FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 mei 2013

Pizza's verraden ontvoerders

De politie in New York heeft een einde aan de gijzeling van een 52-jarige man kunnen maken, doordat de ontvoerders pizza's hadden besteld. De koerier moest de Italiaanse lekkernij naar een pand brengen dat officieel leegstond en in de buurt van de plaats van de ontvoering lag. De politie bevrijdde de man en arresteerde drie gijzelhouders.

Volgens Amerikaanse media was Pedro Portugal 32 dagen voor hij werd gevonden, ontvoerd en naar het pand gebracht. Hij is daar gefolterd en geregeld geslagen. De ontvoerders eisten van zijn familie in Ecuador een losgeld van omgerekend 2,3 miljoen euro. Waarom zij Portugal gijzelden, is onduidelijk. De vader van zes kinderen is een niet erg rijke zakenman. Hij ligt in het ziekenhuis met verwondingen en is zwaar getraumatiseerd, aldus de politie.

Bestelling pizza's verraadt ontvoerders
Bestelling pizza's verraadt ontvoerders (Foto: ANP)

ME ingezet in Utrecht bij ongeregelheden

Een onbekend aantal ME'ers is vrijdag in Utrecht ingezet voor ongeregeldheden in de binnenstad.

Op de Ganzenmarkt, in het hartje van het centrum en vlakbij het gemeentehuis, is de omgeving afgezet. Er zijn meerdere dingen in brand gestoken. Dat meldde een woordvoerster van de politie. Wat er precies gaande is, kon ze nog niet zeggen.

ME ingezet in Utrecht bij ongeregelheden
ME ingezet in Utrecht bij ongeregelheden (Foto: ANP)

Spaanse kerk wil meer exorcisten

Het katholieke aartsbisdom Madrid wil meer exorcisten opleiden. Het aartsbisdom heeft er nu maar een, terwijl veel gelovigen volgens de katholieke website ReligionenLibertad door de voortgaande secularisering van de Spaanse samenleving kampen met hun demonen.

"De duivel bestaat. Dat is een feit", zei een woordvoerster van het aartsbisdom vrijdag.

Volgens de regels van de kerk mag alleen een door een bisschop geautoriseerde priester aan duiveluitdrijving doen.

Force India argwanend over bandenaanpassingen

Force India blijft argwanend tegenover de aanpassingen die Pirelli doet aan de Formule 1-banden. De Italiaanse rubbermaker kreeg van de FIA toestemming om uit oogpunt van veiligheid het loslaten van de loopvlakken aan te pakken, maar het team van Vijay Mallya is bang dat er meer gesleuteld wordt aan de banden.

Na de Grand Prix van Spanje barstte er onder aanvoering van Red Bull Racing een storm van kritiek los op de Pirelli-banden, waarna de Italiaanse rubbermaker tot ongenoegen van Force India, Ferrari en Lotus besloot om de banden aan te passen. Zij vinden de huidige banden prima en ook de FIA leek gevoelig voor deze argumenten. De autosportfederatie gaf Pirelli op basis van de regels dan ook alleen maar toestemming om het rubber uit oogpunt van veiligheid aan te passen. Juist dit proces houdt het team uit Silverstone argwanend in de gaten.

Force India's vice-teambaas Bob Fernley sprak hierover met Autosport. "Mijn mening is dat we gewoon blijven rijden met de banden voor 2013 en als Pirelli daar wat aan wil doen, zullen we eerst de boel moeten testen en evalueren. Het is vooral een imago-kwestie voor Pirelli. Begrijpelijkerwijs zijn ze niet erg gelukkig met banden die uit elkaar vallen. Maar het heeft niets met de veiligheid te maken. Vooralsnog gebeurt alles volgens de juiste procedure, het gaat via het juiste proces."

Hampton en Kanepi bereiken halve finales Brussel

Tennisster Jamie Hampton heeft vrijdag de halve finales van het WTA-toernooi in Brussel bereikt. De Amerikaanse was met 5-7, 6-3 en 7-5 de als tweede geplaatste Roberta Vinci de baas. Ze treft nu Kaia Kanepi. De Estse versloeg Varvara Lepchenko (7) met 6-3, 4-6 en 7-6 (4).

In de andere halve finale nemen de Zwitserse Romina Oprandi en de Chinese Shuai Peng het tegen elkaar op. Peng (8) is als enige geplaatste speelster overgebleven in België.

Zowel de halve finales als de finale worden zaterdag afgewerkt.

[CL] Klopp vindt Bayern perfecte tegenstander

Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp ziet Bayern München als de perfecte tegenstander voor de finale van de Champions League. "Als dit de enige finale in mijn leven zou zijn, dan is dit er de perfecte plek voor, met de perfecte tegenstander", zei hij vrijdag op de persconferentie. De twee Duitse teams treffen elkaar zaterdag op het Londense Wembley.

Volgens Klopp is het duidelijk dat zijn ploeg de underdog is. "We zullen de wedstrijd ingaan met onbeteugeld enthousiasme, met gigantische motivatie en in de wetenschap dat het allemaal fout kan gaan", zei de 45-jarige Duitser.

"Maar mensen hebben de Mount Everest beklommen, wetende dat ze drie meter voor de top konden vallen en toch probeerden ze het. En dat is waarom wij het ook gaan proberen, en op goed weer hopen."

Verdediger Mats Hummels zei gemotiveerd genoeg te zijn. "Het zou geweldig zijn om de spelers die misschien weggaan te laten zien dat ons team ook geweldige dingen kan bereiken." Zijn ploeggenoot Mario Götze, die door een blessure niet kan spelen, verruilt Dortmund deze zomer voor Bayern. Robert Lewandowski staat naar verluidt ook in de belangstelling van de regerend landskampioen.

'Hoop op 'waarheid' in boek Badr Hari'

Koen Everink hoopt dat Badr Hari 'eindelijk' de waarheid vertelt in zijn autobiografie. Hari wordt verdacht van een aantal geweldsdelicten, waaronder de mishandeling van Everink. De kickbokser kondigde donderdag aan een boek te gaan schrijven over zijn leven.

"Ik hoop dat in de uit te brengen autobiografie nu toch eindelijk eens het werkelijke verhaal over Sensation uit de doeken wordt gedaan", laat Everink, die zegt tijdens het dansfeest in elkaar te zijn geslagen, via zijn advocaat weten aan RTL Boulevard. Ook vraagt Everink zich af waarom hem dit is aangedaan.

Hari werd in juli aangehouden en heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. De K1-vechter wacht momenteel zijn proces in vrijheid af.

'FARC wil uitlevering Nijmeijer voorkomen'

De FARC zoekt informeel contact met de VS om uitlevering van kopstukken van de Colombiaanse guerrillabeweging, onder wie de Nederlandse Tanja Nijmeijer, te voorkomen. Dat meldt de Colombiaanse krant El Espectador. De FARC ontkent de beweringen vrijdag in een reactie.

De krant schrijft op basis van bronnen die anoniem willen blijven dat de FARC via derden contact zoekt met de Amerikaanse ambassade. Het doel zou zijn te praten over de uitleveringsverzoeken van de VS die tegen 52 'guerrillabazen' lopen. Een van die leiders zou Nijmeijer zijn. Ook wil de beweging proberen FARC-commandant Simon Trinidad, die in de VS vastzit, aan de onderhandelingstafel in Havana te krijgen.

De meeste FARC-leden worden door de VS gezocht vanwege drugshandel. Tegen Nijmeijer loopt een uitleveringsverzoek omdat zij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de ontvoering van drie Amerikanen in de Colombiaanse jungle in 2003. Zij kwamen vijf jaar later vrij.

De arrestatiebevelen die in Colombia tegen Nijmeijer en andere FARC-leden lopen zijn tijdelijk opgeschort om vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering in Cuba mogelijk te maken. Deze besprekingen, waar Nijmeijer aan deelneemt, gingen in november van start. Als het tot een vredesakkoord komt is het voor de FARC-top van belang te weten of zij bij terugkomst in Colombia niet worden uitgeleverd.

Zondag eindigt de negende onderhandelingsronde in het vredesproces. Volgens persbureau AFP wordt gespeculeerd dat er op die dag een akkoord wordt aangekondigd over landbouwhervormingen, waarover de afgelopen maanden is gesproken. De FARC wil dat landbouwgrond wordt teruggegeven aan ontheemde boeren. In de eerste week van juni zouden de besprekingen worden hervat.

'Daders ontlopen straf door bezuinigingen OM'

Officieren van justitie gaan zaken in toenemende mate seponeren en mensen ontlopen daardoor hun straf. Bovendien is er grote kans op nieuwe gerechtelijke dwalingen, zoals bij de Puttense moordzaak. Dit zou het gevolg zijn van bezuinigingen bij het Openbaar Ministerie.

Dat stelt Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) vrijdagavond in Nieuwsuur.

De nieuwsrubriek zegt vertrouwelijke stukken in handen te hebben waaruit blijkt dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat het OM 110 miljoen gaat bezuinigen.

'Daders ontlopen straf door bezuinigingen OM'
'Daders ontlopen straf door bezuinigingen OM' (Foto: ANP)

Mazzarri nieuwe trainer Inter

Walter Mazzarri is de nieuwe trainer van Internazionale. De onlangs bij Napoli opgestapte coach heeft een tweejarig contract getekend in Milaan. Inter bedankt daarnaast in een verklaring Andrea Stramaccioni, die vrijdag de laan uit werd gestuurd, voor zijn diensten.

De 51-jarige Mazzarri is geen onbekende in het Italiaanse voetbal. Hij trainde eerder onder meer Reggina, Sampdoria en Livorno. Afgelopen weekeinde verliet hij Napoli, nadat hij de club naar de tweede plek in de Serie A had geleid.

Stramaccioni leidde de Champions Leaguewinnaar van 2010 dit seizoen naar een teleurstellende negende plek in de Serie A. "Inter wil Stramaccioni bedanken voor zijn grote inzet en professionaliteit in een erg moeilijk jaar", verklaart de club.

De 37-jarige oefenmeester had het eerste elftal ruim een jaar onder zijn hoede. Als trainer van de beloften won hij vorig seizoen de Nextgen Series ten koste van Ajax.

Onderzoek naar invloed pedofielen op Duitse Groenen

De Duitse Groenen hebben een commissie opgedragen de invloed van pedofielen in de beginjaren van de partij te onderzoeken. De tweede oppositiepartij van Duitsland werd de afgelopen weken aangewreven dat verscheidene kopstukken pedofilie destijds ongemoeid lieten of zelfs aanmoedigden.

De onderzoekers gaan na 'in welke mate groepen of personen in de partij actief waren die zich inzetten om seksuele handelingen van volwassenen met kinderen ongestraft te laten'. De commissie, die onafhankelijk is maar door de Groenen wordt betaald, wordt geleid door politicoloog Franz Walter.

De Groenen kwamen voort uit de milieu- en vredesbeweging en kozen in de eerste jaren na de oprichting in 1980 een uiterst linksradicale koers. De partij bepleitte indertijd een toleranter, vrijzinniger en minder conservatieve samenleving. Ruim dertig jaar later zijn de Groenen opgeschoven naar het midden van het politieke spectrum en maken ze kans bij de bondsdagverkiezingen van september de derde partij van het land te worden.

De algemeen secretaris van de Groenen verzekerde vrijdag dat haar partij seks met kinderen nu ondubbelzinnig 'onaanvaardbaar en verkeerd' vindt. Steffi Lemke betreurt dat daarover in het verleden in haar partij 'ruimte voor discussie' was.

Een van de coryfeeën van de Groenen die de afgelopen weken in het beklaagdenbankje terechtkwam is eurofractieleider Daniel Cohn-Bendit. De oudgediende beweert echter dat zijn vermeend pedofilievriendelijke uitspraken bedoeld waren als provocatie. Hij wilde zo de preutse Duitse samenleving opschudden en in beweging brengen, houdt Cohn-Bendit vol.

[Darts] Van Gerwen Dubai Darts Master

Michael van Gerwen heeft zichzelf tot Dubai Duty Free Master gekroond. De darter versloeg in de double-dutch finale Raymond van Barneveld met 11-7.

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een heet avondje darts in het woestijnstaatje. 120, 124 en 121-finishes van RVB brachten de aanwezige fans tot op het puntje van hun stoel. MVG bleef niet achter, 170 en 164-outshots brachtten de stand tot 8-6 in het voordeel van Van Gerwen.

Bij deze stand bezweek Van Barneveld onder de druk, Van Gerwen brak voor de 9-6 en maakte het in de achttiende leg middels een 11-darter fraai af. Van Gerwen strijkt door zijn winst $65,000 op, vorige week legde hij nog beslag op de Premier League hoofdprijs van £150.000.

Volgend jaar zal de PDC voor de World Darts Series wederom neerstrijken in het Midden-Oosten. "Ik kan me geen andere evenement herinneren dat hier zo'n groot succes was." Aldus voorzitter Barry Hearn. "Dit toenooi markeert de globalisering van de dartssport."

Volleyballers winnen eerste WK-kwalificatiewedstrijd

De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap gewonnen. In Zagreb won de ploeg van bondscoach Edwin Benne met 3-0 van Bosnië-Herzegovina. De setstanden waren 25-14, 25-23 en 25-14.

Nederland moet het morgen opnemen tegen Kroatië, dat met 3-1 Azerbeidzjan versloeg. Zondag sluit Oranje de eerste ronde af met een duel tegen Azerbeidzjan. Nederland staat 36ste op de wereldranglijst en is het hoogst genoteerd op de ranking. Kroatië staat zestigste, Bosnië neemt de 78ste plaats in en Azerbeidzjan staat 92ste.

De winnaar van de poule gaat rechtstreeks naar de laatste kwalificatieronde. De nummer twee moet eerst nog een tussenronde spelen.

Jong Oranje verslaat Australië in oefenduel

De voetballers van Jong Oranje hebben vrijdagavond de leeftijdsgenoten van Australië in een oefenduel aan de kant gezet. In Emmen werd het 3-1 door doelpunten van Adam Maher, Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman. De jongelingen spelen 6 juni hun eerste EK-wedstrijd tegen Duitsland.

Nederland moest het zonder de zieke Jordy Clasie stellen, maar met Strootman, Maher en Marco van Ginkel was het middenveld desondanks sterk bezet. Maher zette zijn ploeg al snel op voorsprong. De AZ'er mikte een vrije trap na vijf minuten prachtig in de bovenhoek.

Wijnaldum zorgde later in de eerste helft voor een ruimere voorsprong. De PSV'er tikte de bal vanuit een lastige hoek prima binnen. Even voor rust besliste aanvoerder Strootman het duel door een afgeslagen schot van Maher tegen het net te schieten.

Na de thee besloot bondscoach Cor Pot zijn team om te gooien. Kelvin Leerdam, Tonny Vilhena, Lerin Duarte, Marco Bizot, Bram Nuytinck, Florian Jozefzoon, Jürgen Locadio en Patrick van Aanholt verschenen allemaal binnen de lijnen. Het niveau daalde daardoor enigszins en Oranje werd nauwelijks gevaarlijk meer. Australië redde in de negentigste minuut nog de eer via Jamie Maclaren.

[GP2] Uitslag Race 1 Monaco

Sam Bird heeft de hoofdrace van de GP2 Series op Monaco op zijn naam geschreven. De Brit leidde het grootste deel van de race onbedreigd. Daniel de Jong pakte in de slotfase een knappe tiende positie, terwijl Robin Frijns na de grote startcrash niet over de streep kwam.

De race werd overschaduwd door een startcrash waarbij vijftien bolides betrokken waren. Naast polesitter en veroorzaker Johnny Cecotto jr. strandden onder meer de toppers Fabio Leimer, Jolyon Palmer, Robin Frijns, Marcus Ericsson en Alexander Rossi in de eerste bocht. Zij mochten niet meer van start gaan bij de herstarte race. Voor Cecotto jr. is het weekend in Monaco al ten einde, want hij is geschorst voor de sprintrace van morgen.

De wedstrijd werd na een lange onderbreking aangevangen van achter de safety car, waarbij Mitch Evans de leiding in handen had, voor Bird. Evans reed op de superzachte banden en had alle moeite om de op de zachte banden rijdende Bird achter zich te houden. Toen na dertien ronden de Nieuw-Zeelander binnen kwam verhoogde Bird het tempo, waarna de Brit pas aan de streep teruggezien werd door de concurrentie.

Door de stops van de rest van het veld lag De Jong enige tijd tweede. De Nederlander had een gaatje met de coureurs die achter hem lagen en had tot zijn stop zicht op een goede puntenfinish. Een belabberde pitsstop wierp hem terug tot buiten de punten en een poging om onder meer Rio Haryanto achter zich te houden leverde hem een drive-through op, omdat hij bij het verlaten van de pits over de lijn was gekomen.

Het gaf de tweede plaats aan Kevin Ceccon die deze stek ondanks de zware druk van Evans niet meer afstond. De Nieuw-Zeelander had op zijn beurt veel moeite om Felipe Nasr van zich af te houden. De Braziliaan had hiervoor nog James Calado gepasseerd in de strijd om plaats vier. Stefano Coletti werd op zijn thuisbaan zesde in de eerste race, voor Rene Binder.

Adrian Quaife Hobbs pakte in de slotronde de felbegeerde achtste plaats af van Stefane Richelmi en mag morgen in de sprintrace vanaf poleposition vertrekken. De Jong reed na zijn problemen een sterke inhaalrace en wist in de slotfase nog enkele coureurs te passeren, waardoor hij tiende werd en het laatste punt meepakte. Voor Daniel Abt waren de druiven zuur. De Duitser werd als zestiende en laatste geklasseerd na problemen. Hij leek op weg naar een punt nadat hij in Rascasse Haryanto had verschalkt die hierdoor met een botsing met de muur uitviel. De wedstrijdleiding zag in dit race-incident een drive-through. Abt ging hierna forceren en maakte fouten, waardoor P16 zijn deel was.

'Markt 3D-printen groeit snel'

Met 3D-geprinte producten valt komende jaren veel geld te verdienen. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht dat de markt komende tijd met zo'n 30 procent per jaar groeit. De wereldwijde omzet bedraagt nu 2,2 miljard dollar. In 2015 is dit naar verwachting opgelopen tot ruim 3,7 miljard dollar en in 2019 tot zo'n 6,5 miljard.

Nu al zijn er particulieren die zelf thuis sieraden en iPhone-hoesjes maken met een 3D-printer. Bedrijven als 3D Systems of het Nederlandse Ultimaker zijn zeer succesvol met de verkoop van goedkope, op de consument gerichte 3D-printers. Wereldwijd werden vorig jaar zeker 60.000 van deze apparaten verkocht.

