Meer dan honderdduizend examenklachten bij LAKS

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is donderdagmiddag de honderdduizendste examenklacht binnengekomen. Met nog vier examendagen te gaan lijkt het aantal klachten van vorig jaar te worden overtroffen. Toen kwamen over de gehele examenperiode ruim 125.000 klachten binnen.

De honderdduizendste klacht kwam van een scholiere uit Nieuwegein. Tijdens het examen muziek viel het licht een stuk of zes keer uit omdat de sensoren te weinig beweging waarnamen in de examenzaal. Surveillanten moesten heen en weer blijven lopen om licht te garanderen.

"Het overschrijden van de grens van honderdduizend klachten hadden we pas later verwacht", laat een woordvoerder van het LAKS weten. "Mogelijk zijn dit jaar al meer klachten binnen omdat gestart is met twee grote examens, Nederlands voor het vwo en management en organisatie voor de havo."

Het meest werd donderdag geklaagd over het examen Engels voor het vmbo. Aan het einde van de middag stond de teller op ruim achttienhonderd klachten. Over de examens Duits van het vwo en muziek van de havo kwamen geen opvallende klachten binnen.

De meeste klachten kwamen tot nog toe binnen over het vwo-examen Nederlands. In totaal gaat het daarbij om bijna twintigduizend klachten.