FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 juli 2010

VS: mogelijk VN-vredesmacht in Irak na 2011

Mogelijk is het nodig om een VN-vredesmacht naar Irak te sturen om betwiste gebieden in het olierijke noorden van het land te beschermen als de Amerikaanse troepen zich na 2011 terugtrekken uit het land. Dat heeft de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Irak Ray Odierno dinsdag gezegd.

De vredesmacht kon wel eens nodig zijn als spanningen tussen de Koerden en de Arabieren in het gebied niet zijn verminderd. De Iraakse Koerden willen een aantal delen van de provincies Ninevah, Tamim en Diyala onderdeel maken van een autonome Koerdische regio. De door Arabieren gedomineerde centrale regering is hier echter tegen.

Odierno hoopt dat een dergelijke vredesmacht niet nodig is, maar erkende dat spanningen tussen de twee culturen de afgelopen jaren onder de oppervlakte hebben gesluimerd, zonder dat er een oplossing is gekomen. "Als de Koerden niet zijn geïntegreerd (in het Iraakse leger, red.), dan moeten we denken aan een ander mechanisme", aldus Odierno. "Ik weet nog niet hoe dat eruit moet zien. Wordt het een VN-macht volgens hoofdstuk 6? Ik weet het niet. Maar dat is iets dat moet worden uitgewerkt."

Hoofdstuk 6 van het charter van de Verenigde Naties verwijst naar vredestaken, zoals het onderzoeken van en bemiddelen bij geschillen.

Odierno zei dat als de Koerdische troepen wel goed integreren binnen het Iraakse leger de bescherming van het olierijke noorden bij het Iraakse leger komt te liggen. Hij zei echter dat het nog te vroeg is om daar nu al iets over te kunnen zeggen.

Het vooruitzicht van een VN-vredesmacht roept de vraag op of de situatie in Irak stabiel is als de Amerikaanse troepen in 2011 naar huis terugkeren, zoals is afgesproken in een veiligheidsovereenkomst tussen Washington en Bagdad. Aangenomen wordt dat de Iraakse leiders de Verenigde Staten dan ook gaan vragen de overeenkomst te herzien en na 2011 een aantal manschappen achter te laten, zodat het Iraakse leger en de politie meer tijd krijgen om te trainen.

Odierno betoogde dat deze beslissing moet worden genomen door de nieuwe Iraakse regering. Er wordt echter nog steeds onderhandeld over wie de regering gaat leiden, nadat er bij de verkiezingen van maart geen duidelijke winnaar naar voren kwam. De bevelhebber acht het echter onwaarschijnlijk dat er een grote troepenmacht in Irak achterblijft. "Ze willen wellicht technische steun, maar nogmaals, dat is hun beslissing, niet die van ons."

De hoop is dat Koerden en Arabieren samen gaan werken tegen een gemeenschappelijke vijand, Al-Qaida in Irak en opstandelingen die de spanningen uitbuiten, in plaats van tegen elkaar te vechten. Het experiment lijkt vooralsnog vreedzaam te verlopen, maar er blijven gevechten uitbreken tussen Koerdische en Arabische militairen.

Odierno heeft de Amerikaanse troepen dit jaar dan ook opdracht gegeven controleposten op te zetten in de betwiste gebieden. De controleposten worden bewaakt door militairen van de Amerikaanse, de Iraakse en de Koerdische strijdmacht. De reden voor het opzetten van de controleposten is dat er grote zorg is dat de etnische spanningen kunnen leiden tot oorlog.

Er is geen garantie dat de controleposten na het vertrek van de Amerikaanse troepen blijven bestaan. Generaal Babaker Shawkat Zebari, een Koerd die bevelhebber is van het Iraakse leger, zei dat de controleposten niet langer nodig zijn als het Iraakse parlement overeenstemming bereikt over de betwiste gebieden. Wanneer dat gebeurt, weet echter niemand.

"Het is een lastige kwestie. Maar we zullen zien", besloot Odierno.

VS: mogelijk VN-vredesmacht in Irak na 2011
VS: mogelijk VN-vredesmacht in Irak na 2011 (Foto: Novum)

Vier mensen naar ziekenhuis na woningbrand

Vier mensen moesten dinsdag uit voorzorg naar een ziekenhuis nadat ze rook hadden ingeademd bij een brand in een woning in Nieuw-Vennep. De vier hadden last van hun luchtwegen. De brand in de woning aan het Beerzeveld brak omstreeks 20.30 uur uit en was een half uur later geblust, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Een van de vier mensen die rook hebben ingeademd, is de bewoner van het huis. De drie anderen zijn bewoners van een omliggende woning. Vanwege de brand moesten de bewoners van vier woningen tijdelijk hun huis verlaten. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar deze woningen. De omliggende woningen liepen alleen wat rookschade op en zijn inmiddels weer vrijgegeven.

De woning waarin de brand woedde is te zeer beschadigd geraakt om direct weer te bewonen. Deze bewoner heeft inmiddels elders onderdak gevonden. Waar de brand exact woedde in de woning weet de woordvoerder niet. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Kuyt en Robben: "Kippenvel"

Arjen Robben kopte Nederland een kwartier voor tijd naar de finale op aangeven van Dirk Kuyt. Na afloop van de halve finale spraken ze voor de camera's van de NOS.

Terwijl de twee Oranje-internationals wachtten op het interview kregen zij beelden te zien van hoe het er in Amsterdam aan toe gaat. "Dit hebben we nog nooit gezien. Je beseft niet wat je los maakt als je bezig bent. We zijn gewoon gefocust op ons doel. Als je dit dan ziet dan krijg je kippenvel", aldus Dirk Kuyt.

Ook Arjen Robben kon zijn geluk niet op na afloop. "Dit is ongelofelijk. We hadden vooraf één doel en als je dat bijna bereikt dan is dat fantastisch. Voor de wedstrijd zou je eigenlijk een camera op ons moeten zetten. We keken elkaar aan voor de wedstrijd en we wisten gewoon dat het goed zat. Nog eentje", doelt Robben op de finale.

"We zijn mentaal erg weerbaar. Demy kreeg bijvoorbeeld een geweldige tik op zijn hoofd in de eerste helft, maar speelde door. We verloren in die tijd wel de controle op het middenveld, maar pakten het ook weer goed op. Soms verliezen we de controle, maar we weten altijd hoe we die terug moeten vinden."

Beide spelers verloren al eens een finale. "Dat gaat me niet nog een keer gebeuren", aldus Kuyt. "Daar sluit ik me bij aan", aldus Robben.

Sneijder: "We hebben keihard gevochten"

"Dit is echt ongekend", jubelde Sneijder na afloop van de gewonnen halve finale tegen Uruguay. "We hebben er keihard voor moeten werken en op het einde hadden we het onnodig moeilijk". De middenvelder van Internazionale scoorde in de halve finale al voor de vijfde keer dit WK. "Mijn schot werd van richting veranderd, maar deze komt toch mooi op mijn naam".

Sneijder won dit jaar ook al de Champions League met zijn club Inter. "Ik zal in de finale dankzij mijn ervaring proberen iets extra's toe te voegen, maar nu ga ik eerst feesten. Ik ben door het dolle heen."

Achttien jaar cel geŽist tegen overvallers

Tegen overvallers is deze week in het kader van de themaweek overvallen voor de rechtbank in Breda bij elkaar opgeteld achttien jaar cel geëist. Dinsdagmiddag werd tegen twee woningovervallers vier jaar cel geëist, nadat tegen een Tilburger die ochtend nog zes jaar cel werd geëist voor twee overvallen op een tankstation.

Het Openbaar Ministerie vroeg daarnaast maandag al aan de rechter een 36-jarige man te veroordelen tot een gevangenisstraf van vier jaar. Deze week heeft het OM een speciale themaweek ingelast, met verschillende strafzaken over overvallen. Het OM ziet overvallen als zware criminaliteit en wil met de eisen de ernst en gevolgen voor de maatschappij en de slachtoffers onderstrepen.

De zaak tegen de twee verdachten die dinsdagmiddag werd behandeld, draait om een overval op een woning in Bergen op Zoom in januari. De daders verschaften zichzelf toegang tot de woning door zich midden in de nacht via het balkon door een stukgeslagen ruit te wringen. De twee aanwezige bewoners werden mishandeld en onder bedreiging van een vuurwapen verschillende spullen afgenomen. Een van de verdachten bekende dat de overval uit geldnood was gepleegd. De andere verdachte ontkent.

De Tilburger die wordt verdacht van twee overvallen op tankstations in zijn woonplaats in februari pleegde deze volgens het OM in een periode waarin Tilburg in de greep was van overvallers. "Roadblocks, helikopters en cirkelsurveillances kleurden de stad blauw", aldus het OM. De man werd aangehouden nadat agenten in de dader met een bivakmuts op hem herkenden.

De 36-jarige man die maandag moest voorkomen heeft volgens het OM daarnaast in maart een Bredaas tankstation overvallen. De man stelt dat hij geld nodig had voor drugs. Hij maakte tweehonderd euro buit door een medewerkster van het tankstation richting de kassa te duwen en het geld uit een la te pakken. Een winkeldiefstal en twee auto-inbraken verhoogde de strafeis tot vier jaar.

De rechtbank doet in elke zaak na veertien dagen uitspraak.

Van Marwijk: "Missie bijna geslaagd"

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal slaagde er dinsdagavond na de triomf tegen Uruguay (3-2) zowaar in om redelijk nuchter te blijven. "Op mijn eerste werkdag twee jaar geleden bij de KNVB heb ik gezegd tegen de jongens dat we een missie hebben. Het is geweldig dat die missie bijna is geslaagd. Maar we zijn er nog niet", zei hij in de NOS-microfoon.

Van Marwijk bekende dat zijn gedachten wel even teruggingen naar 1974 en 1978. Ook toen haalde Oranje de finale van het WK voetbal. Een wereldtitel zat er bij beide toernooien echter niet in. "Ja, ik weet het, 32 jaar geleden stonden we voor de laatste keer in de finale. Ik vind dat we best trots mogen zijn als klein landje dat het nu weer is gelukt."

Over de wedstrijd wilde Van Marwijk in eerste instantie niet al te veel zeggen. "Het gaat nu om het resultaat. In de eerste helft begonnen we redelijk. We raakten echter de grip op het middenveld kwijt, omdat we niet goed stonden. Na de rust grepen we weer het initiatief. Na 3-1 hadden we 4-1 en 5-1 moeten maken. We hebben kansen genoeg gehad. Het was na de 3-2 nog even ongelooflijk spannend. Gelukkig hebben we het gered."

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 27-06-2010 t/m zaterdag 03-07-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

De nummer één (Super Mario Galaxy 2) en twee (Red Dead Redemption Xbox 360) blijven onverstoord op hun plaats staan maar de nummer drie (RDR PS3) moet wijken voor één van de vier Harry Potter titels in de top tien. Hoogste binnenkomer op plaats zes is Dance on Broadway, de spin-off van Just Dance.

Natuurlijk zakken er ook games in de lijst en dit keer is de grootste zakker: Battlefield: Bad Company 2 die met vijftien plaatsen zakt van 24 naar 39. De grootste stijger van de week is dit keer Splinter Cell: Conviction die stijgt met negen plaatsen van 33 naar 24.

De lijst bestaat uit zeven Wii-games, twaalf Xbox 360-games, dertien Playstation 3-games, twee PC-games, nul PSP-games en zes DS-games.

Engelse Top 40

Fors hogere omzet supermarkten

De supermarkten varen wel bij het WK voetbal en het warme weer. Ook afgelopen week verkochten de supers aanzienlijk meer dan tijdens een doorsneeweek, aldus een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag.

De grootgrutters behaalden een extra omzet van 57 miljoen euro over de hele week. Normaal zetten supermarkten 600 miljoen euro om, vorige week kwam dat dus uit op 657 miljoen euro, aldus het CBL.

Volgens de brancheorganisatie is dat te danken aan het WK voetbal en het mooie weer. "De bier- en drankomzet is natuurlijk hoger, maar het was ook een mooi barbecue-weekeind. Ook dat hielp mee", zei de woordvoerster.

Tussenstand WK pool

Niet alleen het WK voetbal nadert binnen niet al te lange tijd zijn einde, ook de FOK! WK Pool zit in de slotfase. In de WK pool is echter nog van alles mogelijk.

Ki08 staat op de eerste plaats met 1695 punten. TLC neemt de tweede plaats in beslag met 1680 punten. RemyRR staat derde met 1660 punten. Droid staat vierde met 1635 punten en als vijfde staat nogeenoudebekende met 1605 punten.

Bij de subleagues is het ~~Rush Addict~~ die aan de leiding gaat met 1061 punten. WKSC staat tweede met 1025 punten. De FOK!sportcrew staat derde met 993 punten en FOK!crew staat vierde met 970. Op de vijfde plek staat 3FM met 947 punten.

En de winnaar is...

Elk jaar na de E3 beurs wordt er door de Game Critics een set awards uitgedeeld omtrent de jaarlijkse beurs. De Game Critics Awards worden genomineerd en uitgekozen door 31 Noord Amerikaanse media uitgevers waaronder; 1up.com, Gametrailers, Kotaku, Wired, Gamespy, Spike TV en Yahoo! Video Games.

En de winnaars zijn:

 • Beste van de beurs: Nintendo 3DS
 • Beste originele game: Dance Central (Xbox 360)
 • Beste console game: Rage (PC, PS3 en Xbox 360)
 • Beste handheld game: God of War: Ghost of Sparta (PSP)
 • Beste PC game: Portal 2 (PC)
 • Beste hardware: Nintendo 3DS
 • Beste actiegame: Rage (PC, PS3 en Xbox 360)
 • Beste actie/avonturen-game: Portal 2 (PC, MAC, Xbox 360 en PS3)
 • Beste RPG: Star Wars: The Old Republic (PC)
 • Beste vechtgame: Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds (Xbox 360 en PS3)
 • Beste racegame: Need for Speed: Hot Pursuit (PC, PS3 en Xbox 360)
 • Beste sportgame: NBA Jam (Wii)
 • Beste strategiegame: Civilization V (PC)
 • Beste sociale/casual-game: Rock Band 3 (Xbox 360, Wii en PS3)
 • Beste bewegings-simulatiegame: Dance Central (Xbox 360)
 • Beste online multiplayer: Assassins Creed: Brotherhood (Xbox 360, PC en PS3)
 • Speciale lof voor graphics: Rage (PC, PS3 en Xbox 360)
GCA
Alle juryleden

Nederland naar finale WK!

Voor de derde maal in de geschiedenis heeft Nederland de finale bereikt van een WK voetbal. Uruguay werd zojuist met 2-3 verslagen.

In het begin was het Uruguay dat het meeste balbezit had. Toch was het Nederland met de eerste kans van de wedstrijd. Muslera kon een voorzet niet goed wegwerken, het schot van Kuyt ging echter over. Alvaro Pereira probeerde Stekelenburg in de negende minuut te verschalken vanaf meer dan vijftig meter, maar de doelman van Nederland liet zich niet verrassen. In de tiende minuut zette Kuyt de bal goed voor, maar doelman Muslera wist de bal te pakken.

Een minuut later kreeg Uruguay zijn eerste kans van de wedstrijd. Forlán kwam goed vrij, maar een misverstand met Cavani voorkwam erger voor Oranje. Robin van Persie ging in de zeventiende minuut goed aan, en leek het doel van Uruguay te verschalken, maar hij liep stuk op een verdediger. In de achttiende minuut kwam Nederland dan toch op voorsprong. Van Bronckhorst haalde van zo'n dertig meter uit en de bal was voor de Zuid-Amerikaanse keeper niet te houden. 

Uruguay probeerde op zoek te gaan naar de gelijkmaker maar liep zich steeds stuk op de Nederlandse verdediging. Cáceres probeerde na een hoekschop een omhaal en raakte daarbij De Zeeuw midden in zijn gezicht waarbij een opstootje ontstond. Na verzorging kon de Ajacied weer verder spelen. Na een mooie actie van Van Persie werd Robben even later op het laatste nippertje afgestopt door Cáceres. Uruguay werd naarmate de eerste helft vorderde wel wat sterker. Zo verloor Sneijder de bal op een gevaarlijke plaats. Cavani deed het eerst goed, maar had dan te veel tijd nodig om voor te zetten en Mathijsen kon hem ontzetten.

In de 41e minuut was het Forlán die voor de 1-1 zorgde. De spits schoot van zo'n twintig meter en Stekelenburg verkeek zich op de baan van de bal en was kansloos. Oranje leek de weg even kwijt te zijn en Uruguay leek moed te putten uit de treffer. Een vrije trap van Forlán werd vervolgens door Stekelenburg gepakt. 1-1 was ook de ruststand.

Rafael van der Vaart kwam na de rust het veld in als vervanger van Demy de Zeeuw. Robben kreeg de bal en wilde een actie maken, maar de verdediging van Uruguay was alert. Robben kon daardoor geen kant op en gaf de bal dan maar af. Uruguay kreeg in de 50e minuut een kans. Stekelenburg stond niet in het doel, maar Van Bronckhorst wist Oranje voor een achterstand te behoeden. Muslera schatte even daarna een hoekschop van Van der Vaart niet goed in, maar de bal waaide voorbij de tweede paal.

Uruguay zette goed druk op de Nederlanders in balbezit. Oranje had zo meer moeite om op te bouwen. Stekelenburg leek met een blessure te kampen die hij eerder bij een botsing met een tegenstander opliep. Vooralsnog kon hij gewoon door. Nederland hield de bal een eeuwigheid in de ploeg, maar een kans afdwingen lukte niet. In de 66e minuut kregen de Zuid-Amerikanen via een vrije trap wederom een kans. De vrije trap van Forlán kon echter door Stekelenburg worden gestopt. Even daarna was Nederland dicht bij de 1-2. In eerste instantie werd het schot van Van Persie gestopt en in de rebound schopte Robben de bal net over.

In de zeventigste minuut kwam Nederland alsnog op 1-2. Het schot van Sneijder veranderde van richting en hobbelde het doel in.  Nederland liet de bal goed rondgaan. Kuyt kreeg tijd en ruimte om de bal in de zestien te droppen en Robben knikte de bal via de paal in doel: 1-3. De wedstrijd leek te zijn beslist. Nederland controleerde de wedstrijd en probeerde de bal in de ploeg te houden. Robben kreeg in de 82e minuut de kans op de 1-4. De doelman van Uruguay was echter attent. Uruguay kon het tempo niet verhogen en Nederland had alle tijd. In de blessuretijd kwam Uruguay nog op 2-3 door een treffer van M.Pereira en dat was ook de eindstand.


Uruguay

2 - 3

Nederland

 41' Forlán
 90+2' M. Pereira
 

 18' Van Bronckhorst
 70' Sneijder
73' Robben

 
 Gele kaart: M. Pereira, Cáceres, (Uruguay), Sneijder, Boulahrouz, V. Bommel (Nederland)
 
Stadion: Kaapstad 
Toeschouwers:  64.000
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
M.Pereira
Victorino
Godín
Cáceres
Pérez
Arévalo
Gargano
A.Pereira (Abreu/78)
Forlán (S. Fernández/84)
Cavani
  Stekelenburg
Boulahrouz
Heitinga
Mathijsen
v.Bronckhorst
De Zeeuw (v.d. Vaart/46)
v.Bommel
Robben (Elia/90)
Sneijder
Kuijt
v.Persie

Schutter op foto Aboutaleb vrijgelaten

De man die met een minipistool op een foto van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb schoot, is dinsdag op vrije voeten gesteld. Op internet verschenen beelden van de actie. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam vindt het niet nodig dat de man nog langer wordt vastgehouden. Het Openbaar Ministerie is het hier niet mee eens en heeft beroep aangetekend, meldt een woordvoerder.

De 37-jarige Rotterdammer kreeg bekendheid door beelden op YouTube waarin hij op een foto van Aboutaleb schiet. Uiteindelijk werd hij opgepakt toen hij in een politiebureau met een minipistooltje een schot loste.

De man is volgens de woordvoerder van het OM ten laste gelegd dat hij heeft geschoten op een foto van Aboutaleb. Ook beschuldigt het OM hem van een poging tot zware mishandeling van een politiemedewerker, van het bedreigen van de hoofdofficier van justitie en van het in zijn bezit hebben van het pistooltje en munitie.

Het OM maakte eerder bekend dat het minipistooltje waarmee de Rotterdammer op foto's van politici schoot, geldt als een echt vuurwapen. De werking is hetzelfde, zo bleek uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Het wapentje is daarmee illegaal. Of het minipistooltje gevaarlijk is, wordt nog onderzocht.

Uitslagen oefenduels 6 juli

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
Voorschoten '97 Feyenoord
Bruins (6x), Smolov (2x), Wijnaldum, Biseswar, Van Haaren
0-11
FC Den Bosch
Bakx
PSV
Lens (2x), Amrabat, Reis
1-4
DOS '19 AZ
Messaoud (3x), Jonathas (2x), Falkenburg (2x), Wernbloom, Dembélé, El Hamdaoui, Sightorssón
0-11
RKTSV Roda JC
Skoubo (3x), Hadouir (3x), Djoum (2), Stankov, Secerovic, Hupperts
0-11
VIOS Vaassen Vitesse
Pinarci, Snijders, Pesselink, De Ruiter
1-4
GSV '38 De Graafschap
Coppoolse (2x), Hairemans, Bargas, Saeijs, Kujala, Wormgoor
0-7

Dubbelslag Vos in Giro voor vrouwen

Marianne Vos heeft vandaag in de Giro d'Italia voor vrouwen een dubbelslag geslagen. De Nederlandse won niet alleen de 122 kilometer lange eerste bergrit van San Gulio naar Pettenasco, maar pakte daarna ook de roze leiderstrui.

Vos zat aan de voet van de laatste beklimming samen met onder meer Annemiek van Vleuten in de voorste groep. Van Vleuten probeerde al snel weg te komen, maar zij kreeg geen ruimte. In de slotkilometers versnelde Vos, waarna alleen Tatiana Guderzo kon volgen. De Italiaanse versloeg vorig jaar Vos nog voor de wereldtitel, maar ditmaal was het de Nederlandse die in de sprint aan het langste eind trok.

Vos heeft in het algemeen klassement na vijf etappes een voorsprong van 21 seconden op de Duitse Judith Arndt. Guderzo staat derde op 45 seconden. Hierdoor is volgens bondscoach John Lammerts de strijd nog open. "Marianne toont in vorm te zijn en heeft een sterke ploeg om zich heen. Dus we gaan zeker ons best doen haar in het roze te houden," zei de ploegleider die weet dat de wielrensters nog drie bergetappes voor de boeg hebben en zaterdag nog over de Stelviopas moeten.

'Zorg asielzoekers moet terug bij AZC's'

De zorg voor asielzoekers moet weer bij de asielzoekerscentra komen te liggen. Dat vindt de MOgroep voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Aanleiding voor de stelling is de dood van een Somalische vrouw in een asielzoekerscentrum in Leersum op 27 juni. "Dit drama staat niet op zich en is een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen in de wijze waarop de zorg in AZC's nu geregeld is."

