FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 mei 2013

Opstelten snel alsnog naar Maastricht

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt 'heel snel' alsnog een bezoek aan Maastricht om te praten over de aanpak van drugsproblemen in die stad en in Zuid-Limburg. Dat zei Opstelten donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Opstelten zou eigenlijk donderdag een bezoek aan de stad brengen, maar de Kamer gooide roet in het eten. Die eiste dat de minister aanwezig was bij het debat over de zorgfraude, dat de hele dag duurde. Opstelten moest daar vragen beantwoorden over de aanpak van de fraude door het Openbaar Ministerie.

"Ik vond het jammer dat ik er vandaag niet kon zijn", zei Opstelten over het niet doorgaan van het bezoek. "Maar begin volgende week zal het zeker gebeuren."

Ploumen houdt vast aan hulp Bangladesh

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) laat zich niet van de wijs brengen door de kritiek over de steun die Nederland geeft aan de aanpak van misstanden in de textielsector in Bangladesh. Nadat onder anderen coalitiepartner VVD zich donderdag zeer kritisch had uitgelaten over de hulp benadrukte de bewindsvrouw in de Tweede Kamer nog eens het belang van haar plan.

Bij de recente ramp bij kledingfabrieken in Bangladesh kwamen meer dan duizend mensen om het leven. "Het erge is dat dit geen incident was", zei Ploumen.

"Vorige week heb ik met Bangladesh gesproken en we gaan samen optrekken", legde Ploumen uit. "Zij hebben de capaciteit niet om het toezicht te regelen. Dus wij gaan onder meer samen inspecteurs opleiden." Ze heeft negen miljoen euro uitgetrokken om de textielsector in het Aziatische land te verbeteren. Daarvan wordt vijf miljoen opgebracht door het bedrijfsleven.

VVD-Kamerlid René Leegte zei donderdag dat Nederland geen tijd en geld meer moet steken in Bangladesh. Hij vindt dat bedrijven nu hun verantwoordelijkheid nemen om de arbeidsomstandigheden in het land te verbeteren. Bemoeienis van Ploumen is tijdverspilling, meent Leegte.

'Wiels regelde zelf zijn beveiliging'

De Curaçaose politicus Helmin Wiels regelde zijn eigen beveiliging. Dat zegt de Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro. Op basis van informatie van de vriendin van Wiels was al bekend dat de politicus vaker niet dan wel met een bodyguard rondliep.

Wiels werd op 5 mei doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad. Hij liep die dag ook zonder zijn lijfwacht. De populaire politicus stond erom bekend dat hij geen blad voor de mond nam. Daardoor had hij ook veel tegenstanders.

Navarro ontkent dat hij als minister zeggenschap had over de bewaking van Wiels. "Dat besliste hij zelf en dat was ook overeengekomen met de politie, die de bewaking vanaf oktober vorig jaar regelde."

Een lokale krant op het eiland wist donderdag te melden dat de politie een mogelijke verdachte van de moord op Wiels heeft gearresteerd. Het gaat om een 36-jarige verdachte met de initialen E.K. De man zou een bekende van de politie zijn. Die wil het bericht niet bevestigen.

[EK<21] Zieke Clasie verlaat trainingskamp

Jordy Clasie heeft donderdag het trainingskamp van Jong Oranje in Doorwerth met griepverschijnselen verlaten. De middenvelder van Feyenoord mag thuis herstellen van coach Cor Pot. Hij mist daardoor de oefenwedstrijd tegen Australië van vrijdag in Emmen.

Naar verwachting zal Clasie maandag weer aansluiten bij Jong Oranje, dat zich voorbereidt op het EK. Een dag later vertrekt de selectie naar Israël, waar Duitsland op 6 juni de eerste tegenstander is.

Monfils maatje te groot voor Haase

Robin Haase is in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Nice uitgeschakeld. De Hagenaar was donderdag niet opgewassen tegen Gaël Monfils. Het werd 6-2, 6-3 voor de Fransman, die door een knieblessure is afgezakt naar de 109e plaats op de wereldranglijst. Haase was in de vorige ronde nog knap John Isner de baas geweest.

Haase had in de eerste set weinig in te brengen. Pas bij een 4-0 achterstand behield hij voor het eerst zijn service, maar de spanning in de set kwam niet meer terug. In het tweede bedrijf herpakte de mondiale nummer 69 zich en nam hij een break voorsprong.

Zijn opslag liet Haase een game later echter in de steek, waardoor Monfils meteen terugkwam en vervolgens zelf afstand nam. De Fransman neemt het in de halve finale op tegen de Spanjaard Pablo Andujar, die Gilles Simon de baas was.

Basketballers Leiden landskampioen

Zorg en Zekerheid Leiden is donderdagavond voor de tweede keer in drie seizoenen basketbalkampioen van Nederland geworden. De Leidse ploeg won in Leeuwarden tegen Aris met 65-59, en bracht zo de stand in de best-of-sevenserie op 4-0.

Leiden bleef in het naseizoen ongeslagen. Donderdag was het opnieuw de defensie die het team van coach Toon van Helfteren de zege bracht. Aris opende goed en leidde na het eerste kwart met 14-11. In het tweede kwart kwamen de bezoekers op stoom.

Na rust (30-32) trok ZZ de wedstrijd geleidelijk naar zich toe. Vooral door de inbreng van aanvoerder Arvin Slagter, die in het duel vijf driepunters raak schoot. Twee daarvan kwamen tijdens een 10-0 tussensprint van de Leidenaars.

Via Patrick Hilliman en Worthy de Jong sloeg ZZ vervolgens het beslissende gat. Aris drong aan, onder leiding van zijn sterspeler Whit Holcomb-Faye, maar in de slotfase liet ZZ zien dat het net iets sterker, slimmer en geroutineerder is dan de thuisclub, die voor het eerst in een finale stond.

Slagter werd topscorer in het duel met 23 punten. Het was de derde landstitel in de historie van de Leidse club.

[Play-offs] Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Twente heeft een wonder nodig om zich te plaatsen voor Europees voetbal. In de eigen Grolsch Veste werd er met 0-2 verloren door verdedigende fouten.

"Wij gaan Europa in!" klonkt het al na acht minuten spelen uit het uitvak.Utrecht, dat nog geen moment gevaarlijk was geweest, scoorde een belangrijk eerste uitdoelpunt. Uit een mooie vrije trap van Tommy Oar kon Cedric van de Gun makkelijk raak koppen, omdat Edson Braafheid hem helemaal vrij liet.

Na elf minuten had FC Twente de gelijkmaker moeten maken. Willem Janssen zette Luc Castaignos helemaal alleen voor Robbin Ruiter. De spits kaatste de bal echter blind terug, in de veronderstelling dat Janssen mee was gelopen. Een grote kans werd zo om zeep geholpen.

FC Twente was de ploeg die vervolgens het spel bepaalde. De Tukkers hadden meer balbezit en waren rustig aan de bal. Misschien wel te rustig. De bal ging goed rond, maar zelden kwam de bal in het vijandelijk strafschopgebied.

Ook na rust was de ploeg van Alfred Schreuder beter en zoekende naar een treffer. Die viel echter uit het niets aan de andere kant na een gruwelijke fout van Sander Boschker, die speelde voor de geblesseerde Nikolay Michailov.

De ervaren doelman oogde als een groentje toen hij de bal buiten het strafschopgebied wilde aannemen. De bal rolde onder de voet ban Boschker door en Eduard Duplan faalde niet voor en leeg doel. De kijkers van Eredivisie Live toonden voetbalhumor door doelman tot Man of the Match te stemmen.

Het bleef bij 0-2, want Twente kon de defensie van Utrecht niet kraken. Braafheid en Tadic zagen hun schoten respectievelijk naast en over gaan. Enige lichtpuntje voor de ploeg uit Enschede zijn de schorsingen voor Utrecht verdedigers Jan Wuytens en Nana Akwasi Asare. Laatste moest in blessuretijd het veld met twee maal geel op zak verlaten.

PVV en SP zeggen vertrouwen op in Schippers

De PVV en SP hebben donderdag het vertrouwen opgezegd in minister Edith Schippers (Volksgezondheid). De partijen geloven niet meer in de maatregelen waarmee Schippers fraude in de zorg wil aanpakken.

De overige partijen in de Tweede Kamer steunden de door de PVV ingediende motie niet. Ook Renske Leijten (SP) wilde dat aanvankelijk niet. "Maar ik heb de minister herhaaldelijk gevraagd of zij de Kamer ook zal informeren als organisaties in het veld dat niet willen. Ik vind dat Schippers blijft bagatelliseren dat ons informatie is onthouden. Ik kan nu eenmaal niet controleren of fraude wordt aangepakt als cijfers daarover niet met ons worden gedeeld."

De Kamer sprak donderdag de gehele dag over fraude in de zorg nadat er de afgelopen tijd bijna dagelijks verhalen waren opgedoken over gesjoemel met declaraties. Een uitzending van RTL Nieuws waarin werd geciteerd uit een conceptrapport over zorgfraude zorgde voor ophef, omdat de Kamer dat stuk niet had gekregen. Met name de SP nam dat hoog op. Schippers benadrukte dat zij de notitie niet kon verspreiden, omdat de organisaties die erbij betrokken waren het er niet over eens waren.

PVV en SP zeggen vertrouwen op in Schippers
PVV en SP zeggen vertrouwen op in Schippers (Foto: ANP)

Ziekenhuis ontslaat een derde medewerkers

Het kleinste ziekenhuis van het land, de Sionsberg in het Friese Dokkum, krimpt het personeelsbestand met bijna een derde in. In totaal gaan negentig banen verloren, meldt het ziekenhuis donderdag.

Het ziekenhuis in Dokkum verkeert al tijden in financieel zwaar weer. Ook dit jaar is volgens bestuursvoorzitter Peter Littooy sprake van een miljoenenverlies. Eerder werden er ook al banen geschrapt bij het ziekenhuis. "Hoewel we goede zorg leveren, nog steeds veel specialisaties in Dokkum hebben en er steeds meer patiënten terugkeren, is het echt vijf voor twaalf. Vandaar dat we komen met een compacter ziekenhuis dat 24 uur per dag, zeven dagen per week open blijft."

Alle afdelingen van het ziekenhuis krijgen te maken met de afslanking. In de eerste week van september wordt bekend wie moet vertrekken. Voor hen wordt een sociaal plan opgesteld. Voor het einde van het jaar moet de ingreep zijn voltooid.

[Play-offs] Uitslag Sparta - Roda JC

Sparta Rotterdam en Roda JC zijn er niet in geslaagd een voorsprong te nemen in de play-offs om promotie/degradatie. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Roda JC opende het duel fel. De Limburgers wonnen veel duels op het middenveld en jaagde de Spartanen goed op, wat ervoor zorgde dat de thuisploeg vaak balverlies leed. Sparta mocht van geluk spreken dat de druk van Roda niet tot doelpunten leidde in de eerste helft.

Sparta richtte zich vooral op verdedigen, wat het er voor Roda niet makkelijker op maakte. In de 56ste minuut kwam de ploeg er wel goed combinerend doorheen, maar Guus Huppert schoot de bal ver naast. Het matig gevulde Kasteel maakte ook niet bepaald indruk, waardoor de wedstrijd met vlagen een beetje treurig oogde.

De grootste kans van de wedstrijd is voor Sparta. In de 63e minuut counterde Sparta goed. Donovan Deekman schudde twee verdedigers van zich af, maar zag zijn schot met een teen geblokt worden, waardoor de bal naast de goal van Filip Kurto rolde.

Sanharib Malki kreeg tien minuten voor het laatste fluitsignaal een uitstekende mogelijkheid om de verdiende treffer binnen te schieten. De spits mikte de bal in de verre hoek, maar ziet zijn poging naast gaan.

In de blessuretijd verkeek Danilo zich op een ongevaarlijke bal, waardoor Deekman nog eenmaal op doel mocht vuren. Kurto pakte de bal en hield zijn doel schoon.

Komende zondag gaan beide ploegen uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt en wie in de Jupiler League. Met het thuisvoordeel en het vertoonde spel donderdagavond lijkt Roda de beste papieren te hebben.

Dienstplicht voor orthodoxe joden

Zeventig procent van de orthodoxe joden die nu in Israël geen dienstplicht vervullen, zullen dat in de toekomst wel moeten gaan doen. Dat heeft een commissie onder leiding van minister Yaakov Peri voorgesteld. Het Israëlische kabinet praat er waarschijnlijk dit weekeinde over. Orthodoxe joden die aan een seminarie studeren zijn nu vrijgesteld van dienstplicht. Dat leidt tot steeds meer weerstand in Israël waar de dienstplicht voor iedereen geldt.

Het was een groot item bij de parlementsverkiezing eerder dit jaar. Peri stelt nu voor om alle jongeren van zeventien jaar op te roepen voor militaire dienst. De orthodoxe jongeren zouden hun studies echter mogen afmaken en pas op hun 21ste onder de wapenen komen. Het nieuwe systeem zou pas over drie jaar moeten ingaan. Bij de presentatie van de voornemens sprak Peri van een 'historische doorbraak'. ''Iedereen gaat nu de last dragen.'' Seminaries die meewerken krijgen een subsidie van de overheid. De instellingen die dwars liggen zullen gestraft worden.

Er is alleen nog een vrijstelling van dienstplicht mogelijk voor orthodoxe joden die 'uitzonderlijke' studenten zijn aan de seminaries. Critici menen dat de plannen niet ver genoeg gaan. Omdat het geheel pas over drie jaar in werking treedt krijgen tegenstanders alle kans de ideeën te torpederen of te frustreren. Bovendien betekent Peri's plan dat orthodoxe jongeren korter dienen omdat ze later onder de wapenen komen. Orthodoxe leiders schreeuwen ondertussen moord en brand. ''Ons bestaansrecht is in gevaar'', aldus Meir Porush, een ultra orthodoxe politicus. ''Het is een aanval op onze manier van leven.'' Of het kabinet zondag over Peri's voorstellen beraadslaagd staat nog niet vast. De Israëlische procureur wil twee weken tijd het geheel te bestuderen.

Vitesse heeft Hofs niet meer nodig

Nicky Hofs lijkt zijn laatste wedstrijd voor Vitesse te hebben gespeeld. De Arnhemse club heeft voor de 30-jarige middenvelder geen plek meer.

Vitesse verhuurde Hofs afgelopen seizoen na de winterstop aan Willem II. Zijn aflopende verbintenis in Arnhem zou met een jaar worden verlengd. Zaakwaarnemer Louis Laros claimt dat er een mondeling akkoord was, maar de handtekeningen werden nooit gezet.

Mogelijk gaat Hofs nu op Papendal aan de slag als jeugdtrainer. "Het is nu aan Vitesse om met een alternatief te komen. Er ligt gewoon een akkoord waar verschillende getuigen ook bij waren", zegt Laros tegen Omroep Gelderland. "Mij is ook bekend dat het als speler over is bij Vitesse."

Laros verwacht niet dat Hofs nog bij een andere club gaat voetballen. "Er moet nu iets anders komen wat bij hem past. We zijn daarover in gesprek en ik verwacht dat we daar goed uitkomen. Of Nicky misschien nog bij een andere club gaat voetballen? Dat is niet mijn verwachting."

Rick Engelkes en vrouw uit elkaar

Rick Engelkes en zijn vrouw Annemarie Paol zijn uit elkaar. Het management laat weten dat overspel, waardoor het stel enkele jaren geleden al in een huwelijkscrisis belandde, niet de reden is van de breuk. Annemarie is vertrokken uit de echtelijke woning in Aerdenhout.

Drie jaar geleden was het de 53-jarige Engelkes die de echtelijke woning verliet nadat hij opbiechtte te zijn vreemdgegaan. Hij woonde een tijdje in Haarlem en ging alleen met zijn dochters Teddie (15) en Lee (8) op vakantie. "Ik heb er een rommeltje van gemaakt", gaf de acteur en producent destijds toe.

Engelkes en Paol, die elkaar in 1994 leerden kennen en in 2002 trouwden, werkten aan hun huwelijk. "Ik wilde na mijn overspel meteen weer door, maar dat kan niet bij een vrouw. Ook al heb ik echt spijt betuigd."

Oppositie wil helderheid over zorg hongerstakers

ChristenUnie, GroenLinks en D66 willen opheldering over manier waarop honger- en dorststakers in vreemdelingendetentie worden behandeld. De drie partijen hebben donderdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Eerder deze week meldde vertrouwensarts Elcke Bonsen aangifte te gaan doen van mishandeling van een van haar patiënten, de uitgeprocedeerde asielzoeker Bah uit Guinee. De man had bij een bezoek van haar dinsdagochtend in de gevangenis in Vught zware verwondingen aan zijn hoofd die hij niet zelf heeft kunnen veroorzaken, aldus arts Elcke Bonsen. Bah, een honger- en dorststaker, zegt dat hij in elkaar is geslagen door bewakers.

Teeven meldde dinsdag in een brief aan de Kamer dat Bah 'met grote zorgvuldigheid' is behandeld. De staatssecretaris schreef dat hij tot de conclusie was gekomen dat Bah op juiste gronden in een afzonderingscel is geplaatst, dat de procedures correct zijn toegepast en dat geen sprake was van disproportioneel geweld. Bah zou geweld hebben gebruikt tegen medewerkers.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind stelt dat de uitleg van Teeven haaks staat op het verhaal van de vertrouwensarts. "Zonder te insinueren dat het personeel van het detentiecentrum disproportioneel geweld heeft gebruikt, zijn de beschuldigingen zo ernstig en zijn de versies van de staatssecretaris en de arts zo verschillend dat het wel belangrijk is dat duidelijk wordt wat er zich nu echt heeft afgespeeld."

De drie oppositiepartijen willen dat Teeven, eventueel vertrouwelijk, de Kamer informeert over de gang van zaken. Ook willen ze weten of vertrouwensartsen vrij toegang hebben tot de patiënten. Bonsen beweert zowel in het detentiecentrum in Rotterdam als in de gevangenis in meerdere keren te zijn verhinderd om een afspraak met Bah te maken.

Obama beperkt inzet drones

De VS zullen geen onbemande vliegtuigen (drones) meer inzetten tegen terroristen als er een 'bijna zekerheid' bestaat dat daarbij ook burgers het slachtoffer worden. Dat heeft president Barack Obama gezegd in een speech aan de Nationale defensie universiteit.

Hij zei ook dat drone-aanvallen geen wondermiddel zijn die alle problemen oplossen. Obama verdedigde de inzet van drones tegen personen die van plan zijn de VS en de Amerikaanse belangen aan te vallen. De president gaf aan er niet tegen te zijn als een onafhankelijke raad van toezicht het dronegebruik gaat beoordelen. In het Amerikaanse Congres worden daartoe plannen gesmeed.

Overigens wees Obama erop dat het Congres altijd over drone-acties wordt geinformeerd. Obama tekende voorafgaand aan zijn rede nieuwe presidentiële beleidslijnen voor drone-inzet. Ze mogen niet meer ingezet worden als de personen waarop de aanval gericht zou zijn, ook op andere wijze gepakt kunnen worden. Drones mogen alleen gebruikt wordt als er een 'acute' dreiging is.

De president noemde het terroristische gevaar 'diffuser' dan tien jaar geleden. "Ik kan niet beloven dat ik het terrorisme helemaal zal verslaan. Maar wat we wel kunnen, en moeten, doen is het ontmantelen van netwerken die een direct gevaar vormen en er tegelijkertijd voor zorgen dat nieuwe groepen geen voedingsbodem vinden. Tegelijkertijd zullen we onze vrijheden en idealen overeind moeten houden."

De president waarschuwde er tegelijk voor dat niet elk groepje 'bandieten' dat banden heeft met al Qaida een serieuze bedreiging voor de VS vormt. Obama gaf aan met het Congres nieuwe afspraken te willen maken over de presidentië bevoegdheden als het gaat om 'the war on terror'. Ook zei hij geen nieuwe bevoegdheden te zullen vragen bovenop de beleidsruimte die de president sinds 2001 heeft toen al Qaida de oorlog werd verklaard.

Het staatshoofd zei dat de VS waar het gaat om de bestrijding van terrorisme op een kruispunt staan. Hij gaf aan de rol van het leger in de strijd tegen het terrrorisme - met name als het gaat om dronegebruik - te willen vergroten, ten koste van de activiteiten van de CIA. De president wees erop dat al Qaida sterk verzwakt is voor de inspanningen van zijn regering. Hij memoreerde tevens het einde van de oorlog in Afghanistan in 2014 als de VS hun gevechtstroepen uit dat land terugtrekken.

Over de speciale gevangenis voor terroristen in Guantanamo (op Cuba) zei Obama dat hij daar opgesloten Jemenieten terug wil sturen naar Jemen. Een verbod daarop, dat sinds 2009 geldt, wordt opgeheven. In Guantanamo zitten nog 166 terroristen, waaronder 90 Jemenieten. Velen zonder aanklacht of proces. Van de Jemenieten zouden er tussen 30 en 60 terug naar hun vaderland kunnen.

In 2008 kondigde Obama aan de gevangenis te willen sluiten. Het Congres blokkeerde dat voornemen. Van de 166 mensen die er vastzitten zijn er nu meer dan 100 in hongerstaking. Eenderde van hen wordt onder dwang gevoed. Obama riep het Congres op de weerstand tegen het overbrengen van gevangenen uit Guantanomo naar celcomplexen in de VS, op te geven.

Obama noemde de democratisering van landen in het Midden Oosten de hoeksteen van het gevecht tegen terrorisme. Als mensen in vrede hun eigen idealen kunnen waarmaken werpt dat een dam op tegen gewelddadige extremisten, aldus Obama. Over Syrië zei hij dat de val van de tiran Bashar al-Assad en niet toe mag leiden dat het land gaat zuchten onder de tirannie van terroristen.

Erwin Koeman: "Van Bommel heeft spijt"

Erwin Koeman begrijpt waarom Mark van Bommel besloten heeft om zijn loopbaan te beëindigen. "Ik denk dat Mark spijt heeft dat hij überhaupt is teruggekeerd. Zeker als je ziet wat er bij PSV allemaal is gebeurd het afgelopen jaar. Alleen al de wijze waarop de leiding naar buiten treedt, dat kan toch niet?" Zegt de coach van RKC Waalwijk tegen Voetbal International.

