Tien wedstrijden schorsing voor racisme

Racisme in het voetbal wordt voortaan strenger bestraft. Het uitvoerend comité van de UEFA besloot donderdag de minimumschorsing voor spelers en functionarissen die zich schuldig maken aan racisme op tien wedstrijden te stellen. Voor racisme gold nog geen minimumstraf.

De Europese voetbalbond geeft zichzelf ook het recht om op te treden als de bond van het land waar een racistische speler of functionaris zijn geld verdient zich niet aan de nieuwe richtlijnen houdt. Racistische toeschouwers wordt een stadionverbod en een boete van vijftigduizend euro in het vooruitzicht gesteld.

Ook verbaal en fysiek geweld richting scheidsrechters wordt strenger bestraft. Een belediging aan het adres van de arbiter betekent nu een schorsing van drie wedstrijden. Dat was twee. De straf voor het aanvallen van een scheidsrechter gaat omhoog van tien duels schorsing naar vijftien.

Ook de strijd tegen corruptie, omkoping en matchfixing gaat door. Die vergrijpen verjaren nu niet meer. Die nieuwe regel geldt bovendien met terugwerkende kracht.

Vanaf komend seizoen gaat de UEFA in alle officiële competities ook bloedtests afnemen tegen doping. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij het EK, in alle andere competities volstond de bond met het testen van urine.

De UEFA stelt ook een onderzoek in naar het gebruik van anabole steroïden in. Door alle beschikbare urinestalen vanaf 2008 te hertesten wil de bond in kaart brengen hoe gebruikelijk dit is. Afhankelijk van de resultaten komt er misschien een steroïdenpaspoort.