Coffeeshops Maastricht blijven dicht na invallen

Redactie

De Maastrichtse coffeeshops Easy Going en Heaven 69, waar de politie woensdag binnenviel en de eigenaren arresteerde, blijven voorlopig dicht. Ook vier andere coffeeshops in Maastricht waar eerder invallen waren sluiten hun deuren, meldt eigenaar van Easy Going Marc Josemans donderdag. Zij weigeren naar eigen zeggen 'verplicht te discrimineren' door alleen softdrugs aan Nederlanders te verkopen.

De eigenaren werden woensdagavond aangehouden omdat ze softdrugs verkochten aan mensen die niet in Nederland wonen. De twee zijn gehoord en mochten na tweeënhalf uur met een proces-verbaal op zak weer naar huis. Hun handelsvoorraad softdrugs is in beslag genomen.

Of de coffeeshops op last van de gemeente ook moeten sluiten, is nog niet duidelijk. Op basis van het proces-verbaal en een rapport van het Openbaar Ministerie zal de gemeente bekijken of de coffeeshops drie maanden dicht moeten, legt een woordvoerder van burgemeester van Maastricht Onno Hoes uit. Als dat besluit wordt genomen, kunnen de coffeeshops nog bezwaar maken.

Josemans zegt blij te zijn dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd. "Het wordt tijd dat hier eens diepgaand naar wordt gekeken." De eigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) ziet een zaak met vertrouwen tegemoet en verwacht dat het ingezetenencriterium, dat inhoudt dat coffeeshops alleen aan Nederlanders mogen verkopen, snel landelijk van tafel gaat omdat dit discriminatie zou zijn.

Hoelang de coffeeshops dicht blijven zegt Josemans niet te weten. "Dat is afhankelijk van hoe snel de rechter een beslissing neemt." De overige coffeeshops in Maastricht blijven voorlopig wel aan buitenlanders verkopen. Maastricht telt veertien coffeeshops, waarvan dertien aangesloten bij de VOCM.

Donderdag zou minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar Maastricht afreizen om met onder meer burgemeester Hoes te spreken over de drugsproblematiek. Dat werd afgeblazen omdat de minister aanwezig moest zijn bij een Kamerdebat over zorgfraude. Wanneer het bezoek nu plaatsvindt is nog niet bekend, aldus de zegsman van de burgemeester.