Volgens Koeman staat de clubleiding van PSV te ver van zijn achterban af. "Verder dan ooit. Ik snap best dat er geprofessionaliseerd moet worden, maar niet ten koste van het warme karakter van de club." De oefenmeester speelde zelf in totaal zeven jaar in Eindhoven.

Koeman, die later drie jaar assistent-coach bij PSV was, heeft veel respect voor Van Bommel. "Ik heb Mark na zijn laatste wedstrijd nog een sms'je gestuurd. Om hem te feliciteren met de geweldige loopbaan die hij heeft gehad. We mogen trots zijn op zo'n speler."

Voorzitter CV Topklasse: "Is een afgang"

De toetreding van beloftenteams in de Jupiler League valt niet goed bij Harrie Derks, voorzitter van het CV Topklasse. De toetreding van Topklasse-clubs lijkt uitgesloten.

"Dit is een afgang van de bovenste plank", zegt de ontstemde Derks tegen Voetbal International. "Als je op die wijze toenadering zoekt tot Katwijk en Achilles '29 en wij ons in allerlei bochten wringen en voorbereidingen treffen voor toetreding tot de Jupiler League. En dan krijg je dit, waar gaat dit over?", verklaart de voorzitter.

Jong Ajax en Jong FC Twente worden genoemd als nieuwe teams in de Jupiler League. "Wij hebben langdurig gesproken met de KNVB, de Coöperatie Eerste Divisie (CED) en het onderzoeksbureau van de KNVB om de doorstroming naar de Jupiler League te realiseren. Dit is een hard gelag, maar wij staan voorlopig aan de kant."

"Iedereen, van de spelers tot trainers en sponsors, is enorm teleurgesteld. Nota bene woensdag hebben de afdelingen amateurvoetbal en betaald voetbal een akkoord bereikt over de pilot die ging over de toetreding van de Topklassers. Dat was ook bekend bij de CED. Na alle commotie hebben wij besloten er vol voor te gaan nu."

Dead Island-makers bezig met Dying Light

Ontwikkelaar Techland, makers van onder andere Dead Island en Call of Juarez, werken samen met Warner Bros. Interactive Entertainment aan een nieuwe survivalhorror met de titel Dying Light. De game staat gepland voor een release in 2014.

Overdag zullen de spelers een grote stedelijke omgeving doorkruisen. De stad is overspoeld door zombies door een virusuitbraak. Het doel van de tocht is het zoeken van bruikbare spullen om wapens te maken om je 's nachts te verdedigen tegen de zombies en andere roofdieren die pas na zonsondergang op jacht gaan naar overlevenden. Het klinkt alsof de makers de situatie van de speler in de nog uit te komen game Fortnite van Epic Games hebben geleend.

"We zijn verheugd om samen met Techland te werken aan Dying Light, dat een originele game-ervaring is voor de volgende generatie consoles", zegt Kevin Kebodeaux, Senior Vice President, Sales en Operations, Amerika, Warner Bros Interactive Entertainment. "De samenwerking met Techland stelt ons in staat om hun succesvolle ontwikkelingstalent te combineren met de uitgeversexpertise van Warner Bros Interactive Entertainment om deze titel uit te brengen."

Dying Light zal voor PC, Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One en PlayStation 4 worden uitgebracht in 2014.

Dying Light

Dying Light

Dying Light

Dying Light

Dying Light

Dying Light

Leerdam: "Goed nadenken over Vitesse"

Kelvin Leerdam weet nog altijd niet zeker of hij komende zomer naar Vitesse wil. De jeugdinternational zou eigenlijk in januari naar Arnhem gaan, maar de deal ketste af.

Leerdam mag deze zomer transfervrij weg bij Feyenoord. De verdediger annex middenvelder leek op weg naar Vitesse, maar dat blijkt nog geen uitgemaakte zaak. Bij de Arnhemse club vertrok onlangs Fred Rutten, die gecharmeerd was van Leerdam. "Ik moet er heel goed over nadenken of ik wel naar Vitesse ga", zei Leerdam.

"Ik heb vooral met Fred Rutten gesproken. En die is nu weg. Het is ook niet zo dat ik naar Vitesse moét. Er is meer dan Vitesse", aldus de jeugdinternational tegen RTV Rijnmond. Leerdam vond het niet gek dat hij bij Feyenoord geen basisplek meer had toen hij niet wilde bijtekenen. "Ik heb respect voor de keuze van de club. En de club heeft respect voor mijn keuze. Het enige wat ik wel moeilijk vond was dat ik niet kon voetballen."

Badr Hari schrijft autobiografie

Badr Hari gaat een boek uitbrengen over zijn leven. De 28-jarige kickbokser denkt dat er veel vragen zijn rond zijn persoon en wil in de pennenvrucht antwoorden geven. Hari laat aan RTL Boulevard weten dat het volgens hem een 'thriller' wordt.

Hari belandde vorig jaar achter de tralies vanwege een reeks geweldsdelicten. De K1-vechter werd vorig jaar zomer aangehouden en is inmiddels weer op vrije voeten. Hari is nog in afwachting van zijn proces.

De kickbokser maakte vorig jaar bekend dat hij een relatie heeft met Estelle Cruijff. Estelle was eerder getrouwd met ex-voetballer Ruud Gullit.

[Play-offs] Uitslag Go Ahead Eagles - FC Volendam

Go Ahead Eagles heeft uitstekende zaken gedaan in het eerste duel met FC Volendam. In de Adelaarshorst werd overtuigend met 3-0 gewonnen. Xander Houtkoop opende na acht minuten al de score.

De 24-jarige aanvaller, die bezig is aan zijn tweede seizoen in Deventer, werd op zijn wenken bediend met een prachtige steekpass. Vervolgens rende hij via de linkerkant het strafschopgebied in om vervolgens uiterst beheerst de bal over doelman Sonny Stevens te wippen.

De rest van de eerste helft was de thuisploeg de betere ploeg, maar wist het zelden gevaarlijk te worden. De ploeg van Erik ten Hag combineerde vooral goed op het middenveld en liet met vlagen Eredivisie-waardig voetbal zien. Marnix Kolder was met een schot nog het dichtsbij een treffer.

De eerste minuut na rust kreeg Kolder een dot van een kans. Vanaf een meter of twaalf mikte hij de bal in de korte hoek, maar doeman Stevens redde adequaat op de inzet. De doelman pakte tien minuten later ook een fraai afstandschot van Deniz Türüc.

De zon brak in de tweede helft door, wat de sfeer in de Adelaarshorst ten goede kwam. Het stadion ging echter pas echt uit zijn dak bij de tweede treffer van de avond. Na een mooie combinatie met Kolder kon Türüc een goede voorzet leveren die niet te missen was voor de slecht gedekte Jarchinio Antonia: 2-0.

De klap kwam hard aan bij Volendam en Paul de Lange botvierde zijn frustraties op de enkels van de tegenstander, waardoor hij snel met twee gele kaarten kon vertrekken. Het zelfvertrouwen leek uit de ploeg gezogen en Go Ahead deed er daarom nog maar een schepje bovenop.

Quincy Promes nam de bal aan en schoot de bal langs Stevens. Het schot werd nog gekeerd, maar in de rebound wist Kolder de bal in het doel te werken, waardoor promotie naar de Eredivisie heel dichtbij is. De fans namen al een voorproefje en zongen: "Zwolle, Zwolle, Eagles komt er'aan!"

Rechter Kiev blokkeert Gay parade

Een districtsrechtbank in Kiev heeft voor zaterdag elke manifestatie verboden die niet georganiseerd wordt door de gemeente Kiev in het kader van de Kiev stadsdag.

Het verbod treft ook een voor die dag aangekondigde Gay Pride-demonstratie in het centrum. De pseudo-onafhankelijke rechter kwam tot zijn besluit op verzoek van het gemeentebestuur. Dat had betoogd dat de demonstratie de officiële vieringen kon doorkruisen en bovendien tot xenofobisch geweld kon leiden. Vorig jaar wilden homo's en lesbiennes een soortgelijke demonstratie houden in Kiev. Die werd op het laatse moment afgelast nadat kaalkopjes zich terplaatse hadden verzameld met het nobele doel deelnemers in elkaar te slaan.

Op sociale media wordt nu weer 'geworven' om de demonstratie tegen te houden, uiteraard met geweld. Homo's en lesbiennes overwegen nu de demonstratie ergens in een buitenwijk te houden. Het rechterlijke verbod geldt echter voor de hele gemeente Kiev.

Homo's en lesbiennes worden in Oekraïne gediscrimineerd en veelvuldig aangevallen. In het parlement ligt een wetsvoorstel dat het propageren van homoseksualiteit strafbaar stelt. Rusland kent een dergelijke wet al. Door de repressie durft maar één procent van de homo's en lesbiennes in Oekraïne voor hun geaardheid uit te komen.

'Grieks avontuur lonkt voor Falkenburg'

Erik Falkenburg verruilt komende zomer de Eredivisie mogelijk voor een uitstap naar de Griekse competitie. Panathinaikos is geïnteresseerd in de middenvelder van AZ.

Falkenburg kwam het voorbije seizoen niet voor in de plannen van AZ-coach Gertjan Verbeek. De ex-Spartaan werd na de winterstop verhuurd aan N.E.C.. De clubleiding van AZ heeft volgens Voetbal International kenbaar gemaakt dat ze meewerken aan een transfer. Panathinaikos heeft belangstelling voor de 25-jarige Falkenburg.

De middenvelder heeft nog een contract tot medio 2014 in Alkmaar. Bij Panathinaikos kan Falkenburg een meerjarig contract tekenen. De Leidenaar werd ook in verband gebracht met een overstap naar NAC Breda. AZ wilde Falkenburg betrekken bij een overgang van NAC-middenvelder Nemanja Gudelj naar de bekerwinnaar.

Inval in Slow Motion

De politie heeft donderdag een inval gedaan in een zesde coffeeshop in Maastricht. Dit keer ging het om Slow Motion. De beheerder is aangehouden op verdenking van het verkopen van softdrugs aan mensen die niet in Nederland wonen, meldt de politie.

In de coffeeshop waren dertig klanten aanwezig, waarvan de helft uit het buitenland komt. De drugs die dertien van hen bij zich droegen, zijn in beslag genomen. Ook is de handelsvoorraad van de coffeeshop meegenomen.

Woensdag vonden nog invallen plaats in de Maastrichtse coffeeshops Easy Going en Heaven 69, ook vanwege het overtreden van het zogenoemde ingezetenencriterium. Ook drie andere coffeeshops, die sinds 5 mei de deuren weer hebben geopend voor buitenlanders, werden eerder door de politie bezocht.

De gemeente Maastricht sloot Easy Going vorig jaar al eens, omdat er softdrugs werden verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen. Nadat de rechtbank in Maastricht echter besloot dat de gemeente dit niet had mogen doen, omdat het besluit onvoldoende was gemotiveerd, openden de coffeeshops in Maastricht 5 mei weer de deuren voor buitenlanders. De gemeente liet toen al weten hier niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan.

Politie, justitie en de gemeente stellen dat sinds de invoering van de wietpas de drugsoverlast substantieel is gedaald. Sinds 5 mei zou de overlast echter weer zijn toegenomen.

Rond de aanpak van drugsoverlast slingerde de politie de afgelopen dagen in het centrum van Maastricht daarnaast vier mensen op de bon wegens drinken op straat, het verstoren van de openbare orde en dronkenschap. Ook werden twee mannen op heterdaad aangehouden bij het plegen van een inbraak.

Verder hield de politie een man aan, die nog werd gezocht voor een diefstal met geweld. Hij bleek de status van ongewenste vreemdeling te hebben. De politie controleerde ook nog een andere man, die een gebiedsontzegging had voor de plek waar hij zich bevond. Voor het negeren daarvan heeft hij een proces-verbaal gekregen en een nieuwe gebiedsontzegging. Voorts werd een man aangehouden die een aantal boetes niet had betaald.

[Giro] Gavia en Stelvio geschrapt door organisatie

Het moest het hoogtepunt van deze Giro d'Italia worden, de etappe over de legendarische bergen Gavia en de Stelvio. Het slechte weer gooit nu echter roet in het eten.

De organisatie heeft nu een alternatieve route, waardoor de lengte van de etappe stijgt van 139 naar 160 kilometer. De aankomst is zoals gepland op de top van de Val Martello. Onderweg doet het peloton onder meer de Passo del Tonnale (2e categorie) en de Passo Castrin (1e categorie) aan.

Het is al de derde keer deze Giro dat het parcours door het slechte weer moet worden aangepast. Eerder werd vanwege noodweer al een beklimming uit de 14e etappe gehaald en werd de 15e etappe, met aankomst op de Galibier, ingekort.

Pakistanen gedood door riksjabom

Bij een zware bomaanslag in een buitenwijk van Quetta, de hoofdstad van de zuidwestelijke Pakistaanse provincie Baluchistan, zijn donderdag elf politieagenten en twee burgers om het leven gekomen. De in een riksja verborgen bom werd tot ontploffing gebracht toen een politievoertuig langsreed. Bij de explosie raakten ook meer dan twintig mensen gewond.

De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Woordvoerder Ahsanullah Ahsan liet telefonisch weten dat het om een wraakactie ging voor de dood van militanten in het noordwesten van het land. Volgens de politie kwamen donderdag bij gevechten in het noordwesten twintig militanten en vier regeringssoldaten om het leven.

De bij de explosie in Quetta omgekomen agenten behoorden tot een speciale politie-eenheid die enkele maanden werd gevormd om op te treden tegen toenemende ontvoeringen en schietpartijen in Baluchistan. In de regio zijn talrijke extremistische islamitische groepen actief, alsook separatistische opstandelingen die al tientallen jaren strijden tegen de regering.

Need for Speed: Rivals verschijnt in november

Het racespel Need for Speed Rivals is in de maak voor verschillende spelcomputers. De game verschijnt 19 november voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De versie voor Xbox One en PlayStation 4 verschijnt op de nader te bepalen datum. Dat heeft uitgever Electronic Arts donderdag bekendgemaakt.

In de game ligt de nadruk op races waarbij de politie coureurs moet achterhalen. Afhankelijk van de rol die de speler kiest, worden nieuwe auto's vrijgespeeld.

Need for Speed Rivals wordt gemaakt door de nieuwbakken studio Ghost Games. Het bedrijf werkt samen met Criterion, dat ervaring heeft in het genre dankzij Need for Speed: Most Wanted en Burnout Paradise.


Need for Speed: Rivals verschijnt in november

De wet van de jungle heerst in Destiny

Activision en Bungie brengen samen met regisseur Jon Favreau, bekend van de film Iron Man, en acteur Giancarlo Esposito, bekend van de televisieserie Breaking Bad, de nieuwe Destiny-trailer 'Law of the Jungle' uit.

De trailer geeft spelers een sneakpeak van Destiny door middel van live-action beelden gecombineerd met computeranimaties. De video kondigt ook de officiële wereldwijde gameplayreveal aan van Destiny op 10 juni tijdens de persconferentie van Sony.

Destiny komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Ongelukkige Dost in belangstelling West Ham

Bas Dost is niet tevreden bij VfL Wolfsburg en heeft aangegeven de club te willen verlaten. West Ham United ziet het wel zitten in de spits.

De Nederlander krijgt weinig speeltijd sinds Dieter Hecking voor de groep staat en heeft volgens Kicker donderdag aangegeven de club graag te willen verlaten. Dost ziet het niet zitten om de concurrentiestrijd aan te gaan met Ivica Olic.

De 23-jarige aanvaller heeft er bij VfL Wolfsburg pas een seizoen opzitten en heeft nog een contract tot medio 2017. Dost werd vorig seizoen nog topscorer in de Eredivisie in dienst van sc Heerenveen. Hij begon niet slecht in de Duitsland, maar na het ontslag van Felix Magath ging het snel bergafwaarts met Dost.

West Ham United zou als kaper op de loer liggen. De club is opzoek naar een tweede spits, nu besloten is Carlton Cole zijn contract niet te verlengen. Hij zou daar concurrentie krijgen van een andere boomlange spits in Andy Carroll.

Collector's Edition van Final Fantasy XIV

Square Enix kondigt vandaag aan dat Final Fantasy XIV: A Realm Reborn en Final Fantasy XIV: A Realm Reborn Collector's Edition nu beschikbaar zijn voor pre-orders. Daarnaast is een trailer uitgebracht.

Bij een geselecteerd aantal retailers krijgen gamers die een pre-order plaatsen voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn niet alleen de game, maar ook een aantal exclusieve extra’s:

 • Early Access: krijg al voor de officiële lancering toegang tot de game servers
 • Cait Sith Doll Minion: Cait Sith is een tijdje vrij van Shinra en op zoek naar avontuur, en vergezelt je op je reis
 • Mog Cap: je kunt gaan rondwandelen met deze Moogle cap

Er zijn twee speciale edities van het spel. In de Benelux zal de eerste oplage van de game exclusief verkrijgbaar zijn als Benelux Edition. Deze bevat de exclusieve Helm of Light-DLC. De tweede speciale editie, de Final Fantasy XIV: A Realm Reborn Collector's Edition bevat:

 • Collector’s box ontworpen door de bekende Final Fantasy-artiest Yoshitaka Amano
 • 'Art of Eorzea' hardcover artbook (80 pagina’s) met nog nooit eerder vertoond concept art
 • 'The Waning of the Sixth Sun', een special bonusdisc die een filmische blik werpt op de hergeboorte van het rijk
 • 'Sounds of Eorzea'-soundtrackCD met muziek van beroemde Final Fantasy-componisten
 • Vijf verzamelbare character art cards
 • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn securitytoken om je account te beveiligen
 • In-game bonus items: Helm of Light, Baby Behemoth Minion, Coeurl Mount en Behemoth Barding

Het spel staat gepland voor release op 27 augustus 2013 voor zowel PlayStation 3 als pc. Maandelijkse abonnementen op de game zijn verkrijgbaar vanaf € 10,99.

Preorders


Hesp wil nog niet praten met PSV

Bij PSV is nog altijd onzekerheid over wie volgend seizoen de keeperstrainer van het eerste elftal is. Momenteel traint Anton Scheutjens de PSV-keepers, maar de nieuwe hoofdcoach Phillip Cocu wil niet met hem verder.

Scheutjens heeft in Eindhoven een contract tot medio 2015. De 45-jarige oud-doelman van onder andere Roda JC weigert zich aan de kant te laten zetten voor bijvoorbeeld een functie in de jeugdafdeling.

PSV heeft inmiddels met FC Groningen contact gezocht over keeperstrainer Ruud Hesp. Hij wil echter pas met PSV praten als de club de zaak met Scheutjens heeft opgelost. Dat schrijft Voetbal International. Hesp heeft in de Euroborg een contract voor onbepaalde tijd, waardoor Groningen een afkoopsom kan vragen.

Anton Scheutjens is vanaf het seizoen 2008/09 de keeperstrainer bij PSV. Eerder was hij werkzaam bij Roda JC en Helmond Sport. In zijn contract staat duidelijk vermeld dat hij de doelmannen van de A-selectie mag trainen.

[Darts] Barney en Van Gerwen in Dubai

Vandaag en morgen staat in Dubai de Dubai Duty Free Darts Masters op het programma. Van de acht deelnemende spelers is Raymond van Barneveld begonnen met een 10-6 overwinning op Adrian Lewis.

In het Dubai Tennis stadion leek Barney de meeste last te ondervinden van de winderige omstandigheden. Desondanks liep de Hagenaar via onder andere twee 116-finishes uit naar 4-1 en 7-3 in legs. Na de tweede pauze zette het spelpartoon door; Van Barneveld redde een partij van laag niveau door een paar goede finishes. Met een 121-outshot plaatste Barney zich voor de halve finale tegen James Wade die eerder op de avond won van Simon Whitlock.

[Upd 21:00 u]

Michael van Gerwen had tegen Wes Netwon zes legs nodig om in zijn ritme te komen. Vanaf een 1-5 achterstand tegen The Warrior knokte Mighty Mike zich knap terug tot 5-5. Daarna liep hij ogenschijnlijk moeiteloos uit naar 9-6. Op zoek naar een 9-darter in de zestiende leg mistte MVG zijn zevende pijl op de triple twintig. Een dertien-darter bracht hem uiteindelijk de halve finale tegen Andy Hamilton die zojuist voor een verrassing zorgde door Premier League finalist Phil Taylor uit te schakelen.

(89.64) James Wade (3) 10-8 Simon Whitlock (88.11)
(87.66) Adrian Lewis (2) 6-10 Raymond van Barneveld (86.62)
(96.56) Michael van Gerwen (4) 10-7 Wes Newton (94.97)
(93.96) Phil Taylor (1) 8-10  Andy Hamilton (91.40)


Morgen om 18:15 u, Nederlandse tijd, gaat het PDC toernooi verder met de halve finales en de finale. Deze zijn dan live te zien op Eurosport 1. Voor de winnaar ligt er een cheque klaar van vijftigduizend Dollar.

'Banken willen pingegevens verkopen'

Banken willen gegevens over het pingedrag van hun klanten verkopen. Dat gebeurt via Equens, het bedrijf dat pintransacties verwerkt, meldt de NOS donderdag. Bedrijven kunnen informatie kopen over welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven.

De gegevens zouden niet te herleiden zijn naar individuele klanten, maar wel naar de wijk waar de klant woont. Directeur van Equens Dave Rietveld heeft eerder tegen BNR gezegd dat hij zich aan de privacyregels houdt. "Wij gaan hier integer mee om, anders is ons bestaansrecht weg."

Volgens de NOS stond de Rabobank aanvankelijk achter het plan, maar heeft de bank nu toch twijfels. Hetzelfde zou gelden voor ABN Amro. Beide banken waren donderdagavond niet meteen bereikbaar voor commentaar.

D66 wil dat het kabinet een stokje steekt voor de handel in pingegevens. "Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw, die met fractiegenoot Wouter Koolmees Kamervragen heeft gesteld.

Van Oostveen: "Nieuws is echt voorbarig"

KNVB-directeur Bert van Oostveen stoort zich aan de berichten over de toetreding van beloftenteams in de Jupiler League. Van Oostveen noemt de besluitvorming voorbarig.

Jong Ajax en Jong FC Twente komen er mogelijk bij. "Alles wat naar buiten is gekomen is echt voorbarig. Maandag kom ik met de raad van commissarissen van de KNVB bijeen en gaan we alles bespreken. Wij hebben als KNVB ook nog zelfstandige bevoegdheid", aldus de directeur van KNVB tegen tegen Voetbal International.

