Prins bij Sail Amsterdam met De Groene Draeck

Prins Willem-Alexander neemt 22 augustus met het privéjacht van koningin Beatrix De Groene Draeck de vlootschouw van Sail Amsterdam 2010 af. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. De prins vaart drie dagen eerder bij de intocht ook al mee, op de Clipper Stad Amsterdam.

Leden van het Koninklijk Huis nemen geregeld met De Groene Draeck deel aan evenementen als vlootschouwen en Sail Amsterdam. Koningin Beatrix kreeg het schip in 1956 cadeau van de Nederlandse bevolking ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van de toenmalige prinses.

De afgelopen tijd was er veel kritiek op de kosten van het koningshuis. Hierbij kwam ook het onderhoud aan De Groene Draeck ter sprake. In mei werd bekend dat de koningin het grootste deel van de niet-reguliere onderhoudskosten van het zeiljacht zelf betaalt. De houten platbodem heeft de komende tijd forse opknapbeurten nodig.

De extra onderhoudskosten zijn voor de komende twee jaar begroot op jaarlijks 163 duizend euro. Deze kosten zijn voor rekening van Beatrix. Het ministerie van Defensie draait op voor het reguliere onderhoud. Dat kost de schatkist jaarlijks 47 duizend euro.

Bij de achtste editie van Sail Amsterdam varen ruim vijftig Nederlandse en internationale grote zeilschepen mee. Sail Amsterdam vindt sinds 1975 elke vijf jaar plaats en is een van de grootste maritieme manifestaties ter wereld. Willem-Alexander is beschermheer van de Stichting Sail Amsterdam.