Van der Laan geïnstalleerd als burgemeester

Eberhard van der Laan is geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Hij werd woensdagmiddag in de gemeenteraad door commissaris van de Koningin Johan Remkes beëdigd. Van der Laan zei al eerder veel zin te hebben in de klus en trots te zijn om burgemeester te zijn van de stad waar hij woont en waar zijn kinderen opgroeien.

De 55-jarige Van der Laan volgt Job Cohen op die ruim negen jaar burgemeester was in de hoofdstad. Sinds het vertrek van Cohen in maart werd het burgemeesterschap waargenomen door Lodewijk Assscher, die tot dan toe wethouder van financiën was in Amsterdam. Het is de bedoeling dat hij terugkeert als wethouder.

Asscher prees Van der Laan onder meer voor zijn inzet als probleemoplosser van de gemeente. "Wat een zegen om u nu permanent tot onze beschikking te hebben."

Hij stelde hem verder een belangrijke rol in het vooruitzicht voor de komende periode, waarin fors moet worden bezuinigd. "Amsterdam gaat de komende jaren veel meemaken. We kunnen uw ervaring daarbij goed gebruiken." Vervolgens wenste Asscher Van der Laan 'veel plezier en veel succes' en droeg hij zijn ambtsketen aan hem over.

Van der Laan dankte iedereen voor het in hem gestelde vertrouwen voor zijn benoeming in de 'eervolste functie ter wereld'. "Vertrouwen is een cadeau. Daar moet je altijd dankbaar voor zijn en dat moet ik de komende zes jaar iedere dag waarmaken."

Hij zei verder blij te zijn dat hij met zijn benoeming vlak voor de WK-finale met zijn neus in de boter is gevallen. De KNVB liet eerder op de dag weten dat Oranje, bij winst en verlies, in Amsterdam wordt gehuldigd. Van der Laan zei naar de huldiging uit te kijken.

De geboren Leidenaar zat vanaf 1990 al acht jaar in de Amsterdamse gemeenteraad, waarvan de laatste vijf jaar als fractievoorzitter voor de PvdA. Daarna ging hij zich meer bezighouden met zijn advocatenwerk, maar hij bleef betrokken bij de Amsterdamse politiek. Zo probeerde hij als informateur na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 te smeden.

Eind 2008 vertrok hij naar Den Haag om partijgenoot Ella Vogelaar op te volgen als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Hij bleef in Den Haag tot de val van het kabinet.

Van der Laan wil in zijn eerste tien werkdagen acht werkbezoeken afbrengen in de stad. Hij begint met een bezoek aan het stadsdeel Zuidoost samen met politiechef Bernard Welten.