"Wij gaan het hele traject met Achilles '29 en Katwijk (de zondag- en zaterdagkampioen die spelen om de algehele amateurtitel, red.) niet zomaar aan de kant zetten", zegt Van Oostveen. "Ik begrijp niet goed dat als je drie jaar lang natuurlijke promotie en degradatie nastreeft, dat je dan nu ineens alles overboord gooit."

"Verder snap ik niet waarom de Eerste Divisie niet naar twintig clubs wil. Ze zijn in vier jaar tijd zelfs van twintig naar zestien clubs gegaan. Maar goed, dit was de uitgelezen kans om versnelde promotie en degradatie door te voeren. Waarom dan nu ineens dwarsliggen?", besluit de directeur van de nationale voetbalbond.

2500 dopingcontroles in Sochi

Op de Olympische Spelen van Sochi worden volgend jaar februari zo'n 2500 dopingtests uitgevoerd. Dat heeft de voorzitter van de antidopingcommissie van de Winterspelen in de Russische stad donderdag gezegd. In 2010 in het Canadese Vancouver bleef de teller nog steken op 2149 controles.

Volgens Alexei Slautin komen er dertien posten waar de sporters kunnen worden getest: tien op wedstrijdlocaties en drie in het olympische dorp. Tijdens de Paralympische Spelen, die een maand later worden gehouden in Sochi, worden zeshonderd controles uitgevoerd.

BeNe League is een feit

De BeNe League wordt vanaf komend seizoen een competitie. Dat maakte het bestuur van de hoogste vrouwenvoetbalcompetitie van Nederland en België donderdag bekend. Dit seizoen was de BeNe League voor de winterstop nog opgedeeld in een Nederlandse en een Belgische tak en na de winterstop in twee poules.

In de BeNe League Orange kwamen tot januari alle acht de Nederlandse ploegen uit, in de Red-afdeling de Belgische clubs. Na de winterstop vormden de beste vier teams van elke competitie de BeNe League A. De zwakste ploegen kwamen uit in poule B. Die opzet is nu volledig van de baan.

Net als dit seizoen plaatst de hoogst gerangschikte club van elk land zich voor de Champions League voor vrouwen. Dit jaar gaat de titelstrijd nog tussen FC Twente en Standard Luik. Beide ploegen treffen elkaar zaterdag in Enschede.

Turkije wil alcoholverkoop beperken

Turkije wil de verkoop en consumptie van alcohol aan banden leggen. In het parlement wordt een daartoe strekkend wetsvoorstel besproken. Reclames voor alcohol worden verboden. Producenten mogen hun producten niet meer promoten. Volgens premier Recep Erdogan is 'ayran' de nationale drank van de Turken. Ayran is een zoute, op yoghurtbasis gemaakte frisdrank.

De oppositionele CHP hekelt het wetsvoorstel dat neerkomt op een beperking van persoonlijke vrijheden. "De wet bepaalt wat iemand mag en niet mag", aldus kamerlid Izzet Capa. De CHP wijst er verder op dat alcoholgebruik het hoogste is in Centraal-Anatolië, de machtsbasis van Erdogans AK-partij. Doel van het wetsvoorstel is kinderen en tieners te beschermen en te voorkomen dat ze aan de drank gaan.

Volgens AKP-kamerlid Sadi Bilgic zijn de beperkingen die nu worden voorgesteld heel normaal in de wereld. Zo is het in de VS verboden alcohol te verkopen aan mensen jonger dan 21. Het wetsvoorstel voorziet ook in hogere straffen voor degenen die gepakt worden bij het autorijden onder invloed.

Naam slachtoffer Woolwich bekend

De Britse autoriteiten hebben de naam vrijgegeven van de militair die woensdag op straat in Londen door twee vermoedelijke moslimextremisten werd afgeslacht. Het is de 25-jarige Lee Rigby, vader van een zoontje van 2.

Rigby nam in 2006 dienst in het leger. Hij werd eerst naar Cyprus uitgezonden, later naar Afghanistan en Duitsland. Sinds 2011 werkte hij op een rekruteringspost in Londen, aldus het Britse ministerie van defensie. Hij was daar onder andere drummer in het showkorps.

Pot onder de indruk van Strootman

Cor Pot is zeer tevreden met de manier waarop zijn spelers zich voorbereiden op het EK van volgende maand in Israël. "Ik zie een soort zelfreinigend vermogen binnen de groep. Ze spreken elkaar onderling aan als iets niet goed gaat", zei de bondscoach donderdag volgens het ANP. Jong Oranje bereidt zich in Doorwerth voor op het EK, dat op 5 juni begint.

Pot meldt dat Kevin Strootman in de groep het voortouw neemt. "Kevin is echt een persoonlijkheid geworden; hij geeft het voorbeeld aan de rest. Maar er zijn meer jongens die de boel bewaken. Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Jordy Clasie en Adam Maher hebben allemaal al een bepaalde ervaring en 'hardheid'; die bewaken het groepsproces."

"Voor een coach is het heel fijn als spelers zo betrokken zijn", aldus de oefenmeester. Jong Oranje begint het EK op donderdag 6 juni tegen Duitsland. Drie dagen later is Rusland de opponent en op 12 juni is de laatste poulewedstrijd tegen Spanje.

Oude ring blijkt van in Nederland onbekend volk

Een 2800 jaar oude bronzen halsring die werd gevonden in een weiland in Rouveen komt mogelijk uit de zogeheten Hunsrück-Eifel-Kultur.

Het zou de eerste keer zijn dat van de bevolkingsgroep uit de Duitse Mittelrhein-regio sporen worden gevonden in Nederland, meldde RTV Oost donderdag.

De bronzen ring werd in maart opgegraven in een poel en is onderzocht door archeologen en andere onderzoekers. Zij concludeerden dat het mogelijk ging om een grafvondst uit de ijzertijd.

Mocht het voorwerp uit de Hunsrück-Eifel-Kultur komen, biedt de vondst mogelijk nieuw inzicht in de bevolking in de omgeving van de gemeente Staphorst waar Rouveen deel van uitmaakt. Het is mogelijk dat in die omgeving al veel eerder mensen wonen dan gedacht.

FOK!filmtips van de dag: Legends of the Fall

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

The Librarian: Return to King Solomon’s Mines is het vervolg op The Librarian: Quest for the Spear. Bibliothecaris annex avonturier Flynn Carsen, gespeeld door Noah Wyle, gaat ditmaal op zoek naar de mijnen van koning Solomon, diep in het Afrikaanse continent. Maar er zijn meer kapers op de kust. De vraag is of Flynn dit tot een goed einde weet te brengen. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

Drie broers groeien op in Montana. Hun vader, een voormalige cavalerieofficier, heeft het leger de rug toegekeerd omdat hij niets te maken wil hebben met het bloedvergieten en de exploitatie van indianen. Het gezin worstelt om het hoofd boven water te houden in de woelige periode tussen 1900 en 1960. Onderlinge strijd tussen de broers, met name om de verloofde van de jongste broer, drijft het gezin uiteen. Legends of the Fall heeft een cast met onder andere Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond en Brad Pitt. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Na vele mislukte vredesonderhandelingen met Israël, dient de Palestijnse Nationale Autoriteit in 2011 een aanvraag in bij de Verenigde Naties om erkenning van Palestina te krijgen als 194e lidstaat. Ter voorbereiding op de aanvraag lanceert premier Salam Fayyed in 2009 een ambitieus infrastructuurplan. Fayyad reist door de Palestijnse gebieden om steun te krijgen voor zijn plan. Zijn moderne politieke stijl is bedoeld om aan te tonen dat de Palestijnen klaar zijn om een natiestaat te worden. Overal verrijzen publieke gebouwen en zelfs afgelegen dorpen worden voorzien van elektriciteit. Op hetzelfde moment wordt duidelijk dat Fayyad niets kan bereiken zolang de politieke onderhandelingen met Israël vastlopen. In juli 2011 komt de VN Veiligheidsraad bijeen om de Palestijnse aanvraag te bespreken. State 194 is te zien om 00.10 uur op Nederland 2.

The Fast and the Furious, 2 Fast 2 Furious en The Other Man zijn ook films die je vanavond op je televisie kan zien.

[Giro] Nibali wint klimtijdrit

Vincenzo Nibali heeft in de Giro d'Italia verder afstand genomen van zijn belangrijkste rivaal Cadel Evans. De Italiaan won de klimtijdrit van Mori naar Poisa en pakte 2.36 minuut op de Australiër. Nibali legde de 20,6 kilometer af in 44.29. Daarmee was hij 58 tellen sneller dan Samuel Sanchez, die Robert Gesink uit de top tien verdrong.

De kopman van Blanco Pro Cycling noteerde de 29e tijd op 2.55 van Nibali en zakte daardoor naar de twaalfde plaats in het klassement. Daarin deed de rozetruidrager van Astana opnieuw uitstekende zaken. BMC-kopman Evans heeft nu een achterstand van 4.02. De Colombiaan Rigoberto Uran van Team Sky blijft derde op 4.12.

Nibali en de Spaanse Euskaltel-renner Sanchez werden op het podium geflankeerd door de Italiaan Damiano Caruso, die 1.20 langer nodig had dan zijn landgenoot in de race tegen de klok. Stef Clement was op de achtste plaats de beste Nederlander, op 1.36 van de winnaar. Wilco Kelderman werd veertiende met een achterstand van 1.59.

Hervulbare olijfolieflesjes blijven op tafel

Restaurants mogen voorlopig hun hervulbare olijfolieflesjes zonder etiket op tafel houden. Een voorstel om de flesjes in de Europese Unie te verbieden is teruggetrokken, maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

Het verbod op de hervulbare flessen werd vorige week gepresenteerd. De gedachte achter het voorstel was dat consumenten zouden worden bedrogen met goedkopere olijfolie in duurder uitziende flessen. Het voorstel was gedaan op aandringen van de landen die olijfolie produceren. Het voorstel is nu echter van tafel omdat de 'consumerende' lidstaten tegen zijn, zo lichtte Europees commissaris van landbouw Dacian Cioloş toe.

Cioloş gaat de komende tijd in gesprek met consumentenorganisaties, producenten en restauranthouders over hoe het doel, het tegengaan van fraude, toch bereikt kan worden.

Chief Edition Saints Row IV naar Europa

Als je dacht dat Duke Nukem puberale humor heeft, dan is Saints Row IV de overtreffende trap. In onderstaande video wordt iemand geramd door een vliegtuig. Tegelijkertijd is er bekendgemaakt dat de Commander in Chief Edition naar Europa komt.

Zoals te verwachten valt zijn de ingame bonussen ook bizar: een Uncle Sam-kostuum, een speciaal 'Merica-wapen en een Screaming Eagle-vliegtuig.

Als president van de Verenigde Staten van 'Merica ben je een ass-kicker die in Saints-stijl voor gerechtigheid zorgt wanneer het buitenaardse koninkrijk, genaamd 'The Zin', binnenvalt. Dat laten The Saints natuurlijk niet toe, dus verwacht weer bizarre humor, bizarre gevechten en een bizar verhaal.

Saints Row IV komt uit op current-gen consoles en pc op 23 augustus 2013.

CE

Het verhaal van Company of Heroes 2

SEGA heeft een verhaaltrailer van Company of Heroes 2 uitgebracht. Het toont de wreedheid van de oorlog aan het oostfront door de ogen van een door oorlog vermoeide Russische soldaat.

In Company of Heroes 2 speel jij de rol van Lev Abramovich Isacovich, een gedeserteerd bevelhebber in het Russische leger. Zijn ex-overste wil tien jaar na de feiten weten hoe de vork in de steel zit en ondervraagt Isacovich. Dit doet hij met behulp van een notitieboekje waarin Isacovich al zijn veldslagen tijdens WO II uitvoerig beschreef. Door de veldslagen in het boekje één voor één na te spelen, worden zijn beweegredenen geleidelijk aan onthuld. Het spel heeft daarna een uitgebreide multiplayermodus.

Company of Heroes 2 verschijnt op 25 juni voor pc.

Ein en Jacky in Dead or Alive 5 Ultimate

Dead or Alive 5 Ultimate krijgt naast extra features ook extra personages. Ein, sinds Dead or Alive 2 al niet meer gezien in het spel en Jacky Bryant, van Virtua Fighter, zijn als nieuwe personages onthuld.

Deze Ultimate-editie is een verbeterde versie van het originele Dead or Alive 5. Meer arena's, zoals The Lost World en Forest, meer personages, zoals Momiji, Ein en Jacky Bryant, en natuurlijk ook meer kostuums zijn inbegrepen in het spel. Hoeveel DLC erna komt is nog niet bekend.

Dead or Alive 5 Ultimate komt ergens deze herfst uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

DoA 5 UltimateDoA 5 Ultimate

DoA 5 UltimateDoA 5 Ultimate

DoA 5 UltimateDoA 5 Ultimate

DoA 5 UltimateDoA 5 Ultimate

DoA 5 UltimateDoA 5 Ultimate

DoA 5 UltimateDoA 5 Ultimate

DoA 5 Ultimate

Motie van wantrouwen tegen Schippers

De PVV heeft donderdagmiddag aan het eind van het debat over de zorgfraude een motie van wantrouwen ingediend tegen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). PVV-Kamerlid Reinette Klever heeft geen vertrouwen in de maatregelen die Schippers wil nemen om de fraude te bestrijden.

Klever zei dat zij de hele dag 'gladde praatjes' heeft gehoord van Schippers. "De minister maakt sinds haar aantreden al plannen. Maar al dat papierwerk heeft de miljardenfraude niet tegengehouden." De omvang van de fraude is nog niet bekend, en de minister is na drie jaar 'geen stap verder gekomen'.

De PVV vindt dat 'onvoorstelbaar'. Klever heeft er geen vertrouwen in dat Schippers de fraude nog goed te lijf kan gaan en zegde het vertrouwen op. Haar motie wordt vooralsnog niet door een andere partij gesteund en wordt waarschijnlijk verworpen.

De SP, die ook zeer kritisch was tijdens het debat, diende een motie in waarin de partij oproept om een parlementaire enquête te houden naar de zorgfraude. Die wordt gesteund door GroenLinks. De VVD liet weten het voorstel niet te steunen. Een meerderheid van D66, VVD en PvdA wil verder dat er een fraudetoets komt voor de langdurige zorg.

Meer dan honderdduizend examenklachten bij LAKS

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is donderdagmiddag de honderdduizendste examenklacht binnengekomen. Met nog vier examendagen te gaan lijkt het aantal klachten van vorig jaar te worden overtroffen. Toen kwamen over de gehele examenperiode ruim 125.000 klachten binnen.

De honderdduizendste klacht kwam van een scholiere uit Nieuwegein. Tijdens het examen muziek viel het licht een stuk of zes keer uit omdat de sensoren te weinig beweging waarnamen in de examenzaal. Surveillanten moesten heen en weer blijven lopen om licht te garanderen.

"Het overschrijden van de grens van honderdduizend klachten hadden we pas later verwacht", laat een woordvoerder van het LAKS weten. "Mogelijk zijn dit jaar al meer klachten binnen omdat gestart is met twee grote examens, Nederlands voor het vwo en management en organisatie voor de havo."

Het meest werd donderdag geklaagd over het examen Engels voor het vmbo. Aan het einde van de middag stond de teller op ruim achttienhonderd klachten. Over de examens Duits van het vwo en muziek van de havo kwamen geen opvallende klachten binnen.

De meeste klachten kwamen tot nog toe binnen over het vwo-examen Nederlands. In totaal gaat het daarbij om bijna twintigduizend klachten.

Onthoofd

“Militair in Londen onthoofd met kapmes”, las ik gisteren vroeg in de avond op mijn tijdlijn op Twitter. Ik las het, maar ik sloeg het totaal niet op. Het nieuwsbericht was toch redelijk beeldend, en het feit dat het in Londen was had ook wel een aanleiding mogen zijn om dit geschokt te lezen. Maar nee, ik ging rustig weg voor een paar uurtjes, en zag later op de avond pas wat er precies was gebeurd. En dat hakte er even in.

Beloftenteams toegestaan in Jupiler League

De Jupiler League wordt volgend seizoen uitgebreid met twee beloftenteams. De zestien overgebleven clubs gingen daar donderdag tijdens een vergadering van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) mee akkoord. Ajax, FC Twente en PSV lieten eerder al weten interesse te hebben om met hun tweede teams in de Jupiler League uit te komen.

Omdat zij hoger op de ranglijst eindigden krijgen Ajax en Twente waarschijnlijk de voorkeur. Door het toevoegen van twee beloftenteams bestaat de Eerste Divisie volgend seizoen weer uit achttien teams. Het afgelopen seizoen gingen AGOVV en Veendam failliet.

Het lijkt erop dat de promotie van Katwijk en Achilles '29 van de baan is. De kampioenen van respectievelijk de zaterdagse en zondagse Topklasse kregen onlangs van de KNVB het aanbod om onder versoepelde voorwaarden te promoveren.

De clubs uit de Jupiler League gingen eveneens akkoord met het afwijken van de vrijdagavond als vaste speeldatum. Clubs mogen nu zelf bepalen of er op vrijdag, zaterdag, zondag of zelfs maandag gespeeld gaat worden.

Ajax was niet voor een reactie bereikbaar. Een woordvoerder van Twente wilde nog niet reageren. "We hebben het nieuws gehoord, maar we hebben straks een belangrijke wedstrijd tegen FC Utrecht. Daar ligt nu even de prioriteit. Tot na de wedstrijd zullen wij zeker niet reageren."

Shazam in Infinite Crisis

Warner Bros. Interactive Entertainment geeft met een nieuwe 'Champion Profile'-video een uitgebreide kijk op Shazam voor Infinite Crisis, de MOBA met DC-helden en -schurken in de hoofdrol.

Shazam, gezegend met de kracht van de oude goden, hanteert magische krachten om de zwakken te verdedigen. Shazam wil midden in het gevecht zijn om de vijanden te verstoren en verwonden met zijn bliksem. Hierdoor worden de vijanden gedwongen het eerst tegen hem op te nemen voordat ze aan zijn zwakkere bondgenoten komen.

Infinite Crisis komt dit jaar uit op pc.

Vijf judoka's naar Masters in Tyumen

Komend weekend wordt voor de vierde keer de World Masters georganiseerd. Het toernooi heeft plaats in het Russische Tyumen. Alle judoka's die in de zestien van de wereldranglijst staan van iedere gewichtsklasse zijn uitgenodigd om deel te nemen. Nederland vijf judoka's afvaardigen. 

Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder, Kim Polling (-70 kg), Dex Elmont (-73 kg) en Henk Grol (-100 kg) zullen namens Nederland de mat in Tyumen betreden. Marhinde Verkerk (-78 kg) behoort ook tot de beste zestien van de wereld, maar ontbreekt wegens studieverplichtingen.

Polling, die zich in april tot Europees kampioen kroonde en in 2013 nog geen partij verloor heeft geen verwachtingen. "Ik heb eigenlijk geen goed beeld van hoe ik ervoor sta. Natuurlijk wil ik winnen en ongeslagen blijven dit jaar, maar of dat gaat lukken gaan we zondag zien". Van Emden, die op het EK teleurstelde is gebrand op succes. "Ik heb eerder dit jaar erg geworsteld met mijn vorm. Mijn vizier richt ik op het WK in Rio de Janeiro, maar ik wil het in Tyumen zeker beter doen dan in Budapest."

Square Enix live te volgen op E3

Square Enix kondigt vandaag aan dat het speciale live-uitzendingen zal verzorgen vanaf de E3 Expo die plaatsvindt van 11 t/m 13 juni in Los Angeles.

Onder de naam 'Square Enix Presents' gaat het bedrijf een gevarieerd en gebruikersvriendelijk scala aan programma's maken, gericht op het delen van unieke content voor een wereldwijd publiek.

"Square Enix zal een geweldige lineup aan games laten zien tijdens de E3 Expo", zegt Akio Oofuji, marketing director van Square Enix (Japan). "Square Enix Presents is een nieuwe manier die we gebruiken om op een meer betekenisvolle en persoonlijker manier te communiceren met onze community en fans, en het spektakel en opwinding van E3 te delen."

Gamers kunnen tijdens E3 uitkijken naar coverage voor alle belangrijke titels van Square Enix in 2013 via de volgende kanalen:

 • YouTube: www.youtube.com/squareenixpresents
 • Twitter: https://twitter.com/@SquareEnix
 • Facebook: https://www.facebook.com/SquareEnix

Het volledige programma met details over de games en de persoonlijkheden die zullen deelnemen aan de uitzendingen worden in de komende weken bekendgemaakt.

Square Enix Presents

Impey de sterkste in Beieren

Daryl Impey heeft donderdag de tweede etappe in de Bayern Rundfahrt gewonnen. De Zuid-Afrikaanse renner van Orica-Greenedge was in Viechtach na 192,6 kilometer de snelste in de sprint. Hij bleef de Duitser Gerald Ciolek (MTN Qhubeka) en de Italiaan Adriano Malori (Lampre) voor.

Garmin-Sharp-coureur Michel Kreder was op de zesde plaats de beste Nederlander. Impey neemt door zijn overwinning de leiderstrui over van de Deen Alex Rasmussen, die woensdag de openingsrit op zijn naam schreef. De etappe van vrijdag voert de renners van Viechtach naar Kelheim over 196,8 kilometer. De Bayern Rundfahrt duurt tot en met zondag.

Kwakman weg bij Groningen

Kees Kwakman vertrekt bij FC Groningen. De 29-jarige verdediger heeft in overleg met de club besloten zijn aflopende verbintenis niet te verlengen. Kwakman speelde sinds de zomer van 2011 voor Groningen. In twee seizoenen kwam hij 52 keer in actie en scoorde hij één keer.

"Ik heb de afgelopen periode de tijd genomen over mijn toekomst na te denken", zegt Kwakman op de website van de Groningers. "Daarbij kreeg ik meer en meer het gevoel dat ik nog eens naar een buitenlands avontuur neig", aldus de Volendammer, die de aanvoerdersband droeg in de Euroborg. "Er zijn al wel contacten, maar er is nog niets definitiefs." Kwakman begon zijn loopbaan bij FC Volendam. Hij kwam daarna nog uit voor RBC Roosendaal, NAC Breda en Augsburg.

