Opgepakte republikeinen willen gesprek met koning

Redactie

De twee republikeinen die op de dag van de troonswisseling ten onrechte op de Dam werden aangehouden willen een gesprek met koning Willem-Alexander. Dat schrijven zij in een brief die aan het staatshoofd is gericht.

In de brief feliciteren Hans Maessen van het Republikeins Genootschap en activiste Joanna van der Hoek Willem-Alexander met zijn nieuwe functie. Vervolgens wijzen ze erop dat hij een eed heeft afgelegd waarin hij zweert de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders te beschermen. Daarna wijzen ze erop dat met hun arrestatie het grondrecht op vrije meningsuiting is geschonden.

"Graag willen wij met u in een gesprek van gedachten wisselen over een betere bescherming en borging van het gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting in Nederland." In een toelichting wijzen ze erop dat de koning nog voor de troonswisseling heeft aangegeven dat Joanna niet had moeten worden opgepakt voor een soortgelijk incident in januari. "Die mening werd niet in praktijk gebracht tijdens zijn ambtsaanvaarding. Kan de daad bij het woord gevoegd worden?"

Het tweetal werd een halfuur voor de balkonscène op de Dam opgepakt terwijl ze geen regels overtraden. De politie liet hen later, toen de balkonscène voorbij was, met excuses vrij. Op de arrestatie is veel kritiek geweest.