De aandelen van de Amerikaanse 3D-printerbouwer Stratasys zijn volgens ABN in een jaar tijd zelfs bijna 480 procent in waarde gestegen. "De laagjestechniek van 3D-printers werkt niet alleen met plastic, maar ook met zilver en andere metalen. Er zijn zelfs plannen om pizza's te printen", weet ABN-econoom David Kemps. "Het heeft nog een hoog nerdgehalte, maar 3D-printen spreekt de jeugd erg aan. Industrie kan ook cool zijn."

In het zakelijke segment loopt de medische branche voorop bij het inzetten van de techniek: veel gehoorapparaten en veel gebitelementen worden tegenwoordig op maat uit de printer getoverd.

De grootste groeikansen liggen volgens Kemps in de industriële sector. Vorig jaar zijn er maar 15.000 industriële systemen voor 3D-printen verkocht. De aanschafprijs is nog hoog, de productiesnelheid is relatief laag, en lang niet alle materialen zijn geschikt.

In Nederland houden nu nog zo'n 30 bedrijfjes zich met 3D-printen bezig. Dat is inclusief architectenbureau's die de techniek gebruiken voor het maken van maquettes. Als de industrie ook echt gaat produceren met 3D-printers, biedt dat tal van mogelijkheden, benadrukt Kemps. "Voor het maken van unieke onderdelen voor bijvoorbeeld oldtimers en vliegtuigen is het ideaal."

3D-printing is geen wondermiddel, maar het biedt innovatieve bedrijven wél de mogelijkheid om zich te onderscheiden, stelt de econoom. "3D-printing maakt maatwerk mogelijk. Daarnaast bespaart het veel afval en dus onkosten en worden voorraden overbodig doordat vraag en productie direct op elkaar kunnen aansluiten. Het beïnvloedt het maakproces en de hele manier van denken."

'Markt 3D-printen groeit snel'
'Markt 3D-printen groeit snel'

Golfster Lennarth leidt op Ladies Open

De Zweedse golfster Camilla Lennarth gaat na de eerste dag van de Ladies Open aan de leiding. Ze had op golfbaan The International vlak bij Schiphol 66 slagen nodig, zeven onder par. Daarmee heeft ze een voorsprong van drie slagen op concurrentes Gwladys Nocera en Benedikte Grotvedt.

Christel Boeljon had zeventig slagen nodig en is op de gedeelde vierde plaats de beste Nederlandse. Dewi Claire Schreefel staat met 72 slagen gedeeld zeventiende, Mette Hageman met 74 slagen gedeeld 32e. Het toernooi, onderdeel van de Ladies European Tour, duurt tot en met zondag.

[CL] Bayern hoopt op goedgezinde voetbalgod in finale

Bayern München-trainer Jupp Heynckes hoopt dat hij zaterdag tijdens de Champions Leaguefinale tegen Borussia Dortmund het geluk aan zijn zijde vindt. "We speelden het betere voetbal in de finale van vorig seizoen. Hopelijk staat de voetbalgod nu aan onze kant", zei hij vrijdag op de persconferentie.

Bayern ging vorig jaar in de eigen Allianz Arena na strafschoppen ten onder tegen Chelsea. Heynckes vindt dat de Bayern-spelers nu met winst de kroon op hun carrière zetten. "We zijn hier met twintig spelers naar toe gereisd en ze zijn allemaal fit", liet hij weten.

Bayern kende een ongekend goed seizoen in de Bundesliga. De club werd met een puntenrecord kampioen en speelt bovendien nog de bekerfinale. "Het was het beste seizoen van een ploeg in vijftig jaar Bundesliga. We hebben de ambitie om dat hier morgen door te zetten", zei Heynckes.

Aanvoerder Philip Lahm vindt dat Bayern zaterdag onder druk staat. "Wij zijn de Duitse kampioen", zegt hij over het treffen met Dortmund, dat op ruime afstand tweede werd in de Bundesliga. Ook liet hij weten hoe zijn finaledag eruitziet: "Wakker worden, ontbijten, trainen, lunchen, dutje, koffie, voetballen en dan hopelijk zegevieren."

In 2010 verloor Bayern de finale ook al eens. Internazionale was toen met 2-0 te sterk. In 2001 was de equipe wel de beste van Europa. Heynckes won de Champions League ook al een keer. In 1998 versloeg hij met Real Madrid Juventus in de finale.

[Dubai Darts Masters] Hollandse finale

Raymond van Barneveld heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het eerste toernooi van de PDC World Series. In het Dubai Tennis Stadion versloeg Barney gisteravond Adrian Lewis, vanavond moest James Wade eraan geloven: 11-5.

Van Barneveld begon met een 126-outshot lekker aan het treffen met The Machine. In de legs erna gingen de vlaggen op het dak van het stadion harder wapperen, met als gevolg dat Van Barneveld met een break de pauze in dreigde te gaan.

Ook voor Wade geldde echter dat de wind zijn pijlen af en toe het verkeerde vakje inblaasde.  Barney herstelde zich goed en bouwde een voorspong van 7-3 in legs op. Waar Wade zijn kansen niet benutte, liepen de dubbels bij de Hagenaar als een trein. Met vier legs op rij plaatste Barney zich voor de finale tegen Michael van Gerwen óf Andy Hamilton later vanavond.

[Upd 20:20 u]

Michael van Gerwen heeft een plaats in de finale tegen landgenoot Van Barneveld bemachtigd. Mighty Mike maakte er tegen The Hammer Andy Hamilton een spannende pot van, maar trok aan het slot de partij alsnog naar zich toe: 11-9.

2-2 en 5-5 standen en gemiddelden die elkaar nauwelijks ontliepen deden onthullen dat het lang gelijk op ging tussen de heren. Bij een 10-9 stand in het voordeel van de Brabander zagen de ruim 3000 toeschouwers Van Gerwen met een break de overwinning binnenharken.

Zometeen zullen Van Barneveld en Van Gerwen uitmaken wie zich Dubai Dutch Master 2013 mag noemen.

Montanes treft Monfils in finale Nice

Tennissers Albert Montanes en Gaël Monfils maken zaterdag uit wie er met de ATP-titel in Nice vandoor gaat. De Fransman Monfils versloeg vrijdag in de halve finale Pablo Andujar met 7-5 en 6-4. Montanes uit Spanje was op het Franse gravel met 6-4, 4-6 en 6-0 te sterk voor Édouard Roger-Vasselin.

Monfils schakelde in de kwartfinale al Robin Haase uit. De Fransman, ooit top tien-speler, is door een knieblessure teruggezakt naar de 109e positie op de wereldranglijst. Montanes staat 27 plekken hoger.

Bij de vrouwen bereikten de Tsjechische Lucie Hradecka en de Franse Alizé Cornet de finale in Straatsburg. Hradecka, de mondiale nummer 112, versloeg Flavia Pennetta met 1-6, 6-3 en 6-1. Cornet, 81 plekken hoger geklasseerd, sloeg zich in drie sets langs Eugenie Bouchard: 7-5, 6-7 (5) en 6-3.

Glennis Grace zingt titelsong Smoorverliefd

Glennis Grace zingt de titelsong voor de romantische film Smoorverliefd. Het nummer Ondanks Alles is te horen aan het eind van de film, die vanaf 12 september in de bioscoop draait. Dat heeft distributeur Dutch Film Works bekendgemaakt.

"Ik heb echt ontzettend genoten van de film en herken heel veel van hoe vrouwen nu in het leven staan", laat de 34-jarige zangeres weten in een verklaring. "Het is een enorme eer dat mijn nieuwe single gekozen is als titelsong van Smoorverliefd."

Smoorverliefd draait om de romantische verwikkelingen in de turbulente levens van vier vrouwen in Den Haag. Actrices Susan Visser, Anna Drijver, Beatrice Hillen en Anna Raadsveld spelen een rol in de film. Het nummer Ondanks Alles is vrijdag gelanceerd en staat op het nieuwe nog te verschijnen album van Grace.


Glennis Grace zingt titelsong Smoorverliefd (Foto: Novum)

Charlie Sheen onder geboortenaam in Machete Kills

Charlie Sheen speelt de Amerikaanse president in de actiefilm Machete Kills, maar die naam staat niet op de aftiteling. De Amerikaanse acteur speelt in de film onder zijn geboortenaam Carlos Estevez, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Waarom Sheen voor het eerst in zijn filmcarrière de naam Estevez gebruikt, is niet bekend. Machete Kills is het vervolg op Machete uit 2010. De films zijn het werk van regisseur Robert Rodriguez.

In de nieuwe film wordt oud-agent Machete, gespeeld door Danny Trejo, door de Amerikaanse regering gevraagd om een wapenhandelaar tegen te houden. De film draait vanaf 12 september in de Nederlandse bioscopen.

Sheen nam zijn achternaam over van zijn vader Martin Sheen, die geboren werd als Ramón Antonio Gerardo Estevez. De 72-jarige acteur heeft zijn officiële naam nooit veranderd en gaf zijn achternaam Estevez aan vijf kinderen.


Charlie Sheen onder echte naam in Machete Kills (Foto: Novum)

Woody Allen enthousiast over crowdfunding

Woody Allen is erg te spreken over het concept crowdfuning. Acteur en filmmaker Zach Braff heeft de 77-jarige digibeet onlangs uitgelegd hoe hij met behulp van het publiek twee miljoen dollar voor zijn filmproject heeft binnengehaald. "Hij stond versteld", vertelt Braff op de Amerikaanse radiozender Sirius Satellite Radio. "We hebben er wel tien minuten over zitten praten. Hij stelde veel intelligente vragen."

Dagen later stuurde Braff een e-mail aan de assistent van Allen, waarin hij aangaf het zo geweldig te vinden om met Allen over crowdfunding te hebben gesproken. "En ze mailde me terug: had je het maar wat slechter uitgelegd, hij houdt er niet over op."

De 77-jarige Allen heeft geen computer in huis en gebruikt al vijftig jaar dezelfde typemachine voor zijn werk. Hij was geïnteresseerd in het concept, omdat hij door problemen met financiering vaak buiten zijn geliefde stad New York filmt. Braff wist vorige maand via crowdfunding binnen drie dagen twee miljoen dollar op te halen voor zijn film Wish I Was Here.

De twee filmmakers ontmoetten elkaar omdat ze plannen hebben om samen te werken. "Dat was op de dag dat het nieuws over mijn film naar buiten kwam", vertelt de 38-jarige Braff. "Iedereen had het daarover en hij had duidelijk geen idee waar het over ging dus begon ik het uit te leggen."

Allens nieuwste film Blue Jasmin is grotendeels opgenomen in San Francisco. Voor het eerst in jaren nam hij ook scènes op in New York. De film draait vanaf 22 augustus in de Nederlandse bioscopen. Braff kan binnenkort beginnen aan Wish I Was Here. Wat de twee samen willen maken, is niet bekend.


Woody Allen enthousiast over crowdfunding (Foto: Novum)

Eerste huwelijksjurk Elizabeth Taylor geveild

De eerste huwelijksjurk van filmster Elizabeth Taylor wordt volgende maand bij Christie's in Londen geveild. Dat heeft het veilinghuis vrijdag laten weten. Taylor, die 2 jaar geleden op 79-jarige leeftijd overleed, droeg het kledingstuk in 1950 bij haar huwelijk met Conrad Hilton, uit de beroemde hotelfamilie. Zij zou daarna nog zeven keer trouwen, waarvan twee keer met acteur Richard Burton.

Christie's verwacht dat de satijnen jurk 50.000 pond (ruim 58.000 euro) kan opbrengen. Hij was een geschenk van de MGM-filmstudio's. De ontwerpster was Helen Rose, die ook de jurk ontwierp waarin filmster Grace Kelly in 1956 met prins Rainier van Monaco trouwde.

Eerste huwelijksjurk Elizabeth Taylor geveild
Eerste huwelijksjurk Elizabeth Taylor geveild (Foto: ANP)

'Juwelenfestival van Cannes'

Het filmfestival van Cannes is niet alleen een trekpleister voor filmmakers en -liefhebbers. Juwelendieven zijn ook afgekomen op de "Seduction in Cannes" (Verleiding in Cannes). Zo heette een gala-avond die door de Zwitserse juwelierszaak De Grisogono eerder deze week ter bevordering van de juwelenhandel werd gehouden. Daar is een diamanten collier ter waarde van bijna 2 miljoen euro gestolen.

Franse media meldden donderdag dat het bedrijf De Grisogono heeft bevestigd dat het collier dinsdagavond is ontvreemd. De dief sloeg toe op de feestelijke avond in het luxehotel Eden-Roc aan de kaap van Antibes, ten zuidoosten van het centrum van Cannes. Het is niet meegedeeld of het een colllier was dat te koop was of dat een van de in sierraden 'gehulde' sterren het droeg.

Afgelopen vrijdag werden voor circa 1 miljoen euro aan juwelen gestolen uit een hotelkamer waar juwelier Chopard ze had klaargelegd voor de handel tijdens het filmfestival.

Assistent en keeperstrainer United weg

Assistent-trainer Mike Phelan en keeperstrainer Eric Steele vertrekken bij Manchester United. Dat heeft de Engelse kampioen vrijdag bekendgemaakt. De twee waren door Sir Alex Ferguson, die dit seizoen na 26 seizoenen met pensioen ging, aangesteld. Steele was sinds 2008 in dienst, oud-speler Phelan sinds 2001.

Fergusons opvolger David Moyes bedankte de twee voor hun trouwe dienst. "Ik zal op enig moment mijn eigen technische staf aanstellen, maar ik wil deze gelegenheid gebruiken om ze de beste wensen voor hun verdere loopbaan te geven."

Rutte: een van de beste kabinetten sinds WOII

Het huidige kabinet is een van de beste sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit weinig bescheiden oordeel gaf premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn toespraak op het VVD-congres in Maarssen over zijn eigen ploeg van ministers en staatssecretarissen.

"We hebben gewoon een goed kabinet, misschien wel een van de beste ministerraden sinds de Tweede Wereldoorlog", zei Rutte. "Maar dat mogen historici bepalen. Dat ben ik zelf ook, dus ik mag er iets van zeggen", aldus de premier, die geschiedenis studeerde.

Rutte hamerde op het vasthouden van de ingeslagen koers. De hervormingen op arbeidsmarkt, zorg en pensioenen zijn daarbij volgens hem cruciaal. De kritiek dat het kabinet te weinig bezuinigt en vooral de lasten verzwaart wees hij van de hand. "Van de in totaal vijftig miljard euro aan ombuigingen is vijftien miljard lastenverzwaringen en de rest zijn hervormingen en bezuinigingen."

Volgens Rutte ligt de sleutel tot economische groei uiteindelijk bij ondernemers zelf. Hij prees het talent van succesvolle bedrijven en noemde ook dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest, die op 30 april samen optraden bij de inhuldiging van de koning, het succes van zangeres Anouk bij het Songfestival en de prestaties van astronaut André Kuipers.

"De boodschap is: Nederland heeft alles in huis voor een sterke toekomst." De VVD, die dit jaar 65 jaar bestaat, kan volgens Rutte de grootste worden bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen van volgend jaar, als de partij koers houdt. "We doen dit niet voor de eigen ego's, en de partij is een doel op zich. We willen Nederland verder helpen."

[Confed. Cup] Tahiti met één prof naar Brazilië

In de 23-koppige selectie van Tahiti die volgende maand gaan strijden om de Confederations Cup is er één profvoetballer. De 33-jarige Marama Vahirua is de enige die geld verdient met het voetballen. Hij speelt op dit moment bij Panthrakikos in de Griekse Superleague en wordt verhuurd door AS Nancy.

Vahirua is geboren op Tahiti, maar verhuisde al snel naar Frankrijk waar hij speelde voor onder meer Nantes en AS Monaco. Met Nantes veroverde de aanvaller in 2001 de Franse titel. Naast Vahirua heeft bondscoach Eddy Etaeta 22 amateurspelers geselecteerd. Tahiti mag meedoen aan de Confederations Cup omdat ze vorig jaar Oceanisch kampioen werden door Nieuw-Caledonië te verslaan. Tahita speelt in groep B tegen Europees en wereldkampioen Spanje, Uruguay en Nigeria.

Selectie

Doelman: Gilbert Meriel (AS Central Sports), Mickaël Roche (AS Dragon), Xavier Samin (AS Dragon)  

Verdediging: Rainui Aroita, Edson Lemaire (AS Dragon), Teheivarii Ludivion (AS Tefana), Stephane Faatiarau (AS Tefana), Vincent Simon (AS Dragon), Nicolas Vallar (AS Dragon), Yannick Vero (AS Dragon), Tamatoa Wagemann (AS Dragon)  

Middenveld: Ricky Aitamai, Stanley Atani (AS Tefana), Heimano Bourebare (AS Dragon), Henri Caroine (AS Dragon), Alvin Tehau (AS Tefana), Jonathan Tehau (AS Dragon), Lorenzo Tehau (AS Tefana), Yohann Tihoni   

Aanval: Steevy Chong Hue (AS Dragon), Samuel Hnanyine (AS Dragon), Teaonui Tehau (AS Dragon), Marama Vahirua (AS Nancy, Frankrijk)

Killzone: Shadow Fall in vol licht

Sony heeft een tiental screenshots van Killzone: Shadow Fall, een exclusieve PlayStation 4-titel, uitgebracht. Het spel wordt ontwikkeld door het Nederlandse Guerrilla Games.

Killzone: Shadow Fall speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen van Killzone 3 af. Helghan, de thuisplaneet van de Helghast, is in puin achtergelaten, maar de oorlog gaat nog steeds door. De Interplanetary Strategic Alliance geeft Helghast-vluchtelingen toestemming om zich te vestigen op de planeet Vekta. De Vektan- en Helghast-facties leven in een stad die wordt gescheiden door een grote veiligheidsmuur. De Helghast vechten voor hun recht om te bestaan, terwijl de Vektans vechten om te overleven.

Killzone: Shadow Fall komt uit op PlayStation 4.

Killzone: Shadow FallKillzone: Shadow Fall

Killzone: Shadow FallKillzone: Shadow Fall

Killzone: Shadow FallKillzone: Shadow Fall

Killzone: Shadow FallKillzone: Shadow Fall

Killzone: Shadow FallKillzone: Shadow Fall

VVD gaat integriteit herdefiniëren

De VVD moet als het om integriteit gaat de standaard bepalen. Dat zei premier en VVD-partijleider Mark Rutte vrijdagavond in zijn toespraak op het VVD-congres in Maarssen. Tijdens het voorjaarscongres van de partij staat het onderwerp integriteit hoog op de agenda.

"We zijn de grootste partij, en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen", zei Rutte. "Het betekent ook dat we niet alleen de norm moeten volgen, maar dat we de norm moeten zetten." Dit geldt niet alleen op het vlag van bijvoorbeeld goed bestuur, maar ook als het gaat om integriteit, vindt de partijleider.

