VS deporteert ruim 200 criminele Venezolanen naar El Salvador
Ondanks een gerechtelijk bevel hebben de Verenigde Staten meer dan 200 vermoedelijke leden van een Venezolaanse drugsbende uitgezet naar El Salvador voor opsluiting. "Vandaag zijn de eerste 238 leden van de criminele Venezolaanse organisatie Tren de Aragua in ons land aangekomen," kondigde de president van El Salvador, Nayib Bukele, aan op X.
De Amerikaanse president Donald Trump had de deportatie bevolen onder verwijzing naar de weinig bekende 'Aliens Enemies Act' uit 1798. Met de 'Alien Enemies Act' kan de president de normale procedures van de immigratierechtbank omzeilen om buitenlanders die afkomstig zijn uit een 'vijandige natie' vast te houden en te deporteren. De wet is in de geschiedenis van de VS in drie perioden gebruikt: in de Brits-Amerikaanse oorlog van 1812, in de Eerste Wereldoorlog en vooral in de Tweede Wereldoorlog.
Volgens de media kan deze wet alleen worden toegepast als de Verenigde Staten de oorlog heeft verklaard aan een vijandige staat of als de president van mening is dat de Verenigde Staten worden bedreigd met een "invasie of roofzuchtige aanval".
Deportatie ondanks door rechtbank bevolen stopzetting
Twee mensenrechtenorganisaties, de American Civil Liberties Union (ACLU) en Democracy Forward, riepen de bevoegde federale rechtbank in Washington op om de deportaties stop te zetten, met het argument dat de wet uit 1798 niet bedoeld was voor gebruik in vredestijd. Rechter James Boasberg gaf gisteren het bevel tot een 14-daagse stop op alle deportaties op basis van de opdracht van Trump. Tegen die tijd waren de vliegtuigen met de vermoedelijke bendeleden al onderweg naar El Salvador.
De president van El Salvador publiceerde vanochtend een video op X waarin te zien is hoe mannen in handboeien en boeien vanuit een vliegtuig naar een zwaar bewaakt konvooi worden geleid. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio vorige maand, bood Bukele aan om gevangenen uit de VS in zijn land onder te brengen.
Bukele's aanbod om buitenlandse gevangenen op te nemen in ruil voor geld is controversieel onder zijn landgenoten. Volgens Bukele zijn de vermoedelijke bendeleden naar een zwaarbeveiligde gevangenis voor terroristen gebracht. De gevangenis is ontworpen voor 40.000 gevangenen, die zijn ondergebracht in cellen zonder ramen en slapen op metalen bedden zonder matrassen. Volgens een rapport van het persbureau AP is de VS bereid om El Salvador zes miljoen dollar te betalen om de gevangenen te huisvesten.
Focus op 'Tren de Aragua'
De operatie heeft "honderden gewelddadige criminelen" uit het land gehaald, verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio. De VS hadden ook twee "belangrijke leiders" van de Salvadoraanse bende MS-13 uitgevlogen, evenals 21 van de MS-13 leden die als "Most wanted" te boek staan in El Salvador en die in hun eigen land berecht zouden worden.
Trump heeft sinds zijn aantreden hard opgetreden tegen migranten en heeft nu ook de criminele Venezolaanse organisatie 'Tren de Aragua' aangepakt. In februari werd de bende door de Amerikaanse overheid geclassificeerd als een terroristische organisatie en een bedreiging voor de veiligheid.
'Tren de Aragua' werd in 2014 opgericht in de Venezolaanse gevangenis Tocorón in de staat Aragua. De bende wordt verantwoordelijk gehouden voor moorden, ontvoeringen, diefstallen, drugshandel, prostitutie, afpersing en mensenhandel.
Volgens het Witte Huis is de transnationale criminele organisatie nauw verbonden met de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De bende zou "een ongeregelde oorlog" tegen de VS voeren, deels op direct bevel van de regering-Maduro, aldus Trump in zijn uitzettingsbevel. De Amerikaanse minister van Justitie Pam Bondi heeft 60 dagen om het bevel uit te voeren, waarbij alle bendeleden van 'Tren de Aragua' "onmiddellijk worden gearresteerd, vastgehouden en uitgezet". Het bevel geldt voor alle leden van Tren de Aragua die ouder zijn dan 14 jaar en niet genaturaliseerd zijn of in het bezit zijn van een permanente verblijfsvergunning.
Venezuela bekritiseert deportatie
Bondi bekritiseerde de opschorting van het deportatiebevel door rechter Boasberg. Deze uitspraak negeerde "de gevestigde autoriteit van president Trump" en bracht de bevolking en de wetshandhaving in gevaar, legde ze uit.
De Venezolaanse regering heeft op haar beurt de toepassing van de 'Alien Enemies Act' bekritiseerd. "Venezuela verwerpt de toepassing van een anachronistische wet tegen onze migranten, die illegaal is en de mensenrechten schendt", aldus de regering in een verklaring.
These are the monsters sent into our Country by Crooked Joe Biden and the Radical Left Democrats. How dare they! Thank you to El Salvador and, in particular, President Bukele, for your understanding of this horrible situation, which was allowed to happen to the United States… pic.twitter.com/DfDnSpNid7
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) March 16, 2025