Dikkerd maakt meer kans op overleven intensive care

Redactie

Ernstig zieke patiënten met obesitas hebben meer kans de intensive care te overleven dan patiënten met een normaal gewicht. Dat concluderen onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen.

Patiënten met een BMI van 35 tot 40, waarbij sprake is van ernstig overgewicht, hebben de laagste kans tijdens een opname in de intensive care te overlijden. Hun overlijdensrisico ligt veertien procent lager dan bij patiënten met een normaal gewicht.

Voor het onderzoek verzamelde hoogleraar experimentele intensive care Peter Pickkers met onderzoekers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) gegevens van ruim 154.000 patiënten die de afgelopen tien jaar op intensive care afdelingen van 62 ziekenhuizen in Nederland hebben gelegen.

Waarom mensen met ernstig overgewicht een hogere overlevingskans hebben, is nog niet onderzocht. Wel zijn daar ideeën over. Het ziekenhuis wijst erop dat zwaarlijvige mensen meer vet- en energiereserves hebben. Ook kan vetweefsel een positieve invloed hebben op het afweersysteem bij iemand die ziek is. Pickkers benadrukt dat het toch nog altijd beter is om een gezond gewicht te hebben omdat overgewicht de kans op ziekten vergroot. "Maar als een patiënt met obesitas eenmaal op de ic ligt, heeft hij dus wel een betere overlevingskans."

Het ziekenhuis spreekt van een obesitasparadox, omdat overgewicht het risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten vergroot. Tegelijk zijn er bij eerdere studies al aanwijzingen gevonden dat mensen met overgewicht bij bepaalde ziekten een lagere kans hebben om te overlijden. De studies naar patiënten in de intensive care waren tot nu toe te beperkt om duidelijke conclusies te kunnen trekken. Doordat bijna elk Nederlands ziekenhuis gegevens aan de NICE levert was dat nu voor het eerst mogelijk.