Op het tweedaagse congres wordt uitgebreid gepraat over integriteit. Vorige week kondigde het hoofdbestuur aan dat er integriteitsregels komen die bestuurders en politici van de partij moeten ondertekenen. Op het congres wordt een serie maatregelen gepresenteerd die het 'integriteitsbewustzijn' moet vergroten. Zo komt er een commissie die toe gaat zien op correct gedrag van VVD'ers.

Het onderwerp is urgent vanwege de recente perikelen rond de Roermondse wethouder Jos van Rey. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Vorige week werd hij door de Roermondse afdeling van de VVD als lijstduwer op de kandidatenlijst gezet. Na een gesprek tussen partijvoorzitter Benk Korthals en de lokale afdeling werd de kandidatuur opgeschort.

'Christen' terecht weggestuurd

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) stond in zijn recht toen hij in 2010 een asielaanvraag afwees van een Iraniër die zei bekeerd te zijn tot het christendom. Dat heeft de Raad van State vrijdag bepaald. De asielzoeker zei als christen gevaar te lopen in Iran, maar Teeven geloofde niet dat de man zich daadwerkelijk had bekeerd. De asielzoeker had beroep aangetekend tegen het besluit van Teeven.

Asielzoekers die in Nederland asiel aanvragen vanwege hun geloof moeten een vragenlijst invullen om vast te stellen of ze daadwerkelijk het geloof aanhangen dat ze aangeven. Ze moeten daarin onder meer aangeven waarom ze zich hebben bekeerd en hoe het proces in zijn werk ging. Daarnaast wordt asielzoekers een aantal vragen gesteld om hun kennis over het opgegeven geloof te testen.

Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de Iraniër de 'vragen over de kerkgang en de algemene, basale kennis van het geloof niet kunnen beantwoorden'. Het was volgens de Raad van State dan ook logisch dat Teeven het verhaal van de man niet geloofde en zijn asielaanvraag afwees.

Infamous: Second Son laat je weer kiezen

Sony wil laten zien dat ze ook exclusieve titels voor PlayStation 4 hebben, dus heeft het bedrijf enkele screenshots van inFamous: Second Son uitgebracht.

Het spel start zeven jaar na de gebeurtenissen in inFamous 2. De regering heeft overal camera's geplaatst om bio-terroristen, mensen met superkrachten zoals Cole McGrath, te vinden. De regering heeft een speciale eenheid in het leven geroepen om deze mensen te vangen. Het verhaal van inFamous: Second Son begint wanneer graffiti-artiest Delsin Rowe speciale krachten heeft als hij mensen in een brandende bus redt. De speciale eenheid ziet dat en wil hem meteen arresteren, maar daar gaat Delsin niet mee akkoord en hij vlucht. Zoals in eerdere delen hebben keuzes een effect op de voortgang van het verhaal en effect op welke superkrachten hij ontwikkelt.

inFamous: Second Son komt uit op PlayStation 4.

Infamous:Second Son

Infamous:Second Son

Infamous:Second Son

Infamous:Second Son

Infamous:Second Son

'Inter ontslaat trainer Stramaccioni'

Andrea Stramaccioni is niet langer coach van Internazionale. Dat melden verschillende Italiaanse media vrijdag. De 37-jarige Romein leidde de Champions Leaguewinnaar van 2010 dit seizoen naar een teleurstellende negende plaats in de Serie A.

Stramaccioni volgde bij Inter ruim een jaar geleden Claudio Ranieri op en eindigde vorig seizoen op de zesde plek in de competitie. Als trainer van de beloften had hij even daarvoor de Nextgen Series gewonnen ten koste van Ajax. Walter Mazzarri, die afgelopen weekeinde opstapte bij Napoli, volgt Stramaccioni naar verluidt op. Eerder had hij onder meer Reggina en Sampdoria onder zijn hoede.

Monaco trekt beurs voor Moutinho en Rodriguez

AS Monaco heeft zich vrijdag versterkt met middenvelder Joao Moutinho en aanvaller James Rodriguez. Het tweetal komt over van FC Porto, dat zeventig miljoen euro incasseert. Daarvan is 25 miljoen voor Moutinho en 45 miljoen voor Rodriguez. Monaco promoveerde onlangs terug naar de Ligue 1.

De 21-jarige Colombiaan Rodriguez speelt sinds 2010 bij Porto. In 57 competitieduels scoorde hij 22 keer. Hij had nog een verbintenis tot 2016. Rodriguez is twaalfvoudig Colombiaans international. Moutinho is een 26-jarige Portugees die ook sinds 2010 voor Porto speelt. Zijn loopbaan begon bij Sporting Portugal. In Porto had de 57-voudig international nog een contract voor twee seizoenen.

Zwitser Oswald wil Rogge ook opvolgen

De Zwitserse advocaat Denis Oswald is de vijfde kandidaat voor het voorzitterschap van de IOC. Hij stuurde vrijdag een brief naar alle IOC-leden waarin hij zijn kandidatuur bekendmaakte. De oud-roeier diende als voorzitter van de roeibond FISA en in verschillende functies binnen het IOC.

Oswald gaat de strijd aan met de Duitser Thomas Bach, Ser Miang Ng uit Singapore, de Taiwanees CK Wu en Richard Carrion uit Puerto Rico. De Oekraïense oud-polsstokhoogspringkampioen Sergei Bubka maakt naar verwachting binnen twee weken ook zijn kandidatuur bekend. De huidige IOC-voorzitter Jacques Rogge houdt het in september voor gezien. Dan heeft de Belg de olympische beweging twaalf jaar geleid.

'Ouders probleemgezin psychologisch testen'

Ouders in zogenoemde probleemgezinnen zouden psychologisch moeten kunnen worden onderzocht. Dat stelt Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurder van Bureau Jeugdzorg Utrecht en vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland, vrijdag in NRC. Dat psychologisch onderzoeken kan nu niet verplicht, ,,omdat het diep ingrijpt in het zelfbeschikkingsrecht’’, aldus Sprokkereef.

Hij reageert naar aanleiding van de zaak van de broers Ruben en Julian uit Zeist. Zij werden onlangs dood gevonden in Cothen, nadat eerder hun vader zelfmoord had gepleegd. Hij en zijn vrouw waren gescheiden.

Volgens Sprokkereef komen steeds meer kinderen klem te zitten in een 'vechtscheiding'; onwillige ouders zouden moeten kunnen worden onderzocht.

Knack groeit op PlayStation 4

Sony heeft enkele screenshots van hun PlayStation 4-titel Knack uitgebracht. Een klein wezen, een groot monster, Knack is het allemaal.

Het verhaal in Knack begint met de Goblins die, geleid door Gundahar, een oorlog starten tegen de mensheid. Een arts, die oude relikwieën bestudeert, vindt eindelijk een manier om deze samen te binden en hen bewustzijn te geven. Het resultaat is Knack, een wezen met mysterieuze krachten. Zo kan hij meer relieken opnemen in zijn lichaam als hij ze vindt. Zo is hij in staat van een klein wezen tot een immens grote oorlogsmachine te groeien. De arts vindt dat Knack van onschatbare waarde in de oorlog tegen de Goblins is, totdat duidelijk wordt dat er een nog groter gevaar dreigt.

Knack komt exclusief uit voor PlayStation 4.

Knack

Knack

Knack

Knack

[Upd] Man met bijl in metrostation Londen

Het station London Bridge van de metro in Londen is vrijdagavond volledig afgesloten. Er is een grote politiemacht op de been en er zijn meerdere ambulances ter plaatse. Volgens onbevestigde berichten zou er een man rondlopen met een bijl.

De politie spreekt van een 'major incident', maar heeft nog geen mededelingen gedaan over wat er precies gebeurd is of nog gebeurt.

Kort na de afsluiting werd het metrostation geëvacueerd.

Update 19.20 uur:
De politie zou volgens een journalist een man hebben gearresteerd die met een bijl mensen bedreigd zou hebben. Volgens andere bronnen betrof het een vals alarm en was er helemaal niets aan de hand. Het metrostation is inmiddels weer heropend.

Schreeuw tegen je hond in Call of Duty: Ghosts

Eric Hirshberg, baas van Activision, gaf tijdens een interview in een antwoord weg dat Call of Duty: Ghosts Kinect-ondersteuning krijgt. Dat is de eerste keer dat de serie stemcommando's krijgt.

"Ik maakte een zijdelingse opmerking dat je stem-integratie, spraakcommando's, gaat zien via Kinect, dat is iets dat we in het verleden met Call of Duty niet gedaan hebben. Wij denken dat de verbeteringen voor Kinect ons prikkelt om de mate van snelheid en detail. Ik dacht dat de demo die ze deden met de stemcommando's op televisie, het moment dat ze snel wisselden tussen games en muziek, echt overtuigend was."

Hij vervolgt: "Je zult meer van dit soort dingen van ons zien als we dichter bij de release komen. Uiteraard hebben we dat element niet onthuld  vandaag. We noemden het alleen maar. Maar we hebben er altijd voor gezorgd dat we niet alleen nieuwe technologie gebruiken omwille van het nieuwe ervan. Wij zorgen er altijd voor dat het de gameplay beter maakt. In dit geval denken we dat dat het zo is."

Wat denk jij van de nieuwe Kinect en de mogelijkheden?

Luchtfoto's militaire objecten niet meer strafbaar

Vanaf 1 juni is het niet meer strafbaar om militaire objecten vanuit de lucht te fotograferen. Voor fotografie vanuit de lucht is bovendien geen vergunning meer nodig, omdat op die datum het zogeheten Besluit Luchtfotografie vervalt. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Het Besluit Luchtfotografie werd in 1959 ingevoerd om het risico op spionage te verkleinen. Wie vanuit de lucht een foto wilde maken had daarom een vergunning van het ministerie van Defensie nodig. Inmiddels is het besluit achterhaald, omdat de techniek flink vooruit is gegaan. Met programma's als Google Earth kan iedereen haarscherpe satellietbeelden van Nederland minutieus bestuderen.

Omdat het besluit daartegen 'geen enkele bescherming' biedt, wordt het nu ingetrokken. Ook heeft het departement besloten dat militaire locaties voortaan vanuit de lucht mogen worden gefotografeerd. Het fotograferen van militaire objecten vanaf de grond blijft overigens wel verboden, tenzij het gaat om objecten die vanaf de openbare weg te zien zijn.

Barbie is weer reclamedeal kwijt

Barbie loopt weer een som geld mis. De realityster, die werd geboren als Samantha de Jong, zou meedoen in een reclame van Kunststof Hergebruik, maar volgens De Telegraaf kan ze wegens negatieve publiciteit fluiten naar deze deal. De Belastingdienst liet donderdag al weten dat een reclamespot met Barbie om dezelfde reden niet meer wordt uitgezonden.

De blondine werd begin dit jaar veroordeeld tot een taakstraf wegens een vechtpartij. Haar man Michael werd een week geleden nog opgepakt op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen. Hij is sinds maandag weer op vrije voeten. De twee waren in verschillende realityseries te zien zoals Huisje, Boompje, Barbie.

De Belastingdienst liet eerder weten dat de spot was bedoeld met een knipoog, maar dat het niet de bedoeling was dat een radiocommercial onderwerp van discussie wordt. Het spotje, dat sinds afgelopen weekeinde werd uitgezonden, wordt daarom niet meer uitgezonden.

Ciolek slaat dubbelslag in Beieren

Gerald Ciolek heeft vrijdag de derde etappe in de Bayern Rundfahrt op zijn naam geschreven. De Duitse renner van het Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka bleef in de sprint de Fransman Arnaud Démare (FdJ) en Heinrich Haussler (IAM) uit Australië voor. Door de etappewinst pakte Ciolek ook de leiderstrui.

Donderdag zag Ciolek de Zuid-Afrikaan Daryl Impey nog voor hem eindigen en de leiderstrui veroveren. Impey kwam er vrijdag echter niet aan te pas. De Duitse koers duurt nog tot en met zondag.

Jeugddetentie geëist om KPN-hack

Tegen een 18-jarige verdachte van het hacken van KPN in januari vorig jaar is vrijdag jeugddetentie en een werkstraf geëist. De verdachte, die ten tijde van de hack nog minderjarig was, had zich volgens het Openbaar Ministerie zo diep in de systemen van KPN genesteld, dat hij met een paar muisklikken voor alle klanten internet en bellen kon blokkeren.

Het landelijk parket van het OM wil dat de hacker een onvoorwaardelijke celstraf van 43 dagen en een werkstraf van tweehonderd uur krijgt opgelegd. Ook eiste het OM in de rechtbank in Rotterdam een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachte nog minderjarig was toen de hack plaatsvond.

De 18-jarige wordt ook verdacht van het hacken van een universiteit en een it-beveiligingsbedrijf. De verdachte zou voor de lol en uit verveling hebben gehackt. De gevolgen leken hem volgens de officier van justitie weinig te kunnen schelen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Wii U verkoopt goed na Xbox One-aankondiging

Het lijkt alsof de consumenten in het Verenigd Koninkrijk niet blij waren met de Xbox One-persconferentie van Microsoft afgelopen dinsdag. De Wii U-console is namelijk veel meer verkocht op Amazon UK na deze aankondiging.

Voordat het bedrijf haar next-generation console onthulde stond de Wii U-console op plaats 390 in de verkooplijsten van Amazon UK. Kort na de Xbox One-conferentie steeg de verkoop van de Wii U-console blijkbaar met maar liefst 875 procent en kwam daarmee op de 40ste plaats van Amazon UK.

Een aparte trend, maar misschien kwamen de Engelsen erachter dat ze te bewonderen waren in de Panorama View van Nintendo.

Wii U-panorama in UK

Mensenhandelgezin voor rechter

Voor het eerst legt het Openbaar Ministerie in Nederland mensenhandel in de vorm van het dwingen tot bedelarij en straatkrantverkoop ten laste. Dat meldt het OM in Leeuwarden vrijdag. In de zaak moeten dinsdag en woensdag een vader, moeder en twee zoons zich verantwoorden voor de rechtbank in Leeuwarden.

De vier gezinsleden zouden twee minderjarige meisjes en drie volwassenen hebben gedwongen tot bedelarij en het verkopen van een straatkrant. Een van de twee zoons was minderjarig toen de feiten werden gepleegd. Zijn zaak wordt daarom achter gesloten deuren behandeld. Dat geldt niet voor de zaak tegen zijn 25-jarige broer en hun ouders.

De 25-jarige man wordt ook verdacht van het hebben van seks met een meisje dat jonger was dan 16 jaar. De twee zoons zouden ook hebben geprobeerd ditzelfde slachtoffer te vermoorden. De 45-jarige vader en 40-jarige moeder worden verder ook verdacht van medeplichtigheid aan de seksuele handelingen van hun zoon.

Microsoft wil kijken naar tv-programma's belonen

Microsoft wil het kijken van televisieseries en reclames via Xbox One aanmoedigen door gamers te belonen met zogenoemde achievement points. Hierdoor hoopt het bedrijf actievere kijkers te krijgen en meer advertentiewaarde. In november werd hiervoor volgens de website Gamesindustry een patent geregistreerd. Op Xbox 360 worden achievement points gebruikt om gamers te belonen voor hun prestaties in een spel.

Op dit moment dragen achievement points bij aan de zogenoemde gamerscore. Ze worden verdiend door een baas te verslaan of een puzzel op te lossen. Door de beloningen ook toe te passen op het kijken naar reclames, films en televisieseries wil Microsoft dat de gebruiker actiever televisie gaat kijken. Hierbij zou bijvoorbeeld de Kinect-camera gebruikt kunnen worden om te controleren of de kijker wel daadwerkelijk naar het programma kijkt.

In het patent worden twee voorbeelden genoemd. Zo kunnen achievements worden uitgedeeld voor het kijken naar een evenement, zoals bijvoorbeeld de Superbowl, of voor het kijken naar een complete serie, zoals het derde seizoen van Game of Thrones.

De registratie van het patent betekent niet dat het plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Tot op heden is alleen bekend dat de gamerscore die spelers op Xbox 360 hebben verdiend, kan worden overgezet naar Xbox One. Xbox One moet dit jaar nog op de markt verschijnen.


Microsoft wil kijken naar tv-programma's belonen (Foto: Novum)

Verdachten hakmesmoord Londen vrij

Twee van de vijf opgepakte verdachten van de bloedige hakmesmoord op een Britse militair in Londen zijn vrijdag vrijgelaten. De twee vrouwen van 29 en 31 jaar oud zijn niet in staat van beschuldiging gesteld, meldt de Britse politie.

De 29-jarige vrouw was donderdag al aangehouden. Haar 31-jarige medeverdachte werd donderdagavond laat enige tijd vastgehouden in een woning in Zuid-Londen, maar kwam al spoedig weer vrij. De 29-jarige man die donderdag is opgepakt zit nog vast.

De twee hoofdverdachten, die zijn neergeschoten in het vuurgevecht met de politie dat op de terreurdaad volgde, liggen nog in het ziekenhuis. Ze hebben militair Lee Rigby woensdag in de Londense buitenwijk Woolwich op gruwelijke wijze vermoord door op hem in te hakken met vleesbijlen en machetes. Rigby was werkzaam voor de Engelse defensie als drummer.

Pokémon Mystery Dungeon komt binnen op drie

Het rollenspel Pokémon Mystery Dungeon: Gates of Infinity is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Nederlandse verkooptoptien. Het spel voor Nintendo 3DS staat derde, achter het voetbalspel FIFA 13 en het schietspel Call of Duty: Black Ops 2. Dat blijkt vrijdagmiddag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Andere nieuwe spellen, waaronder het schietspel Metro: Last Light, hebben geen plek in de top tien weten te veroveren. Wel staat Metro: Last Light op de eerste plek van de Xbox 360-verkooptoptien. Dat blijkt echter niet voldoende voor een plek in de algemene GfK-verkooplijst.

De opvallendste dalers van deze week zijn het avonturenspel Skylanders Giants voor Wii en LEGO City Undercover voor 3DS. Skylanders Giants is van de eerste naar de zesde plek gezakt, terwijl het LEGO-spel van de vijfde naar de tiende plek is gegaan. Luigi's Mansion 2 en Simcity zijn uit de top tien verdwenen.

De volledige top tien van week 21 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. Pokémon Mystery Dungeon: Gates of Infinity (Nintendo 3DS)
04. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
05. Crysis 3 (PlayStation 3)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Battlefield 3 (PlayStation 3)
08. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
09. Army of Two: The Devil's Cartel (PlayStation 3)
10. LEGO City Undercover (Nintendo 3DS)

Cel geëist voor jarenlange martelpraktijken

Tegen drie mannen die ervan worden verdacht een 36-jarige man uit Eindhoven ruim twee jaar zwaar te hebben mishandeld zijn vrijdag straffen tot negen jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de mishandelingen veel weg van martelpraktijken.

