Fabrieksramp Bangladesh door slechte materialen

Bouwmaterialen van zeer slechte kwaliteit en een reeks overtredingen van de bouwvoorschriften zijn de oorzaak geweest van het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Bengalese regering. Bij de fabrieksramp kwamen meer dan 1100 mensen om het leven.

"De eigenaar heeft ijzeren wapeningsstaven en cement van zeer slechte kwaliteit gebruikt", aldus Khandker Mainuddin Ahmed van de onderzoekscommissie. Er is bovendien een reeks onregelmatigheden geconstateerd. De eigenaar, Sohel Rana, had toestemming om een gebouw van zes verdiepingen te bouwen. Hij liet daar echter illegaal twee verdiepingen bovenop zetten, die hij vervolgens verhuurde aan kledingfabriekjes.

Het gebouw was volgens de onderzoekscommissie niet berekend op industrieel gebruik en het gewicht van de zware machines die werden gebruikt. De trillingen van de machines hebben bijgedragen aan het instorten van het pand. Bovendien stond het pand op een stuk grond dat helemaal niet geschikt is voor een hoog gebouw. "Een deel van het pand was gebouwd op een stuk grond waar eerder een waterpartij lag die is volgestort met afval", aldus Ahmed.