Spionnenruil tussen Rusland en VS

Redactie

Rusland en de Verenigde Staten werken aan een uitwisseling van spionnen, waarbij Russen betrokken zijn die onlangs werden opgepakt wegens spionage in de VS en een gevangen genomen atoomonderzoeker. Dat heeft de broer van de onderzoeker woensdag gezegd.

De nucleaire onderzoeker, Igor Soetjagin, zit in het Russische Archangelsk een gevangenisstraf van veertien jaar uit omdat hij voor de VS spioneerde. Maandag kreeg hij te horen dat hij en andere veroordeelde spionnen worden geruild voor de Russische spionnen die anderhalve week geleden door de FBI werden ingerekend, zei zijn broer Dmitri.

Soetjagin zegt te zijn gedwongen om een bekentenis af te leggen. Hij houdt nog altijd vol onschuldig te zijn en zegt Rusland niet te willen verlaten. De man werd in 1999 gearresteerd en vijf jaar later schuldig bevonden aan het doorspelen van informatie over kernonderzeeërs aan een Brits bedrijf dat volgens de Russen als dekmantel wordt gebruikt door de CIA.

Op 27 juni werden in de VS tien mensen gearresteerd die zouden behoren tot een groep spionnen die de afgelopen tien jaar geheime informatie over Amerikaanse bedrijven en wetenschappelijke en politieke aangelegenheden probeerden los te krijgen. Een elfde verdachte werd in Cyprus opgepakt, maar die verdween na het betalen van een borgsom.