Eerder stelden GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Linda Voortman vragen over het voorval. Volgens hen was de vrouw nog maar enkele dagen eerder aangekomen uit Somalië. Haar toestand zou in de loop van zaterdagnacht zijn verslechterd, maar medici zouden geen reden hebben gezien voor een ziekenhuisopname. Uiteindelijk overleed de vrouw zondagochtend op een matrasje in de gang.

Asielzoekers moeten tegenwoordig zo veel mogelijk binnen het reguliere zorgsysteem worden geholpen, buiten de hekken van de asielzoekerscentra. Sinds januari 2009 zijn er daarom geen vaste artsen meer in de asielzoekerscentra. De MOgroep noemt de manier waarop de zorg nu is geregeld 'een politieke keuze om de kosten voor opvang voor asielzoekers zo veel mogelijk te beperken'.

Het uitgangspunt is volgens de MOgroep op zich niet verkeerd. "Maar het gaat voorbij aan taalproblemen en cultuurverschillen. Veel asielzoekers zijn getraumatiseerd en in de war. Daardoor is het lastig telefonisch uitleggen wat er aan de hand is." Op basis van deze informatie moet het centrum dat de zorg voor de asielzoekers regelt echter toch opmaken hoe urgent een verzoek om hulp is, aldus de instantie.

Daarbij ontberen medewerkers van het centrum dat de hulp moet regelen informatie over de bewoners van het asielzoekerscentrum. "Door al deze factoren is het risico groot dat signalen en symptomen niet goed worden geïnterpreteerd en de asielzoeker niet de juiste hulp krijgt."

Militair VS aangeklaagd voor lekken video

Een Amerikaanse militair die in Irak diende, is aangeklaagd omdat hij een omstreden video zou hebben gelekt naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Dat heeft het Amerikaanse leger in Irak dinsdag bekendgemaakt.

Op de beelden is te zien hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten.

De militair, Bradley Manning, zit vast in een militaire gevangenis in Koeweit sinds zijn arrestatie vorige maand. Hij wordt er onder meer van beschuldigd de regels in het leger te hebben geschonden door vertrouwelijke informatie naar zijn persoonlijke computer te hebben gestuurd.

WikiLeaks zette de opname, vermoedelijk gemaakt in juli 2007, begin april op zijn website. De bemanning van een Amerikaanse gevechtshelikopter krijgt in Bagdad een groepje mannen in het vizier. Ze gaan ervan uit dat die wapens dragen, zo blijkt uit de gesprekken in de cockpit. Mogelijk zien de militairen de telelens van een fotograaf aan voor een raketwerper. Na overleg tussen meerdere eenheden besluiten de Amerikanen te schieten. Zeker twaalf mensen komen om.

Bolt loopt 100 meter in Lausanne

De organisatoren van de Diamond League-wedstrijd in Lausanne hebben bekendgemaakt dat Usain Bolt deze week niet de 200, maar de 100 meter zal gaan lopen. De Jamaicaan is net hersteld van een blessure en wil zijn lichaam nog niet te veel gaan belasten.

De organisatie wil daarom nu voor de 100 meter een goed deelnemersveld op gaan zetten. De atleten die de 200 meter wilden gaan lopen zijn daarom nu gevraagd om op de kortere afstand uit te gaan komen.

Oud-voorzitter misbruik kerk BelgiŽ verhoord

De voorzitter van de voormalige Belgische commissie die zich bezighield met het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, Peter Adriaenssens, is dinsdagmiddag door de politie in Brussel als getuige gehoord. Hij werd geconfronteerd met kardinaal Godfried Danneels, die al de hele dag wordt ondervraagd.

Adriaenssens zei na afloop dat hij niks kon en wilde zeggen over de inhoud van de confrontatie. "Het gerecht moet nu zijn werk doen", verklaarde de kinderpsychiater. Hij zou dinsdagmiddag zijn gebeld om onmiddellijk te verschijnen.

Volgens de ex-voorzitter was Danneels geschokt. "Het is zeer moeilijk voor hem om te bedenken dat heel wat mensen dachten dat hij op de hoogte was en dat hij niets gedaan heeft. Hij is verrast dat feiten met zo'n ernst aan hem gelinkt worden", aldus Adriaenssens.

ANPID198069
Oud-voorzitter misbruik kerk België verhoord

Xbox 360: Arcade Marktplaats krijgt nieuwe browser

De arcade marktplaats van de Xbox 360 krijgt een nieuwe browser, dit heeft Major Nelson vandaag bekendgemaakt. De nieuwe browser zal Destination Arcade gaan heten en is in Amerika vanaf veertien juli te gebruiken, wanneer er een Europese versie komt is nog niet bekend.

Nelson geeft aan dat met de groeiende bibliotheek van 250 arcade-games, Destination Arcade je nu nog makkelijker nieuwe games en content zal laten vinden in een makkelijke, visuele browser. Het zal mogelijk worden om de games te sorteren op prijs, gebruikerscijfer en nog veel meer. Daarnaast zal je makkelijk op de hoogte gehouden kunnen worden door een nieuwsfeed over arcade-games en zal je kunnen zien welke games je vrienden je aanraden.

Check hieronder de screenshots van de nieuwe browser.

Destination ArcadeDestination ArcadeDestination ArcadeDestination ArcadeDestination Arcade

Proef: meer arbeidsgericht onderwijs gehandicapten

In vier regio's start komend schooljaar op scholen voor het speciaal onderwijs een proef om jongeren met een handicap beter naar de arbeidsmarkt te begeleiden. De proef wordt gehouden op tien scholen in Noord-Nederland, Nijmegen, Arnhem en Midden-Nederland. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Voor de proef wordt het onderwijs op de scholen meer op de wens van werkgevers afgestemd. Het project wordt gehouden omdat jongeren met een beperking maar moeilijk aan een baan kunnen komen en de economische crisis hun positie op de arbeidsmarkt er niet beter op maakt.

Daarbij is sinds 1 januari de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) veranderd. Tegenwoordig is de wet gericht op het naar werk begeleiden van jonggehandicapten.

Hittealarm uitgeroepen in Spanje

Wegens temperaturen van rond de 40 graden in de schaduw is in delen van Spanje een hittealarm uitgeroepen. Vooral het zuiden en midden van het land worden getroffen, zo deelde de Spaanse weerdienst dinsdag mee. Boosdoener is de uit Afrika overgewaaide 'Saharahitte'.

In bijvoorbeeld de zuidelijke stad Jaén bleef het zelfs in de nacht van maandag op dinsdag nog 35 graden Celsius. Tot in de late uurtjes bleven mensen buiten. "Daar waait het ten minste nog een beetje. Binnen is het niet om uit te houden", aldus een inwoner. In de komende dagen worden ook in Jaén temperaturen tot 44 graden verwacht.

De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen genoeg water te drinken, de zon te mijden en luchtige kleding te dragen. In het weekeinde zal er iets meer verkoeling zijn.

Driver San Francisco collector pack scheurt naar je toe

Driver: San Francisco komt dit najaar naar ons toe en daarbij kunnen we onze eigen auto bemachtigen. In de collectors pack van de game zal namelijk een model van de 1970 Dodge Challenger, die ook op de cover van de game staat, zitten. Daarnaast zullen er nog een aantal andere dingen in zitten, check dit hieronder.

De collectors pack zal onder andere bevatten:

 • Model 1970 Dodge Challenger
 • Kaart van San Francisco
 • Twee exclusieve ingame auto's
 • De "Mass Chase" Challenge

Er zal waarschijnlijk nog meer in de pack komen maar dit is nog niet bekend gemaakt. Een prijs is nog niet echt bekend maar op een Engelse website staat de prijs op £59,99, en de adviesprijs zou £69,99 zijn.

In Driver: San Francisco ga je verder waar Driv3r is opgehouden, je zult met John Tanner spelen in zijn dromen want John ligt namelijk in een coma na een botsing met Jericho. De game komt ergens in het vierde kwartaal naar de PC, Playstation 3, Xbox 360 en Wii.

Check hieronder de collectors pack en de trailer van de game.

DriverCP

Hamilton en Button lachen om woorden Hill

Lewis Hamilton en Jenson Button trekken zich niets aan van de woorden van Damon Hill die zei dat de relatie tussen de McLaren-teamgenoten wel eens zou kunnen bekoelen als ze voor de wereldtitel zullen gaan strijden.

"Jenson laat Lewis nergens mee weg komen," zei Hill tegen Reuters. "Tussen de twee Britse coureurs, in waarschijnlijk de beste auto, zal het een een zeer close en fascinerend gevecht worden, wat voor iedereen leuk zal zijn. Het suddert op dit moment en het gaat tot een kookpunt komen. Ze hebben verschillende aanpakken. De een lijkt wat op Senna, terwijl de ander wat meer van Prost heeft. Het is de haas tegen de schildpad, al is een racecoureur een schildpad noemen unfair."

Button zegt vandaag niets met de woorden van Hill te kunnen. "Het zijn zijn woorden en niet de mijne. Ik ben vorig jaar wereldkampioen geworden omdat ik snel was en ik heb zes races gewonnen. Ik heb de hele tijd gevochten. Dat is voor mij belangrijk. Het gaat niet altijd om consistentie. Je moet aan het front vechten en gaan voor de overwinning. Daar wil ik zijn."

Hamilton: "Ik heb er niet echt een reactie op. Het is altijd interessant om kampioenen uit het verleden te horen praten over de huidige rijders en de huidige wereldkampioenen en hun gedachten te horen. Het is interessant om te zien of het ook echt zo wordt en of ze gelijk hebben of niet. Dat weten we later dit jaar denk ik wel"

Button benadrukt dat hij en Hamilton vrienden zijn. "We zijn vrienden met vele coureurs tegen wie we racen. We zitten in hetzelfde team en aan het eind van het seizoen wil je niet alleen de beste van het team zijn maar ook de anderen verslaan. We zijn beiden zeer competitief en we willen beiden winnen. Maar hiervoor moeten we wel samenwerken. Je moet goed samenwerken om de auto te ontwikkelen en we verrichten dit seizoen goed werk door het uiterste uit onszelf te halen, niet alleen op het circuit, maar ook daarbuiten om de auto te verbeteren. Voor mij is dat een goede relatie en ik ben er van overtuigd dat deze nog door zal gaan in de toekomst."

[Tour] Uitslag en standen na derde etappe

Vandaag werd de derde etappe verreden in de Tour de France, van Wanze - Arenberg Porte du Hainaut over 213 kilometer. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 4:49.38
2 Geraint Thomas (GB) Sky z.t
3 Cadel Evans (Aus) BMC z.t
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin z.t
5 Andy Schleck (Lux) Saxobank z.t
6 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank/td> z.t
7 Johan Vansummeren (Bel) Garmin +0.53
8 Bradley Wiggins (GB) Sky z.t
9 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto z.t
10 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana z.t
27 Martijn Maaskant Garmin + 2,08
36 Bram Tankink Rabobank z.t.
47 Robert Gesink Rabobank + 2,25
75 Karsten Kroon BMC Racing Team z.t.
89 Maarten Tjallingii Rabobank z.t.
102 Lars Boom Rabobank + 3,58
107 Koos Moerenhout Rabobank + 6,28


Klassement na de derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 14:54.00
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42
25 Martijn Maaskant Garmin + 2,57
31 Bram Tankink Rabobank + 3,02
43 Robert Gesink Rabobank + 3,16
65 Karsten Kroon BMC Racing Team + 3,38
105 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,16
129 Koos Moerenhout Rabobank + 12,40
131 Lars Boom Rabobank + 12,57


Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 63
2 Geraint Thoma (Eng) Team Sky 49
3 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 44
4 Robbie McEwen(Aus) Katusha 38
5 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 37


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Jérôme Pineau (Fra) Quick Step 13
2 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 8
3 Rein Taaramäe (Est) Cofidis 8
4 Maxime Monfort (Bel) HTC Columbia 5
5 Matthew Lloyd (Aus) Omega Pharma Lotto 4


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Thomas Geraint (Eng) Team Sky 14.54,23
2 Andy Schleck (Lux) Saxobank + 0,46
3 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 2,01
4 Jose Joaquin Rojas (Spa) Caisse d'Epargne + 2,12
5 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 2,12


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 Saxobank 44.45,55
2 Garmin + 0,11
3 Team Sky + 0,25
4 Astana + 2,21
5 BMC Racing Team + 2,50
7 Rabobank + 3,22

Poolse president geen lid van partij meer

De Poolse president Bronislaw Komorowski zegt het lidmaatschap van zijn politieke partij Burgerplatform op. Dat zei hij dinsdag tijdens een ceremonie in het Koninklijk Paleis te Warschau waar zijn overwinning tijdens de presidentsverkiezingen officieel werd bekrachtigd. Komorowski wil een verbindende kracht zijn tijdens zijn vijfjarige termijn als president.

Komorowski zei het moeilijk te vinden om formeel zijn lidmaatschap op te zeggen, maar benadrukte dat een president 'boven de partijpolitiek moet staan, boven de partijverschillen'. Komorowski beloofde tevens harmonieus samen te werken met de regering, die door Burgerplatform wordt geleid, om meer markthervormingen door te voeren. Hiermee moet een einde komen aan ruim drie jaar van ruzie tijdens het presidentschap van wijlen president Lech Kaczynski.

Tijdens de ceremonie bedankte Komorowski twee voorgangers, Lech Walesa en Aleksander Kwasnieski. "Ik beschouw het als een grote verplichting dat mijn presidentschap er een is van nationale overeenstemming, een presidentschap dat verschillen zal overbruggen na een moeilijke en pijnlijke historie, voor het welzijn van Polen."

Komorowski versloeg bij de presidentsverkiezingen van zondag zijn tegenstrever, Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van Lech Kaczynski, die omkwam bij een vliegtuigcrash in Rusland in april. De verkiezingen werden vanwege zijn dood vervroegd gehouden. Volgende week wordt Komorowski beëdigd.

Poolse president geen lid van partij meer
Poolse president geen lid van partij meer (Foto: Novum)

FOK!kers: Nederland gaat wereldkampioen worden

Nederland gaat wereldkampioen voetbal worden. Dit denkt althans de meerderheid van de stemmers op de poll die de afgelopen dagen op FOK!sport stond.

Van de 491 uitgebrachte stemmen gingen er maar liefst 336 naar Nederland, wat neerkomt op 68,4%. Als Nederland het niet wordt is Duitsland de favoriet, zij kregen 24,4% van de stemmen. In Spanje en Uruguay is kennelijk niet veel vertrouwen, zij kregen respectievelijk 4,9% en 2,2% van de stemmen.

Niet iedereen had dit echter aan het begin van het toernooi ook gestemd. Zo zegt kroegtijger: "Daar waar ik aan 't begin van het toernooi Spanje de grootste kanzen toeschreef is dat nu toch Nederland. Tegen Uruguay moeten we kunnen winnen; Spanje zie ik niet van Duitsland winnen ivm gebrek aan scorend vermogen bij de Spanjaarden (Torres is niet op dreef).

De finale gaat dus tussen Nederland en Duitsland. Kwalitatief doen die 2 niet onder voor elkaar; het is maar net hoe de vorm van de dag is. Nederland lijkt me in de finale alleen net iets meer gebrand op de winst; met name gezien het oog op het verleden".

Noin daarentegen denkt dat Spanje de opponent van Nederland wordt: "Ik ga voor Spanje omdat zij maar weinig druk ondervinden dit WK. Als ik ergens saai en zakelijk voetbal heb gezien is het wel bij hen. Die gaan stil en onopvallend naar de finale en daar verslaan ze NL met een beetje laf spel."

Beethoven-rockopera komt naar Nederland

De rockopera 'Beethoven's Last Night' van het Trans-Siberian Orchestra komt voor het eerst naar Europa. Op 26 maart staat het gezelschap in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

'Beethoven's Last Night' was in de Verenigde Staten een van de meeste succesvolle rockprojecten ooit. De opera vertelt het fictieve verhaal van de laatste nacht in het leven van componist Ludwig von Beethoven. De componist heeft net zijn tiende symfonie afgerond als de demon Mephistopheles zijn ziel komt ophalen. In werkelijkheid maakte Beethoven zijn tiende symfonie nooit af.

In de Verenigde Staten trok 'Beethoven's Last Night' meer dan zeven miljoen bezoekers. De opera is gebaseerd op het thema-album 'Beethoven's Last Night' uit 2000 van het Trans-Siberian Orchestra, dat in 1996 werd opgericht door Paul O'Neill. De producer en componist produceerde eerder albums voor onder meer Aerosmith, Savatage en Badlands. De kaartverkoop start vrijdag.

Beethoven-rockopera komt naar Nederland
Beethoven-rockopera komt naar Nederland (Foto: Novum)

Man doodgevroren tijdens hittegolf

Extreme hitte is een 38-jarige Taiwanees fataal geworden. De arme man is namelijk doodgevroren.

Net als ons land wordt ook Taiwan geteisterd door de koperen ploert. Chen Sung-mou, tot zijn dood werkzaam bij een suikerfabriek op het eiland Penghu, werd bewusteloos aangetroffen in een vriesruimte op de fabriek. Eenmaal in het ziekenhuis werd Sung-mou doodverklaard.

Volgens de politie heeft het slachtoffer vermoedelijk verkoeling gezocht in de enorme vriezer. De man kreeg echter last van onderkoeling. Hierdoor viel hij in slaap en kon hij niet meer ontsnappen, ondanks dat de deur niet afgesloten was.

Sweet Tooth komt naar ModNation Racers

Sweet Tooth, de iconische clown uit de Twisted Metal-serie komt pas in 2011 in een nieuw deel naar de PS3. Maar deze week komt Sweet Tooth alvast naar de wereld van ModNation Racers. Sweet Tooth en zijn ijswagen zullen beschikbaar zijn voor $1,99.


In ModNation Racers kan je van alles personaliseren, je racer, je kart en zelfs de racebanen. Al deze zelfgemaakte dingen kan je ook online zetten zodat anderen ze kunnen dowloaden en er mee spelen.

Sweet ToothSweet ToothSweet Tooth

Lotus blijft met Cosworth-motoren rijden

Lotus Racing zal ook volgend jaar met Cosworth-motoren gaan rijden. Teambaas Tony Fernandes is tevreden over de krachtbron en wil ondanks aanbiedingen van andere merken niet overstappen naar een andere motor.

Daarnaast zal Lotus binnenkort eindelijk gaan rijden met het sponsorschap van het bedrijf van Fernandes Air Asia. Het bedrijf staat nu nog op de auto's van Williams, maar kan volgens The Star al op Silverstone op de bolide te bewonderen zijn.

Illegale sigaretten onderschept

De douane heeft de afgelopen twee weken tot twee keer toe zes miljoen illegale sigaretten onderschept. Dat meldt het ministerie van Financiën dinsdag. Een lading werd vorige week aangetroffen bij een bedrijf in Nunspeet, dat een zending uit Malta had ontvangen, terwijl daarvandaan niets werd verwacht.

Het bedrijf nam contact op met de douane, die met een speurhond de lading controleerde. De zending bleek zestien pallets met sigaretten verpakt in grote kartonnen dozen te bevatten. Het totaal aan ontdoken accijns en omzetbelasting bedraagt bijna een miljoen euro. In deze zaak is nog niemand aangehouden. De sigaretten waren waarschijnlijk bestemd voor de Engelse markt.

De week ervoor werden in Rotterdam bij de controle van een container met toiletartikelen onder de lading eveneens zes miljoen sigaretten aangetroffen. De zending moest volgens de vrachtpapieren naar Slowakije. Ook in dit geval zou de schatkist ruim een miljoen euro aan belastinggeld zijn misgelopen als de sigaretten op de Nederlandse markt waren gekomen. De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft de zaak verder in onderzoek.

[Tour] Schouder Fršnk Schleck gebroken

Fränk Schleck blijkt bij een val in de derde etappe van de Tour de France zijn schouder te hebben gebroken. In eerste instantie werd nog gedacht aan een gebroken sleutelbeen.

De nummer vijf van de afgelopen Tour smakte met nog dertig kilometer te gaan tegen het asfalt, werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis en moet worden geopereerd.

Andy Schleck, die in de rit naar Arenberg goede zaken deed, leefde mee met zijn broer. "De gele trui die Fabian Cancellara vandaag heeft gepakt, is voor Fränk."

FOK!kers geloven in winst Oranje

FOK!kers geloven dat Oranje vanavond gaat winnen. Dat blijkt uit de poll op de Frontpage waar 6500 mensen op stemden. 83 procent denkt dat 'wij' naar de finale gaan.

Bij de vorige poll in aanloop voor de wedstrijd tegen Brazilië was de uitslag bijna gelijk. Een kleine meerderheid geloofde toen in winst voor Nederland. Of Nederland ook echt wint zie je vanaf 20.30 uur. Stemmen kan nog steeds.

Boulahrouz en De Zeeuw in de basis

Khalid Boulahrouz en Demy de Zeeuw beginnen vanavond in de basis. Het Nederlands elftal begint om 20:30 uur aan de halve finale tegen Uruguay.

Boulahrouz is de vervanger van Gregory van der Wiel, die in het duel tegen Brazilië (2-1) een gele kaart kreeg. Deze prent betekende voor de verdediger van Ajax zijn tweede gele kaart in het toernooi, waardoor hij automatisch werd geschorst.

De Zeeuw treedt op als vervanger van Nigel de Jong. De middenvelder kreeg, net als Van der Wiel, in het duel tegen De Goddelijke Kanaries zijn tweede gele kaart van het toernooi en is geschorst.

Joris Mathijsen en Robin van Persie zijn weer hersteld van hun pijntjes en zullen hun posities op het veld dus gewoon innemen.Opstelling Oranje:
Maarten Stekelenburg, Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Demy de Zeeuw, Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Robin van Persie

Kardinaal Danneels ondervraagd

De Belgische politie heeft dinsdag de vroegere aartsbisschop Godfried Danneels ondervraagd in het kader van een onderzoek naar een mogelijke doofpotzaak rond seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Kardinaal Danneels werd ondervraagd als een mogelijke getuige.

Verscheidene mannen en jongens beweren dat zij de kardinaal over seksueel misbruik door katholieke priesters hadden ingelicht, maar dat er niets met hun klachten is gedaan.

Vorige maand deden onderzoekers een huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis, waarbij documenten en een pc in beslag werden genomen. De politie opende ook een crypte in de kathedraal van Mechelen, op zoek naar mogelijk verborgen documenten. Verder nam de politie vijfhonderd dossiers over misbruikgevallen van een door de kerk gesteunde onderzoekscommissie mee.

Nieuw muziekfestival in Rotterdam

Rotterdam krijgt er een nieuw muziekevenement bij. Eind november vindt op verschillende locaties in de stad Buma Rotterdam Beats plaats. Het evenement richt zich op onder meer hiphop, r&B, dubstep, soul en reggae.

