Pinautomaten twee keer zo vaak gekraakt

Redactie

Het aantal plof- en ramkraken op pinautomaten lag de afgelopen maanden twee keer zo hoog als vorig jaar. In het eerste kwartaal werden 35 pinautomaten opgeblazen, tegenover achttien in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag na berichtgeving in het AD.

Vooral in maart werd een piek bereikt, met 23 kraken. Voor april zijn er nog geen definitieve cijfers, maar komt het aantal waarschijnlijk ongeveer even hoog uit als in maart. In heel 2012 werden 127 pinautomaten opgeblazen, vier werden met auto's uit de gevel gereden. Het jaar daarvoor waren dat er ongeveer evenveel.

Volgens de NVB worden de plof- en ramkraken gepleegd door 'zware criminele bendes'. "Die blijven net zo lang doorgaan tot ze gepakt zijn", stelt de woordvoerder. De laatste twee maanden zou echter ook sprake zijn van kopieergedrag van amateurs vanwege de vele media-aandacht voor de kraken, aldus een woordvoerder van de bankenvereniging.

In het laatste kwartaal van vorig jaar werden zelfs 49 plofkraken gepleegd en twee ramkraken. Sindsdien heeft de politie extra mensen ingezet. De Amsterdamse politie heeft er een speciaal team op gezet en elders in het land houden zes rechercheteams zich hiermee bezig. Volgens de NVB schaart de politie de kraken inmiddels in dezelfde categorie als een zware gewelddadige overval. "Daar zijn we blij mee."

ABN AMRO, dat naar eigen zeggen het voornaamste doelwit is, kondigde vorige maand al aan de komende tijd honderd pinautomaten uit te gaan rusten met een speciaal camerasysteem. Door sensoren springen camera's aan als een kraak wordt gepleegd, zodat de politie direct kan meekijken. Dat moet de pakkans vergroten.