Stresstest voor vier Nederlandse banken

De Europese toezichthouder op de bankensector heeft woensdagavond de namen van de 91 banken bekendgemaakt die de weerbaarheidstest, of stresstest, van de Europese Unie ondergaan. Daarnaast werden details vrijgegeven over de inhoud van de testen.

Voor Nederland gaat het om ING, Rabobank, ABN/Fortis Bank Nederland en SNS Bank, zo blijkt uit de documenten. De resultaten worden op 23 juli 2010 bekendgemaakt.

Het comite van Europese bankentoezichthouders meldt dat de onderzochte banken 65 procent uitmaken van de Europese bankensector en zeker 50 procent van de nationale branches.

Bij de testen wordt uitgegaan van een daling van 3 procentpunt van het Bruto Binnenlands Product (BBP) onder de ramingen van de Europese Commissie voor 2010 en 2011. Verder wordt getest op weerbaarheid tegen risico's op staatsniveau die erger zijn dan die begin mei 2010 werden ervaren.

De macro-economische scenario's omvatten verder diverse variabelen zoals werkloosheid en inflatie. De onderzoeken testen daarnaast onder meer de gevolgen van nadelige omstandigheden op financiële markten en schokken in de renteniveaus.