Het muziekfestijn bestaat uit een festival, een talentenprogramma en een tweedaagse conferentie. Buma Cultuur, dat onder meer het Amsterdam Dance Event en Eurosonic Noorderslag organiseert, is in samenwerking met De Nieuwe Oogst tot het initiatief gekomen. De Nieuwe Oogst is het eerste podium in de Benelux voor grootstedelijke jongerencultuur. Stichting Rotterdam Beats is de organisator van het festival.

Buma Rotterdam Beats wordt volgens de organisator 'hét muziekfestival voor deze genres en een belangrijke springplank voor internationale carrières'. Buma Rotterdam Beats wordt op 26 en 27 november gehouden.

'Knietje voor arrestant redelijk'

De agent die bij de aanhouding van een fietser in Haarlem een knietje uitdeelde, ging zijn boekje niet te buiten. Volgens een woordvoerder van de politie was het 'toegepaste geweld redelijk'. Een filmpje op internet waarop de aanhouding te zien is, werd meer dan tweehonderdduizend keer bekeken.

De politie laat weten dat het filmpje uiteenlopende reacties opriep, maar merkt daarbij op dat niet alles te zien is. De 52-jarige fietser die aangehouden werd, zou even daarvoor zeer gevaarlijk door de Barteljorisstraat zijn gereden, een wandelgebied. Toen hij in de Zijlstraat werd aangehouden, gedroeg hij zich zeer agressief en sloeg een diender.

Daarna begint het filmpje, waarop te zien is hoe agenten moeite hebben om de man tot bedaren te krijgen. Vervolgens geeft een agent de man een knietje in zijn maag, waarop deze ineenzakt. De politie ontkent dat sprake is van buitensporig geweld. Na verhoor en een nachtje cel mocht de man naar huis.

Ook woensdag nablussen Strabrechtse heide

Ook woensdag zal de brandweer de brand op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant nog nablussen. Dinsdag waren zo'n 35 brandweerlieden ondersteund door vijftig militairen bezig met het nablussen, ze zijn daar rond 18.00 uur mee gestopt. Staatsbosbeheer surveilleert 's nachts.

Naar verwachting zal het vuur door de smeulende humuslaag dinsdagnacht en woensdagochtend op sommige plekken weer oplaaien. De brandweer heeft de brand wel onder controle. De brand brak vrijdag uit en heeft meer dan tweehonderd hectare heide verwoest. Op het hoogtepunt werden vierhonderd brandweermannen en honderd militairen ingezet.

Dinsdagavond woedde er ook even brand in het duingebied bij Schoorl. Het ging om een gebied van 25 bij 25 meter. Binnen een uur was het vuur onder controle, laat de brandweer weten. Een dag eerder was het ook al raak in hetzelfde gebied. Eerder dit jaar woedde nog een grote brand in de duinen en ook vorig jaar moest de brandweer geregeld uitrukken. Van verschillende branden van vorig jaar in het gebied staat vast dat ze zijn aangestoken.

Vrachtwagen verwoest gevel in Meerssen

Een vrachtwagen heeft dinsdagmiddag na in Meerssen tegen een auto te zijn aangereden de gevel van een woning geramd. De gevel is voor een groot deel verwoest. De woning is onbewoonbaar verklaard. In de woning was behalve een hond niemand aanwezig. Het dier bleef ongedeerd.

De 47-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur verklaarde de rotonde op de Prinses Ireneweg in Bunde te hebben gemist door een technisch mankement. Hij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

De 19-jarige autobestuurder uit Bunde raakte lichtgewond. Zijn voertuig is total loss. De Limburger is met hoofdpijnklachten overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Politieonderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen over de toedracht van de aanrijding.

[Tour] Armstrong: "Ik zoek geen excuses"

Lance Armstrong was vandaag één van de grote verliezers in de Tour de France. De Amerikaan van Team RadioShack kreeg meer dan twee minuten aan zijn broek, waardoor de kans op zijn achtste Tour-zege enigszins slonk.

"Ik zoek geen excuses", begon Armstrong zijn verhaal. "Ik zat in een goede positie bij het opdraaien van de kasseien."

"Ik rijd alleen lek op een slecht moment en dat is pech. Dan is het erg lastig om nog terug te keren. Maar we houden ons hoofd omhoog en zullen nu in de bergen proberen tijd terug te pakken."

De Amerikaan blijft dus strijdlustig. "Mijn kansen hebben een deukje gekregen, maar ik ga nog niet naar huis. Ik zal het blijven proberen"

Chinese panda plet jong

Een panda in de dierentuin van Beijing, die vorige week beviel van een tweeling en de helft daarvan verstootte, is nu ook haar overgebleven jong kwijt. Toen panda Yinghua in een hoekje van haar verblijf kroop om het jong te voeden, is ze er per ongeluk bovenop gaan zitten, met fatale afloop.

"Panda's hebben een slecht gezichtsvermogen. Yinghua heeft het jong klaarblijkelijk niet gezien", zei de adjunct-directeur van de dierentuin, Zhang Jinguo, in de krant China Daily van dinsdag. Verzorgers waren geïnstrueerd Yinghua en haar jong zo veel mogelijk met rust te laten.

Het verstoten jong is overgebracht naar een onderzoeks- en fokcentrum in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Het wordt in een couveuse verzorgd, maar maakt het naar omstandigheden goed. Dat het door zijn moeder is verstoten, is volgens kenners niet zo vreemd. Omdat panda's zelden tweelingen baren, beschouwen moeders alleen het eerstgeboren jong als eigen.

Honden in beslag genomen na bijten drie mensen

Zeven honden die zondag twee mannen en een vrouw uit Den Bosch beten, zijn dinsdag in beslag genomen. De 26-jarige Bossche eigenaar van de 'pitbullachtige' honden werd zondag al opgepakt voor mishandeling. Hij wordt dinsdag vrijgelaten, meldt de politie.

Het incident had plaats op de Oude Ambachtstraat in Den Bosch nadat de eigenaar van de honden ruzie met een van de slachtoffers had gekregen. De verdachte liep met acht honden aangelijnd te wandelen toen een loslopende hond in gevecht raakte met zijn dieren. De eigenaar van de hond werd gebeten. Ook sloeg de 26-jarige man hem. Toen meerdere mensen zich met de vechtpartij gingen bemoeien, beten de honden van de Brabander om zich heen.

Uiteindelijk bleken twee mannen van 29 en 35 jaar en een vrouw van 36 gewond te zijn geraakt. Zij zijn zelf naar een ziekenhuis gegaan. De honden werden na het incident aan een familielid van de verdachte gegeven.

De zeven honden worden onderzocht. Uit dit onderzoek moet blijken wat er met de dieren moet gebeuren. De man uit Den Bosch heeft ook een chihuahua. Die is niet meegenomen.

[Tour] Gesink: "Nu ook last van andere hand"

De Tour de France verloopt voor Robert Gesink nog niet van een leien dakje. De renner van Rabobank liep gisteren, na een valpartij, een scheurtje in zijn ellepijp op. Vandaag kwam onze landgenoot opnieuw ten val.

"Het was een pijnlijk dagje", aldus Gesink voor de camera van de NOS. "Ik heb gereden voor wat ik waard was, maar het was niet genoeg om bij de eersten te blijven."

"De jongens hebben me goed geholpen, maar ik had pech omdat ik nog een keer viel. Nu heb ik ook pijn aan mijn andere hand", vervolgde de Nederlander. "De pijn viel mee, ondanks dat het zeer deed, kon ik mijn stuur wel vasthouden."

Schweinsteiger: "Spaans team nog steeds erg goed"

Duitsland en Spanje staan morgen tegenover elkaar in de halve finale van het WK voetbal. In 2008 stonden beide landen in de finale van het EK voetbal. Sebastian Schweinsteiger was destijds ook al van de partij en zag de Spanjaarden met 1-0 winnen.

"Twee jaar geleden verloren we de finale van Spanje", blikte Schweinsteiger terug op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. "Dat was frustrerend en teleurstellend, maar we wisten dat Spanje het betere team had. Dat hebben ze nog steeds, maar ik denk dat we laten zien hebben dat we teams die op papier beter zijn kunnen verslaan."

Daarnaast is Schweini van mening dat er vooral bij Die Mannschaft de laatste jaren veel is veranderd. "Wij hebben een ander team. De jonge spelers hebben ook tijdens dit toernooi veel geleerd. Bij Spanje staat bijna dezelfde ploeg als twee jaar geleden. Alleen Sergio Busquets speelt voor Marcos Senna, maar verder is er niet veel veranderd."

Kesler spreekt fans toe

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft vanmiddag op de Grand Parade in het centrum van Kaapstad de Nederlandse fans toegesproken. "We hebben onze twaalfde man hard nodig", aldus Kesler voor de uitgelaten menigte.

Op het "Oranjeplein" stonden op dat moment ongeveer 20.000 fans. Enkele duizenden daarvan zijn afkomstig uit Nederland. Zeer veel Zuid-Afrikanen hebben zich in Kaapstad gehuld in het oranje aangesloten bij het Nederlandse legioen. Het is in de stad daardoor al de hele dag een ongekend feest van oranje.

"Het wordt tijd om na ruim dertig jaar weer de finale te bereiken", zei Kesler. "We gaan er voor." Nederland speelt in Kaapstad tegen Uruguay de halve finale van het WK.

Horner: "Overschatting effect geblazen diffusor"

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner wordt het effect van de uitlaten van Red Bull Racing overschat. Door de speciale uitlaten kan er hete lucht langs de diffusor gestuurd worden, waardoor deze beter werkt. Hierdoor is veel winst te behalen.

Ferrari maakte vanaf Valencia gebruik van het systeem en McLaren komt er op Silverstone mee. Ze denken dat er een halve seconde te winnen valt, maar Horner zegt in Auto Motor und Sport dat het slechts enkele tienden van een seconde is.

Coureur Sebastian Vettel ondersteunt dit. "Het geeft ons iets extra’s, maar alleen in combinatie met het volledige pakket. Dat omvat ook onze achterwielophanging, en die kan niet zomaar tijdens het seizoen worden gekopieerd."

Rayman Origins verschijnt dit jaar nog

Tijdens de E3 zijn een boel games aangekondigd die terug naar de 'roots' gaan. Zo zullen we een 2D Mortal Kombat, een nieuwe Donkey Kong Country en 2D Rayman krijgen. Over de laatste game hebben we wat nieuws binnen.

Volgens de officiële website van Rayman Origins zal de eerste episode namelijk rond Kerstmis te downloaden zijn via Playstation Network en Xbox Live Arcade. Ook heeft Ubisoft bekendgemaakt dat ze overwegen de game te lanceren op de Wii, PC, iPad en 3DS. Overigens zal Ubisoft het UBIart Framework, het framework waar Rayman Origings rond is gebouwd, als open source uitgeven in 2011.

[Tour de France] Uitslag derde etappe

Thor Hushovd is de winnaar geworden van de derde etappe in de Tour de France. De rit ging in de finale over een paar kasseienstroken uit Parijs-Roubaix.

Niki Terpstra ging vandaag niet meer van start. De Nederlands kampioen moest met hoge koorts opgeven. Zeven renners tekenden voor de vlucht van de dag, namlijk : Stephen Cummings, Ryder Hesjedal, Pavel Broett, Roger Kluge, Pierre Rolland, Imanol Erviti en Stéphane Augé. Na een paar opwarmertjes was op 25 kilometer voor de finish de eerste serieuze strook. Na die strook waren zes van de zeven vluchters acherhaald, maar Hesjedal reed sterk en reed daarna solo aan de leiding. In het peloton was Fränk Schleck het belangrijkste slachtoffer, hij ging onderuit en bleef lang liggen.

Van de klassementsrenners sloegen Andy Schleck en Cadel Evans de belangrijkste slag. Zij kwamen in het eerste groepje achter Hesjedal, samen met specialisten Cancellara en Hushovd. Daarachter reed een groep met Lance Armstrong. Alberto Contador reed daar weer achter, samen met onder meer Bradley Wiggins en Denis Menchov, maar kon later toch weer aansluiten. Armstrong miste vervolgens zelf weer de aansluiting door een lekke band.

Ook na de laatste kasseistrook, zo'n acht kilometer voor de finish, ging Hesjedal aan de leiding. Dat duurde echter niet lang want enkele minuten later werd hij alsnog gegrepen door de naaste achtervolgers. De groep reed samen naar de finish en daar bewees Hushovd duidelijk de beste sprinter van het groepje te zijn en won de etappe. Fabian Cancellara mag weer het geel aantrekken, want Sylvain Chavanel had niet zijn dag en verloor veel tijd. Contador verloor opvallend genoeg in de laatste kilometer nog enkele seconden op het groepje waar hij in zat. Ondanks zijn polsblessure viel de schade voor Robert Gesink uiteindelijk mee, hij zat in het peloton vlak achter de groep Armstrong, waarin ook onder meer Ivan Basso zat.

Uitslag derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Thor Hushovd (Noo) Cvl 4:49.38
2 Geraint Thomas (GB) Sky z.t
3 Cadel Evans (Aus) BMC z.t
4 Ryder Hesjedal (Can) Gar z.t
5 Andy Schleck (Lux) Sax z.t
6 Fabian Cancellara (Zwi) Sax z.t
7 Johan Vansummeren (Bel) Gar +0.53
8 Bradley Wiggins (GB) Sky z.t
9 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Oph z.t
10 Alexander Vinokourov (Kaz) Ast z.t

Klassement na de derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Sax 14:54.00
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Gar +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Qst +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Sax +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cvl +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Ast +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Ast +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Oph +1.42

[Tour] Hushovd wint rit over kasseien

Thor Hushovd is de winnaar geworden van de derde etappe in de Tour de France. De rit ging in de finale over een paar kasseienstroken uit Parijs-Roubaix.

Niki Terpstra ging vandaag niet meer van start. De Nederlands kampioen moest met hoge koorts opgeven. Zeven renners tekenden voor de vlucht van de dag, namelijk: Stephen Cummings, Ryder Hesjedal, Pavel Broett, Roger Kluge, Pierre Rolland, Imanol Erviti en Stéphane Augé. Na een paar opwarmertjes was op 25 kilometer voor de finish de eerste serieuze strook. Na die strook waren zes van de zeven vluchters achterhaald, maar Hesjedal reed sterk en reed daarna solo aan de leiding. In het peloton was Fränk Schleck het belangrijkste slachtoffer, hij ging onderuit en bleef lang liggen.

Van de klassementsrenners sloegen Andy Schleck en Cadel Evans de belangrijkste slag. Zij kwamen in het eerste groepje achter Hesjedal, samen met specialisten Cancellara en Hushovd. Daarachter reed een groep met Lance Armstrong. Alberto Contador reed daar weer achter, samen met onder meer Bradley Wiggins en Denis Menchov, maar kon later toch weer aansluiten. Armstrong miste vervolgens zelf weer de aansluiting door een lekke band.

Ook na de laatste kasseistrook, zo'n acht kilometer voor de finish, ging Hesjedal aan de leiding. Dat duurde echter niet lang want enkele minuten later werd hij alsnog gegrepen door de naaste achtervolgers. De groep reed samen naar de finish en daar bewees Hushovd duidelijk de beste sprinter van het groepje te zijn en won de etappe. Fabian Cancellara mag weer het geel aantrekken, want Sylvain Chavanel had niet zijn dag en verloor veel tijd. Contador verloor opvallend genoeg in de laatste kilometer nog enkele seconden op het groepje waar hij in zat. Ondanks zijn polsblessure viel de schade voor Robert Gesink uiteindelijk mee, hij zat in het peloton vlak achter de groep Armstrong, waarin ook onder meer Ivan Basso zat.

Uitslag derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Thor Hushovd (Noo) Cvl 4:49.38
2 Geraint Thomas (GB) Sky z.t
3 Cadel Evans (Aus) BMC z.t
4 Ryder Hesjedal (Can) Gar z.t
5 Andy Schleck (Lux) Sax z.t
6 Fabian Cancellara (Zwi) Sax z.t
7 Johan Vansummeren (Bel) Gar +0.53
8 Bradley Wiggins (GB) Sky z.t
9 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Oph z.t
10 Alexander Vinokourov (Kaz) Ast z.t

Klassement na de derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Sax 14:54.00
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Gar +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Qst +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Sax +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cvl +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Ast +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Ast +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Oph +1.42

Semenya mag wedstrijden lopen van IAAF

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya mag met onmiddellijke ingang weer aan wedstrijden voor vrouwen deelnemen. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF vandaag bekendgemaakt.

De IAAF verklaarde akkoord te zijn gegaan met conclusies van een medisch team dat onderzoek deed naar het geslacht van de Zuid-Afrikaanse. Semenya won vorig jaar bij het WK atletiek in Berlijn met grote overmacht de 800 meter, waarna ze het onderwerp werd van allerlei speculaties over haar geslacht.

De IAAF liet vandaag weten dat de resultaten van het onderzoek verder geheim blijven. De overkoepelende instantie doet verder geen mededelingen over de zaak. Semenya heeft na het WK in Berlijn, in augustus 2009, geen wedstrijd meer gelopen. Ze werkte rond het WK mee aan een geslachtstest.

Vrouw overleeft val van 800 meter

Een vrouw uit Siberië mag van geluk spreken dat ze nog leeft. De 19-jarige Russin heeft namelijk een val van 800 meter overleefd. Ze ging parachutespringen maar haar parachute opende niet goed. Een moeras bleek haar redding te zijn. Wel heeft ze diverse botbreuken opgelopen.

"Dit was mijn eerste en laatste sprong”, aldus de vrouw. Ze droomde er jaren van om een parachutesprong te maken. Deze sprong zal haar nog lang heugen, aangezien ze nog zeker een maand in het ziekenhuis ligt.

Drietal in de cel voor serie inbraken

Drie mannen zijn donderdag opgepakt op verdenking van inbraken op diverse plekken in Nederland. Het trio zou achter minstens vier woninginbraken of pogingen daartoe en drie bedrijfsinbraken zitten. De daders gingen volgens de politie grof te werk en richtten bij de inbraken een grote ravage aan.

De inbraken en pogingen daartoe vonden plaats in Afferden, het Belgische Sint-Pieters-Leeuw, Fleringen, Nijmegen, Boekel, Ermelo en Ede. In deze laatste plaats werd bij een woning een auto gestolen, waarmee ze naar een bedrijf in de buurt reden en probeerden in te breken. Ze werden overlopen door een passant, lieten de auto achter en gingen er te voet vandoor.

In Afferden probeerden de dieven in te breken in een woning, maar werden betrapt door de bewoner. Bij de inbraken die wel lukten, werden vooral geld, sieraden en kluizen buitgemaakt. In Fleringen werd daarnaast een auto gestolen, die later in Ede werd gevonden.

De verdachten zijn een 24-jarige en een 22-jarige man uit Ede. Zij werden aangehouden in Nijmegen. Een 26-jarige verdachte uit het Belgische Sint-Jans-Molenbeek werd opgepakt in Ede, meldt de politie dinsdag.

Donderdag werden daarnaast twee woningen in Ede en Veenendaal doorzocht. Maandag volgde een doorzoeking van de woning van de man uit Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens de doorzoekingen werden onder meer mobiele telefoons, computerapparatuur, twee auto's en geld in beslag genomen.

De verdachten zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten nog vast.

Man opgepakt voor seks met paard

Een 66-jarige man uit Uitgeest is dinsdag opgepakt op verdenking van het plegen van ontuchtige handelingen met een paard. Getuigen hadden de man bezig gezien op de Aagtendijk in Beverwijk en de politie gebeld. Sinds 1 juli is een wet van kracht die het plegen van ontuchtige handelingen met dieren verbiedt.

Wat de man precies met het paard heeft uitgespookt, wil een politiewoordvoerder niet vertellen. De man is verhoord en de eigenaar van het paard is op de hoogte gebracht.

Op het plegen van ontuchtige handelingen met dieren staat een maximale celstraf van anderhalf jaar of een boete. Voordat de wet van kracht werd, kon seks met dieren niet strafrechtelijk worden aangepakt.

[Upd] [Tour] F. Schleck volgende uitvaller

Fränk Schleck lijkt de volgende opgever in de Tour de France. De renner van Saxo Bank kwam vandaag in de derde etappe op de kasseien hard ten val en bleef lang op de grond liggen. Hij was wel bij bewustzijn.

De Luxemburger was gisteren ook al een van de vele renners die ten val kwam.

Update 17:17 uur:

Fränk Schleck heeft inderdaad moeten opgeven. Hij is inmiddels per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

 

(viral) Freek (Gamma) molesteert Sjaak

Na jaren door zijn buurman Sjaak getreiterd te zijn is Freek-Willem helemaal door het lint gegaan. In een bizarre versie van de GAMMA-reeks slaat Freek-Willem Sjaak finaal in elkaar.

Deze versie start als een gewone Gamma-reclame maar gaat dan door waarbij Freek-Willem zich volledig op Sjaak uitleeft. Een heuse viral dus. Het is niet waarschinlijk dat deze versie ook op televisie getoond gaat worden. Gelukkig staat hij wel op internet.

(nsfw) Lucy Pinder naakt in Nuts

Het Britse glamourmodel Lucy Pinder is deze week opnieuw naakt te bewonderen in Nuts Magazine. Het Britse tijdschrift spreekt van "de meest brutale fotoshoot van Lucy ooit".

Waarschijnlijk probeert de 26-jarige Pinder hiermee de Engelse voetbalfans enigszins te troosten na de uitschakeling van het Engelse team in de 1/8-finales van het WK 2010 tegen Duitsland.

Liefhebbers van forse voorgevels komen met Lucy's natuurlijke cupmaat van 32G weinig tekort en probeert met het thema 'soft bondage' ook SM-fans een beetje te bevredigen.

Bekijk hier de volledige nieuwe Nuts-fotoshoot met Lucy Pinder.


Lucy Pinder troost Engelse voetbalfans met nieuwe brutale fotoshoot

Dagzege Bertagnolli in Oostenrijk

De derde etappe in de Ronde van Oostenrijk is gewonnen door Leonardo Bertagnolli. Riccardo Riccò behield de leiding in het algemeen klassement.

Matthias Brändle, Egor Silin en Giovanni Visconti namen al snel de benen. Martin Reimer, Laurent Beuret en Sebastian Langeveld wisten zich bij de drie aan te sluiten. Op de slotklim, de Pustertaler Höhenstrasse, werden ze op Silin na teruggepakt.

In de afdaling sloten Matthew Busche, Leonardo Bertagnolli en Roeslan Pidgorni zich bij de Rus aan. Bertagnolli had van het viertal vervolgens de snelste benen.

Journalist Jan Blokker (83) overleden

De journalist Jan Blokker is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad op zijn website. Blokker schreef de afgelopen jaren een column voor nrc.next. Daarvoor werkte hij onder meer voor de Volkskrant en Het Parool.