Het slachtoffer werd stelselmatig gestompt en geslagen met onder meer een plank met spijkers, een wielsleutel en een stok. Ook is met een heet mes in zijn lichaam gestoken. Met een nietmachine is in zijn schedel geschoten en ook is de voorhuid van het slachtoffer aan een plank geniet, waarna de man opdracht kreeg daarmee te gaan lopen. Verder werd hij gewaterboard en werd hij verstikt met spanbanden waardoor hij bijna het bewustzijn verloor. De verdachten maakten van enkele mishandelingen filmpjes en foto's.

De drie verdachten teelden samen met het slachtoffer wiet. De mishandelingen zouden zijn ontstaan nadat een oogst was weggehaald. Het slachtoffer werd beschuldigd van deze diefstal, waarna hij ruim twee jaar onder druk werd gezet en geregeld zwaar werd mishandeld.

In opdracht van de verdachten moest het slachtoffer verder op zijn eigen naam woningen huren, waarin wietplantages werden geplaatst. Ook moest hij de verdachten geld betalen. De verdachten dreigden de kinderen en ouders van het slachtoffer dood te schieten worden als hij niet mee zou werken.

De drie mannen werden in augustus aangehouden nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. Tegen een 42-jarige man uit Veldhoven eiste het OM vrijdag negen jaar cel. Een 43-jarige Eindhovenaar hoorde een gevangenisstraf van zeven jaar tegen zich eisen. Het aandeel van een 26-jarige man uit Tilburg was volgens het OM minder groot; hij heeft tien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen zich horen eisen.

Sijsling verliest in halve finale Düsseldorf

Igor Sijsling heeft de finale van het ATP 250-toernooi in Düsseldorf niet weten te behalen. In de halve finale dolf de Nederlander het onderspit tegen de ervaren Fin Jarkko Nieminen.

Sijsling kon de eerste set uitserveren op 5-3, maar slaagde daar niet in en verloor die set uiteindelijk met 5-7. In de tweede set pakte de Amsterdammer bij 3-3 een break, die hij ditmaal wel vast wist te houden; 6-4.

In de beslissende set begon Sijsling voortvarend. Hij kwam razendsnel op 2-0 en kreeg in Nieminens daaropvolgende servicebeurt ook twee breakpunten. Die benutte hij niet, waarna Nieminen vervolgens wel de break plaatste bij een 3-2 voorsprong. De Fin serveerde de wedstrijd vervolgens gedecideerd uit.

Sijsling kan zich nu opmaken voor Roland Garros, dat zondag begint. Nieminen speelt morgen de finale in Duitsland tegen Juan Monaco. De Argentijn won in twee sets van zijn landgenoot Guido Pella.

Coffeeshopeigenaar Josemans voor de rechter

De bekende coffeeshopeigenaar Marc Josemans moet zich binnenkort voor een rechter verantwoorden. Ook twee andere verdachten die woensdag en donderdag werden opgepakt bij invallen in de Maastrichtse coffeeshops Heaven 69, Slow Motion en de coffeeshop van Josemans Easy Going worden voor de rechter gedaagd, meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht vrijdag.

De zaken tegen deze drie verdachten komen kort na de eerder aangekondigde coffeeshopzitting tegen zeven andere verdachten op 12 juni aan bod. Alle verdachten zijn aangehouden omdat ze tegen de regels in softdrugs verkochten aan mensen die niet in Nederland wonen.

De dertien coffeeshops in Maastricht besloten begin mei weer de deuren te openen voor buitenlanders. Ze besloten dat na een uitspraak van de rechtbank in Maastricht in een zaak rond de sluiting van Easy Going vorig jaar. De rechter oordeelde daarover dat de gemeente de coffeeshop niet had mogen sluiten, omdat deze beslissing onvoldoende was gemotiveerd. De gemeente liet toen al weten hier niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan.

Sinds de coffeeshops weer softdrugs verkopen aan buitenlanders, zijn zes coffeeshops binnengevallen. Daarbij werden meerdere arrestaties verricht.

Josemans is behalve eigenaar van Easy Going voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Hij is bekend vanwege zijn strijd tegen de regel dat coffeeshops geen softdrugs mogen verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen.

Cruijff: "Barcelona moet Neymar niet halen"

Volgens Johan Cruijff zou FC Barcelona er niet goed aan doen om Neymar naar Catalonië te halen. Volgens het voetbalicoon zou de Braziliaan niet goed passen in een team waar ook Lionel Messi speelt.

"Je moet niet twee kapiteins in één boot zetten," aldus Cruijff. "Je moet leren van het verleden." Verder bleef de verlosser vaag over waarom de twee dan niet in hetzelfde team zouden kunnen spelen. "Als je het verleden goed bestudeert, dan weet je of het goed of slecht is. Wat is er voor noodzaak [voor het halen van Neymar]?"

Duitse schoolkinderen met insectengif besproeid

Een helikopter heeft vrijdag ruim tweehonderd schoolkinderen in het Duitse Dorsten met insectengif besproeid. Een tiental leerlingen van de Albert Schweitzerschool moest naar het ziekenhuis, schrijft de plaatselijke pers.

De heli, die de eikenprocessierups wilde bestrijden, hulde het schoolplein tijdens de ochtendpauze in een giftige nevel. Verscheidene kinderen klaagden over last aan ogen en huid, maar het is nog onduidelijk of het bestrijdingsmiddel inderdaad de boosdoener is.

Volgens een van de toegesnelde artsen heeft insecticide Dipel ES nog niet eerder klachten als deze veroorzaakt. Hij sluit niet uit dat die juist aan de eikenprocessierups zijn te wijten.

Voor alle leerlingen van de school in Dorsten werd een douche en schone kleding geregeld. Dorsten ligt even boven Oberhausen, niet ver van de Nederlandse grens.

Noodlanding op Heathrow

Een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij British Airways heeft vrijdagochtend op de Londense luchthaven Heathrow een noodlanding moeten maken. De twee start- en landingsbanen werden daarvoor uit voorzorg gesloten voor alle andere luchtverkeer. Inmiddels zijn beide banen weer vrijgegeven, maar moet het vliegverkeer nog wel rekening houden met vertragingen.

De Airbus A319 met 75 mensen aan boord was net opgestegen met bestemming Oslo toen het toestel een technisch probleem kreeg. Ooggetuigen meldden dat er rook uit een van de motoren kwam. BA zei dat de zaak grondig zal worden onderzocht.

De noodlanding is zonder problemen verlopen. Alle passagiers en bemanningsleden hebben het toestel veilig kunnen verlaten. Drie passagiers zouden lichte verwondingen hebben opgelopen.

N-Korea: geen garantie op vrede met Z-Korea

China wil een vreedzaam Koreaans schiereiland, vrij van kernwapens. Dat heeft de Chinese generaal Fan Changlong vrijdag gezegd in een onderhoud met de Noord-Koreaanse ondermaarschalk Choe Ryong Hae. Choe, de persoonlijke afgevaardigde van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die in Beijing is voor overleg, verklaarde 'geen garantie voor vrede te kunnen geven'. Noord-Korea is echter wel bereid tot gesprekken met alle partijen.

China is de laatste grote diplomatieke bondgenoot van Pyongyang en een belangrijke handelspartner. Bovendien levert China economische hulp aan het buurland. De acties van het Noord-Koreaanse regime van de afgelopen weken, zoals raketproeven, hebben de ergernis van Beijing gewekt, omdat ze de regionale stabiliteit in gevaar brengen. China heeft zich dan ook achter sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea geschaard.

Volgens China-kenners is het onwaarschijnlijk dat de Chinese regeringsleiders akkoord zijn gegaan met een bezoek van Choe als daar niet beloftes van Pyongyang voor een terugkeer naar diplomatie aan vooraf zijn gegaan.

Nieuwe Ziektewet kan werkgevers tonnen kosten

Werkgevers lopen het gevaar te veel geld te betalen voor ex-werknemers in de Ziektewet. Gegevens van het UWV over ex-werknemers kloppen vaak niet, waardoor de werkgevers mogelijk te veel ziektewetpremie voor ze moeten betalen. Dat bedrag kan oplopen tot vijf ton per 'foute' werknemer, meldt risicoadviseur Aon vrijdag.

Het UWV stuurt de werkgevers aankomende week eenmalig een lijst van de ex-werknemers die in 2012 een ziektewetuitkering kregen. Als de werkgever fouten hierin niet tijdig doorgeeft, bestaat de kans dat hij volgend jaar te veel premie moet afdragen.

"Onze ervaring is dat de foutmarge in dergelijke werknemerslijsten relatief hoog is", zegt Daniël Rijnbeek, managing consultant bij Aon. "Op basis van eerdere onderzoeken gaan wij uit van een foutmarge van zeker 35 procent." Als er bijvoorbeeld een ex-werknemer op de lijst staat, die helemaal niet in dienst is geweest bij de betreffende werkgever, moet de werkgever dat binnen vier weken aangeven bij het UWV.

De uitkeringsinstantie verstuurt de lijsten in verband met de nieuwe Ziektewet die in oktober vorig jaar is aangenomen. Werkgevers zijn vanaf 2014 individueel verantwoordelijk voor werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan in hun proeftijd of hun tijdelijke contract.

Beperkt aantal honden in bossen Lelystad

In twee natuurgebieden in Lelystad mogen na de zomer niet meer dan drie honden per persoon worden uitgelaten. Staatsbosbeheer heeft die beperking ingesteld na klachten van mensen die zich geïntimideerd voelen door grote groepen honden waar hondenuitlaatbedrijven vaak mee lopen.

Het gaat om de losloopgebieden in het Gelderse Hout en het Zuigerplasbos. Wie daar na de zomervakantie meer dan drie honden tegelijk uitlaat kan een boete krijgen. Voor de uitlaatbedrijven wordt een andere plek gezocht.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer spelen de problemen niet alleen in Flevoland. Mogelijk gaat het quotum ook in andere delen van het land gelden. "Het is een conflict van verschillende vormen van gebruik. Niet iedereen vindt honden prettig en iedereen moet zonder overlast kunnen genieten van natuurgebieden."

Arrestaties bij inval woonwagenkamp Heerhugowaard

De politie heeft vrijdag in een woonwagenkamp in Heerhugowaard invallen gedaan en drie arrestaties verricht. De arrestanten, mannen van 24, 45 en 53 jaar, zijn aangehouden op verdenking van witwassen, handel in verdovende middelen en vuurwapenbezit.

De politie kwam in actie naar aanleiding van een anonieme tip. De agenten namen in het woonwagenkamp aan de Van Veenweg ook contant geld, auto's en motoren in beslag.

Agenten doorzochten ook een motorclub in Obdam. Daarbij werd niemand gearresteerd en werden ook geen spullen in beslag genomen. Een woordvoerder van de politie kon niets zeggen over het verband tussen het woonwagenkamp en de motorclub, omdat het onderzoek nog loopt.

'Politie komt wel in shariawijk'

Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwt voor overhaaste conclusies over de zogenoemde shariawijk in Den Haag. In zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad zei hij de zaak absoluut niet te willen bagatelliseren, maar tegelijkertijd moet de situatie ook niet overdreven worden, vindt hij.

Zaterdag schreef dagblad Trouw dat orthodoxe moslims in een deel van de Schilderwijk hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Ook zou de politie geen grip meer hebben op de wijk.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bracht dinsdag een bezoek aan de wijk, net als PVV-leider Geert Wilders. Asscher zei vrijdag dat het een 'hele lastige buurt met serieuze problemen' is, maar de islamitische wetgeving is er niet van kracht. "De sharia heerst daar niet. Maar het kan niet zo zijn dat mensen hun geloofsregels opleggen aan anderen."

Rutte voegde zich bij de woorden van Asscher. "We accepteren niet dat er delen van Nederland zijn waar de politie niet komt. Maar dat is ook niet het geval in die wijk", zei hij. "Verder mag iedereen elk geloof aanhangen. Maar nooit mag die dit opdringen aan anderen."

Zware criminelen mogelijk levenslang onder toezicht

Zware criminelen en tbs'ers die terugkeren in de maatschappij komen langer onder toezicht te staan. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) waarmee het kabinet vrijdag heeft ingesteld. Teeven kondigde de maatregelen al eerder aan.

De bewindsman wil met de wet voorkomen dat plegers van zware gewelds- en zedendelicten opnieuw in de fout gaan. Voortaan kan dan meteen worden ingegrepen. De rechter kan het toezicht voor twee, drie, vier of vijf jaar opleggen. De maatregel kan telkens worden verlengd, zodat de criminelen in het uiterste geval voor de rest van hun leven onder toezicht staan.

Het toezicht kan bijvoorbeeld bestaan uit een verbod om drugs of alcohol te gebruiken, een plicht om zich onder behandeling te stellen of een verbod om een bepaald soort vrijwilligerswerk te verrichten. Ook een gebiedsverbod en meldplicht behoren tot de mogelijkheden.

De bewindsman gaat het verder mogelijk maken dat ook ex-tbs'ers langer onder toezicht komen te staan. Nu duurt de dwangverpleging nog maximaal negen jaar, maar het kabinet schrapt die termijn. Voortaan kunnen rechters het toezicht na negen jaar steeds jaarlijks of tweejaarlijks verlengen als blijkt dat de kans op recidive onvoldoende is afgenomen.

Anouk met single en album op nummer 1

Anouk voert zowel de single- als de albumlijst aan. De 38-jarige zangeres, die vorige week negende werd in de finale van het Eurovisie Songfestival, komt deze week met Sad Singalong Songs binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

Haar single Birds gaat sinds vorige week aan kop in de Single Top 100. Het nummer, waarmee Anouk Nederland voor het eerst sinds 2004 een finaleplek bezorgde op het Songfestival, staat inmiddels al elf weken in de lijst. Birds kwam in maart binnen op de tweede plaats en viel in de weken daarna terug.

Pharrell Williams staat net als vorige week op de tweede en derde plek in de hitlijst met populairste singles. Get Lucky, een samenwerking met Daft Punk, stijgt naar de tweede plek. Het liedje wisselt van plek met Blurred Lines, waarvoor Williams samenwerkte met Robin Thicke.

Met de cd Sad Singalong Songs stoot Anouk Caro Emerald van de eerste plek. Het album The Shocking Miss Emerald zakt naar de derde positie. Daft Punk komt nieuw binnen op de tweede plaats met Random Access Memories.

Dubbelslag Tony Martin in België

De Duitser Tony Martin is de nieuwe leider in de Ronde van België. De renner van Omega Pharma-Quick-Step won de vijftien kilometer lange tijdrit in Beveren. Tom Dumoulin (Argos-Shimano) werd achter de wereldkampioen tijdrijden tweede.

In het algemeen klassement troeft Martin zijn landgenoot André Greipel (Lotto-Belisol) af. Dumoulin is ook hier tweede, op veertig tellen. Martins ploeggenoot Tom Boonen staat op vijftig seconden op de derde plaats.

'Seedorf nieuwe trainer AC Milan'

AC Milan laat Massimiliano Allegri vertrekken en stelt Clarence Seedorf aan als coach voor volgend seizoen. De Nederlander heeft deze zomer zijn UEFA A-diploma binnen en mag dan grote clubs trainen.

Adriano Galliani, algemeen directeur in Milaan, wil door met Allegri maar voorzitter Silvio Berlusconi wil maar één iemand voor de groep: Clarence Seedorf. Iets wat Mino Raiola een erg goed plan vindt. De makelaar heeft Mario Balotelli en Robinho bij Milan weggezet en zijn hand is zichtbaar bij de Italiaanse topclub.

De KNVB helpt Seedorf waar mogelijk en mede daardoor krijgt ook de voetbalbond lof van Raiola: "Ik denk dat de voetbalbond een mooi signaal heeft gegeven. De KNVB heeft in het verleden altijd enorm vastgehouden aan zijn reglementen en de eis dat er geen dispensatie mogelijk is voor bedoelde cursus. Ze maken nu een uitzondering voor Seedorf die 87 interlands heeft gespeeld. Ik kan me voorstellen dat oud-spelers als Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar en nu nog actieve spelers als Rafael van der Vaart, John Heitinga en ga zo maar door, daar ook blij over zijn. De KNVB opent hiermee ook de deur voor onze andere internationals die zoveel prijzen hebben gewonnen. Ik vind dat alleen maar goed."

Wel zal Seedorf na het behalen van zijn A-diploma binnen een jaar zijn UEFS Pro-licentie moeten halen. Er wacht hem een tweejarig contract bij zijn oude liefde. 

Op het forum bespreekt men of Seedorf een toptrainer kan worden.

Steeds meer Hongaren emigreren

Steeds meer Hongaren emigreren naar Nederland en andere Europese landen op zoek naar werk en een beter leven. Onder de als autocratisch ervaren premier Viktor Orbán is het aantal fors gestegen. Dat blijkt uit statistische gegevens die vrijdag in Boedapest vrijkwamen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal Hongaarse immigranten in Nederland sinds 2006 vervijfvoudigd. Vorig jaar registreerden Nederlandse gemeenten 3318 Hongaarse immigranten. In 2006 waren dat er 646. Een zegsman van het CBS spreekt van "een opmerkelijke stijging. Het werkelijke aantal is hoger want niet iedereen laat zich registreren."

De meeste Hongaren noemen werk als belangrijkste motief om te vertrekken.

Steeds meer Hongaren emigreren
Steeds meer Hongaren emigreren (Foto: ANP)

Williams coureurs over hun donderdag

Na de eerste dag in Monaco weet Pastor Maldonado nog niet welke afstelling hij gaat gebruiken. Valtteri Bottos maakte zijn eerste meters in Monaco met een F1-wagen.

Dit is een van mijn favoriete circuits op de Formule 1-kalender. De eerste trainingen waren erg productief en we hebben veel progressie geboekt”, sprak de Venezolaan. “We hebben verschillende afstellingen geprobeerd en ik denk dat we er in de eerste training wat beter voor stonden. We zullen alles goed analyseren en dan een keuze maken welke we de rest van het weekend gaan gebruiken.

De baan is ontzettend uitdagend, maar het is ook geweldig om er te rijden. Elke ronde leerde ik wel bij en ik heb het idee dat ik de snelheid redelijk weet te vinden. We hebben nog wel wat data die we moeten analyseren om de balans van de auto te verbeteren. Hopelijk kunnen we voor de kwalificatie nog een stap voorwaarts maken,” zei de Fin.

Rutte harkt 8,3 mld minder belastinggeld binnen

De tegenvallende economie en een extra afdracht aan Brussel leidt tot een forse tegenvaller. Het kabinet haalt dit jaar naar verwachting 8,3 miljard euro minder belasting en premies op dan was geraamd, blijkt uit de Voorjaarsnota waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Het tekort is bijgesteld tot 3,3 procent, waar bij de start van het kabinet nog rekening werd gehouden met 2,6 procent. De cijfers komen voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) niet als een verrassing. "Dit is in lijn met de jongste raming van het Centraal Planbureau. Het economische beeld is het afgelopen half jaar verslechterd en dat vertaalt zich direct naar lagere inkomsten."

