Basketballers Leiden landskampioen

Boris (borisz)

Zorg en Zekerheid Leiden is donderdagavond voor de tweede keer in drie seizoenen basketbalkampioen van Nederland geworden. De Leidse ploeg won in Leeuwarden tegen Aris met 65-59, en bracht zo de stand in de best-of-sevenserie op 4-0.

Leiden bleef in het naseizoen ongeslagen. Donderdag was het opnieuw de defensie die het team van coach Toon van Helfteren de zege bracht. Aris opende goed en leidde na het eerste kwart met 14-11. In het tweede kwart kwamen de bezoekers op stoom.

Na rust (30-32) trok ZZ de wedstrijd geleidelijk naar zich toe. Vooral door de inbreng van aanvoerder Arvin Slagter, die in het duel vijf driepunters raak schoot. Twee daarvan kwamen tijdens een 10-0 tussensprint van de Leidenaars.

Via Patrick Hilliman en Worthy de Jong sloeg ZZ vervolgens het beslissende gat. Aris drong aan, onder leiding van zijn sterspeler Whit Holcomb-Faye, maar in de slotfase liet ZZ zien dat het net iets sterker, slimmer en geroutineerder is dan de thuisclub, die voor het eerst in een finale stond.

Slagter werd topscorer in het duel met 23 punten. Het was de derde landstitel in de historie van de Leidse club.