Oppositie wil helderheid over zorg hongerstakers

Redactie

ChristenUnie, GroenLinks en D66 willen opheldering over manier waarop honger- en dorststakers in vreemdelingendetentie worden behandeld. De drie partijen hebben donderdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Eerder deze week meldde vertrouwensarts Elcke Bonsen aangifte te gaan doen van mishandeling van een van haar patiënten, de uitgeprocedeerde asielzoeker Bah uit Guinee. De man had bij een bezoek van haar dinsdagochtend in de gevangenis in Vught zware verwondingen aan zijn hoofd die hij niet zelf heeft kunnen veroorzaken, aldus arts Elcke Bonsen. Bah, een honger- en dorststaker, zegt dat hij in elkaar is geslagen door bewakers.

Teeven meldde dinsdag in een brief aan de Kamer dat Bah 'met grote zorgvuldigheid' is behandeld. De staatssecretaris schreef dat hij tot de conclusie was gekomen dat Bah op juiste gronden in een afzonderingscel is geplaatst, dat de procedures correct zijn toegepast en dat geen sprake was van disproportioneel geweld. Bah zou geweld hebben gebruikt tegen medewerkers.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind stelt dat de uitleg van Teeven haaks staat op het verhaal van de vertrouwensarts. "Zonder te insinueren dat het personeel van het detentiecentrum disproportioneel geweld heeft gebruikt, zijn de beschuldigingen zo ernstig en zijn de versies van de staatssecretaris en de arts zo verschillend dat het wel belangrijk is dat duidelijk wordt wat er zich nu echt heeft afgespeeld."

De drie oppositiepartijen willen dat Teeven, eventueel vertrouwelijk, de Kamer informeert over de gang van zaken. Ook willen ze weten of vertrouwensartsen vrij toegang hebben tot de patiënten. Bonsen beweert zowel in het detentiecentrum in Rotterdam als in de gevangenis in meerdere keren te zijn verhinderd om een afspraak met Bah te maken.