Nintendo Direct tijdens E3

Nintendo kondigt vandaag een nieuwe wereldwijde editie van Nintendo Direct aan. Deze aflevering zal zich richten op updates over toekomstige Wii U-spellen en zal te zien zijn op de Nintendo Direct-site op 11 juni om 16:00 uur.

Eerdere E3-beurzen was Nintendo live te zien terwijl er pers in de zaal zat, maar dit keer is het voor gamers only. Op dinsdag 11 juni gaat Nintendo ons vertellen wat ze van plan zijn de komende tijd. Er wordt al door Nintendo geroepen over een nieuwe Mario-game, een nieuwe Mario Kart en Super Smash Brothers met, je raadt het al, Mario. Of we Zelda, Kirby, Metroid en de vele andere franchises gaan zien is nog even afwachten. 

Mario

VVD: hulp aan Bangladesh onnodig

De VVD vindt dat Nederland geen tijd en geld meer moet steken in Bangladesh. Kamerlid René Leegte zei donderdag in een Kamerdebat over ontwikkelingssamenwerking dat bedrijven nu hun verantwoordelijkheid nemen om de arbeidsomstandigheden in het land te verbeteren. Bemoeienis van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is niet nodig, vindt de liberaal.

Bij de recente ramp bij kledingfabrieken in Bangladesh kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Ploumen stak negen miljoen euro, waarvan vijf miljoen opgebracht door het bedrijfsleven, in de strijd tegen de misstanden bij kledingproducenten in Bangladesh tegen te gaan. Leegte zei eerder al dat met dit geld enkel schuldgevoel wordt afgekocht door Nederland.

Volgens Leegte verspilt Ploumen haar tijd, zo zei hij donderdag. Bangladesh moet zelf aan de slag om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Als vanuit Nederland al iets gedaan kan worden, dan is het door consumenten die bewust hun kleren kopen. Maar volgens Leegte werken textielbedrijven al hard aan het doorvoeren van verbeteringen.

Gemeente Amsterdam schrapt drieduizend banen

Bij de gemeente Amsterdam vervallen in zes jaar tijd drieduizend van de vijftienduizend voltijdsbanen. Een deel van de banen verdwijnt doordat de haven en de ambulancezorg worden afgestoten. De gemeente krimpt daarnaast de organisatie in, onder meer door de 26 gemeentelijke diensten te laten fuseren tot vier nieuwe clusters. Dat meldt de gemeente donderdag.

Het was al bekend dat tweeduizend banen bij de gemeente zouden verdwijnen in de periode 2010 tot 2016. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het vrijwel zeker dat er gedwongen ontslagen vallen, al wil Amsterdam dat zo veel mogelijk voorkomen.

Van de drieduizend banen die verdwijnen, gaan er ongeveer elfhonderd mee naar afgestoten organisaties, waaronder de haven. De stadsdelen worden vervangen door commissies, wat ook voor banenverlies zorgt.

Joanna wil geen gesprek met koning

De republikeinse activiste Joanna van der Hoek wil geen gesprek met koning Willem-Alexander. Zij neemt afstand van een brief die voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen mede uit haar naam heeft verstuurd.

"Ik feliciteer de koning niet met zijn nieuwe functie, tevens hoef ik ook geen gesprek met hem over vrijheid van meningsuiting", meldt Van der Hoek in een verklaring op Facebook. "Ik erken onder geen enkele omstandigheid de autoriteit van de koning."

Maessen meldde donderdagochtend dat hij Willem-Alexander mede namens Joanna per brief had verzocht om een gesprek over betere bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Van der Hoek zegt het vreemd te vinden dat haar naam onder de brief staat. "Ik heb de heren van het NRG nadrukkelijk verzocht mij buiten deze actie te houden."

Maessen en Van der Hoek werden op de dag van de inhuldiging van Willem-Alexander gearresteerd op de Dam, hoewel vooraf was gezegd dat 'individueel protest' zou worden toegestaan. De twee werden na korte tijd weer vrijgelaten. Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was hun arrestatie het gevolg van een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'.

Volgens Maessen was Joanna het wel degelijk eens met de brief, maar heeft ze veel negatieve reacties gehad en is ze daarvan geschrokken. "Ze wil zich nu terugtrekken uit de publiciteit", zegt Maessen. Hij heeft daar begrip voor, omdat Joanna de afgelopen tijd is 'besprongen' door de media.

Opstelten: OM onderzoekt frauderende artsen wel

Het netwerk van frauderende artsen wordt wel degelijk onderzocht door het Openbaar Ministerie. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens het debat over de zorgfraude. De bewindsman noemde de berichtgeving van RTL Nieuws 'onjuist'.

De nieuwsrubriek meldde woensdag dat een netwerk van frauderende artsen op grote schaal de zorgverzekeringskassen plundert. Ze zouden cosmetische behandelingen in een privékliniek declareren als medische zorg. Het OM en de FIOD werden geïnformeerd maar grepen niet in, stelde RTL.

"De zaak is wel degelijk opgepakt", zei Opstelten. Wel is mogelijk sprake geweest van 'een misverstand over de voortgang van het onderzoek'. Het OM werd al in december ingelicht door zorgverzekeraar DSW over de mogelijke fraude, maar startte pas in maart een strafrechtelijk onderzoek. Tot die tijd was geen opsporingscapaciteit beschikbaar. Ook bood de melding van DSW aanvankelijk te weinig aanknopingspunten voor een onderzoek.

Dat niet meteen een onderzoek wordt ingesteld, betekent niet dat het OM niets heeft gedaan, zei Opstelten. "Dan ben je wel bezig de zaak voor te bereiden." Over de voortgang van het onderzoek deed de minister geen mededelingen. Wel staat het OM in 'nauw contact' met DSW, aldus de bewindsman.

Opstelten zegde verder toe om binnen twee weken een overzicht naar de Tweede Kamer te sturen van de zorgfraudezaken die momenteel worden onderzocht door het OM en de FIOD.

Winnaar Europa League naar Champions League

De winnaar van de Europa League krijgt vanaf het seizoen 2015-2016 een plekje in de Champions League. Dat liet het uitvoerend comité van de UEFA donderdag weten. De bond hoopt het tweede Europese clubtoernooi meer aanzien te geven.

Momenteel blijft de Europa League zowel in media-aandacht als in financiële opbrengsten ver achter bij de grote broer. De UEFA maakt vrijdag bekend hoe het nieuwe format eruit moet gaan zien. Dit jaar werd de Europa League gewonnen door Chelsea. De Engelsen versloegen in de finale in Amsterdam Benfica.

Monique Smit kan niet lang zonder vriend

Monique Smit vindt het lastig dat ze haar vriend niet vaak ziet wanneer ze op pad is. "Ik mis mijn vriend best snel", bekent de 23-jarige zangeres, die sinds kort een duo vormt met de Friese zanger Tim Douwsma, voor de camera van Novum Nieuws.

"Als we de hele dag op pad zijn, kan ik heel erg verlangen naar het moment dat ik weer thuis ben en we weer samen op de bank zitten met een filmpje", vertelt Monique, die sinds 2009 samen is met voetballer Jeffrey Bok. De zangeres vindt het fijn dat ze zich niet anders voor hoeft te doen bij haar geliefde. "Vaak denk je er niet aan omdat je constant bezig bent, maar als je thuis bent is het heel lekker dat je weer jezelf kunt zijn."

Het nieuwbakken duo Monique en Tim leert langzaamaan de voordelen van samenwerken kennen. " Het is fijn dat je met elkaar kunt overleggen", vindt Monique. "Dat je elkaar op kunt bellen om te vragen wat de ander ergens van vond. Vaak als ik in mijn eentje iets vervelends had, dacht ik: misschien lag het wel aan mij. Ik vind het een voordeel dat we daar nu samen over kunnen praten."

Ondanks dat Monique en Tim vanwege hun nieuwe album vaak op elkaars lip zitten, hebben ze nog weinig intieme momenten beleefd. "We hebben nog niet bij elkaar op de kamer geslapen", lachen ze. Ook aan gespreksstof hebben de twee, die vrijdag de plaat Grenzeloos uitbrengen, geen gebrek. "Je hoeft namelijk niet de hele tijd te praten tegen elkaar", besluit Monique. "Het is geen date ofzo. We laten elkaar lekker met rust."

Auto op camerabeelden bij vindplaats broertjes

Bij de vindplaats van de broertjes Ruben en Julian is in de nacht van maandag 6 mei op dinsdag 7 mei twee keer een auto geweest die er stopt. Dat blijkt uit camerabeelden van een particulier die de politie heeft geanalyseerd.

De politie vermoedt dat het tweemaal om dezelfde auto gaat en dat dit de auto van de vader is, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Ook is geen persoon zichtbaar. Wel kloppen de beelden met de tijdlijn van de route die de vader volgens de politie heeft afgelegd.

Op de beelden is te zien dat om 02.37 een auto stopt bij de duiker in Cothen waar de jongens gevonden zijn. De auto blijft twaalf minuten staan en vertrekt dan weer. Om 03.01 wordt opnieuw een voertuig geregistreerd bij de duiker, dat om 03.12 weer wegrijdt in de richting van Cothen.

Om 03.15 wordt weer een voertuig geregistreerd, ditmaal door een bewakingscamera bij de Hoeksedijk-Wijkersloot. Op de beelden zijn geen andere voertuigen zichtbaar die nacht.

De politie doet donderdag sporenonderzoek rond de vindplaats bij de duiker in Cothen. "De auto op de beelden is ruim tien minuten weggeweest en mogelijk zijn hier in de tussentijd door de vader spullen weggegooid", licht een woordvoerder van de politie donderdag een hypothese toe. De politie is nog op zoek naar onder meer schoenen van de vader, zijn onderbroek en sleepkabels.

Mogelijk wordt ook na donderdag nog naar sporen gezocht bij de duiker. Bij de baggerwerkzaamheden in de sloot bij de duiker afgelopen dinsdag zijn geen sporen aangetroffen.

De broers Julian en Ruben uit Zeist werden zondag in Cothen gevonden nadat ze bijna twee weken vermist waren. Hun doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Greipel troeft Van Poppel net af in Ninove

Danny van Poppel heeft donderdag net naast een ritzege in de Ronde van België gegrepen. De 19-jarige sprinter van Vacansoleil kwam na 178 kilometer in de tweede etappe een banddikte tekort voor de overwinning. De Duitser André Greipel (Lotto-Belisol) ging net als woensdag met de etappezege aan de haal. Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step) werd in de straten van Ninove derde.

In de slotfase van de etappe, die voor een deel over het parcours van de Ronde van Vlaanderen ging, maakte Niki Terpstra nog jacht op de dagzege. De Noord-Hollander vond aansluiting bij de weggesprongen Francesco Gavazzi en wereldkampioen Philippe Gilbert.

Het drietal werd echter op anderhalve kilometer ingerekend door het jagende peloton. Terpstra eindigde nog wel als negende, gevolgd door landgenoot Ramon Sinkeldam.

Greipel blijft het algemeen klassement logischerwijs leiden. Twee favorieten Lars Boom en Fabian Cancellara kwamen op flinke achterstand binnen en lijken daardoor kansloos voor de eindzege. De Ronde van België wordt zondag afgesloten.

Tien wedstrijden schorsing voor racisme

Racisme in het voetbal wordt voortaan strenger bestraft. Het uitvoerend comité van de UEFA besloot donderdag de minimumschorsing voor spelers en functionarissen die zich schuldig maken aan racisme op tien wedstrijden te stellen. Voor racisme gold nog geen minimumstraf.

De Europese voetbalbond geeft zichzelf ook het recht om op te treden als de bond van het land waar een racistische speler of functionaris zijn geld verdient zich niet aan de nieuwe richtlijnen houdt. Racistische toeschouwers wordt een stadionverbod en een boete van vijftigduizend euro in het vooruitzicht gesteld.

Ook verbaal en fysiek geweld richting scheidsrechters wordt strenger bestraft. Een belediging aan het adres van de arbiter betekent nu een schorsing van drie wedstrijden. Dat was twee. De straf voor het aanvallen van een scheidsrechter gaat omhoog van tien duels schorsing naar vijftien.

Ook de strijd tegen corruptie, omkoping en matchfixing gaat door. Die vergrijpen verjaren nu niet meer. Die nieuwe regel geldt bovendien met terugwerkende kracht.

Vanaf komend seizoen gaat de UEFA in alle officiële competities ook bloedtests afnemen tegen doping. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij het EK, in alle andere competities volstond de bond met het testen van urine.

De UEFA stelt ook een onderzoek in naar het gebruik van anabole steroïden in. Door alle beschikbare urinestalen vanaf 2008 te hertesten wil de bond in kaart brengen hoe gebruikelijk dit is. Afhankelijk van de resultaten komt er misschien een steroïdenpaspoort.

Sijsling overtuigend naar laatste vier Düsseldorf

Igor Sijsling heeft met groot machtsvertoon de halve finale van het tennistoernooi in Düsseldorf bereikt. De Amsterdammer was donderdag op het Duitse gravel binnen een uur met 6-3 en 6-1 te sterk voor de Tsjech Jan Hajek. Sijsling gaf daarmee zijn overwinning op Philipp Kohlschreiber, de nummer achttien van de wereld, een goed vervolg.

Hajek had in de vorige ronde eveneens indruk gemaakt tegen Daniel Brands, maar was tegen Sijsling ronduit kansloos. De Nederlander had binnen mum van tijd een 4-1 voorsprong te pakken en sleepte uiteindelijk met 6-3 de eerste set binnen.

Ook in het tweede bedrijf schoot Sijsling uit de startblokken. Door twee breaks en twee solide servicegames pakte hij een 4-0 voorsprong. Die comfortabele marge gaf hij niet meer uit handen. Met een lovegame op de service van Hajek besliste hij de wedstrijd.

Sijsling, de mondiale nummer 68, stond op de wereldranglijst 27 plaatsen hoger dan Hajek. De twee spelers troffen elkaar voor het eerst. Sijsling stuit bij de laatste vier op de Duitser Tommy Haas (2) of Jarkko Nieminen (6) uit Finland.

Speciale edities van GTA V krijgen een prijs

Eerder werd al aangekondigd dat er, naast de gewone editie, twee speciale edities voor Grand Theft Auto V uitkomen. Vandaag heeft Rockstar bekendgemaakt wat deze edities gaan kosten. De 'Special Edition' zal voor $79,99 te koop zijn en voor $149,99 krijg je de 'Collector's Edition'.

De beide edities bevatten uiteraard meer dan de gewone versie. Bij de Special Edition krijg je naast de game een artbook, een blauwdruk van de map, boosts voor de vaardigheden van je personages, bonus outfits, extra wapens en speciale opdrachten voor je stuntvliegtuig.

GTA V Special Edition

De Collector's Edition bevat al het voorgaande, en zal daarnaast ook een tas, een cap, een sleutel met het logo, klassieke personages en unieke voertuigen en garages bevatten. Wat de klassieke personages inhouden is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat er personages uit de voorgaande GTA-delen speelbaar zijn.

GTA V Collector's Edition

Uitslag tweede vrije training Monaco

Nico Rosberg heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd gereden. De Duitser snelde met zijn Mercedes naar een tijd van 1.14,759 waarmee hij drie tiende van een seconde sneller was dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Fernando Alonso reed de derde tijd.

In de tweede sessie reden alle coureurs veel ronden om de prestaties van de banden voor de race te kunnen meten. Alleen Romain Grosjean zal het deels zonder deze informatie stellen, want de Fransman gleed al vroeg in de sessie weg in de eerste bocht en knalde tegen de muur. Ook Giedo van der Garde leek wat problemen te kennen, want de Nederlander bleef in de sessie lang binnen staan, waardoor hij de langzaamste man was.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:14.759 - 46
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:15.077 0.318 51
3 Fernando Alonso Ferrari 1:15.196 0.437 38
4 Felipe Massa Ferrari 1:15.278 0.519 39
5 Mark Webber Red Bull 1:15.404 0.645 42
6 Kimi Räikkönen Lotus 1:15.511 0.752 39
7 Romain Grosjean Lotus 1:15.718 0.959 10
8 Jenson Button McLaren 1:15.959 1.200 40
9 Sebastian Vettel Red Bull 1:16.014 1.255 33
10 Paul di Resta Force India 1:16.046 1.287 43
11 Adrian Sutil Force India 1:16.349 1.590 44
12 Sergio Perez McLaren 1:16.434 1.675 41
13 Nico Hulkenberg Sauber 1:16.823 2.064 43
14 Pastor Maldonado Williams 1:16.857 2.098 41
15 Esteban Gutierrez Sauber 1:16.935 2.176 45
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:17.145 2.386 38
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:17.184 2.425 43
18 Valtteri Bottas Williams 1:17.264 2.505 47
19 Jules Bianchi Marussia 1:17.892 3.133 41
20 Charles Pic Caterham 1:18.212 3.453 44
21 Max Chilton Marussia 1:18.784 4.025 41
22 Giedo van der Garde Caterham 1:19.031 4.272 31

Ratelband vindt zichzelf lelijk met kaal hoofd

Emile Ratelband is niet blij met zijn kale hoofd. De 64-jarige positiviteitsgoeroe heeft zijn hoofd laten kaalscheren door Dean Saunders na een verloren weddenschap over haartransplantatie. "Ik schrok me wezenloos", zegt Ratelband tegen Novum Nieuws over zijn nieuwe coupe. "Ik dacht: wat ben ik lelijk."

Saunders heeft donderdagochtend voor Ratelbands behandeling in het Hair Science Institute in Maastricht zijn hoofd kaalgeschoren. "Het enige mooie aan mij was mijn haar", vertelt Ratelband. "Ik moet morgen en volgende week optreden, ik hoop dat ze me nog herkennen. Het is zo lelijk, vreselijk."

Tijdens opnames van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans vertelde Saunders over zijn haartransplantatie. "Dean zei dat hij mij ervan zou overtuigen het ook te doen. Toen ben ik een weddenschap aangegaan, dat als ik ook een haartransplantatie zou doen, hij mijn hoofd kaal zou mogen scheren."

Ratelband kreeg bij het instituut te horen dat zijn haargrens de afgelopen jaren drie centimeter naar achteren is geschoven, waarop hij besloot zich ook te laten behandelen. Haarwortels uit de achterkant van zijn hoofd worden in gaatjes aan de voorkant geplant. "Het is pijnloos. Ik ben ondertussen gewoon aan het bellen en e-mailen. Het is een soort wellness."

Arts mag geen vrouwen meer behandelen na relaties

Een huisarts die twee keer een seksuele relatie was aangegaan met een vrouwelijke patiënt, mag geen vrouwen meer behandelen. Dat heeft het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven donderdag bepaald.

De getrouwde man had in 2006 enige tijd een seksuele relatie met een patiënte, alvorens hij in september van dat jaar een seksuele relatie begon met een andere patiënte. Die tweede relatie duurde tot 2010, toen de huisarts na 'een onaangenaam gesprek' met de vrouw een collega over zijn escapades vertelde. Begin 2011 biechtte de huisarts, die in het zuiden van het land werkte, zijn relaties op aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en stopte met zijn werkzaamheden als huisarts.

Tijdens de zitting gaf de man aan mogelijk weer als huisarts aan de slag te willen in de toekomst. Ook gaf hij aan de aanbevelingen die een psychiater die hem onderzocht opstelde te willen volgen om zo weer aan het werk kunnen. Zo zou hij gesprekken hebben met een begeleidende huisarts, waar zijn vrouw ook bij betrokken zou worden, en toezeggen geen spreekuren in de avonden te houden.

Het tuchtcollege vond echter een strengere maatregel passend omdat het het 'onverantwoord' vindt dat de man als hulpverlener contact zou hebben met vrouwelijke patiënten. De advocaat van de huisarts, Ivo Sindram, laat weten dat hij met zijn cliënt een eventueel hoger beroep bespreekt.

Jinek per direct weg bij zondagochtendprogramma WNL

Eva Jinek stopt per direct met de presentatie van haar zondagochtendprogramma bij WNL. Dat meldt de omroep donderdag. De talkshow wordt de laatste vijf uitzendingen gepresenteerd door Janneke Willemse. Zij wordt afwisselend bijgestaan door Charles Groenhuijsen en Paul Jansen.

Het schrappen van Jinek uit de talkshow leidde tot 'verbijstering' bij de presentatrice, liet collega Jeroen Pauw donderdag weten op Twitter. Hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes zegt dat hij al langer op zoek was naar opvolging voor Jinek, nadat ze haar vertrek bij WNL bekendmaakte. "Haar verbijstering kan toch niet heel verrassend zijn geweest."

Vorige maand werd bekend dat de voormalige NOS-nieuwslezeres in juli aan de slag gaat voor de KRO. Ze krijgt daar een wekelijkse talkshow, en heeft plannen voor een dagelijks programma.

Jinek presenteerde vanaf 2008 het NOS Journaal. Twee jaar geleden maakte ze de overstap naar WNL, om daar afwisselend met anderen het ontbijtprogramma Vandaag de Dag te presenteren. Ze kreeg ook een eigen talkshow, Eva Jinek Op Zondag. Dat is nu omgedoopt tot WNL Op Zondag.

Afgelopen zondag keken nog 286 duizend mensen naar Jineks talkshow. Aangezien het doordeweekse ontbijtprogramma van WNL al met zomerstop is, komt de presentatrice waarschijnlijk niet meer voor de omroep in actie.

Pussy Riot-lid Alechina niet vervroegd vrij

Pussy Riot-lid Maria Alechina komt niet vervroegd vrij. Haar verzoek tot vervroegde vrijlating is donderdag door een rechtbank in Perm afgewezen. De rechtbank ging mee in de verklaring van het openbaar ministerie dat Alechina systematisch de opdrachten en regels van de gevangenisautoriteiten aan haar laars heeft gelapt en er ook geen blijk van heeft gegeven dat zij de misdaad waarvoor zij is veroordeeld betreurt.

Alechina liet woensdag weten in hongerstaking te gaan. Zij mocht van de rechter niet persoonlijk aanwezig zijn bij de zitting waarop haar verzoek tot vervroegde vrijlating zou worden behandeld. Uit protest daartegen besloot Alechina tot een hongerstaking en gaf zij haar advocaat opdracht de zitting te boycotten.

Alechina en haar mede-bandleden Nadezjda Tolokonnikova en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj werden verleden jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen.

