D66 wil pakkans zorgfraude vergroten

Redactie

De pakkans bij zorgfraude moet worden vergroot. Dat bepleitte D66-Kamerlid Pia Dijkstra donderdag tijdens het debat over de fraude.

Een grotere pakkans vergt een 'proactieve' Nederlandse Zorgautoriteit, FIOD en OM, zei Dijkstra. De FIOD en het OM zouden echter niet ingrijpen bij frauderende artsen, meldde RTL Nieuws woensdag. Dijkstra eiste daarover opheldering van het kabinet. Zij noemde fraude in de zorg 'onacceptabel'.

D66 vermoedt dat de berichten over sjoemelende zorginstellingen, frauderende ziekenhuizen en malafide pgb-bemiddelingsbureaus het topje van de ijsberg betreffen. De SP en GroenLinks lieten al eerder weten een parlementaire enquête te eisen naar de fraude. "Wat ons betreft moet de onderste steen boven", zei Renske Leijten. Volgens haar is het fundament onder het zorgstelsel 'rot en ziek'.

De PVV vindt dat de fraudeurs moeten worden opgepakt. "Wie steelt, moet achter de tralies", zei Reinette Klever. Zij vindt het niet te verteren dat zij hun zakken vullen met geld dat is bedoeld voor zieke mensen.

De Kamer debatteert donderdag met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) over de zorgfraude. Daarbij zijn ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) aanwezig. Opstelten moet daardoor een bezoek aan Maastricht laten schieten, waar hij met burgemeester Onno Hoes en acht burgemeesters van andere Limburgse coffeeshopsteden zou overleggen over het softdrugsbeleid en de moeizame aanpak van de overlast.