Directeur Willy Selten vast voor vleesfraude

De directeur en naamgever van de Noord-Brabantse vleesverwerker Willy Selten is donderdag aangehouden voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees. De plaatsvervangend directeur is dinsdag al aangehouden. Ze zitten allebei nog vast, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

Een medewerksters van de administratie is dinsdag en woensdag gehoord als verdachte omdat ze zou hebben meegewerkt aan de fraude. Zij zit niet vast. De directeur en zijn plaatsvervanger worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting. Het bedrijf heeft in 2011 en 2012 volgens justitie driehonderd ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland ontvangen.

In de administratie is het paardenvlees verwerkt als rundvlees, blijkt volgens justitie uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de administratie verkocht het bedrijf alleen rundvlees en is de driehonderd ton paardenvlees als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is niet duidelijk waar welk vlees vandaan kwam en waar welk vlees naartoe ging.

De NVWA riep begin april vijftig miljoen kilo vlees terug dat bij Selten vandaan kwam. Het rundvlees zou mogelijk zijn vermengd met paardenvlees. Selten heeft de terugroepactie meerdere keren afgedaan als onnodig en overdreven. De directeur stelde donderdag nog in Nieuwsuur dat nooit een sticker is geplakt op iets dat geen rund was.