De Pussy-Riot-leden werden veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

Paul McCartney pleitte deze week nog voor de vrijlating van de twee leden van de vrouwenpunkband. In brieven aan de rechterlijke instanties in Rusland drong de ex-Beatle erop aan dat Alechina en Tolokonnikova zouden worden vrijgelaten.

McCartney zei zijn verzoek te doen 'in de geest van de vriendschap' met zijn 'vele Russische kennissen'. "Zij geloven, net als ik, dat mensen - alle mensen - met mededogen en zachtmoedigheid behandeld dienen te worden", aldus McCartney.

Routinier Ferdinand verlengt contract bij United

Rio Ferdinand gaat nog een jaar langer door bij Manchester United. De 34-jarige verdediger heeft zijn aflopende contract met een jaar verlengd, meldt de Engelse landskampioen donderdag. Ferdinand begint komende zomer aan zijn twaalfde seizoen bij United. Hij kwam inmiddels tot 298 competitieduels en zeven goals.

De ploeggenoot van de Nederlanders Robin van Persie en Alexander Büttner kende naar eigen zeggen geen twijfels. "Wie wil er nu niet in dit fantastische team voor 75 duizend toeschouwers spelen?", vraagt hij zich af.

Ook het afscheid van coach Sir Alex Ferguson kon hem niet op andere gedachten brengen. "We verhuizen naar een nieuw tijdperk met de club en dat is erg spannend. Ik kijk er erg naar uit om met David Moyes te werken en nog meer prijzen met deze geweldige club te winnen." Ferdinand veroverde onder meer al zes landstitels en een keer de Champions League.

De Britse verdediger maakte onlangs wel een einde aan zijn interlandcarrière. Ferdinand kwam sinds de zomer van 2011 niet meer in actie voor de Three Lions en miste het EK in Polen en Oekraïne. Een ruzie tussen zijn broer Anton Ferdinand (Queens Park Rangers) en John Terry (Chelsea) lag daar waarschijnlijk aan ten grondslag.

De Hakkelaar niet vervolgd voor witwassen

De veroordeelde drugshandelaar Johan V., beter bekend als de Hakkelaar, wordt niet vervolgd voor witwassen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

De strafzaak tegen V. over het witwassen is geseponeerd wegens onvoldoende bewijs. In het onderzoek naar het vermogen van V. doorzochten opsporingsdienst FIOD en de politie in oktober diverse woningen en bedrijven. V. werd toen aangehouden, samen met zijn zoon en nog twee betrokkenen. Hij zat zes weken vast.

De 58-jarige V. werd in 1998 in hoger beroep tot 5,5 jaar cel en een miljoen gulden boete veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst legde hem een naheffing op van ruim 120 miljoen euro op vanwege zijn verdiensten met hasjtransporten. Dat bedrag heeft hij niet betaald.

Vanaf 2000 is hij een jaar gegijzeld geweest, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen.

Justitie liet eerder weten te vermoeden dat V. nog altijd beschikte over grote sommen geld beschikt. Hij zou geen legale inkomsten hebben, maar toch grote uitgaven doen. Er is echter geen vermogen gevonden.

Bij de doorzoeking in oktober werden in de woning van de zoon van V. vijfduizend xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor synthetische drugs in beslag genomen. De zoon is daarvoor inmiddels veroordeeld door de rechtbank in Alkmaar. Hij is in beroep gegaan tegen zijn straf.

Bij de doorzoeking werd in de woning van de broer van de Hakkelaar een wapen en een hoeveelheid softdrugs gevonden. Het OM moet nog beslissen of hij daarvoor wordt vervolgd.

Champions Leaguefinale 2015 in Berlijn

De finale van de Champions League wordt in 2015 gespeeld in het olympisch stadion van Berlijn. Dat besloot het uitvoerend comité van de UEFA donderdag in Londen.

Het olympisch stadion is de thuishaven van het naar de Bundesliga gepromoveerde Hertha BSC en heeft een capaciteit van een kleine 75 duizend toeschouwers. De organisatie van de Europa Leaguefinale werd toegewezen aan Warschau.

Het is de tweede keer in vier jaar tijd dat Duitsland met de organisatie van de finale van het kampioenenbal aan de haal gaat. Vorig jaar was de Allianz Arena in München al aan de beurt. Komende zaterdag wordt de finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund op Wembley afgewerkt, terwijl volgend jaar Lissabon decor is van de CL-finale.

Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond, reageerde verheugd. "Ik dank de UEFA voor dit vertrouwen en kijk uit naar een grote voetbalfestijn in Berlijn."

De organisatie van de Europa Leaguefinale viel ten deel aan het Poolse Warschau. Vorige week woensdag werd de eindstrijd van het tweede Europese bekertoernooi nog in Amsterdam gespeeld. Chelsea was daarin met 2-1 te sterk voor Benfica. Volgend jaar mag het Turijnse Juventus met de eer strijken.

'Assaidi moet vertrekken bij Liverpool'

Het dienstverband van Oussama Assaidi aan Anfield Road blijft waarschijnlijk beperkt tot een seizoen. Volgens de Britse krant Liverpool Echo is de 24-jarige buitenspeler te kennen gegeven dat hij moet vertrekken bij Liverpool. De vorige zomer van Heerenveen overgekomen aanvaller kwam slechts sporadisch in actie voor de Reds.

De Marokkaanse Nederlander mocht in de Premier League geen enkele keer in de basis beginnen. Wel viel hij vier keer in. Verdeeld over alle competities speelde Assaidi in totaal twaalf wedstrijden voor Liverpool, dat afgelopen zomer nog een kleine drie miljoen euro voor hem over had. Assaidi speelde eerder ook voor De Graafschap en FC Omniworld.

[MotoGP] Suzuki mogelijk terug in 2014

Suzuki keert mogelijk terug in de MotoGP. Randy de Puniet heeft bevestigd dat hij voor de Japanse motorenfabrikant op Motegi een potentiële WK-motor mag testen. Een eventuele terugkeer in de MotoGP is nog niet bevestigd door Suzuki, al gaan de geruchten hierover al lange tijd.

Suzuki kwam in 2011 voor het laatst uit in de MotoGP toen het dat jaar alleen Alfaro Bautista liet racen. De laatste overwinning voor de Japanners stamt al weer uit 2007 toen Chris Vermeulen zegevierend over de streep kwam. Nu lijkt het merk terug te willen keren.

De Puniet zei afgelopen maandag: "We reizen morgen naar Japan om met Suzuki op Motegi te testen. We gaan meteen op snelheid testen. Het is een goede ervaring voor mij om zo een motor te testen." De Fransman zal zich hierna weer richten op het racen in de MotoGP waarin hij uitkomt met een Aprilia.

Eindhoven legt Satudarah dwangsom op om clubhuis

De gemeente Eindhoven heeft motorclub Satudarah een dwangsom opgelegd omdat het een pand op een industrieterrein gebruikt als clubhuis. Daarmee valt het gebruik onder horeca-activiteiten en dat is in strijd met het bestemmingsplan, meldt de gemeente donderdag.

Het pand staat op industrieterrein De Hurk in het stadsdeel Strijp. Bij een controle bleek volgens de gemeente dat het wordt gebruikt als clubhuis. "Uit de kleding van de bezoekers en inrichting van het pand is af te leiden dat het gaat om Satudarah Eindhoven", schrijft de gemeente.

Het is nooit gedoogd dat het pand als clubhuis wordt gebruikt, benadrukt de gemeente. Als dat wel het geval zou zijn, kan er sprake zijn van een gewoonterecht en is het moeilijker het gebruik als clubhuis te beëindigen. Ook de huurder van het pand, een vereniging die hulpgoederen levert aan de Molukken, is aangeschreven. De gemeente verwijt de huurder dat die het pand laat gebruiken als clubhuis.

Lieke van Lexmond ziet bruiloft al voor zich

Lieke van Lexmond heeft al een paar duidelijke ideeën over haar trouwdag. "Ik wil dat het allemaal klopt. Dat wat op tafel staat ook echt lekker is, dat mensen goede wijn krijgen en mooie bloemen overal", schetst de actrice en presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "En de muziek moet lekker zijn, dat vind ik heel belangrijk."

Ondanks een aantal gestrande relaties gelooft Lieke in het huwelijk. "Maar je moet het natuurlijk wel zelf doen. Het huwelijk op zich is geen garantie, je moet in elkaar blijven geloven en investeren." De 31-jarige actrice ziet trouwen vooral als een bevestiging van liefde. "Het is een dag waarop je uitspreekt hoe gek je op elkaar bent, dat vind ik heel mooi."

Op haar knieën gaan voor een man, ziet Lieke zichzelf nooit doen. "Dat moet echt van de man komen", zegt de actrice, die in het verleden samen was met Mark van Eeuwen en Jurriaan Oerlemans. "Ik vind dat we als vrouwen niet te veel over boord moeten gooien, sommige tradities hou ik graag in stand."

Lieke heeft al vage ideeën over waar haar bruiloft plaats zal vinden. "Het lijkt me heel leuk om in het buitenland te trouwen", zegt Van Lexmond, die een bruid speelt in de film Toscaanse Bruiloft. "Hoewel je in Nederland ook hele mooie plekken hebt waar je dat kunt doen. Maar het weer speelt natuurlijk ook mee. Ik zie het niet snel in Nederland gebeuren dat je tot 's avonds laat buiten onder de sterrenhemel kan dansen in je bruidsjurk."

Directeur Willy Selten vast voor vleesfraude

De directeur en naamgever van de Noord-Brabantse vleesverwerker Willy Selten is donderdag aangehouden voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees. De plaatsvervangend directeur is dinsdag al aangehouden. Ze zitten allebei nog vast, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

Een medewerksters van de administratie is dinsdag en woensdag gehoord als verdachte omdat ze zou hebben meegewerkt aan de fraude. Zij zit niet vast. De directeur en zijn plaatsvervanger worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting. Het bedrijf heeft in 2011 en 2012 volgens justitie driehonderd ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland ontvangen.

In de administratie is het paardenvlees verwerkt als rundvlees, blijkt volgens justitie uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de administratie verkocht het bedrijf alleen rundvlees en is de driehonderd ton paardenvlees als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is niet duidelijk waar welk vlees vandaan kwam en waar welk vlees naartoe ging.

De NVWA riep begin april vijftig miljoen kilo vlees terug dat bij Selten vandaan kwam. Het rundvlees zou mogelijk zijn vermengd met paardenvlees. Selten heeft de terugroepactie meerdere keren afgedaan als onnodig en overdreven. De directeur stelde donderdag nog in Nieuwsuur dat nooit een sticker is geplakt op iets dat geen rund was.

Coffeeshops Maastricht blijven dicht na invallen

De Maastrichtse coffeeshops Easy Going en Heaven 69, waar de politie woensdag binnenviel en de eigenaren arresteerde, blijven voorlopig dicht. Ook vier andere coffeeshops in Maastricht waar eerder invallen waren sluiten hun deuren, meldt eigenaar van Easy Going Marc Josemans donderdag. Zij weigeren naar eigen zeggen 'verplicht te discrimineren' door alleen softdrugs aan Nederlanders te verkopen.

De eigenaren werden woensdagavond aangehouden omdat ze softdrugs verkochten aan mensen die niet in Nederland wonen. De twee zijn gehoord en mochten na tweeënhalf uur met een proces-verbaal op zak weer naar huis. Hun handelsvoorraad softdrugs is in beslag genomen.

Of de coffeeshops op last van de gemeente ook moeten sluiten, is nog niet duidelijk. Op basis van het proces-verbaal en een rapport van het Openbaar Ministerie zal de gemeente bekijken of de coffeeshops drie maanden dicht moeten, legt een woordvoerder van burgemeester van Maastricht Onno Hoes uit. Als dat besluit wordt genomen, kunnen de coffeeshops nog bezwaar maken.

Josemans zegt blij te zijn dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd. "Het wordt tijd dat hier eens diepgaand naar wordt gekeken." De eigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) ziet een zaak met vertrouwen tegemoet en verwacht dat het ingezetenencriterium, dat inhoudt dat coffeeshops alleen aan Nederlanders mogen verkopen, snel landelijk van tafel gaat omdat dit discriminatie zou zijn.

Hoelang de coffeeshops dicht blijven zegt Josemans niet te weten. "Dat is afhankelijk van hoe snel de rechter een beslissing neemt." De overige coffeeshops in Maastricht blijven voorlopig wel aan buitenlanders verkopen. Maastricht telt veertien coffeeshops, waarvan dertien aangesloten bij de VOCM.

Donderdag zou minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar Maastricht afreizen om met onder meer burgemeester Hoes te spreken over de drugsproblematiek. Dat werd afgeblazen omdat de minister aanwezig moest zijn bij een Kamerdebat over zorgfraude. Wanneer het bezoek nu plaatsvindt is nog niet bekend, aldus de zegsman van de burgemeester.

Mark Owen maakt filmdebuut als kerstelf

Take That-zanger Mark Owen zet zijn eerste schreden in de filmwereld. "Ik weet niet of ik het al echt mag zeggen, maar ik ga een van de hulpjes van de kerstman spelen in een kerstfilm", verklapt de zanger aan de Britse krant The Sun.

Owen heeft naar eigen zeggen een kleine rol in de film. "Ik geloof dat ik één zin heb." De zanger werd in eerste instantie gevraagd om een liedje te schrijven voor de film. "Ik zei dat ik wel een liedje wilde schrijven, als ik een klein rolletje kreeg."

Hij voegt eraan toe dat zijn personage verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de rendieren. "Die jongen uit The Hobbit - die nieuwe - Martin Freeman, ik geloof dat hij er ook in zit", vertelt de 41-jarige Owen.

Hoewel Owen geen titel geeft, gaat het vermoedelijk om de Britse animatiefilm Saving Santa met Freeman als onderdanige stalelf die ontdekt de enige te zijn die de kerstman kan helpen. De film moet deze kerst in de Britse bioscopen draaien.

De Britse zanger heeft de rol vooral geregeld om indruk te maken op zijn kinderen. "Mijn zoontje houdt van Star Wars: The Clone Wars, dus dat is de echte droom."


Mark Owen maakt filmdebuut als kerstelf (Foto: Novum)

Atari laat alle spellen veilen

Atari wil alle gameseries van het bedrijf begin juli veilen om schuldeisers van het bedrijf te kunnen betalen. Hiervoor heeft Atari een verzoek ingediend bij de rechtbank in New York. Volgens nieuwsdienst Reuters wil Atari Inc, de Amerikaanse tak van het bedrijf, minimaal 22 miljoen dollar ontvangen voor diverse spellen, maar concrete biedingen zouden er nog niet zijn.

Onder meer Rollercoaster Tycoon, dat 3,5 miljoen dollar moet kosten, de raceserie Test Drive (1,5 miljoen dollar) en de Total Annihilation-reeks (250 duizend dollar) staan te koop. Welke series nog meer in de etalage staan, is niet bekend.

In januari vroegen Atari Inc en het Franse zusterbedrijf Atari S.A. faillissementsbescherming aan om te voorkomen dat schuldeisers de twee bedrijven zouden leegplukken. Een eerdere zoektocht naar investeerders is mislukt, waardoor het bedrijf genoodzaakt is om over te gaan tot een totale uitverkoop.

Atari was eind jaren zeventig een grote naam. De Atari 2600 was de eerste spelcomputer die het grote publiek wist te bereiken. In 1984 werd de stekker uit het bedrijf getrokken en werd het opgedeeld in onder meer Atari Games en Atari Corp.

Slot Twilight-saga kanshebber Teen Choice Awards

De laatste film in de Twilight-filmreeks maakt kans op zeven Teen Choice Awards. Het eind vorig jaar verschenen The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 is daarmee de grote kanshebber tijdens de uitreiking van de prijzen, gebaseerd op stemmen van het jonge publiek.

De vampierfilm gaat onder meer op voor de titel beste sciencefiction- of fantasyfilm. Twilight-hoofdrolspelers Robert Pattinson en Kristen Stewart zijn bovendien genomineerd in de categorieën beste acteur en beste actrice in een sciencefiction- of fantasyfilm.

In de tv-categorieën strijden onder meer The Big Bang Theory, Glee en Modern Family om de titel beste komedieserie. Series als Family Guy en The Simpsons doen dat in de categorie beste animatieserie. De van oorsprong Nederlandse talentenjacht The Voice is genomineerd voor beste realityshow.

De strijd om de titel beste zanger gaat tussen onder anderen Justin Bieber, Bruno Mars en Justin Timberlake. Bij de vrouwen gaat die tussen Selena Gomez, Demi Lovato, Pink, Rihanna en Taylor Swift.

De Teen Choice Awards worden uitgereikt op 11 augustus. Binnenkort worden meer nominaties bekendgemaakt.


Slot Twilight-saga kanshebber Teen Choice Awards (Foto: Novum)

'Geintje Hamilton levert veel schade op'

Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft zich voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco niet geliefd gemaakt bij de aanwezige pers. Volgens Blick zorgde een 'geintje' van de Brit voor 150.000 dollar aan schade aan de apparatuur van de pers. Mercedes heeft een andere lezing op het verhaal.

Volgens Blick-journalist Roger Benoit werd Hamilton wat bozig toen hij langs de boten met fotografen voer terwijl hij aan het jetskiën was. De Brit maakte een extra krappe bocht, waardoor er een golf van zeewater op de foto-, TV-camera's en mobiele telefoons terecht kwam. Mercedes zou de schade hebben vergoed.

Mercedes heeft een verklaring over het voorval naar buiten gebracht. Volgens de Duitse renstal werden er filmopnamen van Hamilton en Nico Rosberg gemaakt die op jetski's in de haven bezig waren. Slechts de apparatuur van één freelancer zou beschadigd geraakt zijn, omdat hij zijn spullen niet goed genoeg beschermd had en dat was niet specifiek gebeurd door een actie van Hamilton. Mercedes heeft hem hulp aangeboden om de apparatuur te laten repareren of vervangen.

Koudste meidag aller tijden

Het mag dan eind mei zijn, je zou eerder denken dat het november is. Het is vandaag dan ook de koudste meidag aller tijden (sinds men begon met meten).

Rond het middaguur werd in De Bilt een temperatuur van slechts 5,6 graden gemeten, een verpulvering van het kouderecord in 1902. Toen was het met 10,4 graden nog behoorlijk behaaglijk vergeleken bij vandaag.

Het is in het hele land dan ook klotenweer. De regen komt met bakken uit de lucht, op sommige plekken hagelt het en er zou zelfs hier en daar sneeuw uit de lucht zijn gevallen. Bovendien gaat het de komende nacht vriezen, dus zul je nog moeten krabben morgenochtend ook. En dat is al helemaal uitzonderlijk eind mei.

Mocht je nog de illusie hebben dat het snel beter zal worden, vergeet het dan maar. Morgen wordt het met een maximumtemperatuur van 6 tot 11 graden niet veel warmer. Ook het KNMI meldt dat het de komende twee weken 'aanhoudend koel en wisselvallig' blijft.

Dijsselbloem: meer tijd voor Grieken mogelijk

Griekenland kan mogelijk meer tijd krijgen om zijn staatsfinanciën op orde te krijgen. Dat heeft minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gezegd in een donderdag verschenen interview met de Griekse krant Kathimerini.

"In het algemeen staat de Europese Commissie al meer onderscheid toe tussen landen, door te kijken naar de specifieke sociale en economische omstandigheden", zegt Dijsselbloem. Dijsselbloem wijst daarbij op het recente besluit om landen als Frankrijk en Spanje meer tijd te geven. "Dat zou ook op Griekenland van toepassing moeten zijn", aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem stelt tevreden te zijn met de voortgang van de door de trojka opgelegde hervormingen en bezuinigingen in Griekenland. Volgens de Eurogroepvoorzitter is voor de toekomst met name van belang dat de schulden worden teruggebracht en dat de belastingen worden hervormd.

Verschillende Griekse politici hebben volgens de krant gesuggereerd dat landen mogelijk gaan afschrijven op de leningen aan Griekenland, als zij voldoen aan de eisen van de trojka. Dijsselbloem antwoordt daarop dat mogelijke extra schuldenverlichting 'in welke vorm dan ook' volgend jaar pas ter sprake komt. Dan wordt bekeken of het land aan de voorwaarden van de trojka voldoet of dat extra maatregelen genomen moeten worden. "Ik kan op dit moment niet zeggen of er een afschrijving zal zijn op bilaterale leningen", voegde Dijsselbloem toe.

Om de Griekse schuldenberg te verlichten hebben private schuldeisers vorig jaar al verliezen moeten nemen van meer dan de helft van de nominale waarde van hun Griekse staatsleningen. De eurolanden hebben in december alleen een lagere rente geaccepteerd op hun leningen aan het Zuid-Europese land. Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat wat betreft Nederland van kwijtschelden of afschrijven geen sprake kan zijn.

'Beyoncé invloedrijker dan Britse koningin'

Beyoncé oefent meer invloed uit dan de Britse koningin Elizabeth II. Dat beweert het Amerikaanse zakenblad Forbes althans. De zangeres prijkt op de zeventiende plek in de top honderd van invloedrijkste vrouwen, Elizabeth II staat op de veertigste positie.

Ook actrices Angelina Jolie en Sofia Vergara zijn volgens Forbes gezaghebbender dan de Britse koningin. De invloedrijkste ster is Oprah Winfrey, de talkshowkoningin staat op de dertiende plek in de lijst. De vrouw met de meeste invloed is volgens Forbes Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. Merkel stond de laatste tien jaar acht keer in de lijst, zeven keer stond ze bovenaan.

Forbes stelt elk jaar een lijst met de honderd invloedrijkste vrouwen samen. Op de lijst staan naast politici en sterren vooral zakenvrouwen. Ook Shakira, Gisele Bündchen, Lady Gaga en Ellen DeGeneres behoren volgens Forbes tot de gezaghebbendste dames.

Koffer Weteringbrug bevat menselijke resten

De koffer die woensdagmiddag is gevonden in het water in Weteringbrug bevat menselijke resten. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De politie is nog bezig met een grootschalig sporenonderzoek op de plek waar vissers de koffer vonden. Die lag in het water langs de Lisserweg in Weteringbrug, gemeente Haarlemmermeer.

Vanwege het politieonderzoek is de Lisserweg tussen de A44 en de Weteringweg afgesloten.