Blokker begon zijn journalistieke loopbaan in 1952 als leerlingredacteur bij Het Parool en werd na diverse omzwervingen adjunct-hoofdredacteur bij de Volkskrant. Bij deze krant schreef hij sinds april 1968 eerst twee keer per week en later drie keer een column. Hij groeide uit tot een icoon van de krant.

In 2006 stapte hij over naar nrc.next, na een conflict met de redactie van het boekenkatern van de Volkskrant over de frequentie van zijn rubriek Als de Dag van Gisteren. Het was een klap voor hoofdredacteur Pieter Broertjes, zelf nog geen week vertrokken bij de krant. "Blokker en de Volkskrant zijn een en ondeelbaar. Zijn vertrek voelt als een amputatie. Blokker neemt in de 85-jarige geschiedenis van de Volkskrant een unieke plaats in. Hij ontmaskerde modieuze trends, hij was tegen kapsones, tegen pedanterie, tegen zelfingenomenheid, tegen de tweehonderd machtigsten van Nederland", aldus Broertjes in 2006.

Blokker kreeg in hetzelfde jaar de Machiavelliprijs, een onderscheiding voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, voor zijn oeuvre als columnist. De jury noemde hem "de koning der columnisten. In de nationale roofdierengalerij van stukjesschrijvers is Jan Blokker het ereluipaard. Achtereenvolgende generaties van journalisten, politici, onderwijzers, psychologen, andragogen, communicatiewetenschappers en opiniepeilers groeiden met hem op. Ze kregen zonder uitzondering klappen van die ene man die op zijn vaste verschijningsdagen niet mocht ontbreken aan het ontbijt."

Kesler verkiest Van Marwijk boven Van Basten

Directeur betaald voetbal Henk Kesler vindt dat bondscoach Bert van Marwijk zijn zaakjes veel beter voor elkaar heeft dan diens voorganger Marco van Basten. "Het is nu duidelijk meer een eenheid", zegt hij op de website van de KNVB. "Er zijn nu geen splijtzwammetjes meer. Ze gaan er echt voor, hebben de wil om kampioen te worden."

Kesler, die na het WK afscheid neemt, ziet dat de werkwijze van Van Marwijk goed aanslaat bij de spelers. "Ik zie dat hij heel veel vertrouwen heeft in zijn spelers en dat lang volhoudt. Dat betaalt zich in mijn ogen nu uit." Ook de rol van de assistenten moet niet worden onderschat. "Er is meer ervaring in de staf, want de rol van Frank de Boer en Phillip Cocu is erg belangrijk."

Volgens Kesler hebben de spelers door dat ze voor iets unieks kunnen zorgen. "Mijn indruk is dat het team ervan overtuigd is dat we wereldkampioen kunnen worden", concludeert hij. "Dat dit de kans van hun leven is. Maar je hebt natuurlijk ook een beetje geluk nodig om kampioen te worden."

Als Nederland in de halve finale afrekent met Uruguay, hoopt Kesler op een droomfinale tegen Duitsland. "Gezien de historie. Het zal verdomd moeilijk worden, maar Nederland-Duitsland blijft natuurlijk een bijzonder treffen." Daarbij refereert hij aan het verleden. "Natuurlijk leven er revanchegevoelens. Met name over de verloren WK-finale van 1974."

De spelers van Oranje mogen zich vandaag in ieder geval verheugen op koninklijk bezoek. "Maxima, Willem-Alexander en hun dochters zullen er tegen Uruguay bij zijn", weet Kesler. "En ik heb begrepen, al is dat nog niet zeker, dat in ieder geval Willem-Alexander ook bij een eventuele finale aanwezig wil zijn."

Rente nog nooit zo laag

De rente die de Nederlandse overheid over haar tienjarige staatsobligaties moet betalen is nog nooit zo laag geweest: dinsdag kon het ministerie van Financiën op de internationale kapitaalmarkt voor slechts 2,8 procent geld lenen.

Ondanks de sterk oplopende staatsschuld, is het vertrouwen van beleggers in Nederland zeer hoog. Alleen de Duitsers kunnen binnen de eurozone nog goedkoper lenen. De lagere rentestanden zorgen voor financiële meevallers, maar anderzijds duidt het op een groeiende angst voor deflatie.


Rente-ontwikkeling tienjarige staatsobligaties Nederland (Bron: RTL Z)

Britse regering snijdt in wachtgeld ambtenaren

De Britse regering gaat bezuinigen op het wachtgeld van ambtenaren. Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt. Het ministerie van algemene zaken zei dat de regering in de wet wil vastleggen dat een ontslagen ambtenaar maximaal twaalf maanden salaris meekrijgt. Een ambtenaar die zelf ontslag neemt, krijgt vijftien maanden loon mee.

Op dit moment kunnen ambtenaren met een lange staat van dienst tot zes jaar salaris krijgen als ze worden ontslagen. "Wat nu wordt aangeboden, is simpelweg onhoudbaar en de situatie tussen de publieke en de private sector is volledig uit verhouding", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Onze ambitie is dat er overeenstemming wordt bereikt over een onderhandelde, duurzame en praktische opvolger voor het huidige systeem. Een systeem dat flexibel is en geschikt voor het huidige economische klimaat. Bovendien moet het eerlijk zijn voor medewerkers die minder betaald krijgen."

De vorige regering probeerde ook al de wachtgeldregeling aan te passen, zij stuitte echter op een verbod door de rechter. De Vakbond voor de Publieke en Commerciële Diensten heeft al aangekondigd de wijzigingen in het systeem aan te vechten. "Het zou belachelijk zijn als de regering probeert de wet te veranderen om uit te komen onder een heldere beslissing van het hooggerechtshof, dat al twee keer in ons voordeel heeft beslist", zo zei de vakbond. "Het hof heeft bepaald dat schadelijke veranderingen van de arbeidsvoorwaarden van onze leden niet kunnen worden doorgevoerd zonder een akkoord. Dit is duidelijk een poging om veel mensen te ontslaan, een maatregel die in een tijd van recessie economisch gezien onzin is."

De coalitieregering van premier David Cameron is van plan om de budgetten van de ministeries met gemiddeld een kwart te verlagen. Volgens officiële berekeningen komt het erop neer dat mogelijk zeshonderdduizend ambtenaren de komende vijf jaar hun baan verliezen.

Cheryl Cole met malaria in ziekenhuis

Cheryl Cole ligt in het ziekenhuis met malaria. De zangeres heeft de tropenziekte opgelopen tijdens haar vakantie in Tanzania. Ze moet naar verwachting enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Het verdere herstel duurt waarschijnlijk een paar weken, schrijft de Britse krant Daily Mail.

Cole voelde zich al enige tijd niet fit en viel zaterdag flauw tijdens een fotoshoot. Dokters zeiden dat sprake was van uitputting en schreven complete rust voor. De dag erna begon de 27-jarige zangeres te zweten en te trillen. Een dokter deed een aantal testen en concludeerde dat Cole malaria heeft.

De zangeres zou de afgelopen tijd zonder onderbreking achttien uur per dag hebben gewerkt. In oktober komt haar nieuwe album uit en ze jureert in het televisieprogramma 'X Factor'. Al voor de ziekenhuisopname zei haar woordvoerder dat ze de komende periode op doktersadvies rust neemt.

Blessure maakt inzet Fŗbregas onzeker

Het is hoogst onzeker of Cesc Fàbregas morgen in actie kan komen voor Spanje in de halve finale van het WK tegen Duitsland. De middenvelder van Arsenal heeft gisteren tijdens de training een beenblessure opgelopen, maakte een woordvoerster van het team vandaag bekend.

Bij onderzoek in het ziekenhuis kwam geen ernstige schade aan het licht, maar toch staat er nog een groot vraagteken achter de naam van Fàbregas. "We sluiten zijn inzetbaarheid niet uit", aldus de zegsvrouw.

De ster van Arsenal moet zich tot nu toe op het WK tevreden stellen met invalbeurten. Bondscoach Vicente Del Bosque geeft op het middenveld de voorkeur aan Xavi en Andrés Iniesta. In de kwartfinale tegen Paraguay (1-0) kwam Fàbregas als invaller voor spits Fernando Torres in het veld. Hij liep tijdens die invalbeurt een schouderblessure op, maar Fàbregas zei gisteren al desnoods met een pijnstillende injectie te willen spelen.

Surinaams Blue Wing Airlines op zwarte lijst EU

Het Surinaamse Blue Wing Airlines is dinsdag door de Europese Unie op de zwarte lijst gezet. De maatschappij vliegt niet op Europese bestemmingen, maar wel naar de Nederlandse Antillen en Frans-Guyana.

Op de zwarte lijst staan maatschappijen die niet aan Europese veiligheidsmaatstaven voldoen. Het Surinaamse Blue Wing was in april 2008 en mei 2010 betrokken bij twee dodelijke ongelukken, waarbij respectievelijk negentien en acht mensen om het leven kwamen.

Op de zwarte lijst staan ook de meeste toestellen van Iran Air. Het gaat om verouderde Boeings 727 en 747 en Airbussen A320. De toestellen kunnen niet goed meer onderhouden worden door een dertig jaar oud Amerikaans verbod op de levering van originele onderdelen.

Twee Indonesische maatschappijen, Metro Batavia en Indonesia Air Asia, zijn van de lijst afgevoerd. Hiermee is het aantal Indonesische maatschappijen dat op bestemmingen in de Europese Unie mag vliegen toegenomen tot zes.

Chinees steekt vijf mensen dood

Een man heeft in de Oost-Chinese provincie Henan een dorpshoofd en vier van diens familieleden doodgestoken. Een van de slachtoffers was de vijf maanden oude kleindochter van het dorpshoofd. Zijn 6-jarige kleinzoon raakte ernstig gewond. De dader, die zich overgaf nadat de politie waarschuwingsschoten had gelost, zei dat hij maanden bezig was geweest met de voorbereiding van de aanslag. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.

Wang Haiyin zei dat hij de aanslag op dorpshoofd Wang Chengguo en diens familie heeft gepleegd omdat hij ruzie had over grondeigendom en uit woede over het karige staatspensioen van zijn moeder.

Steekpartijen in China zijn het afgelopen jaar veel in het nieuws geweest, met name de steekpartijen op scholen. Deskundigen zeggen dat de wortel van het probleem de wijdverbreide frustratie over de groeiende inkomensongelijkheid en de corruptie is. Bovendien heeft de gemiddelde burger niet de mogelijkheid om via juridische procedures zijn gelijk te halen.

In een tijdspanne van twee maanden had China te maken met vijf grote steekpartijen op scholen. Hierbij kwamen in totaal zeventien mensen om het leven en raakten er zeker vijftig gewond.

Uit officiële statistieken blijkt dat het aantal gewelddadige misdrijven in China het afgelopen jaar met tien procent is gestegen. Vorig jaar waren er 5,3 miljoen meldingen van moord, overvallen en verkrachtingen. Het was voor het eerst sinds 2001 dat het geweld toenam, aldus een rapport van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. In de begroting van dit jaar heeft de Chinese regering de uitgaven voor de openbare veiligheid sterk verhoogd.

Dalai Lama viert 75e verjaardag

De Dalai Lama is dinsdag 75 jaar geworden. Honderden volgelingen kwamen naar Dharmsala, het ballingsoord in het noorden van India waar de Tibetaanse geestelijk leider sinds zijn vlucht na de Tibetaanse opstand tegen de Chinese overheersing in 1959 verblijft.

In het naburige Nepal arresteerde de politie minstens 22 Tibetaanse ballingen die op weg waren naar een bijeenkomst ter ere van de Dalai Lama. Het hoofd van politie van Kathmandu, Ramesh Kharel, zei dat de Tibetanen voor ondervraging waren opgepakt en na verhoor weer zullen worden vrijgelaten. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat Nepal geen protesten tegen 'bevriende landen' duldt.

A1GP mogelijk gered

Het raceconcept A1 Grand Prix wordt mogelijk nieuw leven in geblazen. De raceklasse ging afgelopen najaar wegens betalingsproblemen op de fles, maar volgens Autosport werken enkele belangrijke personen uit de raceklasse aan een doorstart die eind 2011 plaats moet vinden.

Momenteel staan de Ferrari-aangedreven bolides samen met de Lola's die in de eerste drie seizoenen zijn gebruikt opgeslagen in een grote loods. Daar zijn ze in afwachting van wat er gaat gebeuren met de schuldenlast die rond de 200 miljoen dollar bedraagt. Curatoren hebben momenteel de zaak in handen.

Volgens Autosport zal een groep investeerders een reddingsplan op gaan zetten. Onder hen is niet Tony Teixeira die de voormalig eigenaar van de raceklasse is. In het plan staat dat er achttien bolides verdeeld over tien landen deel moeten gaan nemen. De oude franchisehouders zullen niet in het plan betrokken worden.

Het is de bedoeling dat de renstallen voor hun eigen financiering moeten gaan zorgen en dat de A1GP alleen als onderdelenleverancier moet gaan dienen. De kalender van 2011/2012 zou tien races moeten gaan omvatten, waarvan vier voor kerstmis. De circuits waar op gereden moet worden zijn veelal dezelfde als in het verleden van de A1GP.

Aragonťs: "Hoop op finale tussen Spanje en Oranje"

Luis Aragonés draait er niet omheen, hij heeft liever Oranje dan Uruguay als tegenstander in de finale. Spanje moet woensdag zien af te rekenen met Duitsland.

De laatste keer dat Duitsland en Spanje elkaar troffen, was Aragonés nog bondscoach. Onder zijn leiding won Spanje op het EK van 2008 de finale van onze oosterburen. De 71-jarige trainer heeft momenteel geen club en was als laatste actief bij Fenerbahçe.

"In de wedstrijd tegen Duitsland hoop ik een Spanje te zien dat controle heeft over de bal, dat is de grootste kwaliteit van de ploeg. Daarnaast hoop ik dat het baltempo hoog ligt", aldus Aragonés op de FIFA-website. "Ik hoop dat we Nederland treffen. Hun manier van voetballen ligt ons beter."

Aragonés legde twee jaar geleden de basis voor het succesvolle team waarmee Vicente del Bosque nu in Zuid-Afrika speelt. "Mijn geloof in deze groep is nooit groter geweest dan nu. De ploeg wordt beter en beter. Ik denk dat Spanje de finale haalt."

Redan op proef bij Sparta

Iwan Redan mag de komende periode proberen om bij Sparta Rotterdam een contract te krijgen. Dat meldt RTV Rijnmond dinsdag.

De 29-jarige aanvaller is één van de negen spelers die momenteel bij Sparta op proef zijn. De degradant heeft haar selectie voor komend seizoen nog lang niet compleet. Trainer Jan Everse zag dat onder meer de talenten Nick Viergever en Erik Falkenburg vertrokken uit Het Kasteel.

Momenteel heeft Everse de beschikking over proefspelers René van Dieren, Tim Noordraven, Kelvin Maynard en Levi Schwiebbe. Aanvallers Chevello de Rijp (AZ), Vlatko Lazic (Ajax) en middenvelder Mohamed Madmar (AZ) zijn de overige stagiairs uit de Eredivisie of Jupiler League. Vanuit het buitenland is Salif Diao (Austin Aztex) op proef.

Eén van die proefspelers is nu dus Iwan Redan, die bij Sparta de jeugdopleiding doorliep. Namens RBC Roosendaal maakte hij echter zijn debuut in het betaalde voetbal, waarna hij via RKC Waalwijk, Roda JC en Willem II in Wales belandde bij Cardiff City. Zijn laatste club tot nu toe was Excelsior.

Heubach gaat aan de slag bij Twente A1

Jeroen Heubach zette dit voorjaar een punt achter zijn carrière als profvoetballer, maar de Tukker blijft actief bij FC Twente. De 35-jarige Heubach gaat namelijk deel uitmaken van de trainersstaf van de A1.

"Voor FC Twente is het een goede zaak dat Jeroen Heubach zijn kwaliteiten breed gaat inzetten voor de club", reageert technisch manager Cees Lok op de officiële website van de landskampioen. "Als recent gestopte eerste elftalspeler van FC Twente is hij de ideale man om de talenten van de A1 de weg te wijzen."

Heubach gaat zich ook bezighouden met het onderhouden van contacten met supporters- en sponsorgeledingen. De ervaren Tukker is zeer tevreden met zijn nieuwe rol bij de club. "Ik ga Theo ten Caat assisteren bij FC Twente A1. In deze functie wil ik mijn ervaringen overbrengen op de jeugd."

Jeroen Heubach speelde in veertien seizoenen 273 wedstrijden voor FC Twente. Zijn debuut was in het seizoen 1994-1995. Sinds dat jaar maakte hij alleen even een uitstapje naar MVV (drie seizoenen) en NEC (zes maanden).

Nijmeegse bus had geen technische gebreken

De bus die zondagavond in Nijmegen twee rijtjeshuizen ramde had geen technische gebreken. Ook heeft de 63-jarige chauffeur, die bij het ongeluk omkwam, zich aan de maximumsnelheid gehouden. Dat concludeert de politie uit onderzoek.

De bus reed in ieder geval langzamer dan vijftig kilometer per uur. Alle zes de passagiers raakten bij het ongeluk in de 12e straat Malvert gewond, van wie drie ernstig.

De politie vermoedt dat de chauffeur onwel is geworden, maar kan daar geen onderzoek naar doen. "Dat kan alleen als de officier van justitie een sectie gelast en dat zit er niet in", legt een woordvoerder uit. "We proberen dus andere mogelijkheden uit te sluiten. Er lijkt nu niet veel over te blijven."

De bus reed rond 23.30 uur rechtdoor waar hij linksaf had moeten slaan. In de huizen was op het moment van het ongeluk niemand aanwezig. Wel zat een van de bewoners in haar tuin, zij werd geschrokken naar een ziekenhuis gebracht.

De huizen raakten door het ongeluk zo zwaar beschadigd dat de bewoners niet terug konden keren.

Treinverkeer Achterhoek vertraagd door botsing

Een trein is dinsdagochtend op een vrachtwagen gebotst op een onbewaakte spoorwegovergang in het Gelderse Miste. De machinist en een vrouwelijke treinpassagier raakten lichtgewond. Door de schade aan beide voertuigen en aan het spoor is het treinverkeer tussen Doetinchem en Winterswijk tot zeker dinsdagavond gestremd, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 10.10 uur plaats toen een 33-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur over het spoor aan de Huttenweg reed. De achterkant van zijn combinatie werd geraakt door de passerende trein, die twaalf passagiers vervoerde.

De gewonde vrouw is met rugletsel naar het ziekenhuis gebracht, de machinist is bij een dokterspost behandeld. Enkele andere passagiers liepen kneuzingen op.

Metzelder: "Raķl denkt serieus na over Schalke"

Volgens Christoph Metzelder is de kans aanwezig dat Raúl Gonzalez Blanco volgend seizoen bij Schalke 04 speelt. De club uit Gelsenkirchen heeft serieuze belangstelling in het clubicoon van Real Madrid.

Eerder bevestigde coach Felix Magath al dat Schalke concrete interesse heeft. Spaanse media meldden zondag al dat de transfer rond is, maar dat is nog niet het geval. Raúl (33) heeft zijn hele carrière bij Real Madrid onder contract gestaan.

"Raúl heeft de ambitie om in de Champions League te blijven spelen en hij denkt serieus na over Schalke", zegt Metzelder in Bild. De Duitser verruilde onlangs zelf ook Real Madrid voor Schalke. "Ik snap hem, ik zat altijd naast hem in de spelersbus van Real."

De verdediger denkt dat Raúl, ondanks dat hij niet meer de jongste is, nog goed kan meekomen in de Bundesliga. "Hij is in topconditie", weet Metzelder. "In mijn drie jaar in Madrid is hij slechts eenmaal geblesseerd geweest. Hij is een grote persoonlijkheid en zijn aanwezigheid zou een geweldige stimulans zijn voor dit jonge team."

Rus ronde verder in Bastad

Arantxa Rus heeft haar eerste partij op het WTA-toernooi in het Zweedse Bastad gewonnen. De 19-jarige Monsterse was in twee sets te sterk voor de Duitse qualifier Laura Siegemund: 6-2, 6-3. Rus is niet geplaatst voor het graveltoernooi.

In de tweede ronde neemt Rus het opnieuw op tegen een qualifier. De Kroaatse Ana Vrljic is haar volgende opponente. Vrljic ging een ronde verder na opgave van de als zesde geplaatste Angelique Kerber. De Duitse stond op dat moment met 5-7, 7-5, 3-0 achter.

Rus ronde verder in Bastad
Rus ronde verder in Bastad (Foto: Novum)

Uruguay wil steun Jagger voor Oranje

Aanhangers van het voetbalteam van Uruguay hebben Mick Jagger gevraagd zich voor de halve finale tegen Nederland achter Oranje te scharen. De zanger van de Rolling Stones was eerder op het WK supporter van de Verenigde Staten, Engeland, Brazilië en Argentinië. Alle vier die teams zijn uitgeschakeld.

De supporters van Uruguay denken dat hun team in de finale komt als Jagger de kant van het Nederlandse team kiest. Daarom heeft een groep Uruguayanen de Britse zanger op Facebook opgeroepen Oranje te steunen, aldus Zuid-Amerikaanse media vandaag.

Circuit in Korea op tijd gereed

De bouw van het Formule 1-circuit in Zuid-Korea ligt op schema, zo meldt de organisatie in een verklaring. Het Korea International Circuit in Yeongam zal ruim op tijd voor de Grand Prix van 24 oktober gereed zijn.

"We zijn zeer tevreden over de voortgang van het project dat zowel op schema ligt als aan een extreem hoge standaard zal gaan voldoen," zei de baas van organisator KAVO Yung Cho Chung. "We kijken er naar uit om iedereen in oktober op het Korea International Circuit en in ons fascinerende land te verwelkomen."

'ArgentiniŽ en Uruguay willen WK 2030'

Argentinië en Uruguay willen gezamenlijk het WK voetbal in 2030 organiseren. Dat meldde de Argentijnse krant Clarin vandaag.

Wereldvoetbalbond FIFA en de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol zouden positief hebben gereageerd op het voorstel. Uruguay wil dat het WK honderd jaar na de eerste editie in 1930 weer terugkomt naar de hoofdstad Montevideo.

"Het is een kandidatuur waar je weinig tegen kunt inbrengen. Er wordt respect voor de geschiedenis getoond als het evenement honderd jaar na de start weer terugkeert op de geboortegrond", citeert Clarin een anonieme bron binnen de FIFA. Uruguay, vanavond de tegenstander van Nederland in de halve finales van het WK in Zuid-Afrika, won destijds het WK in eigen land. In 1950 veroverde het land ook de wereldtitel.

Argentinië organiseerde het toernooi in 1978 en werd toen ook winnaar. In 2014 vindt het WK ook plaats in Zuid-Amerika. Brazilië is dan het gastland. Tijdens dat toernooi zullen Uruguay en Argentinië zich officieel bij de FIFA aanmelden als kandidaat.

