Dienstplicht voor orthodoxe joden

Redactie

Zeventig procent van de orthodoxe joden die nu in Israël geen dienstplicht vervullen, zullen dat in de toekomst wel moeten gaan doen. Dat heeft een commissie onder leiding van minister Yaakov Peri voorgesteld. Het Israëlische kabinet praat er waarschijnlijk dit weekeinde over. Orthodoxe joden die aan een seminarie studeren zijn nu vrijgesteld van dienstplicht. Dat leidt tot steeds meer weerstand in Israël waar de dienstplicht voor iedereen geldt.

Het was een groot item bij de parlementsverkiezing eerder dit jaar. Peri stelt nu voor om alle jongeren van zeventien jaar op te roepen voor militaire dienst. De orthodoxe jongeren zouden hun studies echter mogen afmaken en pas op hun 21ste onder de wapenen komen. Het nieuwe systeem zou pas over drie jaar moeten ingaan. Bij de presentatie van de voornemens sprak Peri van een 'historische doorbraak'. ''Iedereen gaat nu de last dragen.'' Seminaries die meewerken krijgen een subsidie van de overheid. De instellingen die dwars liggen zullen gestraft worden.

Er is alleen nog een vrijstelling van dienstplicht mogelijk voor orthodoxe joden die 'uitzonderlijke' studenten zijn aan de seminaries. Critici menen dat de plannen niet ver genoeg gaan. Omdat het geheel pas over drie jaar in werking treedt krijgen tegenstanders alle kans de ideeën te torpederen of te frustreren. Bovendien betekent Peri's plan dat orthodoxe jongeren korter dienen omdat ze later onder de wapenen komen. Orthodoxe leiders schreeuwen ondertussen moord en brand. ''Ons bestaansrecht is in gevaar'', aldus Meir Porush, een ultra orthodoxe politicus. ''Het is een aanval op onze manier van leven.'' Of het kabinet zondag over Peri's voorstellen beraadslaagd staat nog niet vast. De Israëlische procureur wil twee weken tijd het geheel te bestuderen.