NOS zendt EK-duels Oranjevrouwen live uit

De NOS zendt in juli alle wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal op het EK in Zweden live uit. Dat maakte de omroep donderdag bekend. Bij het vorige EK in 2009 stroomde de NOS pas in de eindfase in. Nederland haalde destijds bij zijn debuut op een groot toernooi meteen de halve finale.

Naast de liveverslagen van Oranje wordt ook in de sportjournaals en radio-uitzendingen van Langs de Lijn aandacht besteed aan het EK. Aanvoerster Daphne Koster is blij met de toegenomen aandacht voor het vrouwenvoetbal. "Niet alleen getuigt het van respect voor onze prestaties, maar ook wordt het voor de mensen thuis nog laagdrempeliger om ons te zien spelen", zegt Koster tegen de NOS. "We gaan ons uiterste best doen om in Zweden geweldige wedstrijden te spelen waar de kijkers van kunnen genieten."

Het Nederlands team opent op 11 juli tegen Duitsland. Vervolgens staan ook nog groepswedstrijden tegen Noorwegen en IJsland op de rol.

Rasmussen wordt directeur van Deense wielerploeg

Michael Rasmussen gaat als commercieel directeur aan de slag bij Christina Watches. Dat maakte de Deense continentalploeg donderdag bekend.

Rasmussen was tussen 2011 en januari 2013 als coureur actief bij Christina Watches. Die formatie was speciaal voor hem opgericht nadat hij een tweejarige schorsing uit had gezeten. In januari besloot de 38-jarige Deen zijn jarenlange dopinggebruik op te biechten en per direct te stoppen.

Rasmussen neemt het commerciële beheer van het team over van Ulrich Gorm. Teambaas Claus Hembo is verheugd over de terugkeer van Rasmussen. "Hij heeft de X-factor. Ik heb de dagelijkse samenwerking met Rasmussen gemist en kijk ernaar uit om zaken op te pakken waar we gebleven waren."

Voor Rasmussen breekt overigens een spannende maand aan. Uiterlijk 25 juni hoort de van zijn voetstuk gevallen coureur van het gerechtshof in Arnhem hoe hoog de ontslagvergoeding is die hij ontvangt van de voormalige Rabobankploeg.

Rasmussen werd tijdens de Tour de France van 2007 op staande voet ontslagen omdat hij gelogen had over zijn whereabouts. De Deen eiste daarop een bedrag van 5,6 miljoen euro, maar de rechtbank kende hem in 2008 ruim zeven ton toe. Zowel Rasmussen als Rabobank ging tegen die uitspraak in beroep.

Cambuur langer door met Bakker en Droste

Erik Bakker en Wout Droste spelen ook de komende twee seizoenen voor SC Cambuur. De aflopende contracten van het tweetal zijn tot medio 2015 verlengd, meldt de kersverse eredivisionist donderdag. Bakker en Droste gaan beiden hun derde seizoen bij Cambuur in.

Middenvelder Bakker speelde onlangs nog een belangrijke rol in de kampioenswedstrijd bij Excelsior. Hij maakte het openingsdoelpunt in de wedstrijd die met 2-0 eindigde. Omdat concurrent FC Volendam verloor bij Go Ahead Eagles greep Cambuur de titel.

Bakker speelde eerder vier seizoenen voor FC Zwolle. Hij heeft inmiddels 48 competitiewedstrijden en 21 goals voor de Friezen achter zijn naam.

Verdediger Droste miste in twee jaar tijd pas drie competitieduels van Cambuur. Hij kwam tot 65 optredens waarin hij eenmaal scoorde. Droste speelde eerder ook drie seizoenen voor Go Ahead Eagles.

Badmintonploeg wint ook laatste groepsduel op WK

De Nederlandse badmintonners hebben ook hun laatste poulewedstrijd gewonnen op de Sudirman Cup, het WK voor gemengde landenteams. Frankrijk werd in Kuala Lumpur met 4-1 verslagen, waardoor beslag werd gelegd op de eerste plaats in de groep.

Nederland speelt nu vrijdag tegen Schotland om de dertiende plaats. Omdat Oranje niet tot de beste twaalf landen van de wereld behoort is die eindklassering het hoogst haalbare.

Ruud Bosch en Selena Piek zetten Nederland tegen de Fransen in het gemengd dubbelspel op voorsprong, waarna Eric Pang zijn enkelpartij verloor. Bosch bracht Nederland wederom op het goede spoor door samen met Koen Ridder ook de herendubbel te winnen.

Patty Stolzenbach bracht vervolgens de marge op twee. Eefje Muskens en Selena Piek bepaalden door een zege in de vrouwendubbel de eindstand op 4-1. Eerder had Nederland ook Canada en Oostenrijk verslagen.

Van Damme niet in remake Timecop

Filmstudio Universal werkt aan een remake van de actiefilm Timecop uit 1994. Jean-Claude van Damme speelde de hoofdrol in het origineel van Peter Hyams, maar werkt niet mee aan de remake. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Universal is op zoek naar scenaristen voor het verhaal, die het stripboek als bron moeten nemen en niet de film van Hyams. Wanneer de film in productie gaat, is onbekend.

Timecop is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van Dark Horse. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, waarin tijdreizen worden gereguleerd door de politie. Een officier komt in aanraking met een corrupte politicus die tijdreizen gebruikt voor zijn carrière. De verfilming uit 1994 is een van de succesvolste films van Van Damme.


Van Damme niet in remake Timecop (Foto: Novum)

Tonika-music faalt met vacature op Facebook

Ja handig hoor die sociale media, voor vacatures bijvoorbeeld. Dat moet instrumentenwinkel Tonika uit Groningen hebben gedacht toen ze Facebook gebruikten voor een vacature.

Binnen no time viel de hele sociale media over ze heen. Tonika eist dan ook nogal wat. Geen snorren, geen tattoo's en ga zo maar even door. Tonika ging daarna in discussie, fout twee. Hoe dan ook, gelukkig is er een mirror gemaakt van de faal die je hier kunt lezen. Oja, de vacature staat nog open.

'Janet Jackson is miljardair'

Janet Jackson mag zich miljardair noemen. Dat berekende het Amerikaanse filmblad Variety, schrijven diverse Amerikaanse media. De 47-jarige zangeres en actrice verdiende haar fortuin met tournees, films als The Nutty Professor 2 en albumverkoop.

Met haar tournees verdiende Jackson volgens Variety 458 miljoen dollar. Aan de verkoop van haar albums hield ze 260 miljoen over, met acteren verdiende Janet nog eens 304 miljoen. Dankzij sponsorcontracten en royalty's kreeg Jackson in totaal 81 miljoen op haar rekening bijgeschreven.

Nu ze miljardair is sluit Jackson zich aan bij sterren als Oprah Winfrey, Steven Spielberg en J.K. Rowling, die al eerder een tiencijferig bedrag bij elkaar sprokkelden. Janet is thuis overigens niet de enige miljardair, de zangeres trouwde vorig jaar in het geniep met zakenman Wissam Al Mana. Zijn vermogen wordt op een miljard geschat.

Aanhoudingen na vondst kalashnikov in Rotterdam

Drie mannen zijn woensdagavond aangehouden na een grote vuurwapenvangst in Rotterdam. Het gaat om twee Rotterdammers en een man uit Den Helder. De politie trof onder meer een kalashnikov aan. Het drietal is vastgezet.

De politie hield woensdagavond op het Kruisplein een controle gericht op 'onverklaarbaar vermogen'. Daarbij werd een 30-jarige Rotterdammer aangehouden omdat hij een geladen vuurwapen bij zich bleek te hebben.

Na onderzoek bleek de Rotterdammer twee woonadressen in de wijk Overschie te gebruiken. Agenten in burger die in de Albert Cuypstraat een van die woningen wilden doorzoeken, zagen daar twee mannen naar binnen gaan. Toen de mannen kort daarna weer naar buiten kwamen en gecontroleerd werden bleek er een kalashnikov in hun auto te liggen. Ook werden enkele handvuurwapens, een shotgun en een nachtkijker aangetroffen.

Het tweetal, een 40-jarige man uit Den Helder en zijn 39-jarige Rotterdamse kompaan, werd daarop aangehouden. Hun auto met de wapens is in beslag genomen en wordt onderzocht. Ook zijn woningen aan de Saenredamstraat en Cranendonckweg doorzocht. Daar werden goederen in beslag genomen. Waar het precies om gaat kon een zegsman van de politie niet vertellen.

Alderweireld: "Toe aan volgende stap"

Toby Alderweireld wil komende zomer de stap naar een grote Europese competitie maken. De Belg van Ajax wordt gevolgd door meerdere clubs.

Onder meer Liverpool en Internazionale willen de verdediger. Alderweireld staat open voor een nieuwe uitdaging. "Ik voel me klaar voor de stap", aldus de Belg in Het Laatste Nieuws.

"Ik voel me klaar voor de stap", vervolgt Aldenweireld. "Als ik al die andere Rode Duivels bezig zie in Match of the Day op BBC, kan ik alleen maar vaststellen dat dat heel mooi is."

Hij doelt daarmee op landgenoten Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. Beiden verlieten Ajax de afgelopen seizoenen voor respectievelijk Tottenham Hotspur en Arsenal.

S.W.A.T.-acteur Steve Forrest (87) overleden

Steve Forrest is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse acteur was vooral bekend van de tv-serie S.W.A.T. die in de jaren zeventig populair was. Forrest overleed in Thousand Oaks in de Amerikaanse staat Californië. Hij was omringd door zijn familie, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Forrest begon zijn carrière in de jaren veertig met kleine rollen in films. Hij volgde na zijn militaire opleiding een acteursopleiding. Hij werd in Hollywood ontdekt door Gregory Peck, die ervoor zorgde dat hij een contract kreeg bij filmstudio MGM.

In de jaren vijftig en zestig speelde Forrest in talloze films en series. Zo was hij in 1960 te zien als halfbroer van Elvis Presley in de western Flaming Star en als liefje van Sophia Loren in Heller in Pink Tights. Zijn laatste filmrol speelde Forrest in 2003 in de actiefilm S.W.A.T., over de speciale teams bij de Amerikaanse politie. De film is geïnspireerd op zijn succesvolle serie. S.W.A.T. staat voor Special Weapons And Tactics.

Acteur Steve Forrest

Uitslag eerste vrije training Monaco

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Monaco, die traditiegetrouw al op de donderdag plaatsvindt. De Mercedes-coureur was Fernando Alonso negen honderdsten te snel af. Romain Grosjean zette de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:16.195 31
2 F. Alonso Ferrari 1:16.282 27
3 R. Grosjean Lotus 1:16.380 21
4 F. Massa Ferrari 1:16.394 23
5 L. Hamilton Mercedes 1:16.469 28
6 P. Maldonado Williams 1:16.993 27
7 M. Webber Red Bull 1:17.020 27
8 J. Button McLaren 1:17.129 29
9 S. Perez McLaren 1:17.378 25
10 S. Vettel Red Bull 1:17.380 23
11 K. Räikkönen Lotus 1:17.509 26
12 P. di Resta Force India 1:17.548 27
13 A. Sutil Force India 1:17.625 20
14 N. Hülkenberg Sauber 1:18.193 26
15 J. Vergne Toro Rosso 1:18.454 25
16 E. Gutierrez Sauber 1:18.754 28
17 V. Bottas Williams 1:18.830 28
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:19.067 25
19 G. van der Garde Caterham 1:19.203 21
20 C. Pic Caterham 1:19.438 28
21 J. Bianchi Marussia 1:19.773 20
22 M. Chilton Marussia 1:20.225 21

Grid 2-DLC toont IndyCars

De laatste tijd zijn er een hoop gameplaybeelden vrijgegeven van de racegame Grid 2. Ontwikkelaar Codemasters heeft daarom weer een nieuwe trailer voor ons gamers in petto, namelijk over het DLC-pakket IndyCar.

De DLC krijg je wanneer je de game pre-ordert of je kunt het pakket na de release ook gewoon kopen. Grid 2 is vanaf 31 mei verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De trailer is hieronder te bekijken.

Dikkerd maakt meer kans op overleven intensive care

Ernstig zieke patiënten met obesitas hebben meer kans de intensive care te overleven dan patiënten met een normaal gewicht. Dat concluderen onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen.

Patiënten met een BMI van 35 tot 40, waarbij sprake is van ernstig overgewicht, hebben de laagste kans tijdens een opname in de intensive care te overlijden. Hun overlijdensrisico ligt veertien procent lager dan bij patiënten met een normaal gewicht.

Voor het onderzoek verzamelde hoogleraar experimentele intensive care Peter Pickkers met onderzoekers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) gegevens van ruim 154.000 patiënten die de afgelopen tien jaar op intensive care afdelingen van 62 ziekenhuizen in Nederland hebben gelegen.

Waarom mensen met ernstig overgewicht een hogere overlevingskans hebben, is nog niet onderzocht. Wel zijn daar ideeën over. Het ziekenhuis wijst erop dat zwaarlijvige mensen meer vet- en energiereserves hebben. Ook kan vetweefsel een positieve invloed hebben op het afweersysteem bij iemand die ziek is. Pickkers benadrukt dat het toch nog altijd beter is om een gezond gewicht te hebben omdat overgewicht de kans op ziekten vergroot. "Maar als een patiënt met obesitas eenmaal op de ic ligt, heeft hij dus wel een betere overlevingskans."

Het ziekenhuis spreekt van een obesitasparadox, omdat overgewicht het risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten vergroot. Tegelijk zijn er bij eerdere studies al aanwijzingen gevonden dat mensen met overgewicht bij bepaalde ziekten een lagere kans hebben om te overlijden. De studies naar patiënten in de intensive care waren tot nu toe te beperkt om duidelijke conclusies te kunnen trekken. Doordat bijna elk Nederlands ziekenhuis gegevens aan de NICE levert was dat nu voor het eerst mogelijk.

Jochies van 13 met nepvuurwapen op straat

Twee jongens van 13 uit Baarn en Amersfoort zijn woensdag opgepakt, omdat ze op klaarlichte dag met een nepvuurwapen op straat liepen. De jongens boden in het centrum van Amersfoort sieraden te koop aan, aldus de politie donderdag.

Voorbijgangers tipten de politie over de jeugdige verkopers. Bij controle bleek dat de jongens, naast een partij sieraden, inbrekersspullen bij zich hadden en een voorwerp dat op een vuurwapen leek. Dat bleek uiteindelijk een nepwapen te zijn.

De jongens zijn in de cel gezet en hun ouders zijn gewaarschuwd.

Jongens van 13 met nepvuurwapen op straat
Jongens van 13 met nepvuurwapen op straat (Foto: ANP)

Derde verdachte vast voor Bulgaarse toeslagenfraude

Voor de Bulgaarse toeslagenfraude is zondag in Rotterdam een derde verdachte aangehouden. De 33-jarige man zit sindsdien vast, maar zijn aanhouding werd pas donderdag naar buiten gebracht door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Het voorarrest van de verdachte is woensdag met twee weken verlengd. Hij wordt verdacht van stelselmatige toeslagenfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou de schatkist voor 2,2 miljoen euro hebben benadeeld. Na de aanhouding is in Rotterdam een woning doorzocht. Daarbij is administratie in beslag genomen.

Dat Bulgaren stelselmatig fraude plegen, werd door het tv-programma Brandpunt naar buiten gebracht. Een dag na de uitzending werden eind april al twee verdachten aangehouden. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) reageerde geschokt. Dat wekte wrevel bij ambtenaren van de Belastingdienst, die stelden dat Weekers al langer op de hoogte was. Uiteindelijk steunden zeven oppositiepartijen een motie van wantrouwen, maar zij hebben samen geen meerderheid in de Tweede Kamer. Weekers kon door steun van coalitiepartner PvdA aanblijven.

'Aanvaller wilde wraak voor Afghanistan'

De aanvallers die in Londen een man doodhakten, waren boos om de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan. Dat zei een van de vermeende terroristen tegen een 48-jarige vrouw die hem na de aanval op straat confronteerde, schreef de Britse krant The Telegraph donderdag.

De krant interviewde de scoutingleidster die de aanvallers aansprak. "Ik dacht: Ik kan hem beter aanspreken voordat hij nog iemand aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap, dus ik vroeg: Wat wil je?", vertelde de vrouw aan de krant.

Volgens de 48-jarige gaf de man direct toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de "Britse soldaat". "Hij zei: Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken."

De mannen bleven na de aanval op straat wachten. Het duo was vermoedelijk uit op een confrontatie met de politie, die volgens de krant pas na twintig minuten arriveerde. "Ik zei: Jullie staan tegenover veel mensen, je gaat verliezen", vertelde de scoutingleidster aan The Telegraph. "Hij zei: Ik wil hier blijven en vechten."

Gewapende politiemensen schoten uiteindelijk beide aanvallers neer. De gewonde mannen zijn opgepakt. Bronnen rond het onderzoek zeiden na de arrestatie tegen persbureau Reuters dat de aanvallers "mogelijk banden hebben met Nigeria." Politiewoordvoerders weigerden commentaar op het onderzoek.

'Aanvaller wilde wraak voor Afghanistan'
'Aanvaller wilde wraak voor Afghanistan' (Foto: ANP)

Koeman: "Boëtius moet sterker worden"

Feyenoord-trainer Ronald Koeman is blij met een talent als Jean-Paul Boëtius op de flanken, maar benadrukt dat de jongeling nog een lange weg te gaan heeft. Boëtius maakte een wervelend debuut tegen Ajax, maar kende door het seizoen heen ook zijn dipjes.

"Je moet talentvolle spelers ervan zien te overtuigen dat het makkelijker is om er te komen dan om er te blijven", zegt Koeman tegen NUsport. "Ik weet, dat is een cliché, maar het is wel waar. Ze kunnen ook meer doen, qua kracht en stabiliteit. Het is soms gewoon extra uren maken om sterker te worden. Boëtius bijvoorbeeld, moet gewoon sterker worden."

Koeman merkt dat hij spelers als Boëtius meer moet coachen dan ervaren jongens in de groep. "De status van een jonge speler als Boëtius verandert razendsnel, daar moet ik ook rekening mee houden. De ene week speelt hij als volslagen onbekende een fantastische wedstrijd tegen Ricardo van Rhijn in De Kuip, maar een week later, uit tegen FC Twente, denkt zo'n Roberto Rosales: ik laat me niet dollen door een jongetje van achttien. Daar krijgen ze ook mee te maken."

De coach zag al vrij snel wat de vleugelspeler in huis had. "Je pikt het talent er heel snel uit als je ze een keer mee laat trainen. Na één training wist ik meteen al dat Boëtius meer talent heeft dan anderen op die positie", aldus Koeman.

D66 wil pakkans zorgfraude vergroten

De pakkans bij zorgfraude moet worden vergroot. Dat bepleitte D66-Kamerlid Pia Dijkstra donderdag tijdens het debat over de fraude.

Een grotere pakkans vergt een 'proactieve' Nederlandse Zorgautoriteit, FIOD en OM, zei Dijkstra. De FIOD en het OM zouden echter niet ingrijpen bij frauderende artsen, meldde RTL Nieuws woensdag. Dijkstra eiste daarover opheldering van het kabinet. Zij noemde fraude in de zorg 'onacceptabel'.

D66 vermoedt dat de berichten over sjoemelende zorginstellingen, frauderende ziekenhuizen en malafide pgb-bemiddelingsbureaus het topje van de ijsberg betreffen. De SP en GroenLinks lieten al eerder weten een parlementaire enquête te eisen naar de fraude. "Wat ons betreft moet de onderste steen boven", zei Renske Leijten. Volgens haar is het fundament onder het zorgstelsel 'rot en ziek'.

De PVV vindt dat de fraudeurs moeten worden opgepakt. "Wie steelt, moet achter de tralies", zei Reinette Klever. Zij vindt het niet te verteren dat zij hun zakken vullen met geld dat is bedoeld voor zieke mensen.

De Kamer debatteert donderdag met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) over de zorgfraude. Daarbij zijn ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) aanwezig. Opstelten moet daardoor een bezoek aan Maastricht laten schieten, waar hij met burgemeester Onno Hoes en acht burgemeesters van andere Limburgse coffeeshopsteden zou overleggen over het softdrugsbeleid en de moeizame aanpak van de overlast.

Extra kaarten Lowlands binnen tien minuten op

De extra kaarten die Lowlands donderdagochtend in de verkoop gooide waren razendsnel uitverkocht. De verkoop ging om 10.00 uur van start en zo'n tien minuten later liet de organisatie van het festival weten dat zo'n beetje alle tickets alweer op waren.

"De kaarten zijn weer weg", liet Lowlands weten via Twitter. "Maar er valt af en toe nog wat terug van niet afgeronde betalingen." Het ging om ongeveer duizend extra kaarten voor het festival dat in februari binnen twee uur eigenlijk al was uitverkocht.

De toegangsbewijzen die donderdag in de verkoop gingen waren onder meer tickets die ongeldig werden gemaakt vanwege zwarthandel. Dat blijft de organisatie van Lowlands doen tot aan de start van het festival, waardoor er later 'nog een momentje' volgt om kaarten te kopen.

Lowlands wordt dit jaar gehouden op 16, 17 en 18 augustus. Onder meer de Editors, Nick Cave and the Bad Seeds en Nine Inch Nails treden op tijdens het festival in Biddinghuizen.

Pinautomaten twee keer zo vaak gekraakt

Het aantal plof- en ramkraken op pinautomaten lag de afgelopen maanden twee keer zo hoog als vorig jaar. In het eerste kwartaal werden 35 pinautomaten opgeblazen, tegenover achttien in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag na berichtgeving in het AD.

Vooral in maart werd een piek bereikt, met 23 kraken. Voor april zijn er nog geen definitieve cijfers, maar komt het aantal waarschijnlijk ongeveer even hoog uit als in maart. In heel 2012 werden 127 pinautomaten opgeblazen, vier werden met auto's uit de gevel gereden. Het jaar daarvoor waren dat er ongeveer evenveel.

Volgens de NVB worden de plof- en ramkraken gepleegd door 'zware criminele bendes'. "Die blijven net zo lang doorgaan tot ze gepakt zijn", stelt de woordvoerder. De laatste twee maanden zou echter ook sprake zijn van kopieergedrag van amateurs vanwege de vele media-aandacht voor de kraken, aldus een woordvoerder van de bankenvereniging.