De overheidsschuld bedraagt eind dit jaar naar verwachting 73,6 procent van het bbp. Dat is ruim drie procentpunt hoger dan eerder werd geraamd.

Reden voor de slechte cijfers zijn de belastinginkomsten, die over de hele linie tegenvallen. Zo valt de winstbelasting twee miljard euro lager uit. Dat geldt ook voor de btw-inkomsten (-2,1 miljard) en de loon- en inkomensheffing (-2,4 miljard). Ook leiden de stokkende autoverkoop en de verdere vergroening van het wagenpark tot een tegenvaller van een half miljard bij de belasting op personenauto's en motoren. Ook werd zeshonderd miljoen minder aan accijnzen ontvangen.

De extra afdracht aan Brussel om het gat in de lopende begroting te dichten zorgt voor een tegenvaller van maximaal een half miljard. Ook de hogere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen zorgen voor een tegenvaller van een half miljard. Meevallers zijn er bij de kinderopvangtoeslag (0,2 miljard) en in de zorg. Het kabinet gaf 0,4 miljard minder uit aan geneesmiddelen. Verder was sprake van een restitutie van het Havenbedrijf Rotterdam die goed was voor 0,3 miljard.

Het kabinet treft extra maatregelen zodat het uitgavenplafond niet wordt overschreden. De ministeries mogen dit jaar geen inflatiecorrectie toepassen. Het inhouden van de prijsbijstelling levert 0,7 miljard op.

McLaren-duo tevreden

Bij McLaren zijn de coureurs verrast over hun auto in de straten van Monaco. Jenson Button denkt dat een goede race mogelijk is al is die bang voor de kwalificatie, Sergio Perez ziet juist die kwalificatie met vertrouwen tegemoet.

Gisterochtend, toen de baan nog niet veel was gebruikt, hadden we veel moeite met het op temperatuur krijgen van de banden, maar ik denk dat iedereen daar wel last van had”, sprak de winnaar van 2009. “Onze snelheid in de lange runs was verrassend goed, al zijn we er nog niet wat betreft de kwalificatiesnelheid. De auto voelt wel veel beter aan dan in de afgelopen weekenden. We zullen geen monden doen openvallen met onze tijden hier, maar we gaan wel de goede kant op.

We hebben vandaag veel dingen geprobeerd. Niet alles werkte en vooral in de snelle bochten miste ik het vertrouwen. We hebben dus nog een paar dingen te veranderen voor zaterdag. Positief is dat we ook geen nare verrassingen hebben gehad. . Zaterdag zal heel belangrijk worden en ik heb goede hoop dat we Q3 kunnen bereiken,” aldus de Mexicaan.

Van der Garde baalt

Na de eerste twee trainingen heeft Giedo van der Garde een gemengd gevoel over gehouden aan de donderdag. In de ochtend was hij sneller dan Charles Pic, Jules Bianchi en Max Chilton maar in de middag nekte een rode vlag hem en was de laatste tijd zijn aandeel.

"Ik heb erg genoten van mijn eerste Formule 1-meters in Monaco. Volgens mij hebben we vandaag ook goede vooruitgang geboekt. Tijdens de eerste training was er nog niet zoveel grip op de baan, maar dat werd steeds beter en tegen het einde van de sessie was het al mogelijk om de hele ronde te pushen. We hadden alleen wat problemen met blokkerende voorwielen en helaas beschadigde ik mijn voorvleugel nog tijdens mijn derde run, maar verder ging het prima. We wisten de tractie gedurende de sessie goed te verbeteren en konden het overstuur waar ik de eerste runs last van had, er aardig uit krijgen,"aldus de Nederlander.

De Caterham-coureur was tevreden over de progressie: "Aan het begin van de tweede training voelde de auto meteen een stuk beter, doordat we een paar dingen aan de afstelling hadden veranderd en een paar onderdelen hadden verwisseld. De warmere omstandigheden op de baan hielpen ook om de banden eerder op de juiste temperatuur te krijgen en mijn eerste run verliep dan ook prima. Vervolgens stapten we over naar de supersofts, maar werden er tijdens mijn snelle ronde rode vlaggen gezwaaid. Dat was erg ongelukkig, aangezien ik bezig was aan mijn snelste ronde van de dag. Ik denk dat ik ergens halverwege de 1.17 was uitgekomen, wat een representatiever beeld had gegeven van de snelheid die we vandaag hadden. Het zijn echter nog maar de trainingen, dus het gaat nog niet om het rijden van snelle tijden en ik heb goede hoop dat we op zaterdag wel kunnen laten zien waartoe we hier in staat zijn."

Mogelijk snelle ontmoeting tussen judoka's Polling en Bolder

Europees kampioen judo in de cateogrie tot 70 kilogram Kim Polling kan zondag haar landgenote Linda Bolder in de kwartfinale al treffen op de Judo Masters in het Russische Tyumen. Zo heeft de loting vrijdag uitgewezen. Bolder moet in de eerste ronde nog wel afrekenen met de Russische Ekaterina Denisinkova. 

Polling heeft een bye voor de eerste ronde. Op de Masters doen de zestien beste judoka's uit iedere categorie mee. In de halve finale wacht een mogelijke ontmoeting met olympisch kampioen Lucie Decosse uit Frankrijk. Anicka van Emden is in de klasse tot 63 kilogram gekoppeld aan de Kroatische Marijana Miskovic. Marhinde Verkerk staat ook in de top zestien maar is niet naar Rusland afgereist wegens studieverplichtingen. 

Er zullen twee Nederlandse heren op de mat verschijnen. Dex Elmont(-73kg) moet tegen Victor Scvortov(VAE). Henk Grol heeft de eerste ronde vrij en zal in de kwartfinale aantreden tegen Elmar Gazimov(Aze) of Daisuke Kobayashi(Jap). 

'Williams met Mercedes-motoren in 2014'

Volgens Auto Motor und Sport kan het Formule 1-team Williams volgend seizoen wel eens met Mercedes-motoren gaan rijden. De renstal uit Grove hikt tegen het hoge prijskaartje van twintig tot 23 miljoen aan dat voor de nieuwe Renault-krachtbronnen gevraagd wordt.

Daarnaast zou Renault eerder aan minder dan aan meer teams willen gaan leveren. Het is vrijwel zeker dat Scuderia Toro Rosso de overstap van Ferrari naar het Franse merk maakt, terwijl hoofdmacht Red Bull Racing de motoren al ontvangt. Om in te krimpen mogen een of meerdere teams vertrekken. Naast Williams zouden ook Lotus en Caterham tegen de hoge vraagprijs van de krachtbronnen aanhikken.

Lotus zou alle opties open willen houden en in 2015 of 2016 met Honda-motoren willen gaan rijden. Ook Williams en Sauber zouden naar het Japanse merk over willen stappen dat in 2015 terugkeert in de F1. Mogelijk zal Honda in 2015 alleen aan McLaren leveren en pas het jaar erop aan andere renstallen.

Tot slot wil Ferrari voor het seizoen 2014 en verder juist uitbreiden met een of meerdere teams. Het lijkt bijna zeker dat Marussia met Ferrari-protegé met de Italianen in zee gaat. Het team uit Maranello biedt naar verwachting het goedkoopste motorenpakket aan.

Einde Pirelli?

Welke banden de teams volgend jaar onder hun auto's mogen hangen is nog niet bekend. Pirelli heeft nog geen contract voor 2014 en wil dat wel snel hebben.

Paul Hembery van de Italiaanse firma is duidelijk: "We moeten de teams op 1 september alles vertellen over de banden voor volgend seizoen. Maar het is nu halverwege mei. Het is absurd dat we nog geen contracten hebben getekend. Misschien zijn we er volgend jaar wel niet."

"Ik heb nooit een echte deadline gesteld, maar dit is natuurlijk te laat. Het wordt wat ons betreft nu heel serieus, omdat er volgend jaar veel gaat veranderen. Als dit langer doorgaat wordt het voor ons onmogelijk om ons werk te doen. Op een gegeven moment is de tijd gewoon op."

Brug in VS ingestort; geen doden

Een belangrijke brug, die deel uitmaakt van de Interstate 5, die de Amerikaanse stad Seattle met Canada verbindt, is donderdagavond ingestort. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten gezegd. Een aantal mensen en hun voertuigen kwamen in de rivier de Skagit terecht. Er zijn geen doden gevallen, wel moesten drie mensen met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis.

De brug is meer dan vijftig jaar oud, aldus de politie. Eerste onderzoek wijst uit dat een te hoog beladen vrachtauto ongeveer halverwege de brug de brugboog heeft geramd waardoor de hele constructie instortte.

De instorting doet opnieuw vragen rijzen over de infrastructuur in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft eerder dit jaar al gezegd de belabberde staat van 's lands wegen aan te willen pakken. De brug die donderdag instortte stond te boek als 'functioneel achterhaald'. Dat wil zeggen dat het ontwerp achterhaald is, maar niet dat de brug structurele gebreken vertoonde.

Ruby zegt gelogen te hebben

De Marokkaanse Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby Rubacuori, heeft vrijdag in het proces tegen drie kennissen van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi verklaard te hebben gelogen over de zogenoemde bunga bunga-feestjes en haar rol op die feestjes. Ruby zei zich belangrijker te hebben willen voordoen en daarom leugens te hebben gedebiteerd.

De drie bekenden van Berlusconi staan terecht op de verdenking dat zij voor diens bunga bunga-feestjes vrouwen, onder wie Ruby, als prostituee zouden hebben geronseld. Het proces staat los van dat tegen Berlusconi, die ervan verdacht wordt een minderjarige te hebben betaald in ruil voor seks. Hij en Ruby ontkennen seks met elkaar te hebben gehad.

Veronica haalt Jensen Later van de buis

Veronica zet het mes in de talkshow van Robert Jensen. De zender schrapt de donderdaguitzending van het programma, getiteld Jensen Later, wegens tegenvallende kijkcijfers. Dat bevestigt een woordvoerder van Veronica vrijdagmiddag.

Jensen Laat, zoals de maandaguitzending heet, blijft wel op de buis. De geschrapte donderdagafleveringen worden ook nog uitgezonden op maandag. De zender vult het ontstane gat in de programmering onder meer op met herhalingen van Wegmisbruikers.

De 40-jarige dj maakte begin vorige maand zijn comeback op televisie met de talkshow, die twee keer per week te zien is. De laatste aflevering van Jensen Later trok 167 duizend kijkers.

Equens verkoopt voorlopig geen pingegevens

Equens, het bedrijf dat pintransacties verwerkt, gaat deze gegevens voorlopig niet verkopen. Aanleiding voor het besluit is de maatschappelijke onrust die is ontstaan na het bekend worden van de plannen. Dat meldt Equens vrijdag.

Equens zegt de plannen op een 'open en transparante manier' naar buiten te hebben gebracht. Door de reacties vanuit banken en de politiek heeft het bedrijf besloten opnieuw in overleg te gaan met de betrokken partijen. Alleen als het plan maatschappelijk breed wordt gedragen, overweegt het bedrijf de plannen verder uit werken.

In de verklaring benadrukt het bedrijf dat de data die het wilde verkopen geanonimiseerd zouden zijn en niet herleidbaar zin tot personen. De marketingrapporten die met de data zouden worden gemaakt, kunnen volgens Equens worden gebruikt om bedrijven op een 'integere manier' te adviseren.

SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO uitten eerder bezwaren tegen de verkoop. Volgens SNS moeten klanten erop kunnen vertrouwen dat een bank gegevens vertrouwelijk behandelt. Daarom verkoopt SNS geen transactiegegevens voor commerciële doeleinden.

In de politiek is met verbazing gereageerd op het plan. D66 wilde dat het kabinet een stokje voor de plannen steekt. De VVD heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de privacyaspecten.

Nederlandse badmintonners buigen voor Schotland

De Nederlandse badmintonploeg is bij het WK voor gemengde landenteams uitgeschakeld. Schotland was in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur met 3-1 te sterk in de achtste finale van de tweede divisie.

Schotland nam direct in de eerste wedstrijd een voorsprong. Selena Piek en Ruud Bosch waren met 5-21, 16-21 niet opgewassen tegen Robert Blair en Imogen Bankier. Eric Pang trok de stand vervolgens met een 21-13, 21-16 zege op Kieran Merrilees weer gelijk.

Patty Stolzenbach kon vervolgens net niet voor een voorsprong voor Nederland zorgen. Zij boog met 16-21, 21-14, 22-24 nipt voor Kirsty Gilmour. Bosch en Koen Ridder lieten vervolgens kansen liggen om de Oranjeploeg in de race te houden. Blair en Paul van Rietvelde waren na een razend spannende wedstrijd echter net iets sterker: 21-17, 20-22, 28-30.

Gibraltar toegelaten als lid UEFA

Gibraltar is toegelaten als 54e lid van de UEFA. Het Britse overzeese gebiedsdeel aan de Middellandse Zee kreeg tijdens het UEFA-congres in Londen de benodigde stemmen. Het ministaatje kan daardoor meedoen aan de kwalificatie voor het EK van 2016 in Frankrijk.

Spanje heeft zich vanaf het eerste verzoek in 1999 verzet tegen UEFA-lidmaatschap van Gibraltar. De Europees kampioen claimt eigendom over Gibraltar en is bang dat toelating van Gibraltar tot de UEFA een precedent schept waar ook Baskenland en Catalonië gebruik van zouden kunnen maken.

In 2007 kreeg Gibraltar maar drie stemmen voor toetreding. Spanje had toen gedreigd al haar teams uit Europese competities terug te trekken als de rotsstaat lid mocht worden.

Hoewel Gibraltar geen onafhankelijk land is, mag de UEFA de aanvraag van het gebied niet op die grond weigeren. Dat bepaalde het sportarbitragehof CAS in 2007 en opnieuw in 2011 bij een beroep. De aanvraag van Gibraltar was namelijk al ingediend voordat de Europese bond het lidmaatschap beperkte tot onafhankelijke naties.

Gibraltar werd in 1704 door een gezamenlijke Nederlands-Britse vloot veroverd. In 1713 werd het volgens het Verdrag van Utrecht Brits grondgebied. Spanje wil het gebied sinds kort daarna terug zien te krijgen.

[Giro] Aangepaste route voor rit zaterdag

De route van de twintigste etappe van de Giro is aangepast. De renners hoeven vanwege het slechte weer in Noord-Italië zaterdag alleen de slotklim Tre Cime di Lavaredo en de even daarvoor gelegen Passo Tre Croci te beklimmen. De Passo Castalunga, de Passo di San Pellegrino en de Passo Giau werden door de organisatie geschrapt.

De nieuwe route zaterdag is 210 kilometer lang. Dat is zeven kilometer langer dan de geplande route. De twintigste rit is de derde etappe waarvan de route is aangepast vanwege slecht weer. De negentiende etappe van vrijdag is zelfs geschrapt.

Weeronline verwacht dat het zaterdag op de slotklim ook nog kan sneeuwen. De meeste neerslag wordt echter na het middaguur verwacht. Sowieso sneeuwt het in de regio vrijdag al en die sneeuw kan makkelijk blijven liggen.

De vorstgrens ligt rond de 1900 meter. Als de temperatuur nog stijgt, regent het waarschijnlijk op de Tre Cime di Lavaredo. Ook dat is echter geen pretje omdat de gevoelstemperatuur dan nog onder het vriespunt ligt.

'Uitgever verdient aan doorverkoop Xbox-games'

Winkeliers kunnen een tweedehands Xbox One-spel tegen elke prijs verkopen, maar zowel Microsoft als de uitgever van het spel ontvangt een percentage van de opbrengst uit de doorverkoop. Een door Microsoft beheerd systeem houdt de status van alle registratiecodes bij. Dat schrijft het Britse gamevakblad MCV op basis van gesprekken met winkelketens.

Wanneer een gamer een bepaald spel terugbrengt naar de winkel wordt de registratiecode van zijn spelcomputer verwijderd. Dit zou volgens het vakblad ook verklaren waarom Xbox One eens per 24 uur online moet zijn, want dan kan het online registratiesysteem het eigendomsbewijs van de spellen controleren.

Tot nu toe blijft Microsoft onduidelijk over de werking van het registratiesysteem. Het bedrijf heeft alleen laten weten dat de verkoop van tweedehands games bij Xbox One mogelijk blijft. Wat daar verder bij komt kijken liet de uitgever in het midden.

Xbox One is de opvolger van Xbox 360. De spelcomputer, die grofweg acht keer zo krachtig is, moet eind dit jaar op de markt verschijnen.


'Uitgever verdient aan doorverkoop Xbox-games' 

Miljoenenfraudeur meldt zich bij politie

Een man uit Den Haag die via internet mensen voor miljoenen heeft opgelicht heeft zich donderdag aangegeven bij de politie. De oplichter werd in 2010 veroordeeld door de rechtbank in Den Bosch. De 39-jarige Hagenaar moest de staat ruim 16,4 miljoen euro terugbetalen. Na zijn veroordeling sloeg de man op de vlucht.

Een speciaal team van de politie stelde begin mei een onderzoek in naar de man. Agenten doorzochten zijn huis meerdere keren, maar tevergeefs. Uiteindelijk wisten ze telefonisch contact te leggen met de Hagenaar. Hij meldde zich donderdag op het bureau, waar hij is vastgezet.

Gewonden na knal op station Groningen

Het centraal station in Groningen is donderdag opgeschrikt door een mysterieuze knal. Over de oorzaak tast de politie nog in het duister, zei een woordvoerder. Twee mensen werden onwel en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De knal klonk door de stationshal rond 08.30 uur, aldus de woordvoerder. De politie kreeg echter pas rond 10.00 uur een melding binnen. De NOS meldt dat de twee gewonden medewerkers van het GWK-kantoor op het station zijn, maar dat kon de politie niet bevestigen. Wel zei de woordvoerder dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een mislukte plofkraak gaat.

Duizenden ganzen vergast bij Schiphol

Rondom Schiphol worden de komende weken duizenden ganzen gevangen of vergast. De provincie Noord-Holland heeft een ontheffing verleend omdat de ganzen een gevaar vormen voor de luchtvaart, zei een woordvoerder. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat er vijf- tot tienduizend ganzen worden gevangen of vergast.

Sinds 2005 is de ganzenpopulatie rond Schiphol vertienvoudigd tot vijftigduizend ganzen. Door een deel van de ganzen te vangen of te vergassen moet de kans op botsingen met vliegtuigen worden verkleind. De ontheffing geldt voor het komende ruiseizoen, wat enkele weken beslaat, aldus de woordvoerder.

Door de ontheffing mogen grauwe ganzen binnen een straal van twintig kilometer rond de luchthaven worden gevangen of vergast. Tegen andere soorten, zoals de Indische en de Canadese gans, mag alleen in een straal van tien kilometer worden opgetreden.

De vang- en vergasactie is niet de enige maatregel die wordt genomen om de luchtvaartveiligheid te vergroten. Er wordt onder meer ook een vogelradar ingezet op Schiphol en er worden gewassen geplaatst die onaantrekkelijk zijn voor ganzen.