Voetbalwet een feit

Dinsdagmiddag heeft de Eerste Kamer in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel 'Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast', oftewel de voetbalwet of evenementenwet.

In het kort houdt de wet in dat het tijdens bijvoorbeeld voetbalwedstrijden mogelijk is om 'preventieve instrumenten in te zetten om gedragingen die zeer belastend zijn voor de omgeving te voorkomen'.

Geschiedenis
In reactie op het steeds maar verder escalerend geweld van de hooligans, werd er in 2000 in het Verenigd Koninkrijk een wet aangenomen die het mogelijk maakt om bekende hooligans tijdens een wedstrijd vast te zetten. Naast het vastzetten voor een paar uur, kunnen er ook zware geld- en andere straffen opgelegd worden, waaronder boetes van 1500 pond en een levenslang stadionverbod.

Nederland
Naar aanleiding van het succes van de Britse voetbalwet, werd de roep om een soortgelijke wetgeving in Nederland steeds luider. Het geweld rond de voetbalwedstrijden is de KNVB, de politie en de politiek al jaren een doorn in het oog. Echter ontbraken de wettelijke middelen om hier preventief en effectief mee om te gaan. De contouren van de huidige voetbalwet werden gevormd door het eerste kabinet Balkenende (CDA-VVD-LPF).

Lange weg
Door de jaren heen is er veel gesleuteld aan de wet voordat deze uiteindelijk op 7 april jongstleden door de Tweede Kamer heen geloodst kon worden. Alleen GroenLinks, D66, CU en PvdD stemden toen niet of tegen.

Dinsdagmiddag heeft de Eerste Kamer de laatste stemming over het wetsvoorstel afgerond en de wet is met een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, SP, SGP en fractie-Yildrim aangenomen.

Bevoegdheden
Door het invoeren van de nieuwe wet, krijgen de burgemeesters nieuwe bevoegdheden rondom grote (risico-) evenementen. Zij mogen bijvoorbeeld een samenscholingsverbod, een meldplicht en een contactverbod opleggen.

De wet zal 1 oktober aanstaande in werking treden.

BarÁa-speler Chygrinskiy terug naar Shahktar

Dmytro Chygrinskiy is na een jaar alweer vertrokken bij Barcelona. De 23-jarige verdediger keert terug bij zijn vorige werkgever Shakhtar Donetsk. Chygrinskiy tekent een contract voor vijf jaar, meldt de club. Bij de Catalanen had hij weinig uitzicht op speeltijd.

Shaktar betaalt vijftien miljoen euro voor Chygrinskiy. Naar verluidt is dat tien miljoen euro minder dan het bedrag waarvoor hij vorig jaar naar Barcelona vertrok. De Oekraïner speelde eerder al zes seizoenen bij de landskampioen van Oekraïne. In 2009 won hij de UEFA Cup met Shakhtar.

Dochter Paay zoekt planner voor feest

Als dochter van aandachtsverslaafde ouders Patricia Paay en Adam Curry kun je natuurlijk niet aankomen met een simpel feestje waarbij je je zwemspullen mee moet nemen (maar ik zeg nog niet wat we gaan doen!)

Daarom zoekt Christina Curry een heuse partyplanner voor haar komende verjaardag in augustus. Op Twitter doet ze een oproep en hoopt ze die ene partyplanner te vinden die haar als verrassing de hoofdstad doorsleurt voor de best birthdayparty ever. Budget is onbekend, maar vermoedelijk kun je iets breder denken dan een rondleiding bij McDonald's en na afloop een ijsje.

Dissels traint mee bij Volendam

Charles Dissels traint mee met FC Volendam. De aanvaller is clubloos, nadat zijn aflopende contract bij Sparta Rotterdam niet werd verlengd. Dissels kwam eerder vier seizoenen uit voor Volendam.

In eerste instantie wil de 25-jarige Amsterdammer vooral zijn conditie op peil houden, maar mogelijk resulteert het meetrainen aan de Dijk in een terugkeer. De behendige Dissels speelde de afgelopen drie seizoenen bij Sparta, waarmee hij degradeerde uit de Eredivisie. Hij kwam tot nu toe 139 keer binnen de lijnen in een competitiewedstrijd in het betaald voetbal. Daarin scoorde Dissels 29 keer.

Justitie laks met gegevens gevangenen

De medische gegevens van naar schatting enkele honderden gevangenen zijn in januari letterlijk op straat beland. Het gaat om gegevens van de toenmalige Districtpsychiatrische Dienst. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft het ministerie van Justitie op de vingers getikt vanwege het laten slingeren van de gegevens.

Volgens het CBP handelde het ministerie in strijd met de wet door onzorgvuldig met de gegevens om te springen. Bovendien bleken de oude patiëntendossiers al een tijd in een onbewaakte kelder te hebben gestaan, zonder dat er een inventarislijst was.

Een man vond de naar schatting honderden patiëntenkaarten op 10 januari nadat ze bij het vuilnis waren gezet. Een deel van de kaarten lag verspreid over de stoep en de goot en een deel zat nog in een kaartenbak. De vinder nam de meeste kaarten mee en schakelde het CBP in. Ook het NIFP, waarin de Districtpsychiatrische Dienst is opgegaan, werd geïnformeerd.

De kaarten met informatie over de klachten en straffen van de patiënten zijn uiteindelijk overgedragen aan het NIFP. Die heeft de kaarten vernietigd.

Excelsior haalt Gudde op bij RKC

Wouter Gudde speelt komend seizoen toch in de Eredivisie. De verdediger degradeerde met RKC Waalwijk naar de Jupiler League, maar stapt transfervrij over naar de Rotterdamse promovendus Excelsior.

Gudde tekent, als de medische keuring goed verloopt, een contract voor drie seizoenen in Kralingen. Daarmee keert hij terug in Rotterdam. De 25-jarige centrumverdediger debuteerde in het seizoen 2004/05 namelijk als prof voor Sparta Rotterdam. Sinds januari 2008 speelde hij bij RKC Waalwijk, waar zijn contract ten einde was. RKC deed hem wel een nieuwe aanbieding, maar die werd door Gudde afgewezen. De zoon van Feyenoord-directeur Eric Gudde speelde tot dusverre 141 competitiewedstrijden als prof.

Red Bull Salzburg aast op Mendes da Silva

Een buitenlands avontuur lonkt voor David Mendes da Silva. Zijn club AZ heeft het Oostenrijkse Red Bull Salzburg toestemming gegeven om met de middenvelder, die ook als verdediger kan spelen, te gaan onderhandelen.

Trainer Huub Stevens ziet de Rotterdammer graag naar de Oostenrijkse kampioen komen. De zevenvoudig international leek jaren geleden al naar het buitenland te vertrekken. Het Engelse Newcastle United struikelde toen echter over de vraagprijs voor de toen nog bij Sparta Rotterdam actieve Mendes da Silva.

De 27-jarige speler speelt al vier jaar bij AZ. Eerder kwam hij uit voor NAC Breda en Sparta Rotterdam. De Rotterdammers verhuurden hem ooit nog een half seizoen aan Ajax. In totaal kwam Mendes da Silva tot 282 competitieduels als prof, waarin hij 22 keer scoorde. Hij maakte deel uit van de voorselectie van bondscoach Bert van Marwijk voor het WK.

Directeur Trafigura mogelijk toch vervolgd

De directeur van Trafigura wordt mogelijk toch vervolgd voor zijn rol in de afvaldump in Ivoorkust door het schip de Probo Koala. De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat een eerdere beslissing om de directeur buiten vervolging te plaatsen, onterecht is genomen. Het gerechtshof in Amsterdam moet nu opnieuw bekijken of Claude Dauphin kan worden vervolgd.

Voor de afvaldump in het West-Afrikaanse land in 2006, waardoor vele mensen ziek zouden zijn geworden en vijftien mensen overleden, staan momenteel meerdere betrokkenen terecht. De directeur van Trafigura, dat het schip inhuurde, had echter met succes bezwaar gemaakt tegen zijn dagvaarding. Dauphin zat eerder al vijf maanden in een Ivoriaanse cel.

Het bezwaar tegen een dagvaarding wordt alleen gegrond verklaard als het zeer onwaarschijnlijk is dat vervolging tot een veroordeling zal leiden. In het geval van de directeur was dat ook zo, vond de rechtbank van Amsterdam in 2008. Ook het hof oordeelde dat het bezwaar gegrond was.

Bayern MŁnchen wil Van der Wiel

Bayern München wil Gregory van der Wiel. De Duitse club heeft de interesse voor de 22-jarige international kenbaar gemaakt bij Ajax.

"Op korte termijn wordt er gekeken of de clubs eruit kunnen komen", aldus de zaakwaarnemer van Van der Wiel, Hakim Slimani. Overigens is Slimani niet blij met het tijdstip. "Greg is weliswaar geschorst, maar staat in de halve finale van het WK en wil pas ná het toernooi een beslissing nemen over zijn toekomst."

Naast Bayern werd de international eerder ook al gelinkt aan Barcelona, Real Madrid, Manchester City, Chelsea, Manchester United, Arsenal en Internazionale.

Klokkenluider Bos opnieuw voor de rechter

Klokkenluider Ad Bos moet opnieuw terechtstaan voor omkoping van ambtenaren. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Zijn zaak moet opnieuw worden behandeld.

In 2005 sprak de rechtbank van Rotterdam hem vrij in een zaak. Aan de overige omkopingen werd hij schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf. Het OM ging daarop in hoger beroep.

Zonder succes, want het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Bos geen eerlijk proces heeft gehad. Justitie zou de klokkenluider te lang aan het lijntje hebben gehouden zonder duidelijk te maken of hij nou verdachte of getuige was, inbreuk op zijn zwijgrecht hebben gemaakt en de indruk hebben gewekt dat hij niet zou worden vervolgd.

Justitie ging daarop in cassatie. Nu stelt de Hoge Raad dat uit de communicatie tussen het OM en Bos niet blijkt dat hij erop kon vertrouwen dat hij niet werd vervolgd. Ook wijst de Hoge Raad er op dat Bos pas na een tijd als verdachte werd aangemerkt. Zo lang hij geen verdachte was, hoefde hij ook niet op zijn zwijgrecht te worden gewezen.

Daarom moet het hof in Amsterdam de zaak opnieuw in behandeling nemen.

Bos bracht in 2001 de bouwfraude aan het licht, nadat hij een schaduwboekhouding van zijn bedrijf openbaar had gemaakt. Hieruit bleek dat op grote schaal prijsafspraken werden gemaakt in de bouwsector, waardoor de prijs kunstmatig hoog bleef. Hierop werd een parlementaire enquête ingesteld.

Bos verloor hierna zijn baan en kwam met zijn vrouw in een camper te wonen. Vorig jaar april sloot Bos een overeenkomst met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij kreeg een forse vergoeding omdat hij volgens toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst 'een onevenredig zware last' had moeten dragen.

Gewonde bij kettingbotsing A27

Een kettingbotsing heeft dinsdagochtend op de A27 bij Utrecht richting Arnhem voor vertraging gezorgd. Een 34-jarige man uit Rotterdam raakte gewond. Hij is met nek- en rugklachten overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Bij het ongeval waren zeven voertuigen betrokken, waarvan er vijf moesten worden weggesleept. De weg werd binnen een uur weer vrijgegeven, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het ongeval werd rond 09.30 uur veroorzaakt door twee auto's die stopten voor een file in een bocht naar de A27. De andere auto's reden hier al dan niet opgeduwd achterop, meldt het KLPD.

Seacon Logistics langer sponsor van VVV

Seacon Logistics is ook de aankomende drie jaar hoofdsponsor van VVV-Venlo. Frank Hermans, directeur Seacon Logistics en Marco Bogers directeur commerciële / algemene zaken VVV-Venlo ondertekenden vandaag in Seacon Stadion - De Koel - een contract voor drie jaar met een optie voor nog eens twee seizoenen in het nieuwe wedstrijdstadion.

Seacon Logistics is sinds juli 2007 hoofdsponsor van de Eredivisionist. De banden tussen club en hoofdsponsor zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid mede door het internationale netwerk dat beide partijen hebben opgebouwd zoals in Japan, Brazilië en Rusland. Frank Hermans: Wij steunen VVV-Venlo in de groei naar een volwaardige Eredivisieclub in combinatie met de aanloop naar het nieuwe stadion. Sport met business verbinden spreekt mondiaal aan en kan beide partners verder omhoog stuwen.

De invulling van het sponsorpakket bevat onder andere naamgeverschap van Stadion De Koel. Nieuw is dat Seacon Logistics de komende drie seizoenen niet alleen bij thuiswedstrijden het fraaie wedstrijdshirt zal sieren maar dat ook bij uitwedstrijden Seacon Logistics op de borst van de eerste selectie prijkt. De presentatie van de hoofdsponsor werd gevisualiseerd middels het nieuwe wedstrijdtenue. Frank Hermans toont zich tevreden over het retro shirt. "VVV-Venlo heeft in samenwerking met de nieuwe sportkledingsponsor Masita Sportswear en de andere shirtsponsors het wedstrijdshirt een speciale make over gegeven waarin de V de historie vertegenwoordigt, en de moderne snit de wensen van de spelers ten goede komt. Het strakke model geeft de krachtige uitstraling van de selectie direct een extra impuls."

VVV-Venlo is met deze nieuwe overeenkomst in staat de komende jaren haar inkomsten substantieel te verhogen. Marco Bogers: "De sponsorbijdrage van Seacon Logistics biedt ons naast continuïteit in inkomsten tevens de mogelijkheid onze commerciële begroting de komende jaren verder op te schroeven en hier zijn we Seacon Logistics zeer erkentelijk voor. Het is goed te vernemen van een hoofdsponsor dat dankzij de BusinessClub van VVV-Venlo het netwerk van zo'n vooraanstaand bedrijf uitgebreid wordt en uit de overeenkomst nieuwe zakelijke relaties ontstaan. Uiteindelijk draait het hier allemaal om. VVV-Venlo heeft op haar beurt veel profijt van de uitstekende zakelijke contacten van Seacon Logistics in landen als Japan en Brazilië, zo is reeds gebleken. Er is dus duidelijk sprake van een win-win situatie."

VVV-Venlo en Seacon Logistics doen geen mededelingen over de hoogte van de hoofdsponsorbijdrage.

Doelman Japan naar BelgiŽ

De Japanse doelman op het WK in Zuid-Afrika, Eiji Kawashima, vertrekt naar Lierse SK. Kawashima, die alle WK-duels voor zijn land speelde, komt over van Kawasaki Frontale. Kawashima is de tweede keeper uit Japan die zijn brood in Europa gaat verdienen.

De 27-jarige Kawashima bereikte met Japan de tweede ronde van het WK. Daarin werd het land na penalty's uitgeschakeld door Paraguay. In de groepsfase namen de Aziaten het op tegen Nederland (0-1), Kameroen (1-0) en Denemarken (3-1).

'Huntelaar weigert aanbieding Marseille'

Klaas-Jan Huntelaar heeft 'nee' gezegd tegen een aanbieding van de Franse kampioen Olympique Marseille. Dat schrijft Il Corriere dello Sport. Volgens de Italiaanse krant heeft Marseille vijftien miljoen euro over voor de Nederlander.

Huntelaar zou meer interesse hebben in een transfer naar het Bayern München van Louis van Gaal. Zaakwaarnemer Arnold Oosterveer liet maandag in een Portugese krant weten dat er voor Huntelaar nog geen officieel bod is binnengekomen.

Momenteel is Huntelaar met Oranje in Zuid-Afrika. Hij mocht in de slotfase van het duel met Japan invallen en tegen Kameroen deed de aanvaller het laatste half uur mee. Huntelaar maakte het tweede en winnende doelpunt: 2-1.

Klaas-Jan Huntelaar (26) kwam vorig jaar zomer van Real Madrid naar AC Milan. In de Serie A speelde hij 25 wedstrijden, waarin de spits zeven keer het doel trof. Komend seizoen krijgt The Hunter te maken met een andere coach (Massimiliano Allegri), omdat Leonardo is vertrokken.

Kotick niet blij met Xbox Live

De president van Activision, Bobby Kotick, is niet blij met het huidige business model dat Xbox Live momenteel hanteert. Xbox Live neemt volgens Kotick namelijk een groot bedrag van Third Party Developers af.

Bobby Kotick nam het razend populaire spel Modern Warfare 2 als voorbeeld. Het eerste DLC-pakket, het Stimulus Mappack, werd in de eerste week 2,5 miljoen keer aangeschaft. Kotick is hier uiteraard erg blij om, maar wat hem niet bevalt is dat Xbox Live niet hun maandelijkse inkomsten deelt:

"We've heard that 60 percent of subscribers are principally on Live because of Call Of Duty. We don't really participate financially in that income stream. We would really like to be able to provide much more value to those millions of players playing on Live, but it's not our network."

Xbox Live heeft momenteel 23 miljoen abonnees, waarvan Activisions Modern Warfare 2 het populairste spel op het netwerk is.

Finaleplaats Oranje legt Ajax geen windeieren

Het WK is ook voor Ajax een lucratieve business. De Amsterdammers ontvangen voor alle spelers die actief zijn op het WK een vergoeding van de FIFA. Als het Nederlands elftal de finale haalt, verdient Ajax ruim een half miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van RTLZ.nl.

De FIFA betaalt clubs per dag een vergoeding van 1.600 euro per speler. De kassa begon al op 27 mei te rinkelen voor Ajax, dat negen internationals bij de start van het WK moest afstaan. Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw spelen voor Oranje. Bij een finaleplaats zijn die 47 dagen in Zuid-Afrika. Dat levert Ajax dan 75.000 euro per speler op.

De tegenstander in de halve finale, Uruguay, heeft de Ajacieden Luis Suárez en Nicolas Lodeiro in de selectie. Verder mochten Dennis Rommedahl en Christian Eriksen aantreden bij Denemarken. Marko Pantelic (Servië) en Eyong Enoh (Kameroen) waren de andere Ajax-spelers in Zuid-Afrika.

Wilders wil ontslag Tjeenk Willink

Herman Tjeenk Willink mag nooit meer worden benoemd als informateur en moet worden ontslagen als vicevoorzitter van de Raad van State. Dat eist PVV-leider Geert Wilders dinsdag in Kamervragen aan demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA).

Tjeenk Willink presenteerde maandag zijn eindverslag als informateur. Onder zijn leiding toonden VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zich bereid te onderhandelen over een paars-pluskabinet. Een rechts kabinet met de PVV is vooralsnog uit zicht.

De bijlage bij het eindverslag is Wilders in het verkeerde keelgat geschoten. In het stuk 'Wat kan binden in plaats van scheiden' schrijft Tjeenk Willink onder meer dat Nederland gebaat is bij Europese samenwerking. Ook mag de overheid niemand discrimineren, dat geldt ook voor de toelating en uitzetting van vreemdelingen en de inburgering en naturalisatie van nieuwkomers, vindt hij.

De inmiddels oud-informateur, die het stuk op persoonlijke titel schreef, meent verder dat een nieuw kabinet initiatieven van de Kamer het zogeheten contraseign moet onthouden als beginselen van de democratische rechtsstaat, de internationale positie van Nederland of de financiële uitgangspunten in het geding zijn. Een contraseign is nodig voor de rechtsgeldigheid.

Volgens Wilders heeft Tjeenk Willink met dit stuk laten zien niet onpartijdig maar 'eurofiel en antidemocratisch' te zijn. Hij heeft zich 'buiten zijn opdracht om in politieke zin geuit over inburgering en het toelaten en uitzetten van vreemdelingen, alsmede over Europese samenwerking op het terrein van politie en justitie'.

Dat is ongepast voor een informateur die boven de partijen zou moeten staan, vindt de PVV-leider. Ontslag zou daarom op zijn plaats zijn. Ook zou Balkenende koningin Beatrix moeten vragen Tjeenk Willink 'nooit meer' als informateur te benoemen, aldus Wilders.

Playstation 3 wordt wit in Japan

Binnenkort verschijnt er een witte Playstation 3 op de Japanse markt. Dit schrijft de populaire weblog Kotaku. Deze witte Playstation 3 moet op 29 juli verschijnen in Japan. Een eventuele Europese releasedatum moet nog onthuld worden.

De intrede van de witte Playstation 3 zorgt er voor dat de opslagcapaciteit van 120GB en 250GB wordt vervangen door respectievelijk 160GB en 320GB. Voor hetzelfde geld krijgen consumenten dus meer schijfruimte om games en films op te slaan. De witte versie van de kleine Playstation 3 komt naast een nieuwe zwarte editie met dezelfde eigenschappen op de markt.

Sony is dit jaar flink aan het vernieuwen. Naast de introductie van de verbeterde kleine versie van de Playstation 3 in september 2009, betekent 2010 het jaar van het 3D-gamen en de Playstation Move-controllers. Daar past de onthulling van nieuwe kleuren voor de Playstation 3 natuurlijk mooi bij.

Playstation 3 wordt wit in Japan

Olsen: "Oranje speelt achteruit"

Nederland speelt vanavond in de halve finale van het WK tegen Uruguay. Toch is niet iedereen gecharmeerd van het spel van Oranje.

Morten Olsen, de bondscoach van het Deense nationale elftal, noemt Nederland  zelfs de exponent van het "achteruit-voetbal", dat hij dit WK veel heeft gezien. "Nederland wil voor alles niet verliezen. Nieuw is dat  de twee opruimers De Jong en Van Bommel niet één keer voor de bal komen," aldus Olsen in de krant Berlingske Tidende.

De bondscoach zegt dat hij gruwt van het berekende spel. "Op het EK 2008 en het WK van 2006 werd er meer aan mooi voetbal gedaan. Maar dit is nu eenmaal de trend, dat betreur ik."

Dubai weigert bodyscanners om islam

Op de twee luchthavens van Dubai zullen geen bodyscanners worden ingezet, omdat ze in tegenspraak met de islam zijn. Dat meldden lokale media dinsdag op basis van het hoofd van de veiligheid van de luchthavens, Ahmad Mohammad Bin Thani.

De zogenoemde full-body scanners zullen ook niet worden ingezet om de privacy van de passagiers te waarborgen en uit respect voor hun persoonlijke vrijheid. De bodyscan laat zien of er aan het lichaam en kleding van een passagier onregelmatigheden zijn. Volgens Bin Thani zijn de veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden in overeenstemming met internationale standaarden en zullen er voorlopig geen grote wijzigingen in het veiligheidsbeleid plaatsvinden.

De krant Gulf News meldde echter, dat de luchthavens overwegen om wel camera's met gezichtsherkenning in te zetten.

Partyganger slikt twee keer meer dan clubbezoeker

Onder partybezoekers komt drugsgebruik twee keer zo vaak voor als onder clubbezoekers. Dat concluderen het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut voor Criminologie in de Feestmeter 2008-2009.

Van bezoekers van party's als Sensation en Dance Valley heeft bijvoorbeeld 31 procent het afgelopen jaar xtc gebruikt. Van de clubbezoekers gebruikte zestien procent deze drug. Onder de overige 15- tot 34-jarigen is dat drie procent.

