'Steden in Randstad steeds aantrekkelijker'

De aantrekkingskracht van steden in de Randstad is verder toegenomen doordat er steeds minder files staan. De steden buiten de Randstad krijgen het juist steeds moeilijk doordat er steeds minder voorzieningen zijn, concluderen de opstellers van de Atlas voor gemeenten die donderdag verschijnt.

In de top tien van meest aantrekkelijke steden staan er nog maar twee van buiten de Randstad: Den Bosch op de vierde plaats en Nijmegen op de zevende plaats. De steden in de onderste regionen van de ranglijst zijn over het algemeen steden buiten de Randstad. Het Drentse Emmen is hekkensluiter.

Binnen de Randstad scoren de steden ten noorden van het midden het best, zoals Amsterdam, Utrecht en Haarlem. De steden rond Rotterdam blijven volgens de opstellers duidelijk achter.

Vooral forenzengemeenten zoals Almere en Haarlemmermeer zijn sterk gestegen. Dat zou komen door de afnemende filedruk, waardoor het werk voor de forenzen beter te bereiken is. Steden ten noorden van het Noordzeekanaal zoals Purmerend, Zaanstad en Hoorn profiteren hier echter neit van.

Steden buiten de Randstad werden de afgelopen jaren aantrekkelijker door de toenemende filedruk, maar door de verbeterde bereikbaarheid van de Randstad zijn ze die voorsprong kwijt. De steden lijden volgens de opstellers ook onder de bezuinigingen op cultuur, waardoor er minder te doen is. Verder is het aanbod aan kwaliteitsrestaurants gedaald.

Het thema van de atlas voor dit jaar is het belang van groen in en om de stad. Steden buiten de Randstad hebben vaak meer groen, zo heeft Nijmegen de hoogte kwaliteit binnenstedelijk groen, maar dat weegt volgens de opstellers niet op tegen de nadelen van minder werk en minder voorzienignen.