OM: voorwaardelijke straf voor kinderpornopastoor

Een 51-jarige pastoor uit Veldhoven krijgt als het aan justitie ligt een halfjaar voorwaardelijke celstraf voor het bezit van kinderporno. De man had 46 afbeeldingen van naakte minderjarige meisjes gedownload.

De pastoor maakte een album van de foto's en viel door de mand toen hij dat wilde laten afdrukken. De pastoor zegt dat hij dacht dat het ging om volwassen vrouwen, omdat de website waarvan hij de afbeeldingen had gehaald dat claimde.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch vindt dat de Veldhovenaar de plaatjes niet had moeten downloaden vanwege twijfel over de leeftijd van de naaktmodellen. Justitie hield bij de strafeis wel rekening met de vele aandacht van de media voor de zaak.

De pastoor werd na zijn aanhouding door het bisdom geschorst. Begin dit jaar vroeg hij zelf om ontslag.

De rechtbank in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Fans lopen storm voor finale play-offs

Stadion Galgenwaard is waarschijnlijk uitverkocht voor de finale van de play-offs tussen FC Utrecht en FC Twente. Na het laatste fluitsignaal van de heenwedstrijd in Enschede, heeft FC Utrecht 3.500 kaarten verkocht in drie uur. Seizoenkaarthouders hebben gratis toegang tot de wedstrijd. Andere fans betalen zes tot tien euro.

FC Utrecht lijkt zondag Europees voetbal in de wacht te gaan slepen. De heenwedstrijd in Enschede werd met 0-2 gewonnen. In eigen huis kan de club de klus klaren. Utrecht plaatste zich als na een uitstekend seizoen als nummer vijf voor de play-offs om Europees voetbal.

Steven Soderbergh stort zich op ziekenhuisserie

Steven Soderbergh gaat mogelijk de tv-serie The Knick regisseren. Clive Owen speelt de hoofdrol van de serie die zich afspeelt in een New Yorks ziekenhuis in 1900, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Soderbergh is in onderhandeling om de tien afleveringen van het eerste seizoen te regisseren.

The Knick gaat over een groep topchirurgen en -verpleegkundigen die zo goed mogelijk hun werk proberen te doen in een tijd van hoge sterftecijfers en beperkte middelen. Soderbergh en Owen gaan de tv-serie ook produceren, voor de Amerikaanse zender Cinemax.

De 50-jarige Soderbergh roept al jaren met pensioen te gaan als filmmaker. De Amerikaan was deze week in Cannes. Zijn voorlopig laatste speelfilm Behind the Candelabra, met Michael Douglas als de excentrieke pianist Liberace, is geselecteerd voor het prestigieuze festival. Tijdens interviews gaf hij aan dat hij voorlopig geen speelfilms meer maakt, maar dat tv-werk buiten zijn aangekondigde pensioenplannen valt.


Steven Soderbergh stort zich op ziekenhuisserie (Foto: Novum)

Gouweleeuw alsnog naar AZ

Jeffrey Gouweleeuw speelt volgend seizoen in het shirt van AZ. Volgens Voetbal International is de transfer definitief. Gouweleeuw krijgt daarmee alsnog zijn zin. De 21-jarige verdediger van sc Heerenveen mikte in de winterstop al op een vertrek naar Alkmaar. De Friese club wilde hem toen echter niet laten gaan.

In het Abe Lenstra Stadion had Gouweleeuw nog een contract voor één seizoen. Technisch directeur Johan Hansma liet onlangs al weten dat de club in gesprek was met AZ. Gouweleeuw speelde dit seizoen net als de vorige jaargang dertig duels in de Eredivisie.

AZ heeft Jan Wuytens op het oog om samen met Gouweleeuw een nieuw verdedigingsduo te vormen. De 27-jarige speler mag transfervrij vertrekken bij FC Utrecht. In Alkmaar moet de Belg de vervanger worden van Nick Viergever, die komende zomer hogerop wil.

Jon Stewart regisseert Bernal in Iran-drama

Gael García Bernal gaat de hoofdrol spelen in het regiedebuut van tv-presentator Jon Stewart. De Mexicaanse acteur speelt in het op waarheid gebaseerde drama Rosewater een journalist die tijdens de verkiezingen van Iran in 2009 werd opgepakt op verdenking van spionage. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Stewart neemt deze zomer drie maanden vrij van zijn tv-programma The Daily Show om de film te regisseren. De komiek schreef zelf het scenario, dat hij baseerde op het boek Then They Came for Me van de Iraanse journalist Maziar Bahari. De journalist deed ook voor The Daily Show verslag vanuit Iran.

De 34-jarige Bernal is bekend van films als Amores Perros en La Mala Educación. Hij was vorig jaar te zien in het politieke drama No over het einde van het regime van Augusto Pinochet in Chili. De film van Pablo Larraín maakte kans op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.


Jon Stewart regisseert Bernal in Iran-drama (Foto: Novum)

Morgan Freeman grapt over dutje tijdens interview

Morgan Freeman ontkent in slaap te zijn gevallen tijdens een tv-interview met de Amerikaanse tv-zender Fox. "Ik sliep niet echt, maar ik testte Google-wimpers", grapte de 75-jarige acteur tegenover tijdschrift People Magazine. "Ik was mijn Facebookpagina aan het updaten."

Freeman dommelde terwijl zijn collega Michael Caine aan het vertellen was over hun werk voor de thriller Now You See Me. Hij werd weer wakker toen de interviewer hem vroeg naar zijn aandeel in de film.

Now You See Me van de Franse Clash of the Titans-regisseur Louis Leterrier gaat over een groepje illusionisten dat banken overvalt. Freeman speelt een van de onderzoekers die de groep probeert tegen te houden. De thriller draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.


Morgan Freeman grapt over dutje tijdens interview (Foto: Novum)

Christopher Lee (91) maakt metal-cd

Acteur Sir Christopher Lee, bekend als de boze tovenaar Saruman uit de Lord of the Rings-trilogie, komt op 91-jarige leeftijd met een heavy metal-cd. Daarover berichtten verschillende Britse nieuwsmedia vrijdag.

Lee, die eerder de rollen van Dracula, het monster van Frankenstein en tovenaar Saruman vertolkte, heeft de elektrische gitaar opgepakt voor zijn nieuwe album, dat volgende week verschijnt. De cd bevat nummers als 'Massacre of the Saxons' en 'The Devil's Advocate'.

Op de omslag van het album staat de acteur zwaaiend met een zwaard en omgeven door een ring van vuur. "Je zult me niet horen schreeuwen of zoiets, maar het is wel degelijk heavy metal", aldus de 91-jarige Brit.

Lord of the Rings-acteur (91) maakt metal-cd
Lord of the Rings-acteur (91) maakt metal-cd (Foto: ANP)

'ADO richt vizier op transfervrije Sneijder'

Rodney Sneijder speelt komend seizoen mogelijk voor ADO Den Haag. De middenvelder heeft al een gesprek achter de rug met ADO-trainer Maurice Steijn en assistent Henk Fräser.

Dat meldt de Telegraaf. De 22-jarige rechtspoot speelde afgelopen seizoen bij RKC Waarlijk, maar wist in het Mandemakers Stadion geen vaste basisplaats te veroveren. Ondanks een doorlopend contract mag hij transfervrij vertrekken bij de Brabanders.

Vanwege het gebrek aan speeltijd zou een overstap naar Den Haag een nieuwe impuls aan de carrière van de geboren Utrechter kunnen geven. Hij heeft wel aangegeven financieel gezien niet te veel in te willen leveren.

Het broertje van Oranje-aanvoerder Wesley Sneijder speelde slechts een seizoen voor RKC en kwam daarin tot 26 competitiewedstrijden, waarvan twaalf als basisspeler. Eerder speelde hij op huurbasis voor FC Utrecht. Sneijder is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax, maar wist in Amsterdam nooit door te breken.

Los Amantes Pasajeros

Hoewel Los Amantes Pasajeros zeker niet tot Almodóvars beste werken gerekend hoeft te worden, is het zeker geen slechte film. De minder pakkende momenten zijn dan misschien wel minder pakkend, maar de grappige momenten zijn ook echt grappig. De inhoudelijke misstapjes worden hiermee redelijk verbloemd, maar daar moet niet teveel bij stilgestaan worden. Los Amantos Pasajeros is een film die bij Almodóvar past: kleurrijk, grappig, vermakelijk en eigenlijk niet volledig serieus te nemen. 

Bankzitter Douglas begrijpt Van Gaal

FC Twente-verdediger Douglas kan begrijpen waarom bondscoach Louis van Gaal hem niet heeft opgeroepen voor de oefentrip van Oranje naar Indonesië en China.

"Hij is duidelijk geweest. Je moet spelen, anders ben je er niet bij, en ik speel niet. Ik begrijp het wel", zegt de Braziliaan met een Nederlands paspoort tegen NUsport. Van Gaal riep wel andere nieuwkomers op, omdat enkele A-internationals deze zomer met Jong Oranje deelnemen aan het EK in Israël.

Douglas heeft niet het gevoel dat hij zich extra moet bewijzen omdat hij geen Nederlander van origine is. "Nee, zeker niet. Ik heb er in oktober tegen Andorra en Roemenië al een keer bij gezeten. Het is wel jammer. Als ik in de basis had gestaan, was ik er wel bij geweest denk ik."

De Braziliaan, in het bezit van een aflopend contract, weet nog niet waar hij volgend seizoen speelt. Enkele Premier League-clubs toonden interesse. "Ik weet het echt nog niet", aldus Douglas.

'PSV volgt spits De Graafschap'

PSV heeft interesse in een speler van De Graafschap. Sam Hendriks wordt nadrukkelijk gevolgd door de Eindhovense club. De 18-jarige spits kan volgens het Eindhovens Dagblad zelfs de overstap naar de Nederlandse topclub maken.

Hendriks speelt in Doetinchem samen met Dean Koolhof, de zoon van voormalig PSV'er Jurrie Koolhof. PSV is niet de enige die geïnteresseerd is in het talent. Als Hendriks besluit naar Eindhoven te trekken, dan begint hij niet in de A-selectie. In de winterstop zou Ajax naar de jonge spits gehengeld hebben.

Microsoft schendt geen patenten Motorola

Microsoft schendt met Xbox 360 geen patenten van Motorola Mobility. Dat is het slotoordeel van Amerikaanse handelsfederatie ITC naar aanleiding van een bezwaar dat Motorola begin april had ingediend.

Het onderzoek van de handelsfederatie heeft hiermee bijna drie jaar geduurd. Motorola was van mening dat de spelcomputer vier patenten van het bedrijf schond.

Vorige maand oordeelde een rechtbank dat de klachten van Motorola Mobility ongegrond waren. Motorola had vier miljard dollar schadevergoeding geëist, maar de rechtbank oordeelde dat de H246-videocompressie gemeengoed is en dat Microsoft daarom niet het volle bedrag, maar 1,8 miljoen dollar moest betalen voor het gebruik van de compressietechniek. Met de uitspraken van de rechtbank en de handelsfederatie lijkt de zaak te zijn afgerond.

In mei vorig jaar eiste Motorola in Duitsland en de Verenigde Staten een volledige blokkade van de 4GB en 250GB Xbox 360 Slim-spelcomputers. Motorola en Microsoft liggen sinds 2010 met elkaar in de clinch over het gebruik van de videocompressietechnologie. Gedurende meerdere rechtszaken en onderzoeken zijn vier vermeende patentschendingen door rechters en commissies van tafel geveegd.


Microsoft schendt geen patenten Motorola (Foto: Novum)

Hardrocktent zoekt gladjakkers

Als je jezelf als hardrockgitarenverkooptent een beetje serieus neemt zet je natuurlijk ook een stereotype hardrocker als verkoper op je afdeling, iemand die echt passie voor het product heeft en de klanten graag voorlicht. Zoniet Tonika. Zij plaatsten een vacature op Facebook waar het vooral om uiterlijk en hoe glad je bent gaat. Dat veel rockers veel van de eigenschappen die zij weigeren hebben is ze blijkbaar ontgaan.

Klik op de tekst voor de volledige vacature en de reacties van Facebookers. In de 'lees verder' zie je de reactie van de vrouw die de vacature geplaatst heeft. 

[RG] Sijsling tegen Melzer, Haase tegen De Schepper

Igor Sijsling neemt het in de eerste ronde van Roland Garros op tegen Jürgen Melzer. De twee werden vrijdag in de loting aan elkaar gekoppeld. Eerder dit jaar in Memphis speelden Sijsling, 68e van de wereld, en de 32-jarige Oostenrijker, de nummer 37, voor het eerst tegen elkaar. Toen won de Amsterdammer.

Robin Haase trof het met Kenny de Schepper als tegenstander. De Nederlander die deze week in Nice de kwartfinale haalde is de nummer 69 van de wereld, De Schepper staat 21 plaatsen lager. Eerder dit jaar in Casablanca stonden de twee voor het eerst tegenover elkaar. Toen trok Haase in drie sets aan het langste eind.

Thiemo de Bakker heeft van de Nederlandse mannen de zwaarste loting. De nummer 92 van de wereld treft de als negende geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka. Die twee mannen speelden nog nooit tegen elkaar.

[RG] Zware loting voor Bertens en Rus

Kiki Bertens en Arantxa Rus hebben het vrijdag niet getroffen bij de loting voor Roland Garros. De twee Nederlandse vrouwen werden aan geplaatste speelsters gekoppeld. Bertens speelt in de eerste ronde tegen de als 26e geplaatste Sorana Cirstea uit Roemenië. Rus krijgt Sara Errani (5) uit Italië als tegenstander.

Bertens is met haar 56e plaats op de wereldranglijst dertig plaatsen lager gerangschikt dan Cirstea. De Wateringse heeft evenwel nauwelijks punten te verdedigen. Vorig jaar overleefde ze het kwalificatietoernooi, maar werd ze in de eerste ronde uitgeschakeld.

Voor Rus is dat wel anders. De Monsterse, nummer 86 van de wereld, reikte vorig jaar tot de vierde ronde. Dit jaar won ze echter nog geen wedstrijd op het hoogste niveau. Errani was vorig jaar verliezend finalist in Parijs.

Boeren melden schade door aardbevingen

Ruim tweehonderd boeren in Groningen zeggen schade te hebben door aardbevingen veroorzaakt door gaswinning in de regio. Dat meldt vrijdag LTO Noord Groningen, dat een enquête hield onder leden van de land- en tuinbouw organisatie.

Enkele tientallen boeren gaven aan dat het maaiveld is gedaald. Anderen meldden dat de drainage is beschadigd. Ook waren er meldingen over schade aan gebouwen en mestkelders. De meeste boeren hebben de schade, die volgens hen het gevolg is van de aardbevingen, ook bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gemeld.

LTO hield de enquête omdat de organisatie de indruk had dat boeren na de bevingen terughoudend waren geweest met hun reacties. LTO wilde met de resultaten een beter beeld krijgen van de gevolgen van de gaswinning.

Schippers: gebruik antibiotica verder omlaag

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet fors omlaag. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vrijdag gezegd tegen de NOS. Ze reageerde op een onderzoek van de Consumentenbond waaruit blijkt dat kalfsvlees en biefstuk vaak besmet zijn met de gevaarlijke ESBL-bacterie.

Volgens Schippers is de overheid al bezig het gebruik van antibiotica in de veehouderij omlaag te krijgen. Er is inmiddels sprake van een flinke daling, maar het gebruik moet "nog veel verder terug".

Consumenten raadt zij aan vlees goed te doorbakken. "Was je handen en ga niet op de plank waarop vlees is gesneden, ook nog tomaten snijden", luidt verder haar advies.

Schippers: gebruik antibiotica verder omlaag
Schippers: gebruik antibiotica verder omlaag (Foto: ANP)

Manilla boos op Dan Brown

Dan Brown heeft zich de woede van de Filipijnse hoofdstad Manilla op de hals gehaald. In Inferno, zijn nieuwste boek, beschrijft Brown de wereldstad als 'de poorten van de hel'. De voorzitter van de dienst voor stadsontwikkeling in Manilla, Francis Tolentino, is 'zeer teleurgesteld' over deze beschrijving van zijn 'geliefde metropool'. Dat heeft hij donderdag in een open brief aan Brown geschreven.

In Inferno noemt de metgezel van hoofdpersoon Robert Langdon Manilla een stad van 'six-hour traffic jams, suffocating pollution, horrifying sex trade'. Zij voegt daaraan toe dat ze 'door de poorten van de hel ging'. Tolentino noemt Manilla in zijn brief een 'ingang naar de hemel'. Hij hoopt dat Brown daaraan denkt als hij weer over Manilla schrijft. De Amerikaanse uitgever van Brown, Doubleday, wilde geen commentaar geven.

Het is niet de eerste keer dat autoriteiten van de Filipijnse hoofdstad reageren op een negatieve omschrijving van de agglomeratie, die bijna twaalf miljoen inwoners telt. In 1999 werd actrice Claire Danes de toegang tot de Filipijnen ontzegd omdat zij Manilla had omschreven als 'stinkend, vreemd en vol ratten'.

Inferno werd tien dagen geleden uitgegeven. In Nederland staat het boek, in verschillende uitgaven, op de eerste, tweede en zeventiende plek van De Bestseller 60.

Torenhoge boete voor illegaal hotel Amsterdam

De eigenaar van een pand aan de Amsterdamse Keizersgracht dat diende als illegaal hotel heeft deze week een recordboete van 144.000 euro gekregen. Het hotel werd in februari al gesloten na een controle van de gemeente en de brandweer.

De controleurs stelden in februari vast dat zes appartementen in het gebouw illegaal werden verhuurd aan toeristen. De eigenaar beschikte niet over de benodigde vergunningen. Daarnaast was het in het pand niet brandveilig.

De gemeente meldt dat sinds eind vorig jaar zes illegale hotels in Amsterdam gesloten. De meeste gebouwen waren niet brandveilig. Momenteel worden enkele honderden panden onderzocht waar mogelijk illegale hotels in gevestigd zijn. De komende weken worden meer boetes verstuurd. De hoogste bedraagt 96.000 euro.

Wethouder van wonen Freek Ossel pleit er voor de illegale hotels hard aan te pakken. "Brandonveiligheid en overlast in de buurt komt nog te veel voor in de stad", zegt Ossel in een verklaring. "Ook worden duizenden woningen zo vrijwel permanent aan de woningvoorraad onttrokken. Door middel van strenge handhaving willen we dit stevig aanpakken."

Turkije beperkt verkoop alcohol ingrijpend

De verkoop van alcoholische dranken wordt in Turkije verboden van 22.00 uur tot 06.00 uur. Ook mag er geen alcohol meer worden verkocht op plaatsen die dichter dan 100 meter bij een onderwijsinstelling, studentenhuis of een moskee of andere religieuze tempel staan.