Gevraagd naar hun drugsinname in de afgelopen maand zegt bijna een kwart van de partybezoekers xtc te hebben gebruikt. Twaalf procent gebruikte cocaïne, zeven procent amfetamine en vijf procent GHB. Onder clubbezoekers zijn die percentages respectievelijk negen, vijf, drie en twee.

De feestvierders gebruiken volgens de onderzoekers zelden typische straatdrugs als heroïne en crack. GHB beleeft volgens de onderzoekers een nieuwe piek. Veertien procent van de partybezoekers heeft het ooit gebruikt en zes procent van de clubbezoekers.

Tussen party- en clubbezoekers zijn grote verschillen als het gaat om het aandeel dat gebruikt, maar degenen die gebruiken nemen ongeveer evenveel drugs in. Hetzelfde geldt voor mannen en vrouwen. Mannen gebruiken vaker dan vrouwen, maar als vrouwen gebruiken, nemen ze net zoveel in als mannen.

Ongeveer tien tot twintig procent geeft aan problemen te hebben met drugs. Deze groep heeft bijvoorbeeld moeite om te stoppen. Een grote meerderheid heeft de afgelopen maand minstens een keer vijf of meer glazen alcohol op een avond gedronken.

Duitsland ongelukkig met 'Kapitšn' Lahm

De Duitse aanvoerder Philipp Lahm heeft in de aanloop naar de halve finale op het WK tegen Spanje voor de nodige beroering gezorgd in het kamp van Die Mannschaft.

De verdediger van Bayern München riep in Duitse media dat hij ook na het WK aanvoerder van de nationale ploeg wil blijven. De band zit normaal gesproken om de arm van Michael Ballack, maar hij doet vanwege een enkelblessure niet mee aan het mondiale toernooi.

Teammanager Oliver Bierhoff probeerde de machtsstrijd binnen de selectie direct weer naar de achtergrond te verdrijven. "Deze discussie is onnodig", vond Bierhoff. "Dit is een thema dat in deze weken geen rol mag spelen. Het gaat er momenteel alleen om dat we de komende twee wedstrijden succesvol zijn. Al het andere komt daarna en over dit thema nemen bovendien de trainers een besluit. Dit is niet zo'n gelukkig gekozen tijdstip."

Lahm verklaarde onder meer in Bild dat hij veel plezier beleeft aan zijn rol als Kapitän. "Ik wil de band graag behouden. Waarom zal ik mijn functie dan vrijwillig afgeven?" Bierhoff zei vandaag dat de afspraken duidelijk zijn. "Michael Ballack is nog steeds onze aanvoerder; en Philipp Lahm de 'Weltmeisterkapitän'."

WK Vandaag: 6 juli 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de wedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag wordt de eerste halve finale gespeeld en deze zal gaan tussen Nederland en Uruguay.

Uruguay v. Nederland

Uruguay is het enige niet-Europese land wat nog actief is op het WK. Uruguay ging relatief eenvoudig door de groepsfase. Wist twee keer te winnen en speelde alleen gelijk tegen Frankrijk. Na de groepsfase wisten zij Zuid-Korea met 2-1 opzij te zetten, en de kwartfinale was ook een prooi voor de Uruguayanen. Echter ging dit wel op een ludieke wijze. Ajacied Luis Suárez speelde voor keeper door in de laatste minuut met zijn handen de bal van de lijn te halen. Deze penalty werd gemist door Ghana en in de afsluitende penaltyserie was Uruguay te sterk voor The Black Stars. Tegen Nederland missen zij Suárez, omdat hij rood kreeg voor de handsbal, en verdediger Fucile.

Ook Nederland fietste eenvoudig door de groepsfase heen. Alle wedstrijden werden gewonnen. Ook tegen Slowakije was Oranje veel sterker wat niet werd omgezet in doelpunten. Het werd 2-1. Wat wel een grote verrassing was, was dat het Nederlands elftal Brazilië naar huis stuurde. Nadat de Goddelijke kanaries op voorsprong kwamen door een goal van Robinho schoot Sneijder Oranje op gelijke hoogte. Oranje won de wedstrijd daarna ook nog eens door een kopbal van de kleinste van het veld, Wesley Sneijder. Tegen het Zuid-Amerikaanse Uruguay zal Nederland het moeten doen zonder de geschorste Nigel de Jong en Gregory van der Wiel die beide tweemaal een gele kaart ontvingen.

TV Schema:

Tijd Programma Zender
11:55 - 12:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
13:10 - 13:20 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:10 - 13:15 NOS Sportjournaal Nederland 2
13:30 - 13:40 NOS Sportjournaal Nederland 1
14:30 - 17:59 NOS Tour de France Nederland 1
18:40 - 18:52 NOS Sportjournaal Nederland 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Nederland 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Nederland 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Nederland 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Nederland 1
21:20 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Nederland 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Nederland 1
22:20 - 23:45 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Nederland 1
22:30 - 23:20 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:35 - 01:25 NOS Studio Sportzomer Nederland 1

Hill: "Relatie tussen Hamilton en Button onder druk"

Volgens voormalig wereldkampioen Damon Hill zal bij McLaren de relatie tussen de coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button onder druk komen te staan. Beide Britse rijders strijden om de titel in de Formule 1, iets wat volgens Hill tot grote strubbelingen kan gaan leiden.

"Het borrelt al een tijdje en het zal gaan koken. Het gaat tussen twee Britse coureurs in misschien wel de beste auto van het veld en dan heb je een fantastisch close gevecht. Jenson houdt Lewis bijzonder scherp. Je eerste rivaal is je teamgenoot en met iemand als Jenson naast je moet je flink aan de bak," zei Hill tegen de BBC.

"Ik weet dat Lewis gewend is om altijd de snelste te zijn en dat verwacht je ook van hem, maar misschien is Jenson net even wat realistischer en wat meer volwassen over sommige zaken. De race in Silverstone kan bepalend zijn voor de relatie binnen het team. Er is slechts ruimte voor één."

Aangifte wegens genocide tegen Dutchbatters

Nabestaanden van slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 hebben aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdrijven tegen onder anderen overste Thom Karremans.

Dat heeft advocate Liesbeth Zegveld dinsdag gemeld. Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic hebben besloten aangifte te doen, omdat de Nederlandse militairen destijds hun familieleden overdroegen aan de Bosnische Serviërs, die hen hebben vermoord, aldus de raadsvrouw.

Behalve tegen Karremans, die commandant was van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, is aangifte gedaan tegen diens plaatsvervanger Franken en tegen personeelsfunctionaris Oosterveen van Dutchbat. Het VN-bataljon moest de moslims in Srebrenica beschermen. Op 11 juli 1995 viel de enclave echter in handen van de Bosnisch-Servische vijand, die vervolgens ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens vermoordde.

Honda droomt van maagdelijk wit

Keisuke Honda hoopt ooit nog eens het maagdelijk witte shirt met rugnummer 10 van Real Madrid te dragen. Dat verklaarde de Japanse vedette vandaag in de krant Sports Nippon.

De 24-jarige middenvelder maakte veel indruk op het WK in Zuid-Afrika en heeft daarmee interesse gewekt bij topclubs als Valencia, Sevilla, AC Milan en Manchester City.

Honda leidde de Blue Samurai in Zuid-Afrika naar de tweede plaats in groep E, achter Nederland. De voormalig spelmaker van VVV-Venlo scoorde tegen Kameroen en Denemarken. In de achtste finale moest Japan na strafschoppen buigen voor Paraguay. "Ik streef altijd het beste na", verklaarde Honda in de krant. "Ik verlang er altijd naar om in een sterk team te spelen. Het zou geweldig zijn om ooit uit te blinken als de nummer tien van Real Madrid."

Honda verruilde VVV een halfjaar geleden voor CSKA Moskou. Bij de Russische club liet hij zich meteen gelden met een aantal belangrijke doelpunten, onder meer in de Champions League.

Game is Shaun Whites ergste ervaring ooit

Shaun Whites eerste verschijning in een videogame was zijn ergste ervaring ooit. Dit heeft de beroemde skate- en snowboarder gezegd in een interview met het Official Xbox Magazine.

In 2001 verscheen Shaun White op 13-jarige leeftijd als jong talent in Activisions snowboardgame Shaun Palmer's Pro Snowboarder. White was erg teleurgesteld in de manier waarop hij in het spel was verwerkt. Hij leek totaal niet op het personage.

De meervoudig medaillewinnaar op de Winterspelen weet wel waardoor dit kwam. "Je wordt helemaal opgewonden [omdat je in een game komt]", legt de beroemde snowboarder uit. "Maar niemand had mij om input gevraagd, ze wilden niets van mij weten. Ze pakten enkel mijn naam en plakten die op een personage."

White zegt in het interview met OXM dat hij geleerd heeft van deze fout. Aanbiedingen om in games te spelen, heeft hij lang afgewezen. Tot Shaun de kans kreeg om de hoofdrol te spelen in een game speciaal gemaakt over hem.

Inmiddels is Shaun White een grote naam in de wereld van het snowboarden en heeft hij in samenwerking met Ubisoft al enkele snowboard-games gemaakt. Dit najaar verschijnt zijn eerste skate-game Shaun White Skateboarding.

Game is Shaun White's ergste ervaring ooit
Game is Shaun Whites ergste ervaring ooit (Foto: Novum)

Man gedood in restaurant Den Haag

In een restaurant in Den Haag is maandagavond een man met geweld om het leven gebracht. Ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Er is een verdachte aangehouden.

Een 47-jarige Hagenaar kwam rond 22.30 uur bij een politiebureau en vertelde dat er iets was gebeurd in een restaurant aan de Zoutmanstraat. Agenten troffen daar de dode man aan.

De Hagenaar is aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid en wordt verhoord. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk hoe hij om het leven is gekomen.

De politie heeft een groot team op de zaak gezet.

Einde muisstille hybride auto's nabij

Het tijdperk van de stille hybride auto lijkt zijn einde te naderen. Gas-elektrische hybrides, auto's die bij lage snelheden door hun elektromotor worden voortgedreven, staan bekend om hun stille motoren en hun lage verbruik. Maar hun geruisloosheid is niet altijd zaligmakend.

Sommige onderzoekers stellen dat de geruisloosheid van hybride voertuigen gevaar oplevert voor onopmerkzame voetgangers en blinden. Belangengroepen voor blinden pleiten al jaren voor de toevoeging van kunstmatig geluid in dergelijke auto's, omdat blinden in het verkeer slechts kunnen vertrouwen op hun gehoor.

Vooralsnog maken hybride auto's twee procent uit van alle auto's die jaarlijks worden verkocht, maar verwacht wordt dat dit aandeel in de toekomst aanzienlijk zal stijgen als gevolg van strengere eisen voor uitstoot en zuinigheid.

Het Amerikaanse bureau voor autoveiligheid concludeerde vorig jaar dat hybride voertuigen bij lage snelheden tweemaal vaker betrokken zijn bij aanrijdingen met voetgangers dan auto's met een gewone verbrandingsmotor. Bij snelheden boven de dertig kilometer per uur zorgt de wrijving tussen banden en wegdek wel voor een duidelijk hoorbaar geluid.

Het Congres houdt de waarschuwing uit de wetenschap nauwlettend in de gaten en overweegt het toevoegen van geluid aan hybride en elektrische auto's verplicht te stellen. Ondertussen werken autofabrikanten als Nissan, Toyota en Chevrolet al aan de ontwikkeling van geluidssystemen voor voertuigen die binnen enkele jaren op de markt moeten komen.

Informateurs werken aan compact regeerakkoord

De partijen die onderhandelen over de vorming van een paars-pluskabinet zijn bereid om een compact regeerakkoord te sluiten. Over de hoofdpunten van beleid worden afspraken gemaakt, maar er blijven 'vrije kwesties' over die aan de Tweede Kamer worden overgelaten.

Dat zeiden de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) dinsdagochtend tijdens een persconferentie. Het sluiten van een compact regeerakkoord is nodig om het dualisme in ere te herstellen en de rol van de Tweede Kamer te versterken. "Gedetailleerde regeerakkoorden schroeien dualisme dicht", zei Wallage.

Ook zorgt een coalitieakkoord op hoofdlijnen ervoor dat de partijen die samen in het kabinet zitten hun identiteit kunnen behouden. Partijen hebben daar 'veel behoefte' aan volgens Wallage.

Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) startten om 11.00 uur aan de tweede dag van de onderhandelingen met de beide informateurs.

'Webreclame verhoogt energierekening'

Webadvertenties verbruiken net zo veel energie als tweeduizend huishoudens. Dat concludeert student Randy Simons van de Universiteit Twente.

Hij sloot een energiemeter op zijn computer aan en gebruikte een speciaal programma om de vele webadvertenties op internet uit te schakelen. Zo kon hij vergelijken hoeveel stroom hij verbruikt als hij de advertenties laat laden en hoeveel stroom wordt verbruikt als hij ze blokkeert.

Zo concludeerde hij dat webadvertenties gemiddeld tweeënhalf watt verbruiken. Uit eerder onderzoek bleek dat alle Nederlanders samen 2,7 miljard uur per jaar op internet surfen. Door de getallen met elkaar te vermenigvuldigen berekende Simons dat de webadvertenties jaarlijks net zo veel elektriciteit verbruiken als tweeduizend huishoudens.

De student technische informatica vergeleek ook verschillende browsers. Daaruit bleek dat Internet Explorer veertig procent meer energie verbruikt voor het laden van webreclames dan Firefox. Tussen verschillende soorten en typen computers zijn de verschillen in energieverbruik volgens Simons klein.

Oranjeplein verwacht 20.000 fans

Op het Oranjeplein, de verzamelplaats van fans van het Nederlands elftal bij het WK, worden vandaag op de Grand Parade in Kaapstad ongeveer 20.000 supporters verwacht. Dat zegt Lloyd Vandenberg, de voorzitter van de Supportersclub Oranje.

Van de belangstellenden zijn ongeveer tweeduizend fans rechtstreeks uit Nederland afkomstig. Daarnaast zijn er honderden in Zuid-Afrika wonende Nederlanders aanwezig. De grote meerderheid aan fans komt uit de plaatselijke bevolking in Kaapstad. Nederland speelt vanavond in Kaapstad tegen Uruguay, in de halve finale van het WK.

"Men is hier razend enthousiast over ons feest", zegt Vandenberg, die bij de groepswedstrijd van Nederland tegen Kameroen ook al in Kaapstad "aan het draaien" was. "In de lokale media is de laatste dagen zeer veel aandacht aan ons project besteed. Heel Kaapstad weet waar we zijn."

Vandenberg, die ook al festiviteiten organiseerde in Johannesburg, Durban en Port Elizabeth, heeft zijn gebruikelijke programma wat aangepast. Naast Nederlandse muziek vanaf het podium zijn er ook optredens van enkele Zuid-Afrikaanse bands.

De festiviteiten beginnen rond het middaguur. Dit omdat Oranje pas in de avond speelt en omdat bij eerdere bijeenkomsten de belangstelling in de vroege uren nog niet groot was. Drie uur voor de wedstrijd zet de stoet zich in beweging om gezamenlijk van de Grand Parade in het centrum naar het stadion Green Point nabij de haven Waterfront te lopen.

Glock: "Verstelbare vleugels gevaarlijk"

Virgin-coureur Timo Glock vindt de invoering van de verstelbare achtervleugels in de Formule 1 gevaarlijk. De Duitser vindt dat de snelheidsverschillen op de rechte stukken te groot worden.

Glock wijst hierbij naar het incident tussen Heikki Kovalainen en Mark Webber in Valencia waarbij laatstgenoemde een salto met zijn Red Bull maakte omdat hij achterop de Lotus reed. Doordat de achterliggende coureur zijn achtervleugel aan mag passen zal een vergelijkbare situatie gaan ontstaan denkt de Duitser.

"We hebben allemaal kunnen zien wat er kan gebeuren als er zoveel verschil in snelheid is," zei Glock. "Mark had het geluk dat er een grote uitloopzone was voordat hij in de bandenstapel terecht kwam. Met het oog op de veiligheid vind ik het invoeren van deze vleugels dus een verkeerde beslissing. Er zijn meer coureurs met dezelfde mening."

De Duitser overweegt de Grand Prix Drivers Association in te schakelen om te kijken of er iets aan de plannen gedaan kan worden. De vakbond van de Formule 1-coureurs kan mogelijk de reglemenstwijziging deels tegenhouden.

Vorige week zei Mercedes GP-baas Ross Brawn als technisch directeur van de FOTA nog dat het concept van de verstelbare achtervleugels prima is maar dat het inhalen niet te gemakkelijk mag worden. Hiermee worden gevaarlijke situaties zoals die tussen Webber en Kovalainen meer voorkomen.

Kennedy vertrekt naar Racing Santander

Kennedy Bakircioğlu gaat in Spanje bij Racing Santander spelen. De Zweed tekent een tweejarig contract en komt over van Ajax. Met de Amsterdammers bereikte hij vorige week al een akkoord over de ontbinding van zijn contract. Kennedy speelde drie jaar voor Ajax, dat hem destijds overnam van FC Twente.

De 29-jarige Kennedy gaf vorige week al aan een overgang naar Spanje te ambiëren. "Je speelt daar sowieso twee keer per seizoen tegen Barcelona en Real Madrid. Prachtig toch?" Voor Racing Santander, dat uitkomt in de hoogste Spaanse afdeling, is het de derde nieuweling. Eerder werden Francis en Domingo Cisma aangetrokken.

Minder personeel bij nablussen heidebrand

De brandweer gaat dinsdag met minder mankracht verder met het nablussen van de heidebrand op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant. Dat gebeurt met ongeveer dertig brandweermensen en vijftig militairen, laat de brandweer weten. Maandag werden nog zestig brandweermannen en honderd militairen ingezet.

Het vuur is maandagnacht niet opnieuw opgelaaid. Zondagnacht hadden enkele bomen vlam gevat, maar die werden maandagochtend al snel geblust. De brand brak vrijdag uit en heeft meer dan tweehonderd hectare heide verwoest. Op het hoogtepunt werden vierhonderd brandweermannen en honderd militairen ingezet.

Het nablussen van de brand is lastig omdat de brand onder de humuslaag verder woedt. Daarom moet de grond tot een halve meter diep worden omgeploegd om zo het vuur te kunnen blussen.

De brandweer bekijkt in de loop van dinsdag of nablussen woensdag ook nog nodig is.

Move bundle met RE5 aangekondigd

Sony heeft twee bundles aangekondigd voor Playstation Move. De games die in deze bundle uitkomen zijn Resident Evil 5 en Big 3 Gun Shooting en ze zullen op 21 oktober uitkomen.

De PlayStation Move Biohazard 5 Alternative Edition Special Pack bestaat uit een Playstation Move-controller, een Playstation Eye en Biohazard 5 Alternative Edition. Het betreft hier uiteraard een Japanse versie, aangezien Biohazard in het westen beter bekend is als Resident Evil. De prijs van dit pakket is 7.980 yen, wat omgerekend ongeveer 72 euro is.

De andere bundle, de PlayStation Move Big 3 Gun Shooting Perfect Pack, bestaat uit een PlayStation Move controller, een PlayStation Eye, een zogenaamde PlayStation Move "shooting attachment" en het spel Big 3 Gun Shooting. Deze game is een bundle op zich, uitgebracht door Bandai Namco en bevat Time Crisis Razing Storm, Dead Storm Pirates en Time Crisis 4 Arcade version. Het geheel wordt verkocht voor 11.980 yen, oftewel ongeveer 108 euro.

De games van beide pakketten zullen ook afzonderlijk verkocht worden.

Move

[Upd] [Tour] Terpstra niet meer van start

Niki Terpstra was gisteren in de tweede etappe van de Tour de France een van de vele renners die ten val kwam in de afdaling van de Col de Stockeu. Bij de Nederlands kampioen op de weg viel de schade mee. "Vooral schaafwonden," liet hij weten.

Gisteren voelde Terpstra zich overigens minder ziek dan de dag ervoor toen hij klaagde over koorts. "Het is met medicijnen onderdrukt", aldus Gerry van Gerwen, teammanager van Terpstra bij Milram.

Update 10:20 uur:

Niki Terpstra zal toch niet van start gaan in de derde etappe van de Tour de France. De renner van Milram kreeg vannacht 39,3 graden koorts. De ploegleiding van Milram vindt het onverantwoord om hem toch te laten rijden.

'11,5 miljoen tv-kijkende supporters Oranje'

Het Nederlands elftal weet zich vanavond tijdens de halve finale tegen Uruguay gesteund door 11,5 miljoen Oranjesupporters die het WK-duel thuis of buitenshuis via de televisie zullen volgen.

Dat voorspelt kijkcijferexpert René van Dammen van de afdeling MediaOnderzoek & Advies van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Volgens Van Dammen zal de wedstrijd tegen Uruguay, ondanks het ideale uitzendtijdstip van 20.30 uur, nog niet het recordaantal van 11,7 miljoen kijkers van de wedstrijd Nederland-Brazilië tijdens het WK in 1998 overtreffen. "Uruguay is als tegenstander minder aansprekend dan Brazilië. Bovendien zijn veel Nederlanders al op vakantie. Die kijkers kunnen we niet meten. Dat is een handicap", geeft Van Dammen als verklaring.

Ontwikkelaar verdedigt All Points Bulletin

De grootschalige online game All Points Bulletin (APB) heeft een flink aantal negatieve recensies ontvangen, maar ontwikkelaar Realtime Worlds staat hier niet echt van te kijken. Volgens de creative director moeten de meeste consumenten nog aan de nieuwe game wennen.

"De reactie is precies zoals we hadden vooraf hadden verwacht", begint de creative director in een interview met de website Eurogamer. "We doen veel zaken compleet anders in APB en daar moeten de meeste mensen nog aan wennen."

In APB worden criminelen tegenover een politiemacht geplaatst. De spelwereld is geheel open en de stad San Paro is vrij te doorlopen. Spelers kunnen beruchte criminelen of handhavers van de wet worden. Deze tweedeling is het centrale thema van APB.

APB werd echter van begin af aan aangekondigd als een nieuwe versie van Grand Theft Auto. Hierdoor hebben recensenten onrealistische verwachtingen van APB, wat de negatieve recensies rond APB kan verklaren.

De creative director van Realtime Worlds meent dat recensies helemaal niet belangrijk zijn voor de verkoop van de game en dat consumenten slim genoeg zijn om hun eigen conclusies te trekken.

Ontwikkelaar verdedigt 'All Points Bulletin'
Ontwikkelaar verdedigt All Points Bulletin

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt de derde etappe van de Tour de France verreden. Er wordt deze dag ook daadwerkelijk voor het eerst in deze editie op Frans grondgebied gereden. De etappe gaat van Wanze naar Arenberg Porte du Hainaut en gaat over 213 kilometer. Het speciale van deze etappe is dat 13,2 kilometer over kasseien voert en dat de finale kleur kan gaan geven.

