Derde verdachte vast voor Bulgaarse toeslagenfraude

Redactie

Voor de Bulgaarse toeslagenfraude is zondag in Rotterdam een derde verdachte aangehouden. De 33-jarige man zit sindsdien vast, maar zijn aanhouding werd pas donderdag naar buiten gebracht door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Het voorarrest van de verdachte is woensdag met twee weken verlengd. Hij wordt verdacht van stelselmatige toeslagenfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou de schatkist voor 2,2 miljoen euro hebben benadeeld. Na de aanhouding is in Rotterdam een woning doorzocht. Daarbij is administratie in beslag genomen.

Dat Bulgaren stelselmatig fraude plegen, werd door het tv-programma Brandpunt naar buiten gebracht. Een dag na de uitzending werden eind april al twee verdachten aangehouden. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) reageerde geschokt. Dat wekte wrevel bij ambtenaren van de Belastingdienst, die stelden dat Weekers al langer op de hoogte was. Uiteindelijk steunden zeven oppositiepartijen een motie van wantrouwen, maar zij hebben samen geen meerderheid in de Tweede Kamer. Weekers kon door steun van coalitiepartner PvdA aanblijven.