Arts mag geen vrouwen meer behandelen na relaties

Een huisarts die twee keer een seksuele relatie was aangegaan met een vrouwelijke patiënt, mag geen vrouwen meer behandelen. Dat heeft het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven donderdag bepaald.

De getrouwde man had in 2006 enige tijd een seksuele relatie met een patiënte, alvorens hij in september van dat jaar een seksuele relatie begon met een andere patiënte. Die tweede relatie duurde tot 2010, toen de huisarts na 'een onaangenaam gesprek' met de vrouw een collega over zijn escapades vertelde. Begin 2011 biechtte de huisarts, die in het zuiden van het land werkte, zijn relaties op aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en stopte met zijn werkzaamheden als huisarts.

Tijdens de zitting gaf de man aan mogelijk weer als huisarts aan de slag te willen in de toekomst. Ook gaf hij aan de aanbevelingen die een psychiater die hem onderzocht opstelde te willen volgen om zo weer aan het werk kunnen. Zo zou hij gesprekken hebben met een begeleidende huisarts, waar zijn vrouw ook bij betrokken zou worden, en toezeggen geen spreekuren in de avonden te houden.

Het tuchtcollege vond echter een strengere maatregel passend omdat het het 'onverantwoord' vindt dat de man als hulpverlener contact zou hebben met vrouwelijke patiënten. De advocaat van de huisarts, Ivo Sindram, laat weten dat hij met zijn cliënt een eventueel hoger beroep bespreekt.