Wanze
Wanze is een plaats en gemeente in het arrondissement Hoei dat in de provincie Luik ligt. De gemeente telt ruim 12.500 inwoners. De stad heeft veel met wielrennen van doen. Naast dat de Muur van Hoei (finishplaats Waalse Pijl) op een steenworp afstand ligt, wordt ook elk jaar een vlooienmarkt gehouden voor wielerliefhebbers en volgers.

Wanze had nog nooit de Tour de France op bezoek. Wel vertrok in 2006 de derde rit van de Giro d'Italia uit het dorp.

Arenberg Porte du Hainaut
Arenberg is onder wielerliefhebbers natuurlijk bekend van de klassieker Parijs-Roubaix. De misschien wel zwaarste kasseistrook van de rit, het Bos van Wallers-Arenberg ligt hier namelijk vlakbij. Arenberg is voor het eerst aankomstplaats in de Tour de France.

Het dorpje zelf kent een kleine zesduizend inwoners. Er zal gefinisht worden bij de mijn van Arenberg, dat onderdeel is van het werelderfgoed van UNESCO. Het plan is om van deze locatie een filmlocatie te maken, om zodoende een technologisch platform te ontwikkelen voor de ontwikkeling van visuele en digitale services.

Etappebeschrijving
Op het eerste gezicht lijkt het een etappe voor de sprinters te worden, ware het niet dat er voor het eerst sinds 2004 weer kasseistroken zitten in de Tour de France. De 13,2 kilometer aan stroken liggen vrij in de finale, dus zouden specialisten als Fabian Cancellara, Thor Hushovd en Juan Antonio Flecha hun kans kunnen ruiken op een etappezege.

Enkele van de kasseistroken worden ook in de wielerklassieker Parijs-Roubaix aangedaan, zoals de Wandignies-Hamage passage die 3,7 kilometer lang is. Ook de Haveluy wordt aangedaan, welke eindigt op ruim 7,5 kilometer van de streep. Favorieten zouden zomaar tijd kunnen gaan verspelen in deze etappe en hebben zich dan ook goed voorbereid.

 

Profiel

Algemeen klassement na de tweede etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 10.01.25
2 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank + 2,57
3 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 3,07
4 David Millar (GB) Garmin + 3,17
5 Lance Armstrong (VS) RadioShack +3,19
6 Geraint Thomas (GB) Team Sky + 3,20
7 Alberto Contador (Spa) Astana + 3,24
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,25
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 3,29
10 Linus Gerdemann (Dui) Milram + 3,32

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Hushovd
**** Cancellara
*** Cavendish
** Farrar
* Flecha, Petacchi

 

"Vrouwen houden van actievolle games"

Vrouwen houden van actie in games en zijn ook niet vies van het nodige geweld. Dat blijkt uit de masterscriptie van communicatiewetenschapper Lotte Vermeulen aan de universiteit van Gent, schrijft het AD.

Op basis van de masterscriptie concludeert het AD dat vrouwen graag eenvoudige games spelen waarbij de controle over een situatie gemakkelijk behouden kan worden. Daarnaast hebben ze graag een vrouwelijk personage onder de knoppen dat sterk in haar schoenen staat en wordt een flinke dosis actie en geweld niet geschuwd.

Voor haar masterscriptie heeft Vermeulen 983 gamers onderzocht. "In tegenstelling tot mannen, willen vrouwen dat een game logisch en eenvoudig in elkaar zit en dat het controlepaneel eenvoudig te hanteren is. Bovendien moeten de gameregels duidelijk zijn en de uitdaging haalbaar."

Vermeulen ziet een duidelijk onderscheid in de hoeveelheid tijd die mannen en vrouwen besteden aan het spelen van games. Vrouwelijke gamers spelen gemiddeld acht uur per week, terwijl mannen de zeventien uur benaderen.

'Vrouwen houden van actievolle games'
Vrouwen houden van actievolle games

Nederland - Uruguay live op FOK!sport

Vanavond begint om 20:30 uur het duel tussen Nederland en Uruguay, dat in het kader van de halve finales op het WK voetbal wordt gespeeld. FOK!sport zal je gedurende deze wedstrijd live op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Kaapstad.

Heb je vanavond geen tijd om naar deze wedstrijd te kijken? Volg dan de wedstrijd via een tekstueel verslag op FOK!sport. Vanaf 20:00 uur zal er op FOK!sport een bericht staan wat gedurende de wedstrijd zal worden bijgehouden met de meest recente gebeurtenissen in die wedstrijd.

'Verdachte krijgt advocaat te vaak niet te spreken'

Verdachten hebben voor hun eerste politieverhoor vaak geen contact met een advocaat, terwijl ze daar sinds 1 april wel recht op hebben. Dat komt doordat advocaten binnen twee uur na de melding bij de verdachte moeten zijn. Dat lukt lang niet altijd, meldt het Nederlands Dagblad.

De advocatenkantoren Cleerdin & Hamer en Nolet Advocaten hebben volgens de krant brandbrieven gestuurd naar de Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten onderschrijft de kritiek.

De advocaten wijzen er op dat de eerste meldingen om 07:00 uur binnenkomen, terwijl het voor advocaten vaak pas mogelijk is om vanaf 09:00 uur bij een cellencomplex langs te gaan. Na twee uur vervalt het recht om een advocaat te spreken en mogen rechercheurs de verdachte horen. Ook zou verdachten worden verteld dat ze de advocaat zelf moeten betalen terwijl dat niet zo is.

De advocaten zouden de vergoeding ook te laag vinden. Sommigen zetten hun telefoon volgens de Raad voor Rechtsbijstand niet op tijd aan, reageren niet snel genoeg of vergeten hun dienst.

Advocaat Sander Janssen stelt in de krant dat de rechten van verdachten in het gedrang komen. Hij wijst er op dat hij vaak veel tijd kwijt is aan het uitzoeken waar de verdachte eigenlijk vastzit. Soms krijgt hij drie meldingen tegelijk.

Doden door Koerdische aanval Turkije

Bij een aanval van Koerdische rebellen op een Turkse militaire controlepost in de buurt van de grens met Irak zijn drie soldaten en negen opstandelingen om het leven gekomen. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia gemeld.

De gevechten braken maandag uit toen rebellen het vuur openden op de controlepost in de provincie Hakkari. Het Turkse leger is nog op zoek naar opstandelingen die er na de strijd vandoor gingen.

Sega niet aanwezig op Gamescom

Sega slaat de Gamescom, die volgende maand weer gehouden wordt in Duitsland, een jaar over vanwege commerciële redenen. De Japanse uitgever zou groots hebben uitgepakt met Sonic 4, Vanquish, Valkyria Chronicles II, Shogun 2: Total War en meer.

Tot nu toe heeft alleen Konami een line-up voor de Gamescom bekendgemaakt. Zij nemen de volgende games mee: Castlevania: Lords of Shadow, PES 2011, Def Jam Rapstar en wat Kinect-titels. Beide Metal Gear Solid-titels (Rising en 3DS) komen later aan de orde.

'Verplicht openheid over benzineprijs'

Oliemaatschappijen moeten worden verplicht de actuele benzineprijzen op internet te publiceren. Dat advies geeft CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan haar opvolger in een nieuw kabinet.

Van der Hoeven wil dat consumenten de juiste prijzen aan de pomp op internet kunnen opzoeken. De informatie moet ook beschikbaar zijn voor navigatiesystemen in auto's, zodat automobilisten de goedkoopste pomp in de buurt kunnen vinden. Meer openheid moet leiden tot meer concurrentie en dus lagere benzineprijzen. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zei dit dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Van der Hoeven schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er volgens haar snel een wetsvoorstel moet komen dat de branche verplicht helderheid te geven. Ze sprak daar al een jaar over met oliemaatschappijen en brancheverenigingen, maar zonder resultaat. Ze had de branche tot 1 juli gegeven om zelf met een plan te komen.

Thailand verlengt noodtoestand

Uit vrees voor nieuwe onlusten handhaaft de regering van Thailand de noodtoestand in negentien provincies. In vijf provincies is de maatregel ingetrokken.

Dat heeft een Thaise regeringswoordvoerder dinsdag laten weten. De noodtoestand werd half april uitgeroepen in een periode van grote demonstraties tegen de regering van premier Abhisit Vejjajiva. Abhisit is sinds half december 2008 regeringsleider in Thailand. In mei maakte de regering met geweld een einde aan de protesten.

Volgens de noodtoestand zijn samenscholingen van meer dan vijf personen verboden. Verder kunnen ordetroepen verdachten tot dertig dagen zonder aanklacht vasthouden.

Frankrijk gaat burkaverbod bespreken

In Frankrijk staat het parlement op het punt om het veelbesproken verbod op de burka te gaan bespreken.

Het wetsvoorstel dat besproken gaat worden in het Lagerhuis zal ervoor zorgen dat er een verbod komt op het dragen van de burka op publieke plaatsen. Op het toch dragen van deze burka zal een boete komen te staan die rond de 130 euro ligt. Voor het dwingen van vrouwen een burka te dragen door derden zal een zelfs nog hoger boetebedrag komen te staan.

Het wetsvoorstel zal volgende week in stemming worden gebracht in het Lagerhuis voordat er in september in de Senaat over gestemd zal worden. President Sarkozy steunt het wetsvoorstel. Ook in andere Europese staten zoals België en Spanje vindt een dergelijk voorstel steeds meer steun.

Minister President Francois Fillon heeft de toon gezet door het debat over het voorstel te openen met de stelling dat moslima's die een burka dragen de Islam tekort doen. Zij zouden door het dragen van de burka de Islam een duister en bekrompen imago geven.

Het probleem met dit debat is echter dat er in Frankrijk slechts zo'n 2.000 vrouwen zijn die een burka dragen en dat onderzoek heeft uitgewezen dat het merendeel van deze vrouwen niet voldoet aan het stereotype beeld van de onderdrukte moslimvrouw: zij dragen de burka uit eigen overtuiging en zullen dus gedwongen moeten worden om de burka af te zetten. Politiekorpsen hebben al aangegeven niet enthousiast te zijn over het dwingen van vrouwen hun burka af te doen en ook is het maar de vraag of mensenrechtenorganisaties het erbij laten zitten mocht dit wetsvoorstel goedgekeurd worden.

 

Ghana verwelkomt 'Black Stars'

Ghana heeft de nationale voetbalploeg vannacht als helden onthaald. De Black Stars beleefden een goed WK in Zuid-Afrika. Ze misten de halve finales vrijdag echter door in de strafschoppenserie te verliezen van Uruguay.

Ondanks de uitschakeling was de stemming goed op het vliegveld van de hoofdstad Accra. De fans, gehuld in de landskleuren groen, goud en rood, legden een rode loper uit voor de spelers en besprenkelden het vliegtuig met water.

"We hebben ons best gedaan voor Ghana en Afrika, maar het geluk was niet aan onze zijde", verklaarde middenvelder Stephen Appiah bij aankomst. Hij deed een gewaagde belofte aan de supporters. "Ik ben geen profeet, maar we gaan ons kwalificeren voor het WK van 2014 en daar zullen we meedoen om de titel."

Nederzettingen bezetten 42 procent Westoever

Op meer dan 42 procent van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever staan Israëlische nederzettingen. Dat zegt de Israëlische mensenrechtengroepering B'Tselem. Volgens de groep is een vijfde van het land in de nederzettingen afgepakt van Palestijnse grondbezitters.

B'Tselem zei dinsdag dat het onderzoek naar de nederzettingen is gebaseerd op officiële documenten, waaronder militair kaartenmateriaal en een database van nederzettingen die door het leger is aangelegd. De inbeslagname van een groot deel van het land zou hebben plaatsgevonden nádat het Israëlische Hooggerechtshof in 1979 besloot de landconfiscatie te verbieden.

Volgens B'Tselem is maar één procent van het bezette land bebouwd, maar strekt de jurisdictie van de nederzettingen zich uit tot 42 procent van de Westoever.

Onderdelen iPhone 4 kosten 187 dollar

De onderdelen van de nieuwe iPhone 4 van Apple kosten tezamen 187,51 dollar (147,73 euro). Het toestel is daarmee wat onderdelen betreft twintig dollar duurder dan zijn voorganger, de iPhone 3GS. Dat hebben analisten van onderzoeksbureau iSuppli achterhaald door de nieuwe iPhone volledig uit elkaar te halen.

Het bureau heeft alleen de kosten van de onderdelen berekend. In het eindbedrag zijn niet de kosten opgenomen voor productie, software of marketing.

Het duurste onderdeel is het nieuwe hoge-resolutie beeldscherm, dat door iSuppli op 28,50 dollar (zo'n 22 euro) wordt geschat. Het geheugen kost ongeveer 27 dollar en de processor, die volgens iSuppli door Samsung is geproduceerd, 10,75 dollar.

[Tour] Contador: "Solidariteit in het peloton"

In de tweede etappe van de Tour de France kwamen veel renners ten val. Tourfavoriet Alberto Contador was na afloop duidelijk: Er moest solidariteit zijn in het peloton.

"Het was onmogelijk om niet te vallen. In elke bocht lagen groepjes renners. Niemand wist beneden hoe de situatie in de koers was. Toen ik hoorde dat Andy Schleck een van de belangrijkste slachtoffers was, heb ik mijn ploegmaten meteen gezegd om niet door te rijden. Zo wil ik niet winnen." aldus de Spanjaard van Astana.

Kranten: "Nu moet het gebeuren voor Oranje"

De Nederlandse kranten zijn het erover eens dat Nederland een finaleplaats vandaag niet meer uit handen mag geven. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk moet in de halve eindstrijd kunnen winnen van de 'vechters' uit Uruguay.

"Dag van de waarheid", schrijft het AD op de voorpagina. Volgens de krant weet de spelersgroep dat dit het moment is om historie te schrijven: "Nederlands elftal beseft dat het nu of nooit is." De Telegraaf waarschuwt Oranje voor de vechtersmentaliteit van de 'knokploeg' Uruguay: "De mouwen opstropen!"

Alle dagbladen waken voor onderschatting van de Zuid-Amerikaanse tegenstander. Vooral aanvaller Diego Forlán moet goed in de gaten worden gehouden. De Telegraaf heeft het meeste vertrouwen en laat een aantal oud-coaches en voormalig spelers aan het woord: "Uruguay moeten we kunnen pakken."

Volgens De Volkskrant is ook de aandacht in het buitenland voor Oranje groot: "Plots stort iedereen zich op Oranje." De Oranjegekte in Nederland komt ook ruim aan bod. "Naar Oranje kijken alsof ons leven er vanaf hangt", zeggen supporters in het AD. Het enthousiasme van prins Willem-Alexander en zijn gezin over het Nederlands elftal wordt ook breed uitgemeten. Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima zijn vanavond aanwezig bij de wedstrijd. Om 20.30 trappen Nederland en Uruguay af in Kaapstad.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over vernielingen aan de vitale infrastructuur.

Regelmatig valt het treinverkeer stil omdat dieven de koperen leidingen hebben gestolen. Onaanvaardbaar. Gisteren werd een trein beschoten, waarbij een ruit sneuvelde. Ook onaanvaardbaar. De trein maakt deel uit van de onmisbare infrastructuur van ons land. En als de spoorwegen niet het slachtoffer zijn van koperdieven of vandalen, dan zijn het wel de stroomleveranciers. Jatten en mollen zijn de norm in ons land. Er moet wat gebeuren:

Maradona krijgt steun van president

Er heerst nog steeds onzekerheid over het aanblijven van Diego Maradona als bondscoach van Argentinië. President van het Zuid-Amerikaanse land, Cristina Fernandez, riep de flamboyante trainer op om vol te houden. Argentinië werd zaterdag in de kwartfinales uitgeschakeld door Duitsland na een ruime nederlaag (4-0).

"Hou vol Diego! Geen Argentijn heeft ons zoveel plezier gegeven op het voetbalveld als jij", sprak Fernandez publiekelijk. Maradona gaf na de wedstrijd aan dat hij moest nadenken over een vervolg als keuzeheer.

Zijn assistent Alejandro Mancuso kan zich niet voorstellen dat Pluisje ermee stopt. "Hem kennende lijkt het me sterk dat hij opstapt omdat de wereldtitel niet gehaald is. We kunnen de goede dingen die hij heeft gedaan niet negeren", stelde Mancuso op de Argentijnse radio.

Maradona heeft nog een contract tot de Copa America in 2011 waar Argentinië gastheer van is.

Politie Filipijnen bevrijdt ontvoerde Chinees

De Filipijnse politie heeft een Chinese zakenman gered uit de handen van een aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging. De man werd al meer dan een jaar gevangen gehouden op het eiland Jolo. Dat heeft de politiechef van de provincie Sulu, Amil Banaan, dinsdag gezegd.

De Chinees Xili Wu werd bevrijd na een confrontatie maandag tussen de politie en gewapende mannen van Abu Sayyaf, een groepering die berucht is om haar ontvoeringen en onthoofdingen. De groep zou door Al-Qaida worden gefinancierd.

Volgens Banaan werd Wu in december 2008 ontvoerd uit zijn winkel in Jolo, de hoofdstad van het eiland.

Vlak voor aftrap besluit over geblesseerde Lugano

Diego Lugano blijft een twijfelgeval bij Uruguay voor het duel in de halve finale van het WK met het Nederlands elftal. De aanvoerder van de Zuid-Amerikanen heeft een knieblessure.

De afgelopen dagen stonden in het teken van zijn herstel, aangezien hij nog niet met de groep heeft meegetraind. Ook de afsluitende training maakte hij niet mee. Mogelijk komt Lugano alsnog in actie, daar bondscoach Óscar Tabárez vlak voor de aftrap over zijn meespelen beslist.

Aantal politieke tweets na verkiezingen gekelderd

Nu de verkiezingen voorbij zijn lijken twitterende politici hun kiezers alweer vergeten. Dat concludeert het AD dinsdag uit cijfers van communicatiebureau Politiek Online.

Het bureau hield bij hoe vaak politici en partijen een bericht via Twitter de wereld in sturen. Twitter bleek een populair medium om te proberen meer kiezers te bereiken.

De politici van de VVD verstuurden tijdens de verkiezingen samen tot 1405 berichten per week. In de week na de stembusgang daalde dat naar 532. De PvdA zakte van 737 naar 219. D66 stuurde in de week van de verkiezingen 762 berichten en zakte daarna naar 321 berichtjes van maximaal honderdveertig tekens. Het CDA zakte van 902 naar 366 en GroenLinks van 822 naar 452.

Een woordvoerder van Politiek Online wil in het AD niet van 'politiek bedrog' spreken. "Het goede is dat de meeste politici wél blijven twitteren, ze stoppen er niet helemaal mee."

Overigens twitterde GroenLinks-leider Femke Halsema maandag dat ze voorlopig stopt met twitteren. Maandag begonnen de onderhandelingen over een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Om dit 'kwetsbare formatieproces alle kans te geven' plaatst ze voorlopig geen tweets.

[GP2] Eerste beelden nieuwe auto

Autosport.com heeft de hand weten te leggen op de eerste beelden van de nieuwe GP2-auto die vanaf komend seizoen gebruikt zal gaan worden in zowel de hoofd- als de Asia-series.

Afgelopen maandag werd de auto gespot op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk waar hij getest werd door voormalig GP2-coureur Ben Hanley. Het aerodynamische pakket is volledig onder handen genomen en ligt meer in lijn met de huidige Formule 1-auto's. Alhoewel de nieuwe auto er compleet anders uitziet dan de huidige, is de basis nog vrijwel hetzelfde. Hierdoor kunnen de huidige teams ervoor kiezen om of nieuwe auto's aan te schaffen, of de huidige aan te passen.

De foto zelf is in de bron te vinden.

Grote stroomuitval treft Toronto

Grote delen van Toronto zijn maandag getroffen door een stroomuitval, veroorzaakt door brand in een transformatorstation. Dat heeft het Canadese elektriciteitsbedrijf Hydro One gezegd. Ongeveer 240 duizend inwoners van Canada's grootste stad hadden enkele uren geen elektriciteit.

De stroomuitval viel samen met een bezoek van de Britse koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip. De prins overhandigde in het Royal York Hotel de Duke of Edinburgh Award, een prijs voor jongeren die zich inzetten voor de gemeenschap, toen het licht uitviel. Hij vervolgde de uitreiking in een schemerige zaal.

's Avonds was de uitval verholpen, vlak voor een diner van de Britse vorstin met de Canadese premier Stephen Harper.

Iglesias schuift schuld af op moeder gewonde fan

Enrique Iglesias zegt dat het niet zijn fout is dat de voet van een jonge fan in 2007 onder zijn auto terechtkwam. Hij geeft de schuld aan haar moeder. De 35-jarige zanger vindt dat zij verantwoordelijk was voor haar dochter, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Het 11-jarige meisje wilde een handtekening vragen aan Iglesias. De zanger had net een radiostation in Glendale in Californië verlaten, en zijn manager zat achter het stuur. De voet van het meisje werd verbrijzeld onder de auto, waarna haar moeder een rechtszaak aanspande.

Als de jury beslist dat het incident de schuld van Iglesias is, wil hij dat de rechter ervoor zorgt dat de moeder de kosten van de rechtszaak betaalt. De moeder heeft volgens de zanger niet goed op haar dochtertje gelet en haar niet beschermd. Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.

Teerbolletjes spoelen aan op kust Texas

Een kleine hoeveelheid teerbolletjes is aangespoeld op de kust van de Amerikaanse staat Texas. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten maandag gemeld.

Volgens een woordvoerder van olieproducent BP zijn de teerbolletjes afkomstig uit het olielek in de Golf van Mexico. Het is voor het eerst dat de olie de staat Texas bereikt. Al eerder werden de kusten van Louisiana, Alabama, Florida en Mississippi vervuild. Op de kust van laatstgenoemde staat spoelden vorige week voor het eerst grote hoeveelheden olie aan.

Het olielek ontstond in april na een explosie bij het boorplatform Deep Horizon. BP doet sindsdien pogingen om het lek te dichten maar is daar ondanks verscheidene pogingen nog niet in geslaagd.

Rotterdamse politie schiet man dood

De Rotterdamse politie heeft dinsdagochtend een man doodgeschoten. Twee agenten waren naar een melding over een ruzie in een woning aan de Osseweistraat gegaan.

Daar aangekomen stormde volgens een politiewoordvoerder een man met een mes op de agenten af. Daarop zou een van hen de man hebben neergeschoten, waardoor hij overleed.

Zoals gebruikelijk bij dit soort gevallen is het pistool van de agent in beslag genomen. De rijksrecherche onderzoekt of de agent terecht heeft geschoten.

Koningin Elisabeth bezoekt VN en Ground Zero

Koningin Elisabeth II brengt dinsdag een kort bezoek aan New York, waar ze de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal toespreken.

Ook brengt de Britse koningin een bezoek aan Ground Zero, de plek waar de torens van het World Trade Center in elkaar stortten na de aanslagen van 11 september 2001.

