Venezuela pakt drugsbaron op

Redactie

De laatste voortvluchtige capo van Colombia's Norte del Valle-drugskartel is opgepakt in Venezuela en zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat maakte de Venezolaanse president Hugo Chavez dinsdag bekend.

De VS had een beloning uitgeloofd van vijf miljoen dollar voor de informatie die zou leiden tot de arrestatie van de 65-jarige Carlos Alberto 'Beto' Renteria. Zijn kartel werd in 2004 beschuldigd van het verschepen van vijfhonderdduizend kilo cocaïne naar de VS in 1990.

Renteria is de tweede grote drugsbaron die de afgelopen weken is gearresteerd. In juni werd Luis Frank Tello opgepakt. Zoals veel voortvluchtige drugshandelaren onderging Renteria plastische chirurgie om zijn uiterlijk te veranderen en het moeilijker te maken hem te identificeren.

Venezuela is in de jaren dat Chavez aan de macht is, verworden tot een doorvoerhaven van Colombiaanse cocaïne voor de VS en Europa. Chavez verwerpt de aantijgingen en zegt dat zijn land er alles aan doet om de doorvoer van drugs tegen te gaan.