Pussy Riot-lid Alechina niet vervroegd vrij

Redactie

Pussy Riot-lid Maria Alechina komt niet vervroegd vrij. Haar verzoek tot vervroegde vrijlating is donderdag door een rechtbank in Perm afgewezen. De rechtbank ging mee in de verklaring van het openbaar ministerie dat Alechina systematisch de opdrachten en regels van de gevangenisautoriteiten aan haar laars heeft gelapt en er ook geen blijk van heeft gegeven dat zij de misdaad waarvoor zij is veroordeeld betreurt.

Alechina liet woensdag weten in hongerstaking te gaan. Zij mocht van de rechter niet persoonlijk aanwezig zijn bij de zitting waarop haar verzoek tot vervroegde vrijlating zou worden behandeld. Uit protest daartegen besloot Alechina tot een hongerstaking en gaf zij haar advocaat opdracht de zitting te boycotten.

Alechina en haar mede-bandleden Nadezjda Tolokonnikova en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj werden verleden jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen.

De Pussy-Riot-leden werden veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

Paul McCartney pleitte deze week nog voor de vrijlating van de twee leden van de vrouwenpunkband. In brieven aan de rechterlijke instanties in Rusland drong de ex-Beatle erop aan dat Alechina en Tolokonnikova zouden worden vrijgelaten.

McCartney zei zijn verzoek te doen 'in de geest van de vriendschap' met zijn 'vele Russische kennissen'. "Zij geloven, net als ik, dat mensen - alle mensen - met mededogen en zachtmoedigheid behandeld dienen te worden", aldus McCartney.