Koningin Elisabeth hield één keer eerder een toespraak voor de Algemene Vergadering, in 1957. Toen pleitte ze voor wereldvrede en navolging van de mensenrechten wereldwijd.

Samen met haar echtgenoot prins Philip legt de koningin dinsdag een krans op de plek waar in 2001 bijna 3000 mensen om het leven kwamen nadat islamistische terroristen twee vliegtuigen in de kantoortorens van het WTC hadden geboord. Ook ontmoet het Britse staatshoofd nabestaanden van slachtoffers en leden van de New Yorkse politie en brandweer die direct in actie kwamen na de aanslagen.

Dinsdag is de laatste dag van een 9-daags bezoek van de koningin aan Noord-Amerika. Hiervoor verbleef Elisabeth in Canada.

Wiegel waarschuwt Rutte voor paars-plus

VVD-leider Mark Rutte begint zowel electoraal als inhoudelijk aan een risicovol avontuur door over paars-plus te onderhandelen. Dat stelt VVD-coryfee Hans Wiegel dinsdag in De Telegraaf. Hij vindt dat de PVV in de onderhandelingen te snel uit beeld is verdwenen.

Heel weinig kiezers hebben volgens Wiegel gedacht dat Rutte en PvdA-leider Job Cohen samen in één kabinet zouden zitten. Hij wijst op een peiling van Maurice de Hond. Daaruit zou blijken dat slechts acht procent van de VVD-kiezers het een goed idee vindt om met PvdA, GroenLinks en D66 in zee te gaan.

Daarbij herinnert Wiegel eraan dat volgend jaar al Statenverkiezingen voor de Eerste Kamer worden gehouden. Veel heeft de VVD daar echter niet van te vrezen, want de gedeputeerden die daarin mogen stemmen zijn al gekozen bij de provinciale verkiezingen.

Maandagmiddag hebben de leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks met de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage besproken hoe zij de onderhandelingen over de vorming van een kabinet gaan aanpakken. Het gesprek vormde het begin van de inhoudelijke onderhandelingen over een paars-plus kabinet.

Dat er onderhandeld gaat worden over paars-plus is de uitkomst van gesprekken die oud-informateur Herman Tjeenk Willink de afgelopen week heeft gevoerd. Volgens Tjeenk Willink ligt paars-plus het meest voor de hand nu een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA onmogelijk is gebleken.

Dinsdag gaan de gesprekken verder.

Nieuwe storm groeit in Golf van Mexico

Een storing boven de Golf van Mexico ontwikkelt zich mogelijk tot een nieuwe tropische storm. Dat heeft het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) maandag bekendgemaakt. Als de storm uitgroeit tot een orkaan zou dit de tweede zijn in het orkaanseizoen in het Atlantische gebied. Een nieuwe orkaan zou een tegenslag kunnen betekenen in pogingen de enorme olievlek in de Golf van Mexico op te ruimen.

Volgens het NHC is er een middelgrote kans dat het lagedrukgebied, dat zich in noordwestelijke richting voortbeweegt, zich in de komende 48 uur ontwikkelt tot een tropische storm. Het NHC waarschuwt voor zware regenbuien en windstoten in Cuba en in oostelijke delen van Mexico.

Vorige week hinderde de orkaan Alex de opruimwerkzaamheden in de Golf van Mexico. Wel bleef de orkaan uit de buurt van de oliemassa en boorplatforms.

TabŠrez ziet zwakke plekken bij Oranje

De bondscoach van Uruguay Óscar Tabárez ziet Oranje in de halve finale als favoriet, maar acht zijn eigen team zeker niet kansloos. "We hebben ze geanalyseerd en hebben wel degelijk zwakke plekken gevonden, maar die ga ik natuurlijk niet vertellen", gaf hij aan. "Maar we zullen wel een perfecte wedstrijd moeten spelen om van ze te winnen."

Tabárez kent Nederland vooral van de aanvallende speelstijl, iets dat Oranje dit toernooi slechts bij vlagen heeft laten zien. "Ik zat tijdens het WK van 1998 samen met Rinus Michels in de technische commissie van de FIFA", herinnert hij zich. "Michels vertelde me dat Nederland alleen maar aanvallend kan spelen omdat ze er anders geen plezier aan beleven."

Arjen Robben is de Nederlandse international die op Tabárez tot nu toe de meeste indruk heeft gemaakt. "Hij is een hele grote speler. Snel, handig en effectief. Nederland is ook duidelijk gegroeid sinds zijn terugkeer." Wel waarschuwt hij dat Oranje meer is dan alleen Robben. "Ook Wesley Sneijder is een speler van bovengemiddelde klasse. Maar voor Nederland is de druk wel veel groter dan voor ons."

Waar Nederland alleen kampt met twee geschorste spelers, heeft Tabárez het een stuk lastiger. De geblesseerde Nicolas Lodeiro ontbreekt, achter de namen van aanvoerder Diego Lugano en Diego Godin staat nog een vraagteken en Jorge Fucile en Luis Suárez zijn geschorst.

De schorsing van Suárez is een gevolg van een handsbal op de doellijn in de slotseconden van de kwartfinale tegen Ghana. In de Engelse media werden er direct parallellen getrokken met de 'hand van God' van Diego Maradona. "Het is beschamend hoe de Engelse journalisten daarmee zijn omgegaan", vindt Tabárez. "We zijn trots op onze prestaties en spelen absoluut niet vals."

Van Marwijk: "Uruguay toonbeeld van passie"

Bert van Marwijk heeft veel bewondering voor de strijdlust van Uruguay, vandaag de tegenstander van het Nederlands elftal in de halve finale. "Die ploeg is een voorbeeld als het om passie gaat", vertelde de bondscoach gisteravond op de persconferentie. "Dat heb ik onze spelersgroep ook aangegeven."

Van Marwijk kampt in aanloop naar het duel met weinig personele problemen. "Iedereen is fit, ook Joris Mathijsen is klaar om te spelen", weet de bondscoach, die het wel zonder de geschorste spelers Nigel de Jong en Gregory van der Wiel moet stellen. Khalid Boulahrouz en Demy de Zeeuw zijn de meest waarschijnlijke vervangers.

Van Wesley Sneijder, met vier goals topscorer van Oranje, wordt vanavond in Kaapstad weer het een en ander verwacht. "Hij maakt een scherpe en fitte indruk en heeft maximaal getraind", prijst Van Marwijk zijn spelmaker. "Het is ook mooi om te zien hoe snel hij na het winnen van de Champions League is overgegaan tot de orde van de dag."

Ook Arjen Robben is onderwerp van gesprek, mede omdat hij zich volgens de internationale media nogal eens schuldig zou maken aan schwalbes. "In het verleden gebeurde dat wel eens, maar dat heeft hij al lang afgeleerd", wijst Van Marwijk die kritiek van de hand. "Hij valt ook niet bewust, maar zoekt nu eenmaal vaak de duels op en dan gebeuren dat soort dingen."

Over Robin van Persie, die zijn draai op dit WK nog niet echt heeft kunnen vinden, hoeft volgens Van Marwijk niemand zich zorgen te maken. "Hij speelde tegen Brazilië beter dan in de wedstrijden daarvoor. Met zijn talent kan hij ook zomaar een wedstrijd voor ons beslissen."

Navas vreest vroege tegentreffer van Duitsland

Jesús Navas maakt zich op voor een lastige wedstrijd in de halve finale van het WK. Daarin is Duitsland de tegenstander van Spanje.

Navas, doorgaans bankzitter in de ploeg van bondscoach Vicente Del Bosque, is bang voor een bliksemstart van de Duitsers. In het toernooi is het team van Joachim Löw al vaak vroeg op voorsprong gekomen. Navas vindt dat hij en zijn team zich daar bewust van moeten zijn.

"Ze hebben nu al een paar keer vroeg gescoord en dat heeft ze erg geholpen", aldus Navas op de officiële website van de FIFA. "Duitsland heeft snelle aanvallers en dat is helemaal handig als je een vroege goal maakt. Ze kunnen dan op de counter spelen. Het is een zware tegenstander, die barst van het zelfvertrouwen."

Duitsland en Spanje spelen woensdag om een plaats in de finale. Op weg naar de eindstrijd versloeg Spanje in de achtste finale Portugal en in de kwartfinale Paraguay, terwijl Duitsland te sterk was voor Engeland en Argentinië.

Servisch lid van parlement Kosovo beschoten

Een Servisch lid van het door etnische Albanezen gedomineerde parlement van Kosovo is maandag gewond geraakt toen hij in de verdeelde stad Mitrovica door onbekenden werd beschoten.

Op parlementslid Petar Miletic werden minstens vier kogels afgevuurd, waarvan er een hem boven de knie trof. De politie vermoedt dat de beschieting verband houdt met het werk van Miletic als parlementslid.

Er zitten maar tien Serviërs in het 120 leden tellende parlement, dat in 2008 de onafhankelijkheid uitriep. De Servische parlementsleden worden door een groot deel van de Servische minderheid als verraders beschouwd, omdat ze met de etnische Albanezen samenwerken.

[Upd] [Tour] Garmin zwaar gehavend na tweede etappe

De ploeg die ongetwijfeld de meeste renners tegen de grond zag gaan is Garmin Transitions. Tijdens de tweede etappe vielen er maar liefst vijf renners van de Amerikaanse formatie. Beide kopmannen Tyler Ferrar en Christian Vande Velde kusten het asfalt.

"Voor Christian (Vande Velde, red) is het algemeen klassement wel afgelopen, als we er al vanuit gaan dat hij morgen start", vertelt ploegleider Matt White aan Cyclingnews. Samen met Tyler Farrar en Julian Dean werd hij na afloop van de rit naar het ziekenhuis vervoerd.

David Millar en Robbie Hunter werden onderzocht door artsen. Alle renners wisten de finish te halen, maar het blijft nog onduidelijk wie er wel en wie er niet aan de start van de derde etappe zullen verschijnen.

Update

Christian Vande Velde zal in de derde etappe van de Tour de France niet meer aan het vertrek verschijnen. De Amerikaan blijkt aan zijn valpartij twee gebroken ribben overgehouden te hebben. Tyler Farrar zal wel van start gaan. Bij hem werd gevreesd voor een elleboogbreuk, maar hij blijkt slechts enkele flinke bloeduitstortingen te hebben opgelopen.

Jeugdig talent naar Team-Timmer

Het schaatsteam rond Marianne Timmer wordt uitgebreid met schaatstalent Floor van den Brandt. Het nieuws werd door Annette Gerritsen op haar Twitteraccount bekendgemaakt. Zij maakte naast Timmer en Margot Boer al deel uit van de schaatsploeg.

Van den Brandt komt over van Jong Oranje waar ze onder leiding van coach Peter Kolder reed. De trainer maakte recent de overstap naar Team-Timmer, waardoor de 19-jarige rijdster nu weer met hem herenigd wordt.

Start internationaal gevecht tegen stierkikker

Nederlandse en Vlaamse overheden proberen samen de opmars van de stierkikker en waternavel tegen te gaan. Hiertoe is maandag in het Belgische Hoogstraten het startschot gegeven.

De waternavel, een waterplant, en de stierkikker, ook wel bekend als de Amerikaanse brulkikker, zijn uitheemse soorten die inheemse soorten verdringen en het natuurlijke evenwicht in vijvers en waterlopen verstoren. Daarmee bedreigen ze de biodiversiteit.

De stierkikker zit nog niet in Nederland, maar komt al wel voor in België en is al vlakbij de grens met Nederland gezien. De Amerikaanse brulkikker is voor zijn kikkerbillen Europa ingevoerd en is in België in de vrije natuur terechtgekomen.

Daar verovert het dier stilstaande, warme, ondiepe wateren met veel planten. Onder meer inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en kleine watervogels en hun kuikens staan op zijn menu. Om de kikker weg te krijgen wordt onder meer onderzocht of sterilisatie van volwassen dieren de uitbreiding van een populatie kan tegengaan.

De waternavel woekert al meer dan vijftien jaar in waterlopen in Vlaanderen en Nederland. De plant is via tuincentra in privévijvers en van daaruit in de waterlopen terechtgekomen. De waternavel vormt een dik tapijt op het water, waardoor in het water zuurstoftekort ontstaat.

Omdat hij de natuurlijke waterafvoer belemmert, kan hij ook overstromingen veroorzaken. Als het warm genoeg is, kan de plant zich in een week verdubbelen. Om de waternavel weg te krijgen, moet deze heel zorgvuldig en herhaaldelijk worden verwijderd.

De aanpak is met Europese steun tot stand gekomen. Onder meer verschillende Nederlandse waterschappen werken er aan mee.

Tanker gekaapt in Rode Zee

Somalische piraten hebben zondag in de Rode Zee een tanker gekaapt. De tanker heeft smeerolie aan boord en telt een achttienkoppige Filipijnse bemanning. Dit heeft een woordvoerder van de EU-vloot die in de Somalische wateren patrouilleert om piraterij tegen te gaan, maandag bekendgemaakt.

Somalië is al negentien jaar in de greep van wetteloosheid. Piraten uit dat land zijn in toenemende mate actief in de Rode Zee, de Indische Oceaan en de Golf van Aden die beide met elkaar verbindt. Veelal weten zij in ruil voor de schepen en hun bemanningen miljoenen losgeld te incasseren.

Tien doden bij crash militair vliegtuig

Bij een ongeluk met een Roemeens militair vliegtuig nabij de Zwarte Zee zijn maandag tien doden gevallen. Drie personen raakten gewond, van wie een zwaargewond. Dat heeft het Roemeense ministerie van defensie bekendgemaakt.

Volgens het ministerie vertrok de Antonov AN-2 maandag met dertien passagiers voor een training in het parachutespringen. Het vliegtuig stortte vlak na de start neer. Wat de oorzaak van de crash is, is vooralsnog onbekend.

Clinton belooft steun aan GeorgiŽ

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft maandag op een persconferentie met de Georgische president Michail Saakasjvili beloofd Georgië, een voormalig Sovjetland, te steunen. Het land is bezig zich te herstellen van een invasie door het Russische leger in 2008.

"De Verenigde Staten zijn vastberaden in hun toewijding aan de Georgische soevereiniteit en territoriale integriteit. De VS erkent geen invloedssferen", aldus Clinton. Ze verwees hiermee naar de bewering van Rusland dat het land bevoorrechte belangen en speciale invloed heeft in voormalige Sovjetlanden zoals Georgië.

Clinton zei dat zij en de Amerikaanse president Barack Obama deze kwesties ook hebben besproken tijdens een bezoek aan Washington van de Russische president Dmitri Medvedev vorige maand.

Clinton riep Rusland op zich te houden aan de verplichtingen die zijn opgenomen in een staakt-het-vuren dat na de invasie in augustus 2008 werd ondertekend. Ze benadrukte dat Rusland nog steeds delen van Georgië bezet houdt in weerwil van de wapenstilstand. Moskou moet volgens de overeenkomst de Russische troepen terugtrekken naar de positie die ze voor de inval ook hadden. Rusland moet bovendien humanitaire hulp toestaan in gebieden die nog steeds door Russische militairen bezet worden gehouden.

De Russische premier Vladimir Poetin waarschuwde na de persconferentie Georgië voor het zoeken van steun bij de VS. "Ze moeten niet op zoek gaan naar oplossingen van buitenaf", aldus Poetin. "Het is noodzakelijk een dialoog te voeren zonder derde partijen aan te halen."

Doden bij rellen in gevangenis

Bij een opstand in een gevangenis in Maracaibo, een stad in het westen van Venezuela, zijn zondag acht doden gevallen. Zeven gedetineerden raakten gewond. Dat heeft Odalis Caldero, de minister voor veiligheid van de deelstaat Zulia, maandag gezegd.

Caldero zei dat het niet direct duidelijk was wat de aanleiding vormde voor de rellen, maar dat het geweld vaak begint met rivaliserende bendes die met elkaar op de vuist gaan voor de controle over een cellenblok of om de verkoop van drugs.

Geweld komt vaak voor in de overvolle gevangenissen van Venezuela. Sommige corrupte cipiers verkopen zelfs wapens aan gedetineerden. Het afgelopen jaar vielen er in de gevangenissen 366 doden als gevolg van het geweld.

Details hervorming kiesstelsel VK bekend

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft maandag plannen voor een hervorming van het Britse kiesstelsel bekendgemaakt. De hervorming kan grote gevolgen hebben voor het politieke landschap in Groot-Brittannië. Coalitieregeringen, die elders in Europa gebruikelijk zijn, zullen dan vaker voorkomen in plaats van de enkele sterke partij die aan het roer staat, zoals nu vaak voorkomt in Groot-Brittannië.

Clegg wil een referendum over de hervorming houden, het aantal parlementariërs van zeshonderdvijftig terugbrengen naar zeshonderd en de grenzen van de Britse parlementaire kiesdistricten opnieuw vastleggen.

Volgens Clegg herstellen de veranderingen 'het vertrouwen van de bevolking in de politiek'. Mogelijk wordt het voor Clegg lastig het huidige kiesstelsel om te vormen naar een systeem waarin de kandidaat met de meeste stemmen wint, ook al heeft deze minder dan vijftig procent van het totaal aantal stemmen. Het huidige systeem is namelijk gunstig voor de twee grootste partijen van Groot-Brittannië -de Conservatieven en Labour en heeft er lange tijd voor gezorgd dat de Liberal Democrats van Nick Clegg buiten spel stonden. Clegg hoopt dan ook dat het nieuwe systeem er toe leidt dat zijn partij meer zetels krijgt en een meer permanente plek in het centrum van het politieke establishment.

Premier David Cameron, de leider van de Tories en de coalitiegenoot van Clegg, is tegen de hervormingen. Cameron heeft slechts ingestemd met het referendum als onderdeel van een overeenkomst om samen met de Liberal Democrats een coalitieregering te vormen. Hij zwoer dan ook om campagne te voeren tegen de veranderingen. Ook binnen de Labourpartij hebben een aantal politici hun bedenkingen.

Ondanks de weerstand tegen de hervormingen steunen de Tories wel de reorganisatie van de kiesdistricten en het verminderen van het aantal parlementariërs.

Naast de hervorming van het kiesstelsel wil Clegg ook het recht van de regering om op een willekeurig moment verkiezingen uit te schrijven aanpakken. In het huidige systeem is een simpele meerderheid voldoende om verkiezingen uit te schrijven. Een regeringspartij kan deze regel misbruiken door dat te doen op een moment dat de partij er goed voor staat in de peilingen. Clegg wil dit veranderen door een twee derde meerderheid verplicht te stellen. Het moet echter nog steeds mogelijk blijven om een regering te dwingen af te treden met een motie van wantrouwen.

"Het is simpelweg niet juist dat algemene verkiezingen kunnen worden uitgeschreven wanneer de premier dat wil", aldus Clegg. "Deze premier zal dan ook de eerste premier zijn die dat recht opgeeft."

Clegg zei dat hij 'grote, fundamentele hervormingen' voorstelt, maar hij betoogde dat de Britse kiezers zijn idee voor hervormingen omarmen.

Het referendum zal naar verwachting plaatsvinden op 5 mei 2011. Als de hervormingen worden goedgekeurd kunnen de nieuwe regels nog voor de algemene verkiezingen in Groot-Brittannië, in mei 2015, van kracht worden.

'Cyprus moet snel bezuinigen'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet voor volgend jaar een positieve groei voor de economie van Cyprus, maar heeft het land wel opgeroepen harde maatregelen te treffen om een beginnend begrotingstekort de kop in te drukken. Het begrotingstekort kan een bedreiging zijn voor het economisch herstel van het eiland.

Volgens het IMF moet Cyprus dringend de groeiende loonsom van de publieke sector een halt toe roepen, omdat dit het begrotingstekort alleen maar vergroot. "Wacht niet totdat het te laat is om maatregelen te nemen", zo waarschuwde Bernard Laurens van het IMF op een nieuwsconferentie. "Als er geen harde maatregelen worden genomen aangaande de loonsom, zien wij niet hoe het doel van de regering om het begrotingstekort met drie procent te verminderen kan worden gehaald."

Het begrotingstekort van Cyprus staat op dit moment op zes procent, maar kan volgens de Cypriotische minister van financiën Charilaos Stavrakis binnen drie jaar oplopen tot tien procent als er geen actie wordt ondernomen.

In april maakt Stavrakis een pakket maatregelen bekend dat erop gericht is binnen drie jaar het aantal banen in de publieke sector met vierduizend te verkleinen en de belastingontduiking aan te pakken. Hiermee moet het begrotingstekort worden verkleind. Bovendien moeten de uitgaven van de staat met honderdvijftig miljoen euro worden teruggebracht.

Negen arrestaties in groot fraudeonderzoek tuinders

Negen mensen zijn maandag opgepakt in een onderzoek naar fraude onder tuinders in Noord-Brabant en Limburg. De negen worden ervan verdacht tientallen miljoenen euro's te hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie, meldt het Openbaar Ministerie.

Met de constructie probeerden de tuinders, grote leveranciers van onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons, te voorkomen dat resultaten in de Nederlandse administratie geboekt werden. Op die manier hoopten ze de resultaten uit het zicht van de fiscus te houden. Ze verkochten op papier hun oogsten aan een buitenlandse rechtspersoon, die vervolgens Poolse arbeiders inhuurde om de gewassen te oogsten.

Daarna werd de oogst via Nederlandse veilingen geveild en aan afnemers geleverd. De veilingopbrengsten werden daarna vermoedelijk op een Luxemburgse bankrekening van een Luxemburgse onderneming gestort. Van het Luxemburgse geld werden na aftrek van kosten de tuinders betaald voor hun gewassen. Ook werden voor de tuinders luxe auto's aangeschaft.

Het OM vermoedt dat de tuinders echter zelf degenen zijn die zich vanaf het begin tot het eind bezig hielden met de teelt, de veiling en de verkoop van de gewassen. De hoofdverdachte, die zelf geen tuinder is, wordt gezien als de bemiddelaar. Hij leverde vermoedelijk goedkope krachten uit Polen aan de tuinders. De goedkope arbeidskrachten zorgden ook nog eens voor concurrentievervalsing.

Het onderzoek naar de tuinders werd gestart, nadat de Belastingdienst meldde dat Nederlandse tuinders rondreden in auto's met een Luxemburgs kenteken. In Beek, Veghel, Aarle-Rixtel, Lierop, Hernen, Milheeze, Nuenen en Kelpen-Oler werden de aanhoudingen verricht en doorzoekingen gedaan. Ook in Donkerbroek, Mierlo, Someren, Ridderkerk, Mariaheide en Barendrecht werden doorzoekingen gedaan.

Bij de doorzoekingen zijn administraties, computers, auto's en een vliegtuig in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op diverse panden en bankrekeningen met als doel geld dat met de praktijken is verdiend af te pakken.

Het onderzoek kent vertakkingen naar Polen, Cyprus, Luxemburg, België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland. Hier zijn geen aanhoudingen verricht. Wel zijn in het buitenland stukken opgevraagd en gelden in beslag genomen.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.