In het laatste kwartaal van vorig jaar werden zelfs 49 plofkraken gepleegd en twee ramkraken. Sindsdien heeft de politie extra mensen ingezet. De Amsterdamse politie heeft er een speciaal team op gezet en elders in het land houden zes rechercheteams zich hiermee bezig. Volgens de NVB schaart de politie de kraken inmiddels in dezelfde categorie als een zware gewelddadige overval. "Daar zijn we blij mee."

ABN AMRO, dat naar eigen zeggen het voornaamste doelwit is, kondigde vorige maand al aan de komende tijd honderd pinautomaten uit te gaan rusten met een speciaal camerasysteem. Door sensoren springen camera's aan als een kraak wordt gepleegd, zodat de politie direct kan meekijken. Dat moet de pakkans vergroten.

'Verdachte aanslagen Boston pleegde moorden'

Een overleden verdachte van de aanslagen in Boston was betrokken bij een drievoudige moord. Die pleegde hij naar verluidt in 2011, met de man die eerder deze week tijdens een ondervraging werd doodgeschoten in het Amerikaanse Orlando. Dat zeiden bronnen binnen de autoriteiten woensdag (lokale tijd) tegen het Amerikaanse NBC News.

De man, Ibragim Todasjev, zou de moorden hebben bekend tijdens de ondervraging over zijn connecties met de verdachten van de bomaanslagen op de marathon, onder wie de overleden Tamerlan Tsarnajev. Todasjev leek mee te werken, maar zou door het lint zijn gegaan toen hij op het punt stond een verklaring te ondertekenen. Hij viel een agent aan en werd doodgeschoten.

De drie vermeende slachtoffers van Tamerlan en Todasjev werden in 2011 dood aangetroffen. Het duo besloot volgens de bronnen van NBC de mannen te doden na een mislukte drugsdeal. Ze vreesden dat het trio ze kon identificeren.

Moskees doelwit na dood militair in Londen

Na de slachting van een Britse militair op straat in Londen zijn moskees op verschillende plekken in Engeland aangevallen. Dat meldden Britse media donderdag.

Een man is gearresteerd voor poging tot brandstichting in een moskee in de plaats Braintree in het graafschap Essex. Hij was gewapend met een mes de moskee binnengelopen, meldde de krant The Guardian.

Ook een moskee in Gillingham in het graafschap Kent was doelwit. Een man is aangehouden omdat hij vernielingen zou hebben aangericht.

Woensdagavond waren in Londen rellen na de moord door twee islamitische mannen. Leden van de extreem rechtse English Defence League gooiden met flessen naar de politie in de buurt van de plek van de moord in Woolwich en riepen leuzen tegen de islam.

Afgeslachte Londenaar was militair

De man die woensdag in Londen op straat door moslims werd afgeslacht, was een militair. Dat hebben bronnen binnen de Engelse regering donderdag bevestigd, meldde de BBC.

Voor de terreurdaad zijn twee mannen opgepakt. Zij liggen in het ziekenhuis nadat ze door de politie werden neergeschoten. Een van hen zou er ernstig aan toe zijn.

Ooggetuigen zagen hoe een man op grove wijze werd doodgehakt, terwijl de aanvallers "Allahoe Akbar" (God is groot) riepen en zich lieten filmen.

Slachtoffer aanval Londen was militair
Slachtoffer aanval Londen was militair (Foto: ANP)

FIFA 14 voor pc blijft achter

De pc-versie van FIFA 14 blijft wederom achter bij de versies voor de spelcomputers. Waar het voetbalspel op PlayStation 4 en Xbox One gebruikmaakt van verbeterde Ignite-software, doet de pc-versie het met oudere software. Dat heeft een woordvoerder van Electronic Arts bevestigd.

De Ignite-software is de ruggengraat van diverse sportspellen van Electronic Arts voor de nieuwe generatie spelcomputers. Naast FIFA 14 worden nieuwe spellen in reeksen als Madden NFL, NBA Live en UFC gemaakt met de software. De Ignite-software zorgt voor een verbeterde kunstmatige intelligentie, mooiere animaties, meer detail en betere fysieke eigenschappen.

De pc-versie van FIFA was de afgelopen twee jaar een exacte kopie van de versie voor Xbox 360 en PlayStation 3. Tot die tijd kende de pc-versie minder opties en was het grafisch minderwaardig.

Met de komst van Xbox One en PlayStation 4 blijft de pc wederom achter. FIFA 14 voor de pc moet grafisch vergelijkbaar zijn met de versies voor de grofweg zeven jaar oude PlayStation 3 en Xbox 360.

Vacansoleil met Poels en Hoogerland naar Tour

Wout Poels en Johnny Hoogerland verschijnen eind juni in Corsica aan het vertrek van de Tour de France. Het tweetal heeft net als vier andere renners de toezegging gekregen te mogen starten in de jubileumeditie van La Grande Boucle, bevestigt een woordvoerder van Vacansoleil donderdag. De zegsman maakte wel een klein voorbehoud. "Ze moeten wel hun niveau blijven halen."

Zowel Hoogerland als Poels is op de weg terug na zwaar blessureleed. Laatstgenoemde kwam vorig jaar in de Tour hard ten val en scheurde daarbij onder meer een nier en zijn milt. Na ruim een halfjaar aan de kant gestaan te hebben maakte hij in februari zijn rentree in de Tirreno-Adriatico.

Hoogerland raakte in februari juist zwaar geblesseerd na een aanrijding met een auto. Hij kneusde daarbij onder meer zijn lever en brak meerdere ribben. De Zeeuw keerde eind april terug in het wielerpeloton.

Naast Poels en Hoogerland is Lieuwe Westra de derde Nederlander van Vacansoleil die verzekerd is van tourdeelname. De Belg Thomas de Gendt, de Spanjaard Juan Antonio Flecha en Sergey Lagutin uit Oezbekistan nemen tot dusver de buitenlandse inbreng voor hun rekening.

De laatste drie plekken worden pas op een later tijdstip ingevuld. Volgens de woordvoerder van Vacansoleil wordt naar verwachting maandag de voorselectie van twaalf renners bekendgemaakt.

Microsoft schrijft Xbox 360 nog niet af

Ondanks de komst van een nieuwe spelcomputer heeft Microsoft nog altijd plannen voor Xbox 360. Topman Phil Spencer van het bedrijf heeft tegenover Gamespot aangegeven dat tijdens de E3-beurs in Los Angeles volgende maand een grote onthulling wordt gedaan over de zeven jaar oude spelcomputer.

"Ik denk dat onze onthulling mensen zal verrassen", liet Spencer aantekenen. Hij vergelijkt de onthulling met de release van Minecraft een jaar geleden. Dat spel is nu zes miljoen keer verkocht voor Xbox 360.

De opvolger van Xbox 360, Xbox One, werd dinsdag onthuld tijdens een presentatie in Washington. Met Xbox One wil Microsoft televisie, films en games naadloos met elkaar combineren. Stemcommando's, lichaamsbewegingen, tablets en controllers dienen als input voor de spelcomputer die onthoudt wat de gebruiker leuk vindt. Xbox One moet 'later dit jaar' op de markt verschijnen.

Makaay: "Bayern neemt flow mee in finale"

Roy Makaay ziet zijn oude club Bayern München als favoriet voor de winst van de Champions League. Zaterdag speelt de Beierse club tegen Borussia Dortmund op Wembley.

"Zowel in de competitie als in de Champions League winnen ze bijna alles, maar ze spelen ook goed", zegt Makaay, momenteel jeugdtrainer bij Feyenoord, tegen NUsport. "Als Bayern speelt zoals tegen FC Barcelona in de halve finale, wordt het een lastig verhaal voor Dortmund. Ik ben ervan overtuigd dat ze de flow van dit seizoen meenemen in de finale."

Dat de Champions League volledig Duits is, verbaast Makaay niet. "Bayern en Dortmund zitten er de komende jaren zeker nog bij. Dortmund kan met die 37 miljoen van Götze de ploeg ook aardig versterken. Plus het feit dat de aantrekkingskracht van de Bundesliga steeds groter wordt."

"Bayern staat niet voor niets voor de derde keer in vier jaar in de finale. Dat is geen toevalstreffer meer. De Bundesliga is goed georganiseerd en gezond. Ik stond in 2003 een beetje aan het begin van de komst van veel buitenlanders naar Bayern. Met spelers als Franck Ribéry en trainers als Guardiola zullen er alleen maar meer komen", aldus Makaay.

Flink meer bedrijven zien winst dalen

Van de Nederlandse bedrijven heeft 38 procent de winst in het eerste kwartaal zien teruglopen. Acht procent van de ondernemers zag de winst juist stijgen. Het saldo van bedrijven dat de winst zag dalen, is sinds medio 2009 niet meer zo groot geweest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Volgens het CBS neemt het saldo van het aantal bedrijven dat de winst ziet dalen ten opzichte van de bedrijven die de winst juist ziet stijgen al sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 vrijwel elk kwartaal toe.

De bouw presteerde in het eerste kwartaal het slechtst. De sector zag bij ruim de helft van de ondernemingen de winst dalen. Slechts bij 2,6 procent groeide de winst. In de horeca daalde bij 46 procent van de bedrijven de winst, tegenover een stijging bij zes procent van de horecagelegenheden.

De delfstoffenwinning was de enige branche waar per saldo meer bedrijven de winst zagen stijgen. 21 procent zag een winststijging, tegenover dertien procent van de bedrijven een daling. Eerder werd al bekend dat de economie in het eerste kwartaal werd gestut doordat vanwege de strenge winter meer aardgas uit de grond was gehaald.

Opgepakte republikeinen willen gesprek met koning

De twee republikeinen die op de dag van de troonswisseling ten onrechte op de Dam werden aangehouden willen een gesprek met koning Willem-Alexander. Dat schrijven zij in een brief die aan het staatshoofd is gericht.

In de brief feliciteren Hans Maessen van het Republikeins Genootschap en activiste Joanna van der Hoek Willem-Alexander met zijn nieuwe functie. Vervolgens wijzen ze erop dat hij een eed heeft afgelegd waarin hij zweert de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders te beschermen. Daarna wijzen ze erop dat met hun arrestatie het grondrecht op vrije meningsuiting is geschonden.

"Graag willen wij met u in een gesprek van gedachten wisselen over een betere bescherming en borging van het gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting in Nederland." In een toelichting wijzen ze erop dat de koning nog voor de troonswisseling heeft aangegeven dat Joanna niet had moeten worden opgepakt voor een soortgelijk incident in januari. "Die mening werd niet in praktijk gebracht tijdens zijn ambtsaanvaarding. Kan de daad bij het woord gevoegd worden?"

Het tweetal werd een halfuur voor de balkonscène op de Dam opgepakt terwijl ze geen regels overtraden. De politie liet hen later, toen de balkonscène voorbij was, met excuses vrij. Op de arrestatie is veel kritiek geweest.

Redford gaat nooit met pensioen

Robert Redford heeft al even de pensioengerechtigde leeftijd, maar is niet van plan ooit te stoppen met het maken van films. "Ik heb mijn leven hieraan gegeven", zegt de 76-jarige acteur en regisseur tijdens een interviewprogramma van het filmfestival van Cannes. "Ik heb geen plannen om daarmee op te houden."

Het geheim van ouder worden zit volgens de bejaarde filmmaker in stug door blijven werken. "Als je doorgaat, geef je jezelf nieuwe energie", vertelt Redford. "Als je daar creativiteit bij gebruikt, wordt het alleen maar beter."

Redford is in Cannes voor zijn nieuwe film All Is Lost, waarin hij alleen te zien is. Het drama is geregisseerd door J.C. Chandor en gaat over een man die verdwaalt op zee en probeert te overleven. De film is te zien buiten de officiële selectie van het festival.

De Amerikaanse filmmaker heeft onlangs ook zijn film The Company You Keep afgerond, die hij regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt. De film gaat donderdag in Nederland in première. Als het aan Redford ligt, komen er nog meer films aan. "Ik kan pas ophouden, als mijn liefde voor het vak ophoudt, maar dat is nog nooit gebeurd."


Robert Redford gaat nooit met pensioen (Foto: Novum)

[NBA] Miami wint eerste duel van Indiana na verlenging

Miami Heat is de finale van de Eastern Conference tegen Indiana Pacers begonnen met een moeizame overwinning. De titelhouder van de NBA won het openingsduel van de best-of-sevenserie na verlenging met 103-102. Miami leek voor eigen publiek zelfs op een nederlaag af te koersen, maar sterspeler LeBron James redde zijn ploeg met een score in de buzzer.

De stand na de reguliere speeltijd was 92-92, mede doordat Pacers-forward Paul George vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd een driepunter binnen gooide. Diezelfde George leek ook in de verlenging tot de held uit te groeien, nadat hij zijn ploeg 2,2 seconden voor tijd met drie vrije worpen op voorsprong zette.

Door een rake layup van LeBron James ging Miami toch met de zege aan de haal. De forward eindigde uiteindelijk op dertig punten, tien rebounds en evenzoveel assists, goed voor zijn negende triple-double van het seizoen. Vrijdag staat eveneens in Miami de tweede wedstrijd op het programma,

De winnaar van de tweestrijd treft in de NBA-finale vermoedelijk San Antonio Spurs. Die ploeg staat in de finale van de Western Conference na twee duels op een 2-0 voorsprong tegen Memphis Grizzlies.

'Ajax maakt interesse in Belg Chadli kenbaar'

Ajax is in de zoektocht naar versterkingen uitgekomen bij FC Twente-aanvaller Nacer Chadli. Dat zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars donderdag in De Telegraaf. "We zijn geïnteresseerd. Dat klopt", zegt hij. "Chadli past goed bij ons."

Twente zou wel oren hebben naar een verkoop om zo te voorkomen dat de 23-jarige Belg volgend jaar zomer transfervrij de deur uitwandelt.

De concurrentie voor het binnenhalen van Chadli is niet mals. Zo zouden naar verluidt ook Juventus en Borussia Dortmund de ontwikkelingen rond de aanvaller nauwgezet volgen. Volgens Overmars heeft Ajax zich nog niet gemeld voor de dertienvoudig international.

Chadli had afgelopen voetbaljaargang zijn productiefste seizoen sinds zijn komst naar Twente in de zomer van 2010. Hij maakte tien competitietreffers. Chadli speelde eerder ook drie seizoenen voor AGOVV.

'Carlos Slim bereidt bod voor op KPN'

Handelaren houden rekening met een bod van grootaandeelhouder América Móvil op alle aandelen KPN. Volgens de Daily Mail gaan de geruchten dat het bedrijf van Carlos Slim een bod voorbereidt van meer dan drie euro per aandeel. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen sluit een bod niet uit, maar denkt dat Slim de tijd neemt voor zijn bod.

KPN won woensdag 1,8 procent, tot 1,66 euro per aandeel. Volgens de Daily Mail was dat het gevolg van de overnamegeruchten. América Móvil bood vorig jaar acht euro per aandeel, om zo 28 procent van de aandelen in handen te krijgen. De meeste stukken kocht het bedrijf van Carlos Slim echter voor een lager bedrag op de beurs. Eerder dit jaar gaf KPN voor drie miljard euro aan nieuwe aandelen uit, waarbij ook América Móvil weer in de buidel moest tasten, om zijn aandelenbelang op peil te houden.

Volgens Versteeg nam Slim bij eerdere overnames in Zuid-Amerika ook de tijd voor overnames. Daarbij presteert KPN op dit moment slecht en duurt het volgens Versteeg nog wel twee jaar voordat dat verbetert. Anderzijds betoogt de analist dat KPN al flink is afgestraft op de beurs. Mogelijk zou Slim volgens Versteeg niet te lang willen wachten, om te kunnen profiteren van de lage beurskoers.

De Daily Mail schrijft dat een bod door Slim mogelijk ook concurrenten BT en Vodafone wakker kan maken, wat tot een biedingenstrijd zou kunnen leiden.

'Dermatologen eisen miljoenen van ziekenhuis'

De vier dermatologen die door het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven op straat zijn gezet, eisen samen een schadevergoeding van minstens drie miljoen euro. Dat concludeert het vakblad voor medisch personeel Medisch Contact uit stukken die het in handen heeft.

De directie van het ziekenhuis verbrak afgelopen najaar de overeenkomst met de huidartsen. Zij zouden zonder toestemming een commerciële praktijk hebben uitgebaat in het ziekenhuis. Voor de faciliteiten die werden gebruikt zou niet betaald zijn. De dermatologen beweerden echter wel mondelinge toestemming te hebben gehad.

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg stelde twee weken geleden op verzoek van de dermatologen vast dat de verhoudingen tussen de artsen en het bestuur ernstig zijn verstoord. De huidartsen werden er door het ziekenhuis ook van beschuldigd dat ze patiënten onnodig doorverwezen naar hun privékliniek in Venray. Volgens het scheidsgerecht werd dat niet bewust gedaan. Dat de artsen hiervoor op non-actief waren gesteld, is volgens het gerecht dan ook onterecht.

De arbitragerechter oordeelde dat het gedrag waar de artsen van worden beschuldigd niet ernstig genoeg is om opzegging van de overeenkomst te rechtvaardigen. Dat maakt het waarschijnlijk dat de artsen een vergoeding wordt toegekend, schrijft Medisch Contact.

De rechter had de partijen gemaand nog een keer met elkaar te gaan praten, maar dat gesprek leverde niets op. De dermatologen eisen nu ieder een voorschot op de schadevergoeding van 750 duizend euro, blijkt volgens het blad uit de papieren. Ook willen de artsen dat een lening van enkele tonnen wordt kwijtgescholden.

De schadevergoeding die de dermatologen voor het scheidsgerecht eisen, staat los van een claim van minstens een ton die zij in een civiele rechtszaak tegen bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het ziekenhuis hebben ingediend. De voorzitter heeft zich volgens de artsen schuldig gemaakt aan laster. Deze zaak dient volgende maand voor de rechtbank in Breda.

'Geen indiegames op Xbox One'

Sony heeft tijdens de aankondiging van PlayStation 4 aangegeven dat indiegames en -ontwikkelaars straks meer dan welkom zullen zijn. Microsoft heeft daarentegen aangegeven dat dit niet het geval zal zijn voor Xbox One.

Indie-ontwikkelaars moeten namelijk straks zelf op zoek gaan naar uitgevers die bereid zijn om hun games uit te geven. De kans is dus aanwezig dat potentiële indietoppers later of zelfs helemaal niet zullen verschijnen op Microsofts nieuwe console.

'Geen indie games op Xbox One'

80-jarige Japanner bereikt top Everest

Een 80-jarige Japanse bergbeklimmer heeft donderdag (woensdagochtend Nederlandse tijd) de top van de Mount Everest bedwongen. Hij is daarmee de oudste persoon die ooit de top heeft bereikt. Een woordvoerder van de Nepalese autoriteiten bevestigde dat.

De Japanner, Yuichiro Miura, bereikte de top op 8850 meter rond 09.00 uur plaatselijke tijd. Hij belde meteen met zijn team in Tokyo. "Ik heb het gehaald!", zei Miura. "Ik had nooit gedacht dat ik op 80-jarige leeftijd de top van de Mount Everest zou halen. Dit is het beste gevoel ter wereld, hoewel ik compleet uitgeput ben. Zelfs nu ik 80 ben doe ik het nog aardig."

Vermoedelijk blijft zijn record niet lang staan: volgende week doet een 81-jarige Nepalees die de berg eerder al bedwong een nieuwe toppoging.

Fabrieksramp Bangladesh door slechte materialen

Bouwmaterialen van zeer slechte kwaliteit en een reeks overtredingen van de bouwvoorschriften zijn de oorzaak geweest van het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Bengalese regering. Bij de fabrieksramp kwamen meer dan 1100 mensen om het leven.

"De eigenaar heeft ijzeren wapeningsstaven en cement van zeer slechte kwaliteit gebruikt", aldus Khandker Mainuddin Ahmed van de onderzoekscommissie. Er is bovendien een reeks onregelmatigheden geconstateerd. De eigenaar, Sohel Rana, had toestemming om een gebouw van zes verdiepingen te bouwen. Hij liet daar echter illegaal twee verdiepingen bovenop zetten, die hij vervolgens verhuurde aan kledingfabriekjes.

Het gebouw was volgens de onderzoekscommissie niet berekend op industrieel gebruik en het gewicht van de zware machines die werden gebruikt. De trillingen van de machines hebben bijgedragen aan het instorten van het pand. Bovendien stond het pand op een stuk grond dat helemaal niet geschikt is voor een hoog gebouw. "Een deel van het pand was gebouwd op een stuk grond waar eerder een waterpartij lag die is volgestort met afval", aldus Ahmed.

Xbox One samengevat in twee minuten

Als mensen de Xbox One-onthulling gemist hebben dan is er een oplossing: iemand heeft een handige samenvatting van zo'n twee minuten in elkaar gedraaid en op YouTube gezet.

Microsoft geeft overigens aan dat er vijftien exclusieve games aangekondigd gaan worden. Spellen die tijdens de onthulling te zien of genoemd werden waren Forza 5, Quantum Break, Call of Duty: Ghosts en EA toonde de Ignite-engine die in FIFA 14, Madden NFL 25, NBA Live 14 en EA SPORTS UFC gebruikt gaat worden. Op de E3 wil Microsoft veel meer games gaan onthullen. Dat lijkt ons verstandig.

'Postzegel niet meer nodig door app'

Brieven en kaarten kunnen voortaan ook zonder postzegel worden verstuurd. Met een PostNL-app voor iOS en Android kan een code worden gekocht die vervolgens op de plek van de postzegel kan worden geschreven, meldt de NOS.

De code bestaat uit negen cijfers en letters. Wie met de app brieven verstuurt is overigens wel een stuk duurder uit dan iemand die dat op de ouderwetse manier doet. Een postzegel kost 54 cent, terwijl een code 75 cent kost.

Van Helsing start zijn vampierenjacht

Indie-ontwikkelaar NeocoreGames kondigt aan dat de actie-RPG The Incredible Adventures of Van Helsing vanaf vandaag beschikbaar is via Steam.

Het verhaal speelt zich af in Oost-Europa. De stad Borgovia wordt aangevallen door allerlei monsters en demonen. De stad vraagt hulp aan Van Helsing, maar de professor heeft geen tijd voor deze monsterlijke plaag en hij besluit om zijn zoon te sturen. Deze jongen is nogal een aparte vogel en tijdens het spelen zul je dan ook genoeg snedige opmerkingen van hem horen. En anders wel van de geest Katrina, die je bijstaat met raad en sarcasme.