Reclame maken voor alcoholhoudende dranken is straks niet meer toegestaan en de producten moeten waarschuwingen tonen ten aanzien van de risico's voor de gezondheid van de consument.

Dit heeft een meerderheid in het parlement in de nacht van donderdag op vrijdag bepaald. De wetgeving hoeft alleen nog door president Abdullah Gül te worden ondertekend.

Turkije beperkt verkoop alcohol ingrijpend
Turkije beperkt verkoop alcohol ingrijpend (Foto: ANP)

SP presenteert plan tegen belastingontwijking

De SP presenteert vrijdag een achtpuntenplan tegen de internationale belastingontwijking waaraan vooral grote multinationals zich schuldig maken. Nederland is voor grote bedrijven een belastingparadijs geworden en maakt daarmee de belastingontwijking mogelijk, stelt de SP.

Om het plan luister bij te zetten maken SP-Kamerlid Arnold Merkies, SP-leider Emile Roemer en europarlementariër Dennis de Jong vrijdag een 'tax free tour' langs brievenbusfirma's en trustkantoren in Amsterdam.

In Europa zou elk jaar voor ongeveer 1000 miljard euro aan belasting worden ontdoken en ontweken. Volgens de SP speelt Nederland daarin een belangrijke en zeer kwalijke rol, onder meer door met grote multinationals speciale fiscale afspraken te maken.

Ook SNS tegen verkoop pingegevens

Ook de SNS Bank ziet niets in het plan van Equens, het bedrijf dat pintransacties verwerkt, om deze gegevens te verkopen. De bank benadrukt vrijdag geen transactiegegevens van klanten te verkopen voor commerciële doeleinden. "Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat een bank gegevens vertrouwelijk behandelt", aldus directievoorzitter Ernst-Jan Boers in een verklaring.

Als het plan van Equens doorgang vindt, kunnen bedrijven informatie kopen over welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven. De gegevens zouden niet te herleiden zijn naar individuele klanten, maar wel naar de wijk waar de klant woont. Zowel Rabobank als ABN AMRO uit bezwaar tegen het plan.

D66 wil dat het kabinet een stokje steekt voor de handel in pingegevens. "Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw, die met fractiegenoot Wouter Koolmees Kamervragen heeft gesteld.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur ?heeft 'met verbazing' gelezen dat Equens pinbetalingsgegevens wil verkopen. Ook hij kondigt aan het kabinet te bevragen over de privacyaspecten hiervan.

Meeste agenten met stressstoornis herstellen

Van de bijna zeshonderd agenten bij wie de afgelopen jaren een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is vastgesteld, is 96 procent na behandeling hersteld. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek in opdracht van de politie. Wel blijven er regelmatig klachten bestaan, zoals concentratieproblemen.

Voor het onderzoek werden bijna duizend dossiers van politiemedewerkers die zich sinds 1995 bij de speciale politiepoli in het AMC in Amsterdam meldden voor een diagnose onderzocht. In vrijwel alle gevallen werd PTSS door de bedrijfsarts vermoed, wat in 566 gevallen ook het geval bleek.

Na behandeling had 96 procent niet meer de diagnose PTSS. Volgens plaatsvervangend korpschef Ruud Bik gaan de meesten ook weer de straat op. "De ziekte is goed behandelbaar als de organisatie er op tijd bij is." Bik benadrukt dat de politie elk signaal dat duidt op de stoornis 'absoluut serieus neemt'. "Wij treffen steeds meer maatregelen om PTSS bespreekbaar te maken en mensen door te verwijzen."

De politie liet het onderzoek doen omdat de laatste jaren steeds meer politiemensen zich bij de poli meldden met PTSS-klachten en het onderwerp hoog op de agenda kwam te staan bij de vakbonden en politie. Er loopt nog een vervolgonderzoek naar de mate waarin stoornissen als PTSS bij de politie voorkomen.

Zelfmoord wordt 5-jarige fataal

Een man die in de Zuid-Koreaanse stad Busan van een flatgebouw zijn dood tegemoet sprong heeft een 5-jarig meisje meegenomen in de dood. De man kwam bovenop het meisje terecht dat met haar ouders aan het wandelen was. Dat heeft de Zuid-Koreaanse politie bekendgemaakt.

De 39-jarige man was op slag dood. Het meisje werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed later aan haar verwondingen. Ze had ernstige hersenbeschadigingen en gebroken botten.

Waarom de man zelfmoord pleegde is niet bekend. Er werd geen afscheidsbrief gevonden.

Een op de drie 75-plussers is online

Een derde van de Nederlanders van 75 jaar of ouder gebruikte vorig jaar internet. Van die groep internet bijna de helft van de mannen wel eens, bijna twee keer zo veel als de vrouwen van die leeftijd. Het merendeel zoekt online informatie en verstuurt mails. Het gebruik van sociale media onder 75-plussers is niet populair, blijkt vrijdag uit cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de Nederlanders van 75 jaar en ouder gebruikte vorig jaar 34 procent wel eens internet. Dat is een stuk minder dan de groep 65- tot 75-jarigen, van wie driekwart internet. Die groep is de afgelopen jaren steeds meer internet gaan gebruiken. In 2006 lag hun aandeel nog op 42 procent.

De bejaarden in de hoogste leeftijdscategorie gebruiken het web behalve voor e-mail ook voor onder meer bankieren, het boeken van reizen, het lezen van kranten en kijken en luisteren naar televisie en radio.

Slechts een op de tien 75-plussers die het web op gaat, gebruikt sociale media. Onder de groep 65- tot 75-jarigen zijn Facebook en Twitter evenmin populair, daar gaat het om een kwart. Onder de 65 jaar gebruikt 71 procent sociale media.

Bij online winkelen zijn eveneens duidelijke verschillen tussen de leeftijdsgroepen te zien. Van de groep 12- tot 65-jarige internetgebruikers winkelt acht op de tien wel eens online. Bij de 65- tot 75-jarigen zijn dat er vier op de tien en bij de internettende 75-plussers een op de tien.

Het internetgebruik van 75-plussers is vorig jaar voor het eerst gemeten door het CBS. Onder de 65 jaar internet bijna iedereen in Nederland.

Hardleerse Di Luca betrapt op epo

Wielrenner Danilo di Luca is kort voor de Giro d'Italia betrapt op epogebruik. Dat meldt de Gazzetta dello Sport vrijdag. De 37-jarige renner van Vini Fantini zou op 29 april, vijf dagen voordat de Giro in Napels van start ging, bij een controle buiten competitie positief zijn getest.

De nummer 26 van het algemeen klassement hangt als de geruchten waar zijn een levenslange uitsluiting boven het hoofd. Tijdens de Giro van 2009 werd hij al eens betrapt op cera, een modernere variant van epo. Toen werd hij voor twee jaar geschorst. In 2007 zat Di Luca al een schorsing van drie maanden uit voor zijn betrokkenheid bij het Oil for Drugs-schandaal rondom dopingarts Carlo Santuccione.

[Giro] Zieke Gesink uit koers

Robert Gesink verlaat de Giro. Dat meldt zijn ploeg Blanco Pro Cycling vrijdag. De kopman van de Nederlandse formatie voelde zich tijdens en na de klimtijdrit van donderdag al niet goed. In overleg met de medische staf van zijn ploeg besloot hij, al voor de negentiende rit werd geannuleerd, vrijdag niet meer van start te gaan.

Door het wegvallen van Gesink, die op 10.19 minuten van rozetruidrager Vincenzo Nibali twaalfde in het algemeen klassement stond, is Wilco Kelderman nu de beste Nederlander. Hij staat nu nog achttiende, maar stijgt zodra Gesink uit het klassement wegvalt naar de zeventiende positie. Kelderman heeft 17.03 minuten achterstand op Nibali.

FOK!filmtips van de dag: L'ennemi public nr. 1, Mesrine: Public enemy number one (Part II)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Voormalig ijshockeyer Herb Brooks, gestalte gegeven door Kurt Russell, werd in 1980 de coach van het Amerikaanse Olympische team en daagde een groep jonge spelers uit om de meest gevreesde vijand te verslaan: Rusland. De Russen hadden al vier gouden medailles gewonnen en waren zelfs zo goed dat ze het All Star team van de National Hockey League hadden verslagen. Het Amerikaanse team was een echte outsider en niemand had verwacht dat ze op de Olympische Spelen tot de laatste rondes zouden komen. Maar geleid door Herb Brooks, wisten de spelers de beslissende ronde te halen.

De productie van Disney, Miracle, is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en werd geregisseerd door Gavin O'Connor. Te zien om 11.55 uur op BBC2.

Jacques Mesrine was in de jaren '70 één van de meest beruchte Franse gangsters die de samenleving en de media in de ban hield. De film, gebaseerd op de autobiografische roman die Mesrine in de gevangenis schreef, verbeeldt de avonturen van de man met de bijnaam ‘de man met de honderd gezichten’. Tijdens zijn leven werd hij uitgeroepen tot staatsvijand nummer één. Zijn spectaculaire ontsnappingspogingen zorgden ervoor dat hij in een icoon veranderde. Hij wordt niet alleen op de hielen gezeten door de media, maar ook door de Franse politie tot aan zijn dood achtervolgd.

Acteur Vincent Cassel wist de gangster op overtuigende wijze neer te zetten en viel met zijn rol veelvuldig in de prijzen. L'ennemi public nr. 1, Mesrine: Public enemy number one (Part II) is te zien om 22.10 uur op CANVAS.

Vince Rizzo is een gevangenisbewaarder in de Bronx. Op een dag ontdekt hij dat zijn buitenechtelijke relatie twintig jaar geleden een zoon op de wereld heeft gezet, de gevangene Tony Nardella. Vince besluit zijn zoon te beschermen, en hem op te nemen in de familie. Het grote struikelblok is het feit dat Vince 20 jaar zwijgzaamheid over zijn slippertje nu moet doorbreken, of hij zal moeten liegen over de ware identiteit van Tony. City Island heeft een cast met onder andere Andy Garcia, Julianna Margulies en Alan Arkin. Te zien om 23.20 uur op Één.

Shattered Glass, het regiedebuut van scriptschrijver Billy Ray, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van jonge succesvolle journalist Stephen Glass die eind jaren negentig ten onder ging aan zijn eigen gesponnen web van leugens. Hoofdrolspeler Hayden Christensen werd in 2002 bekend bij het grote publiek toen George Lucas hem castte als de jonge Anakin Skywalker in Star Wars: Episode II: Attack of the Clones. Peter Sarsgaards rol van de achterdochtige Chuck Lane werd genomineerd voor een Golden Globe. Amerika kende wel meer frauderende journalisten. Zo schreef Jayson Blair jarenlang verzonnen stukken voor The New York Times. Stephen Glass publiceerde in 2003 zijn kant van het verhaal in The Fabulist. Te zien om 01.10 uur op BBC2.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift, Never Back Down, Chocolat, The Butcher, Bad Boys, Fighting, Les amours imaginaires (Heartbeats), Into the Blue 2:The Reef, Adulthood, Best of the Best 3: No Turning Back en Airplane II: The Sequel zijn ook op de televisie te zien vandaag.

Amerikaans bedrijf wil ijshal Almere exploiteren

Het Amerikaanse bedrijf Anschutz Entertainment Group (AEG) wil de nieuw te bouwen ijshal in Almere exploiteren. Zowel AEG als initiatiefnemer Folkert Buiter van de Icedôme bevestigt de Amerikaanse interesse in Het Financieele Dagblad van vrijdag. Er wordt verder gepraat als de Almeerse hal definitief wordt gebouwd.

Maandag lekte een rapport van de KNSB uit waarin de Icedôme de voorkeur kreeg boven een ijsbaan in Zoetermeer en het te vernieuwen Thialf om als topsportcentrum van de schaatsbond te fungeren. Een definitieve keuze laat echter nog tot volgende maand op zich wachten. De KNSB heeft de keuze vanwege de ontstane ophef uitgesteld.

AEG is onder meer exploitant van de Londense O2 Arena en heeft onder meer het Staples Center in Los Angeles waar basketbalploegen Los Angeles Lakers en Los Angeles Clippers spelen in bezit. Ook voetbalploeg Los Angeles Galaxy is eigendom van het bedrijf. Dochter AEG Live organiseert onder meer concerten.

Transfergeruchten vrijdag 24 mei

Het voetbalseizoen loopt op zijn einde , dus gaan clubs voorzichtig op zoek naar versterkingen voor volgend seizoen. FOK!sport zal tijdens de zomperstop jullie een aantal keren op de hoogte blijven houden van de meest opvallende transfergeruchten van dit moment.

'Chelsea bindt Mourinho, Coentrão en Yilmaz'
Volgende week zondag zal José Mourinho overvliegen naar Londen om daar een vierjarige verbintenis te ondertekenen, die hem opnieuw aan Chelsea bindt. Volgens Radio Marca zal hij tijdens zijn eerste persconferentie bekendmaken dat Fábio Coentrão voor een bedrag van twintig miljoen euro naar de Londense ploeg komt.

Ook Burak Yilmaz zal deze zomer naar Stamford Bridge komen. Volgens Metro is het The Blues gelukt om de doelpuntenmachine van Galatasaray vast te leggen. Yilmaz was dit seizoen goed voor maar liefst 32 doelpunten.

'AS Monaco gaat met geld smijten'
AS Monaco wist afgelopen maand te promoveren naar de Ligue 1 en wil daarin ditmaal geen flater slaan. Met een rijke Russische zakenman aan het roer wil de ploeg de portemonnee flink open trekken. Eerder werd bekend dat Monaco een bedrag van maar liefst zestig miljoen euro over heeft voor Radamel Falcao. L'Equipe weet nu te melden dat Manchester City-verdediger Vincent Kompany voor een kleine dertig miljoen naar Zuid-Frankrijk verkast.


Maakt Vincent Kompany de overstap naar AS Monaco? (Foto: Pro Shots)

'Spelersruil aanstaande tussen Real Madrid en Málaga'
Real Madrid hoopt snel de eerste aankoop voor het volgende seizoen te presenteren; Isco. De clubleiding van de Koninklijke sprak afgelopen week met een delegatie van Málaga over de transfervoorwaarden. Real zou een eerste voorstel echter van tafel hebben geveegd.

Zij weigeren namelijk contractueel vastgelegde gelimiteerde transfersom van 35 miljoen euro te betalen. Real Madrid wil niet meer dan twintig miljoen euro betalen en wil aanvaller José Callejón betrekken in de deal. Madrid wil deze zomer een grote schoonmaak houden in de selectie, zodat er ruimte komt voor nog meer versterkingen. Gareth Bale, Robert Lewandowski en dus Isco zouden naar Spanje moeten komen. Gonzalo Higuaín, Karim Benzema, Pepe, Luka Modric, Ángel di María en Fabio Coentrão mogen Madrid verlaten.

'Chadli moet tien miljoen euro opbrengen'
Gisteren werd bekend dat behalve Juventus en Borussia Dortmund ook Ajax interesse heeft in FC Twente-aanvaller Nacer Chadli. Joop Munsterman wil de Belgische aanvaller, die nog maar een contract heeft tot medio 2014, niet zomaar laten gaan. Chadli moet tien miljoen euro opbrengen.

Naar welke club Chadli graag wil vertrekken, is nog niet bekend. Dit seizoen maakte hij tien treffers in 22 competitiewedstrijden. De Belg lijkt wel met FC Twente naast Europees voetbal te grijpen. Tijdens de eerste ontmoeting met FC Utrecht om een plekje in de Europa League werd met 0-2 verloren.

'Cocu volgt voorbeeld Ajax en huurt Barcelona-speler'
PSV hoopt in navolging van Ajax ook een speler van FC Barcelona te huren. In januari huurden de Amsterdammers voor de rest van het seizoen aanvaller Isaac Cuenca. PSV gaat voor een verdediger. Andreu Fontás moet volgend seizoen de defensie van PSV komen versterken. De 23-jarige verdediger hoeft nog niet te rekenen op speelminuten in het eerste elftal van Barcelona en speelde daardoor dit seizoen al op huurbasis voor Real Mallorca.

[Bundesliga] Hoffenheim dicht bij lijfsbehoud

1899 Hoffenheim heeft een flinke stap gezet richting lijfsbehoud in de Bundesliga. De ploeg van coach Markus Gisdol won donderdag de eerste wedstrijd in de play-offs om promotie en degradatie met 3-1 van FC Kaiserslautern, dat een niveau lager actief is. De return wordt maandag in Kaiserslautern gespeeld.

Roberto Firmino zette de thuisploeg met goals in de 11e en 29e minuut op het goede spoor. Mohamodou Idrissou bracht de spanning na rust terug, maar Sven Schipplock zorgde niet veel later voor het slotakkoord.

Mourinho keert terug bij Chelsea

José Mourinho keert terug bij Chelsea. Volgende week zondag vliegt de Portugees direct na zijn laatste competitiewedstrijd met Real Madrid naar Londen om een vierjarig contract te ondertekenen.

Bij Chelsea zal Mourinho een bedrag van 250.000 pond per week opstrijken. Dit is ruim driemaal zoveel sinds hij voor de eerste keer in 2004 aan de slag ging bij Chelsea. Mocht Mourinho zijn contract volledig uitdienen, dan houdt dit in dat manager Roman Abramovich ruim 50 miljoen pond kwijt is aan de trainer.

Volgende week zondag zit Mourinho voor het laatst op de bank bij Real Madrid  tijdens het thuisduel tegen Osasuna. Hij neemt fitness-coach Rui Faria en keeperstrainer Silvino Louro mee naar Stamford Bridge.

Met Chelsea werd Mourinho tijdens zijn eerste dienstverband tweemaal landskampioen. Ook wonnen The Blues eenmaal de FA Cup, Community Shield en de League Cup onder zijn leiding.

[Giro] Negentiende etappe afgelast

De negentiende etappe van Giro d'Italia gaat niet door. De organisatie van de Italiaanse koers heeft besloten om de rit te annuleren, wegens zeer slecht weer op de gehele route.

Gisteren werd al bekend dat de renners niet over de Gavia en de Stelvio zouden gaan rijden. Ook de alternatieve route bleek geen optie meer vanwege de sneeuw. 

De coureurs in de Giro werden al veelvuldig geteisterd door slecht weer. Afgelopen weekeinde zag de organisatie zich genoodzaakt de beklimming naar Sestrières te schrappen. Wegens sneeuwval werd zondag de finish op de Galibier lager getrokken nadat de autoriteiten aanvankelijk de Alpenreus helemaal wilden schrappen.

'Vrouwen nog altijd achtergesteld bij mannen'

Het is in Nederland nog altijd slecht gesteld met de rechten van vrouwen. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens in het vrijdag gepresenteerde jaarverslag.

