Koningin ingelicht over vorming paars-plus

Informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage hebben woensdagavond koningin Beatrix telefonisch verteld hoe het ervoor staat met de onderhandelingen voor paars-plus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Woensdag was de derde dag dat werd onderhandeld over de vorming van een paars-pluskabinet. Wat er precies wordt besproken is onduidelijk aangezien de informateurs en onderhandelaars een radiostilte hebben ingelast om zo het precaire onderhandelingsproces niet te verstoren.

Dinsdag maakten informateurs Rosenthal en Wallage bekend dat de partijen die onderhandelen over de vorming van een paars-pluskabinet bereid zijn een compact regeerakkoord te sluiten. Over de hoofdpunten van beleid worden afspraken gemaakt, maar er blijven 'vrije kwesties' over die aan de Tweede Kamer worden overgelaten.

Een coalitieakkoord op hoofdlijnen zorgt er voor dat de partijen die samen in het kabinet zitten hun identiteit kunnen behouden. Ook is het sluiten van een compact regeerakkoord nodig om het dualisme in ere te herstellen en de rol van de Tweede Kamer te versterken. "Gedetailleerde regeerakkoorden schroeien dualisme dicht", zei Wallage.

Afspraken worden wel gemaakt over de forse bezuinigingen die nodig zijn, over de gewenste hervormingen en over investeringen. Dat is ook nodig. "Anders heeft u straks een roept-u-maar-kabinet dat door de Kamer alle kanten wordt uitgestuurd", zei Wallage.