The Incredible Adventures of Van Helsing is te kopen via Steam en kost 14,99 euro.

Rellen Stockholm breiden zich uit

Groepjes jongeren hebben in de vierde nacht van ongeregeldheden in voorsteden van de Zweedse hoofdstad Stockholm hun werkgebied en geweld verder uitgebreid. Ook het openbaar vervoer is doelwit geworden.

Op zeker 12 plaatsen in de provincie Stockholm staken de jongeren in de nacht van woensdag op donderdag auto's in brand. Ook gooiden ze op meerdere plekken stenen naar politie, brandweer en winkelcentra.

Zelfs een demonstratie tegen geweld in de wijk Husby, waar de ongeregeldheden maandag begonnen, moest het met stenen ontgelden. Een team van de Zweedse nationale omroep bleek daar evenmin veilig te zijn voor de stenengooiers.

Rellen Stockholm breiden zich uit
Rellen Stockholm breiden zich uit (Foto: ANP)

Meer anonieme meldingen gedwongen prostitutie

Het aantal anonieme meldingen over gedwongen prostitutie is in een jaar tijd met ruim driekwart gestegen. Sinds Meld Misdaad Anoniem vorig jaar juni een campagne begon die zich hierop richt kwamen 104 meldingen binnen, laat het meldpunt donderdag weten.

Het aantal meldingen over minderjarige slachtoffers steeg sterk. In een jaar tijd kwamen 24 meldingen hierover binnen, terwijl het aantal meldingen in voorgaande jaren rond de tien lag.

De campagne werd opgezet in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en richt zich vooral op bezoekers van prostituees. Op sites waar hoeren worden beoordeeld zoals hookers.nl werd toegelicht hoe gedwongen prostitutie kan worden herkend. Een campagnesite werd dertigduizend keer bekeken.

De tips hebben vorig jaar en dit jaar tot twaalf aanhoudingen geleid. Het meldpunt benadrukt dat de meeste onderzoeken nog lopen. Vier zaken zijn inmiddels opgelost.

In Den Haag is in januari door een melding een 32-jarige man aangehouden die Oost-Europese vrouwen tot prostitutie zou dwingen in de Geleenstraat. Een andere melding werd toegevoegd in een onderzoek naar een pand in Sappermeer, waar een slachtoffer van mensenhandel werd gevonden. Zij is in een hulpverleningstraject gekomen.

In een ander geval werd een melding toegevoegd aan een onderzoek naar een vermist minderjarig meisje dat slachtoffer was van een loverboy. Door de hulp van het publiek werd zij teruggevonden. In de zaak hebben zeven verdachten celstraffen tot anderhalf jaar gekregen. Ook aan een zaak in Limburg is een melding toegevoegd, maar omdat het onderzoek nog loopt wil het meldpunt hier verder nog niets over zeggen.

Bijna alle anonieme tips zijn volgens het meldpunt bruikbaar. Zo zou 83 procent worden meegenomen in politieonderzoeken.

Spotje Barbie voor Belastingdienst 'zorgwekkend'

De reclamespot die Barbie heeft opgenomen voor de Belastingdienst zorgt voor ophef. Veel mensen spreken schande van de keuze vanwege de reputatie van de realityster. Vorige week werd haar man Michael nog gearresteerd op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen.

Ook de politiek heeft zich inmiddels gemengd in de discussie. Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt de spot 'een verkeerd signaal' en 'zeer zorgwekkend'. "Een totaal verkeerd voorbeeld", aldus de politicus woensdag tegenover RTL Boulevard.

De Belastingdienst doet de spot af als 'een commercial met een knipoog'. "Bij de inhuur van BN'ers door de Belastingdienst wordt wel een check uitgevoerd via openbare bronnen, zoals Google. Daarbij wordt voornamelijk gekeken of ze in het verleden een fiscaal delict hebben gepleegd."

De manager van Barbie ziet het probleem ook niet. "Ik dacht zeker niet: zijn ze helemaal gek geworden?", zei hij. Hij denkt dat de Belastingdienst vooral voor haar heeft gekozen 'om meer mensen te bereiken'.

DLC-plannen voor Metro: Last Light

Deep Silver onthult DLC-plannen en bevestigt Season Pass voor Metro: Last Light. Ontwikkelaar 4A Games gaat Metro: Last Light ondersteunen met extra singleplayermissies.

De volgende DLC-pakketten zijn aangekondigd:

 • De 'Faction Pack' en de 'Chronicles Pack' bevatten nieuwe singleplayermissies die het Metro: Last Light-universum en verhaal uitbreiden
 • De 'Tower Pack' presenteert een solo-uitdaging voor Metro-veteranen
 • De 'Developer Pack' geeft creatieve spelers een aantal interessante hulpmiddelen om de wereld van Metro te verkennen

"Artyoms verhaal wordt dan wel afgesloten in Metro: Last Light, maar er zijn andere personages met interessante verhalen, een aantal bekende locaties die de fans van de Metro-serie opnieuw willen bezoeken en nieuwe uitdagingen die 4A Games wilde verkennen", aldus Andrew Prokhorov, Creative Director bij 4A Games. "Sinds de voltooiing van de game hebben we aan deze nieuwe verhalen gewerkt en we hopen deze aankomende zomer uit te brengen."

De Metro: Last Light-Season Pass is nu beschikbaar voor download via Xbox LIVE, PlayStation Network en Steam voor €14,99 of 1200 MSP. Het eerste hoofdstuk is de 'Faction Pack' en staat gepland voor release in juni 2013. De Season Pass biedt ook een extra wapen, de Abzats, een semi-automatisch jachtgeweer met een tweede vuurmodus die zes hulzen in één schot afvuurt.

PlayStation Plus-abonnees krijgen 25% korting op de Season Pass van 21 mei tot 4 juni in de VS en van 22 mei tot 5 juni in Europa en de rest van de wereld.

FOK! wat een weer... Zeer koud met buien

Goeiemorgen! Het wil maar niet vlotten met ons weer, maar het voordeel is dat het nu niet nog erger meer kan. Vandaag boeken we de laagst mogelijke temperaturen die in ons land rond dit tijdstip haalbaar zijn en daarbij vallen er ook nog aardig wat buien.

In de ochtend valt er in de zuidwestelijke helft wat meer aaneengesloten regen die later net als elders overgaat in buien. Hierbij is er kans op een flinke klap onweer en tevens is er ook hagel mogelijk. Later op de dag wordt het geleidelijk iets droger en kan het langs de kust tijdelijk even wat meer opklaren. Vervolgens neemt de bewolking weer toe en kan er uiteindelijk opnieuw wat lichte motregen gaan vallen. We zullen het vandaag echt met maar 10 graden moeten doen en dat is ruim 8 graden te koud voor de tijd van het jaar. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig. Wat een armoe!

Na morgen lopen de temperaturen wel wat op en op den duur moeten we ergens in de nieuwe week wel rond de 17 graden gaan uitkomen. Het blijft voorlopig nog wel sterk wisselvallig weer met geregeld buien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Gevogelte
Er zijn veel soorten vogels te vinden in de omgeving van Eemnes. KlapMongeaul weet ze altijd fraai op de foto te zetten.

Gevogelte2
Een soort dansje van deze Tureluur?

'Steden in Randstad steeds aantrekkelijker'

De aantrekkingskracht van steden in de Randstad is verder toegenomen doordat er steeds minder files staan. De steden buiten de Randstad krijgen het juist steeds moeilijk doordat er steeds minder voorzieningen zijn, concluderen de opstellers van de Atlas voor gemeenten die donderdag verschijnt.

In de top tien van meest aantrekkelijke steden staan er nog maar twee van buiten de Randstad: Den Bosch op de vierde plaats en Nijmegen op de zevende plaats. De steden in de onderste regionen van de ranglijst zijn over het algemeen steden buiten de Randstad. Het Drentse Emmen is hekkensluiter.

Binnen de Randstad scoren de steden ten noorden van het midden het best, zoals Amsterdam, Utrecht en Haarlem. De steden rond Rotterdam blijven volgens de opstellers duidelijk achter.

Vooral forenzengemeenten zoals Almere en Haarlemmermeer zijn sterk gestegen. Dat zou komen door de afnemende filedruk, waardoor het werk voor de forenzen beter te bereiken is. Steden ten noorden van het Noordzeekanaal zoals Purmerend, Zaanstad en Hoorn profiteren hier echter neit van.

Steden buiten de Randstad werden de afgelopen jaren aantrekkelijker door de toenemende filedruk, maar door de verbeterde bereikbaarheid van de Randstad zijn ze die voorsprong kwijt. De steden lijden volgens de opstellers ook onder de bezuinigingen op cultuur, waardoor er minder te doen is. Verder is het aanbod aan kwaliteitsrestaurants gedaald.

Het thema van de atlas voor dit jaar is het belang van groen in en om de stad. Steden buiten de Randstad hebben vaak meer groen, zo heeft Nijmegen de hoogte kwaliteit binnenstedelijk groen, maar dat weegt volgens de opstellers niet op tegen de nadelen van minder werk en minder voorzienignen.

Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt donderdagavond in Nijmegen een eredoctoraat in ontvangst. De Radboud Universiteit, die haar 18e lustrum viert, geeft haar de eretitel voor haar "internationale maatschappelijke verdiensten, haar inzet voor Europa en haar visie op het belang van wetenschap".

De 58-jarige domineesdochter zal na de uitreiking van het eredoctoraat een korte toespraak houden. Voor zij de politiek in ging, promoveerde zij in de natuurkunde en werkte zij meer dan 10 jaar aan de Academie van Wetenschappen in Berlijn.

Voor de uitreiking overleggen afvaardigingen van de Nederlandse en Duitse regering met elkaar in de Duitse grensplaats Kleef, niet ver van Nijmegen. Het centrale thema is duurzame groei. Er zal worden gesproken over onder meer innovatie, duurzame energie en financiële duurzaamheid. Ook spreken premier Mark Rutte en Merkel met elkaar.

Rutte woont de uitreiking van het eredoctoraat bij. Daarna dineren ze met elkaar in de stad aan de Waal.

Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen
Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen (Foto: ANP)

Xbox One niet backwards compatible

Xbox One gaat geen Xbox 360-spellen draaien door backwards compatible te zijn en de reden is eigenlijk vrij simpel volgens Don Mattrick, baas van Interactive Entertainment Business bij Microsoft: zo denken is al een stap achteruit doen.

Tijdens een interview met Wall Street Journal zei Mattrick dat slechts vijf procent van de klanten oudere spellen spelen, dus het backwards compatibel zijn weegt niet op tegen de investeringen en ontwikkelkosten. "We ontwikkelden iets dat begrijpt hoe het moet presteren onder alle omstandigheden en combinaties", aldus Mattrick. "Als je backwards compatible bent, ga je echt achteruit".

PlayStation 2 ondersteunde eerder de PlayStation 1-titels en Xbox 360 kon enkele Xbox-titels aan. Sony probeerde het weer met PlayStation 3, maar dat eindigde in het verwijderen van de verantwoordelijke hardwarechips en software-emulatie in de 40- en 80GB en latere versies van de console. Voor die tijd was het systeem backwards compatibel met PlayStation 2-games. Het is verwijderd in een tijd dat ontwikkelaars massaal waren overgestapt naar PlayStation 3 en de markt zo'n 80 tot 90 procent verzadigd was. Sony en Nintendo zijn inmiddels geheel overgestapt op een digitale winkel waar je oude titels kunt kopen, meestal geport naar de current-gen console in plaats van backwards compatible zijn met hardware.

Met de next-gen Xbox One en PlayStation 4 kunnen oudere spellen niet worden afgespeeld. Dus mocht je nog een backlog hebben, of soms last hebben van een nostalgische bui, dan moet je je current-gen nog niet verkopen.

Xbox One

[Upd] Moslims hakken Londenaar dood

In de wijk Woolwich, in het zuidoosten van Londen, is een man, mogelijk een soldaat uit een nabijgelegen kazerne, vermoord door twee reli-idioten. (foto's en meer op liveleak)

De twee aanvallers, uitgerust met machetes, zijn op hun beurt neergeschoten door de politie. Een van hen ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Volgens ooggetuigen riepen de aanvallers populaire dingen als 'god is groot' of 'Allahu akbar' en trokken ze de man naar het midden van de weg om hem daar als trampoline te gebruiken. Andere ooggetuigen spreken van een onthoofding.

De aanvallers hebben aan toevallige voorbijgangers gevraagd om foto's en filmpjes te maken van hun daden, waarschijnlijk om op die manier meer publiciteit te genereren en aandacht te vragen voor de zaak waar ze voor zeggen te strijden.

In Zweden waren eerder deze week al ernstige rellen omdat een man met een machete werd doodgeschoten door de politie.

Update 20.25 uur:
De Britse premier Cameron heeft een spoedoverleg aangekondigd naar aanleiding van de gebeurtenissen. Het betreft een zogenoemd COBRA-overleg. Dit soort regeringsoverleg wordt gehouden wanneer er sprake is van een nationale crisis of als de Britse bevolking in gevaar is in het buitenland. COBRA staat voor Cabinet Office Briefing Room A. Er zou sprake zijn van een terreurdaad.

Update 5.45 uur:
Na op het slachtoffer ingehakt te hebben verklaarde een van de daders het volgende: "We zweren bij de almachtige Allah dat we onze strijd tegen jullie nooit zullen staken. De enige reden waarom we dit hebben gedaan is omdat er iedere dag moslims sterven. Deze Britse soldaat is een oog om oog, tand om tand. Het spijt me dat vrouwen hier vandaag getuige van moesten zijn. Maar in ons land moeten vrouwen hetzelfde aanschouwen. Jullie mensen zullen nooit veilig zijn. Verwijder jullie regering, ze geven niet om jullie."

Kamer buigt zich over aanpak zorgfraude

Zeker nu de zorgkosten stijgen en er verhalen blijven opduiken over allerlei manieren waarop zou worden gesjoemeld, wil de Tweede Kamer dat alles op alles wordt gezet om de fraude in de zorg aan te pakken.

Kamerleden bevragen donderdag vier bewindslieden over de aanpak van zorgfraude: minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), minister Ivo Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

SP en PVV verwijten het kabinet dat patiënten teveel premie betalen en dat hen continue wordt voorgehouden dat zorg duur is, terwijl rapporten die wijzen op fraude in de zorg nauwelijks aandacht krijgen. Ook klinkt de roep om een parlementaire enquête. De SP wil zo achterhalen in hoeverre de stijgende zorgkosten worden veroorzaakt door onterechte rekeningen, GroenLinks wil kijken naar alle uitgaven van de zorg.

Zorgverzekeraars willen dat de regels minder fraudegevoelig worden. In 2011 hielden ze voor 1 miljard euro aan onterechte declaraties tegen. Voor hoeveel zo wordt gefraudeerd is onduidelijk. Nader onderzoek moet dit najaar meer inzicht geven in de omvang van onrechtmatige declaraties.

Kamer buigt zich over aanpak zorgfraude
Kamer buigt zich over aanpak zorgfraude (Foto: ANP)

Amnesty kritisch over Nederlands asielbeleid

Nederland moet zich schamen voor hoe wordt omgegaan met vreemdelingen. Dat stelt Amnesty International donderdag in zijn jaarboek over de mensenrechtensituatie in 159 landen. Met name de vreemdelingendetentie en de plannen voor strafbaarstelling van illegaliteit baren de mensenrechtenorganisatie zorgen.

Vreemdelingen worden nog altijd 'buitensporig' vaak in detentie gezet, schrijft Amnesty. De omstandigheden waaronder dat gebeurt verschillen volgens Amnesty nauwelijks van die van criminelen.

Ook de strafbaarstelling van illegaliteit, die is vastgelegd in het regeerakkoord maar voor coalitiepartij PvdA een heikel punt is, baart de organisatie zorgen. Volgens Amnesty doet de maatregel illegaliteit niet afnemen. "Illegalen worden alleen maar kwetsbaarder in de maatschappij voor uitbuiting en mensenhandel en zullen zich minder snel melden bij hulpverlening."

Amnesty concludeert in het jaarboek verder dat de wereld steeds gevaarlijker wordt voor vluchtelingen en migranten. Volgens Amnesty worden de rechten van miljoenen mensen die zijn ontsnapt aan conflict en vervolging, of zijn geëmigreerd, geschonden. "Regeringen over de hele wereld lijken meer belang te hechten aan het beschermen van nationale grenzen dan aan de rechten van hun eigen burgers of de rechten van vluchtelingen."

In ten minste 101 landen was vorig jaar sprake van beperkingen van vrijheid van meningsuiting en in zeker 112 landen kwam marteling en mishandeling voor, staat verder in het boek. De doodstraf is op de weg terug, ondanks de eerste executies in Gambia in dertig jaar en de eerste in Japan in vijftien jaar.

Nederland is op het gebied van mensenrechtenschendingen lang niet zo erg als landen als Irak, benadrukt een woordvoerder. "Maar hoe we met vreemdelingen omgaan kan niet. We hebben daar serieuze zorgen over."

Selten: nooit volksgezondheid in gevaar gebracht

Bij vleesverwerker Willy Selten uit Oss is nooit iets gebeurd dat de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht. Hij heeft nooit paardenvlees als rundvlees verkocht. Dat zei naamgever van de failliete onderneming Willy Selten woensdagavond in Nieuwsuur.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep begin april vijftig miljoen kilo vlees dat bij Selten vandaan kwam terug. Het rundvlees zou mogelijk zijn vermengd met paardenvlees.

Selten stelde woensdag dat die hele actie onzin is. Het overgrote deel van het paardenvlees dat bij hem binnen is gekomen, zou gewoon nog in een koelcel van zijn bedrijf staan. Dat zou de NVWA ook gewoon zijn meegedeeld. "Ik weet niet waar nog naar wordt gezocht."

Selten ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan criminele activiteiten. "Dat klopt gewoon niet." In zijn bedrijf is niet gesjoemeld met vlees, zei hij. "We hebben nooit een sticker geplakt op iets wat geen rund is."

Wel geeft Selten toe dat enkele malen per week paarden binnenkwamen. "Daar is niets mis mee." De paarden moeten wel op de juiste wijze zijn geslacht en met de juiste papieren binnen zijn gekomen. Dat gebeurde bij ieder paard, ook bij een paard waarbij een residu van medicijnen bleek te zijn aangetroffen, stelt Selten. De papieren dat die sporen waren gevonden, werden echter pas acht maanden later door de instanties verstuurd. "Dat wisten we dus pas acht maanden nadien. Ook dat paard is als goedgekeurd binnengekomen."

De paarden werden in opdracht van de leverancier versneden, uitgebeend en versnipperd. Aan de snippers werd rundvet toegevoegd. Dat zou in opdracht van een van de leveranciers van de paarden zijn gebeurd. Het vlees ging weer terug naar de leverancier.

Het toevoegen van rundvet is geen fraude, zei Selten. "Dat is het wel als je het als rund verkoopt. Maar er stond geen naam rund op het etiket." Op het etiket stond echter ook niet dat sprake was van paardenvlees. "Op het etiket staat snippers 70/30 mix, aangepast receptuur." Dat houdt in dat het gaat om zeventig procent paardenvlees en dertig procent rundvet, legde Selten uit. "Omdat deze paarden bijzonder mager waren, moest vet worden toegevoegd." De failliete vleesverwerker stelt verder dat er in zijn bedrijf geen enkel etiket was met rund of paard erop.

Dat uit monsters van de NVWA bleek dat een groot deel van het vlees bij Selten paardenvlees bevat, vindt Selten niet zo vreemd, zegt hij. "Het grootste deel van de monsters is genomen van deze partijen", zei hij, verwijzend naar de pallets met paardenvlees die nog in het vrieshuis staan.

Ook de aantijging van de NVWA dat veel meer is uitgevoerd dan ingevoerd spreekt Selten tegen. Volgens hem is hierbij sprake van administratieve fouten, waarbij bepaald vlees dubbel is geteld. "Als je de financiële administratie nakijkt, blijkt dat het complete kiloverhaal kloppend is."

Selten wordt volgens Nieuwsuur overigens donderdag voor het eerst door de politie gehoord. De NVWA en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) wilden niet reageren zolang het strafrechtelijk onderzoek nog loopt.

Räikkönen kan uit meerdere opties kiezen

Kimi Räikkönen wil voorlopig nog niet beslissen waar hij in 2014 zal gaan racen. De Lotus-coureur kan bij zijn huidige werkgever blijven, maar ook Red Bull Racing hengelt openlijk naar de Fin die Mark Webber mogelijk kan gaan vervangen.

Räikkönen sprak met F1-journalist Adam Cooper. "Er zijn meerdere opties. Dat is geen geheim. Misschien rij ik volgend jaar wel helemaal niet in de Formule 1. Ik heb geen enkel contract. Als er iets verandert aan de situatie laat ik het weten, zo simpel is dat. Ik zal die beslissing niet zo snel maken. Dat heeft tijd nodig, welke beslissing het ook is."

De Fin weet dat hij zo onderdeel van de geruchtenmolen wordt omdat hij beschikbaar is en bij een aantal teams wat contracten aflopen. "Ik heb helemaal geen haast om een contract te tekenen. Als ik zenuwachtig was geweest had ik wel bij Lotus getekend. Ik doe gewoon mijn best en ik zie wel wat er op mijn pad komt. We hoeven deze discussie niet elke dag te voeren. Ik ga mijn beslissing in de loop van het jaar maken en dan zie ik het allemaal wel."

Belastingdienst doet Barbie-reclame in de ban

De Belastingdienst stopt met het uitzenden van een radiocommercial met Barbie (Samantha de Jong) nadat er in onder meer media discussie was ontstaan over de reclamespot. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Financiën woensdag.

Barbie, bekend van de realityserie Oh Oh Cherso, en haar man kwamen onlangs in het nieuws door een inval in Barbie’s Bar en omdat haar man vastzat op verdenking van drugshandel en vuurwapenbezit.

De reclamespot is er is er één uit een serie van drie. De andere zijn gemaakt met Marijke Helwegen en Piet Paulusma. Het was volgens de woordvoerder een spotje met een knipoog om de burgers te informeren over het feit dat zij veranderingen in hun leven moeten doorgeven.

"Maar het is niet de bedoeling van de Belastingdienst dat een radio-commercial zelf onderwerp wordt van discussie."

Belastingdienst stopt reclame met Barbie
Belastingdienst stopt reclame met Barbie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.