Het aantal uitspraken over discriminatie op basis van geslacht steeg in vergelijking met 2011. Er is vooral een toename te zien in zwangerschapsdiscriminatie.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft bijna de helft van de werkende moeders in 2012 te maken gehad met een ervaring rond hun zwangerschap die wijst op discriminatie. Zo werd bij meer dan een derde (38 procent) van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een contract te tekenen, het contract gewijzigd of zelfs van een samenwerking afgezien.

Ook rellen in andere Zweedse stad

Het blijft onrustig in Stockholm. Groepen relschoppende jongeren trokken donderdagavond voor de vijfde dag op rij door de straten van de hoofdstad. Auto's gingen in vlammen op en bij twee scholen en een politiepost werd brand gesticht.

In de Stockholmse wijk Rinkeby werden opnieuw auto's in brand gestoken. De brandweer werd bij het blussen gehinderd door honderden jongeren. Acht relschoppers werden door de politie ingerekend.

De rellen breidden zich ook uit naar Södertälje, een stad zo'n 30 kilometer ten zuidwesten van Stockholm. Daar werd de politie bekogeld met stenen toen agenten probeerden te voorkomen dat jongeren auto's in brand staken. Woensdagavond raakten drie agenten gewond bij de rellen.

Al vijf nachten achter elkaar is het raak in de Zweedse hoofdstad. De jongeren zeggen woedend te zijn over het doodschieten van een man door de politie. Het betreft een man van 69 die op 13 mei in Husby, een achterstandswijk van Stockholm, door agenten werd doodgeschoten nadat hij hen bedreigde met een kapmes.

Glennis Grace balanceerde op rand van dood

Het leven van Glennis Grace is 22 jaar geleden bijna abrupt ten einde gekomen. De zangeres werd op 12-jarige leeftijd getroffen door een hersenvliesontsteking, die haar door een verkeerde diagnose bijna fataal werd.

"Ik moest toen zelfs weer opnieuw leren lopen, want ik was al ver heen. En dat doordat de arts me weg had gestuurd met de diagnose griepje. Een inschattingsfout die hem duur is komen te staan. Hij is toen ontslagen", onthult ze vrijdag in De Telegraaf. "De kans is levensgroot geweest dat ik het niet zou halen. Op een gegeven moment heeft mijn moeder zelfs iedereen bij elkaar geroepen om afscheid van me te nemen."

Grace weet door het voorval 'dat je echt van elk moment moet genieten omdat het zomaar over kan zijn'. "Ik ben heel erg gelukkig samen met mijn zoontje Anthony", vervolgt de zangeres, die weer single is. Ze heeft wel vlinders in haar buik voor iemand, maar heeft 'ervoor gekozen daar na een half jaar samen geweest te zijn geen gehoor aan te geven'. "Misschien komen we elkaar op een later moment in ons leven weer tegen en is wel de tijd rijp."

Call of Duty: Black Ops 2-DLC dit weekend gratis

Dit weekend is de DLC, Revolution, van Call of Duty: Black Ops 2 gratis te spelen voor Xbox 360-gebruikers. Mocht je na het weekend de DLC nog willen spelen wordt er eerst aan je gevraagd om te betalen voor je verder kunt.

De DLC met daarin vier nieuwe multiplayermaps, een nieuwe zombie-map, spelmodus en een nieuw wapen is in januari al uitgebracht. 

'Grensrechter mogelijk niet overleden door schoppen'

De Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen is mogelijk niet door schoppen en trappen overleden. Het kan ook dat er spontaan een sneetje in zijn halsslagader was ontstaan. Dat staat in een rapport dat een forensisch patholoog voor advocatenkantoor Spong Advocaten, dat een van de verdachten van de zaak verdedigt, heeft opgesteld. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Voor het rapport heeft de patholoog, voorheen werkzaam bij Scotland Yard, een deel van de ader van Nieuwenhuizen onderzocht. Dat was door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bewaard na de sectie. De patholoog zag een afwijking, die in uitzonderlijke gevallen, zoals bij het te ver rekken van de ader, (bijvoorbeeld als iemand keihard voor z'n plaat getrapt wordt door meerdere mensen) kan leiden tot plotseling overlijden.

Door het NFI was deze afwijking niet ontdekt. In het sectierapport van het NFI wordt geconcludeerd dat de grensrechter 'hoogst waarschijnlijk' om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek.

Richard Nieuwenhuizen overleed begin december nadat hij een dag ervoor in Almere was mishandeld door een aantal spelers van Nieuw Sloten. Zes spelers van de club en een vader van een van de spelers zitten nog vast. Een verdachte werd eerder vrijgelaten. Volgende week woensdag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Lelystad.

Neergeschoten man op dak brandende sportschool

De brandweer in Groningen heeft donderdagnacht een man met schotwonden aangetroffen op het dak van een brandende sportschool. De man is naar een ziekenhuis overgebracht en is stabiel, meldt de politie.

Mogelijk is het slachtoffer de eigenaar van de sportschool en werd hij overvallen, meldt een politiewoordvoerder vrijdag op Radio 1.

De melding van de brand aan de Protonstraat kwam rond 01.30 uur binnen. Meerdere sporttoestellen bleken in brand te staan op de eerste etage van het pand.

De gewonde man werd met een hoogwerker naar beneden gebracht. De brand was snel onder controle, maar leverde wel flinke brand- en rookschade op aan het gebouw.

De oorzaak van de brand en de reden van het schietincident is nog onduidelijk. Van de daders was donderdagnacht nog geen spoor. De politie doet onderzoek bij het sportcentrum.

Amerikaanse scouting laat homo's toe

De Boy Scouts of America (BSA) hebben ingestemd met het toelaten van openlijk homoseksuele jongeren. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. Hoewel homoseksuele jongeren lid mogen worden, worden homoseksuele scoutingleiders nog altijd geweigerd. Als het echter aan liberale scoutingleiders ligt, wordt ook met dit verbod korte metten gemaakt.

De beleidswijziging van de BSA wordt op 1 januari van kracht. Donderdag werd over de kwestie gestemd na een onderzoek onder meer dan tweehonderdduizend scoutingleiders, ouders en scoutingleden. Uit het onderzoek bleek dat 61 procent van de ondervraagden achter het toelatingsverbod voor homoseksuele jongeren stond. Slechts 34 procent was het er niet mee eens. Tot die groep hoorden echter de meeste ouders en jongeren.

Veel homorechtengroepen zijn blij met het besluit van de scouts. Veel religieuze organisaties, die een groot deel van de scoutingafdelingen in de Verenigde Staten ondersteunen, zijn daarentegen erg bezorgd. Sommige organisaties hebben zelfs gedreigd hun steun in te trekken. "We zijn diepbedroefd", zei Frank Page van de Southern Baptist Convention. "Homoseksueel gedrag is in strijd met de grondbeginselen van de scouting (...)."

Jennifer Tyrrell, die moest opstappen als akela omdat ze lesbisch is, zei echter dat de strijd nog lang niet gestreden is. "Ik ben zo trots op wat we bereikt hebben, maar totdat er voor iedereen een plaats is bij de scouting, zal ik doorgaan met mijn werk", zei ze.

Voetbalsters Wolfsburg winnen Champions League

De voetbalsters van VfL Wolfsburg hebben donderdag de Champions League gewonnen. De Duitse ploeg was in de finale met 1-0 te sterk voor Olympique Lyon. Martina Müller maakte het enige doelpunt in de 73e minuut uit een strafschop. Het duel werd gespeeld op Stamford Bridge, het stadion van Chelsea.

Voor Wolfsburg is het al de derde grote prijs van het seizoen. In Duitsland werden het kampioenschap en de beker veroverd. Olympique Lyon had de afgelopen twee jaar nog beslag gelegd op de Champions League.

Toch geen kouderecord donderdag

Donderdag is toch niet de koudste 23 mei ooit geworden. Om 18.20 uur werd in De Bilt onverwacht een temperatuur van 10,5 graden gemeten, waardoor het kouderecord uit 1975 ternauwernood standhield. Dat jaar werd het op 23 mei niet warmer dan 10,4 graden.

Het leek er lange tijd op dat het kouderecord donderdag zou sneuvelen. De hele middag en ochtend kwam het kwik niet boven de 10,3 graden uit in De Bilt, waardoor meteorologen van weeronline.nl voorzichtig durfden te spreken van een record. Rond 17.00 uur werd nog 9,4 graden gemeten in De Bilt.

Toch is het deze donderdag opvallend koud voor de tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de temperatuur eind mei op 18 graden. Ook vielen op veel plaatsen stevige buien, soms met hagel. In Limburg viel ruim twintig millimeter: zo'n twee volle emmers per vierkante meter.

In de nacht van donderdag op vrijdag en van vrijdag op zaterdag is er kans op vorst aan de grond. Volgende week stijgt de temperatuur langzaam richting normaal, al is onduidelijk of dat deze maand nog wordt bereikt.

Bierverkopende pomphouder voor de rechter

Ewout Klok, de tankstationhouder die in 2011 een proefproces uitlokte door tegen de regels in toch bier in zijn schappen te leggen, moet vrijdag voor de rechtbank in Assen verschijnen. Pompexploitanten voelen zich al jaren benadeeld omdat zij geen alcohol mogen verkopen in hun pompshop, en supermarkten en restaurants aan de openbare weg wel.

Klok, die tot vorig jaar voorzitter was van brancheorganisatie BETA, stelt dat wetenschappelijk nog nooit is aangetoond dat de verkoop van alcohol in tankstations leidt tot verkeersonveiligheid. Tot 1 november 2000 waren pomphouders in Nederland ook vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve in tankstations langs de snelweg.

"De ongevallencijfers in het buitenland dalen ook scherp, terwijl daar wel een biertje bij de pomp te koop is. Bovendien weten wij uit de praktijk dat bestuurders een gekocht biertje echt niet in de auto opdrinken", aldus Klok toen hij anderhalf jaar terug een boete kreeg.

Klok weigerde zijn boete te betalen, maar zijn bezwaar werd afgewezen door de bezwaarschriftencommissie van het ministerie van Economische Zaken. Nu moeten rechters zich over de zaak buigen.

Bierverkopende pomphouder voor de rechter
Bierverkopende pomphouder voor de rechter (Foto: ANP)

Brug over Amerikaanse rivier stort in

Een brug over de Amerikaanse Skagit rivier is ingestort. Meerdere voertuigen en mensen zijn daardoor in het water terecht gekomen, meldden Amerikaanse media vrijdag.

Reddingsschepen en boten van particulieren zouden ter plaatse zijn om mensen uit het water te halen. Volgens een verslaggever van een lokale krant klonk vanaf de oevers applaus toen een man op het land werd getrokken. Daar verzamelen zich groepen toeschouwers.

Over het aantal slachtoffers is nog niets bekend. Volgens Amerikaanse media loopt de snelweg Interstate 5 over de brug. Die weg verbindt Seattle met de Canadese stad Vancouver.

'Rundvlees besmet met ESBL-bacterie'

Veertig procent van het kalfsvlees en dertien procent van de biefstukken in de supermarkt en bij de slager is besmet met de bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, meldt De Telegraaf vrijdag. De bacterie kan ervoor zorgen dat antibiotica niet meer werken.

Van de ESBL-bacterie word je niet direct ziek, maar de bacterie kan zich wel in het lichaam nestelen en grote schade veroorzaken. Ook kan de bacterie in de bloedbaan komen waardoor bloedvergiftiging kan optreden.

De Consumentenbond onderzocht 210 stukken rundvlees uit supermarkten en slagerijen verspreid over Nederland en testte deze op de bacterie. De bond noemt de resultaten volgens de krant 'zorgwekkend'.

De ESBL-bacterie ontstaat door overmatig antibioticagebruik in de veeteelt. Veehouderijen nemen al maatregelen om dat terug te brengen, maar volgens de Consumentenbond is dat onvoldoende.

FOK! wat een weer... Aanhoudend wisselvallig

Goedemorgen! In het westen en noorden viel het gisteren met de buien wel mee, maar in het binnenland waren ze rijk vertegenwoordigd. Op sommige plaatsen ontstond er een hageldek en in de Ardennen viel gewoon sneeuw. In het zuiden viel er overigens tot 20 millimeter aan regen. De temperaturen waren gewoon om te janken en lagen tussen de 8 en 10 graden.

De afgelopen nacht viel er langs de kust weer een enkele bui en deze buien breiden zich de komende ochtend weer langzaam uit over de rest van het land. De rest van de dag blijven er dan dus geregeld buien vallen en zeker in het zuiden en zuidwesten kan daar ook nog onweer bij voorkomen. De middagtemperatuur loopt op tot maar liefst 12 graden en daarmee blijven we nog maar 6 graden onder normaal! Tel uit je winst! De wind draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting, maar stelt niet veel voor.

De komende dagen blijft er nog steeds weinig uitzicht op een structuele weersverbetering. Het is helaas niet anders.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Van alles wat
Deze koe zegt: wegwezen KlapMongeaul! Wat een prachtige combinatie weer!

Vogels
Van alles wat, met de ooievaar als middelpunt. Topfoto's weer Klap!

Co-op in dagboek in Splinter Cell: Blacklist

Ubisoft heeft een 'lief dagboek' uitgebracht van Splinter Cell: Blacklist om de co-op in het spel te bespreken. Volgens de video zijn er vier verschillende missietypes en worden er twee uitgebreider besproken.

De 'Grim'-missies gaan over stealth en snel handelen om informatie te bemachtigen. In de 'Isaac Briggs'-missies werken Sam Fisher en Isaac Briggs, een CIA-agent, samen om verschillende missies tot een goed einde te brengen. Naast elkaar helpen in een gevecht of stealthmissie, kun je samen toegang krijgen tot anders onbereikbare gebieden.

Splinter Cell: Blacklist komt 23 augustus uit op pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. 

Phoenix Wright-trilogie naar iOS

Capcom brengt de eerste drie Phoenix Wright-games in HD uit voor iOS onder de titel Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy HD. De titels in de bundel zijn aangepast voor iOS. De bundel komt 30 mei uit.

De trilogie is geoptimaliseerd voor iOS, met verbeterde graphics voor het retinascherm en bevat nu ook sociale functies waardoor spelers hun objections kunnen delen en de wijde wereld in kunnen gooien.

De app zal gratis te downloaden zijn en laat de speler de eerste twee rechtszaken van de originele Ace Atttorney-game spelen. De rest van het eerste spel kan worden gekocht voor $ 5,99, de twee andere delen kosten  $ 6,99 elk of je kunt de collectie in één keer kopen voor $ 16,99.

Objection

Microsoft probeert het weer in Japan

Microsoft gaat, ondanks het falen van twee consolegeneraties in Japan, het weer proberen en Xbox One wordt ook in Japan uitgebracht. 

"We zijn toegewijd aan Japan", zei Don Mattrick in een interview. "Wij blijven voortbouwen op onze partnerships, we blijven bouwen aan ons aanbod voor consumenten in die ruimte. We denken dat het een belangrijke markt is. En we blijven bouwen op de investering die we al die jaren gedaan hebben."

VGChartz laat zien dat Xbox 360 slechts 1,64 miljoen eenheden heeft verkocht in Japan. Positief gezien een verbetering ten opzichte van de 530.000 Xboxen die verkocht zijn in die regio. Ten opzichte van de verkoop in de rest van de wereld is het maar een klein marktaandeel. Hoe Microsoft de verkopen denkt te verbeteren in Japan hebben ze niet duidelijk gemaakt. Er zijn nog geen samenwerkingen aangekondigd die Japanners moeten laten warmlopen voor de next-gen console.

Xbox One

Veiligheidsregio's functioneren onder de maat

Geen van de 25 veiligheidsregio's voldoet aan alle eisen rondom de voorbereiding op rampen. Er wordt onder meer te weinig geoefend. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een donderdag verschenen rapport.

De veiligheidsregio's, waarin verschillende hulpdiensten samenwerken, hebben de afgelopen jaren verbeteringen doorgevoerd, maar scoren nog altijd onvoldoendes. Zo is geen enkele regio in staat bij een ramp alle benodigde functionarissen binnen de daarvoor geldende tijd aan het werk te krijgen. Ook wordt er te weinig geoefend, en als er oefeningen worden gehouden volgt er zelden een evaluatie. Dat baart de inspectie zorgen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat er bij de regio's op aandringen op korte termijn verbeteringen door te voeren, laat hij weten in reactie op het rapport. Ook gaat hij ze wijzen op het belang van structureel oefenen.

Carole King geëerd door Obama

Barack Obama heeft singer-songwriter Carole King in het zonnetje gezet. De Amerikaanse president hield woensdag een toespraak in het Witte Huis toen de 71-jarige zangeres de Gershwin Prize for Popular Song kreeg.

King is de eerste vrouw die de prijs in ontvangst mocht nemen. Onder anderen Paul Simon, Paul McCartney en Stevie Wonder gingen haar voor. De zangeres liet weten het een enorme eer te vinden deze erkenning op zo'n historische plek te krijgen.

Naast King verzorgden sterren als Gloria Estefan, Billy Joel, Jesse McCartney, Emeli Sande en James Taylor een optreden. King is bekend van nummers als (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en You've Got a Friend.

Gadget: Sony MDR-DS6500 draadloze hoofdtelefoon

Kabels, het zijn vaak frustrerende bijkomstigheden van elektronische apparatuur. Voor een koelkast is het leed te overzien, voor mobiele apparaten of elektronica die in het zicht staan en vele aansluitingen vereisen, wordt het minder leuk. Of er loopt een netwerk van 7.1 surround-sound kabels door je kamer, een wirwar van verbindingen over je bureau of je blijft met je hoofdtelefoon voortdurend ergens achter haken als je beweegt. Daarnaast verpest het op en af doen van koptelefoons, als je even opstaat om een nieuw biertje te pakken, ook de luisterervaring. Toch zijn draadloze hoofdtelefoons nog niet echt doorgebroken. Voornaamste redenen waren waarschijnlijk de korte batterijduur en het voortdurend vervangen van de batterijen, het voorheen inferieure geluid en het eventuele hoge prijskaartje zoals voor de draadloze systemen die bedoeld zijn voor draagbare media-apparaten. Dat laatste is nog een veld waarin veel winst kan worden behaald. Voor in huis zijn er echter al hoofdtelefoons die flinke stappen vooruit hebben genomen. De Sony MDR-DS6500 (verkrijgbaar bij Bax-shop.nl) lijkt er zo één te zijn. De Sony MDR-DS6500 heeft een aantal kwalificaties meegekregen die het draag- en luistercomfort aanzienlijk kunnen verhogen, zoals een interne oplaadbare lithium ion batterijen, 7.1-kanaals surround-sound en de mogelijkheid voor een digitale verbinding.

Laatste reviews en specials
preview
Dakar 18
preview
Battletech: Flashpoint
special
N-iX doet veel
review
NBA 2K19
preview
Blood Bowl: Death Zone
review
Immortal: Unchained
©FOK.nl e.a.