Xbox One niet backwards compatible

Xbox One gaat geen Xbox 360-spellen draaien door backwards compatible te zijn en de reden is eigenlijk vrij simpel volgens Don Mattrick, baas van Interactive Entertainment Business bij Microsoft: zo denken is al een stap achteruit doen.

Tijdens een interview met Wall Street Journal zei Mattrick dat slechts vijf procent van de klanten oudere spellen spelen, dus het backwards compatibel zijn weegt niet op tegen de investeringen en ontwikkelkosten. "We ontwikkelden iets dat begrijpt hoe het moet presteren onder alle omstandigheden en combinaties", aldus Mattrick. "Als je backwards compatible bent, ga je echt achteruit".

PlayStation 2 ondersteunde eerder de PlayStation 1-titels en Xbox 360 kon enkele Xbox-titels aan. Sony probeerde het weer met PlayStation 3, maar dat eindigde in het verwijderen van de verantwoordelijke hardwarechips en software-emulatie in de 40- en 80GB en latere versies van de console. Voor die tijd was het systeem backwards compatibel met PlayStation 2-games. Het is verwijderd in een tijd dat ontwikkelaars massaal waren overgestapt naar PlayStation 3 en de markt zo'n 80 tot 90 procent verzadigd was. Sony en Nintendo zijn inmiddels geheel overgestapt op een digitale winkel waar je oude titels kunt kopen, meestal geport naar de current-gen console in plaats van backwards compatible zijn met hardware.

Met de next-gen Xbox One en PlayStation 4 kunnen oudere spellen niet worden afgespeeld. Dus mocht je nog een backlog hebben, of soms last hebben van een nostalgische bui, dan moet je je current-gen nog niet verkopen.

Xbox One