Opstelten: OM onderzoekt frauderende artsen wel

Het netwerk van frauderende artsen wordt wel degelijk onderzocht door het Openbaar Ministerie. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens het debat over de zorgfraude. De bewindsman noemde de berichtgeving van RTL Nieuws 'onjuist'.

De nieuwsrubriek meldde woensdag dat een netwerk van frauderende artsen op grote schaal de zorgverzekeringskassen plundert. Ze zouden cosmetische behandelingen in een privékliniek declareren als medische zorg. Het OM en de FIOD werden geïnformeerd maar grepen niet in, stelde RTL.

"De zaak is wel degelijk opgepakt", zei Opstelten. Wel is mogelijk sprake geweest van 'een misverstand over de voortgang van het onderzoek'. Het OM werd al in december ingelicht door zorgverzekeraar DSW over de mogelijke fraude, maar startte pas in maart een strafrechtelijk onderzoek. Tot die tijd was geen opsporingscapaciteit beschikbaar. Ook bood de melding van DSW aanvankelijk te weinig aanknopingspunten voor een onderzoek.

Dat niet meteen een onderzoek wordt ingesteld, betekent niet dat het OM niets heeft gedaan, zei Opstelten. "Dan ben je wel bezig de zaak voor te bereiden." Over de voortgang van het onderzoek deed de minister geen mededelingen. Wel staat het OM in 'nauw contact' met DSW, aldus de bewindsman.

Opstelten zegde verder toe om binnen twee weken een overzicht naar de Tweede Kamer te sturen van de zorgfraudezaken die momenteel worden onderzocht door het OM en de FIOD.